10 tekemistä Krakova marraskuussa

Pelkäätkö, että marraskuu on liian kylmä Krakovassa? Ei hätää, sillä tämän kuukauden aikana on paljon kulttuuri- ja musiikkitapahtumia, jotka lämmittävät sinua.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakova marraskuussa

Krakova lumessa | ©Serge Zykov

Suunnitteletko matkaa Krakovaan marraskuussa? Minulla on erittäin hyviä uutisia, sillä vaikka sää ei aina olekaan hyvä, tämä on kuukausi, jolloin Krakovan-matkalla on tekemisen lisäksi monia kulttuuritapahtumia, kuten musiikki- ja elokuvafestivaaleja, mutta myös monia muita perinteisiä juhlia. Vuoden toiseksi viimeisenä kuukautena puolalainen kaupunki herää eloon- tutustu siihen!

1. Laskettelu Zakopanen rinteillä

Zakopane Sky Slope| ©Sende
Zakopane Sky Slope| ©Sende

Haluatko yhdistää Krakovan turistisimman osan urheilullisempaan? Marraskuussa hiihtoladut alkavat avautua, ja Zakopanen hiihtoladut ovat noin kahden tunnin matkan päässä kaupungista. Lisäksi sinun ei tarvitse matkustaa kaikkien hiihtovarusteiden kanssa ja hinnat ovat muihin kaupunkeihin verrattuna alhaiset, joten noin 40 eurolla pääset rinteisiin ja saat hiihtovaatteet.

Jos olet enemmän lumilautailija kuin hiihtäjä, Zakopanen rinteet toivottavat sinut myös tervetulleeksi. Yleisesti ottaen alue on enemmän kuin sopiva talviurheiluun, mutta suosittelen erityisesti Białka tatrzańskin hiihtokeskusta, joka on avoinna lähes iltakymmeneen asti. Täydellinen viimeiseen näyttävään yölenkkiin!

Ja jos pidät vuorista ja luonnosta, mutta et lumilajeista, suosittelen päiväretkeä Zakopaneen Krakovasta. Tutustut tähän kauniiseen kaupunkiin, Puolan talvimatkailun pääkaupunkiin, nautit uskomattomista lumimaisemista ja lähdet köysiradalla Gubalowka-vuorelle ihailemaan Tatra-vuoristoa. Kuorrutus kakun päälle? Vierailu Bukowinan lämpökylpylässä rentoutumiseen ja marraskuun kylmyyden lievittämiseen - mahtavaa!

Varaa retki Zakopaneen ja lämpöaltaaseen

2. Vieraile hautausmaalla Pyhäinpäivänä

Hautausmaa Pyhäinpäivänä| ©DescubrePolonia
Hautausmaa Pyhäinpäivänä| ©DescubrePolonia

Pyhäinpäivä (1. marraskuuta) on hyvin tärkeä ja perinteinen päivä puolalaisille, jotka vierailevat tänä päivänä hautausmailla ja täyttävät ne kynttilöillä ja kukilla. Kyseessä on jokseenkin surumielinen mutta kaunis juhla, joten pidä tämä mielessä, jos vierailet hautausmaalla tätä juhlapäivää katsomassa.

Kukkia, kynttilöitä ja perinteitä Pyhäinpäivänä

Puola on maa, jossa kristilliset perinteet ovat syvälle juurtuneita, joten on tavallista, että ihmiset haudataan maan alle ja hautakivillä. Siksi Pyhäinpäivän aikaan hautausmaat ovatkin entistäkin täydempiä ja koristellumpia, ja ne on koristeltu tuhansilla "znicze"-kynttilöillä. Itse asiassa perheet näkevät paljon vaivaa luodakseen omaperäisiä kynttilöitä ja kukkakoristeita.

Yölliset hautausmaakäynnit

Kuten voitte kuvitella, tuhannet sytytetyt kynttilät luovat kauniin maiseman, kun yö laskeutuu - koskaan hautausmaa ei ole ollut vähemmän pelottava!

Jos siltä tuntuu ja olet varautunut kylmyyteen (marraskuun yöt Krakovassa voivat olla lähes jäätäviä), voit tehdä yökierroksen jollekin kaupungin hautausmaista, kuten Rakowickin hautausmaalle, joka on yksi tunnetuimmista puolalaisten kulttuurin suurten vaikuttajien hautapaikoista.

Tämä on myös hyvä päivä tutustua kaupungin mysteereihin omakohtaisesti varaamalla Krakovan aavekierroksen, kävelykierroksen kaupungissa, jossa opit sen kaduille kätkeytyvistä mysteereistä ja legendoista.

Varaa Krakovan aavekierros

3. Ota suojaa kylmältä ja sateelta vierailulla Krakovan kaivoksiin

Opi, miten suolaa louhittiin historian saatossa.| ©Aleksandr Zykov
Opi, miten suolaa louhittiin historian saatossa.| ©Aleksandr Zykov

Jos matkustat Krakovaan marraskuussa, ota huomioon, että joina matkapäivinä on todennäköisesti sateista ja kylmää. Tällaisina aikoina suosittelen tekemään koko päivän retken Wieliczkan kaivoksiin, jotka ovat maan alla suojassa säältä.

Kaivokset ovat täynnä käytäviä, gallerioita, muistomerkkejä ja salaisuuksia, joita et täysin ymmärrä, ellei joku asiaan perehtynyt henkilö selitä niitä sinulle. Lisäksi kuljetus kaupunkiin ja takaisin sisältyy hintaan, mikä on paljon kätevämpää.

Näihin kaivoksiin laskeutuminen on kuin astuisi piilotettuun mutta erittäin arvokkaaseen maailmaan, sillä niistä on louhittu suolaa jo vuosia, ja niissä on myös merkittäviä taideteoksia kappeleiden ja liturgisten koristeiden muodossa (monet niistä on tehty suolasta).

Varaa retki Wieliczkan kaivoksiin

4. Juhli Puolan kansallista itsenäisyyspäivää

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet| ©Piotr Drabik
Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet| ©Piotr Drabik

Kuinka paljon tiedät Puolan historiasta? Saatat tuntea sen, että 11. marraskuuta 1918 Puola itsenäistyi sen jälkeen, kun sen aluetta oli jaettu satoja vuosia ja sen kansaa oli rangaistu kulttuurinsa tai kielensä vuoksi. Jos matkasi Krakovaan osuu samaan aikaan kuin tämä juhla, pakkaa matkalaukkuun jotain punaista ja valkoista ja osallistu johonkin kyseisenä päivänä järjestettävistä marsseista.

Hyödyntämällä sitä, että 11. marraskuuta on puolalaisen hengen päivä, suosittelen sinua menemään tyypilliseen krakovalaiseen ravintolaan, jossa päivän ruokalajina on luultavasti omenalla ja yrteillä täytetty hanhi, joka on hyvin perinteinen päivä, ja jälkiruoaksi manteleilla, sultanaaneilla, saksanpähkinöillä ja appelsiineilla täytetty croissant.

Toinen tähän päivään enemmän kuin sopiva suunnitelma voisi olla osallistua opastetulle Krakovan kierrokselle, jossa asiantuntijaopas kertoo sinulle Puolan tärkeimpiin kaupunkiin kuuluvan kaupungin tärkeimmistä muistomerkeistä ja rikkaasta historiasta.

Varaa opastettu Krakovan kierros

5. Arvaa tulevaisuutesi Pyhän Andreaksen päivänä

Kirjeiden lukeminen| ©DescubrePolonia
Kirjeiden lukeminen| ©DescubrePolonia

Marraskuun 29.-30. päivän yönä Krakovan kadut täyttyvät taikuudesta (ja hieman noituudesta). Miksi? Koska on Pyhän Andreaksen päivä, jolloin puolalaiset suorittavat vahan ja veden avulla rituaalin, jossa tehdään enteitä ja ennustuksia. Puolalaisessa kulttuurissa on monia tällaisia perinteitä, sillä he luottavat ennustusten voimaan.

Vaikka Pyhän Andreaksen päivä on 30. marraskuuta, ennusmerkit tehdään sitä edeltävänä yönä, 29. marraskuuta. Tulevaisuutta yritetään ennustaa eri tavoin, mutta yleisin tapa on kaataa kuumaa vahaa avaimenreiän läpi kylmää vettä sisältävään astiaan, jolloin syntyy vahahahmo.

Tämäkin päivä on loistava päivä lähteä Krakovan aavekierrokselle ja oppia kaikki tarinat ja legendat, joita tämä maaginen kaupunki tarjoaa.

.

Varaa Krakovan aavekierros

6. Kävele Krakovassa syksyn jazzfestivaalin tahdissa

Syksyn jazzfestivaali| ©Dave Rempis
Syksyn jazzfestivaali| ©Dave Rempis

Krakova on jazzkaupunki, joten kaksi kertaa vuodessa, kerran marraskuussa, Krakovassa järjestetään jazzfestivaali. Tämä on loistava tilaisuus arvostaa improvisaatiotaidetta, joka tekee tästä musiikista niin ainutlaatuista.

Vielä syksyllä marraskuussa järjestettävä Syksyn jazzfestivaali kokoaa yhteen muusikoita kaikkialta maailmasta, sillä se on luonteeltaan kansainvälinen, ja se järjestetään erityisesti Kazimierzissä, Krakovan juutalaiskorttelissa.

Jos intohimosi musiikista virtaa suonissasi, älä jätä väliin Chopin-konserttia Krakovassa. Ne järjestetään Bonerowskin palatsin Chopin-galleriassa, ja niissä kuullaan kuuluisan puolalaisen muusikon tunnetuimpia nokturneita, mazurkoja ja poloneeseja.

Varaa liput Chopin-konserttiin

7. Aloita joulu Krakovan joulumarkkinoiden avajaisissa

Vierailu Krakovan joulumarkkinoilla| ©victoriauy
Vierailu Krakovan joulumarkkinoilla| ©victoriauy

Tiedän, minäkin alan päästä joulutunnelmaan jo marraskuussa. Hyvä uutinen on, että Krakovan suuret joulumarkkinat avautuvat marraskuun viimeisellä viikolla, joten sinulla on valinnanvaraa, kun siellä on hieman vähemmän väkeä ja voit tehdä ensimmäiset ostokset.

Krakova on kaunis kaupunki, ja kun joulu alkaa saapua, siitä tulee entistäkin taianomaisempi, mistä nautit erityisesti , jos olet Krakovassa lasten kanssa. Tunnet sen heti, kun joulumarkkinat avautuvat, ja niissä on paljon kojuja, joissa myydään käsintehtyjä koriste-esineitä ja lahjoja sekä perinteisiä ruokia ja juomia lämmittämään.

Markkinat sijaitsevat Krakovan keskeisellä torilla, joten sinun on vaikea olla poikkeamatta. Neuvon myös ottamaan siitä kaiken irti; Krakova on joulun aikaan yleensä täynnä turisteja, erityisesti joulukuussa, joten marraskuu on ihanteellinen aika aloittaa juhlakauden ilman tungosta.

8. Lämmittele itseäsi lämpimällä oluella tai vodkalla

Oluen maistelua| ©ELEVATE
Oluen maistelua| ©ELEVATE

Älä pidättele hengitystäsi, mutta yksi juoma on hyvin tyypillinen Krakovan talvelle, ja se on lämmin olut. Se saattaa tuntua aluksi sellaiselta, jota et halua kokeilla, mutta kun vietät kylmää marraskuista iltaa Krakovassa, olet varmasti iloinen, että piipahdit baarissa juomassa lasillisen lämmintä olutta.

Jos matkustat Krakovaan marraskuussa, huomaat, että kun kaupungissa alkaa olla kylmää, baarit alkavat tarjoilla lämmintä olutta. Älä luule, että se on vain mikrossa lämmitettyä, sillä Grzane Piwo, kuten sitä puolaksi kutsutaan, sisältää myös inkivääriä, kanelia, neilikkaa ja muita mausteita. Kaiken kaikkiaan herkullinen cocktail, joka lämmittää sinut nopeasti. Ole varovainen, juo se hitaasti nauttiaksesi sen ja jotta se ei mene liian nopeasti päähäsi.

Vodka on myös erinomainen vaihtoehto lämmittämään (mutta aina kohtuudella), enkä keksi parempaa suunnitelmaa kuin varata Kazimierzin juutalaiskorttelin vodkakierros, jossa maistat neljää eri lajiketta tätä väkevää alkoholijuomaa ja opit korttelin historiasta. Kaksi yhden hinnalla!

Varaa vodkakierros Krakovassa

9. Tutustu vaihtoehtoiseen Puolaan Audio Art -festivaalilla

Osallistu Audio Art -festivaaliin| ©KrakowWiki
Osallistu Audio Art -festivaaliin| ©KrakowWiki

Krakova saattaa vaikuttaa ensimmäisellä kerralla hieman perinteiseltä mataline taloineen ja mukulakivikatuineen, mutta sillä on myös hyvin vaihtoehtoinen ja avantgardistinen puoli. Jos et usko minua, sinun on käytävä Audio Art Festivalilla, joka täyttää kaupungin postmodernistisella, kokeellisella ja monialaisella taiteella joka marraskuu.

Krakovan äänitaidefestivaali toivottaa joka marraskuu tervetulleeksi taiteilijoita kaikkialta maailmasta, jotka haluavat esitellä luomuksiaan, joissa usein sekoitetaan kuvataidetta ja ääniä. Mitä voit odottaa? Installaatioita, konsertteja ja esityksiä, joissa taiteilijat luovat ääntä paikan päällä teknologian avulla ja tulevat samalla säveltäjiksi ja esiintyjiksi.

Useimmat tapahtumat järjestetään kaupungin konserttisaleissa ja elokuvateattereissa, ja joihinkin niistä on vapaa pääsy, joten käytä tilaisuutta hyväksesi ja tutustu Krakovan hipsteripuolelle.

10. Tutustu erilaiseen elokuvaan kansainvälisellä Etiuda&Anima-elokuvafestivaalilla.

Kansainvälinen elokuvafestivaali Etiuda&Anima| ©Nora
Kansainvälinen elokuvafestivaali Etiuda&Anima| ©Nora

Pidätkö taiteesta? Sitten olet onnekas, jos olet menossa marraskuussa Krakovaan, sillä kuukauden viimeisinä päivinä järjestetään Etiuda&Anima-elokuvafestivaali, joka antaa näkyvyyttä opiskelijoiden, riippumattomien tuottajien ja taiteilijoiden elokuvaluomuksille eri puolilta maailmaa.

Festivaalin kaksi nimeä, Etiuda ja Anima, viittaavat kahteen palkintoon. Etiuda on kilpailu opiskelijoille, jotka esittävät pitkää elokuvaa ja dokumenttielokuvaa, kun taas Anima on animaatioelokuville omistettu kilpailu.

Tämä on Puolan vanhin elokuvafestivaali. Festivaalin aikana Krakova täyttyy taide- ja taide-elokuvista, erityisesti animaatioelokuvista, joita ei ole laajalti saatavilla, joten jos olet tämänkaltaisen taiteen ystävä, kannattaa käydä festivaalilla. Liput ovat melko edullisia (noin 15 euroa yleisölippu ja 5 euroa elokuvapassi), joten vierailu kannattaa.

Millaiset ovat lämpötilat Krakovassa marraskuussa?

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Vain yksi asia: varaudu kylmyyteen. Marraskuussa Krakovaan osuu alhaisia lämpötiloja, joten sinun on pakattava mukaan lämpimiä vaatteita, jotta kestät lähes 0 °C:n (32 °F) pakkaslukemat. Toisaalta sateet ovat melko yleisiä (sataa noin puolet kuukauden päivistä), joten muista pakata mukaan hyvä vedenpitävä takki ja useita kerroksia - tarvitset niitä!

Kun tiedät marraskuun sääennusteen, saatat miettiä, onko tämä todella paras aika lähteä Krakovaan, mutta voin vakuuttaa, että jos olet valmistautunut, selviät kylmyydestä. Yöt ovat vielä kylmempiä, joten hyödynnä päivänvaloa (noin 8 tai 9 tuntia) tutustuaksesi kaupunkiin ja auringon laskiessa mene baariin ja ota kuuma kaakao.

Niin, ja jos kylmyys käy kovemmaksi kuin haluaisit, älä epäröi ja hyppää Krakovan kiertoajelubussin kyytiin jatkaaksesi kaupunkiin tutustumista, mutta super mukavasti ja kylmältä suojassa.

Varaa paikka Krakovan kiertoajelubussista

Mitä matkalaukussani on Krakovaan marraskuussa?

Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto
Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto

Krakovan keskilämpötila marraskuussa on noin 5 °C (41 °F). Yksi vinkkini Krakovaan matkustamiseen on pakata viisaasti ja loogisesti ja pakata vaatteita, joita voit käyttää useissa kerroksissa matkan aikana (esim. lämpöpaitoja, puseroita ja fleecetakkeja tai tuulitakkeja).

Älä tietenkään unohda raskainta takkiasi kotiin; jos se on vedenpitävä, sitä parempi, sillä kuukauden puolivälissä sataa yleensä. En suosittele sateenvarjoa, koska se on epämukava (varsinkin jos aiot kävellä paikkoihin tai jos tuulee) ja jos tarvitset sateenvarjon, voit ostaa sellaisen sieltä. Matkalaukkuun kannattaa pakata hanskat, pipo ja hyvät, lämpimät kengät, joilla voi kävellä mukavasti.

Oletko valmis lähtemään Krakovaan marraskuussa? Muista kertoa, mitä mieltä olet kaikista ehdottamistani suunnitelmista.