Mitä tehdä Auschwitzissa

Toisin kuin muut matkat ja vierailut Puolassa, se ei ole kaikkein miellyttävin, mutta se jättää varmasti jälkensä sinuun. Vierailu Auschwitzissa on pakollinen. Kerron sinulle, mitä näet siellä.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minuuttia luettu

Mitä tehdä Auschwitzissa

Yksityiskohta Auschwitzin keskitysleiristä | Frederick Wallace

Jos järjestät vierailun Auschwitziin, voit vierailla siellä kahdella tavalla: joko omin päin ostamalla liput tai liittymällä johonkin Krakovasta lähtevistä Auschwitz-kierroksista. Itse suosittelen jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä sen lisäksi, että sinun ei tarvitse huolehtia paikalle pääsyn logistiikasta, sinulla on mukanasi asiantunteva opas, joka auttaa sinua ymmärtämään tätä traagista historian jaksoa.

Vierailun aikana näet kaksi pääleiriä: Auschwitz I ja Auschwitz II, joita erottaa toisistaan vain kolme kilometriä. Tässä on luettelo siitä, mitä näet kierroksen aikana.

Auschwitz I -leiri

Auschwitzin I keskitysleirin sisäänkäynti| ©NH53
Auschwitzin I keskitysleirin sisäänkäynti| ©NH53

Tämä on sisäänkäynti tuhoamisleirille ja Auschwitz-Birkenaun kompleksin alkuperäiseen osaan, ja se kuuluu luonnollisesti vierailuun, jos varaat Auschwitzin kierroksen. Natsit rakensivat sen vuonna 1940 ja sen tarkoituksena oli pitää siellä 15 000-20 000 vankia.

Kierros Auschwitziin alkaa täältä, jossa sijaitsee vierailijakeskus. Tunnistat heti kaikissa valokuvissa näkyvän rautaportin, jonka päässä on kuuluisa kirjoitus "Työ vapauttaa sinut".

Varaa retki Auschwitziin

Lyhyt dokumentti vierailukeskuksesta

Auschwitzin vierailukeskus| ©Antonio Giardiello
Auschwitzin vierailukeskus| ©Antonio Giardiello

Auschwitz-kierroksen varaamiseen sisältyy vierailu Auschwitzin vierailijakeskuksessa kierroksen alussa, jossa on lyhyt dokumentti (noin 15 minuuttia), joka auttaa sinua hahmottamaan, mitä näet seuraavaksi.

Mielestäni se on sen ajan arvoinen (varsinkin jos et ole palkannut opasta tai ääniopasta vierailua varten), koska se on hyvin dynaaminen ja kaikki on hyvin selitetty. Dokumentti on mustavalkoinen ja siinä näytetään alkuperäisiä kuvia tuolta ajalta.

Varaa retki Auschwitziin

Suuri parakki, jossa on esineitä ja valokuvia uhreista

Vankien hygieniatarvikkeet| ©Antonio Giardiello
Vankien hygieniatarvikkeet| ©Antonio Giardiello

Ensimmäinen asia, joka pistää silmään, kun astut alueelle, ovat valtavat tiiliparakit, joihin juutalaiset saapuivat ja joissa heidät majoitettiin leirillä olonsa aikana.

Osa niistä on nyt muutettu museoksi, jossa on esillä joitakin vankien tavaroita, jotka saatiin talteen leirin vapauttamisen jälkeen. Näet pieniä henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä esineitä, vaatteita, kenkiä, matkalaukkuja... Tässä osassa vierailun jännitys alkaa nousta ja koveta.

Näyttelyt kasarmien sisällä

Joidenkin käytävien varrella näet myös loputtomia seiniä täynnä kuvia juutalaisista, joiden elämä päättyi Auschwitzissa. Niissä näkyy päivämäärä, jolloin he saapuivat leirille, ja päivämäärä, jolloin heidät tuhottiin. Ensimmäisten kuukausien aikana saapuneet työskentelivät siellä pitkään, kunnes heidät tuhottiin, mutta viimeisinä saapuneet kestivät hädin tuskin viikkoja tai kuukausia ennen kuin heidän elämänsä päättyi.

Jos varaat Auschwitz-kierroksen lasten kanssa, suosittelen, ettet viivyttele liian kauan tässä näyttelyosassa, sillä yksityiskohdat voivat olla hyvin järkyttäviä (on jopa suuri huone, jossa on hiukset, jotka vangeilta ajettiin pois heidän saapuessaan).

Varaa kierros Auschwitziin

Vanhat rautatieradat

Leirille johtavat raiteet| ©Lāsma Artmane
Leirille johtavat raiteet| ©Lāsma Artmane

Leirin toisella puolella ja myös ensimmäistä ja toista leiriä yhdistävällä puolella on hylättyjä rautatieratoja. Näitä raiteita käytettiin vankien kuljettamiseen leiriltä toiselle tai vankien vastaanottamiseen eri puolilta maata ja muualta Euroopasta.

Jos varaat Auschwitz-kierroksen, huomaa, että opas kertoo sinulle taustoja siitä, miten nämä siirrot toteutettiin ja miten vangit ahtauduttiin ahtaisiin vaunuihin. Nykyään näitä junaratoja ei enää käytetä mihinkään, mutta niitä ylläpidetään osana Auschwitzin muistomerkkiä.

Varaa matka Auschwitziin

Auschwitz II:n suuret avoimet kentät

Auschwitz II| ©Nazianzus
Auschwitz II| ©Nazianzus

Auschwitz I:n tunteikkaan vierailun jälkeen on aika siirtyä Auschwitz II:een. Jos varaat Auschwitz-kierroksen ja menet leirin tähän osaan, huomaat, että se on paljon vähemmän turistinen ja vähemmän vierailtu kuin Auschwitz I. Ja koska se on niin suuri, siellä on myös paljon vähemmän väkeä kuin Auschwitz II:ssa. Koska se on niin suuri ja koska siellä on niin vähän parakkeja jäljellä, se antaa sinulle paljon suuremman kylmyyden ja hylätyksi tulemisen tunteen.

Natsit rakensivat tämän leirin ensimmäisen leirin jatkeeksi. Täällä voitiin pitää paljon enemmän juutalaisia: täällä pidettiin samanaikaisesti jopa 90 000 vankia.

Nopeus, jolla tämä osa leiristä oli rakennettava, merkitsi sitä, että käytetyt materiaalit ja parakkien laatu olivat paljon huonompia: käytettiin puuta ja tilat olivat täysin avonaisia, jotta mahdollisimman moni mahtui sisään. Järkyttävää. Hyvin harvat ovat jäljellä.

Varaa matka Auschwitziin

Kaasukammiot

Kaasukammiot| ©hilgerst
Kaasukammiot| ©hilgerst

Kun varaat matkan Auschwitziin ja osallistut kierrokselle, näet, että osa vankien tuhoamiseen käytetyistä kaasukammioista on säilynyt, ja voit vierailla joissakin niistä. Opas kertoo, miten leiriä johtaneet natsit yrittivät räjäyttää ne, kun juutalaisten vapauttaminen alkoi. He yrittivät kaikin keinoin eliminoida kidutukset, joille he altistivat vankejaan. Nykyään ne ovat säilyneet juuri sellaisina kuin ne olivat sen jälkeen.

Kävely tämän alueen läpi on, sanomattakin on selvää, todella karmivaa. Jos vierailet Auschwitzissa myös talvella, huomaat, että lämpötilat, kosteus ja kylmyyden tunne keskellä tätä joutomaata ovat hirvittäviä. Kuvittele, millaista siellä oli vangeille, jotka olivat pukeutuneet pelkkiin kangaspyjamiin ja joilla ei ollut käytännössä mitään ruokaa päiviin, viikkoihin tai kuukausiin.

Vaikka nämä leirit olivat aluksi tarkoitettu työleireiksi, niistä tuli lyhyessä ajassa kuolemanleirejä. Paikalle saapui vaunulasteittain ihmisiä, jotka eivät koskaan edes päässeet Auschwitziin, vaan "laskeutuivat" massoittain näihin kaasukammioihin, joissa heidän elämänsä päättyi.

Varaa matka Auschwitziin

Vartiotorni

Vartiotorni| ©Lāsma Artmane
Vartiotorni| ©Lāsma Artmane

Yksi leirin tämän osan kohokohdista on yhä pystyssä oleva vartiotorni, johon voit kiivetä ja josta avautuu panoraamanäkymä, joka auttaa sinua ymmärtämään Auschwitz-Birkenaun valtavat mittasuhteet.

Huipulta avautuva näkymä on synkkä, varsinkin jos yrität kuvitella, millaiset olivat todelliset näkymät vankeja vartioineista natseista täältä käsin. Kauhistuttavaa.

Varaa retki Auschwitziin

Leiriä ympäröivä piikkilanka

Auschwitzin piikkilanka-aidat| ©Darshan Gajara
Auschwitzin piikkilanka-aidat| ©Darshan Gajara

Toinen asia, joka yllätti minut, kun varasin matkan Auschwitziin, oli nähdä, että leirin ympärillä on edelleen kilometrien pituisia piikkilanka-aitoja, jotka rajasivat sitä vähäistä tilaa, joka vangeilla oli vapautta ja liikkumista varten.

Jos sinulla on vierailun jälkeen aikaa kuljeskella leirin ympäristössä, näet, että siellä on yhä joitakin valtavia taloja, jotka olivat aikoinaan keskitysleirejä johtaneiden natsien koteja.

Se on kauhea vastakohta niille elin-, työ- ja kidutusolosuhteille, joita vangit joutuivat kokemaan vuosikausia tässä paikassa.

Varaa retki Auschwitziin

Auschwitzin vankien elämä

Vankien parakit| ©Richard Leonard
Vankien parakit| ©Richard Leonard

Auschwitzin lipun kanssa yksi asia, joka teki minuun eniten vaikutuksen kierroksen aikana, niiden yksityiskohtien ja esineiden lisäksi, joita näet koko vierailun aikana, oli se, että vasta paikalla ollessasi saat käsityksen siitä, millaista vankien jokapäiväinen elämä oli.

Olin siihen asti kuullut ja lukenut monista jaksoista tässä historian osassa, mutta kun saavuin sinne, näin leirien ulottuvuudet ja kuulin asiantuntevalta oppaalta, millaista vankien jokapäiväinen elämä oli, sain todella kuvitella, miten kaikki ne ihmiset, jotka kulkivat siellä, elivät.

Jos teet retken Auschwitziin, sinulle selitetään, millaisia aikataulut, rutiinit ja eri osastojen toiminta olivat, aina uhrien muistoa kunnioittaen. Kyseessä on ehdottomasti todellisuuden järkytys, johon kannattaa tutustua, jotta ei unohda yhtä ihmiskunnan lähihistorian pahimmista tapahtumista.

Varaa retki Auschwitziin

Ota selvää ennen kuin vierailet Auschwitzissa

Auschwitz| ©vic.thor
Auschwitz| ©vic.thor

Ennen kuin vierailet Auschwitzissa, varasitpa sitten matkan Auschwitziin tai menet sinne omin päin, suosittelen, että otat selvää lisää:

Lisäksi tässä on 10 vinkkiä Auschwitziin tutustumiseen Krakovasta käsin sekä tietoa Auschwitzin ja Wieliczkan suolakaivoksen kiertomatkoista Krakovasta käsin, jos etsit kattavampaa kokemusta.

.

Varaa Auschwitzin ja Wieliczkan suolakaivoksen kiertoajelu