Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Tekemistä Krakovassa 3 päivässä

Jos matkustat Krakovaan kolmeksi päiväksi, onnittelut! Se on täydellinen pakomatka nähdä kaupungin kohokohdat ilman kiirettä. Tässä on paras matkasuunnitelma, jolla saat matkastasi kaiken irti.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 3 päivässä

Näkymä yhdelle Krakovan kaduista | ©Ostap Senyuk

Historia, arkkitehtuuri, gastronomia, kulttuuri? Kolmessa päivässä Krakovassa sinulla on aikaa nauttia kaikesta tästä ja tehdä myös yksi Puolan kaupungin suosituimmista (ja rankimmista) retkistä: vierailu Auschwitzin keskitysleirille.

Päivä 1: Vanhakaupunki

Aamiainen Cafe Botanicassa| ©Maria Jesus M
Aamiainen Cafe Botanicassa| ©Maria Jesus M

Krakova on viehättävä kaupunki, ja suurin osa sen nähtävyyksistä sijaitsee vanhassakaupungissa. Ensimmäisenä päivänä voit tutustua Stare Miaston kaupunginosaan, joka on keskiaikainen helmi, johon on helppo tutustua kävellen.

Aloita päivä upealla aamiaisella

Ennen kuin tutustut Krakovaan, sinun on ladattava akkusi. Jos haluat aloittaa päivän energisesti, suosittelen Café Botanicaa. Tämä baari sijaitsee osoitteessa Bracka Street 9, ja se on erikoistunut päivän ensimmäiseen ateriaan. Toinen vahva puoli on paikan ilmapiiri: sisällä punatiiliseinät ja kasvit luovat erittäin rentouttavan ilmapiirin.

Muita varteenotettavia vaihtoehtoja ovat Milkbar Tomasza (24 Sw. Tomasza St.) ja Camelot (17 Sw. Tomasza St.). Jos et voi aloittaa päivääsi ilman kupillista höyryävää kahvia, suuntaa Wesola Cafeen (17 Rakowicka St.), jota pyörittävät arvokkaan tumman nesteen harrastajat. Heidän espressoissaan käytetään kaksi kertaa enemmän jauhettua kahvia. Ei hassumpaa, eikö?

Tutustu kauppatoriin

Kauppatori (Rynek Glówny) on Krakovan vilkas sydän ja lähtökohta mille tahansa viikonlopulle kaupungissa. Tätä valtavaa tilaa hallitsee majesteettinen kangaspörssi (Sukiennice), joka on renessanssityylinen rakennus, jossa toimi tekstiilikauppiaita. Sen kaarien alla voit ostaa matkamuistoja erittäin kilpailukykyiseen hintaan.

Neljä metriä aukiota alempana on Krakovan nuorin museo: Rynek Underground. Sen kosketusnäytöt ja hologrammit vievät meidät menneisyyteen, jolloin aukiota ei ollut vielä edes suunniteltu. Virtuaalitodellisuutta reunustavat perinteiset arkeologiset löydöt (kolikot, vaatteet jne.) ja 1100-luvun hautausmaan jäännökset.

Koska tapahtuma on suosittu ja istumapaikkoja on vain 300, liput kannattaa ostaa ennakkoon. Jos haluat lisätietoja tästä ensimmäisestä vaiheesta, suosittelen lukemaan postauksen Mitä nähdä ja tehdä Krakovan torilla.

Varaa opastettu kierros vanhassa kaupungissa

Astu sisään läheiseen Pyhän Marian basilikaan

Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390
Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390

Ennen kuin astut kynnyksen yli, pysähdy hetkeksi katsomaan ulkoasua. Kuten näet, sen kaksi tornia ovat eri korkuisia. Legendan mukaan herttua Boleslaw Modestin aikana päätettiin lisätä kirkon runkoon kaksi tornia, ja kaksi veljestä sai tehtäväkseen tehdä sen.

Kun nuorempi huomasi, että hänen vartiotorninsa oli alempana, hän tappoi veljensä kateudesta. Katumus kuitenkin piinasi häntä, ja sinä päivänä, kun kirkko oli määrä vihkiä, hän teki itsemurhan samalla veitsellä.

Sisälle päästyäsi voit ihailla Santa Marian basilikan tärkeimpiä nähtävyyksiä, joita on kolme: sininen katto, upeat lasimaalaukset ja saksalaisen taiteilijan Veit Stossin tekemä puinen alttaritaulu, joka kuvaa Neitsyt Mariaa apostolien keskellä. Pääset yleensä sisään maksamatta lippua, mutta sinun on käytettävä sivusisäänkäyntiä. Jos olet kiinnostunut uskonnollisesta matkailusta, tutustu artikkeliin 10 pakollista kirkkoa Krakovassa.

