Tekemistä Krakovassa 3 päivässä

Jos matkustat Krakovaan kolmeksi päiväksi, onnittelut! Tämä on aika nähdä kohokohdat kiirehtimättä. Tutustu parhaaseen matkasuunnitelmaan, jotta saat matkastasi kaiken irti.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 3 päivässä

Näkymä yhdeltä Krakovan kadulta | ©Ostap Senyuk

Historia, arkkitehtuuri, gastronomia, kulttuuri... Kolmessa päivässä Krakovassa ehdit nauttia kaikesta tästä ja tehdä myös yhden Puolan suosituimmista (ja rankimmista) retkistä: vierailun Auschwitzin keskitysleirille.

1. päivä: Tutustu vanhaan kaupunkiin

Aamiainen Café Botanicassa| ©Maria Jesus M
Aamiainen Café Botanicassa| ©Maria Jesus M

Krakova on viehättävä kaupunki, ja suurin osa sen nähtävyyksistä sijaitsee vanhassakaupungissa. Ensimmäisenä päivänä voit tutustua Stare Miaston kaupunginosaan, joka on keskiaikainen helmi, johon on helppo tutustua kävellen.

Aloita päivä upealla aamiaisella

Ennen kuin tutustut Krakovaan, sinun on ladattava akkujasi. Jos haluat aloittaa päivän energisesti, suosittelen:

  • Café Botanica: Tämä baari sijaitsee osoitteessa Bracka-katu 9, ja se on erikoistunut päivän ensimmäiseen ateriaan. Toinen vahvuus on paikan tunnelma: sisällä punatiiliseinät ja kasvit luovat erittäin rentouttavan ilmapiirin.
  • Wesola Cafe (Rakowicka-katu 17): Paikkaa pyörittävät arvokkaan tumman nesteen harrastajat. Heidän espressonsa valmistetaan kaksinkertaisella määrällä jauhettua kahvia. Ei hassumpaa, vai mitä?
  • Milkbar Tomasza (24 Sw. Tomasza St.).
  • Camelot (17 Sw. Tomasza St.).

Tutustu kauppatoriin

Kauppatori (Rynek Glówny) on Krakovan sydän ja enklaavi, johon pääset tutustumaan tarkemmin, jos varaat opastetun kierroksen vanhassakaupungissa. Tätä valtavaa tilaa hallitsee majesteettinen kangaspörssi (Sukiennice), renessanssityylinen rakennus, jossa asui tekstiilikauppiaita. Sen kaarien alla voit ostaa matkamuistoja erittäin edulliseen hintaan.

Älä jätä tässä vaiheessa väliin opastettua kierrosta Rynekin maanalaisessa museossa, joka sijaitsee neljä metriä aukion alapuolella ja on Krakovan nuorin museo. Sen kosketusnäytöt ja hologrammit vievät meidät menneisyyteen, jolloin aukiota ei ollut vielä edes perustettu. Virtuaalitodellisuutta reunustavat perinteiset arkeologiset löydöt ja 1100-luvun hautausmaan jäännökset. Suosion ja rajallisen kapasiteetin vuoksi Rynekin maanalaisen museon opastettu kierros kannattaa varata etukäteen.

Jos haluat lisätietoja tästä ensimmäisestä etapista, suosittelen lukemaan postauksen What to see and do in Krakow's Market Square.

Varaa opastettu kierros Rynekin maanalaiseen museoon

Astu sisään läheiseen Pyhän Marian basilikaan.

Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390
Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390

Seuraavaksi suosittelen, että varaat opastetun kierroksen Krakovassa. Useimmissa niistä sinulla on mahdollisuus ihailla Pyhän Marian basilikaa, jossa on kaksi erikorkuista tornia. Legendan mukaan herttua Boleslaw Modestin valtakaudella päätettiin lisätä kirkon runkoon kaksi tornia, ja tehtävä annettiin kahdelle veljekselle. Kun nuorempi huomasi, että hänen vartiotorninsa oli matalampi, hän tappoi veljensä kateudesta. Katumus kuitenkin piinasi häntä, ja sinä päivänä, kun kirkko oli määrä vihkiä, hän teki itsemurhan samalla veitsellä.

Sisälle päästyäsi voit ihailla Santa Marian basilikan tärkeimpiä nähtävyyksiä, joita on kolme: sininen katto, upeat lasimaalaukset ja saksalaisen taiteilijan Veit Stossin tekemä puinen alttaritaulu, joka kuvaa Neitsyt Mariaa apostolien keskellä. Pääset yleensä sisään maksamatta, mutta sinun on käytettävä sivusisäänkäyntiä. Jos olet kiinnostunut uskonnollisesta matkailusta, tutustu artikkeliin 10 pakollista kirkkoa Krakovassa.

