Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 salaista kohdetta Roomassa

Jos sinua huvittaa lähteä Roomassa kiertämään kuljettuja polkuja, ota huomioon kaupungin parhaiten piilotetut salaiset paikat ja tutustu kaupunkiin kuin olisit roomalainen!

Alex Grande

Alex Grande

6 minuuttia luettu

10 salaista kohdetta Roomassa

Tutustuminen kaupungin nurkkiin ja nurkkiin | ©Cristina Gottardi

Colosseumin opastettujen kierrosten, Vatikaanin sisäänkäyntien, Rooman parhaiden aukioiden, vaikuttavien suihkulähteiden ja rikkaiden katujen takana piilee salainen Rooma, jonka nurkkia tavallinen turisti ei voi havaita.

Mutta sinä et ole turisti, vaan matkailija, ja siksi luet näitä rivejä: haluat päästä pois laumasta ja lisätä ikuisen kaupungin kadotetut jalokivet listallesi asioista, jotka kannattaa nähdä ja tehdä Roomassa. Ensinnäkin ehdotan kierrosta, joka vie sinut kaikkein salaperäisimpään Roomaan.

Ihanteellinen valinta

Rooman yksityiskierros

Anna paikallisen oppaan johdattaa sinut piilotetun Rooman läpi, jotta ymmärrät paremmin ikuisen kaupungin kätkemien salaisuuksien merkityksen.

Tällä yksityisellä kiertoajelulla, johon sisältyy aperitiivi, et missaa yhtäkään tärkeimmistä muistomerkeistä, sillä 3 tunnin kierros vie sinut myös kaupungin vähemmän tunnettuihin paikkoihin.

Piazza Navonan kirkot , Pantheonin kiehtova oculus tai Trasteveren kapeat kadut ovat joitakin Rooman kulmia, joihin tutustut eri tavalla tämän yksityisen kierroksen ansiosta piilotettuun Roomaan. Paikallinen opas seuraa sinua koko ajan ja kertoo sinulle kaikki salaisuudet ja legendat. Vierailet ainutlaatuisissa paikoissa henkilökohtaisella tavalla, joita et ehkä pystyisi ymmärtämään yksin. Lisäksi tähän kierrokseen sisältyy juoma ja paikallinen välipala.

Alla kerron ilman erityistä järjestystä 10 piilotettua paikkaa Roomassa, joihin pääset vain, jos osaat löytää ne:

1. Quartiere Coppedè

Yksi tämän kaupunginosan kauniista kulmista| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com
Yksi tämän kaupunginosan kauniista kulmista| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com

Rooman Quartiere Coppedè on kuin astuisi sadun keskelle neljän kadun väliin puristettuna Via Doran ja Via Tagliamenton kulmassa. Siellä on pari erittäin hienoa rakennusta ja aukio suihkulähteineen, jotka eivät maistu kovinkaan hyvältä, mutta tekevät vierailusta täysin arvokkaan.

Yksi tämän alueen eduista on se, että se ei ole kovin tunnettu ja on turvapaikka Rooman kaduilla tungeksivilta turisteilta, jossa voi levätä ja ottaa erittäin kauniita valokuvia iltavalaistuksessa. Muun muassa tämä on yksi niistä asioista, joita suosittelen tekemään Rooman-vierailun aikana.

.

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan

2. Piccola Londra

Värikkäitä pikkutaloja Piccola Londrassa| ©Tripadvisor
Värikkäitä pikkutaloja Piccola Londrassa| ©Tripadvisor

Mene Piccola Londraan tietäen, että rakastut sen Notting Hill -tyylisiin mökkeihin, vain Rooman välimerelliseen taikaan. Tämän kaupunginosan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti Pikku-Lontoota, ja se rakennettiin 1900-luvun alussa, kun Roomaa yritettiin modernisoida ja mukauttaa muiden eurooppalaisten kaupunkien tyyliin, ja siitä on osoituksena se kontrasti, jonka tämä kaupunginosa tarjoaa muuhun kaupunkiin nähden.

Piccola Londrasta on vain muutama katu, sillä arkkitehti Quadrio Piranin hanketta ei koskaan laajennettu, mutta voit vaeltaa tässä epätavallisessa Lontoon kaupunginosassa Via Bernardo Celentanon varrella, aivan Via Flaminian varrella.

 • Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne... jos teette kierroksen Galleria Borgueseen ja puutarhoihin Rooman-vierailun aikana. Kävelymatka sinne kestää hieman yli puoli tuntia, ja muista, että Rooma on täydellinen kaupunki kävelyyn.

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan

3. Maltan ritarien lukko

Näkymä Rooman
Näkymä Rooman "reiästä"| ©Wikimedia

Aventinuksen kukkula on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta, kaupungin eteläisin. Rooman tasavallan aikana siellä asui monia kaupungin plebeijien asuinalueita, mutta nykyään se on tyylikkäiden kartanoiden ja puutarhojen alue.

Näistä puutarhoista yksi on luultavasti monien Rooman asukkaiden suosikki, Giardino degli Aranci eli appelsiinipuutarha. Entinen dominikaanimunkkien hedelmätarha, tämä puisto (jonne on vapaa pääsy) sisältää Rooman ei niin hyvin varjellun salaisuuden, avaimenreiän, jonka läpi Pietarinkirkon kupoli näkyy kaukaisuudessa.

Sekä näköalojen että kävelyn vuoksi paras aika käydä appelsiinipuutarhassa on tunti ennen auringonlaskua, vaikka sen vuoksi siellä onkin enemmän turisteja.

 • Käytä tilaisuutta hyväksesi... ennen tai jälkeen Trasteveren kaupunginosassa vierailun, sillä se on vain lyhyen kävelymatkan päässä joen toisella puolella.
 • Aukioloajat: Voit vierailla Oranssipuutarhassa aamusta kello 7:ään auringonlaskuun ympäri vuoden, mikä tarkoittaa, että sesongista riippuen aukioloajat ovat lokakuusta helmikuuhun kello 7-18, maalis-syyskuussa kello 7-20 ja huhtikuusta elokuuhun kello 7-21.

Varaa yksityinen kierros piilotettuun Roomaan

4. Santo Stefano Rotondo al Celion basilika

Kävely Roomassa| ©Javon Swaby
Kävely Roomassa| ©Javon Swaby

Voisin valita minkä tahansa Rooman noin tuhannesta kirkosta suositeltavaksi. Mutta Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio on yksi paikka, jota en voi olla mainitsematta teille. Rehellisesti sanottuna Pietarinkirkolle ei ole kilpailijaa. Mutta tässä ei ole kyse siitä, että löytäisimme pyhän istuimen basilikan kilpailijan: kyse on siitä, että löytäisimme paikan, jossa muut silmät eivät erehtyisi pitämään sitä istumisen arvoisena.

Koska Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio sijaitsee lähellä Colosseumia, se täyttää täydellisesti sen, mitä me etsimme. Sen pyöreä arkkitehtuuri, marttyyrejä esittävillä freskoilla koristeltu synkkä sisätila ja hautausmainen tunnelma luovat ilmapiirin, jota löydät vain harvoista muista paikoista Roomassa.

Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celioon pääset parhaiten kävellen ja Colosseumin opastettua kierrosta hyödyntäen. Matka Via di Santo Stefano Rotondo 7:ään kestää noin 10-15 minuuttia.

 • Käytä tilaisuutta hyväksesi... kun teet (pakollisen) vierailun Colosseumiin, koska se on melko lähellä.
 • Aukioloajat: Basilika on avoinna yleisölle klo 10-13 ja 14-17 lokakuusta maaliskuuhun, ja huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana iltapäivän aukioloajat muuttuvat 15-18:ksi.

Varaa yksityinen kierros piilotettuun Roomaan

5. Palazzo Doria Pamphilij

Palatsin sisällä| ©Wikimedia
Palatsin sisällä| ©Wikimedia

Tämä palatsi on yksi Rooman unohdetuimmista paikoista. Se sijaitsee kaupungin keskustassa, lähellä Trevin suihkulähdettä, Pantheonia ja Viktor Emmanuel II:n muistomerkkiä. Ulkopuolelta se on kaunis, mutta sisältä se on barokkia, ja siellä on museo, jossa voit vierailla, Galleria Doria Pamphilij.

Museon kokoelma kuuluu perheelle, jonka mukaan palatsi on saanut nimensä, ja siellä on esillä muun muassa Rafaelin, Tizianin ja Velázquezin taideteoksia, jotka ovat esillä runsauden ja ylellisyyden koristelemassa galleriassa.

Paikka, jossa voi pitää tauon Rooman katujen hälinästä, erityisesti museon sisällä, jossa on pylväspiha, jonne aurinko paistaa erityisellä tavalla.

 • Hyödynnä tilaisuus nähdä se... kun olet Rooman keskustassa, heititpä sitten kolikkoa Trevin suihkulähteeseen tai vierailit illalla Pantheonissa.
 • Aukioloajat: Avoinna yleisölle lauantaisin, sunnuntaisin, maanantaisin ja juhlapyhinä klo 9.30-19.00 ja perjantaisin klo 11.30-23.00. Sanomattakin on selvää, että iltakäynti tässä palatsissa ilahduttaisi jokaista romantikkoa.
 • Hinta: Pääsy Doria Pamphili -museoon maksaa 14 euroa, mutta mukana on ääniopas.

Varaa yksityinen kierros piilotettuun Roomaan

6. Akveduktien puisto

Aqua Claudia -akvedukti| ©Wikimedia
Aqua Claudia -akvedukti| ©Wikimedia

Jos olet nähnyt Sorrentinon elokuvan "La Grande Bellezza", tämä puisto on sinulle tuttu yhdestä sen kohtauksesta, ja jos et ole, voit löytää ensimmäistä kertaa paikan, jossa on antiikin maailman raunioiden tuntua, puiston, jonka kasvillisuus on kasvanut kadonneen sivilisaation jäännösten keskellä.

Akveduktien puisto on epäilemättä yksi Rooman mielenkiintoisimmista paikoista, erityisesti auringonlaskun aikaan, jota voit nähdä kehystettynä yhdellä Aqua Felixin tai Aqua Claudian akveduktien kaarista, jotka ovat yhä pystyssä tässä puistossa.

Puistossa vierailu on täysin ilmaista, ja sinne pääsee helposti keskustasta metrolinja A:lla Lucio Sestion tai Giulio Agricolan asemille, jotka ovat vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä akveduktipuistosta.

 • Käytä tilaisuutta hyväksesi... jos sinulla on vapaa päivä, sillä se on melko kaukana Rooman keskustasta.

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan

7. Tiberisaari

Tiberin saari| ©Massimo Virgilio
Tiberin saari| ©Massimo Virgilio

Tiber-joki jakaa Rooman historiallisen keskustan ja Trasteveren kaupunginosan. Joen yli kulkee Ponte Cestio, joka yhdistää pieneen Tiber-saareen, joka on viehättävä ja viehättävä kuin pieni keskiaikainen kaupunki vanhoine siltoineen ja kirkkoineen. Siellä sijaitsi aikoinaan kreikkalaiselle lääketieteen jumalalle Äskulapille omistettu temppeli, joka rakennettiin sen kunniaksi, että rutto oli lakannut tuhoamasta Roomaa, ja tämä temppeli on nykyään yksi Rooman tärkeimmistä sairaaloista.

Kävely Tiber-saarella oli yksi suosikkiharrastuksistani viimeisimmällä Rooman vierailullani, ja palasin sinne vielä kerran ennen kotilentoa. Se on yksi täydellisimmistä paikoista, josta voi tehdä kierroksen Rooman juutalaiskortteliin.

Kesällä saarella järjestetään Isola del Cinema -elokuvafestivaali. Joen rannoilla on myös baareja, ravintoloita ja ruokakojuja, jotka luovat juhlavan ja varmasti mieleenpainuvan tunnelman.

 • Tartu tilaisuuteen... jos varaat Tiber-joen risteilyn, jossa on pysähdyspaikka, sillä sinut todennäköisesti viedään sinne.

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan

8. Michelangelon Mooses

Michelangelon Mooses| ©Wikimedia
Michelangelon Mooses| ©Wikimedia

Rooman-vierailun aikana tutustut syvällisesti Michelangelo Buonarrottin taiteeseen ja nerokkuuteen: Pietàan, Sikstuksen kappelin freskoihin, mutta et voi täysin arvostaa hänen taidettaan ihailematta omin silmin Moosesta.

Se sijaitsee paavi Julius II:n haudassa San Pietro in Vincolin basilikassa (samannimisellä aukiolla), ja se on veistoskokonaisuus, joka on täynnä pettymyksiä: teoksen luomisen aikana paavi keskeytti Michelangelolle antamansa lahjoitukset, ja 40 veistoksen kolossaaliseksi teokseksi suunnitellusta teoksesta jäi vain kohtaus, jossa Mooseksen hahmo erottuu.

Kummallista hänen kuvassaan on se, että hän näyttää kidutetulta, mikä noudattaa perinnettä, joka historioitsijoiden mukaan juontaa juurensa Raamatun virheellisestä käännöksestä, minkä vuoksi Mooseksen kasvoihin osuva valo on hieman hämmentävä.

 • Tartu tilaisuuteen nähdä se... kun olet Colosseumin lähellä, sillä se on vain seitsemän minuutin kävelymatkan päässä!

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan

9. Piazzale Giuseppe Garibaldi, Gianicolossa sijaitsevalla Piazzale Giuseppe Garibaldilla

Gianicolon huipulla oleva suihkulähde| ©Wikimedia
Gianicolon huipulla oleva suihkulähde| ©Wikimedia

Piazzale Giuseppe Garibaldilla, joka on toinen Sorrentinon elokuvan "Suuri kauneus" kuvauspaikoista, on samannimisen sotilas- ja poliitikkohahmon muistomerkki ja upea 1600-luvun suihkulähde, Fontana dell'Acqua Paola.

Se sijaitsee Gianicolo-kukkulan, joka tunnetaan myös Rooman kahdeksantena kukkulana, huipulla, ja sieltä avautuvat kauniit näkymät kaupunkiin erityisesti auringonnousun tai -laskun aikaan.

 • Käytä tilaisuutta hyväksesi... aina, kun olet sillä tuulella, että Gianicolo-kukkulalta avautuvat upeat näkymät kaupunkiin.

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan

10. Borrominin näkökulma

Borrominin näkökulma| ©Wikimedia
Borrominin näkökulma| ©Wikimedia

Lopuksi tulemme kymmenenteen piilotettuun Rooman helmiimme: Borrominin näkökulmaan. Se on yksi koko Rooman kiehtovimmista nähtävyyksistä, joka sijaitsee Palazzo Spadan appelsiinipuiden täyttämällä sisäpihalla. Se on kardinaali Spadan tilaama optinen illuusio, 8 metriä pitkä galleria, jossa on roomalaiselle sodanjumalalle Marsille omistettu veistos, joka todellisuudessa näyttää paljon, paljon pidemmältä.

Tämä arkkitehti Giovanni Borrominin nerokkaan mielen aikaansaannos luotiin käyttämällä nousevaa lattiatasoa ja laskeutuvaa kattotasoa sekä yhä pieneneviä sivupylväitä, joilla simuloidaan etäisyyden vaikutusta. Kyseessä on barokin estetiikalle hyvin tyypillinen pieni teatterinäytelmä, joka on näkemisen arvoinen.

 • Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne... ennen kuin ylitätte joen ja käytte kuuluisassa Santa Marian basilikassa Trasteveressä.
 • Aukioloajat: Palazzo Spada sijaitsee Piazza Capo di Ferro, 13, hyvin lähellä Tiber-jokea, ja voit vierailla siellä tiistaista sunnuntaihin klo 8.30-19.30.
 • Hinta: Pääsymaksu on 5 euroa.

Varaa yksityinen kiertoajelu piilotettuun Roomaan