10 salaista kohdetta Roomassa

Jos sinua huvittaa lähteä Roomassa kiertämään kuljettuja polkuja, ota huomioon Italian pääkaupungin parhaiten piilotetut salaiset paikat ja tutustu kaupunkiin kuin paikallinen!

Alex Grande

Alex Grande

6 minuuttia luettu

10 salaista kohdetta Roomassa

Tutustuminen Rooman nurkkiin ja kolkkiin | ©Cristina Gottardi

Colosseumin opastettujen kierrosten, Vatikaanin sisäänkäyntien, Rooman parhaiden aukioiden, vaikuttavien suihkulähteiden ja rikkaiden katujen takana piilee salainen Rooma, jossa on piilotettuja kulmia, joita turistin silmä ei yleensä havaitse. Siksi luet näitä rivejä: päästäksesi pois laumasta ja lisätäksesi ikuisen kaupungin kadotetut jalokivet listallesi asioista, joita Roomassa kannattaa nähdä ja tehdä.

Ihanteellinen valinta

Rooman yksityiskierros

Anna paikallisen oppaan johdattaa sinut piilotetun Rooman halki ja tutustu ikuisen kaupungin salaisuuksiin.

Tällä yksityisellä kiertoajelulla, johon sisältyy aperitiivi, et missaa yhtään ehdotonta nähtävyyttä, sillä kolmen tunnin kierros vie sinut myös kaupungin vähemmän tunnettuihin paikkoihin.

Ensinnäkin ehdotan kierrosta, joka vie sinut salaperäisimpään Roomaan.Piazza Navonan kirkot , Pantheonin kiehtova oculus tai Trasteveren kapeat kadut ovat joitakin Rooman kulmia, jotka löydät eri tavalla tämän yksityisen kierroksen ansiosta piilotettuun Roomaan. Paikallinen opas seuraa sinua koko ajan ja kertoo sinulle kaikki salaisuudet ja legendat. Vierailet ainutlaatuisissa paikoissa henkilökohtaisella tavalla, joita et ehkä pystyisi ymmärtämään yksin.

Lisäksi tähän kierrokseen sisältyy juoma ja paikallinen välipala. Tässä on10 piilotettua paikkaa Roomassa, joihin pääset vain, jos tunnet ne.

Ota muistiin, mistä löydät ne.

1. Quartiere Coppedè

Yksi Quartiere Coppedèn nurkista| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com
Yksi Quartiere Coppedèn nurkista| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com

Rooman Quartiere Coppedè on kuin astuisi sadun maailmaan neljän kadun väliin puristettuna Via Doran ja Via Tagliamenton kulmassa.

Siellä on pari erittäin hienoa rakennusta ja aukio suihkulähteineen, jotka eivät maistu kovinkaan hyvältä, mutta tekevät vierailusta täysin arvokkaan. Yksi tämän alueen eduista on se, että koska sitä ei tunneta kovin hyvin, se on turvapaikka Rooman kaduilla tungeksivilta turisteilta, jossa voi levätä ja ottaaerittäin hienoja valokuvia auringonlaskun valossa. Se on yksi niistä asioista, joita suosittelen tekemään Rooman vierailun aikana, ja se on varmasti yksi pysähdyspaikoista, jos varaat yksityisen kierroksen piilotettuun Roomaan.

Varaa yksityinen kierros piilotettuun Roomaan

2. Piccola Londra

Värikkäitä taloja Piccola Londrassa| ©Tripadvisor
Värikkäitä taloja Piccola Londrassa| ©Tripadvisor

Mene Piccola Londraan tietäen, että rakastut sen Notting Hill -tyylisiin mökkeihin, vain Rooman välimerelliseen taikaan. Tämän kaupunginosan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti Pikku Lontoota, ja se rakennettiin 1900-luvun alussa, kun Roomaa yritettiin modernisoida ja mukauttaa muiden eurooppalaisten kaupunkien tyyliin.

