Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Belemissä

Kävele Portugalin pääkaupungin merellisessä kaupunginosassa, joka on pieni helmi ja joka kiehtoo tuhansia matkailijoita.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

5 minuuttia luettu

10 tekemistä Belemissä

Torre de Belém, Portugali | ©Bernardo Lorena Ponte

Belémin kaupunginosa sijaitsee Tejo-joen suulla, ja se on kuuluisa Jerónimosin luostarista ja Belémin tornista, jotka ovat kaksi esimerkkiä manuelinistisesta tyylistä. Tämä taiteellinen suuntaus on hyvin tyypillinen Portugalille, ja se yllättää sinut ylellisellä sisustuksellaan.

Ota opastettu kierros

Padrão dos Descobrimentos -teoksen tiedot| ©Deann DaSilva
Padrão dos Descobrimentos -teoksen tiedot| ©Deann DaSilva

Kaikkien Lissaboniin suuntautuvien matkojen on väistämättä kuljettava Belémin kautta. Tämä alue liittyy läheisesti Portugalin siirtomaahistoriaan; näiltä rannoilta karavellit lähtivät Euroopasta Brasilian rannikoille tai Intian merentakaisiin maihin.

Valitsemalla opastetun kierroksen voit tutustua tähän kaupunginosaan asiantuntevan oppaan johdolla, joka vie sinut tutustumaan kaupunginosan tärkeimpiin kohteisiin: Jerónimosin luostariin, Padrão dos Descobrimentosiin ja Belémin torniin. Nämä kierrokset kestävät yleensä kaksi tuntia, ja ne alkavat yleensä Praça do Impériolta (Museu da Marinaa vastapäätä) tai Doca de Bom Sucessolta, joen rannan laiturilta. Tämän matkan huono puoli on, että museoiden/kirkkojen sisäänpääsymaksut eivät sisälly hintaan.

Varaa opastettu kierros Belemissä

Vieraile manuelilaisen arkkitehtuurin mestariteoksessa

Jeronimoksen luostari| ©balavenise
Jeronimoksen luostari| ©balavenise

Jerónimosin luostari on majesteettinen uskonnollinen rakennus, josta on näkymät Praça do Impériolle. Sen historia liittyy merenkulun tutkimusretkiin ja Vasco da Gaman hahmoon. Vuonna 1497 portugalilainen merenkulkija lähti purjehtimaan Santa Maria de Belémin satamasta, kiersi Afrikan länsirannikon, kiersi Hyvän toivon niemimaan ja saavutti Calicutin (Intia) 20. toukokuuta 1498. Vuotta myöhemmin kaksi laivaa palasi Portugaliin mausteilla lastattuna. Tämän uuden kauppareitin kunniaksi kuningas Manuel I päätti rakentaa suuren kirkon ja antoi sen suunnittelun arkkitehti Diogo de Boitacan tehtäväksi.

Ensimmäinen pysähdyspaikka on Santa Maria de Belémin kirkko, goottilainen temppeli, jossa on suuret pylväät ja neljän portugalilaisen hallitsijan, Luís de Camõesin ja Vasco da Gaman haudat. Toinen ympäristö, jota ei kannata jättää väliin, on kaksikerroksinen manuelinilaistyylinen luostari. Molemmat kerrokset on koristeltu runsaasti gargoyleilla, merenkulun symboleilla, medaljongeilla, kaakeleilla ja paljon muulla. Lokakuusta huhtikuuhun se on avoinna kello 10:00-17:00, kun taas toukokuusta syyskuuhun se sulkeutuu kello 18:30.

Kun olet luostarikirkossa, nosta katseesi ristikirkon holviin. Tälle poikkeukselliselle kupolille on ominaista hämähäkinseittiä muistuttava rakenne, mutta sen korkeudesta ja koosta huolimatta sitä ei kannattele mikään pylväs!

Varaa liput Hieronymitesin luostariin

Tutustu kaupungin symboliin

Belemin torni| ©Jan Krutisch
Belemin torni| ©Jan Krutisch

Belémin torni seisoo Lissabonin symbolisella paikalla: vanhalla Restelon rannalla, josta laivat lähtivät Brasiliaan, Afrikkaan ja muihin merentakaisiin siirtomaihin. Rakentaminen aloitettiin Manuel I:n aikana, ja sen suunnitteli Francisco de Arruda. Arkkitehti suunnitteli Marokon Atlantin rannikolla sijaitsevan Azamorin kaupungin bastionin, ja hänen oleskelunsa Maghreb-maassa näkyy tornin sisustuksessa, joka erottuu arabialaistyylisillä elementeillään.

Belémin torni on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10:00-17:30 (lokakuusta huhtikuuhun) tai klo 10:00-18:30 (toukokuusta syyskuuhun).

Ennen kuin astut sisään, pysähdy hetkeksi katsomaan sarvikuonoa esittävää veistosta. Patsas kätkee sisäänsä ainutlaatuisen historian, joka liittyy 1500-luvun merenkulun tutkimusretkiin. Vuonna 1513 amiraali Afonso de Albuquerque palasi Intiasta sarvikuono mukanaan ja antoi sen lahjaksi Manuel I:lle: se oli ensimmäinen kerta, kun tämä peto astui Euroopan maaperälle. Kuninkaallisessa hovissa ihmeteltiin, oliko se yhtä vahva kuin elefantti, ja saadakseen sen selville monarkki laittoi ne kohtaamaan toisensa kuolemaan johtavassa taistelussa. Legendan mukaan sarvikuono voitti, ja kuningas halusi osoittaa kunnioitusta "maailman vahvimmalle eläimelle".

Varaa liput Belémin torniin

Ihaile portugalilaisten merenkulkijoiden muistomerkkiä

Padrão dos Descobrimentosin muistomerkki| ©Matt Kieffer
Padrão dos Descobrimentosin muistomerkki| ©Matt Kieffer

Muutaman metrin päässä Belémin tornista kohoaa karavellia muistuttava torni: Padrão dos Descobrimentos. Muistomerkillä muistetaan Portugalin historian avainhenkilön Henrik Merenkulkijan kuoleman 500-vuotispäivää.

Keulan vastakkaisella puolella muistomerkkiä täydentää suuri risti, ja sen juurella on ovi. Kynnyksen takana on pieni museo, jossa esitellään portugalilaisten merenkulkijoiden reittejä. Täältä voit nousta näköalapaikalle, josta avautuvat upeat näkymät urheilusillalle, Tejo-joelle, 25. huhtikuuta sillalle ja Jerónimosin luostarille. Jos pidät luonnonkauniista paikoista, olet valinnut oikean kaupungin. Lissabon on kuuluisa myös belvederoistaan, ja arvostetuimmat niistä sijaitsevat läheisellä Alfaman alueella.

Lokakuusta helmikuuhun Padrão dos Descobrimentos on suljettu maanantaisin, mutta muina päivinä se on avoinna klo 10:00-18:00. Maaliskuusta syyskuuhun se on avoinna päivittäin klo 10:00-19:00.

Varaa opastettu kierros Belemissä

Ihaile kaupunkia Tejo-joelta

Risteily Taguksella| ©wolli s
Risteily Taguksella| ©wolli s

Jos haluat nähdä tornin, Jerónimosin luostarin ja Padrão dos Descobrimentosin eri näkökulmasta, voit valita Tejo-joen risteilyn. Retket lähtevät Belémin satamasta tai muista Lissabonin keskustan alueista. Hyvä vaihtoehto voisi olla veneretki auringonlaskun aikaan. Näin näet Portugalin pääkaupungin tärkeimmät monumentit, kun risteilet jokea pitkin.

Veneet saapuvat Praça do Comérciolle yleensä yhden kaupungin ikonin, Euroopan pisimmän riippusillan, 25. huhtikuuta sillan alta. Vuonna 1966 käyttöön otettu Salazarin silta muutti nimensä vuoden 1974 neilikkavallankumouksen jälkeen. Muodon ja punaisen värin ansiosta se muistuttaa San Franciscon Golden Gate -siltaa.

Jos matkustat Lissaboniin kesällä, suosittelen varaamaan retket etukäteen. Lämpiminä kuukausina nämä kierrokset ovat hyvin kiireisiä.

Varaa Tejo-risteily

Eläydy menneisyyteen vaunumuseossa

Vaunumuseo| ©RAYPORRES
Vaunumuseo| ©RAYPORRES

1800-luvulle asti Lissabonin pitkiä kujia ja jyrkkiä rinteitä kulki lukuisia vaunuja. Kuninkaalliset liikkuivat ylenpalttisesti koristelluissa vaunuissa, ja monet näistä vaunuista ovat poistuneet kaduilta Museu Nacional dos Coches -museoon.

Museo on jaettu kahteen osaan: osa ajoneuvoista on Picadeiro Realissa (Lusitanian kuninkaallisten entinen ratsastusareena), osa brasilialaisen arkkitehdin Paulo Mendes da Rochan suunnittelemassa modernissa rakennuksessa. Molemmat rakennukset sijaitsevat Praça Afonso de Albuquerquella.

Jos saavut Lissabonin keskustasta, voit mennä raitiovaunulla 15 Belémin pysäkille. Matka kestää noin 20 minuuttia. Jos olet liikenteen harrastaja, suosittelen vierailua Museu da Carris -museossa, kulttuurilaitoksessa, jossa on kaksikerroksisia busseja, metrovaunuja, hevosvaunuja, raitiovaunuja ja paljon muuta. Praça Afonso de Albuquerquelta ota raitiovaunu 15 (tällä kertaa vastakkaiseen suuntaan) ja jää pois Estação De Santo Amaron pysäkillä.

Pysähdy Casa Pastéis de Belémissä.

Casa Pasteis de Belém| ©Mister No
Casa Pasteis de Belém| ©Mister No

Lissabonissa Belémin pastéis de Belém on instituutio, ja tällä kaupunginosassa sijaitsee konditoria, jossa käytetään 1800-luvun alkuperäistä reseptiä. Tarkoitamme luonnollisesti Casa Pastéis de Belém-ravintolaa osoitteessa Rua de Belém 84. Tunnistat sen julkisivun kaakeleista ja sisäänkäynnille usein muodostuvasta jonosta. Tästä paikasta joka päivä tulevat pannukakut ovat makuelämyksiä ja odottamisen arvoisia. Pastéiden lisäksi voit ostaa myös Bolo Inglês -juomia, makeita ja suolaisia tuotteita sekä hilloja.

Joulun aikaan tarjontaa täydentävät bolo-rey ja bolo-rainha, jotka ovat kaksi portugalilaista versiota roscón de reyesista. Jos matkustat tähän aikaan vuodesta, suosittelen lukemaan postauksen 10 nähtävää ja tehtävää Lissabonissa joulukuussa.

Sukella moderniin ja nykytaiteeseen

Coleção Berardo -museo,| ©Dilum2444
Coleção Berardo -museo,| ©Dilum2444

Lyhyen matkan päässä Jerónimosin luostarista on Coleção Berardo -museo, kulttuurilaitos, joka kokoaa yhteen yli 900 teosta 1800- ja 1900-luvun tärkeimmistä taiteellisista virtauksista.

Merkittävimmistä teoksista mainittakoon Picasson "Femme dans un fauteuil" ja "Tête de femme", Andy Warholin "Brillo Box" (puiset kuutiot, jotka jäljittelevät sienipurkkeja) ja Francis Baconin "Oidipus ja sfinksi Ingresin mukaan". Museo on voittanut Tripadvisor Traveller's Choice -palkinnon vuonna 2021, ja se on ehdottomasti vierailun arvoinen. Se sijaitsee Praça do Impériolla, ja yleinen sisäänpääsy maksaa noin 5 euroa.

Mateon vinkki

Jos pidät nykytaiteesta ja vierailet Portugalin pääkaupungissa viikonloppuna, olet onnekas - lauantaisin sisäänpääsy on ilmainen!

Tule tutustumaan naapuruston uuteen tulokkaaseen: MAATiin.

MAAT| ©Susanne Nilsson
MAAT| ©Susanne Nilsson

Jokirannalla sijaitsee erittäin kiinnostava kulttuurilaitos: MAAT, Lissabonin taide-, arkkitehtuuri- ja teknologiamuseo. Se sijaitsee kaupungin vanhan voimalaitoksen vieressä, ja sen muoto jäljittelee aaltoa Tejo-joella. Lokakuussa 2016 avatussa näyttelytilassa on nykytaiteilijoiden, arkkitehtien ja ajattelijoiden näyttelyitä. Sitä käytetään myös joihinkin konsertteihin ja elokuvanäytöksiin.

Arkkitehtonisesti rakennukselle on ominaista 15 000 kolmiulotteista laattaa, jotka heijastavat veden heijastuksia, ja sen julkinen näköalapaikka, josta on näkymät Tejo-joen toiselle rannalle. Sen muodostavat kaksi rakennusta (Central - Electricity Museum ja MAAT) ovat avoinna klo 11:00-19:00 keskiviikosta maanantaihin.

Vierailun päätteeksi voit nauttia drinkin maat Café & Kitchen-ravintolassa, joka tarjoaa Välimeren tyylistä erikoisruokaa. Sen erikoisuutena ovat Portugalin rannikon kala ja äyriäiset.

.

Kävele ikonisen stadionin ovesta sisään

Os Belenensesin stadion| ©Threeohsix
Os Belenensesin stadion| ©Threeohsix

Jalkapallofani? Sitten sinua ilahduttaa tietää, että Belémin kaupunginosassa sijaitsee Os Belenensesin stadion, Lissabonin kolmanneksi suurimman joukkueen ja neljänneksi suurimman maajoukkueen stadion fanien määrällä mitattuna. Estadio do Restelo on ollut heidän kotinsa 23. syyskuuta 1956 lähtien, jolloin paikalliset voittivat 2-1 vahvemman Sportingin. Stadionille mahtuu 19 856 katsojaa, ja sieltä on kaunis näköala Jerónimosin luostarille ja joelle. Jos siltä tuntuu, voit käydä siellä opastetulla kierroksella. Jos olet kiinnostunut, suosittelen sinua tarkistamaan sen virallisen verkkosivuston.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa