Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Napolin päiväretket Roomasta

Tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä, jotta voit matkustaa Roomasta pizzapääkaupunkiin ja olla näkemättä mitään.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuuttia luettu

Napolin päiväretket Roomasta

Napolin katot aurinkoisena päivänä | ©Mathias Bach

Napoliin on helppo rakastua sen pizzan, sen jatkuvan kaaoksen, Vesuviuksen kauniiden näköalojen (jos tiedät, miten ne löytää) ja monien muiden asioiden vuoksi, joista kerron sinulle, jos luet eteenpäin. Haluaisitko matkustaa Roomasta Napoliin? Seuraavat rivit ovat sinua varten.

Paras päiväretki Napoliin Roomasta (vie sinut myös Pompeijiin)

Pompeji| ©Unsplash.com
Pompeji| ©Unsplash.com

Jos päätät lähteä Roomasta päiväretkelle, sen on oltava sen arvoinen. Ja vierailu Napolissa ja uskomattomassa Pompeijissa ovat loistava syy unohtaa majesteettinen ikuinen kaupunki päiväksi. En tiedä, onko se sama juttu sinulle, mutta matkoilla haluan antaa itseni irti, nauttia olostani eikä minun tarvitse huolehtia liikaa kuljetuslogistiikasta, varsinkin jos aikatauluni on tiukka.

Tällä englanninkielisellä All-inclusive-päiväretkellä Napoliin ja Pompeijiin lähdet Roomasta aikaisin yksityisellä bussilla, ja sinua seuraa koko ajan ammattitaitoinen opas, joka asettaa kaiken näkemäsi asiayhteyteen (mikä oli mielestäni välttämätöntä, erityisesti Pompeijissa).

Pysähdys Napolissa antaa sinulle mahdollisuuden tutustua kaupungin historialliseen keskustaan ja sen tärkeimpiin kohtiin ilman, että joudut käyttämään liikaa aikaa siirtymiseen paikasta toiseen. Sinulla on myös aikaa syödä lounasta ja maistaa kuuluisaa napolilaista pizzaa. Mitä muuta voisit toivoa?

Tietoja Pompeijin vierailusta

Kierrät Pompejin raunioita noin kahden tunnin ajan. Vaikka se ei ensisilmäyksellä vaikuta pitkältä, vakuutan, että se on kohtuullinen aika nähdä raunioiden olennaiset osat ja ymmärtää, miten elämää elettiin tässä vaikuttavassa kaupungissa, joka kivettyi Vesuviuksen purkauksessa.

Jos haluat vierailla Pompeijissa enemmän aikaa, voit omistaa sille kokonaisen päivän tai jopa yhdistää retken Vesuviuksen nousuun. Jos haluat tutustua kaikkiin mahdollisuuksiin, kehotan sinua lukemaan tämän artikkelin siitä, miten Pompeijissa voi vierailla Roomasta käsin yhdessä päivässä.

Varaa retki Pompeijiin Roomasta käsin

Muita vaihtoehtoja matkustaa Roomasta Napoliin

Napolin panoraamanäkymä| ©Aliya Izumi
Napolin panoraamanäkymä| ©Aliya Izumi

Junalla

Juna on erittäin kätevä vaihtoehto päiväretkelle Napoliin Roomasta. Sinun ei tarvitse huolehtia pysäköinnistä, turhista kiertomatkoista tai pysähdyksistä. Huonona puolena muihin liikennevälineisiin verrattuna voi olla hinta: nopean junan lippu, jolla pääset Napoliin 1 tunnissa ja 15 minuutissa, maksaa 44-60 euroa suuntaansa.

Napoliin pääsee myös hitaammalla junalla, joka kestää 2-3 tuntia ja maksaa 20-27 euroa suuntaansa luokasta riippuen. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos matkustat tiukemmalla budjetilla, ja jos saavut junaan aikaisin aamulla, sinulla on runsaasti aikaa tutustua kaupunkiin päivässä. Tarkista kaikki aikataulut ja hinnat Trenitalian virallisilta verkkosivuilta.