Tästä on osoituksena se kontrasti, jonka tämä kaupunginosa tarjoaa muuhun kaupunkiin nähden. Piccola Londra koostuu vain muutamasta kadusta, sillä arkkitehti Quadrio Piranin projektia ei koskaan laajennettu, mutta voit kiertää tätä epätavallista Lontoon osaaVia Bernardo Celentanon varrella, aivan Via Flaminian varrella.

Varaa kierros Borghesen galleriaan ja puutarhoihin

3. Maltan ritarien lukko

Näkymä Rooman
Näkymä Rooman "reiästä"| ©Wikimedia

Aventinuksen kukkula on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta, kaupungin eteläisin.

Rooman tasavallan aikana siellä asui monia kaupungin plebeijien asuinalueita, mutta nykyään se on tyylikkäiden kartanoiden ja puutarhojen alue. Näistä puutarhoista yksi on luultavasti monien roomalaisten suosikki, Giardino degli Aranci eliappelsiinipuutarha, joka oli aikoinaan dominikaanimunkkien hedelmätarha. Tähän puistoon, johon on vapaa pääsy, kuuluu Rooman ei-niin-hyvin varjeltu salaisuus, avaimenreikä, jonka läpi Pietarinkirkon kupoli näkyy kaukaisuudessa.

Se on ehdottomasti ihanteellinen tapa kuvata tätä ikonista maamerkkiä Pietarinkirkossa vierailun jälkeen, joten lisää tämä vierailu aikatauluusi, sekä näköalojen että kävelyn vuoksi, se on pakko nähdä. Paras aika vierailla Orange Tree Gardenissa on tunti ennen auringonlaskua, vaikka tähän aikaan turisteja onkin enemmän.

 • Hyödynnä tilaisuus nähdä se... ennen tai jälkeen Trasteveren kaupunginosassa vierailun, sillä se on vain lyhyen kävelymatkan päässä joen toisella puolella.
 • Aukioloajat: klo 7 aamulla auringonlaskuun, eli klo 18 lokakuusta helmikuuhun, klo 20 maalis-syyskuussa ja klo 21 huhti-elokuussa.

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan

4. Santo Stefano Rotondo al Celion basilika

Kävely Roomassa| ©Javon Swaby
Kävely Roomassa| ©Javon Swaby

Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio on paikka, jota en voi olla mainitsematta, ja se on lähes varmasti yksi pysähdyspaikoista, jos varaat opastetun kierroksen Rooman katakombeihin ja basilikoihin.

On totta, että Pietarinkirkolle ei ole kilpailijaa, mutta tässä ei ole kyse siitä, että löytäisimme pyhän istuimen basilikan kilpailijan: kyse on siitä, että löytäisimme paikan, jota muut silmät eivät erehtyisi pitämään vierailun arvoisena. Colosseumin läheisyyden vuoksiBasilica di Santo Stefano Rotondo al Celio täyttää täydellisesti sen, mitä etsimme.

Sen pyöreä arkkitehtuuri, marttyyrien freskoilla koristeltu synkkä sisustus ja hautausmainen tunnelma luovat ilmapiirin, jota löydät vain harvoista muista paikoista Roomassa. Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celioon pääset parhaiten kävellen jaColosseumin opastettua kierrosta hyödyntäen. Matka Via di Santo Stefano Rotondo 7:ään kestää noin 10-15 minuuttia.

 • Käytä tilaisuutta hyväksesi... kun vierailet Colosseumissa, koska se on melko lähellä.
 • Aukioloajat: yleisölle avoinna klo 10-13 ja 14-17 lokakuusta maaliskuuhun ja huhtikuusta syyskuuhun klo 15-18.

Varaa opastettu kierros Rooman katakombeihin ja basilikoihin

5. Palazzo Doria Pamphilij

Palazzo Doria Pamphilijin sisätilat| ©Wikimedia
Palazzo Doria Pamphilijin sisätilat| ©Wikimedia

Tämä palatsi on yksi Rooman vähälle huomiolle jääneistä paikoista, vaikka se voidaankin ottaa mukaan, jos varaat yksityisen kierroksen piilotettuun Roomaan. Se sijaitsee kaupungin keskustassa, lähellä Trevin suihkulähdettä, Pantheonia ja Viktor Emmanuel II:n muistomerkkiä, ja se on kaunis ulkoa, mutta sisältä se on barokkia, jossa on museo, jossa voit vierailla, Galleria Doria Pamphilij.

