Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Kannattaako Wieliczkan suolakaivoksissa vierailla?

Krakovan läheisyyden vuoksi Wieliczkan suolakaivokset ovat ihanteellinen kohde matkalle puolalaisen kaupungin ulkopuolelle - tässä kerrotaan miksi!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Kannattaako Wieliczkan suolakaivoksissa vierailla?

Ihmettele Wieliczkan kaivoksia | ©G. Weston

Matka Wieliczkan suolakaivoksille kuuluu Puolan-loman pakollisiin aktiviteetteihin, mutta jos et ole vielä päättänyt tai et tiedä, miksi ne aiheuttavat sellaista kohua matkailijoiden keskuudessa, suosittelen tutustumaan näihin 10 syyhyn, joiden vuoksi ne ovat vierailun arvoisia Krakovasta käsin.

Ja jos ne saavat sinut uteliaaksi, älä unohda hankkia lippuja tähän ikoniseen suolamonumenttiin - tulet hämmästymään, kun näet sen henkilökohtaisesti!

1. Se on Puolan toiseksi suosituin nähtävyys

Matkailijat vierailevat kaivoksissa| ©Aleksandr Zykov
Matkailijat vierailevat kaivoksissa| ©Aleksandr Zykov

Wieliczkan suolakaivokset ovat yksi Krakovan tunnetuimmista nähtävyyksistä, ja itse asiassa se on koko maan toiseksi suosituin Krakovan vanhassakaupungissa sijaitsevan Suurtorin jälkeen.

Siitä lähtien, kun suolakaivoksilla vierailtiin ensimmäisen kerran 1400-luvulla, tämä paikka on jatkanut eri sukupolvien matkailijoiden hämmästyttämistä. Joitakin kuuluisimpia vierailijoita, joilla oli aikanaan mahdollisuus tutustua niihin, olivat tähtitieteilijä Nicolaus Copernicus, säveltäjä Frédéric Chopin ja kirjailija Goethe.

Yli 100 metrin syvyydessä sijaitsevissa Wieliczkan suolakaivoksissa on epätavallisia paikkoja - kaikki on veistetty suolalohkoista! Rukouskappeleita, kammioita, veistoksia, reliefejä... voit jopa nähdä hämmästyttäviä kivimuodostelmia, kuten tippukiviä ja tippukiviä, ja jopa kauniin valaistun maanalaisen järven.

Jos haluat nähdä pienen esimakua siitä, mitä sinua odottaa vierailusi aikana, älä jätä väliin postausta Mitä nähtävää Wieliczkan suolakaivoksilla. Niin, ja muista ottaa kamerasi akku hyvin ladattuna, jotta saat parhaat kuvat Wieliczkan suolakaivoksista.

Varaa matka suolakaivoksiin

2. Yksi Euroopan vanhimmista suolakaivoksista

Kaivostyön esittäminen antiikissa| ©Alexander Baxevanis
Kaivostyön esittäminen antiikissa| ©Alexander Baxevanis

Wieliczkan suolakaivos on yksi maailman vanhimmista suolakaivoksista, ja se on tuottanut ruokasuolaa 1200-luvulta lähtien.

Ne tunnettiin aikoinaan nimellä Magnum Sal (Suuri suola), ja niillä oli tärkeä rooli Puolan taloudessa maan tärkeimpänä suolakaivoksena. Ne kuuluivat kuningas Kasimir Suurelle, mutta ovat nyt valtion omistuksessa.

Puolan vanhimmat suolakaivokset ovat kuitenkin Bochnian suolakaivokset, jotka ovat peräisin 1200-luvulta ja sijaitsevat maan kaakkoisosassa. Kuten Wieliczkan suolakaivokset, myös ne kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin, ja niihin voi tutustua, vaikka ne ovatkin hieman pienempiä ja vähemmän suosittuja kuin Krakovan suolakaivokset, jotka ovat erityisen merkittäviä taiteellisen ulottuvuutensa vuoksi.

Varaa matka suolakaivoksiin

3. Puolan syvin vierailukelpoinen suolakaivos

Portaat alas kaivokseen| ©Aleksandr Zykov
Portaat alas kaivokseen| ©Aleksandr Zykov

Wieliczkan suolakaivosten turistireitti kulkee yli 100 metriä alaspäin 3,5 kilometrin pituisten sokkeloisten käytävien, kuilujen ja kammioiden sekä maanalaisten järvien läpi, vaikka muistomerkin suurin syvyys on 327 metriä.

Kaivoksia on yhteensä yli 2 000 kammiota, jotka ovat jakautuneet 9 tasolle, mutta vain 1 % kaivosten kokonaispinta-alasta on vierailtu.

Kierros Wieliczkan suolakaivoksiin alkaa 64 metriä jyrkkiä, loputtomalta vaikuttavia puuportaita alaspäin laskeuduttuasi Danilowicza-kuilusta.

Kun saavut lähtöpisteeseen, opas alkaa kertoa tämän ainutlaatuisen kaivoksen alkuperästä ja historiasta, kun ryhmä laskeutuu labyrinttimäisten käytävien läpi 135 metrin syvyyteen. Matkan varrella näet vaikuttavia kappeleita ja suolasta veistettyjä kammioita sekä upeita veistoksia, kalliomuodostelmia ja maanalaisia järviä.