Napoliin Roomasta bussilla

Useimpia Italian pääkaupungista Napoliin liikennöiviä busseja liikennöivät Flixbus, Baltour ja BusCenter, ja meno-paluulippu maksaa yleensä noin 20 euroa. Bussit kulkevat suoraan Napoliin, lähtevät Rooman Autostazione Tiburtinalta ja saapuvat Napolin Piazza Garibaldin linja-autoasemalle noin 2,5 tunnissa.

Suosittelen ostamaan bussiliput viikkoa etukäteen, jotta varmistat, että sinulla on paikkoja vapaana sinä päivänä, jolloin haluat tehdä kierroksen, jotta sinun ei tarvitse huolehtia myös paluulippujen hankkimisesta.

Joka tapauksessa, ollakseni hyvin rehellinen sinulle, et voi nähdä koko Napolia yhdessä päivässä (varsinkin jos lasket mukaan julkisten kulkuneuvojen odotusajat). Roomasta lähtevän retkesi tavoitteena on nauttia kaupungista ja viettää erilainen päivä kuin mitä Italian pääkaupungissa. Tämä on matkasuunnitelma, jonka otin vierailullani:

.

Varaa retki Napoliin ja Pompeijiin

Aloita Napolin parhaalla aamiaisella

Tyypillinen espressokahvi aloittaa päivän hyvin Napolissa.| ©Louis Hansel
Tyypillinen espressokahvi aloittaa päivän hyvin Napolissa.| ©Louis Hansel

En ole suuri kahvin ystävä, mutta on myönnettävä, että napolilainen kahvi on jotain, joka on hienoimman makuelämyksen arvoista. Kun nousin junasta Napolissa, suuntasin ensimmäiseksi Gran Caffè Gambrinukseen, tyylikkääseen wieniläistyyliseen kahvilaan, jossa on marmoriseinät, veistoksia hyllyillä ja katosta roikkuvat kattokruunut.

Se on varmasti tuttu, sillä siitä on tullut melkoinen turistipaikka, mutta romanttisena en aikonut jättää käyttämättä tilaisuutta nauttia espressoa ja sfogliatellea aamiaiseksi yhdessä Oscar Wilden suosikkipaikoista Napolissa.

Kävele Piazza del Plebiscitolla

Piazza del Plebiscito Napolissa| ©Alex N.
Piazza del Plebiscito Napolissa| ©Alex N.

Piazza del Plebiscito on valtava aukio, Napolin julkisen elämän keskus ja yksi sen tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se on saanut nimensä Italian yhdistymisen aikana pidetyn kansanäänestyksen mukaan, jonka seurauksena Napolista tuli osa Italian kuningaskuntaa ja Savoijien taloa.

Aivan kuin sen historiallinen merkitys ei olisi riittävä, aukiolla on italialaista mahtavuutta ja näyttävyyttä, jota hallitsee San Francesco di Paolan kirkon valtava pylväikkö. Se on uusklassinen ihme, joka tekee vaikutuksen päivällä ja lumoaa yöllä, kun se on valaistu.

5. Tutustu Palazzo Realeen

Palazzo Reale iltahämärässä| ©Michelangelo Ambrosini
Palazzo Reale iltahämärässä| ©Michelangelo Ambrosini

Napolin kuninkaallinen palatsi on yksi niistä paikoista, jotka todistavat parhaiten kaupungin merkityksestä 1700- ja 1800-luvuilla. Palatsin koko ja loisto johtuvat siitä, että se toimi vuosisadan ajan Bourbonien dynastian asuinpaikkana ja siirtyi myöhemmin Savoijien suvun haltuun.

Palatsi kehittyi, kun se siirtyi kädestä toiseen, mutta sen salit säilyttävät yhä 1700-luvun napolilaisen tyylin ylellisyyden. Sen julkisivun kruunaa kahdeksan marmoripatsasta, jotka esittävät Napolia 1200-luvulta Italian yhdistymiseen asti hallinneiden kuninkaiden kuvia.

Palazzo Realen vaikuttavin osa on kuitenkin sisätiloissa: monumentaalinen vaaleanpunaisesta ja valkoisesta marmorista rakennettu portaikko johtaa kuninkaallisiin huoneistoihin, hoviteatteriin, valtaistuinsaliin ja kuninkaalliseen kappeliin, jotka on koristeltu upeilla maalauksilla ja seinävaatekankailla.

Palazzo Reale on avoinna keskiviikkoja lukuun ottamatta joka päivä kello 9.00-20.00, ja sisäänpääsymaksu on 6 €.

Sisäänkäynti San Carlo -teatteriin

San Carlo -teatterin sisätilat| ©Wikimedia
San Carlo -teatterin sisätilat| ©Wikimedia

Tähän vierailuun ei valmistauduta: Teatro San Carlon sisätilojen majesteettisuus, kun katsoo ylöspäin ja ihailee sen kuuden kerroksen ja freskokupolin äärettömyyden tuntua, yllätti minut täysin.

Tästä syystä Teatro San Carloa pidetään yhtenä maailman kauneimmista oopperarakennuksista, ja on helppo kuvitella, että sali on täynnä aikansa aristokraatteja, jotka pohtivat, haluaisivatko he nähdä näyttämön, kuninkaallisen aition vai salamyhkäisen rakastajattaren katsomon toisella puolella.

Ainoa tapa tutustua Teatro San Carloon sisältä käsin on käydä esityksessä tai liittyä johonkin rakennuksen omien järjestäjien tarjoamista opastetuista kierroksista. Kierros kestää noin tunnin, ja suosittelen sen tekemistä, vaikka matkan loppupuolella olisi hieman vähemmän aikaa.

Nauti aitoa napolilaista pizzaa

Tyypillistä napolilaista pizzaa tankkaamaan kierrosten välissä| ©Blake Wisz
Tyypillistä napolilaista pizzaa tankkaamaan kierrosten välissä| ©Blake Wisz

Olen melko varma, että jos palaat junalla takaisin Roomaan ja kerrot konduktöörille, ettet ole syönyt pizzaa vierailusi aikana, hän repii lippusi ja lähettää sinut johonkin sukulaisravintolaansa.

Ei, ihan totta, en usko, että sinua tarvitsee vakuutella siitä, että neapoliittinen pizza on autenttisin esimerkki tästä maailmalla arvostetusta ruoasta. Yksi suositeltavimmista ravintoloista on Gino Sorbillon pizzeria, mutta jonot ovat usein valtavat. Gorizia 1916 on toinen kaupungin nimikkoravintoloista, joka on hieman kalliimpi mutta myös tyylikkäämpi, koska se sijaitsee Napolin hienolla alueella. Lopuksi vaihtoehto, jota monet paikalliset suosittelevat: L'antica Pizzeria da Michele Forcella.

Vieraile Umberto I:n galleriassa

Galleria Umberto I:n kattoikkuna| ©Tom Podmore
Galleria Umberto I:n kattoikkuna| ©Tom Podmore

Galleria Umberto I on tyypillinen italialainen ostoskatu, josta löydät kahviloita ja kauppoja, joissa voit pitää tauon nähtävyyksien katselusta. Minusta jo pelkästään sisätilojen viileys ja lattialaattojen eläinradan muotoinen koristelu yhdistettynä rakennuksen kattojen alla avautuvaan tilantunteeseen tekevät galleriasta pysähtymisen arvoisen.

Jos olet käynyt Milanossa, Galleria Umberto I muistuttaa paljon Galleria Vittorio Emanuele II:ta, sillä se oli suoranainen inspiraatio tämän napolilaisen rakennuksen rakentamiseen.

Jos päätit aloittaa päivän toisella aamiaisella, galleriasta löytyy herkullisia sfogliatelloja ja muita makeisia. Silloin olet varmasti jo tajunnut, että leivonnaiset ja makeiset ovat yksi Napolin intohimoista.

9. Ylitä Via Toledo

Näkymä Napoliin, taustalla Vesuvius.| ©Carlo Raso
Näkymä Napoliin, taustalla Vesuvius.| ©Carlo Raso

Via Toledo on yksi harvoista suorista kaduista Napolissa. Kun saavut sille, huomaat, että olet vaeltanut koko päivän käärmeenmuotoisia teitä pitkin. Via Toledo on sellaisenaan kaupungin ostoskatu, jolla on monenlaisia rakennuksia ja kaikenlaisia kauppoja.

Alexin matkavinkki

Toledon metroasema on epäilemättä yksi kauneimmista koskaan näkemistäni - jätän sen kuvailun väliin ja annan sinun tutustua siihen omin päin!

Uppoudu Napolin historialliseen keskustaan

Tyypillinen kuva Napolin keskustan kapeilta kaduilta| ©Samuel C.
Tyypillinen kuva Napolin keskustan kapeilta kaduilta| ©Samuel C.

Napolin kaupungin keskusta on kuin tehty eksymiseen. Kävellessäsi sen kaduilla löydät kirkon lähes joka nurkalta, ja voit nauttia elämän seuraamisesta: katumuusikoita, taiteilijoiden työhuoneita, vanhoja miehiä, jotka katsovat jalkapalloa televisiosta baarissa, ja kaikenlaisia kauppoja, joita on vaikea kuvailla.

Kadut ovat kapeita, eivätkä ne tarjoa juurikaan yksityisyyttä asukkailleen. Sinun tarvitsee vain katsoa ylöspäin nähdäksesi tyypillisiä italialaisia perhekohtauksia, jotka tapahtuvat edessäsi talojen ikkunoista. Jos haluat imeä Napolin olemusta, tällä alueella voit hengittää kaupungin aidointa tunnelmaa.

Jotain, mikä kiinnostaa sinua, jos pidät antiikin maailmasta, on se, että voit nähdä osan kreikkalais-roomalaisen Neapolis-kaupungin tielinjasta. Spaccanapoli, joka voitaisiin kääntää "lyhyeksi Napoliksi", on peräkkäisiä katuja, jotka kirjaimellisesti jakavat kaupungin kahtia: Via Della Anticaglia (Ylempi Decumanus), Via Dei Tribunali (Decumanus Major) ja katu, joka alkaa nimellä Via Benedetto Croce ja muuttuu Via San Biagio Dei Libraiksi (Alempi Decumanus).

Napolin katedraali

Napolin katedraali| ©Wikimedia
Napolin katedraali| ©Wikimedia

Napolin noin viidestäsadasta kirkosta yksikään ei vedä vertoja kaupungin katedraalille: Duomo di San Gennarolle tai Duomo di Santa Maria Assuntalle, kuten paikalliset sen kutsuvat.

Napolin katedraali ei ole yhtä vaikuttava kuin Firenzen tai Milanon katedraali, mutta se on sekoitus goottilaista ja barokkityyliä, ja sen vaikuttava sisätila on koristeltu paratiisin kuvaa muistuttavilla freskoilla.

Paras auringonlasku Castel Sant'Elmosta

Napoli auringonlaskun aikaan| ©Alex N.
Napoli auringonlaskun aikaan| ©Alex N.

Täydellinen suunnitelma päivän päätteeksi on ottaa köysirata Castel Sant'Elmoon, joka on 1300-luvun tähdenmuotoinen linnoitus Vomeron kukkulalla. Siellä tapaat sekä paikallisia että turisteja, jotka ovat oppineet läksynsä: ei ole turhaa, että tältä huipulta avautuvat parhaat 360º-näkymät kaupunkiin, Vesuviukselle ja Napolinlahdelle.