Museon kokoelma kuuluu palatsin nimen antaneelle suvulle, ja siellä on esillä muun muassa Rafaelin, Tizianin ja Velázquezin taideteoksia, jotka ovat esillä runsauden ja ylellisyyden koristelemassa galleriassa. Paikka, jossa voit pitää tauon Rooman katujen hälinästä, etenkin museon sisällä, jossa on pylväiden koristama piha, jonne aurinko paistaa erityisellä tavalla.

 • Hyödynnä tilaisuus nähdä se... kun olet Rooman keskustassa, heititpä sitten kolikkoa Trevin suihkulähteeseen tai vierailit illalla Pantheonissa.
 • Aukioloajat: lauantaisin, sunnuntaisin, maanantaisin ja juhlapyhinä klo 9.30-19.00 ja perjantaisin klo 11.30-11.00.
 • Hinta: 14 euroa ääniopastuksella.

Varaa liput Palazzo Doria Pamphilijiin

6. Akveduktien puisto

Aqua Claudia -akvedukti| ©Wikimedia
Aqua Claudia -akvedukti| ©Wikimedia

Jos olet nähnyt Sorrentinon elokuvan La Grande Bellezza, tunnet tämän puiston jostakin sen kohtauksesta, ja jos et, voit ensimmäistä kertaa tutustua paikkaan, jossa on antiikin maailman raunioiden ilmapiiri, puistoon, jonka kasvillisuus on kasvanut kadonneen sivilisaation jäännösten keskellä.


A kveduktien puisto on epäilemättä yksi Rooman mielenkiintoisimmista paikoista, erityisesti auringonlaskun aikaan, jolloin voit nähdä kehystettynä yhden Aqua Felixin tai Aqua Claudian akveduktien kaarista, jotka ovat edelleen pystyssä tässä puistossa. Puistoon vierailu on täysin ilmaista, ja pääset sinne helposti kaupungin keskustasta metrolinjalla A, joka kulkee Lucio Sestion tai Giulio Agricolan asemille, jotka ovat vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä akveduktien puistosta. Voit myösvarata sähköpyöräretken Rooman Appian Waylle, akvedukteille ja katakombeille.

 • Ota siitäkaikki irti... jos sinulla on vapaapäivä, sillä se on melko kaukana Rooman keskustasta.

Varaa sähköpyöräretki akvedukteille ja katakombeille

7. Tiberin saari

Tiberin saari| ©Massimo Virgilio
Tiberin saari| ©Massimo Virgilio

Tiber-joki jakaa Rooman historiallisen keskustan ja Trasteveren kaupunginosan. Joen yli kulkee Ponte Cestio, joka yhdistää pieneen Tiber-saareen, joka on viehättävä ja viehättävä kuin pieni keskiaikainen kaupunki vanhoine siltoineen ja kirkkoineen. Siellä sijaitsi aikoinaan kreikkalaiselle lääketieteen jumalalle Äskulapille omistettu temppeli, joka rakennettiin sen kunniaksi, että rutto oli lakannut tuhoamasta Roomaa. Tämä temppeli on nykyään yksi Rooman tärkeimmistä sairaaloista.

Kävely Tiberinsaarella oli yksi lempiharrastuksistani viimeisimmällä Rooman vierailullani, ja palasin sinne vielä kerran ennen kotilentoa, ja se on yksi niistä paikoista, jotka näet, jos varaat kiertoajelun Trastevereen tai josta käsin voit tehdä kierroksen Rooman juutalaiskortteliin. Kesäisin saarella järjestetään Isola del Cinema -elokuvafestivaali. Joen rannoilla on myös baareja, ravintoloita ja ruokakojuja, jotka antavat sille juhlavan ja varmasti mieleenpainuvan tunnelman.

