Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Mitä tehdä Auschwitzissa

Toisin kuin muut Puolan kiertomatkat ja vierailut, tämä ei ole kaikkein miellyttävin, mutta se jättää varmasti pysyvän vaikutuksen. Auschwitz on ehdoton vierailukohde, joten kerron, mitä siellä näet.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuuttia luettu

Mitä tehdä Auschwitzissa

Yksityiskohta Auschwitzin keskitysleiristä | Frederick Wallace

Jos olet järjestämässä vierailua kuuluisalle Auschwitzin keskitysleirille, sinun on hyvä tietää, että siellä voi vierailla pääasiassa kahdella tavalla: joko omin päin ostamalla liput Auschwitziin tai liittymällä johonkin Krakovasta lähtevistä Auschwitzin retkistä.

Suosittelen henkilökohtaisesti toista vaihtoehtoa: sen lisäksi, että sinun ei tarvitse huolehtia sinne pääsyn logistiikasta, sinulla on mukanasi asiantunteva opas, joka auttaa sinua ymmärtämään tätä traagista historian jaksoa ja asettamaan huoneet ja tuhoamisleirin eri osat kontekstiin.

Joka tapauksessa näet Auschwitzin vierailun aikana kaksi pääleiriä, jotka ovat osa laajempaa Auschwitz-Birkenau-kompleksia: Auschwitz I ja Auschwitz II (näiden kahden leirin välimatka on vain 3 km). Tässä on luettelo siitä, mitä näet kierroksen aikana.

Auschwitzin leiri I

Sisäänkäynti Auschwitzin keskitysleiri I:een| ©NH53
Sisäänkäynti Auschwitzin keskitysleiri I:een| ©NH53

Tämä on sisäänkäynti tuhoamisleirille ja Auschwitz-Birkenaun kompleksin alkuperäinen osa. Natsit rakensivat sen vuonna 1940, ja tarkoituksena oli pitää siellä 15 000-20 000 vankia. Kierros Auschwitziin alkaa täältä, jossa sijaitsee vierailijakeskus.

Tunnistat heti kaikissa kuvissa näkyvän rautaportin, jonka päällä on kuuluisa teksti "Työ vapauttaa sinut".

Varaa liput ja Auschwitz-kierrokset

Vierailijakeskuksen lyhyt dokumenttielokuva

Auschwitzin vierailijakeskus| ©Antonio Giardiello
Auschwitzin vierailijakeskus| ©Antonio Giardiello

Ennen kierroksen alkua vierailijakeskuksessa on lyhyt dokumenttielokuva (noin 15 minuuttia), joka auttaa sinua ymmärtämään, mitä näet seuraavaksi.

Mielestäni se on ajan arvoinen (varsinkin jos et ole palkannut opasta tai ääniopasta vierailua varten), koska se on hyvin dynaaminen ja kaikki on hyvin selitetty. Dokumentti on mustavalkoinen, ja siinä esitetään alkuperäisiä kuvia tuolta ajalta.

Varaa liput ja kiertoajelut Auschwitziin

Suuri kasarmi, jossa on esineitä ja valokuvia uhreista

Vankien hygieniatuotteet| ©Antonio Giardiello
Vankien hygieniatuotteet| ©Antonio Giardiello

Ensimmäinen asia, joka pistää silmään, kun astut alueelle, ovat valtavat tiilirakennukset, joihin juutalaiset saapuivat ja joissa heidät majoitettiin leirillä ollessaan.

Osa niistä on nyt muutettu museoksi, jossa on esillä joitakin vankien tavaroita, jotka saatiin talteen leirin vapauttamisen jälkeen. Näet pieniä henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä esineitä, vaatteita, kenkiä, matkalaukkuja... Tässä vaiheessa vierailun jännitys alkaa kasvaa ja kiristyä.

Näyttelyt kasarmien sisällä

Joillakin käytävillä näet myös loputtomia seiniä täynnä kuvia juutalaisista, joiden elämä päättyi Auschwitzissa. Niihin on merkitty heidän leirille saapumisensa ja tuhoamisensa päivämäärä. Ensimmäisten kuukausien aikana saapuneet työskentelivät siellä pitkään, kunnes heidät hävitettiin, kun taas viimeisinä saapuneet kestivät tuskin viikkoja tai kuukausia ennen kuin heidän elämänsä päättyi.

Jos menet lasten kanssa, suosittelen, ettet viivy tässä näyttelyosassa liian kauan, sillä yksityiskohdat saattavat loukata heidän herkkyyttään (on jopa suuri huone, jossa on vankien hiukset, jotka ajeltiin pois heidän saapuessaan).

Varaa liput ja kiertoajelut Auschwitziin

Vanhat rautatiekiskot

Pellolle tulevat raiteet| ©Lāsma Artmane
Pellolle tulevat raiteet| ©Lāsma Artmane

Leirin toisella puolella, joka yhdistää ensimmäisen ja toisen leirin, on hylättyjä rautatieratoja. Näitä raiteita käytettiin vankien kuljettamiseen leiriltä toiselle tai vankien vastaanottamiseen eri puolilta maata ja muualta Euroopasta.

Opas kertoo, miten nämä siirrot toteutettiin ja miten vangit ahtautuivat ahtaisiin vaunuihin. Nykyään näitä junaratoja ei enää käytetä mihinkään, mutta niitä ylläpidetään osana Auschwitzin muistomerkkiä.

Varaa liput ja kiertoajelut Auschwitziin

Auschwitz II - Suuri Auschwitz II:n avoinna oleva alue

Auschwitz II| ©Nazianzus
Auschwitz II| ©Nazianzus

Auschwitz I:n tunteikkaan vierailun jälkeen on aika siirtyä Auschwitz II:een. Tämä osa on paljon vähemmän turistinen ja vähemmän vierailtu kuin Auschwitz I, mutta koska se on niin suuri ja siellä on niin vähän jäljellä olevia parakkeja, se antaa paljon suuremman kylmyyden ja hylätyksi tulemisen tunteen.

Natsit rakensivat tämän leirin ensimmäisen leirin jatkeeksi. Täällä voitiin pitää paljon enemmän juutalaisia: täällä pidettiin samanaikaisesti jopa 90 000 vankia.

Koska tämä osa leiristä oli rakennettava nopeasti, käytetyt materiaalit ja parakkien laatu olivat paljon huonompia: käytettiin puuta ja tilat olivat täysin avonaisia, jotta mahdollisimman moni mahtuisi niihin. Järkyttävää. Hyvin harvat ovat jääneet pystyyn.

Varaa liput ja kiertoajelut Auschwitziin

Kaasukammiot

Kaasukammiot| ©hilgerst
Kaasukammiot| ©hilgerst

Osa tämän leirin vankien tuhoamiseen käytetyistä kaasukammioista on säilynyt, ja voit vierailla joissakin niistä. Opas kertoo, miten leiriä johtaneet natsit yrittivät räjäyttää heidät, kun juutalaisten vapauttaminen alkoi. He yrittivät kaikin keinoin poistaa kidutukset, joille he altistivat vankejaan. Nykyään ne on säilytetty sellaisina kuin ne olivat sen jälkeen.

Kävely tämän alueen läpi on sanomattakin selvää, että se on todella synkkä kokemus. Jos vierailet Auschwitzissa myös talvella, huomaat, että lämpötilat, kosteus ja kylmyyden tunne keskellä tätä autiomaata ovat hirvittäviä. Kuvittele, millaista siellä oli vangeille, jotka olivat pukeutuneet yksinkertaisiin kangaspyjamiin ja käytännössä ilman ruokaa päivien, viikkojen tai kuukausien ajan.

Vaikka aluksi näytti siltä, että nämä leirit oli tarkoitettu työleireiksi, ne muuttuivat lyhyessä ajassa suoraan tuhoamisleireiksi. Paikalle saapui vaunulasteittain ihmisiä, jotka eivät koskaan edes päässeet Auschwitziin, vaan "laskeutuivat" massoittain näihin kaasukammioihin, joissa heidän elämänsä päättyi.

Varaa liput ja kiertoajelut Auschwitziin

Vartiotorni

Vartiotorni| ©Lāsma Artmane
Vartiotorni| ©Lāsma Artmane

Yksi leirin tämän osan kohokohdista on yhä pystyssä oleva vartiotorni, johon voi kiivetä ja josta avautuu panoraamanäkymä, joka auttaa ymmärtämään Auschwitz-Birkenaun valtavat mittasuhteet. Huipulta avautuva näkymä on synkkä, varsinkin jos yrittää kuvitella, millaiset olivat vankia vartioineiden natsien todelliset näkymät täältä. Kauhistuttavaa.

Leiriä ympäröivä piikkilanka

Auschwitzin piikkilanka-aidat| ©Darshan Gajara
Auschwitzin piikkilanka-aidat| ©Darshan Gajara

Toinen asia, joka yllätti minut, oli nähdä, että leiriä ympäröivät kilometrien pituiset piikkilangat, jotka rajoittivat vankien vähäistä vapautta ja liikkumismahdollisuuksia, ovat yhä pystyssä. Jos sinulla on vierailun jälkeen aikaa kävellä leirillä, näet, että osa valtavista taloista, jotka olivat keskitysleirejä johtaneiden natsien koteja, on yhä jäljellä.

Se on kauhea vastakohta niille elin-, työ- ja kidutusolosuhteille, joihin vangit joutuivat tässä paikassa vuosikausia alttiiksi.

Varaa liput ja kiertoajelut Auschwitziin

Auschwitzin vankien elämä Auschwitzissa

Vankien parakit| ©Richard Leonard
Vankien parakit| ©Richard Leonard

Yksi asia, joka teki minuun eniten vaikutuksen kierroksen aikana, oli vierailun aikana nähtävien yksityiskohtien ja esineiden lisäksi se, että vain siellä ollessasi saat käsityksen vankien jokapäiväisestä elämästä.

Olin siihen asti kuullut ja lukenut monista episodeista tästä historian osasta, mutta kun pääsin sinne, näin leirien mittasuhteet ja kuulin asiantuntevalta oppaalta, millaista vankien arki oli, sain todella kuvitella, miten kaikki ne ihmiset elivät, jotka kulkivat siellä.

Jos osallistut opastetulle kierrokselle, he selittävät sinulle, millaisia aikataulut, rutiinit ja eri paviljonkien toiminta olivat, aina uhrien muistoa kunnioittaen. Se on ehdottomasti reality check, johon sinun pitäisi tutustua, jotta et unohda yhtä ihmiskunnan lähihistorian pahimmista jaksoista.

Varaa liput ja kiertoajelut Auschwitziin