Täydellinen tapa päättää Napolin matka ennen paluuta Roomaan.

Napolissa liikkuminen mukavasti

Tyypillinen näkymä Napolin keskustan kapeille kaduille.| ©Vincenzo La Montagna
Tyypillinen näkymä Napolin keskustan kapeille kaduille.| ©Vincenzo La Montagna

Paras tapa tutustua Napoliin on kävellen: vain näin löydät aidoimmat kadut ja hengität kaupungin olemusta. Päiväretkellä on kuitenkin yleensä tiukka aikataulu, joten Napolissa liikkumiseen suosittelen metron käyttöä.

Napolin metrossa on kaksi linjaa, 1 ja 6 (on arvoitus, mitä muille tapahtui), ja se kattaa lähes koko kaupungin pääkaupunkiseudun.

Jos olet päättänyt ajaa Napoliin autolla, ole varovainen, sillä useilla historiallisesti tärkeillä alueilla pysäköinti on kallista, ja pysäköintivirhemaksut voivat nousta jopa 90 euroon. Näitä alueita kutsutaan ZTL-alueiksi (rajoitetun liikenteen vyöhykkeiksi ), ja paras tapa välttää ne on pysäköidä kaupungin laitamille tai tarkistaa näiden alueiden kartta ennen auton pysäköintiä.

Vinkkejä ja niksejä matkallesi Roomasta Napoliin

Napolin tyypillisiä katuja| ©Paul Postema
Napolin tyypillisiä katuja| ©Paul Postema

Varo taskuvarkaita

Napoli on kaupunki, jolla on hieman tahriintunut maine turistien kannalta epäystävällisenä kaupunkina. Älä huolehdi liikaa, sillä kunhan varot taskuvarkaita ja vältät poistumasta keskusta-alueilta, sinulla ei pitäisi olla ongelmia.

Käytä mukavia kenkiä

Koska aiot kävellä koko päivän tällä kierroksella, muista varautua hyvin: kannattaa pakata mukaan lenkkarit, reppu, jossa on vettä, virtapankki kännykän lataamista varten ja jotain lämmintä iltaa varten, jos matkustat kesällä. Talvella on parasta pukeutua kerrospukeutumiseen, jotta voit lämmetä päivän edetessä yhä lämpimämmin.

Varaudu käteisellä

Joissakin kaupoissa ja ravintoloissa hyväksytään vain käteistä rahaa, joten ota varmuuden vuoksi mukaan vähän vaihtorahaa (suosittelen, että otat mukaan juuri ja juuri tarpeeksi).

Jos et puhu italiaa, älä huoli

Jos et puhu italiaa, sinulla ei ole mitään ongelmia Roomassa, sillä sinua ymmärretään enemmän tai vähemmän englanniksi tai jopa espanjaksi. Mutta Napoliin matkustettaessa suosittelen, että sinulla on kännykkääsi asennettuna käännössovellus, sillä se voi helpottaa elämääsi joissakin tilanteissa.

Muut retket, joista saatat olla kiinnostunut

Jos tunnet jo Napolin tai et ole kovin kiinnostunut vierailemaan tässä kaupungissa, ehkä Firenze on vaihtoehto, josta saattaisit pitää enemmän. Ennen kuin lähdet Roomasta, suosittelen lukemaan lisää siitä, miten valmistautua tähän kokemukseen täältä: Firenzen päiväretket Roomasta. Yksi Rooman (niin monista) hyvistä puolista on sen sijainti kartalla: sen lisäksi, että se sijaitsee Italian niemimaan keskellä, sen ympäristössä on paljon tunnuskohteita, joissa kannattaa vierailla. Jos haluat tutustua niihin, tässä on lista mielestäni parhaista vierailukohteista Rooman lähellä.

Varaa retki Napoliin ja Pompeijiin