Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 aktiviteettia Rooman juutalaiskorttelissa

Rooman juutalaiskortteli on yksi ikuisen kaupungin aarteista: kerron, miten siihen voi tutustua ja mitä tehdä, jotta siitä saisi kaiken irti.

Alex Grande

Alex Grande

6 minuuttia luettu

10 aktiviteettia Rooman juutalaiskorttelissa

Heprealaisia symboleja Rooman juutalaiskorttelissa | ©Unsplash

Vierailu Rooman ghetossa eli juutalaiskorttelissa on yksi Trasteveressä ehdottomasti tehtävistä asioista. Miksi? Koska se on Euroopan vanhin, ja historiansa aikana siellä kasvoi hyvin merkittävä juutalaisyhteisö.

Nykyään Rooman juutalaiskortteli on putiikkien, kosher-ravintoloiden ja konditorioiden alue, jossa sijaitsee myös kaupungin synagoga. Joka nurkassa ja joka kolkassa on paikka, johon voi eksyä, ja jossa on muinaisia markkinoita, suihkulähteitä ja teattereita, joihin voi tutustua yhdellä Rooman parhaista kävelykierroksista.

Tässä ovat kaikki Rooman juutalaiskorttelin pakolliset nähtävyydet:

Paras vaihtoehto

Rooman Trastevere ja Jewish Ghetto Kiertue

Kävele ja tutustu Trastevereen yksityiskohtaisesti.

Tutustu tähän viehättävään kaupunginosaan syvällisesti asiantuntijaoppaan johdolla, joka kertoo sinulle kaikki kuriositeetit ja tiedot, jotka sinun tarvitsee tietää tästä keskiaikaisesta kaupunginosasta.

Tällä kierroksella Trasteveressä ja juutalaiskorttelissa sinulla on tilaisuus tutustua Euroopan vanhimpaan juutalaiskortteliin ja Trastevereen asiantuntevan oppaan johdolla, joka kertoo sinulle kaiken sen muistomerkkien, aukioiden ja kiinnostavien kohteiden historiasta. Ohitatte Santa Cecilia in Trasteveren basilikan, Santa Maria in Trasteveren basilikan, Piazza Mattein ja Octavian portaikon.

Kierros, joka häikäisee sinua ja jossa voit tutustua ravintoloihin ja putiikkeihin, jotka tekevät vaikutuksen.

Suositellaan, jos: haluat tutustua Trastevereen perusteellisesti etkä missaa mitään yksityiskohtaa.

1. Risteile Tiberina-saarelle, paikka, jossa voit nauttia kesästä

Tiberin saari| ©Andy Montgomery
Tiberin saari| ©Andy Montgomery

Jos olet lähdössä kiertoajelulle Trastevereen ja juutalaiskortteliin, suosittelen käyttämään tilaisuutta hyväksenne levätä Tiberina-saarella, joka on loistava paikka viettää iltapäivä Roomassa. Tämä veneenmuotoinen saari sijaitsee keskellä Tiber-jokea, ja se on yhdistetty Trastevereen ja juutalaiskortteliin kahdella sillalla, Cestius-sillalla ja Fabricius-sillalla, joka on yksi Rooman vanhimmista. Lähistöllä on kahviloita, ravintoloita, ruokakojuja ja ulkoilmaelokuvateatteri.

Tiberin saari on paikka, jota on historiallisesti vältetty sen synkän legendan ja huonojen enteiden vuoksi (saarekkeen sanotaan muodostuneen Rooman viimeisen etruskikuninkaan Tarquinius Superbin ruumiille kertyneestä sedimentistä) ja jonne rakennettiin roomalaiselle lääketieteen jumalalle temppeli ruttoruton etenemisen pysäyttämiseksi 3. vuosisadalla. Tätä rakastan Roomassa: jokaiseen paikkaan liittyy tarina, jota et odota.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

2. Ihaile Octavian portikkoa, joka on historiallinen rakennus

Octavian porttikirkko| ©Institute for the Study of the Ancient World
Octavian porttikirkko| ©Institute for the Study of the Ancient World

Octavian portico, jonka voit nähdä, jos teet kierroksen Trasteveressä ja juutalaiskorttelissa, on keisari Augustuksen sisaren Octavia nuoremman rakennuttama muinainen rakennus, jossa sijaitsi kaksi Jupiterille ja Junolle omistettua temppeliä sekä kirjasto ja koulu. Se sijaitsee rione de Sant'Angelolla, jota pidetään Rooman juutalaiskorttelin pääkaduna, ja se, mikä nykyään näyttää rauniolta, on itse asiassa rakennus täynnä historiaa.

Viereisessä kirkossa pidettiin saarnoja, joihin korttelin juutalaisyhteisön oli pakko osallistua, aina 1700-luvulle asti, jolloin Roomassa säädettiin uskonnonvapaus.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

3. Pysähdy Teatro Marcellossa, Colosseumin pikkuveljessä

Marcelluksen teatteri| ©Wikipedia - Jensens
Marcelluksen teatteri| ©Wikipedia - Jensens

Jos tämän rakennuksen nähdessäsi et voi olla ajattelematta vierailua Colosseumilla, sinun on hyvä tietää, että Teatro Marcello oli ikään kuin Rooman tärkeimmän rakennuksen luonnos. Se on Augustuksen ajalta peräisin oleva ulkoilmateatteri, jossa järjestettiin musiikki- ja teatteriesityksiä.

Nykyään teatterissa sijaitsee yksityisasunnoiksi muutettu muinainen palatsi, ja sen ympäristössä järjestetään edelleen suosittuja esityksiä, erityisesti kesäisin. Jos matkustat Roomaan kesäkaudella ja teet kierroksen Trasteveressä ja juutalaiskorttelissa, suosittelen piipahtamaan alueella, sillä valaistus on yleensä hyvin erikoinen iltahämärässä.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

4. Tartu tilaisuuteen syödä alueella

Juutalaiskorttelin terassi| ©John Sherbourne
Juutalaiskorttelin terassi| ©John Sherbourne

Jos haluat järjestää kokemustasi hieman enemmän, voit varata kiertoajelun Trastevereen ja juutalaiskortteliin ja tehdä varauksen ravintolaan tai kahvilaan, jos aiot syödä lounasta tai päivällistä Trasteveren alueella. Monet ravintolat ovat kiinni perjantai-iltaisin tai jopa lauantaisin, joten suosittelen vierailua juutalaiskortteliin arkisin.

Kuten muuallakin Roomassa, juutalaiskorttelissa on joitakin turistiravintoloita, joita suosittelen välttämään kaikin keinoin, ja todella hyvät ravintolat täyttyvät nopeasti, joten suosittelen varaamaan pöydän etukäteen.

Varaa juutalaiskorttelin ruokakierros

5. Tutustu Kilpikonnien suihkulähteeseen, joka on yksi Rooman erikoisimmista suihkulähteistä

Kilpikonnien suihkulähde| ©Heather Cowper
Kilpikonnien suihkulähde| ©Heather Cowper

Via d'Ottavialta, jossa pylväikkö sijaitsee, pääset Via di Sant'Ambrogioon ja sieltä **Piazza Mattei -**aukiolle, paikoille, jotka sisältyvät Trasteveren ja juutalaiskorttelin kierrokseen. Siellä on Kilpikonnien suihkulähde, joka on yksi Rooman erikoisimmista suihkulähteistä, ja sen ympäristössä näet jäänteitä tämän kaupunginosan asukkaiden historiasta, ja siellä on kultaisia muistolaattoja keskitysleireillä murhatuista juutalaisista.

Täällä huomaat, että kiireiset päivät, jotka täyttivät tämän kaupunginosan elämällä, päättyivät vuonna 1943, kun yhdessä ainoassa päivässä noin 2 000 Rooman juutalaisyhteisön 7 000 ihmisestä vietiin pois väkisin. Se, mitä nykyään on jäljellä, on vain muistutus menneestä ajasta.

Ennen kuin jatkat kävelyä, suosittelen istumaan Piazza Matteilla ja katselemaan ihmisiä ja yrittämään kuvitella, millainen tämä kaupunginosa oli viime vuosisadalla.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

6. Vieraile juutalaiskorttelin synagogassa, joka on kruununjalokivi

Juutalaiskorttelin synagoga| ©Scazon
Juutalaiskorttelin synagoga| ©Scazon

Rooman synagoga on yksi Euroopan suurimmista, ja se rakennettiin sen hetken kunniaksi, jolloin Italian juutalaisille myönnettiin kansalaisuuden asema.

Sen neliönmuotoinen kupoli erottaa sen kaikista muista Rooman uskonnollisista rakennuksista, ja sen ulkopinnan jugendtyyliset koristeet tekevät siitä hienon ja kauniin temppelin, varsinkin kun aurinko paistaa sen pylväisiin ja lasimaalauksiin.

Jos olet onnekas kierroksellasi Trasteveressä ja juutalaiskorttelissa, ohitat synagogan juutalaiskorttelissa, kun sen vaikuttavilla uruilla soitetaan musiikkia. Jos sinulla on aikaa, suosittelen menemään sisälle ja ihailemaan rakennuksen värikkäitä sisätiloja, minkä voit tehdä vain opastetulla kierroksella juutalaismuseon sisäänkäynnin kautta.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

7. Kävele pitkin Largo di Torre Argentinaa, Julius Caesarin kuolinpaikkaa

Näkymä Largo di Torre Argentina -aukion raunioille| ©gérard
Näkymä Largo di Torre Argentina -aukion raunioille| ©gérard

Rooman juutalaiskorttelin kierroksen päätteeksi löydät Largo di Torre Argentinan aukion pohjoisessa. Täällä voit nähdä raunioita tasavallan ajalta: neljä roomalaista temppeliä ja Pompeiuksen muinaisen teatterin jäänteet.

Keisari Augustus määräsi muistomerkin rakentamisen Julius Caesarin murhapaikalle senaatin kokouksen puheenjohtajana Pompeiuksen curiassa toimiessaan. Nykyään voit nähdä tämän rakennuksen rauniot Torre Argentinan arkeologisella alueella.

Ja jos rakastat kissoja, tästä paikasta tulee yksi suosikeistasi koko Roomassa, koska alueella on hylätyille kissoille tarkoitettu turvakoti. Näet niiden vaeltelevan ja leikkivän raunioiden keskellä, mikä antaa Torre Argentinalle mystisen ja hieman epätodellisen auran.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

8. Lähde opastetulle kierrokselle Rooman juutalaiskortteliin ja Trastevereen

Santa Marian basilika Trasteveressä| ©daryl_mitchell
Santa Marian basilika Trasteveressä| ©daryl_mitchell

Vaihtoehto tämän kierroksen valmistelemiselle omin päin on ottaa yksi Rooman Trasteveren ja juutalaiskorttelin parhaista opastetuista kierroksista, jolloin et missaa mitään kohokohdista: Octavian portico, Marcellon teatteri, Kilpikonnien suihkulähde ja Torre Argentinan rauniot sekä paikkoja kuten Piazza Farnese ja kuuluisa Santa Maria in Trasteveren basilika.

Erittäin edulliseen hintaan saat lähes kahden tunnin kierroksen; se on erittäin hyvä vaihtoehto, jos olet tekemässä lyhyempää matkaa Roomaan eikä sinulla ole aikaa järjestää vierailua, mutta et halua jättää juutalaiskorttelia väliin. Siitä huolimatta suosittelen, että tutustut Trasteveren oppaaseemme ennen matkaasi: Trasteveren kierrokset.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

9. Maista leivonnaisia Pasticceria Boccionessa

Nauti kahvisi makean herkun kera| ©bizmac
Nauti kahvisi makean herkun kera| ©bizmac

Juutalaiskorttelin kapeilla kaduilla, joiden läpi kuljeskelet Trasteveren kiertoajelulla, löydät useamman kuin yhden paikallisen liikkeen, jossa myydään tyypillisiä juutalaisen perinnön tuotteita, mutta oma suosikkini on epäilemättä Pasticceria Boccione. Ulkopuolelta et huomaa sen pientä näyteikkunaa, mutta vakuutan sinulle, että kannattaa mennä sisään ja valita yksi (tai useampi) sen herkuista.

Se on ihanteellinen välipalapaikka, jos kuljeskelet alueella ja haluat tappaa ruokahalusi aterioiden välillä. Löydät sen Via del Portico d'Ottavialta.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

10. Vieraile ympäröivällä alueella

Capitoliumin museoiden sali| ©Mike Steele
Capitoliumin museoiden sali| ©Mike Steele

Kävelyretki Rooman juutalaiskorttelissa on yksi Trasteveren nähtävyyksistä, ja mikä olisikaan parempi tapa kuin opastettu kierros. Se on lähellä Piazza Venezia -aukiota ja Piazza del Campidoglio -aukiota, joten vierailu Capitoliinisissa museoissa voi olla täydellinen tapa päättää päivä. Jos haluat lukea lisää tästä kokemuksesta, olen kirjoittanut oppaan, joka saattaa olla sinulle hyödyllinen: Rooman Capitoline MuseonLiput: Kaikki mitä sinun kuuluu tietää.

Varaa lippusi Capitoliinisiin museoihin Roomassa

Miten valmistella vierailua Rooman juutalaiskortteliin?

Piazza Venezia ja Vittorianon muistomerkki| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia ja Vittorianon muistomerkki| ©Renata Rodrigues

Tiedät, mitä sinun on nähtävä Rooman juutalaiskorttelissa, nyt sinun on vain tiedettävä, miten. Lue eteenpäin, niin jaan kanssasi kaikki vinkit, jotka auttavat sinua nauttimaan kokemuksesta täysillä ja viettämään upean iltapäivän tällä kaupunginosalla.

Mistä löydät Rooman juutalaiskorttelin

Juutalaiskorttelissa on hienoa se, että se on itse asiassa osa Rooman keskustaa, vaikka se saattaa tuntua erilliseltä alueelta, johon sinun täytyy valmistautua ja varata siihen kokonainen päivä. Ei suinkaan: helpoin tapa aloittaa juutalaiskorttelin tutkiminen on päästä Piazza Venezialle tai Vittorio Emanuele-monumentille. Juutalaisgetto on tämän paikan lounaispuolella sijaitseva alue, jota rajaavat Via delle Botteghe Oscure (pohjoisessa), joki (etelässä), Via del Teatro di Marcello (idässä) ja Via Arenula (lännessä).

Kuinka kauan kestää vierailla Rooman juutalaiskorttelissa?

Minulta kesti noin kolme tuntia tehdä tässä artikkelissa esittämäni reitti. Ottaen huomioon, kuinka paljon pysähdyin ihailemaan yksityiskohtia, eksymään ja tutkimaan sitä, mikä kiinnitti huomioni matkan varrella, sanoisin, että voit käydä Rooman juutalaiskorttelissa jopa puolentoista tai kahden tunnin aikana.

Suosittelen, varsinkin jos menet kesällä, varaamaan iltapäivän aikaa vaelteluun täällä ja juomaan juotavaa Tiber-saaren alueella ja istumaan ja nauttimaan joen heijastamasta auringonlaskusta. Tämä tietysti muuttuu, jos päätät varata opastetun kierroksen tälle alueelle, sillä tämä kokemus vie sinut hieman lyhyemmälle ja erilaiselle reitille.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin