Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Krakovassa helmikuussa

Helmikuussa päivät pitenevät ja talvi alkaa muuttua leudommaksi - kaksi hyvää syytä vierailla Krakovassa. Lue, mitä voit odottaa, kun olet laskeutunut.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakovassa helmikuussa

Slowackin teatteri, Krakova | ©Bogdan Migulski

Lentolipun ostaminen Ala-Sleesian pääkaupunkiin antaa sinulle mahdollisuuden tutustua viehättävään kaupunkiin kuluttamatta rahaa. Ja kun lämpötila laskee, voit lämmitellä puolalaisen lohturuoan tai kupillisen glögin kera.

1. Maista paikallisia herkkuja

Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero
Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero

Helmikuu on kylmimpien kuukausien kärjessä, sillä sen keskilämpötila on 3 celsiusastetta. Onneksi voit lämmetä puolalaisen keittiön runsailla ruokalajeilla. Paikallisessa ruoassa on paljon vaikutteita naapurimaista (erityisesti Liettuasta, Unkarista, Venäjältä ja Saksasta) sekä kauempaakin. Esimerkiksi italialainen vaikutus ulottuu 1200- ja 1300-luvuille, jolloin Genovan, Firenzen ja Venetsian kanssa oli merkittävät kauppayhteydet.

Toinen jälkensä jättänyt kulttuuri on turkkilainen, sillä mausteet ja kahvi tulivat Puolaan Ottomaanien valtakunnan kanssa solmittujen yhteyksien kautta. Tuloksena on monipuolinen ja maukas keittiö, joka sopii täydellisesti kylmää vastaan. Alla on lyhyt luettelo ruokalajeista, joita sinun on ehdottomasti maistettava:

 • Pierogi, lohturuoka par excellence. Nämä ovat ohuita nyyttejä, joissa on erilaisia täytteitä: lihaa, sieniä, kauden hedelmiä (mustikoita, mansikoita ja kirsikoita), tattaria, raejuustoa tai perunoita paistetun sipulin kera.
 • Golabki, jauhettua sianlihaa, riisiä, sipulia ja sieniä käärittynä valkokaalinlehteen.
 • Oscypek, lehmän- ja lampaanmaidon sekoituksesta valmistettu puolikova juusto. Se tarjoillaan lämpimänä, ja sen kanssa on usein punaisia hedelmiä sisältävää hilloa.
 • Bigos, metsästäjien ruokalaji. Perinteisessä reseptissä käytetään hapankaalia, erilaisia tuoretta lihaa, makkaraa, sieniä ja kuivattuja luumuja.
 • Czernina, ankka- tai hanhenverestä valmistettu keitto. 1800-luvun Puolan maaseudulla tämän ruokalajin vastaanottaminen merkitsi sitä, että kosinta oli hylätty. Nykyään se on kuitenkin erittäin suosittu resepti.

Jos haluat tietää enemmän paikallisesta gastronomiasta, suosittelen lukemaan artikkelin Krakovan parhaista ravintoloista.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

2. Suuntaa Krzysztoforyn palatsiin

Krzysztoforyn palatsi| ©Zetpe0202
Krzysztoforyn palatsi| ©Zetpe0202

Joulukuvat ovat hyvin yleisiä kristillisessä perinteessä. Ensimmäinen synnyinpaikka on peräisin vuodelta 1223, ja se liittyy pyhään Franciscus Assisilaisen hahmoon. Tämä tapa juurtui kuitenkin Eurooppaan, ja kun se saapui Puolaan, se sai erikoisia piirteitä.

Szopkit ovat omaperäisiä, värikkäitä linnoja tai taidokkaita nukkekoteja muistuttaviajoulupukkeja. Yhteistä on Krakovalle tyypillinen arkkitehtuuri, joten näet Pyhän Marian basilikaa muistuttavia torneja ja huiputuksia. Niissä on usein historiallisia henkilöitä, pyhimyksiä, taiteilijoita ja legendojen hahmoja.

Vaikka ne järjestetään vuoden viimeisenä kuukautena, parhaat niistä ovat esillä Krzysztoforyn palatsissa, joka on Krakovan pääaukiolla sijaitseva barokkirakennus, jossa on nykyään kaupungin historiallinen museo. Näyttely on avoinna helmikuuhun asti, ja suosittelen käyntiä sekä paikallisen kulttuurin erään puolen löytämiseksi että kylmältä suojautumiseksi.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

3. Liukua jäällä

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Joulukuun puolivälistä helmikuun loppuun Krakovassa on luistinrata. Rakennelma on pystytetty Jordan-puistoon ja läheiselle Błonian niitylle (molemmat sijaitsevat Al. 3 Maja -alueella). Alueella on leikkikenttiä, koripallo- ja lentopallokenttiä, joten se on lasten ja perheiden suosima paikka. Talvikuukausina näistä paikoista tulee suosittuja urheilukohteita.

Luisteluradalla on kolme aluetta: suuri 1 200 neliömetrin neliö, rengas ja 400 neliömetrin alue, jossa lapset voivat harjoitella taitojaan. Jäähallit ovat avoinna viikon jokaisena päivänä klo 9:00-21:00. Perjantaisin ja sunnuntaisin ne sulkeutuvat klo 22:00. Voit vuokrata kaikki välineet paikan päällä. Tässä osassa Krakovaa voit myös kelkkailla.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

4. Tutustu Krakovan makeaan puoleen

Kahvimuki| ©Cup of Couple
Kahvimuki| ©Cup of Couple

Lämpötilan laskiessa ei ole mitään parempaa kuin lämmittää itsensä kuumalla kupillisella kahvia ja suklaapatukalla. Jos pidät suunnitelmasta, meillä on sinulle sopivaa toimintaa. Chemobudowan ostoskeskuksessa (ul. Klimeckiego 14) järjestetään joka vuosi suklaa- ja kahvifestivaali, joka ei rajoitu pelkästään kaakaojohdannaisiin vaan sisältää myös donitseja, jäätelöä ja muita makeita herkkuja.

Lisäksi kävijöillä on mahdollisuus ihailla suklaahahmojen ja muiden koristeiden näyttelyä. Tämä aktiviteetti vetoaa yleensä pienimpiin; jos etsit muita ideoita, suosittelen lukemaan postauksen 10 tekemistä Krakovassa lasten kanssa.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

5. Opi valmistamaan pierogi

Pierogi| ©Naomi K-S
Pierogi| ©Naomi K-S

Pierogit ovat herkullisia nyyttejä, jotka ovat japanilaisen gyozan ja italialaisen raviolien välimuoto. Nämä herkut saapuivat Puolaan 1200-luvulla. He ovat todennäköisesti kotoisin Kievan Rusista, joka oli slaavilaisten heimojen liitto, jolla oli kauppayhteyksiä Kaukoitään. Pierogi on maailman kuuluisin puolalainen ruokalaji. Tämä aktiviteetti voi olla hyvä idea paeta kylmiä lämpötiloja - uunien ja paistinpannujen lähellä on hyvin lämmintä!

Krakovassa on kymmeniä kursseja, joilla opetetaan valmistamaan taikina (monimutkaisin osa-alue) ja täyte. Useimmat niistä alkavat lyhyellä esittelyllä paikallisesta keittiöstä, jonka jälkeen annetaan vinkkejä seoksen vaivaamiseen. Kun selitys on ohi, ripottele pinnalle jauhoja ja ryhdy töihin! Alla on lyhyt luettelo resepteistä, joita voit valmistaa omin käsin:

 • Ruskie, yksi maan suosituimmista. Taikina kääritään herkulliseen täytteeseen, joka koostuu raejuustosta, perunasta ja sipulista. Sen kanssa tarjotaan yleensä smietanaa (smietana) ja sianlihapaloja.
 • Pierogi Lubelskie, yllättävä sekoitus tattaria, minttua, pekonia ja sipulia. Tämä resepti on peräisin Lublinista, kauppakaupungista, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Ukrainan rajalta.
 • Pierogi z miesem, nyytit, joissa on naudanlihaa, josta on valmistettu liemi.
 • Pierogi z kapustą i grzybami, joulun klassikko. Täyte valmistetaan yhdistämällä hapankaalia, sipulia ja sieniä.

6. Vie lapset Nowa Hutaan

Nowa Hutan kirkko| ©Fred Romero
Nowa Hutan kirkko| ©Fred Romero

Jos olet innostunut neuvostohistoriasta, Krakovan nähtävyyksiin on pakko tutustua: Nowa Huta on kaupunki, joka on suunniteltu ja rakennettu sosialistisen realismin sanelun mukaan.

Arkkitehdit suunnittelivat kaiken pienintä yksityiskohtaa myöten: rakennuskortteleissa oli keskuslämmitys ja juokseva vesi, asukkaat saattoivat jättää autonsa maanalaisiin parkkihalleihin, leveät kadut suunniteltiin estämään tulipalon leviäminen, ja laaja maanalaisten bunkkerien ja tunneleiden järjestelmä olisi voinut majoittaa koko väestön ydiniskun sattuessa.

Nowa Huta oli näyteikkuna neuvostohallinnolle, joka yritti kaupungin rakentamisella osoittaa sosialismin ylivoimaisuutta. Helmikuussa sinulla on vielä yksi syy vierailla tässä ainutlaatuisessa kaupunginosassa: lasten teatterifestivaali, joka on erityisesti nuorille yleisöille suunniteltu teatteriesityssarja.

Kermesse pidetään Nowa Hutan kulttuurikeskuksessa. Pääset tänne raitiovaunulla Teatr Slowackiego -teatterista (rautatieaseman lähellä). Linjoilla 4 ja 70 pääset Nowa Hutaan noin 20 minuutissa. Jos olet kiinnostunut muista päiväretkistä, suosittelen lukemaan postauksen Mitä nähdä ja tehdä Krakovan ympäristössä.

Varaa Nowa Hutan kiertoajelu

7. Päätä nähtävyyksien katselu lämpimällä oluella

Oluen maistelu| ©ELEVATE
Oluen maistelu| ©ELEVATE

Kylmyyttä vastaan ei ole mitään parempaa kuin kuuma juoma. Jos olet kyllästynyt kahviin ja teehen, voit valita kuuman oluen. Aivan oikein. Puolassa meripihkanväristä eliksiiriä nautitaan usein lämpimänä ja maustettuna mausteilla, jotka parantavat sen makua.

Paikalliset lisäävät yleensä inkivääriä (imbirowy) tai vadelmaa (malinowy), mutta on olemassa myös versio, jossa käytetään appelsiineja, ripaus hunajaa ja munankeltuaista. Kuumaa olutta juodaan yleensä iltapäivällä tai illalla, kun lämpötila alkaa laskea. Jos haluat maistaa tätä puolalaista erikoisuutta, suosittelen seuraavia vaihtoehtoja:

 • Eszeweria (ul. Józefa 9)
 • KORBA Piwo Kawiarnia (plac Jana Matejki 6)
 • Arkady Cafe & Cocktail Bar (Sukiennice, Rynek Główny 1)
 • C.K. Browar (Podwale 7)
 • Ambasada Śledzia (Stolarska 8/10)
 • Pierwszy Lokal na Stolarskiej (Stolarska 6)

8. Lähde romanttiselle ystävänpäiväkävelylle

Vaunut Krakovassa| ©Buffy1982
Vaunut Krakovassa| ©Buffy1982

Kauppatorilla (Sukiennice) kävellessäsi näet kauniiden hevosten vetämiä vaunuja. Kuljettajat kulkevat yleensä vanhankaupungin läpi reittiä, joka päättyy linnan juurelle. Voit joka tapauksessa pyytää reitin muuttamista pientä lisämaksua vastaan. Se voi olla epätavallinen tapa tutustua keskustan kaduille ja nauttia Krakovan viehätyksestä. Nämä vaunukyydit maksavat yleensä noin 200-250 zlotya. Vaihtoehtona on jokiristeily Veikselillä.

9. Vietä rentouttava päivä kylpylässä

Kylpylähieronta| ©Nothing Ahead
Kylpylähieronta| ©Nothing Ahead

Helmikuu on yksi kylmimmistä kuukausista kohteessa Krakova, sillä sen keskilämpötila on -2 astetta. Onneksi on useita tapoja välttää jäätyminen, esimerkiksi viettämällä aamu- tai iltapäivä kylpylässä. Jotkin vanhankaupungin hotellit ovat tunnettuja tiloistaan. Vain 300 metrin päässä Pyhän Marian basilikasta sijaitsee Unicus Palace, viiden tähden hotelli, jossa on sisäuima-allas, hammam ja poreallas.

Toinen huomionarvoinen hostelli on Hotel Copernicus, joka sijaitsee renessanssirakennuksessa Kanoniczassa, yhdellä kaupungin vanhimmista kaduista. Jos itämaisuus kiehtoo sinua, voit valita Farmona Wellness & SPA:n, joka tarjoaa Balin parhaiden terapeuttien suunnittelemaa eksklusiivista ohjelmaa. Jälkimmäisessä tapauksessa sinun on mentävä hieman kauemmas kaupungista, mutta vakuutan sinulle, että kokemus on sen arvoinen.

Jos matkustat pariskuntana, tämä on ihanteellinen vaihtoehto. Virkistävän hieronnan jälkeen voit päättää päivän illallisella romanttisessa ravintolassa. Yksi tyylikkäimmistä majoitusliikkeistä on Pod Nosem, joka sijaitsee Kanoniczna-kadun 22:ssa sijaitsevan talon pohjakerroksessa. Ruokalista vaihtuu joka kuukausi raaka-aineiden kausiluonteisuuden mukaan.

10. Ihaile yhtä Leonardon kuuluisimmista maalauksista

Czartoryskin museo| ©DearDa
Czartoryskin museo| ©DearDa

Museo on aina hyvä vaihtoehto kylmältä suojautumiseen. Yksi Krakovan mielenkiintoisimmista kulttuurilaitoksista on Czartoryski-museo, jossa on antiikkiesineitä, kuten huonekaluja, posliinia ja aseita. Lippulaiva on kuitenkin Leonardo da Vincin teos "Nainen, jolla on helmiäinen".

Puolalainen aatelismies Adam Jerzy Czartoryski hankki maalauksen Italian-matkallaan yhdessä Rafaelin maalaaman nuoren miehen muotokuvan kanssa. The Lady with the Ermine kuvaa Cecilia Gallerania, Milanon herttuan Ludovico Sforzan, lempinimeltään "mauri", nuorta rakastajatarta. Ermiini symboloi tytön puhtautta ja viittaa myös hänen sukunimeensä, sillä kreikaksi tätä eläintä kutsutaan nimellä "galle". Tämä on yksi Leonardon parhaiten säilyneistä maalauksista.

Vaihtoehtoisia suunnitelmia kylmän torjumiseksi helmikuussa

Teetä Herbaciarnia Czajowniassa| ©Goran Dimitrijevski
Teetä Herbaciarnia Czajowniassa| ©Goran Dimitrijevski

Jos pidät teestä, suosittelen sinulle taukoa Herbaciarnia Czajowniassa, teekaupassa, joka on kuuluisa hienoista teeuutteistaan ja viihtyisästä ilmapiiristään. Tätä paikkaa suositellaan lämpimästi digitaalisille nomadeille, jotka löytävät paikan, jossa he voivat työskennellä rauhassa ja hiljaisuudessa.

Toinen vierailun arvoinen paikka on Rynekin maanalainen museo, joka sijaitsee muutaman metrin päässä Kauppatorin alapuolella. Tässä kulttuurilaitoksessa seurataan yli tuhat vuotta Krakovan historiaa sen perustamisesta 4. vuosisadalta keskiajalle. Jos pidät historiasta, voit vierailla Collegium Maiuksessa, Jagiellonian yliopiston museossa, jossa on Jagiellonian maapallo, maailman ensimmäinen Amerikkaa esittävä maapallo.

Varaa opastettu kierros Krakovan Rynek-museossa

Hinnat Krakova helmikuussa

Billete złoty| ©Dariusz Gąszczyk
Billete złoty| ©Dariusz Gąszczyk

Keväällä ja syksyllä on sesonkiaika. Suurin osa matkailijoista vierailee Krakovassa tähän aikaan vuodesta, kun taas talvella matkailijoiden määrä on epäilemättä pienempi. Siksi helmikuussa löydät edullisia hintoja ja suhteellisen turistivapaan kaupungin.

Krakova ei ole yleisesti ottaen kallis, varsinkaan kun on kyse gastronomiasta. Ateria edullisessa ravintolassa maksaa noin 5 euroa henkilöä kohden, kun taas kolmen ruokalajin ateria keskitason ravintolassa maksaa noin 15 euroa. Jos haluat matkustaa pienellä budjetilla, suosittelen lukemaan postauksen 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Krakovassa marraskuussa.

Varaa opastettu Krakovan kierros