Lissabon 1 päivässä: opas, jonka avulla saat vierailustasi kaiken irti

Jos sinulla on vain 24 tuntia aikaa vierailla Lissabonissa, voit käyttää tätä opasta tutustuaksesi tämän kauniin kaupungin olennaisiin piirteisiin.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuuttia luettu

Lissabon 1 päivässä: opas, jonka avulla saat vierailustasi kaiken irti

Lissabonin raitiovaunu | ©Julian Dick

Lissabon on kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Aina sinulla ei kuitenkaan ole tarpeeksi onnea, jotta sinulla olisi useita päiviä aikaa vierailla siellä. Jos sinulla on vain 24 tuntia aikaa tutustua Portugalin pääkaupunkiin, ei hätää. Jos organisoit itsesi hyvin , voit käydä tärkeimmissä monumenteissa vain yhden päivän aikana.

Tällä matkasuunnitelmalla, joka on suunniteltu niin, että saat vierailustasi kaiken irti, näet kaupungin historiallisen keskustan ja Belémin kaupunginosan vain muutamassa tunnissa.

Näiltä kahdelta alueelta löytyy suurin osa Lissabonin pakollisista nähtävyyksistä, ja pääset jopa nauttimaan joistakin maan perinteistä.

Aloita päivä parhaista näkymistä: Portas do Solin näköalapaikka Alfamassa

Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira
Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira

Lissabon tunnetaan "seitsemän kukkulan kaupunkina". Itse kaupunki kasvaa niiden ympärillä. Tämän orografian ansiosta meillä on mahdollisuus ihailla useita panoraamanäkymiä koko kaupungista. Paras näkymä on mielestäni Portas do Solin näköalapaikan tarjoama näkymä.

Kaikki yksityiskohdat saat selville Alfaman kaupunginosan kierroksella. Tämä näköalapaikka tarjoaa kauniit näkymät kaupungin vanhaan osaan, jonka taustalla on Tajo-joki, ja se onparas paikka aloittaa päivä. Tämän pisteen lähellä on useita terasseja, joilla voit nauttia hyvän aamiaisen samalla, kun nautit näkymistä ja lataat akkuja päivän aloittamista varten. Hyvin lähellä on myös Santa Lucian näköalapaikka.

Toinen tapa tutustua Lissabonin perusasioihin on opastettu kierros, joista osa tarjoaa sinulle parhaat nähtävyydet ja tekemiset kaupungin keskustassa. Kunhan olet tietoinen ajoista ja tarkistat kunkin kierroksen reittisuunnitelman etukäteen, jotta et missaa mitään.

Varaa kierros Alfaman ja São Jorgen kaupunginosiin

Kävele historiallisessa Alfaman kaupunginosassa

Alfaman kaupunginosa| ©Vitor Oliveira
Alfaman kaupunginosa| ©Vitor Oliveira

Sekä Mirador de Portas do Sol että Mirador de Santa Lucia sijaitsevat Alfamassa, Lissabonin itäosassa São Jorgen linnan alapuolella sijaitsevan kukkulan rinteillä kasvavassa kaupunginosassa, jonka kaduilla kulkeminen on Portugalin pääkaupungissa pakollista.

Jos et halua missata mitään, voit varata opastetun kierroksen Alfaman kaupunginosaan. Nauti sen arkkitehtuurista ja ihaile joitakin sen muistomerkkejä, kutenPyhän Yrjön linnaa tai kansallista Pantheonia. Valitettavasti, koska meillä on vain 24 tuntia aikaa, emme pysähdy käymään näiden kahden ja monien muiden kohteiden sisätiloissa. Mutta näkymät ulkona ja kävelymatka ovat tarpeeksi houkuttelevia, jotta voimme nauttia alueesta.

Varaa opastettu kierros Alfaman kaupunginosassa

Ihaile Lissabonin katedraalia

Lissabonin katedraali| ©Ian Gampon
Lissabonin katedraali| ©Ian Gampon

Kaikista Alfaman kaupunginosan muistomerkeistä yksi erottuu edukseen ja ansaitsee rauhallisemman vierailun.

Se on Lissabonin katedraali, joka tunnetaan nimellä Sé Cathedral. Se onyksi Lissabonin vanhimmista rakennuksista, sillä se on yksi niistä harvoista, jotka ovat selvinneet lukuisista maanjäristyksistä ja tulipaloista, jotka ovat tuhonneet kaupunkia sen historian aikana. Romanistiseen tyyliin rakennetussa katedraalissa on Lissabonin suojeluspyhimyksen, Pyhän Vincentin, jäännökset sekä kaunis luostari ja arvokas aarre. Siellä voi vierailla ilmaiseksi, ja maksamalla 2,5 euron lisämaksun voit lisätä vierailuun luostarin ja aarteen.

Hauska tapa tutustua katedraaliin on tehdä Tuk-Tuk-pikakierros Lissabonissa. Yksi sen pysähdyspaikoista on täällä, jossa opas kertoo espanjaksi katedraalin historian tärkeimmän osan.

Varaa pikatuk-tuk-kierros

Ota Santa Justa -hissi ja tutustu Rua Augustaan

Santa Justan ja Rua Augustan hissi| ©Rob Oo
Santa Justan ja Rua Augustan hissi| ©Rob Oo

Katedraalissa vierailun jälkeen suuntaamme Lissabonin historialliseen keskustaan. Täällä on paljon nähtävää, mutta asetamme etusijalle yhden kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Elevador de Santa Justan. Tämä hissi sijaitsee samannimisellä kadulla, noin 20 minuutin päässä katedraalista, ja se yhdistää Baixa Pombalinan ja Chiadon kaupunginosat. Hissi on 45 metriä korkea, joten siitä on myös hyvä näköala Lissabonin keskustaan.

Jos sinulla on aikaa, Convento do Carmon rauniot ja Pedro IV -aukio ovat molemmat vierailun arvoisia, mutta vain jos kello sallii.

Elevador de Santa Justa -korokkeella käynnin jälkeen on aika vierailla Lissabonin kuuluisimmalla kadulla. Rua Augusta on Baixan kaupunginosan päävaltimo Lissabonin sydämessä. Se on pitkä kävelykatu, jolla on lukemattomia kauppoja ja ravintoloita.

Varaa kierros Lissabonissa

Kävele Kauppatorilla

Kauppa-aukio| ©Francisco Anzola
Kauppa-aukio| ©Francisco Anzola

Historialliselle Praça do Comérciolle pääsee Arco da Rua Augustan kautta, ja se johtaa aukiolle, jonka keskellä on José I:n ratsastajapatsas ja joka johtaa suoraan Tajo-joen rannalle.

Tärkeä pysähdyspaikka, jos varaatte Lissabonin kiertoajelun. Täällä voimmenousta Mirador do Arcolle ja tarkastella sen arkkitehtuuria, kuvata José I:n ratsastajapatsaan ja lähestyä Cais das Colunasin laituria Tajo-joen rannalla. Aukioon myös laiva- ja raitiovaunuliikenteen solmukohta, jonka kautta kulkee hyvin tiheästi liikennettä ja jota käytämme lähestyäksemme erästä toista aluetta, jossa vierailemme iltapäivällä.

Varaa retki Lissaboniin

Pysähdy lounaalle

Belém-kakut| ©André Luís
Belém-kakut| ©André Luís

Jos aamupäivä on sujunut sujuvasti, saavut Praça do Comérciolle puolenpäivän aikaan, ja on aika pysähtyä lounaalle. Tässä vaiheessa sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

Neuvoni on, että syö ensin ravintolassa lähellä toria ladataksesi akkuja ja ota sitten raitiovaunu Belémin kaupunginosaan ajoissa jälkiruokaa varten. Matka Praça do Comérciolta Belémiin kestää 20 minuuttia, ja perillä löydämme konditorian, jossa voimme maistella Belémille tyypillisiä leivonnaisia kahvikupposen kera.

Lissabon on kaupunki, jolla on vahvat gastronomiset perinteet. Lissabonissa on runsaasti gastronomisia retkiä ja viininmaistiaisia, joita voi tehdä kaikkialla Portugalin pääkaupungissa.

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

Vieraile Belémin kaupunginosassa

Taloja Belémin kaupunginosassa| ©Eneritz Uriarte
Taloja Belémin kaupunginosassa| ©Eneritz Uriarte

Tässä Lissabonin kaupunginosassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Jotta et jäisi mistään paitsi, suosittelen varaamaan kierroksen Belémin kaupunginosaan. Vakuutan, että et tule pettymään.

Pääset Belémin kaupunginosaan Praça do Comérciolta vain raitiovaunulinjalla 15. Matka kestää vain 20 minuuttia. Teknisesti ottaen Belém ei ole Lissabonin kaupunginosa, vaan kaupunki, joka liitettiin lopulta pääkaupunkiin. Se on siis noin 7 kilometrin päässä keskustasta, mutta sieltä löytyvät monet Lissabonin tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Jerónimosin luostari tai Belémin torni, kaksi Lissabonin edustavinta symbolia, sijaitsevat tällä alueella. Tämä alue oli yksi vähiten kärsineistä vuoden 1755 maanjäristyksestä, joka koetteli pahoin monia kaupunginosia, ja tästä syystä sen muistomerkit ovat paremmin säilyneet. Alueen juuret juontavat juurensa 1500-luvulle, joka osuu samaan aikaan valloittajien aikakauden kanssa, mikä vaikuttaa suuresti sen rakennusten luonteeseen.

Varaa kierros Belémin kaupunginosassa

Tutustu maailmanperintökohteeseen: Jerónimosin luostariin

Jerónimosin luostari| ©Minh TRAN
Jerónimosin luostari| ©Minh TRAN

Lissabon on kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja tehtävää, ja vierailu Belémin kaupunginosassa sijaitsevassa Jerónimosin luostarissa on ehdoton käyntikohde.

Jotta saisit päivästäsi kaiken irti, suosittelen, että varaat liput etukäteen. Tämä rakennus syntyi suurten löytöretkeilijöiden kulta-aikana, jolloin he toivat Portugalin pääkaupunkiin runsaasti rikkauksia ja rakensivat luostarin merkiksi suuruudesta. Investointi oli niin suuri, ettäsen rakentaminen kesti yli 100 vuotta. Sen julkisivu, kirkon sisätilat ja luostari ovat tämän vuodesta 1983 lähtien maailmanperintökohteena olleen kohteen kohokohtia.

Se on paitsi Lissabonin myös koko Portugalin suosituin monumentti, joten suosittelen hankkimaan liput etukäteen. Se on avoinna viikon jokaisena päivänä maanantaita lukuun ottamatta. Se on ehdoton nähtävyys, jos matkustat Lissaboniin.

Varaa liput Jerónimosin luostariin

Älä jätä väliin löytöjen muistomerkkiä

Löytöjen muistomerkki| ©Matt Kieffer
Löytöjen muistomerkki| ©Matt Kieffer

Jerónimosin luostarista lähtiessäsi ja hyvin lähellä Taguksen rannikkoa löydät Padrão dos Descobrimentos -monumentin eli löytöjen muistomerkin.

Jos haluat tutustua siihen perusteellisesti, älä epäröi varata kierrosta Belémin kaupunginosassa Tämänäyttävä 52 metriä korkea rakennelma pystytettiin vuonna 1960 Henrik Merenkulkijan kuoleman 500-vuotispäivän kunniaksi ja kunnianosoitukseksi kaikille seikkailijoille ja löytöretkeilijöille, jotka ovat leimanneet Portugalin historiaa.

Myös itse maa, jolla rakennus seisoo, on osa kokonaisuutta, sillä se kuvaa maailmankarttaa, jossa on Portugalista lähteneiden kuuluisimpien tutkimusmatkailijoiden matkat ja tutkimusmatkat. Tämä Tejo-joen rannalla sijaitseva muistomerkki on muutaman minuutin mietiskelyn arvoinen, ennen kuin lähestymme matkareittimme viimeistä pysähdyspaikkaa.

Varaa Belémin kiertoajelu

Päätä päivä Belémin tornilla

Belémin torni| ©Jan Krutisch
Belémin torni| ©Jan Krutisch

Päivämme Lissabonissa päätteeksi vierailemme toisessa kaupungin tärkeimmistä symboleista, Belémin tornissa. Näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta myös tämä pieni linnoitus on julistettu maailmanperintökohteeksi.

Se on Jerónimosin luostarin aikalainen, ja kuningas Manuel I tilasi sen linnakkeeksi ja majakaksi. Vaikka se ei ensisilmäyksellä olekaan kokonsa vuoksi kovin vaikuttava, sen viehätys piilee sen muodossa ja pienissä yksityiskohdissa. Arvostamme tornin viehätysvoimaa, kun tarkastelemme sen koristelua. Jos sinulla on aikaa, voit mennä sisälle nauttimaannäkymistä Tejo-joelle ja Belémin kaupunginosaan.

Älä unohda tätä varten varata lippuja Belémin torniin etukäteen, jotta saat päivästä ja vierailusta kaiken irti. Tämä on ihanteellinen paikka päättää päiväretki Lissaboniin.

Varaa liput Belémin torniin

Vinkkejä yhden päivän vierailuun Lissabonissa

Ilmakuva maurilaislinnasta Sintrassa.| ©Hellotickets
Ilmakuva maurilaislinnasta Sintrassa.| ©Hellotickets

Jos haluat ottaa kaiken irti vuorokauden mittaisesta vierailustasi Lissabonissa, tässä on muutamia vinkkejä, joista voi olla hyötyä:

  • Suuri osa matkasta kuljetaan jyrkkiä mukulakivikatujen varsia pitkin, joten hyvien jalkineiden valinta on erittäin tärkeää.
  • Älä anna lakanoiden tarttua itseesi. Tässä skenaariossa päivä kannattaa aloittaa heti aamulla. Näin Alfaman kaupunginosan näköalapaikoilta avautuvat näkymät ovat kauniimpia, ja sinulla on vähemmän vaikeuksia löytää hyvä paikka terassilta aamiaiselle.
  • Lissabon on kaupunki, jolla on pitkät gastronomiset perinteet. Praça do Comércion lähellä sekä Santa Justa -hissin ja Praça do Comércion välisillä kaduilla on edullisia ravintoloita. Da Prata 52 tai Paludarium ovat kaksi hyvää paikkaa.
  • Jätä tilaa jälkiruoalle, ja kun vierailet Belémin kaupunginosassa, et voi jättää väliin Belémin perinteisiä leivonnaisia. Ne ovat kermatorttuja, joita voit nauttia missä tahansa kahvilassa, mutta parhaat löydät Jerónimosin luostarin läheltä.
  • Jerónimosin luostari kuuluu Portugalin suosituimpiin monumentteihin , joten varaa liput etukäteen.
  • Paras tapa päästä Praça do Comérciolta Belémiin on varata raitiovaunu. Voit kuitenkin varata myös risteilyn rannikkoa pitkin Tagusta pitkin, mikä on hyvä vaihtoehto, jos haluat rentoutua.

Varaa Lisboa Card