Tekemistä Wieliczkan suolakaivoksilla

Wieliczkan suolakaivokset ovat yli 100 metrin syvyydessä, ja siellä on epätavallisia nähtävyyksiä - tässä on esimakua siitä, mitä näet vierailusi aikana!
Tekemistä Wieliczkan suolakaivoksilla

    Lisää aiheesta: Tekemistä Wieliczkan suolakaivoksilla

    Wieliczkan suolakaivos on yksi Krakovan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Siitä lähtien, kun täällä vierailtiin ensimmäisen kerran 1400-luvulla, tämä paikka on edelleen hämmästyttänyt matkailijoita kaikkialta maailmasta. Haluaisitko sinä olla yksi heistä?

    Olipa sinulla liput Wieliczkan suolakaivoksille tai liityt johonkin Krakovan suolakaivosretkistä, ota huomioon, mitä näet kiertoajelulla!

    1. Danilowicza Kaivo

    Sisäänkäynti Danilowicza-kuoppaan| ©Karen Mardahl
    Sisäänkäynti Danilowicza-kuoppaan| ©Karen Mardahl

    Turistireitti Wieliczkan suolakaivokselle alkaa Danilowicza-kaivosta laskeuduttuaan 64 metriä alas jyrkkiä, loputtomalta vaikuttavia puuportaita pitkin.

    Saavuttuasi lähtöpisteeseen opas alkaa kertoa sinulle tämän ainutlaatuisen ja edelleen toiminnassa olevan kaivoksen alkuperästä ja historiasta, kun astut maan uumeniin 135 metrin syvyyteen sokkeloisten käytävien läpi, jotka johtavat upeisiin suolakammioihin, joissa näet uskomattomia veistoksia ja maanalaisia järviä.

    Varaa vierailusi Suolakaivoksiin

    2. Kopernikuksen kammio

    Kopernikuksen kammio| ©Dennis Jarvis
    Kopernikuksen kammio| ©Dennis Jarvis

    Yksi ensimmäisistä kammioista, jotka näet Wieliczkan suolakaivoksilla vieraillessasi, on tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikukselle omistettu kammio, joka oli yksi ensimmäisistä matkailijoista, jotka vierailivat tässä paikassa jo 1400-luvulla.

    Täällä voit nähdä kuuluisalle tiedemiehelle, heliosentrisen teorian kirjoittajalle, omistetun suolaveistoksen, jolla kaivostyöläiset kunnioittivat häntä hänen 500-vuotispäivänään.

    Varaa vierailusi Suolakaivoksiin

    3. San Antonion kappeli

    Kaivosmiehen suolapatsas| ©Filip Maljković
    Kaivosmiehen suolapatsas| ©Filip Maljković

    Pyhän Antoniuksen kappeli on yksi ensimmäisistä rakennetuista kappeleista, ja sen voi nähdä Wieliczkan suolakaivoksille johtavan turistireitin varrella, sillä se sijaitsee hyvin lähellä sisäänkäyntiä.

    Näyttää siltä, että kaivostyöläiset rakensivat maanalaisia kappeleita viettääkseen aamumessuja ja pyytäessään Jumalalta suojaa työnsä monilta vaaroilta.

    Tiesitkö, että sitä pidetään maailman vanhimpana maanalaisena uskonnollisena temppelinä? Se on peräisin 1600-luvulta, ja sen tyyli on barokkia. Jotkin kirkon keskilaivan alkuperäisistä elementeistä ja veistoksista ovat kuitenkin haalistuneet tai menettäneet kirkkautensa, mikä johtuu suolan luonnollisesta liukenemisprosessista, jota kutsutaan huuhtoutumiseksi ja joka vaikuttaa tähän kammioon. Lisäksi koko suolakaivoskompleksi on Unescon maailmanperintökohde.

    Varaa vierailusi Suolakaivoksiin

    4. Erinomaisimmat jaostot

    Prinsessa Kingan legendan uudelleen esittäminen| ©Dennis Jarvis
    Prinsessa Kingan legendan uudelleen esittäminen| ©Dennis Jarvis

    Santa Barbaran kamari

    Puolassa kaivostyöläisiä kunnioitetaan suuresti, ja Pyhä Barbara on kaivostyöläisten suojeluspyhimys, joten Wieliczkan suolakaivoksesta ei voinut puuttua pyhimykselle omistettu kammio.