Varaa opastettu kierros Krakovassa

Kiipeä Wawelin kukkulalle

Kun olet saanut vierailun basilikassa päätökseen, voit lähteä pienelle kävelylle etelän suuntaan. Reilussa kymmenessä minuutissa saavut Veikselin yläpuolelle kohoavan kalkkikivikallion juurelle. Sen huipulla on kaksi kaupungin symbolia: linna ja katedraali.

Kuningas Sigismund I Vanha kutsui 1500-luvulla hoviinsa parhaat puolalaiset ja ulkomaiset taiteilijat, jotka vähitellen veistivät tämän upean renessanssilinnan, jonka voimme nähdä vielä nykyäänkin. Suosittelen, että varaat opastetun kierroksen Wawelin linnaan, jossa on joitakin erittäin mielenkiintoisia pysyviä näyttelyitä, jotta saat syvemmän käsityksen tästä arkkitehtuurin jalokivestä:

  • Kuninkaalliset asunnot, kokoelma seinävaatteita, kuninkaiden ja prinsessojen muotokuvia, italialaisten ja hollantilaisten taiteilijoiden huonekaluja ja maalauksia sekä kokoelma maalauksia ja veistoksia.
  • Kuninkaalliset asunnot
  • Kruunun aarrekammio ja asevarasto, johon on koottu kunniamerkkejä, koruja, aseita ja haarniskoja.
  • Itämaisen taiteen näyttely, jossa on turkkilaisia ja persialaisia lippuja, aseita ja mattoja sekä muutamia keramiikkaesineitä Kiinasta ja Japanista.

Muutaman metrin päässä kohoaa Wawelin katedraali, Puolan kuninkaiden entinen kruunajaispaikka. Kynnyksen ylitettyäsi voit ihailla Pyhän Stanislauksen, Puolan suojeluspyhimyksen, mausoleumia, jonka kuningas Boleslaus itse murhasi. Tämän haudan ansiosta Wawelin katedraali on koko maan tärkein jumalanpalveluspaikka. Lisätietoja saat postauksesta Visit Krakow Castle: aukioloajat, miten sinne pääsee, opastetut kierrokset ja paljon muuta.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnaan

Palaa hotelliin ja valmistaudu illalliseen

Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero
Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero

Ensimmäisen tutkimusmatkan jälkeen on aika palata majapaikkaasi ansaittua lepoa varten. Jos haluat liikkua Krakovassa ja sen ympäristössä mukavasti lomasi aikana, muista ostaa Krakova Card, johon sisältyy museo- ja kuljetuspassi.

Kun olet palannut hotelliin ja pitänyt lyhyen tauon, olet valmis lähtemään illalliselle. Yksi Krakovan suosituimmista ravintoloista on Trzy Gęsi, jossa voit kokeilla perinteisiä reseptejä modernilla twistillä.

Suosittelen valitsemaan maistelumenun, jotta voit aloittaa kulinaarisen matkan kokeneiden kokkien kanssa. Ravintola sijaitsee osoitteessa Kupa-katu 7, ja se on avoinna kello 17:00-23:00 (tiistaista lauantaihin) ja kello 13:00-20:00 (sunnuntaisin). Varauksia suositellaan tehtäväksi hyvissä ajoin etukäteen.

Varaa Krakova-kortti, johon sisältyy museo- ja kuljetuspassi

Päätä ensimmäinen päivä baarissa, jossa on elävää musiikkia.

Pidätkö jazzista? Jos vastaus on "kyllä", sinun on ehdottomasti käytävä Piano Rougessa. Tämä jazzbaari sijaitsee kaupungin sydämessä (Rynek Glowny -katu 46), ja sille on ominaista burleski tunnelma, jossa on punaisia valoja, höyhenbooja ja samettityynyjä. Elävää musiikkia soitetaan joka ilta kello 21.00 alkaen, ja samalla kun nautit esityksestä, voit nauttia cocktailin tai lasillisen viiniä.

Jos kaipaat jotain hieman vilkkaampaa, suuntaa Kazimierziin. Juutalaiskortteli on kaupungin juhlivin alue, ja Estery-kadulla on baari, josta on tullut todellinen instituutio: Alchemia. Se on saanut nimensä sisustuksessa käytetyistä alkemistien työkaluista, ja se on kuuluisa musiikkitarjonnastaan. Sen loungessa voit kuunnella jazz- ja rockmusiikkia tunnetuilta paikallisilta artisteilta ja bändeiltä.

Ja jos etsit jotakin suositumpaa, varaa liput Krakovan folk-show 'hun ja nauti kansanmusiikkiyhtyeen esityksestä tyypillisessä paikassa.

Varaa liput kansanmusiikkiesitykseen Krakovassa

2. päivä: Lähde karmivalle kierrokselle

Sisäänpääsy Auschwitzin keskitysleirille| ©Rafael Wagner
Sisäänpääsy Auschwitzin keskitysleirille| ©Rafael Wagner

Tuhannet turistit matkustavat Krakovaan vierailemaan paikassa, jonka kaikki tuntevat ja joka ei jätä ketään kylmäksi: Auschwitzissa. Jokaisen pitäisi ylittää sen sisäänkäynti ainakin kerran elämässään, jotta hän ei unohtaisi tätä surullista historian sivua.

Vietä puoli päivää Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä

Viikonloppu Krakovassa antaa sinulle tilaisuuden vierailla eräässä nykyhistorian symbolisessa paikassa: Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä, joka on juutalaisiin, mustalaisiin ja homoseksuaaleihin kohdistuneen terrorin ja kansanmurhan symboli. Matka ei ole helppo, mutta joskus on nähtävä vaivaa nähdäkseen sodan kauhut omakohtaisesti.

Keskitysleiri sijaitsee Oświęcimissä, 60 kilometrin päässä Krakovasta. Sinne pääsee bussilla, junalla tai autolla. Jos haluat kuitenkin ymmärtää paikan historiallisen merkityksen ja kuulla sen vankien tarinat, on parasta varata kierros, varsinkin jos matkustat Puolaan sesonkiaikaan (huhti-lokakuussa). Tässä on muutamia vaihtoehtoja:

Artikkelista Retket Auschwitziin Krakovasta löydät käytännön tietoa retken valinnasta. Alla olevassa luettelossa puolestaan annan sinulle hyödyllistä tietoa siitä, miten vierailu toteutetaan. Lisäksi suosittelen lukemaan postauksen 10 vinkkiä Auschwitzin vierailuun Krakovasta.

Varaa matka Auschwitziin Krakovasta käsin

Kokeile zapiekankaa Plac Nowyssa

Zapiekanka syöminen| ©Zygmunt Put
Zapiekanka syöminen| ©Zygmunt Put

Paluumatkalla Krakovaan voit kokeilla tyypillistä puolalaista ateriaa: zapiekankaa, puolikas patonki, jossa on sieniä, kinkkua, juustoa ja vihanneksia. Se on puolalainen vastine pizzalle, ja se on saanut nimensä paikallisesta leipomista tarkoittavasta termistä. Se oli aikoinaan opiskelijoiden ja työläisten halpaa herkkua, mutta nykyään siitä on tarjolla hienostuneempia versioita, jotka sopivat vaativampaankin makuun.

Endzior on kaupungin halutuin baari. Se sijaitsee Kazimierzin sydämessä (Plac Nowy 4), ja se on tunnettu hinta-laatusuhteestaan ja runsaista annoksistaan. Kuten tavallista, patonkia joutuu hieman jonottamaan. Äläkä epäröi varata paikkaa avoimen baarin pubikierrokselle välipalan jälkeen.

.

Varaa avoimen baarin pubikierros

Päätä päivä kylpylässä

Fyysisesti ja henkisesti haastavan päivän jälkeen voit suunnata sielusi uudelleen kaupungin keskustassa sijaitsevassa kylpylässä. Krakovassa on ainutlaatuinen paikka, jossa yhdistyvät kaksi suosittua elementtiä: rentouttavat hoidot ja olut. Laitos on nimeltään Beernarium Piwne Spa, ja se sijaitsee osoitteessa Floriańska Street 13, vain kahden minuutin päässä Kauppatorilta. Täällä voit kirjaimellisesti kylpeä oluessa, jonka ainesosat nuorentavat ihoasi.

Bonuksena tämä omaperäinen kokemus tapahtuu puisessa kylpyammeessa. Hoidon päätteeksi voit nauttia paikallisen oluen. Ja jos haluat syventyä puolalaisiin oluisiin syvällisemmin, varaa ehdottomasti olutretki.

