Kannattaako Wieliczkan suolakaivoksissa vierailla?

Krakovan läheisyyden vuoksi Wieliczkan suolakaivokset ovat ihanteellinen kohde matkalle puolalaisen kaupungin ulkopuolelle - tässä kerrotaan miksi!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Kannattaako Wieliczkan suolakaivoksissa vierailla?

Ihmettele Wieliczkan kaivoksia | ©G. Weston

Wieliczkan suolakaivoksilla käynti on pakollinen kohde Puolan-lomalla, mutta jos et ole vielä päättänyt tai et tiedä, miksi ne herättävät sellaista kohua matkailijoiden keskuudessa, suosittelen, että otat huomioon nämä syyt, joiden vuoksi siellä kannattaa käydä. Älä siis unohda varata matkaa Krakovasta Wieliczkan suolakaivoksille nähdäksesi tämän ikonisen kohteen - tulet hämmästymään, kun näet sen henkilökohtaisesti!

Se on Puolan toiseksi suosituin nähtävyys

Suolakaivoksilla vierailevia turisteja| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksilla vierailevia turisteja| ©Aleksandr Zykov

Wieliczkan suolakaivos on yksi Krakovan tunnetuimmista matkailunähtävyyksistä, itse asiassa se on koko maan toiseksi suosituin Krakovan vanhassakaupungissa sijaitsevan päämarkkinatorin jälkeen. Tässä on syy:

 • Siitä lähtien, kun suolakaivoksessa vierailtiin ensimmäisen kerran 1400-luvulla, tämä paikka on aina ihmetyttänyt eri sukupolvien matkailijoita. Joitakin kuuluisimpia vierailijoita, joilla oli aikanaan tilaisuus tutustua niihin, olivat tähtitieteilijä Nicolas Copernicus, säveltäjä Frédéric Chopin ja kirjailija Goethe.
 • Yli 100 metrin syvyydessä sijaitsevissa Wieliczkan suolakaivoksissa on epätavallisia paikkoja - kaikki on veistetty suolalohkoista! Rukouskappeleita, kammioita, veistoksia, reliefejä... voit jopa nähdä hämmästyttäviä kivimuodostelmia, kuten tippukiviä ja tippukiviä, ja jopa kauniin valaistun maanalaisen järven. Jos haluat nähdä pienen esimakua siitä, mitä sinua odottaa vierailusi aikana, älä jätä väliin postausta Mitä nähdä Wieliczkan suolakaivoksilla.

Varaa retki suolakaivoksiin

Yksi Euroopan vanhimmista suolakaivoksista

Kuva kaivostyöstä muinaisina aikoina.| ©Alexander Baxevanis
Kuva kaivostyöstä muinaisina aikoina.| ©Alexander Baxevanis

Kun varaat retken Wieliczkan suolakaivokseen, vierailet yhdessä maailman vanhimmista suolakaivoksista, jossa on tuotettu ruokasuolaa 1200-luvulta lähtien:

 • Ne tunnettiin aikoinaan nimellä Magnum Sal (Suuri suola), ja niillä oli tärkeä rooli Puolan taloudessa maan tärkeimpänä suolakaivoksena. Ne kuuluivat kuningas Kasimir Suurelle, mutta ovat nykyään valtion omistuksessa.
 • Puolan vanhimmat suolakaivokset ovat kuitenkin Bochnian suolakaivokset, jotka ovat peräisin 1200-luvulta ja sijaitsevat maan kaakkoisosassa. Wieliczkan suolakaivosten tavoin myös ne kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin, ja niissä voi vierailla, vaikka ne ovatkin hieman pienempiä ja vähemmän suosittuja kuin Krakovan suolakaivokset, jotka ovat erityisen merkittäviä taiteellisen ulottuvuutensa vuoksi.

Varaa retki suolakaivoksiin

Puolan syvin vierailtavissa oleva suolakaivos

Kaivokseen johtavat portaat| ©Aleksandr Zykov
Kaivokseen johtavat portaat| ©Aleksandr Zykov

Wieliczkan suolakaivoksen kierroksella pääset yli 100 metriä syvemmälle 3,5 kilometrin pituisten sokkeloisten käytävien, kuilujen ja kammioiden sekä maanalaisten järvien läpi. Muistomerkin suurin syvyys on 327 metriä. Muita mielenkiintoisia faktoja ovat mm:

 • Kaivoksessa on yhteensä yli 2 000 kammiota, jotka ovat jakautuneet 9 tasolle, mutta vain 1 % kaivoksen kokonaispinta-alasta käydään läpi.
 • Kierros Wieliczkan suolakaivoksessa alkaa laskeuduttuasi 64 metriä alas jyrkkiä, loputtomalta vaikuttavia puuportaita pitkin, erityisesti Danilowicza-kuilusta.
 • Saavuttuaan lähtöpisteeseen opas alkaa kertoa tämän ainutlaatuisen kaivoksen alkuperästä ja historiasta, kun ryhmä laskeutuu labyrinttimäisten käytävien läpi 135 metrin syvyyteen. Matkan varrella näet vaikuttavia kappeleita ja suolasta veistettyjä kammioita sekä upeita veistoksia, kalliomuodostelmia ja maanalaisia järviä.

Varaa retki suolakaivoksiin

Opastettu kierros tekee kokemuksestasi vieläkin paremman

Ota opastettu kierros| ©Andrew Milligan sumo
Ota opastettu kierros| ©Andrew Milligan sumo

Kun olet suunnitellut matkaasi Krakovaan, olet varmasti nähnyt paljon upeita kuvia Wieliczkan suolakaivosten sisätiloista. Kuka voisi kuvitella, että maan pinnan alla on tällainen paikka täynnä gallerioita, kammioita, järviä, kappeleita, patsaita ja legendoja?

Tekisi mieli tarttua taskulamppuun ja hattuun ja mennä kaivoksen syvyyksiin tutkimaan sitä kaikessa rauhassa Indiana Jonesin tavoin. Paikan ominaispiirteiden vuoksi sekä suojelu- ja turvallisuussyistä sinua kuitenkin seuraa aina ammattitaitoinen opas Wieliczkan suolakaivosten kierroksella, mikä on olennainen edellytys, kun varaat kierroksen Wieliczkan suolakaivoksiin.

 • Vaikka tämä saattaa kuulostaa hieman hemmottelulta niille matkailijoille, jotka toivoivat voivansa tutustua suolakaivoksiin omin päin, todellisuudessa opastetulla kierroksella Wieliczkan suolakaivoksiin on myös positiivinen puoli, sillä oppaat tietävät kaivoksista monia mielenkiintoisia faktoja ja tarinoita, jotka saavat sinut sanattomaksi. Kokemuksesta tulee vielä hauskempi, jos se on mahdollista!
 • Kannattaa myös muistaa, että Wieliczkan suolakaivoskierros tapahtuu usein "suolalabyrintiksi" kutsutussa paikassa, joten maan syvyyksissä kulkeminen oppaan kanssa, joka tietää tien takaisin ja joka tietää turvallisuudesta ja ensiapuohjeista, on aina rauhoittavaa, jos alat tuntea klaustrofobista tunnetta joillakin suljetuilla osuuksilla. Eikö sinusta?

Varaa retki suolakaivoksiin

Wieliczkan suolakaivokset ovat hyvin lähellä Krakovaa, ja liput on helppo hankkia

Sisäänpääsy suolakaivoksiin| ©Brian Snelson
Sisäänpääsy suolakaivoksiin| ©Brian Snelson

Tämä ikoninen monumentti sijaitsee vain 14 kilometrin päässä Krakovasta, joten se on ehdoton vierailukohde Puolan kaupunkiin suuntautuvalla matkalla. Paikalle pääsee useilla eri kuljetusvaihtoehdoilla, joista kerron postauksessa Kuinka päästä Wieliczkan suolakaivoksille Krakovasta.