    Sielecin kammio

    Tämä on erittäin mielenkiintoinen kamera, josta näkee, millaista kaivoksen toiminta oli. Tässä näet suolan kuljetusmenetelmän kehittymisen kaivoksen sisällä.

    Palanut kammio

    Palava kammio on toinen huone, jossa voimme myös nähdä, millaista osa kaivoksen työstä oli ja millaisia vaaroja siihen liittyi. Tässä paikassa on useita hahmoja kaivostyöläisistä, jotka yrittivät räjäyttää kaivosten katolle kertynyttä metaania pitkien sauvojen avulla.

    Janowicen jaosto

    Janowicen kammiossa on useita suolaveistoksia, jotka esittävät katkelman prinsessa Kingan (josta tuli myöhemmin Puolan kuningatar ja pyhimys) legendasta, joka kertoo hänen kihlasormuksensa löytymisestä Wieliczkan suolakaivoksesta.

    Hän on erittäin tärkeä henkilö maan historiassa, ja hänelle on omistettu myös Pyhän Kingan kappeli, joka on koko kiertomatkan vaikuttavin.

    Kazimierz tai Kasimir Suuri kammio

    Tämä kammio on omistettu kuningas Kasimir Suurelle, yhdelle Puolan tärkeimmistä kuninkaista, joka antoi lakeja Wieliczkan suolakaivoksen hallinnosta ja kaivostyöläisten työolojen parantamisesta.

    Monarkin kunniaksi pystytetyn suuren rintakuvan lisäksi tässä huoneessa voi nähdä erilaisia suolan kuljetukseen käytettyjä koneita sekä hevosvetoinen vesipyörä.

    Pieskowa Skałan jaosto

    Tämä on yksi Wieliczkan suolakaivosten kammioista, joka tekee sinuun suurimman vaikutuksen vierailusi aikana. Se on valtava 1700-luvun sali, jossa on pitkä portaikko, joka yhdistää ensimmäisen ja toisen kerroksen.

    Varaa vierailusi Suolakaivoksiin

    5. Cunegundan kaivo

    Suolan louhinta kääpiöinä| ©Aleksandr Zykov
    Suolan louhinta kääpiöinä| ©Aleksandr Zykov

    Tämä on yksi hienoimmista paikoista, jotka näet Wieliczkan suolakaivosten kierroksella. Täältä löydät värivaloilla valaistuja pieniä kääpiöhahmoja, jotka edustavat kaivostyöläisten eri työtehtäviä kaivoksissa (murskaaja, kuormaaja, raahaaja ja puuseppä) ja jotka muistuttavat hieman Lumikki-sadun söpöjä hahmoja.

    Lisäksi Cunegundan kuopassa on suolan kiteytymisen ilmiö, joka on parhaiten havaittavissa kaivoksen sisällä, joten toivomusjärven ympärillä on paljon erikoisia kivimuodostelmia, kuten tippukiviä ja tippukiviä. Tulet hämmästymään!

    6. Pyhän Kingan kappeli

    Pyhän Kingan kappeli| ©G. Weston
    Pyhän Kingan kappeli| ©G. Weston

    Mahdollisuus nähdä upea Pyhän Kingan kappeli omin silmin on riittävä syy laskeutua yli 100 metrin syvyyteen Wieliczkan suolakaivoksiin.

    Jos muut kammiot ovat yllättäneet sinut, tämä ylittää kaikki odotuksesi. Sen mitat ovat hämmästyttävät, ja enemmän kuin kappeli, tämä paikka muistuttaa katedraalia.

    Se on hyvin erityinen paikka, jonka rakentaminen kesti lähes 70 vuotta, sillä työ oli hyvin työlästä ja sitä teki vain kolme työntekijää (Markowskin veljekset ja Antoni Wyrodek), jotka on haudattu tänne. Vaikuttavaa, eikö olekin?

    Pyhän Kingan kappeli on erityisen silmiinpistävä kauniiden suolakoristeidensa ja pienimpiinkin yksityiskohtiin kiinnitetyn huomionsa vuoksi. Alttaritauluina toimivat valtavat kattokruunut ja raamatulliset reliefit sekä muun muassa Pyhälle Kingalle, Lourdesin neitsyelle ja paavi Johannes Paavali II:lle omistetut patsaat. Sitä ei turhaan pidetä "suolan Sikstuksen kappelina".

    Varaa vierailusi Suolakaivoksiin

    7. Muut jaostot

    Jaosto Michalowice| ©G. Weston
    Jaosto Michalowice| ©G. Weston

    Michalowicen jaosto

    Michalowicen kammio ei ole yhtä taiteellinen kuin edelliset kammiot, sillä siinä ei ole koristeita tai veistoksia, mutta se on vaikuttava 35 metrin korkeuteen nousevien puisten telineidensa vuoksi, joissa roikkuu jopa Pyhän Kingan kappelin kattokruunu.

    Drozdowicen jaosto

    Tämän kammion huomattavin piirre on suolaveistos, jossa on kaksi kaivosmiestä. Tätä paikkaa käytetään usein näyttely- ja konserttisalina.

    Weimarin kamari

    Weimarin kammiossa on veistos Goethesta, toisesta kuuluisasta turistista, joka piti kovasti speleologiasta ja vieraili Wieliczkan suolakaivoksissa Weimarin prinssin seurassa, jonka mukaan kammio on nimetty.

    Tässä kammiossa on ainutlaatuinen ja lumoava tunnelma. Ehkä se johtuu kauniisti valaistusta suolajärvestä tai säveltäjä Frédéric Chopinin taustamusiikista, joka soi kaivoksilla käydessään hoiti astmaansa.

    Oli miten oli, se on taianomainen paikka, joka ei ole jäänyt huomaamatta monilta rakastuneilta pareilta, jotka käyttävät vierailuaan hyväkseen ja menevät kihloihin Weimarin kamarissa.

    Stanisław Staszic Kamera

    124 metrin syvyydessä sijaitseva Stanisław Staszicin kammio on koko kierroksen suurin huone 36 metrin korkeudellaan, ja se on omistettu kuuluisalle puolalaiselle geologille. Matkamuistomyymälä sijaitsee täällä.

    Kamera Warszawa

    Nykyään tässä kammiossa on ravintola, ja siellä järjestetään suuria tapahtumia, kuten häitä tai liikekokouksia, mutta aiemmin täältä louhittiin noin 20 000 tonnia suolaa.

    Wieliczkan suolakaivosten kiertoajelu päättyy tähän, ja opas johdattaa ryhmän takaisin Danilowicz-kuopan juurelle, josta hissi vie sinut nopeasti ylös kaivosten pinnalle.

    Varaa vierailusi Suolakaivoksiin

    8. Muut kappelit

    San Juanin kappeli| ©Dennis Jarvis
    San Juanin kappeli| ©Dennis Jarvis

    Pyhän ristin kappeli

    Puolalaiset kaivostyöläiset olivat hyvin hurskaita, ja Wieliczkan suolakaivoksille perustettiin noin 40 jumalanpalveluspaikkaa, joissa he saattoivat pysähtyä rukoilemaan päivän aikana.

    San Juanin kappeli

    Jos laskeudut Wieliczkan suolakaivosten kolmannelle tasolle, reitin syvimpään kohtaan 135 metriin, voit vierailla Pyhän Johanneksen kappelissa. Älä unohda ottaa kameraa reitin varrelle, jotta voit ottaa parhaat kuvat suolakaivoksista.

    Varaa vierailusi Suolakaivoksiin

    Muiden matkaajien arviot

    4.2
    · 614 Arvostelut
  • K
    K. V.
    4
    (0 Arvostelut)
    Hyvä reissu ja mielenkiintoinen kannattaa mennä.
  • B
    B.
    5
    (0 Arvostelut)
    Vierailu, jossa ei voi pysyä välinpitämättömänä. Se oli erilainen kokemus kuin mikään muu, olen hyvin iloinen, että valitsin tämän kiertueen lomani päättämiseksi, lähden maasta hyvä maku suussani. Suosittelen sitä kaikille.
  • E
    E.
    4
    (0 Arvostelut)
    Se oli fantastinen kokemus, ja totuus on, että odotin kiertueelta paljon vähemmän, mutta se yllätti minut lopulta paljon. Tosin minusta olisi ollut mukavaa, jos järjestö olisi sisällyttänyt kierrokselle välipalan.
  • N
    N.
    5
    (0 Arvostelut)
    Kaunis paikka vierailla ja oppia tarinoita. Meillä oli erinomainen ja erittäin ammattitaitoinen opas, joka kertoi monia paikan legendoja.
  • V
    V.
    5
    (0 Arvostelut)
    Se on vaikuttava paikka, joka on täydellinen retkikohde perheen kanssa. Otan tästä matkasta mukaani erittäin mukavan kokemuksen, jonka voin toistaa tulevaisuudessa.