Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Mitä nähdä ja tehdä Villa Borghesen puutarhoissa?

Roomassa sijaitsevaa Villa Borghesen puutarhaa pidetään yhtenä Euroopan suurimmista kaupunkipuistoista. Sen viehätysvoima on siinä, että se sisältää erilaisia tyylejä italialaistyylisistä puutarhoista suuriin englantilaistyylisiin rakennuksiin, veistoksiin, muistomerkkeihin, suihkulähteisiin ja lammikoihin.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

7 minuuttia luettu

Mitä nähdä ja tehdä Villa Borghesen puutarhoissa?

Villa Borghese Roomassa | ©Marina Gr

Villa Borghesen puutarhat ovat yksi Rooman kaupungin parhaista puistoista. Vuonna 1901 valtio osti puutarhat Borghesen perheeltä huonon taloustilanteen vuoksi, ja ne avattiin yleisölle 12. heinäkuuta 1903.

Tässä kerrotaan, mitä Villa Borghesen puutarhoissa voi nähdä ja tehdä, jos aiot vierailla Roomassa. Tämä suuri puisto eroaa muista ikonisista puistoista, koska siinä yhdistyvät harmonisesti luonto ja roomalainen taide. Vierailu näissä puutarhoissa on yksi pakollisista asioista Rooman-matkalla. Ota huomioon ja tutustu tähän puutarhojen karttaan löytääksesi kaikki suosittelemani kohteet.

.

1. Villa Borghesen puutarhojen 9 sisäänkäyntiä

Porta Pinciana -sisäänkäynnin ulkoinen näkymä| ©Gustavo La Pizza
Porta Pinciana -sisäänkäynnin ulkoinen näkymä| ©Gustavo La Pizza

Jos haluat vierailla tässä upeassa puistossa, sinun on hyvä tietää, että siinä on 9 sisäänkäyntiä. Kävijöiden eniten käyttämät sisäänkäynnit ovat seuraavat:

 • Porta Pinciana, joka on yksi Rooman Aurelianuksen muurien muinaisista porteista.
 • Rampe del Pincio Piazza del Popololta, jonka kautta pääsee Pincion terassille. Sieltä voit nauttia upeimmista näkymistä Rooman kaupunkiin.
 • Piazzale Flaminion monumentaalinen sisäänkäynti.

Kun pääset puistoon, sen puutarhat ja vehreät puut, jotka jäljittelevät villiä luontoa, kiehtovat sinua.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

2. Rooman sydän ja sen 80 hehtaarin alue

Kiertoajelu Villa Borghese| ©Andy Montgomery
Kiertoajelu Villa Borghese| ©Andy Montgomery

Toinen asia, jonka haluaisin kertoa teille, on se, että tässä puistossa on suuria avoimia tiloja, joissa on mahdollista harrastaa mitä tahansa toimintaa ja urheilua.

Mitä aktiviteetteja siellä voi harrastaa? Ensinnäkin, jos rakastat kävelyä, tämä suuri puisto antaa sinulle mahdollisuuden kävellä kaikkien alueiden läpi nauttien samalla maisemista, suihkulähteistä ja barokin, uusklassismin ja kirkollisen taiteen taiteilijoiden historiallisista muistomerkeistä ja ennen kaikkea Villa Borghesen kiehtovista veistoksista.

Jos haluat kattaa suurimman osan puistosta päivässä, voit myös vuokrata polkupyöriä yhdelle henkilölle, perhepolkupyöriä, Segwayjä ja jopa pieniä sähköautoja.

Tässä upeassa puistossa on jopa pieni juna, joka on erinomainen vaihtoehto, sillä voit pitää tauon ja tutustua alueeseen samalla. Matka kestää noin 35 minuuttia ja maksaa noin 3 euroa.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

3. Merihevosten suihkulähde

Merihevosten suihkulähde Villa Borghesessa| ©Cidadania en Italia
Merihevosten suihkulähde Villa Borghesessa| ©Cidadania en Italia

Suunnittelu on tirolilaissyntyisen Cristoforo Unterpergerin, paavi Pius VI Brashin suuresti arvostaman taidemaalarin työtä. Sen toteutti Vincenzo Pacetti, Marcantonion luotettu restauroija ja kuvanveistäjä.

Lattialla olevan pyöreän säiliön sisällä on neljä hevosta, joilla on kalanruumiit, jotka pitävät yläpuolellaan toista ammetta, jonka jalkojen ja hännän kautta puolestaan virtaa muita vesilähteitä.

Osta yksityinen kierros Borghesen galleriaan

4. Vuokraa vene

Veneilyä Villa Borghesen ympäristössä| ©Tin-Tin Azure
Veneilyä Villa Borghesen ympäristössä| ©Tin-Tin Azure

Kun saavut maagiseen järvipuutarhaan, sinulla on mahdollisuus vuokrata veneitä ja tutustua lähemmin 1700-luvun lopulla rakennettuun Äskulapille omistettuun temppeliin. Roomalaisille Aesculapius oli lääketieteen ja parantamisen jumala.

Veneen vuokraaminen maksaa noin 4 euroa aikuisilta ja 2 euroa lapsilta (vähintään 2 henkilöä). Se antaa sinulle mahdollisuuden meloa järven ympäri noin 20 minuuttia, ja se on sen arvoista.

Varaa opastettu kierros Galleria Borghese -galleriaan

5. Pincion vesikello

Hydrokronometri Villa Borghesessa.| ©Mattes
Hydrokronometri Villa Borghesessa.| ©Mattes

Yhden lammen keskellä on kello, esimerkki 1800-luvun tekniikasta. Sen rakensivat vuonna 1867 Giambattista Embriaco, dominikaanipappi, joka oli innostunut kellojen valmistuksesta, ja sveitsiläinen arkkitehti Joachim Ersoch. Nykyään se on täysin toimintakunnossa.

6. Borghesen galleria

Borghesen galleria ja museo| ©Matt Kieffer
Borghesen galleria ja museo| ©Matt Kieffer

Borghesen galleria on yksi Rooman parhaista museoista, jossa on esillä vaikuttavia veistoksia. Se sisältää Borghesen perheen 1400-1700-luvuilla keräämiä teoksia, jotka ovat renessanssin ja barokin parhaiden taiteilijoiden luomia.

Ennen kuin vierailet tässä galleriassa, sinun on hyvä tietää, että sinun on varattava liput Borghesen galleriaan tietylle päivälle ja kellonajalle. Ja kun vierailu, joka kestää noin 2 tuntia, on päättynyt, gallerian on oltava täysin tyhjä, jotta seuraava ryhmä voidaan ottaa vastaan. Matalasesongin aikana lippu on varattava vähintään kuukautta etukäteen ja sesonkiaikana vähintään kaksi kuukautta etukäteen.

Muista, että sinulla on vain kaksi tuntia aikaa nähdä peräti lähes neljän vuosisadan taiteenlajit. Siksi suosittelen, että varaat opastetun kierroksen, jotta pääset nauttimaan koko historiasta jokaisen taideteoksen takana.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

7. Venus Victrix -veistos (Paolina Borghese) Canova

Paolina Borghese| ©pom-angers
Paolina Borghese| ©pom-angers

Paolina Bonaparte, Camillo Borghesen vaimo, poseerasi alasti italialaiselle uusklassiselle kuvanveistäjälle Antonio Casanovalle. Tämä veistos on vuosisatojen ajan aiheuttanut suurta kohua kauneutensa ja kuvanveistäjän upeiden yksityiskohtiensa vuoksi.

Voit nähdä lakanan poimut, varpaat, joissa voit jopa nähdä hänen kyntensä. Voit myös nähdä mallin painon patjalla, muiden yksityiskohtien joukossa, joita on mahdotonta olla huomaamatta, jos ihailet tätä vaikuttavaa teosta.

8. Berninin Daavid

Berninin Daavid| ©Andy Montgomery
Berninin Daavid| ©Andy Montgomery

Gian Lorenzo Bernini veisti Daavidin vain 25-vuotiaana vuonna 1623, vaikka sen selkä on keskeneräinen, sillä se oli alun perin tarkoitettu kiinnitettäväksi seinään. Nykyään se on esillä huoneen keskellä.

Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen teos, sillä Bernini käytti peiliä tarkentaakseen itseään (kyllä, kyseessä on omakuva) ja nähdäkseen Daavidiin vangittujen kasvojen ilmeen.

Varaa opastettu kierros Galleria Borghesen galleriaan

9. Berninin Apollo ja Daphne -teos

Berninin Apollo ja Daphne| ©Ángela Varela Neila
Berninin Apollo ja Daphne| ©Ángela Varela Neila

Myös tässä veistoksessa näkyy Berninin uskollinen työ, sillä hän käytti hiiltä korostaakseen molempien hahmojen ilmeitä. Siinä näkyy Apollon viitan hienous ja Daphnen ihon muuttuminen puun kuoreksi on näyttävän realistista. Bernini piti Apolloa mestariteoksenaan.

10. Berninin veistos Proserpinan raiskaus

Veistos Proserpinan raiskauksen veistos| ©Ana Rey
Veistos Proserpinan raiskauksen veistos| ©Ana Rey

Tämä teos on hyvin vaikuttava, sillä se saattaa saada sinut ihmettelemään, miten Bernini sai Pluton sormet uppoamaan Proserpinan reiteen. Saattaa olla vaikea uskoa, että kyseessä on marmorista tehty veistos, joka on uskomattoman realistinen.

Tämä veistos kertoo tarinan Plutosta, manalan kuninkaasta, ja Proserpinasta, Jupiterin ja Cereksen tyttärestä. Kun Proserpina kidnapataan ja hänet pakotetaan elämään Pluton kanssa, Ceres lähtee etsimään tytärtään, jossa he pääsevät sopimukseen, jonka mukaan Proserpina elää puoli vuotta manalassa ja puoli vuotta äitinsä auringon alla.

Tämän mytologian mukaan maa kukkii siis puolet vuodesta ja toisen puoliskon aikana sataa, koska Ceres itki tytärtään odottaessaan.

11. Caravaggion maalaus Daavid ja Goljatin pää

Maalaus Daavidista ja Goljatin päästä| ©Carmelo Peciña
Maalaus Daavidista ja Goljatin päästä| ©Carmelo Peciña

Tällä kankaalla on varsin mielenkiintoinen historia. Caravaggio nimittäin surmasi Ranuccio Tomassonin kaksintaistelussa. Tomassonin isä oli läheinen paavi Paavali V:n kanssa, joten kun hän kuuli tapahtuneesta, hän tuomitsi Caravaggion kuolemaan. Hänen oli pakko paeta Maltan saarelle, jossa paavi päätti neljän vuoden kuluttua armahtaa hänet.

Palattuaan Roomaan hänet vangittiin Napoliin. Siellä ollessaan hän maalasi tämän paaville lähettämänsä kankaan, jossa hän käytti kasvojaan kuvaamaan Goljatin mestauksen. Caravaggio ei kuitenkaan koskaan päässyt Roomaan, ja hänen kuolemansa on edelleen mysteeri.

12. Bioparco, Rooman eläintarha

Bioparcon tiikerit| ©Gabriele Spalla
Bioparcon tiikerit| ©Gabriele Spalla

Tämä on Villa Borghesen sisällä sijaitseva roomalainen eläintarha, jossa on yli 1 000 eläintä ja 200 eri lajia. Mukaan lukien muun muassa kissaeläimiä, simpansseja ja karhuja. Siellä on myös suuri kasvitieteellinen näyttely.

Tämä on yksi Euroopan vanhimmista eläintarhoista. Se perustettiin vuonna 1908, ja sen loi Carl Hagenbeck, joka pyrki suunnittelemaan erilaista eläintarhaa. Rakenne antaa eläimille mahdollisuuden oleskella vapaasti ilman häkkejä, ja näin säilytetään selkeä jako yleisöön.

13. Silvano Toti Globe-teatteri

Silvano Toti Globe -teatterin sisäpuoli| ©Larry Koester
Silvano Toti Globe -teatterin sisäpuoli| ©Larry Koester

Silvano Toti Globe -teatterin perustamisen mahdollisti Silvano Toti -säätiö, jonka Toti-suku perusti Silvanon muiston kunnioittamiseksi. Joidenkin mielestä se on kopio Shakespearen lontoolaisesta Globe-teatterista.