Varaa Tiberin risteily

8. Michelangelon Mooses

Michelangelon Mooses| ©Wikimedia
Michelangelon Mooses| ©Wikimedia

Rooman-vierailun aikana tutustut syvällisesti Michelangelo Buonarrottin taiteeseen ja nerokkuuteen: Pietàan, Sikstuksen kappelin freskoihin, mutta et voi täysin arvostaa hänen taidettaan ihailematta omin silmin Moosesta.

Se sijaitsee paavi Julius II:n haudassa San Pietro in Vincolin basilikassa (samannimisellä aukiolla), ja se on veistoskokonaisuus täynnä pettymyksiä: teoksen luomisen aikana paavi keskeytti Michelangelolle antamansa lahjoitukset, ja 40 veistoksen kolossaaliseksi teokseksi suunnitellusta teoksesta jäi vain kohtaus, jossa Mooseksen hahmo erottuu.

Kummallista hänen kuvassaan on se, että hän näyttää kidutetulta, mikä noudattaa perinnettä, joka historioitsijoiden mukaan juontaa juurensa Raamatun virheellisestä käännöksestä, minkä vuoksi Mooseksen kasvoihin osuva valo on hieman hämmentävä.

 • Käytä tilaisuutta hyväksesi... Colosseumissa käynnin jälkeen, sillä sinne on vain seitsemän minuutin kävelymatka!

Varaa opastettu kierros Colosseumiin

9. Piazzale Giuseppe Garibaldi, Gianicolo-kadulla

Gianicolon huipulla oleva suihkulähde| ©Wikimedia
Gianicolon huipulla oleva suihkulähde| ©Wikimedia

P iazzale Giuseppe Garibaldilla, joka on toinen Sorrentinon elokuvan Suuri kauneus kuvauspaikoista, on samannimisen sotilaallisen ja poliittisen vaikuttajan muistomerkki ja upea 1600-luvun suihkulähde, Fontana dell'Acqua Paola. Se sijaitsee Gianicolo-kukkulan, joka tunnetaan myös Rooman kahdeksantena kukkulana, huipulla, ja sieltä avautuu kaunis näkymä kaupunkiin erityisesti auringonnousun tai -laskun aikaan.

 • Tartu tilaisuuteen... aina kun olet sillä tuulella, että Gianicolo-kukkulalta avautuu upeat näkymät kaupunkiin.

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan

10. Borrominin näkökulma

Borrominin näkökulma| ©Wikimedia
Borrominin näkökulma| ©Wikimedia

Lopuksi tulemme kymmenenteen piilotettuun Rooman helmiimme: Borrominin perspektiiviin, joka on yksi koko Rooman kiehtovimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee Palazzo Spadan appelsiinipuiden täyttämällä sisäpihalla, ja se on kardinaali Spadan tilaama optinen illuusio.

Kahdeksan metriä pitkä galleria, jossa on roomalaiselle sodanjumalalle Marsille omistettu veistos, joka todellisuudessa näyttää paljon, paljon pidemmältä. Tämä arkkitehti Giovanni Borrominin nerokkaan mielen aikaansaama efekti luotiin käyttämällä nousevaa lattiaa ja laskevaa kattoa sekä yhä pieneneviä sivupylväitä, jotka simuloivat etäisyyden vaikutusta.

Kyseessä on barokin estetiikalle hyvin tyypillinen pieni teatterinäytelmä, joka kannattaa nähdä , kun varaat yksityisen kiertoajelun piilotettuun Roomaan tai kun vierailet Trasteveressä ja juutalaisghetossa.

 • Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne... ennen kuin ylitätte joen ja käytte Trasteveren kuuluisassa Santa Marian basilikassa.
 • Aukioloajat: Palazzo Spada sijaitsee osoitteessa Piazza Capo di Ferro, 13, ja siellä voi vierailla tiistaista sunnuntaihin klo 8.30-19.30.
 • Hinta: Pääsymaksu on 5 euroa.

Varaa yksityinen kierros piilotettuun Roomaan