 • Liput voit ostaa puolan- ja englanninkielisten kierrosten lipunmyyntipisteistä, mutta jos haluat kierroksen jollakin muulla kielellä (espanjaksi, saksaksi, italiaksi, venäjäksi tai ranskaksi), sinun on ostettava liput netistä ja etukäteen, sillä kierroksia muilla kielillä on rajoitetusti, mutta niiden kysyntä on suurta.
 • Toinen vaihtoehto on varata paikkasi järjestetylle kiertoajelulle Wieliczkan suolakaivoksille Krakovasta, jolloin kuljetuksen etsiminen, lippujen ostaminen ja oppaan järjestäminen on helpompaa - näillä kiertoajeluilla kaikki on hoidettu, joten sinun ei tarvitse huolehtia mistään, vaan voit vain nauttia olostasi!

Varaa retki suolakaivoksiin

Voit yhdistää vierailut Wieliczkan suolakaivokseen ja Auschwitziin

Auschwitzin keskitysleiri| ©Fadjar Djulizar
Auschwitzin keskitysleiri| ©Fadjar Djulizar

Koska kyseessä on kaksi Puolan suosituinta nähtävyyttä, on olemassa vaihtoehtoja, joissa yhdistetään opastettu kierros molempiin kohteisiin samana päivänä, joten saat kaiken ir ti Krakovan-matkastasi, jos vietät kaupungissa vain vähän aikaa.

Tällöin paketti maksaa yleensä noin 100 euroa, ja se sisältää skip-the-line -liput molempiin nähtävyyksiin, kaksi opastettua kierrosta sekä edestakaisen kuljetuksen kaupungin, suolakaivosten ja Auschwitzin välillä, joten säästät sekä aikaa että rahaa! Jos haluat tietää lisää tästä retkestä, älä jätä väliin postausta Retket Auschwithziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin Krakovasta.

Varaa matka suolakaivoksiin ja Auschwitziin

Voit nähdä ne yhtenä aamuna ja jatkaa Krakovan kierrosta sen jälkeen

Vieraile Krakovassa| ©Lucas Albuquerque
Vieraile Krakovassa| ©Lucas Albuquerque

Toinen syy vierailla Wieliczkan suolakaivoksilla on se, että kierros kestää noin kaksi tuntia (mutta sitä voi pidentää kolmeen tuntiin, jos siihen sisältyy vierailu Krakovan suolakaivosmuseon maanalaiseen näyttelyyn). Suositukset:

 • Et tule katumaan: kierros on erittäin jännittävä, sillä aina ei ole mahdollisuutta päästä todelliseen aktiiviseen kaivokseen, joka on yhtä erikoinen ja taiteellinen kuin puolalainen. Kierroksen aikana sinulla on hauskaa käydä läpi erilaisia maanalaisia gallerioita, ja vaikka toiminta tapahtuu maan uumenissa, se ei kestä liian kauan. Päinvastoin, näet hämmästyttäviä asioita ja haluat jäädä vielä pidemmäksi aikaa!
 • Kun otetaan huomioon vierailun pituus, jos haluat lisätä tämän kokemuksen Krakovan-lomaasi, neuvon sinua lähtemään varhain aamulla Wieliczkan suolakaivoksille. Näin saat loppupäivän aikaa tehdä muita mielenkiintoisia asioita Krakovassa.
 • Tarkista muistomerkin aukioloajat postauksesta Wieliczkan suolakaivosten aukioloajat suunnitellaksesi vierailuasi ja muista katsoa artikkeli Mitä nähdä ja tehdä Krakovassa, josta löydät muita upeita paikkoja tästä upeasta kaupungista.
 • Niin, ja muista ottaa kameran akku täyteen ladattuna, jotta saat parhaat kuvat Wieliczkan suolakaivoksista.

Varaa retki suolakaivoksiin

Vierailet Pyhän Kingan kirkossa, jota pidetään "suolan Sikstuksen kappelina"

Pyhän Kingan kappelin alttari| ©Kevin Wallis
Pyhän Kingan kappelin alttari| ©Kevin Wallis

Pelkästään saadaksesi tilaisuuden ihailla omin silmin Pyhän Kingan erikoista kappelia kannattaa matkustaa Krakovasta ja laskeutua yli 100 metrin syvyyteen. Se on kiehtova paikka, jossa tunnet ainutlaatuisen tunnelman heti sisään astuessasi! Sitä ei turhaan pidetä "suolan Sikstuksen kappelina". Tutustu joihinkin faktoihin:

 • Wieliczkan suolakaivosten sisälle kaivostyöläiset loivat noin 40 palvontapaikkaa, joissa voit rukoilla päivän aikana, mutta Pyhän Kingan kappeli ylittää kaikki odotuksesi. Mielestäni se on tämän kauniin muistomerkin helmi.
 • Sen rakentaminen kesti lähes 70 vuotta, sillä työ oli hyvin työlästä, ja on silmiinpistävää, miten paljon vaivaa sen koristeluun panostettiin pienimpiä yksityiskohtia myöten.
 • Alttaritauluina toimivista raamatullisista reliefeistä ja valtavista kattokruunuista aina muun muassa Pyhän Kingan, Lourdesin neitsyen ja paavi Johannes Paavali II:n kunniaksi pystytettyihin suolapatsaisiin.

Varaa matka suolakaivoksiin

Tämä on erittäin perheystävällinen retki

Lapset vierailevat suolakaivoksissa| ©Lars Plougmann
Lapset vierailevat suolakaivoksissa| ©Lars Plougmann

Ensi silmäyksellä se ei ehkä näytä siltä, koska kyseessä ei ole ulkoilmakierros, mutta Wieliczkan suolakaivokset on loistava retki lasten kanssa. Itse asiassa kaikenikäiset lapset voivat osallistua kierrokselle, mutta jos olet vauvan kanssa matkalla, on käytännöllisempää ottaa mukaan lastenrattaat lastenvaunujen sijaan, sillä kun kierros alkaa, vauvaa ei voi jättää minnekään ja matkan varrella on paljon portaita.

Alle 4-vuotiaille lapsille on ilmainen sisäänpääsy, ja lapsilla on hauskaa kävellä maanalaisissa gallerioissa ja tutustua kaikkeen, mitä kaivokset sisältävät: kaivostyöläisten päivittäisessä työssään käyttämistä työkaluista legendoihin ja maanalaisiin järviin. Postauksessa Vierailu Wieliczkan suolakaivoksiin lasten kanssa löydät lisätietoja siitä, miten voit vierailla tässä muistomerkissä perheesi kanssa.

Varaa retki suolakaivoksille

Lähes 2 miljoonaa ihmistä vuodessa ei voi olla väärässä!

Kävele suolakaivosten gallerioissa läpi| ©Alexander Johmann
Kävele suolakaivosten gallerioissa läpi| ©Alexander Johmann

Ei ole sattumaa, että Unesco valitsi vuonna 1978 Wieliczkan suolakaivokset yhdeksi maailman ensimmäisistä maailmanperintökohteista. Eikä myöskään se, että ne ovat yksi Puolan suosituimmista matkailunähtävyyksistä (peräti lähes 2 miljoonaa kävijää vuodessa), mikä on merkki siitä, että kyseessä on todella upea monumentti, joka sinun on ehdottomasti nähtävä Krakovan kiertomatkallasi.

Kun pääset sinne, huomaat, että kaikki, mitä olet kuullut niistä, on totta. En tunne ketään, joka olisi koskaan katunut sitä, että on paennut tänne ja ottanut aikaa Krakovan matkaltaan - kaikki rakastavat sitä!

Varaa matka suolakaivoksiin