Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Napolin päiväretket Roomasta

Tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä, jotta voit matkustaa Roomasta pizzapääkaupunkiin ja olla näkemättä mitään.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuuttia luettu

Napolin päiväretket Roomasta

Napolin katot aurinkoisena päivänä | ©Mathias Bach

Napoliin on helppo rakastua sen pizzan, sen jatkuvan kaaoksen, Vesuviuksen kauniiden näköalojen (jos tiedät, miten ne löytää) ja monien muiden asioiden vuoksi, joista kerron sinulle, jos luet eteenpäin. Haluaisitko matkustaa Roomasta Napoliin? Seuraavat rivit ovat sinua varten.

1. Paras päiväretki Napoliin Roomasta (vie myös Pompeijiin)

Pompeji| ©Unsplash.com
Pompeji| ©Unsplash.com

Jos päätät lähteä Roomasta päiväksi, retken on oltava sen arvoinen. Napolissa ja uskomattomassa Pompeijissa vierailu on hyvä syy unohtaa ikuinen kaupunki päiväksi. En tiedä, onko se sama asia sinulle, mutta matkoilla haluan antaa itseni mennä, nauttia olostani ja olla huolehtimatta liikaa kuljetuslogistiikasta, varsinkin jos aikatauluni on tiukka - kuten tässä tapauksessa, jos meillä on vain yksi päivä aikaa tehdä tämä retki.

Tällä englanninkielisellä All-inclusive-päiväretkellä Napoliin ja Pompeijiin lähdet aikaisin Roomasta yksityisellä bussilla, ja sinua seuraa koko ajan ammattitaitoinen opas, joka asettaa kaiken näkemäsi asiayhteyteen (mikä oli mielestäni välttämätöntä erityisesti Pompeijissa).

Napolin pysähdys antaa sinulle mahdollisuuden tutustua kaupungin historialliseen keskustaan ja sen tärkeimpiin kohtiin ilman, että sinun tarvitsee kuluttaa liikaa aikaa paikasta toiseen siirtymiseen. Lisäksi sinulla on aikaa syödä ja maistella yhtä kuuluisista napolilaisista pizzoista. Mitä muuta voisit toivoa?

Pompeijin vierailusta

Kierrät Pompejin raunioita noin kahden tunnin ajan. Vaikka matka ei ensi silmäyksellä vaikuta pitkältä, voin vakuuttaa, että se on kohtuullinen aika nähdä raunioiden keskeiset kohteet ja ymmärtää, miten elämässä elettiin tässä vaikuttavassa kaupungissa, joka kivettyi Vesuviuksen purkauksen seurauksena.

Varaudu näkemään hyvin säilyneitä jäännöksiä siitä, mikä oli kerran kaupunki, sen asukkaiden käyttöesineitä, kivettyneitä ruumiita (älä huoli, se ei ole niin vaikuttavaa kuin miltä se kuulostaa) ja jopa kaupungin uusin löytö (löydetty vuoden 2020 lopussa): se, minkä oletetaan olleen "pikaruokaravintola".

Jos haluat vierailla Pompeijissa pidempään, voit viettää siellä jopa koko päivän tai jopa yhdistää retken Vesuviuksen kiipeämiseen. Jos haluat tietää kaikki mahdollisuudet, pyydän sinua lukemaan tämän artikkelin siitä, miten Pompeijiin pääsee Roomasta yhdessä päivässä.

Tutustu parhaisiin päiväretkiin Roomasta

2. Muita vaihtoehtoja Napoliin pääsemiseksi Roomasta

Napolin panoraamanäkymä| ©Aliya Izumi
Napolin panoraamanäkymä| ©Aliya Izumi

Junalla

Juna on erittäin kätevä vaihtoehto päiväretkelle Napoliin Roomasta. Sinun ei tarvitse huolehtia pysäköinnistä, tarpeettomista kiertoteitä tai pysähdyksistä. Huonona puolena muihin liikennemuotoihin verrattuna voi olla hinta: pikajunalippu, jolla pääset Napoliin 1 tunnissa ja 15 minuutissa, maksaa 44-60 euroa kumpaankin suuntaan.

Hitaampi juna, joka vie Napoliin 2-3 tuntia, maksaa luokasta riippuen 20-27 euroa per matka. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos matkustat tiukemmalla budjetilla, ja jos saavut junaan aikaisin aamulla, sinulla on runsaasti aikaa tutustua kaupunkiin päivässä. Tarkista kaikki aikataulut ja hinnat Trenitalian virallisilta verkkosivuilta.

Napoliin pääseminen Roomasta bussilla

Flixbus, Baltour ja BusCenter liikennöivät suurimmaksi osaksi Napoliin Italian pääkaupungista, ja meno-paluulippu maksaa yleensä noin 20 euroa. Bussit kulkevat suoraan Napoliin, lähtevät Rooman Autostazione Tiburtinalta ja saapuvat Napolin Piazza Garibaldin linja-autoasemalle noin 2,5 tunnissa.

Suosittelen ostamaan bussiliput viikkoa etukäteen, jotta voit varmistaa, että sinulla on vapaita paikkoja sinä päivänä, jona haluat tehdä kiertomatkan, ja jotta myös paluulippujen hankkiminen ei olisi niin vaivalloista.

Rehellisesti sanottuna koko Napolia ei voi nähdä yhdessä päivässä (varsinkin jos siihen lisätään julkisten kulkuneuvojen odotusajat). Roomasta lähtevän retkesi tavoitteena on nauttia kaupungista ja viettää erilainen päivä kuin mitä Italian pääkaupungissa yleensä tehdään. Tässä on matkareitti, jonka tein vierailullani:

Tutustu parhaisiin retkiin Roomasta

3. Aloita Napolin parhaalla aamiaisella

Tyypillinen espressokahvi, jolla päivä alkaa hyvin Napolissa.| ©Louis Hansel
Tyypillinen espressokahvi, jolla päivä alkaa hyvin Napolissa.| ©Louis Hansel

En ole suuri kahvin ystävä, mutta on myönnettävä, että napolilainen kahvi on hienoimman makuelämyksen arvoista. Kun nousin junasta Napolissa, suuntasin ensimmäiseksi Gran Caffè Gambrinukseen, tyylikkääseen wieniläistyyliseen kahvilaan, jossa on marmoriseinät, veistoksia hyllyillä ja katosta roikkuvat kattokruunut.

Se on luultavasti tuttu, sillä siitä on tullut melkoinen turistipaikka, mutta olen romantikko enkä aikonut jättää käyttämättä tilaisuutta nauttia espresso ja sfogliatelle aamiaiseksi yhdessä Oscar Wilden suosikkipaikoista Napolissa.

4. Kävele Piazza del Plebisciton aukion läpi

Piazza del Plebiscito Napolissa| ©Alex N.
Piazza del Plebiscito Napolissa| ©Alex N.

Piazza del Plebiscito on valtava aukio, Napolin julkisen elämän keskus ja yksi sen tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se on saanut nimensä Italian yhdistymisen aikana järjestetyn kansanäänestyksen mukaan, jonka ansiosta Napolista tuli osa Italian kuningaskuntaa ja Savoijien taloa.

Aivan kuin sen historiallinen merkitys ei riittäisi, aukiolla on italialaista mahtavuutta ja näyttävyyttä, jota hallitsee San Francesco di Paolan kirkon valtava pylväikkö. Se on uusklassinen ihme, joka tekee vaikutuksen päivällä ja lumoaa yöllä, kun se on valaistu.

5. Tutustu Palazzo Realeen

Palazzo Reale auringonlaskun aikaan| ©Michelangelo Ambrosini
Palazzo Reale auringonlaskun aikaan| ©Michelangelo Ambrosini

Napolin kuninkaallinen palatsi on yksi niistä paikoista, jotka todistavat parhaiten kaupungin merkityksestä 1700- ja 1800-luvuilla. Palatsin koko ja loisto johtuvat siitä, että se toimi Bourbon-dynastian asuinpaikkana vuosisadan ajan ja siirtyi myöhemmin Savoijien suvun haltuun.

Se kehittyi, kun se siirtyi kädestä käteen, mutta sen saleissa on yhä jäljellä 1700-luvun napolilaisen tyylin ylellisyys. Sen julkisivua kruunaa kahdeksan marmoripatsasta, jotka esittävät Napolia 1200-luvulta Italian yhdistymiseen asti hallinneiden kuninkaiden kuvia.

Palazzo Realen vaikuttavin osa on kuitenkin sisäpuolella: monumentaalinen vaaleanpunainen ja valkoinen marmoriporras johtaa kuninkaallisiin huoneistoihin, hoviteatteriin, valtaistuinsaliin ja kuninkaalliseen kappeliin, jotka kaikki on koristeltu upeilla maalauksilla ja seinävaatteilla.

Palazzo Reale on avoinna keskiviikkoja lukuun ottamatta joka päivä klo 9.00-20.00, ja sisäänpääsy maksaa 6 euroa.

6. Sisään San Carlo -teatteriin

Teatro San Carlon sisätilat| ©Wikimedia
Teatro San Carlon sisätilat| ©Wikimedia

Tähän vierailuun ei valmistauduta: San Carlo -teatterin sisätilojen majesteettisuus, kun katsot ylös ja ihailet sen kuuden kerroksen ja freskokupolin äärettömyyden tuntua, yllätti minut täysin yllättäen.

Tästä syystä Teatro San Carloa pidetään yhtenä maailman kauneimmista oopperarakennuksista, ja on helppo kuvitella, että sali on täynnä tuon ajan aristokraatteja, jotka keskustelevat siitä, vilkaisevatko he näyttämölle, kuninkaalliseen aitiopaikkaan vai salamyhkäiseen rakastajattareen katsomaan, joka on katsomon toisella puolella.

Ainoa tapa tutustua Teatro di San Carlon sisätiloihin on osallistua esitykseen tai osallistua johonkin rakennuksen omien järjestäjien tarjoamista opastetuista kierroksista. Kierros kestää noin tunnin, ja suosittelen sen tekemistä, vaikka sinulla olisi hieman vähemmän aikaa matkan lopussa.

7. Nauti aidosta napolilaisesta pizzasta

Tyypillistä napolilaista pizzaa akkujen lataamiseen retkien välillä.| ©Blake Wisz
Tyypillistä napolilaista pizzaa akkujen lataamiseen retkien välillä.| ©Blake Wisz

Olen melko varma, että jos matkustat junalla takaisin Roomaan ja kerrot konduktöörille, ettet ole syönyt pizzaa vierailusi aikana, hän repii lippusi ja lähettää sinut johonkin sukulaistensa ravintolaan.

Ei, ihan totta, en usko, että sinua tarvitsee vakuutella siitä, että napolilainen pizza on aidoin esimerkki tästä maailmankuulusta ruoasta. Yksi suositeltavimmista ravintoloista on Gino Sorbillon pizzeria, mutta jonot ovat usein valtavat. Gorizia 1916 on toinen kaupungin nimikkoravintoloista, joka on hieman kalliimpi mutta myös tyylikkäämpi, koska se sijaitsee Napolin hienolla alueella. Lopuksi vaihtoehto, jota monet paikalliset suosittelevat: L'antica Pizzeria da Michele Forcella.

8. Vieraile Umberto I:n galleriassa

Galleria Umberto I:n kattoikkuna| ©Tom Podmore
Galleria Umberto I:n kattoikkuna| ©Tom Podmore

Galleria Umberto I on tyypillinen italialainen ostoskatu, jossa on kahviloita ja kauppoja, joissa voit pitää tauon nähtävyyksien katselusta. Minusta jo pelkästään sisätilojen viileys ja lattialaattojen eläinradan muotoinen koristelu yhdistettynä rakennuksen kattojen alla avautuvaan tilantunteeseen tekevät galleriasta pysähtymisen arvoisen.

Jos olet käynyt Milanossa, Galleria Umberto I muistuttaa sinua paljon Galleria Vittorio Emanuele II:sta, sillä se oli suoranainen innoittaja tämän nafolaisrakennuksen rakentamisessa.

Jos haluat aloittaa päiväsi toisella aamiaisella, löydät galleriasta herkullisia sfogliatelloja ja muita makeisia. Siihen mennessä olet varmasti ymmärtänyt, että leivonnaiset ja makeiset ovat yksi Napolin intohimoista.

9. Risti Via Toledo

Via Toledo on yksi harvoista suorista kaduista Napolissa. Kun saavut perille, huomaat, että olet vaeltanut koko päivän pitkin käärmeenmuotoisia kujia. Via Toledo on kaupungin ostoskatu, jossa on monia eri tyylejä edustavia rakennuksia ja kaikenlaisia kauppoja.

Alexin matkustajan vinkki

Toledon metroasema on epäilemättä yksi kauneimmista, joita olen koskaan nähnyt, enkä halua kuvailla sitä, vaan annan teidän tutustua siihen itse!

10. Uppoudu Napolin historialliseen keskustaan

Tyypillinen kuva Napolin keskustan kapeista kaduista.| ©Samuel C.
Tyypillinen kuva Napolin keskustan kapeista kaduista.| ©Samuel C.

Napolin kaupungin sydän on kuin tehty eksymistä varten. Kävellessäsi sen kaduilla löydät kirkon lähes joka nurkalta, ja voit nauttia elämänmenon seuraamisesta: katumuusikoita, taiteilijoiden työhuoneita, vanhoja miehiä, jotka katsovat jalkapalloa televisiosta baarissa, ja kaikenlaisia kauppoja, joita on vaikea kuvailla.

Kadut ovat kapeita ja tarjoavat asukkaille vain vähän yksityisyyttä. Sinun tarvitsee vain vilkaista ylöspäin nähdäksesi tyypillisiä italialaisia perhekohtauksia, jotka tapahtuvat edessäsi kotien ikkunoista. Jos haluat nauttia Napolin olemuksesta, tällä alueella voit nauttia kaupungin aidoimmasta ilmapiiristä.

Jos pidät antiikin maailmasta, sinua kiinnostaa se, että voit nähdä osan kreikkalais-roomalaisen Neapolis-kaupungin tielinjasta. Spaccanapoli, joka voidaan kääntää "lyhyeksi Napoliksi", on katukokonaisuus, joka kirjaimellisesti jakaa kaupungin kahtia: Via Della Anticaglia (Ylä-Decumanus), Via Dei Tribunali (Decumanus Major) ja katu, joka alkaa nimellä Via Benedetto Croce ja muuttuu Via San Biagio Dei Libraiksi (Ala-Decumanus).

11. Napolin katedraalin katseleminen

Napolin katedraali| ©Wikimedia
Napolin katedraali| ©Wikimedia

Napolin noin viidestäsadasta kirkosta yksikään ei vedä vertoja kaupungin katedraalille: Duomo di San Gennarolle tai Duomo di Santa Maria Assuntalle, kuten paikalliset sen kutsuvat.

Napolin katedraali ei ole yhtä vaikuttava kuin Firenzen tai Milanon katedraali, mutta se on sekoitus goottilaista ja barokkityyliä, ja sen vaikuttava sisustus on koristeltu paratiisin kuvaa muistuttavilla freskoilla.

12. Paras auringonlasku, Castel Sant'Elmosta käsin

Napoli auringonlaskun aikaan| ©Alex N.
Napoli auringonlaskun aikaan| ©Alex N.

Täydellinen suunnitelma päivän päätteeksi on ottaa köysirata Castel Sant'Elmoon, joka on Vomeron kukkulan huipulla sijaitseva 1300-luvun linnoitus, jossa on erityinen tähtikuvio. Siellä tapaat paikallisia ja turisteja, jotka ovat tulleet oppitunnin kanssa: ei ole turhaa, että tältä huipulta voit nauttia parhaista 360º-näkymistä kaupunkiin, Vesuviukseen ja Napolinlahdelle.

Täydellinen tapa päättää Napolin matka ennen paluuta Roomaan.

13. Liiku Napolissa mukavasti

Tyypillinen näkymä Napolin keskustan kapeilta kaduilta.| ©Vincenzo La Montagna
Tyypillinen näkymä Napolin keskustan kapeilta kaduilta.| ©Vincenzo La Montagna

Paras tapa tutustua Napoliin on kävellä: vain näin löydät aidoimmat kadut ja voit hengittää kaupungin olemusta. Päiväretkellä on kuitenkin yleensä vähän aikaa, joten Napolissa liikkumiseen suosittelen metroa.

Napolin metrolla on kaksi linjaa, 1 ja 6 (on arvoitus, mitä muille tapahtui), ja se kattaa lähes koko kaupungin metropolialueen.

Jos olet päättänyt ajaa Napoliin autolla, ole varovainen, sillä useilla historiallisesti tärkeillä alueilla pysäköinti on kallista, ja pysäköintivirhemaksut voivat olla jopa 90 euroa. Näitä alueita kutsutaan ZTL-alueiksi (Limited Traffic Zone), ja niitä kannattaa välttää pysäköimällä kaupungin laitamille tai tarkistamalla näiden alueiden kartta ennen auton pysäköintiä.

14. Vinkkejä ja niksejä matkallesi Roomasta Napoliin

Napolin tyypillisiä katuja| ©Paul Postema
Napolin tyypillisiä katuja| ©Paul Postema

Varo taskuvarkaita

Napoli on kaupunki, jolla on hieman tahriintunut maine turistien kannalta epäystävällisenä kaupunkina. Älä huolehdi liikaa, kunhan varot taskuvarkaita ja vältät menemästä keskeisimmille alueille, sinulla ei pitäisi olla mitään ongelmia.

Käytä mukavia kenkiä

Koska aiot kävellä koko päivän tällä retkellä, muista varautua hyvin: kannattaa pakata mukaan lenkkarit, reppu, jossa on vettä, virtapankki matkapuhelimen lataamista varten ja jotain lämmintä iltaa varten, jos matkustat kesällä. Talvella on parasta pukeutua kerroksittain, jotta voit olla enemmän tai vähemmän lämmin päivän mittaan.

Varaudu käteisellä

Joissakin kaupoissa ja ravintoloissa hyväksytään vain käteistä, joten ota varmuuden vuoksi mukaan vähän vaihtorahaa (suosittelen, että otat mukaan juuri tarpeeksi).

Jos et puhu italiaa, älä huoli

Jos et puhu italiaa, sinulla ei ole mitään ongelmia Roomassa, sillä he ymmärtävät sinua espanjaksi tai jopa englanniksi. Mutta jos matkustat Napoliin, suosittelen, että sinulla on käännössovellus asennettuna matkapuhelimeesi, sillä se voi helpottaa elämääsi joissakin tilanteissa.

15. Muut retket, joista saatat olla kiinnostunut

Jos tunnet jo Napolin tai et ole kovin kiinnostunut vierailemaan tässä kaupungissa, ehkä Firenze on sinulle parempi vaihtoehto. Ennen kuin lähdet Roomasta, suosittelen, että luet lisää siitä, miten valmistautua tähän kokemukseen täältä: Firenzen päiväretket Roomasta. Yksi Rooman (monista) hyvistä puolista on sen sijainti kartalla: sen lisäksi, että se sijaitsee Italian niemimaan keskellä, sen ympäristössä on paljon tunnuskohteita, joissa kannattaa vierailla. Jos haluat tutustua niihin, tässä on luettelo mielestäni parhaista vierailukohteista Rooman lähistöllä.