.

Suosituksia Villa Borghesen vierailua varten

Kiertoajelu Villa Borghesessa| ©Jocelyn Erskine-Kellie
Kiertoajelu Villa Borghesessa| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Seuraavassa on mielestäni tärkeimmät asiat, jotka kannattaa pitää mielessä, kun vierailee tässä puistossa:

 • Muistutan, että puisto on melko suuri, ja jos aiot kävellä sen läpi, on erittäin tärkeää, että käytät sopivia ja mukavia jalkineita.
 • Älä unohda vesipulloa.
 • Käytä viileitä vaatteita, jos olet menossa kesällä, sillä siellä voi olla melko kuuma.
 • Jos haluat tehostaa kokemustasi, voit suunnitella matkasi Villa Borghesen puistoon ilta-aikaan. Silloin sinulla on mahdollisuus nauttia todella upeista näkymistä Rooman horisonttiin puutarhojen ja Pincion terassin yli.
 • Hanki kartta, sillä sen avulla voit suunnistaa puutarhoissa helpommin ja ohjata sinut nähtävyyksiin, jotka kiinnittävät huomiosi.
 • Puutarhassa on vain vähän julkisia käymälöitä, mutta jos on kiire, voit mennä Borghese-gallerian sisällä olevaan käymälään, jos olet ostanut lipun.
 • Vaikka puistossa on ruokavaihtoehtoja, voit pitää piknikin puiden alla.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

Suosituksia lasten kanssa matkustaville

Lapset viihtyvät Villa Borghesessa| ©Stefano Cocchi
Lapset viihtyvät Villa Borghesessa| ©Stefano Cocchi

Sinun kannattaa ottaa huomioon kaikki edellisessä osassa antamani suositukset, erityisesti se, että sinun on otettava mukaan vettä. Pikkulapsilla on ehtymätön energia! ja heidän on juotava itseään.

Puistossa voi urheilla ja pelata pelejä, joten voit ottaa mukaan pallon, mailat tai minkä tahansa muun urheiluvälineen lasten kanssa leikkimistä varten.

Lopuksi, jos olet ostanut liput Borghesen galleriaan, voit viedä lapsesi San Carlinon nukketeatteriin. Tässä esityksessä nähdään Pulcinella, suosittu nukkehahmo, joka on luotu Napolissa. Tämä nähtävyys on suunniteltu viihdyttämään pienimpiä sillä aikaa, kun aikuiset katselevat taidegalleriaa.

Sekä tässä ihanassa puistossa että kaikkialla Roomassa on monia aktiviteetteja, joita voit suunnitella lastesi kanssa. Siksi haluan kutsua sinut lukemaan oppaani 10asiasta, joita kannattaa tehdä Roomassa lasten kanssa.

Varaa Segway-kierros Villa Borgheseen

Yleistä tietoa Villa Borghesesta

Villa Borghesen puisto| ©Sonse
Villa Borghesen puisto| ©Sonse
 • Miten sinne pääsee: Voit mennä bussilla, raitiovaunulla tai metrolla. Jos päätät käyttää metroa, voit lukea seuraavan Rooman metroa koskevan oppaan. Puiston ulkopuolella on useita pysäkkejä, joista voit poistua ja kävellä mihin tahansa sisäänkäyntiin.
 • Osoite: Piazzale Napoleone I, 00197 Rooma RM, Italia.
 • Pääsymaksu: Sisäänpääsy on ilmainenMuttanähtävyyksiin, kuten Borghesen galleriaan, on maksettava.
 • Aukioloajat: Puutarhat ovat avoinna maanantaista perjantaihin, koko päivän, auringonlaskuun asti.
 • Milloin onparas aika mennä: Jos haluat mennä, kun siellä on vähemmän väkeä, voit mennä aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä.

Jos haluat käydä Roomassa jossain vaiheessa tai suunnittelet jo kaikkea, toivotan sinulle hyvää lomaa! Nauti kaikesta historiasta ja nähtävyyksistä, joita sieltä löydät.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan