Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Krakovan linna: käytännön opas linnaan tutustumiseen

Wawelin linna sijaitsee samannimisellä kukkulalla, ja se on ollut vuosisatojen ajan Puolan monarkkien asuinpaikka. Pienestä kivirakennuksesta tuli myöhemmin tämä majesteettinen goottilainen linna - tutustu siihen!

Carolina Morales

Carolina Morales

7 minuuttia luettu

Krakovan linna: käytännön opas linnaan tutustumiseen

Kuninkaallinen Wawelin linna | ©Derwisz

Jos olet innostunut historiasta ja olet kiinnostunut siitä, mitä näiden klassisten ja kuninkaallisten rakennusten takana on, Krakovan linna on ehdoton vierailukohde Krakovan vierailun aikana. Tutustu sen rakentamisen historiaan siitä, kun kaikki alkoi Kasimir Suuren aikana, aina sen viimeisimpään restaurointiin, jonka suoritti Bartolomeo Berrecci.

Jos tämä paikka on Krakovan nähtävyyksien ja tekemisten listallasi ja haluat tietää, miten siellä voi vierailla, lue eteenpäin, sillä kerron sinulle kaiken siitä, miten sinne pääsee, mitä opastettuja kierroksia on tarjolla ja miten saat liput helposti, jotta tämä on yksi parhaista kokemuksista Krakovassa käydessäsi.

Täydellisin vaihtoehto

Wawelin linnan opastettu kierros Krakovassa

Tutustu Krakovan linnaan ja katedraaliin

Tällä opastetulla kierroksella tutustut ammattitaitoisen oppaan johdolla yksityiskohtaisesti Wawelin linnaan ja Wawelin katedraaliin, Krakovan vanhaankaupunkiin ja kauppatoriin.

Tällä Krakovan linnan opastetulla kierroksella tutustut syvällisesti Wawelin linnaan ja Wawelin katedraaliin sekä sen ympäristöön. Lisäksi sinulla on etuoikeutettu sisäänpääsy, joten vältät jonot sisäänkäynnillä.

Tällä kierroksella sinua seuraa ammattitaitoinen asiantuntijaopas, joka kertoo sinulle kaiken näiden kahden ikonisen Unescon maailmanperintökohteen historiasta ja arkkitehtuurista. Kävelet myös läpi vanhankaupungin ja Krakovan kauppatorin, joka on yhdistetty Wawelin linnaan niin sanotulla Kuninkaallisella tiellä.

Suositellaan, jos... Olet Krakovassa vain lyhyen aikaa, mutta et halua missata mitään.


Miten saat liput Krakovan linnaan lippukassasta?

Linnan muurit| ©Sergei Gussev
Linnan muurit| ©Sergei Gussev

Krakovan linnan lippuja voi ostaa useilla eri tavoilla, ja lisäksi on mahdollista ostaa liput netistä ja valmistella vierailua etukäteen. Suosittelen aina ostamaan opastetun kierroksen liput netistä, sillä se varmistaa, ettet hukkaa aikaa ja varmistat pääsysi suunnitellulle päivälle ja kellonajalle. Näissä virallisissa paikoissa lippuja myydään lippukassalla rajoitettu määrä päivässä, joten on parasta olla ottamatta riskejä.

 • Vierailijakeskuksessa, joka on avoinna maanantaisin klo 9-12 ja tiistaista sunnuntaihin klo 9-16.20.
 • Herbowan portilla, joka on suosituin sisäänkäynti Wawel-kukkulalle. Se on avoinna huhtikuusta lokakuuhun maanantaisin klo 9-12 ja tiistaista sunnuntaihin klo 9-16.
 • Linnan virallisten verkkosivujen kautta voit tehdä ostoksesi verkossa, ja voit tehdä ostoksesi jopa viikkoa etukäteen tai jopa vierailupäivänäsi.

Huomioitavaa:

 • Liput ovat aikalippuja, ja kellonaika on painettu lippuusi.
 • Lippuja on rajoitettu määrä päivässä, ja lippu on voimassa vain vierailupäivän ajan.
 • Linnassa ei hyväksytä maksuja ulkomaisilla valuutoilla (euro tai muu). Maksu on suoritettava zlotyina (PLN).

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan

Onko Krakovan linnassa järjestetty opastettuja kierroksia - kannattaako se?

Kierros Krakovan linnassa| ©Dennis Jarvis
Kierros Krakovan linnassa| ©Dennis Jarvis

Kyllä, on olemassa opastettuja kierroksia, ja suosittelen, ettet epäröi ottaa sellaista, sillä muuten jää näkemättä monia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Suosikkivaihtoehtoni on tämä opastettu kierros Krakovan linnaan, sillä se sisältää sekä Wawelin linnan että Wawelin katedraalin, ja kävelet myös Krakovan vanhassakaupungissa ja kauppatorilla. Se on epäilemättä kattavin vaihtoehto.

Lisäksi Krakovan linnassa on myös mahdollisuus ostaa ääniopas vierailijakeskuksesta (lisämaksusta) tai varata oma asiantuntijaopas. Ryhmässä voi olla enintään 15 henkilöä.

Opaspalvelun hinta enintään 15 hengen ryhmille:

 • 1 näyttely: 90 zlotya (PLN) tai noin 19 euroa.
 • 2 näyttelyä: 140 zlotya (PLN) tai noin 30 euroa.
 • 3 näyttelyä: 190 zlotya (PLN) tai noin 40 euroa.
 • 4 näyttelyä: 240 zlotya (PLN) tai noin 50 euroa.
 • 5 näyttelyä: 290 zlotya (PLN) tai noin 62 euroa.
 • 6 näyttelyä: 340 zlotya (PLN) tai noin 73 €.
 • 7 näyttelyä: 390 zlotya (PLN) eli noin 83 €.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

Krakovan linnan aukioloajat

Krakovan linna on avoinna joka päivä:

 • Maanantai: klo 9.30-13.00.
 • Tiistaista sunnuntaihin: klo 9.30-17.00.

Huomaa kuitenkin, että tietyille alueille on sisäänpääsy 30 minuutista tuntiin aikaisemmin.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan

Kuinka paljon liput Krakovan linnaan maksavat?

Auringonlasku Krakovan linnassa| ©Brandon Atkinson
Auringonlasku Krakovan linnassa| ©Brandon Atkinson

Krakovan linna ei tarjoa ryhmälippua, jolla näet kaiken. Lippuja myydään erikseen kuhunkin yksittäiseen näyttelyyn. Riippuen siitä, mihin näyttelyyn haluat tutustua, lippuja on tarjolla 2,50-6,50 euron hintaan. Voit sisällyttää vierailuusi useita näyttelyitä, jos sinulla on riittävästi aikaa ja kiinnostusta.

Kuninkaallisen Wawelin linnan lippuluokat ovat: tavalliset, alennetut ja ilmaiset. Kuninkaallisen Wawelin linnan virallisilta verkkosivuilta löydät kaikki tiedot siitä, ketkä voivat saada alennettuja ja ilmaisia lippuja.

Vierailusi aikana voit tutustua pysyviin näyttelyihin, joista kerron myöhemmin lisää. Lisäksi linnassa järjestetään tilapäisnäyttelyitä ympäri vuoden. Huomaa, että lippujen hinnat ja aukioloajat voivat muuttua kauden mukaan.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan

Sisältyvätkö liput Krakovan linnaan johonkin kaupungin nähtävyyskorttiin?

Wawelin linnan torni| ©Davis Staedtler
Wawelin linnan torni| ©Davis Staedtler

On olemassa Krakovan turistikortti tai Krakow Tourist Card, joka sisältää ilmaisen sisäänpääsyn useisiin kaupungin museoihin ja nähtävyyksiin. Valitettavasti Krakovan linna ei ole tällä listalla. Krakovan turistikortilla voi vierailla muun muassa seuraavissa paikoissa:

 • Pyhän Marian basilika
 • Oskar Schindlerin tehdas.
 • Vanha synagoga (Stara).
 • Krakovan nykytaiteen museo.

Osa näistä paikoista sijaitsee Krakovan mielenkiintoisessa juutalaiskorttelissa. Paikka, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan

Miten pääset Krakovan linnaan

Bussi Varsovasta| ©Chido-Fajny
Bussi Varsovasta| ©Chido-Fajny

Kuninkaallinen Wawelin linna sijaitsee samannimisellä kukkulalla. Se on vain 10 minuutin kävelymatkan päässä Kauppatorilta ja 20 minuutin kävelymatkan päässä Krakovan juna- ja linja-autoasemalta.

 • Julkinen liikenne: Wawelin ja Stradomin raitiovaunupysäkit sekä Jubilatin ja Stradomin bussipysäkit.
 • Polkupyörä: Löydät paikkoja polkupyörän pysäköintiin linnan sisäänkäyntiportin luona, sillä polkupyörät eivät ole sallittuja Wawel-kukkulalla.

Kysy saatavilla olevista pysäköintipaikoista linnan lähellä

Monet matkailijat, erityisesti eurooppalaiset, matkustavat autolla. Jos tämä on sinun tapauksessasi, löydät pysäköintipaikkoja aivan läheltä. Lähin niistä on Plac na Groblachilla, vain 5 minuutin kävelymatkan päässä linnasta. Löydät parkkipaikan myös Kansallismuseon vierestä, joka on 20 minuutin kävelymatkan päässä linnasta, tai Muzeum-Narowowe-bussilinjalla.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan

Kannattaako Krakovan linnaan mennä lasten kanssa?

Vierailu linnassa lasten kanssa| ©Silvia Inacio
Vierailu linnassa lasten kanssa| ©Silvia Inacio

Lapset ovat aina tervetulleita tällaisiin paikkoihin. Mikään ei ole parempaa kuin herättää rakkaus historiaan, kulttuuriin ja taiteeseen jo nuorena. Vaikka Krakovan linna ei tarjoa alennettuja perhelippuja, alle 7-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi vuodenajasta riippumatta.

Linnassa järjestetään myös erityisiä aktiviteetteja lapsille ympäri vuoden. Suosittelen, että tarkistat kalenterista matkasi ajankohtana, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Ja jos etsit lisää aktiviteetteja perheen pienimmille kotona, tässä on 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Krakovassa lasten kanssa.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnassa

Kuinka paljon aikaa tarvitset Krakovan linnassa vierailuun?

Linnan sisällä| ©Dennis Jarvis
Linnan sisällä| ©Dennis Jarvis

Krakovan linnassa tai Wawelin linnassa vierailusi pituus riippuu siitä, kuinka monta näyttelyä haluat nähdä. Muista, että jokaista näyttelyä varten sinun on ostettava erillinen lippu, joka on voimassa vain lipussa ilmoitettuna päivänä ja kellonaikana.

Pisimmät näyttelyt ovat valtiolliset huoneet, jotka kestävät enintään tunnin, sekä vierailu ulompiin puutarhoihin, sisäpihoille ja Pyhän Gereonin kirkkoon, joka kestää 70 minuuttia. Muut näyttelyt kestävät 20-40 minuuttia, ja lyhin on Lohikäärmeen luolassa tai Lohikäärmeen pesässä tapahtuva vierailu, joka kestää vain noin 10 minuuttia.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan

Paras aika vuodesta vierailla Krakovan linnassa

Linnaan kiipeäminen| ©Dennis Jarvis
Linnaan kiipeäminen| ©Dennis Jarvis

Riippuu luonnollisesti siitä, onko sinulla vapaita paikkoja. Koska kyseessä on suljettu alue, säällä on mielestäni vähän väliä. Vuodenaika vaikuttaa kuitenkin siihen, kuinka paljon ihmisiä tapaat. Jos päätät vierailla linnassa kesällä, siellä on todennäköisesti hieman tungosta tai lippujen saaminen voi olla hankalampaa.

Suosittelen vierailua huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana, jolloin sää on miellyttävä ja kesän kaaos ei vielä tunnu.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan

Mitä ei kannata jättää väliin Krakovan linnassa? Pysyvät näyttelyt

Wawelin linnan kuninkaallinen aarrekammio| ©Damien and Marie
Wawelin linnan kuninkaallinen aarrekammio| ©Damien and Marie

Krakovan linnassa vieraillessasi sinulla on monenlaisia mahdollisuuksia. Mikä vahvistaa, että tämä on yksi parhaista matkoista ja retkistä Krakovasta. Kerron sinulle hieman lisää pysyvistä näyttelyistä, joita et voi jättää väliin:

Valtionhuoneet

Wawelin linnan valtiohuoneet ovat suosikkini. Tämä sisäänkäynti on ihanteellinen niille, jotka haluavat olla yhteydessä historiaan, arvostaa arkkitehtonisia yksityiskohtia, taidetta ja oppia hieman lisää Puolan kuninkaallisten historiasta.

Tämä on myös yksi täydellisimmistä ja ihanteellisimmista sisäänkäyntivaihtoehdoista, sillä sen avulla pääset useisiin huoneisiin ja asuntoihin, joita monarkia käytti vieraidensa vastaanottamiseen. Täällä voit nähdä täydellisen kokoelman goottilaista taidetta, monarkian muotokuvia, hienoja italialaisia renessanssiajan huonekaluja ja paljon muuta.

Hyödyllistä tietoa

 • Tämä lippu sisältää suoran pääsyn kunkin kuninkaallisen salongin pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihin. Linnan ensimmäisessä kerroksessa on 4 salonkia ja ensimmäisessä kerroksessa 14 huonetta.
 • Viimeinen sisäänpääsy tähän näyttelyyn on klo 16.00 tiistaista sunnuntaihin.
 • Kierros kuninkaallisissa saleissa kestää noin 1 tunnin.
 • Näyttelyn normaali sisäänpääsymaksu on 30 zlotya (PLN), noin 6,50 euroa.

Idän taide: Turkin ottomaanien teltat

Tämä Idän taiteen näyttely sijaitsee linnan ensimmäisessä kerroksessa, ja siinä on esillä mattoja, silkkejä, seinävaatteita, aseita ja haarniskoja ja paljon muuta. Näyttelyn kohokohtiin kuuluu Wienin taistelun aikana otettujen pokaalien kokoelma sekä itäaasialaisen posliinin kokoelma, joka kuvastaa 1700-luvun Euroopan ihastusta kiinalaiseen ja japanilaiseen kulttuuriin.

Hyödyllistä tietoa.

 • Viimeinen sisäänpääsy tähän näyttelyyn on klo 16:20 tiistaista sunnuntaihin.
 • Kierros kestää noin 40 minuuttia.
 • Tämän näyttelyn tavallinen sisäänpääsymaksu on 20 zlotya (PLN), noin 4,30 euroa.

Kadonnut Wawel

Kadonnut Wawel| ©James JT
Kadonnut Wawel| ©James JT

Tämä näyttely avattiin virallisesti vuonna 1975, ja sen tarkoituksena on johdattaa kävijät Krakovan linnan koko historiaan. Se sisältää multimediavideoalueen, joka tekee vierailusta interaktiivisemman. Suosittelen sitä ehdottomasti niille, jotka arvostavat arkkitehtuuri- ja insinööriteemaa. Kierroksella on asema, joka on omistettu yksinomaan linnan laajalle renessanssilaattakokoelmalle.

Hyödyllistä tietoa.

 • Tämä näyttely on avoinna maanantaisin klo 9.30-13. Tiistaista sunnuntaihin se on avoinna kello 17.00 asti, viimeinen sisäänpääsy kello 16.30.
 • Kierroksen kesto on noin 30 minuuttia.
 • Näyttelyn pääsymaksu on 15 zlotya (PLN) eli noin 3,20 euroa.

Wawel Recovered tai Wawel Restored (Wawel palautettu)

Tämä on myös erittäin suositeltava interaktiivinen näyttely, jossa käytetään uusinta teknologiaa perinteisten teosten, arkkitehtonisten mallien ja suurikokoisten valaistujen jäljennösten esittelemiseksi Wawel-kukkulan historiallisesta arkistosta 1700-luvun lopulta 1900-luvulle.

Hyödyllistä tietoa.

 • Näyttely on avoinna myös maanantaisin klo 9.30-13. Tiistaista sunnuntaihin se on avoinna kello 17.00 asti, viimeinen sisäänpääsy kello 16.30.
 • Kierros kestää noin 30 minuuttia.
 • Näyttelyn tavallinen sisäänpääsymaksu on 10 zlotya (PLN), noin 2,15 euroa.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan

Vinkkejä Krakovan linnassa vierailuun

Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk
Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk

Yritä ensinnäkin suunnitella vierailusi etukäteen. Ennen kaikkea siksi, että voit hyödyntää sitä ja vierailla samana päivänä myös muissa Krakovan linnan lähellä sijaitsevissa nähtävyyksissä, kuten esim:

 • Wawelin katedraali.
 • Arkkihiippakunnan museo.
 • Pyhän Andreaksen kirkko.
 • Krakovan arkeologinen museo.

Jos suunnittelet vierailuasi ja tiedät, mihin näyttelyihin haluat tutustua linnassa, suosittelen ostamaan liput netistä, jotta vältät jonot ja voit tehdä kierroksen mahdollisimman mukavasti.

Toivon, että voit nauttia tästä viehättävästä ja historiallisesta paikasta, joka sinun on sisällytettävä vierailuusi. Krakova on kaupunki, josta kannattaa nauttia pikkuhiljaa, ja sinne kannattaa aina palata. Jos sinulla on vähintään viikko aikaa viettää Krakovassa, voit vierailla tässä ja monissa muissa paikoissa, kuten Krakovan suolakaivoksissa, tai nauttia Krakovan parhaista gastronomisista kierroksista.

Varaa opastettu kierros Krakovan linnaan