Varaa olutretki

Päivä 3: Tutustu Krakovan kommunistiseen puoleen

Puolan kuningattaren kirkko| ©Rafael Gómez
Puolan kuningattaren kirkko| ©Rafael Gómez

Puolassa, kuten muissakin rautaesiripun toisella puolella sijaitsevissa maissa, kommunismi vaikutti suuresti kansalaisten elämään. Krakovassa Neuvostoliiton perintö on erityisen ilmeinen Nowa Hutassa, vain muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista sijaitsevassa kaupunginosassa, jota ei kannata jättää väliin. Voit varata Nowa Hutan kierroksen tutustuaksesi siihen tarkemmin.

.

Varaa kierros Nowa Hutan kaupunginosaan

Eläydy Krakovan neuvostoliittolaiseen menneisyyteen

Nowa Huta oli Stalinin suunnittelema ihannekaupunki. Sen pääpiirteitä ovat suuret, keskusaukiolta alkavat ja tähdenmuotoiset kadut. Muita kiinnostavia kohteita ovat ydinbunkkerit ja Puolan kuningattaren kirkko. Se tunnetaan myös nimellä Arka Pana, ja se aiheutti taistelun Nowa Hutan asukkaiden ja kommunistiviranomaisten välillä, jotka eivät halunneet uskonnollisia rakennuksia ihanteelliselle asuinalueelleen.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kadut nimettiin uudelleen: entinen Lenin-katu on nykyään Solidaarisuuskatu ja Stalinille omistettu aukio on Ronald Raeganin aukio. Eikö olekin kummallista? Kaupungin ilme on kuitenkin pysynyt samana, ja jos varaat kommunismikierroksen Krakovassa, saat selville mielenkiintoisia anekdootteja.

Varaa kommunismikierros Krakovassa

Tutustu Kazimierzin kaupunginosaan

Galician juutalaismuseo| ©Zygmunt Put
Galician juutalaismuseo| ©Zygmunt Put

Kun olet palannut Krakovaan, voit tehdä kävelyretken kaupungin nuorimmassa ja eloisimmassa kaupunginosassa: Kazimierzissä! Nykyään se on trendikkäiden kahviloiden ja taidegallerioiden suosikkipaikkana. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. 1400-luvulla ja 1800-luvun alkuun asti näillä kaduilla asui yksinomaan juutalaisia, jotka saivat asumisrajoituksista huolimatta nauttia tietyistä etuoikeuksista: he hallitsivat itseään ja vain kuningas saattoi käyttää heihin valtaa.

Kaikki muuttui toisen maailmansodan aikana. Saksalaisten saapuessa naapurusto kärsi suurta tuhoa. Valitettavasti tilanne pysyi samana kommunismin aikana, ja vasta 1990-luvulla tilanne muuttui.

Jos varaat kierroksen juutalaiskortteliin, vierailet Temppelisynagogassa, Galician juutalaismuseossa ja Skałka-kirkossa. Viimeksi mainittu paikka kätkee sisäänsä makaaberin anekdootin: 1100-luvulla kuningas Bolesław Rohkea murhasi ja paloitteli Szczepanówin piispa Stanisławin aluekiistan vuoksi. Jos haluat syventyä tähän kaupunginosaan tarkemmin, suosittelen postausta Mitä nähtävää ja koettavaa Krakovan juutalaiskorttelissa.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Päätä pitkä viikonloppu erityisellä illallisella

Hyvästiksi Krakovalle ei ole mitään parempaa kuin varata gastronominen kierros juutalaiskortteliin tai nauttia mukava illallinen tunnelmallisessa ja lämpimässä ravintolassa, kuten Morskie Oko, joka vastaa identiteettiä. Majoitusliike sijaitsee jugendtyylisen rakennuksen pohjakerroksessa osoitteessa Szczepański Square 8.

Ravintolalle on ominaista maalaismainen charmi, puupalkit ja takka, joka levittää miellyttävää puun tuoksua jokaiseen huoneeseen. Se on ihanteellinen paikka kokeilla puolalaista aluekeittiötä, varsinkin jos vierailet Krakovassa talvella. Majoitusliike on saanut nimensä Tatra-vuoristossa sijaitsevasta samannimisestä järvestä, ja se tarkoittaa "meren silmää", koska aiemmin uskottiin, että maanalainen tunneli yhdisti Itämeren.

Jos olet kiinnostunut paikallisesta gastronomiasta, suosittelen lukemaan postauksemme Krakovan 10 parhaasta ravintolasta.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin