Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Lissabon 1 päivässä: opas, jonka avulla saat vierailustasi kaiken irti

Jos sinulla on vain 24 tuntia aikaa vierailla Lissabonissa, voit käyttää tätä opasta tutustuaksesi tämän kauniin kaupungin olennaisiin piirteisiin.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuuttia luettu

Lissabon 1 päivässä: opas, jonka avulla saat vierailustasi kaiken irti

Lissabonin juna. | ©Julian Dick

Lissabon on kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Aina ei kuitenkaan ole niin onnekas, että sinulla on useita päiviä aikaa vierailla siellä, ja monissa tapauksissa sinulla on vain 24 tuntia aikaa tutustua portugalilaiseen kaupunkiin. Mutta ei hätää. Jos organisoit itsesi hyvin , voit käydä tärkeimmissä monumenteissa vain yhden päivän aikana.

Tällä matkasuunnitelmalla, joka on suunniteltu niin, että saat vierailustasi kaiken irti, pääset tutustumaan kaupungin historialliseen keskustaan ja Belémin kaupunginosaan vain muutamassa tunnissa. Näiltä kahdelta alueelta löytyy suurin osa Lissabonin pakollisista nähtävyyksistä, ja pääset jopa nauttimaan joistakin kaupungin perinteistä.

Aloita päivä parhaista näkymistä: Portas do Solin näköalapaikka Alfamassa

Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira
Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira

Lissabon tunnetaan 7 kukkulan kaupunkina. Itse kaupunki kasvaa niiden ympärillä. Tämän orografian ansiosta meillä on mahdollisuus ihailla useita panoraamanäkymiä koko kaupungista. Paras näkymä on mielestäni Portas do Solin näköalapaikan tarjoama näkymä. Kaikki yksityiskohdat saat selville Alfaman kaupunginosan kierroksella

. Tältä näköalapaikalta avautuu kauniit näkymät kaupungin vanhaan osaan, jonka taustalla on Tajo-joki, ja se on paras paikka aloittaa päivä. Tämän pisteen lähellä on useita terasseja, joilla voit nauttia hyvän aamiaisen samalla kun nautit näkymistä ja lataat akkuja päivän aloittamista varten. Hyvin lähellä tätä kohtaa on myös Santa Lucian näköalapaikka.

Toinen tapa tutustua Lissabonin perusasioihin on opastettu kierros, joista osa tarjoaa sinulle parhaat nähtävyydet ja tekemiset kaupungin keskustassa. Kunhan olet tietoinen ajoista ja tarkistat kunkin kierroksen reittisuunnitelman etukäteen, jotta et missaa mitään.

Varaa kierros Alfaman ja São Jorgen kaupunginosiin

Kävele historiallisessa Alfaman kaupunginosassa

Alfaman kaupunginosa| ©Vitor Oliveira
Alfaman kaupunginosa| ©Vitor Oliveira

Alfamassa sijaitsevat sekä Portas do Solin että Santa Lucian näköalapaikat. Alfama kasvaa Lissabonin itäpuolella Pyhän Yrjön linnan alapuolella sijaitsevan kukkulan rinteillä, ja kävely sen kaduilla on ehdoton ohjelma portugalilaisessa kaupungissa.

Kävelyä seuraavaan kohteeseemme voi hyödyntää ihailemalla sen arkkitehtuuria ja tutustumalla ulkona joihinkin sen muistomerkkeihin, kuten Pyhän Yrjön linnaan tai kansallispantheoniin. Valitettavasti, koska meillä on vain 24 tuntia aikaa, emme voi pysähtyä käymään näiden kahden paikan ja monien muiden sisätiloissa. Mutta näkymät ulkopuolella ja kävelymatka ovat tarpeeksi houkuttelevia nauttiaksemme tästä alueesta.

Varaa opastettu kierros Alfaman kaupunginosassa

Lissabonin katedraali

Lissabonin katedraali| ©Ian Gampon
Lissabonin katedraali| ©Ian Gampon

Kaikista Alfaman kaupunginosan muistomerkeistä yksi erottuu edukseen ja ansaitsee rauhallisemman vierailun. Kyseessä on Lissabonin katedraali, joka tunnetaan nimellä Sé-katedraali.

Se on yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista, sillä se on yksi niistä harvoista rakennuksista, jotka ovat selvinneet lukuisista maanjäristyksistä ja tulipaloista, jotka ovat tuhonneet kaupunkia sen historian aikana. Romaanityylisessä rakennuksessa on Lissabonin suojeluspyhimyksen, Pyhän Vincentin, jäännökset sekä kaunis luostari ja arvokas aarre. Siihen voi tutustua ilmaiseksi, ja 2,5 euron lisämaksusta voi lisätä vierailuun luostarin ja aarteen.

Hauska tapa tutustua katedraaliin on Tuk-Tuk-pikakierros Lissabonissa. Yksi sen pysähdyspaikoista on täällä, jossa opas kertoo espanjaksi tärkeimmän osan sen historiasta.

Varaa tuk-tuk-pikakierros

Vieraile Belémin kaupunginosassa

Belémin kaupunginosan taloja| ©Eneritz Uriarte
Belémin kaupunginosan taloja| ©Eneritz Uriarte

Tässä Lissabonin kaupunginosassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Jotta et jäisi mistään paitsi, suosittelen varaamaan kierroksen Belémin kaupunginosaan. Vakuutan, että et tule pettymään. Lue eteenpäin, niin kerron kohokohdista, jotta pääset tutustumaan päiväretkelläsi tärkeimpiin asioihin. Ja muista, jotta et

Päästäksesi Belémin kaupunginosaan Praça do Comérciolta sinun tarvitsee vain ottaa raitiovaunu linjalla 15. Matka kestää vain 20 minuuttia, ja olemme perillä yhdessä Lissabonin tärkeimmistä kaupunginosista. Teknisesti ottaen Belém ei ole Lissabonin kaupunginosa, vaan kaupunki, joka on liitetty kaupunkiin. Siksi se on kaukana keskustasta, noin 7 kilometrin päässä, mutta sieltä löytyvät monet kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Jerónimosin luostari ja Belémin torni, kaksi Lissabonin edustavinta symbolia, sijaitsevat tällä alueella. Tämä alue oli yksi vähiten kärsineistä vuoden 1755 maanjäristyksestä, joka vaikutti pahoin moniin kaupungin osiin, ja siksi sen muistomerkit ovat säilyneet paremmin. Alueen juuret juontavat juurensa 1500-luvulle, joka osuu samaan aikaan valloittajien aikakauden kanssa, mikä vaikuttaa suuresti sen rakennusten luonteeseen.

Varaa kierros Belémin kaupunginosassa

Kauppa-aukio

Kauppa-aukio| ©Francisco Anzola
Kauppa-aukio| ©Francisco Anzola

Augusta-katu johtaa yhteen Lissabonin edustavimmista ja symbolisimmista paikoista. Historialliselle Kauppa-aukiolle pääsee Rua Augustan kaaren kautta, ja sen keskellä on José I:n ratsastajapatsas, joka johtaa suoraan Tajo-joen rannalle.

Täällä voimme kiivetä kaaren näköalapaikalle, pysähtyä katselemaan sen arkkitehtuuria, ottaa valokuvan José I:n ratsastajapatsaasta ja lähestyä Cais das Colunasin laituria Tajo-joen rannalla.

Tämä aukio on myös sekä meriliikenteen että raitiovaunun solmukohta, joka kulkee hyvin usein ja jota käytämme päästäksemme toiselle alueelle, jossa vierailemme iltapäivällä.

Varaa retki Lissaboniin

Lounaspysäkki

Belen Cakes| ©André Luís
Belen Cakes| ©André Luís

Jos aamu on sujunut hyvin, saavumme Praça do Comérciolle puolenpäivän aikaan, ja on aika pysähtyä lounaalle. Tässä vaiheessa meillä on kaksi vaihtoehtoa. Joko etsiä ravintola aukion läheisyydestä tai ottaa raitiovaunu Belémin kaupunginosaan ja syödä siellä. On myös erittäin mielenkiintoista tehdä gastronominen kierros Lissabonissa, tutustua paikallisiin tuotteisiin ja ottaa lounaasta kaikki irti.

Neuvoni on, että kannattaa ensin syödä ravintolassa lähellä toria, jotta saa ladattua akkuja ja sitten ottaa raitiovaunu Belémin kaupunginosaan ajoissa jälkiruokaa varten. Matka Plaza del Comerciolta Belémiin kestää 20 minuuttia, ja perillä voimme etsiä konditorian, jossa voimme maistella Belémille tyypillisiä leivonnaisia kahvikupposen kera.

Lissabon on kaupunki, jolla on vahvat gastronomiset perinteet. Lissabonissa on runsaasti gastronomisia kierroksia ja viininmaistiaisia, joita voi tehdä kaikkialla Portugalin pääkaupungissa.

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

Santa Justan hissi ja Rua Augusta

Santa Justan hissi ja Rua Augusta| ©Rob Oo
Santa Justan hissi ja Rua Augusta| ©Rob Oo

Katedraalissa vierailun jälkeen suuntaamme Lissabonin historialliseen keskustaan. Täällä on paljon nähtävää, mutta asetamme etusijalle yhden kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Santa Justa -hissin. Tämä hissi sijaitsee samannimisellä kadulla, noin 20 minuutin päässä katedraalista, ja se yhdistää Baixa Pombalinan ja Chiadon kaupunginosat. Se on 45 metriä korkea, mikä tarjoaa myös hyvät näkymät kaupungin keskustaan.

Jos olet ajoissa liikkeellä, tämän pisteen lähellä on Carmon luostarin rauniot ja Pedro IV:n aukio. Molemmat ovat vierailun arvoisia, mutta vain jos kello sallii.

Santa Justan hissillä käynnin jälkeen on aika vierailla Lissabonin kuuluisimmalla kadulla. Rua Augusta on Baixan kaupunginosan päävaltimo Lissabonin sydämessä. Se on pitkä kävelykatu, jolla sijaitsee lukemattomia kauppoja ja ravintoloita ja joka yhdistää Pedro IV -aukion seuraavaan kohteeseemme.

Varaa kierros Lissabonissa

Maailmanperintökohde: Jerónimosin luostari

Jerónimosin luostari| ©Minh TRAN
Jerónimosin luostari| ©Minh TRAN

Lissabon on kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja tehtävää, ja Belémin kaupunginosassa sijaitseva Jerónimosin luostari onehdoton vierailukohde. Jotta saisit päivästäsi kaiken irti, suosittelen, että varaat liput Jerónimosin luostariin etukäteen.

Tämä rakennus syntyi suurten tutkimusmatkailijoiden kulta-aikana, jolloin he toivat Portugalin pääkaupunkiin suurta vaurautta ja rakensivat luostarin merkkinä loistokkuudestaan. Rakennukseen panostettiin niin paljon, että sen rakentaminen kesti yli 100 vuotta. Sen julkisivu, kirkon sisätilat ja luostari ovat tämän vuonna 1983 maailmanperintöluetteloon sisällytetyn kokonaisuuden kohokohtia.

Tämä on paitsi Lissabonin myös koko Portugalin suosituin monumentti, joten suosittelen hankkimaan liput etukäteen. Se on avoinna viikon jokaisena päivänä maanantaita lukuun ottamatta, ja sisäänpääsy maksaa 10 euroa. Se on ehdoton nähtävyys, jos matkustat Lissaboniin.

Varaa liput Jeronimosin luostariin

Padrão dos Descobrimentos -monumentti

Padrão dos Descobrimentos -muistomerkki.| ©Matt Kieffer
Padrão dos Descobrimentos -muistomerkki.| ©Matt Kieffer

Jerónimosin luostarista lähtiessäsi ja hyvin lähellä Tajon rannikkoa löydät Padrão dos Descobrimentos -muistomerkin eli löytöjen muistomerkin. Jos haluat tutustua siihen perusteellisesti, älä epäröi varata kierrosta Belémin kaupunginosasta

. Tämä näyttävä 52 metriä korkea rakennelma pystytettiin vuonna 1960 Henrik Merenkulkijan kuoleman 500-vuotispäivän kunniaksi ja kunnianosoitukseksi kaikille seikkailijoille ja löytöretkeilijöille, jotka ovat merkinneet osan Portugalin historiasta. Myös itse maa, jolla rakennus seisoo, on osa kokonaisuutta, sillä se kuvaa maailmankarttaa, johon on merkitty Portugalista lähteneiden kuuluisimpien tutkimusmatkailijoiden matkat ja tutkimusmatkat.

Tämä Tejo-joen rannalla sijaitseva muistomerkki on muutaman minuutin mietiskelyn arvoinen ennen kuin lähestymme matkareittimme viimeistä pysähdyspaikkaa.

Varaa Belémin kiertoajelu

Päätämme päivän Belémin tornilla

Belémin torni| ©Jan Krutisch
Belémin torni| ©Jan Krutisch

Päivämme Lissabonissa päätteeksi vierailemme toisessa kaupungin tärkeimmistä symboleista, Belémin tornissa. Näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta myös tämä pieni linnoitus on julistettu maailmanperintökohteeksi. Se on Jerónimosin luostarin aikalainen, ja kuningas Manuel I tilasi sen linnakkeeksi ja majakaksi.

Vaikka se ei ensisilmäyksellä kokonsa vuoksi vaikuta kovin vaikuttavalta, sen viehätys piilee sen muodossa ja pienissä yksityiskohdissa. Arvostamme tornin viehätysvoimaa, kun tarkastelemme sen koristelua. Siellä on mahdollista vierailla, vaikka se ei olekaan välttämätöntä. Jos sinulla on aikaa ja jonoa ei ole paljon, voit mennä sisälle ja nauttia näkymistä Tejo-joelle ja Belémin kaupunginosaan.

Tämä on ihanteellinen paikka päättää päiväretki Lissaboniin. Muista myös, ettet unohda varata lippuja Belémin torniin etukäteen, jotta saat päivästä ja vierailusta kaiken irti.

Varaa liput Belémin torniin

Vinkkejä Lissabonissa vierailuun yhdessä päivässä

Ilmakuva Sintran maurilaislinnasta| ©Hellotickets
Ilmakuva Sintran maurilaislinnasta| ©Hellotickets

Jos haluat ottaa kaiken irti vuorokauden mittaisesta vierailustasi Lissabonissa, tässä on muutamia vinkkejä, joista voi olla hyötyä:

  • Suuri osa matkareitistä kuljetaan jyrkillä mukulakivikaduilla, joten hyvien jalkineiden valinta on erittäin tärkeää.
  • Älä anna lakanoiden tarttua itseesi. Tässä skenaariossa päivä kannattaa aloittaa heti aamulla. Näin Alfaman kaupunginosan näköalapaikoilta avautuvat näkymät ovat kauniimpia, ja sinulla on vähemmän vaikeuksia löytää hyvä paikka terassilta aamiaiselle.
  • Lissabon on kaupunki, jolla on pitkät gastronomiset perinteet. Praça do Comércio -aukion läheisyydessä sijaitsevilla Santa Justa -hissin ja itse Praça do Comércio -aukion välisillä kaduilla on edullisia ravintoloita, joissa voit nauttia lounasta. Da Prata 52 tai Paludarium ovat kaksi hyvää paikkaa.
  • Jätä tilaa jälkiruoalle, ja kun vierailet Belémin kaupunginosassa, et voi jättää väliin Belémin perinteisiä leivonnaisia. Ne ovat kermatorttuja, joita voit nauttia missä tahansa kahvilassa, mutta parhaat löydät Jerónimosin luostarin läheltä,
  • Jerónimosin luostari on yksi Portugalin suosituimmista monumenteista, joten suosittelen, että varaat liput etukäteen.
  • Paras tapa päästä Praça do Comérciolta Belémiin on raitiovaunulla nro 15, mutta voit myös ottaa veneen rannikkoa pitkin Tejo-jokea pitkin, mikä on myös hyvä vaihtoehto, jos haluat mennä rennommin.

Varaa kiertoajelu Lissabonissa