Varaa matka suolakaivoksiin

4. Opastettu kierros tekee kokemuksestasi vieläkin paremman

Ota opastettu kierros| ©Andrew Milligan sumo
Ota opastettu kierros| ©Andrew Milligan sumo

Kun olet järjestänyt matkaasi Krakovaan, olet varmasti nähnyt paljon upeita kuvia Wieliczkan suolakaivosten sisätiloista. Kuka voisi kuvitella, että maanpinnan alla on tällainen paikka täynnä gallerioita, kammioita, järviä, kappeleita, patsaita ja legendoja?

Se saa sinut haluamaan tarttua taskulamppuun ja hattuun ja mennä kaivoksen syvyyksiin tutkimaan sitä kaikessa rauhassa kuin Indiana Jones. Wieliczkan suolakaivosten ominaispiirteiden vuoksi ja suojelu- ja turvallisuussyistä sinulla on kuitenkin aina ammattitaitoinen opas mukanasi kierroksellasi muistomerkillä.

Vaikka tämä saattaa kuulostaa hieman pilaantuneelta niille matkailijoille, jotka toivoivat voivansa tutustua suolakaivoksiin omin päin, todellisuudessa opastetulla kierroksella Wieliczkan suolakaivoksilla on myös positiivinen puoli: oppaat tietävät kaivoksista monia mielenkiintoisia faktoja ja tarinoita, jotka jättävät sinut sanattomaksi. Kokemuksesta tulee entistäkin hauskempi, jos se on mahdollista!

Kannattaa myös muistaa, että Wieliczkan suolakaivoskierros järjestetään usein "suolalabyrintiksi" kutsutussa paikassa, joten maan syvyyksien läpi kulkeminen oppaan kanssa, joka tuntee tien takaisin ja tietää turvallisuudesta ja ensiapusta, on aina rauhoittavaa, jos alkaa tuntua klaustrofobiselta joillakin suljetuilla osilla, eikö totta?

Varaa retki suolakaivoksiin

5. Wieliczkan suolakaivokset ovat hyvin lähellä Krakovaa, ja niihin on helppo hankkia liput

Sisäänkäynti kaivoksiin| ©Brian Snelson
Sisäänkäynti kaivoksiin| ©Brian Snelson

Tämä symbolinen muistomerkki sijaitsee vain 14 kilometrin päässä Krakovasta, joten se on olennainen vierailukohde Puolan kaupunkiin suuntautuvalla matkalla. Sinne pääsee useilla eri liikennevaihtoehdoilla, joista kerron postauksessa Miten päästä Wieliczkan suolakaivoksille Krakovasta.

Voit ostaa liput puolan- ja englanninkielisten kierrosten lipunmyyntipisteistä, mutta jos haluat tehdä kierroksen jollakin muulla kielellä (espanjaksi, saksaksi, italiaksi, venäjäksi tai ranskaksi), sinun on ostettava liput etukäteen netistä, sillä muilla kielillä järjestettäviä kierroksia on rajoitetusti, mutta niiden kysyntä on suurta.

Toinen vaihtoehto on varata paikkasi järjestetylle kiertomatkalle Wieliczkan suolakaivoksille Krakovasta, jolloin kuljetuksen löytäminen, lippujen ostaminen ja oppaan järjestäminen on yksinkertaisempaa - näillä kiertomatkoilla kaikki on hoidettu, joten sinun ei tarvitse murehtia mistään, vaan voit vain nauttia olostasi!

Varaa retki suolakaivoksiin

6. Voit yhdistää vierailut Wieliczkan suolakaivokseen ja Auschwitziin

Auschwitzin keskitysleiri| ©Fadjar Djulizar
Auschwitzin keskitysleiri| ©Fadjar Djulizar

Koska kyseessä on kaksi Puolan suosituinta nähtävyyttä, on olemassa vaihtoehtoja, joissa yhdistetään opastettu kierros molempiin nähtävyyksiin samana päivänä, joten voit ottaa kaiken irti Krakovan-matkastasi, vaikka viettäisit kaupungissa vain lyhyen aikaa.

Tällöin paketti maksaa yleensä noin 100 euroa, ja se sisältää Skip-the-line-liput molempiin nähtävyyksiin, molemmat opastetut kierrokset sekä edestakaisen kuljetuksen kaupungin, suolakaivosten ja Auschwitzin välillä, mikä säästää sekä aikaa että rahaa!

Jos haluat lisätietoja tästä vierailusta, älä missaa postausta Retket Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin Krakovasta.

Varaa retki suolakaivoksiin ja Auschwitziin

7. Voit nähdä ne yhdessä aamussa ja jatkaa Krakovan kiertoajelua sen jälkeen

Vieraile Krakovassa| ©Lucas Albuquerque
Vieraile Krakovassa| ©Lucas Albuquerque

Toinen syy vierailla Wieliczkan suolakaivoksella on se, että kierros kestää noin kaksi tuntia (kierrosta voi tosin pidentää kolmeen tuntiin, jos siihen sisältyy vierailu Krakovan suolakaivosmuseon maanalaisessa näyttelyssä).

Kierros on hyvin jännittävä - eihän aina ole mahdollista päästä todelliseen toimivaan kaivokseen, joka on yhtä ainutlaatuinen ja taiteellinen kuin Puolan kaivos. Kierroksen aikana sinulla on hauskaa kulkea eri maanalaisissa gallerioissa, ja vaikka toiminta tapahtuu maan uumenissa, se ei kestä liian kauan. Päinvastoin, näet hämmästyttäviä asioita ja haluat jäädä vähän pidemmäksi aikaa!

Jos haluat lisätä tämän kokemuksen Krakovan-lomaasi, suosittelen, että menet aikaisin aamulla Wieliczkan suolakaivoksille, kun otetaan huomioon vierailun pituus. Näin sinulla on loppupäivä aikaa tehdä muita mielenkiintoisia asioita Krakovassa.

Tarkista muistomerkin aukioloajat kohdasta Wieliczkan suolakaivosten aukioloajat, jotta voit suunnitella vierailusi paremmin, ja muista katsoa artikkeli Mitä nähdä ja tehdä Krakovassa, jotta löydät muita upeita paikkoja tästä upeasta kaupungista.

Varaa retki suolakaivoksiin

8. Vierailet Santa Kingassa, jota pidetään "suolan Sikstuksen kappelina"

Pyhän Kingan kappelin alttari| ©Kevin Wallis
Pyhän Kingan kappelin alttari| ©Kevin Wallis

Pelkästään se, että pääset ihailemaan Pyhän Kingan poikkeuksellista kappelia omin silmin, on matkan arvoista Krakovasta ja yli 100 metrin syvyyteen laskeutumisen arvoinen. Se on kiehtova paikka, jossa tunnet ainutlaatuisen tunnelman heti sisään astuessasi! Sitä ei suotta pidetä "suolan Sikstuksen kappelina".

Wieliczkan suolakaivoksen sisälle kaivosmiehet loivat noin 40 jumalanpalveluspaikkaa, joissa voit rukoilla päivän aikana, mutta Pyhän Kingan kappeli ylittää kaikki odotuksesi. Mielestäni se on tämän kauniin muistomerkin helmi.

Sen rakentaminen kesti lähes 70 vuotta, sillä työ oli hyvin työlästä, ja on huomattavaa, miten paljon vaivaa sen koristeluun panostettiin pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Alttaritauluina toimivista raamatullisista reliefeistä ja valtavista kattokruunuista muun muassa Pyhän Kingan, Lourdesin neitsyen ja paavi Johannes Paavali II:n kunniaksi pystytettyihin suolapatsaisiin.

Varaa matka suolakaivoksiin

9. Tämä on erittäin perheystävällinen retki

Lapset vierailevat suolakaivoksissa| ©Lars Plougmann
Lapset vierailevat suolakaivoksissa| ©Lars Plougmann

Ensi silmäyksellä se ei ehkä näytä siltä, koska se ei ole ulkoilmakäynti, mutta Wieliczkan suolakaivokset ovat erittäin hieno retki lasten kanssa. Itse asiassa kaikenikäiset lapset voivat osallistua, mutta jos olet vauvan kanssa matkalla, on käytännöllisempää ottaa mukaan vauvan kantokoppa kuin lastenvaunut, sillä vauvaa ei voi jättää minnekään, kun kierros on alkanut, ja matkan varrella on monia portaita.

Alle 4-vuotiaille lapsille on ilmainen sisäänpääsy, ja lapsilla on hauskaa kävellä maanalaisissa gallerioissa ja tutustua kaikkeen, mitä näillä kaivoksilla on tarjottavanaan: kaivostyöläisten päivittäisessä työssään käyttämistä työkaluista legendoihin ja maanalaisiin järviin. Postauksessa Vierailu Wieliczkan suolakaivoksilla lasten kanssa löydät lisätietoja siitä, miten voit vierailla tässä muistomerkissä perheesi kanssa.

Varaa retki suolakaivoksiin

10. Lähes 2 miljoonaa ihmistä vuodessa ei voi olla väärässä

Kävele kaivosten gallerioiden läpi| ©Alexander Johmann
Kävele kaivosten gallerioiden läpi| ©Alexander Johmann

Ei ole sattumaa, että Unesco valitsi Wieliczkan suolakaivoksen vuonna 1978 yhdeksi maailman ensimmäisistä maailmanperintökohteista. Se ei myöskään ole yksi Puolan suosituimmista nähtävyyksistä (lähes 2 miljoonaa kävijää vuodessa), mikä on merkki siitä, että se on todella upea monumentti, joka on ehdottomasti nähtävä Krakovan kiertomatkalla.

Kun pääset sinne, huomaat, että kaikki, mitä olet kuullut heistä, on totta. En tiedä ketään, joka olisi koskaan katunut sitä, että olisi paennut tänne ja ottanut aikaa Krakovan-matkaltaan - kaikki rakastavat sitä!

Varaa matka suolakaivoksiin