Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Krakova marraskuussa

Pelkäätkö, että marraskuu on liian kylmä Krakovassa? Älä huoli, tässä kuussa on paljon kulttuuri- ja musiikkitoimintaa, joka lämmittää sinua - katso lisää!

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakova marraskuussa

Krakova lumessa | ©Serge Zykov

Suunnitteletko matkaa Krakovaan marraskuussa? Minulla on erittäin hyviä uutisia, sillä vaikka sää ei olekaan aina hyvä, tässä kuussa järjestetään Krakovan-matkojen lisäksi monia kulttuuritapahtumia, kuten musiikki- ja elokuvafestivaaleja, mutta myös monia muita perinteisiä juhlia.

Vuoden toiseksi viimeisenä kuukautena puolalainen kaupunki herää eloon. Sinun on kuitenkin varauduttava kylmään säähän ja järjestettävä aikataulusi hyvin, sillä et halua missata mitään. Minäpä kerron sinulle lisää siitä, mitä kaikkea Krakovassa kannattaa tehdä marraskuussa.

1. Laskettelu Zakopanen vastikään avatuilla rinteillä

Zakopane Sky Slope| ©Sende
Zakopane Sky Slope| ©Sende

Haluatko yhdistää Krakovan turistisemman puolen urheilullisempaan puoleen? Marraskuussa hiihtoladut alkavat avautua, ja erityisesti Zakopanen hiihtoladut ovat noin kahden tunnin matkan päässä kaupungista, joten voit tehdä päiväretken Krakovasta.

Jos olet enemmän lumilautailija kuin hiihtäjä, Zakopanen rinteet toivottavat sinut tervetulleeksi. Yleisesti ottaen alue on enemmän kuin sopiva talviurheiluun, mutta suosittelen erityisesti Białka tatrzańskin hiihtokeskusta, joka on myös avoinna lähes iltakymmeneen asti - täydellinen viimeiseen upeaan yölenkkiin!

Pitääkö sinun matkustaa kaikkien hiihtovarusteidesi kanssa? Ei ollenkaan! Hinnat Zakopanen hiihtokeskuksissa ovat alhaiset muihin kaupunkeihin verrattuna, joten noin 40 eurolla pääset rinteisiin ja saat hiihtovaatteet.

Varaa retki Zakopaneen ja lämpökylpyihin

2. Käy hautausmaalla Pyhäinpäivänä

Pyhäinpäivän hautausmaa| ©DescubrePolonia
Pyhäinpäivän hautausmaa| ©DescubrePolonia

Luulitko, että kuoleman ja aaveiden ympärillä vietettävät juhlat päättyvät Halloweeniin? Ei, Pyhäinpäivä (1. marraskuuta) on lähes yhtä tärkeä ja perinteisempi päivä puolalaisille, jotka käyvät tänä päivänä hautausmailla ja täyttävät ne kynttilöillä ja kukilla. Se on hieman surumielinen juhla, mutta aivan yhtä kaunis, joten pidä se mielessä, jos käyt hautausmaalla katsomassa tätä juhlaa.

Pyhäinpäivän kukat, kynttilät ja perinteet

Puola on maa, jossa kristilliset perinteet ovat syvälle juurtuneita, joten on tavallista, että ihmiset haudataan maan alle ja hautakivien kanssa. Siksi Pyhäinpäivänä hautausmailla on enemmän väkeä kuin koskaan, ja ne on koristeltu tuhansilla perinteisillä "znicze"-kynttilöillä. Itse asiassa perheet näkevät paljon vaivaa luodakseen omaperäisiä kynttilöitä ja kukkakoristeita.

Yöllinen vierailu hautausmaalla

Kuten voitte kuvitella, tuhannet sytytetyt kynttilät luovat kauniin maiseman yön laskeutuessa - hautausmaa ei ole koskaan ollut vähemmän pelottava! Jos tunnet olosi koleaksi (marraskuun yöt Krakovassa voivat olla lähes jäätäviä), voit tehdä yökierroksen jollain kaupungin hautausmaista, kuten Rakowickin hautausmaalla, joka on yksi tunnetuimmista puolalaisten kulttuurihenkilöiden haudoista.

Tämä on myös hyvä päivä tutustua kaupungin mysteereihin omakohtaisesti aavekierroksella, joka on yksi Krakovan parhaista kierroksista. Kävelykierroksella, jolla opit kaupungin kaduille kätketyistä mysteereistä ja legendoista.

Varaa Krakovan aavekierros

3. Suojaa kylmältä ja sateelta vierailulla kaivoksilla

Vierailun aikana opit, miten suolaa on louhittu historian saatossa.| ©Aleksandr Zykov
Vierailun aikana opit, miten suolaa on louhittu historian saatossa.| ©Aleksandr Zykov

Jos olet menossa Krakovaan marraskuussa, sinun on syytä olla tietoinen siitä, että joina matkapäivinä on todennäköisesti sateista ja kylmää. Tällaisina aikoina suosittelen tekemään kokopäiväretken Wieliczkan kaivoksiin, jotka ovat maan alla ja näin ollen suojassa säältä.

Näihin kaivoksiin laskeutuminen on kuin astuisi piilotettuun mutta erittäin arvokkaaseen maailmaan, sillä niistä on louhittu suolaa jo vuosia, ja niissä on myös merkittäviä taideteoksia kappeleiden ja liturgisten koristeiden muodossa (monet niistä on tehty suolasta).

Jos haluat saada kaiken irti vierailustasi ja tehdä Krakovasta myös autolla ajamisen arvoisen, suosittelen varaamaan järjestetyn kiertoajelun oppaan kanssa. Kaivokset ovat täynnä käytäviä, gallerioita, muistomerkkejä ja salaisuuksia, joita et pysty täysin ymmärtämään ilman, että joku aiheeseen erikoistunut henkilö selittää ne sinulle. Lisäksi hintaan sisältyy myös kuljetus kaupunkiin ja takaisin, mikä on paljon kätevämpää.

Varaa retki Wieliczkan kaivoksiin

4. Juhli Puolan kansallista itsenäisyyspäivää

Itsenäisyyspäivän juhla| ©Piotr Drabik
Itsenäisyyspäivän juhla| ©Piotr Drabik

Kuinka paljon tiedät Puolan historiasta? Saatat tietää, että Puola itsenäistyi 11. marraskuuta 1918 sen jälkeen, kun sen aluetta oli jaettu satoja vuosia ja sen kansaa oli rangaistu kulttuurinsa tai kielensä vuoksi. Jos matkasi Krakovaan osuu samaan aikaan kuin tämä juhla, pakkaa mukaan punaista ja valkoista, Puolan lipun värejä, ja osallistu johonkin kyseisenä päivänä järjestettävistä marsseista.

Itsenäisyyspäivänä on aika muistaa useiden puolalaisten sotilaiden ja poliitikkojen rohkeutta ja vakaumusta, jotka tekivät lopun 123 vuotta kestäneestä muiden maiden ja imperiumien hallinnasta. Koska Krakova on yksi Puolan tärkeimmistä kaupungeista, siellä järjestetään joka vuosi sotilasparaatteja ja julkisia mielenosoituksia, mutta juhla ulottuu myös koteihin perinteisten aterioiden muodossa.

Hyödyntämällä sitä, että marraskuun 11. päivä on puolalaisen hengen päivä, suosittelen menemään tyypilliseen krakovalaiseen ravintolaan, jossa päivän ruokalajina on todennäköisesti omenalla ja yrteillä täytetty hanhi, joka on hyvin perinteinen päivä, ja jälkiruoaksi manteleilla, sultanaaneilla, saksanpähkinöillä ja appelsiinilla täytetty croissant.

5. Kerro onni Pyhän Andreaksen päivänä

Kirjeiden lukeminen| ©DescubrePolonia
Kirjeiden lukeminen| ©DescubrePolonia

Marraskuun 29.-30. päivän yönä Krakovan kadut täyttyvät taikuudesta (ja hieman noituudesta). Miksi? Koska on Pyhän Andreaksen päivä, jolloin puolalaiset suorittavat rituaalin vahan ja veden avulla ennusmerkkien ja enteiden tekemiseksi.

Tämän maan kulttuurissa on monia tämänkaltaisia perinteitä, sillä he uskovat ennustusten voimaan. Vaikka ette olisikaan niin vakuuttunut, suosittelen, että liitytte tähän perinteeseen, ja ehkäpä palaatte Krakovasta paljon selkeämmin tulevaisuudennäkymin.

Vaikka Pyhän Andreaksen päivä on 30. marraskuuta, ennusmerkit tehdään sitä edeltävänä yönä, 29. marraskuuta. Tulevaisuutta yritetään ennustaa eri tavoin, mutta yleisin tapa on kaataa kuumaa vahaa avaimenreiän läpi kylmää vettä sisältävään astiaan vahahahmon luomiseksi.

Älkää luulko, että tämä loppuu tähän, sillä teidän on otettava pieni veistos ja valon heijastamisen avulla katsottava, millaisen varjon se luo; tätä siluettia voidaan sitten tulkita arvaamaan, mitä huominen tuo tullessaan.

6. Kävele Krakovassa syksyn jazzfestivaalin tahdissa.

Syksyn jazzfestivaali| ©Dave Rempis
Syksyn jazzfestivaali| ©Dave Rempis

Krakova on jazzkaupunki, joten täällä järjestetään kaksi kertaa vuodessa, kerran marraskuussa, jazzfestivaali. Vaikka et olisikaan koskaan osoittanut suurta kiinnostusta jazzia kohtaan, tämä on loistava tilaisuus arvostaa improvisaatiotaitoa, joka tekee tästä musiikista niin ainutlaatuista.

Vielä syksyllä marraskuussa järjestettävä Syksyn jazzfestivaali kokoaa yhteen muusikoita kaikkialta maailmasta, sillä festivaali on luonteeltaan kansainvälinen, ja se järjestetään erityisesti Kazimierzissä, Krakovan juutalaiskorttelissa. On selvää, että jazzia tai ei, tämä alue on pakollinen nähtävyys matkallasi puolalaiseen kaupunkiin, joten suosittelen käyttämään festivaalin tilaisuutta hyväksenne ja lisäämään rytmiä kävelyynne.

Kazimierz on epäilemättä idyllinen ympäristö syksyn jazzfestivaalille. Luovuus kulkee sen kaduilla, jotka ovat täynnä vintage-kauppoja ja vaihtoehtoisia baareja, joissa voit nauttia hyvän cocktailin festivaalin konsertin jälkeen.

7. Aloita joulu Krakovan joulumarkkinoiden avajaisilla

Vierailu Krakovan joulumarkkinoilla| ©victoriauy
Vierailu Krakovan joulumarkkinoilla| ©victoriauy

Tiedän, minäkin alan päästä joulumielelle jo marraskuussa. Hyvä uutinen on se, että Krakovan suuret joulumarkkinat avautuvat marraskuun viimeisellä viikolla, joten sinulla on valinnanvaraa, kun joulumarkkinat ovat hieman vähemmän täynnä ja voit tehdä ensimmäiset ostokset.

Krakova on kaunis kaupunki, ja kun joulu alkaa saapua, se muuttuu entistäkin taianomaisemmaksi, mistä nautit erityisesti , jos olet Krakovassa lasten kanssa. Tämän tunnet heti, kun joulumarkkinat avautuvat, ja monissa kojuissa myydään käsintehtyjä koriste-esineitä ja lahjoja, mutta myös perinteisiä ruokia ja juomia, jotka lämmittävät sinua (enkä tarkoita vain kuumaa kaakaota, sillä korkeapitoinen vodka torjuu kylmyyttä).

Markkinat sijaitsevat Krakovan keskeisellä kauppatorilla, joten sinun on vaikea olla pysähtymättä. Neuvoni on, että kannattaa ottaa siitä kaikki irti; Krakovalla on joulun aikaan taipumus täyttyä turisteista, erityisesti joulukuussa, joten marraskuu on ihanteellinen aika aloittaa joulusesonki ilman tungosta.

8. Lämmittele lämpimällä oluella

Oluen maistelu| ©ELEVATE
Oluen maistelu| ©ELEVATE

Älä pidättele hengitystäsi, mutta yksi juoma on hyvin tyypillinen Krakovan talven juoma, ja se on lämmin olut. Se voi tuntua aluksi sellaiselta, mitä et halua kokeilla, mutta kun sinulla on kylmä marraskuun ilta Krakovassa, olet kiitollinen, kun voit mennä baariin ja juoda lasillisen lämmintä olutta. Se ei ole epätavallista, vaan se on itse asiassa melko perinteinen juoma, erityisesti nuorten keskuudessa.

Jos matkustat Krakovaan marraskuussa, huomaat, että ensimmäisten kylmien päivien koittaessa baarit alkavat tarjoilla lämmintä olutta. Älä luule, että se on vain mikrossa lämmitettyä, sillä Grzane Piwo, kuten sitä puolaksi kutsutaan, sisältää myös inkivääriä, kanelia, neilikkaa ja muita mausteita. Kaiken kaikkiaan herkullinen cocktail, joka lämmittää nopeasti. Ole varovainen ja juo se hitaasti, jotta se maistuu ja ettei se nouse liian nopeasti päähäsi.

9. Tutustu vaihtoehtoiseen Puolaan Audio Art -festivaalilla

Osallistuminen äänitaidefestivaaliin| ©KrakowWiki
Osallistuminen äänitaidefestivaaliin| ©KrakowWiki

Krakova saattaa vaikuttaa saapuessasi perinteiseltä mataline taloineen ja mukulakivikatuineen, mutta sillä on myös hyvin vaihtoehtoinen ja avantgardistinen puoli. Jos et usko minua, sinun on mentävä Audio Art Festivalille, joka joka marraskuussa täyttää kaupungin postmodernistisella, kokeellisella ja monialaisella taiteella.

Krakovan äänitaidefestivaali toivottaa joka marraskuussa tervetulleeksi taiteilijoita kaikkialta maailmasta, jotka haluavat esitellä luomuksiaan, joissa usein yhdistyvät kuvataide ja äänet. Mitä voit odottaa? Installaatioita, konsertteja ja performansseja, joissa taiteilijat luovat ääntä paikan päällä teknologian avulla, jolloin heistä tulee säveltäjiä ja esiintyjiä samaan aikaan.

Suurin osa tapahtumista järjestetään kaupungin konserttisaleissa ja elokuvateattereissa, ja joihinkin niistä on vapaa pääsy, joten käytä tilaisuutta hyväksesi ja tutustu Krakovan hipsteripuolelle.

10. Tutustu erilaiseen elokuvaan kansainvälisellä Etiuda&Anima-elokuvafestivaalilla.

Kansainvälinen elokuvafestivaali Etiuda&Anima| ©Nora
Kansainvälinen elokuvafestivaali Etiuda&Anima| ©Nora

Pidätkö taiteesta? Sitten olet onnekas, jos olet menossa Krakovaan marraskuussa, sillä kuun viimeisinä päivinä järjestetään Etiuda&Anima-elokuvafestivaali, joka antaa näkyvyyttä opiskelijoiden, riippumattomien tuottajien ja taiteilijoiden elokuvaluomuksille eri puolilta maailmaa. Vuodesta 1994 lähtien järjestetyllä festivaalilla järjestetään työpajojen ja keskustelujen lisäksi kaksi kilpailua.

Festivaalin kaksi nimeä, Etiuda ja Anima, viittaavat näihin kahteen palkintoon. Etiuda on kilpailu pitkille elokuville ja dokumenttielokuville, kun taas Anima on animaatioelokuville tarkoitettu kilpailu.

Tämä on Puolan vanhin elokuvafestivaali. Festivaalin aikana Krakova täyttyy taide- ja taide-elokuvista, erityisesti animaatioelokuvista, joita ei ole laajalti saatavilla, joten jos olet tämänkaltaisen taiteen ystävä, sinun kannattaa käydä festivaalilla. Liput ovat melko edullisia (noin 15 euroa yleisölippu ja 5 euroa elokuvapassi), joten vierailu kannattaa.

Millaiset ovat lämpötilat Krakovassa marraskuussa?

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Kerron yhden asian: varaudu kylmyyteen. Marraskuu tuo Krakovaan kylmät lämpötilat, joten sinun on pakattava mukaan lämpimiä vaatteita, jotta kestät lähes 0 °C:n pakkaslukemat. Toisaalta sateet ovat melko yleisiä (sataa noin puolet kuukauden päivistä), joten muista pakata mukaan hyvä vedenpitävä takki ja useita kerroksia - tulet tarvitsemaan niitä!

Kun tiedät marraskuun sääennusteen, saatat miettiä, onko se todella paras aika lähteä Krakovaan, mutta voin vakuuttaa sinulle, että jos olet valmistautunut, kestät kylmyyden. Illat ovat vielä kylmempiä, joten hyödynnä päivänvaloaika (noin 8-9 tuntia) kaupunkiin tutustumiseen, ja kun aurinko laskee, poikkea baariin juomaan kaakaota.

Mitä minun pitäisi pakata matkalle Krakovaan marraskuussa?

Pakkaus| ©Ketut Subiyanto
Pakkaus| ©Ketut Subiyanto

Krakovan keskilämpötila marraskuussa on noin 5ºC. Yksi vinkkini Krakovaan matkustaessa on pakata viisaasti ja loogisesti ja pakata vaatteita, joita voit käyttää useissa kerroksissa matkan aikana (esim. lämpöpaitoja, puseroita ja fleecetakkeja tai tuulitakkeja).

Älä tietenkään unohda raskainta takkiasi kotiin; jos se on vedenpitävä, sitä parempi, sillä täällä sataa yleensä puolet kuukaudesta. En suosittele sateenvarjoa, koska se on epämukava (varsinkin jos aiot kävellä paikoissa tai jos tuulee), ja jos tarvitset sateenvarjon, voit ostaa sellaisen sieltä. Matkalaukkuun kannattaa pakata hanskat, pipo ja hyvät, lämpimät kengät, joilla voi kävellä mukavasti.

Oletko valmis lähtemään Krakovaan marraskuussa? Älkää unohtako kertoa minulle, mitä mieltä olette kaikista ehdottamistani suunnitelmista.