Kiipeä Wawelin kukkulalle

Kun olet käynyt basilikassa, voit kävellä lyhyen kävelymatkan etelään. Vähän yli kymmenessä minuutissa pääset Veikselin yläpuolella kohoavan kalkkikivikallion juurelle. Sen huipulla on kaksi kaupungin symbolia: linna ja katedraali.

1500-luvulla kuningas Sigismund I Vanha kutsui hoviinsa parhaat puolalaiset ja ulkomaiset taiteilijat, jotka vähitellen veistivät upean renessanssilinnan, jonka näemme tänään. Linnassa on erittäin mielenkiintoisia pysyviä näyttelyitä:

  • Kuninkaalliset asunnot, kokoelma seinävaatteita, kuninkaiden ja prinsessojen muotokuvia, huonekaluja sekä italialaisten ja hollantilaisten taiteilijoiden maalauksia.
  • Kuninkaalliset asunnot
  • Kruunun aarrekammio ja asevarasto, johon on koottu kunniamerkkejä, koruja, aseita ja haarniskoja.
  • Itämaisen taiteen näyttely, jossa on turkkilaisia ja persialaisia banderolleja, aseita ja mattoja sekä muutamia keramiikkaesineitä Kiinasta ja Japanista.

Muutaman metrin päässä kohoaa Wawelin katedraali, Puolan kuninkaiden entinen kruunajaispaikka. Kun olet ylittänyt kynnyksen, voit ihailla Pyhän Stanislauksen, Puolan suojeluspyhimyksen, mausoleumia, jonka kuningas Boleslaus murhasi. Tämän haudan ansiosta Wawelin katedraali on koko maan tärkein jumalanpalveluspaikka. Jos haluat lisätietoja, voit tarkistaa postauksen Vierailu Krakovan linnassa: aukioloajat, miten sinne pääsee, opastetut kierrokset ja muuta.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

Palaa hotelliin ja valmistaudu illalliselle

Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero
Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero

Ensimmäisen tutkimusretken jälkeen on aika palata majapaikkaasi hyvin ansaitulle levolle. Kuuman suihkun jälkeen olet valmis lähtemään ulos syömään. Yksi Krakovan suosituimmista ravintoloista on Trzy Gęsi, jossa perinteisiä reseptejä uudistetaan modernilla twistillä.

Suosittelen, että valitset maistelumenun ja aloitat kulinaarisen matkan kokeneiden kokkien kanssa. Ravintola sijaitsee osoitteessa Kupa-katu 7, ja se on avoinna tiistaista lauantaihin klo 17:00-23:00 ja sunnuntaisin klo 13:00-20:00. On suositeltavaa tehdä varaus hyvissä ajoin etukäteen.

Päätä ensimmäinen päivä baarissa, jossa on elävää musiikkia.

Pidätkö jazzista? Jos vastaus on "kyllä", sinun on ehdottomasti käytävä Piano Rougessa. Tämä jazzbaari sijaitsee kaupungin sydämessä (Rynek Glowny -katu 46), ja sille on ominaista burleski ilmapiiri punaisine valaisimineen, höyhenbooineen ja samettityynyineen.

Elävää musiikkia soitetaan joka ilta klo 21:00 alkaen, ja samalla kun nautit esityksestä, voit nauttia cocktailin tai lasillisen viiniä. Paikassa on paljon charmia, ja sitä suositellaan lämpimästi, jos vierailet Krakovassa kumppanisi kanssa.

Jos kuitenkin haluat jotain vilkkaampaa, suuntaa Kazimierziin. Juutalaiskortteli on kaupungin juhlivin alue, ja osoitteessa 5 Estery Street on baari, josta on tullut todellinen instituutio: Alchemia. Tämä paikka on saanut nimensä koristeluun käytetyistä alkemistien työkaluista, ja se on kuuluisa musiikkitarjoiluistaan. Hotellin loungessa voit kuunnella jazz- ja rockmusiikkia, jota esittävät tunnetut paikalliset artistit ja bändit.

Varaa liput kansanmusiikkinäytökseen Krakovassa

Päivä 2: Jäähdyttävä kierros

Auschwitzin keskitysleirin sisäänkäynti| ©Rafael Wagner
Auschwitzin keskitysleirin sisäänkäynti| ©Rafael Wagner

Tuhannet turistit matkustavat Krakovaan vierailemaan paikassa, jonka kaikki tuntevat ja joka ei jätä ketään kylmäksi: Auschwitzissa. Jokaisen pitäisi ylittää sen sisäänkäynti ainakin kerran elämässään, jotta hän ei unohtaisi tätä surullista historian sivua.

Vietä puoli päivää Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä

Viikonloppu Krakovassa antaa sinulle mahdollisuuden vierailla eräässä nykyhistorian symbolisessa paikassa: Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä. Tämä lager on juutalaisiin, mustalaisiin ja homoseksuaaleihin kohdistuneen terrorin ja kansanmurhan symboli, ja vierailu sinne saa sinut tuntemaan ahdistusta. Älkäämme huijatko itseämme, matka ei ole helppo, mutta joskus on nähtävä vaivaa nähdä sodan kauhut ja vähemmistöjen vainoaminen omakohtaisesti.

Keskitysleiri sijaitsee Oświęcimissä, 60 kilometrin päässä Krakovasta. Sinne pääsee bussilla, junalla tai autolla. Jos haluat kuitenkin ymmärtää paikan historiallisen merkityksen ja kuulla vankien tarinat, kannattaa valita opastettu kierros ja varata lippu etukäteen, varsinkin jos matkustat Puolaan sesonkiaikaan (huhti-lokakuu).

Artikkelista Retket Auschwitziin Krakovasta löydät kaikki tiedot, joita tarvitset retken valintaan. Alla olevassa luettelossa annan sinulle toisaalta hyödyllistä tietoa siitä, miten vierailun voi tehdä:

  • Auschwitz oli kärsimyksen ja kuoleman paikka. Säilytä aina säädyllisyys vierailun aikana.
  • Voit ottaa valokuvia monilla alueilla, mutta et saa käyttää salamavaloa rakennusten sisällä. Joillakin alueilla (salissa, jossa on uhrien hiukset, ja korttelin 11 kellareissa) ei ole mahdollista ottaa valokuvia.
  • Tarkista sääennuste ennen hotellilta lähtöä. Suuri osa kompleksista on ulkona. Vuodenaikojen mukaan ota mukaan mäkkäri ja sateenvarjo tai hattu ja aurinkovoide.
  • Ota mukaan reppu tai pieni laukku. Jos matkatavarasi ovat kooltaan yli 30x20x10 cm, et voi tuoda niitä sisälle.
  • Jos matkustat alle 14-vuotiaiden lasten kanssa, on vierailun ankaruuden vuoksi parempi välttää sitä. Tässä tapauksessa voit valita Wieliczkan suolakaivoksen. Artikkelissa Vierailu Wieliczkan suolakaivoksilla lasten kanssa kerrotaan kaikki tarvittava.

Varaa retki Auschwitziin Krakovasta käsin

Kokeile zapiekanka Plac Nowyissa

Syöminen Zapiekanka| ©Zygmunt Put
Syöminen Zapiekanka| ©Zygmunt Put

Palatessasi Krakovaan voit kokeilla tyypillistä puolalaista ateriaa: zapiekanka, puolikas patonki, jossa on sieniä, kinkkua, juustoa ja vihanneksia. Se on puolalainen vastine pizzalle, ja sen nimi tulee paikallisesta leipomista tarkoittavasta termistä. Aikoinaan opiskelijoiden ja työläisten halpaa herkkua, mutta nykyään on olemassa hienostuneempia versioita, jotka sopivat vaativampaankin makuun.

Endzior on kaupungin halutuin baari. Se sijaitsee Kazimierzin sydämessä (Plac Nowy 4), ja se on tunnettu hinta-laatusuhteestaan ja runsaista annoksistaan. Kuten tavallista, patonkia joutuu jonottamaan hieman.

Päätä päivä kylpylässä

Fyysisesti ja henkisesti haastavan päivän jälkeen voit suunnata sielusi uudelleen kaupungin keskustassa sijaitsevassa kylpylässä. Krakovassa on ainutlaatuinen paikka, jossa yhdistyvät kaksi suosittua elementtiä: rentouttavat hoidot ja olut. Majoitusliike on nimeltään Beernarium Piwne Spa, ja se sijaitsee osoitteessa Floriańska Street 13, vain kahden minuutin päässä Kauppatorilta. Täällä voit kirjaimellisesti kylpeä oluessa, jonka ainesosat nuorentavat ihoasi. Bonuksena tämä omaperäinen kokemus tapahtuu puisessa kylpyammeessa. Hoidon päätteeksi voit nauttia paikallisen oluen.

Päivä 3: Tutustu Krakovan kommunistiseen puoleen

Puolan kuningattaren kirkko| ©Rafael Gómez
Puolan kuningattaren kirkko| ©Rafael Gómez

Puolassa, kuten muissakin rautaesiripun toisella puolella olevissa maissa, kommunismi vaikutti suuresti kansalaisten elämään. Krakovassa Neuvostoliiton perintö näkyy erityisen selvästi Nowa Hutassa, joka on muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista sijaitseva kaupunginosa.

Varaa kierros Nowa Hutan kaupunginosassa

Koe Krakovan neuvostoliittolainen menneisyys uudelleen

Nowa Huta oli Stalinin ideaalikaupunki. Hänen aikomustensa mukaan kaupunki oli lahja puolalaisille sosialisteille ja kommunismin edistyksen näyteikkuna. Sen tärkeimmät piirteet ovat suuret kadut, jotka alkavat keskusaukiolta ja muodostavat tähden.

Muita kiinnostavia kohteita ovat ydinbunkkerit ja Puolan kuningattaren kirkko. Tämä myös nimellä Arka Pana tunnettu jumalanpalveluspaikka käynnisti taistelun Nowa Hutan asukkaiden ja kommunistiviranomaisten välillä, jotka eivät halunneet uskonnollisia rakennuksia ihanteelliseen naapurustoonsa.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kadut nimettiin uudelleen: entinen Leninkatu on nyt Solidaarisuuskatu ja Stalinille omistetusta aukiosta tuli Ronald Raeganin aukio. Eikö olekin kummallista? Kaupungin ulkoasu on kuitenkin pysynyt samana, ja järjestetyllä kierroksella voit löytää mielenkiintoisia anekdootteja. Jos kuitenkin haluat tutustua Nowa Hutaan omaan tahtiisi, voit ottaa raitiovaunun (linjat 4 ja 70) Slowackiego-teatterin pysäkiltä. Jos haluat tehdä toisen päiväretken, voit lukea postauksen parhaista retkistä ja retkistä Krakovasta.

Varaa kommunismin kiertue Krakovassa

Tutustu Kazimierzin kaupunginosaan

Galician juutalainen museo| ©Zygmunt Put
Galician juutalainen museo| ©Zygmunt Put

Kun olet palannut Krakovaan, voit kävellä perinteisemmän kaupunginosan läpi. Vanhankaupungin eteläosassa on kaupungin nuorin ja elävin kaupunginosa: Kazimierz! Nykyään se on hipstereiden suosikkipaikka, jonka tyylikkäissä kahviloissa ja taidegallerioissa käy paljon hipstereitä. Näin ei kuitenkaan aina ollut.

1300-luvulla ja 1800-luvun alkuun asti näillä kaduilla asui yksinomaan juutalaisia, jotka saivat asumisrajoituksista huolimatta nauttia tietyistä etuoikeuksista: he hallitsivat itse itseään, ja vain kuningas saattoi käyttää heihin kohdistuvaa valtaa.

Kaikki muuttui toisen maailmansodan aikana. Saksalaisten tulon myötä naapurustossa tapahtui suurta tuhoa. Valitettavasti tilanne pysyi samana kommunismin aikana, ja vasta 1990-luvulla tilanne muuttui. Suuren avun antoi elokuva Schindlerin lista, joka kuvattiin joissakin kaupunginosissa.

Kierroksen aikana voit vierailla Temppelisynagogassa (Miodowa-katu 24), Galician juutalaisessa museossa (Dajwór-katu 18) ja Skałka-kirkossa (Skałeczna-katu). Viimeksi mainittu paikka kätkee sisäänsä makaaberin anekdootin: 1100-luvulla kuningas Bolesław Rohkea murhasi ja paloitteli Szczepanówin piispa Stanisławin aluekiistan vuoksi. Jos haluat oppia lisää tästä kaupunginosasta, suosittelen postausta What to see and do in Kraków's Jewish Quarter.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Päätä pitkä viikonloppu erityisellä illallisella

Krakovalle hyvästiksi ei ole mitään parempaa kuin mukava illallinen lämpimässä ja viihtyisässä ravintolassa. Morskie Oko -ravintola sopii tähän tarkoitukseen, etkä varmasti tule pettymään. Majoitusliike sijaitsee jugendtyylisen rakennuksen pohjakerroksessa osoitteessa Szczepański Square 8.

Ravintolalle on ominaista sen maalaismainen charmi, puupalkit ja takka, joka levittää miellyttävää puun tuoksua jokaiseen huoneeseen. Se on ihanteellinen paikka maistella puolalaista aluekeittiötä, varsinkin jos vierailet Krakovassa talvella. Toimipaikka on saanut nimensä Tatra-vuoristossa sijaitsevasta samannimisestä järvestä.

Sen nimi tarkoittaa "meren silmää", koska aiemmin uskottiin, että maanalainen tunneli yhdisti sen Itämereen. Jos olet kiinnostunut paikallisesta gastronomiasta, suosittelen lukemaan postauksen Krakovan 10 parhaasta ravintolasta.