Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Krakovassa elokuussa

Kesä saattaa olla elokuussa melkein ohi, mutta Krakovassa on vielä paljon ulkoilma-aktiviteetteja ja tapahtumia, joista voit nauttia. Haluatko tietää, mistä niistä?

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakovassa elokuussa

Sateinen päivä Krakovan kaduilla | © Jen Hunter

Suunnitteletko matkaa Krakovaan? Jos olet päättänyt matkustaa elokuussa, tulet pitämään siitä, mitä minulla on kerrottavana, sillä tässä kuussa siellä järjestetään useita festivaaleja ja tapahtumia, joiden avulla voit sukeltaa kaupungin gastronomiseen, musiikilliseen ja luonnon kulttuuriin.

Vaikka elokuu onkin sesonkiaikaa ja matkailua on yleensä enemmän, lämpötilat ovat hyvät ulkoiluun, minkä vuoksi haluan ehdottaa suunnitelmia, joissa luonto on pääosassa, vaikka siellä on myös paljon vilkkaampia ja kaupunkimaisempia vaihtoehtoja. Siksi haluan ehdottaa suunnitelmia, joissa luonto on pääosassa, vaikka on myös joitakin paljon vilkkaampia ja kaupunkimaisempia vaihtoehtoja. Mitkä niistä ovat sinun mieleesi?

1. Seuraa puolalaisen kansanperinteen rytmiä kesän taidefestivaaleilla

Kesän taidefestivaaliin osallistuvat ihmiset| ©EAFF
Kesän taidefestivaaliin osallistuvat ihmiset| ©EAFF

Tiesitkö, että Krakova on ollut Puolan kulttuurikeskus jo vuosia? Ja se on sitä edelleen, minkä vuoksi joka elokuu folkloristiryhmät, kuorot ja orkesterit kokoontuvat kaupunkiin osallistuakseen Summer Arts Festival-tapahtumaan, joka on perinteisen puolalaisen musiikin ja tanssin juhla.

Elokuun puolivälissä kaupunki täyttyy siis taiteesta, ja se on suuri kunnianosoitus puolalaisille tavoille. Krakova on kaupunki, joka on täynnä elämää ympäri vuoden, eikä koskaan ole huono aika matkustaa, mutta voin vakuuttaa, että näinä päivinä tunnet kaupungin rytmin, kun vaellat eri festivaalilavoilla, jotka ovat yleensä kaupungin omia aukioita tai kirkkoja.

Varaa liput kansanmusiikkinäytökseen

2. Tanssi rockin tahdissa Live Music Festivalilla

Elävän musiikin festivaali| ©KrakowWiki
Elävän musiikin festivaali| ©KrakowWiki

Joka elokuu vuodesta 2006 lähtien Krakova on täyttynyt musiikista, ja se on aiemmin tunnettu nimellä Coke Music Festival. Eikä mikä tahansa musiikki, sillä tällä festivaalilla esiintyy joitakin maailman tunnetuimpia bändejä, erityisesti hiphop- ja rock-yhtyeitä, kuten Post Malone, Macklemore ja Muse. Kahden tai kolmen päivän ajan voit osallistua useisiin konsertteihin ja jopa nukkua festivaalin leirintäalueella.

Live Music -festivaali on vuosien varrella muuttunut paljon. Ennen sitä sponsoroi Coca-Cola, mistä vanha nimi johtui, ja se järjestettiin Krakovan Wisła-stadionilla. Viime vuosina tapahtumapaikkana on kuitenkin ollut ilmailumuseo. Olipa festivaali missä tahansa, se on festivaali, jossa voit nauttia upeasta elävästä musiikista, ja koska se järjestetään itse Krakovassa eikä jossain muualla lähistöllä, voit tutustua kaupunkiin päivällä ja tanssia musiikin tahtiin illalla.

Varaa pubikierros Krakovassa

3.. Seuraa Krakovan vierailuasi klassisen musiikin parissa

Musiikkia vanhassa Krakovassa| ©KrakowWiki
Musiikkia vanhassa Krakovassa| ©KrakowWiki

Jos minun pitäisi valita soundtrack matkalleni Krakovaan, valitsisin epäilemättä klassisen musiikin. Kaupungin tunnelma, mukulakivikadut, matalat rakennukset... Ei ihme, että Krakovassa on järjestetty klassisen musiikin festivaali joka elokuu 1970-luvulta lähtien. Lisäksi tapahtumapaikat ovat yleensä kaupungin vanhan osan tunnuskuvallisia ja historiallisia rakennuksia, kuten Krakovan kirkkoja, joten ei kannata yllättyä, jos kävellessään kuulee konsertin taustalla.

Music in Old Krakow on kunnianosoitus kaikille niille muusikoille, jotka vierailivat kaupungissa vuosia sitten, kuten Lisztille tai Rubinsteinille. Ehkä Krakova inspiroi heitä yhtä paljon kuin nykyään festivaalille esiintymään tulevia taiteilijoita.

Vaikka festivaali on kansainvälinen, suurin osa esiintyjistä on krakovalaisia, joten jos olet paikalla elokuussa, sinulla on mahdollisuus saada esimakua kaupungin kulttuurista. Älä kuitenkaan luule, että kyse on pelkästään vanhasta musiikista, sillä myös nykyaikaisemmille sävellyksille on tilaa.

Varaa kierros Krakovan vanhassakaupungissa

4. Juhli Puolan historiaa Puolan asevoimien päivänä

Puolan sotilaat| ©Logan Mock
Puolan sotilaat| ©Logan Mock

Krakova on historian täyttämä kaupunki, eikä koskaan ole huono hetki tutustua siihen. Yksi tärkeä päivä on 15. elokuuta, jolloin vietetään Puolan asevoimien päivää. Tämä tapahtuma muistuttaa heidän voitostaan Venäjän armeijaa vastaan vuonna 1920. Vaikka suurin osa tapahtumista tämän tilaisuuden ympärillä on luonteeltaan poliittisia, suosittelen käyttämään tätä päivää hyväkseni ja tutustumaan lähemmin Krakovan ja Puolan historiaan.

Vaikka asevoimien päivänä ei ole mitään aktiviteetteja, joihin voi osallistua, se ei ole tekosyy jättää huomiotta tämän päivän merkitystä ja sitä, miten tärkeä voitto Venäjän armeijasta oli puolalaisille. Koska Krakova on yksi Puolan tärkeimmistä kaupungeista, sen kaduilla käveleminen voi auttaa sinua ymmärtämään paitsi Krakovan myös koko maan muistoa.

Neuvoni, varsinkin jos aiot olla Krakovassa vain muutaman päivän, on varata järjestetty kierros oppaan kanssa. Näin et jää mistään paitsi ja saat selville kaikki ne tapahtumat, jotka ovat jättäneet jälkensä Krakovaan. Kävellessäsi sen kaduilla ymmärrät varmasti paljon paremmin sen roolin, joka sodilla ja taisteluilla on ollut maassa.

Varaa kommunismikierros Krakovassa

5. Tutustu lähemmin juutalaiseen kulttuuriin Tisha b'Av -tapahtumassa

Szeroka-katu juutalaiskorttelissa| ©Paul Arps
Szeroka-katu juutalaiskorttelissa| ©Paul Arps

Kuten luultavasti tiedät, Krakova on kaupunki, jossa juutalainen kulttuuri on aina ollut osa sen historiaa. Itse asiassa ennen toista maailmansotaa juutalaisyhteisön osuus väestöstä oli neljännes.

Vaikka juutalaiset juhlapyhät eivät kuulu Puolan kalenteriin, sinua saattaa kiinnostaa tietää, että elokuussa vietetään yleensä Tisha b'Av-päivää, jolloin muistetaan juutalaisten historian vaikeimpia tapahtumia, kuten karkotusta Espanjasta tai ensimmäisen temppelin tuhoutumista.

Tisha b'Avin tarkan päivämäärän tietäminen voi olla hankalaa, sillä sitä merkitään kuukalenterin mukaan. Se on kuitenkin yleensä elokuussa, joten jos se osuu samaan aikaan kuin matkasi Krakovaan, se on mielestäni hyvä aika tehdä kierros Krakovan juutalaiskorttelissa. Ei ole parempaa tapaa ymmärtää, miten kaksi kulttuuria on pystynyt elämään rinnakkain niin pitkään, ja myös natsimiehityksen aiheuttamaa kauhua.

Varaa kiertoajelu Krakovan juutalaiskortteliin

6. Koe Krakovan maaseutu Zakopanessa

Nauti Zakopanen kauniista nähtävyyksistä| ©Alex Blokstra
Nauti Zakopanen kauniista nähtävyyksistä| ©Alex Blokstra

Olen varma, että yksi syy siihen, miksi olet matkustanut Krakovaan, on kaupungin näkemisen lisäksi se, että haluat viettää hyvin ansaitun loman ja rentoutua. Et ehkä tiedä sitä, mutta Zakopane on vain kolmen tunnin matkan päässä Krakovasta. Zakopane on puolalaisten suosima kesäkohde, ja sinäkin voit nauttia siitä elokuussa, jolloin lämpötila on tarpeeksi lämmin vuoristossa patikoimiseen ja kaduilla kävelyyn.

Zakopanella on paljon historiallista merkitystä, koska sillä on ollut tärkeä rooli Puolan nationalismissa, mutta se on myös paikka, jossa voit rentoutua ja luoda yhteyksiä Puolan maaseutumaisempaan puoleen. Koska Zakopane on niin lähellä Krakovaa, suosittelen lämpimästi varaamaan retken sieltä, jotta voit tutustua sen puolitoistakerroksisiin taloihin ja vuoristopolkuihin.

Kävele Zakopanen kaupungissa

Oletko koskaan käynyt satukaupungissa? Zakopane on juuri sellainen. Sen matalat puutalot, joissa on viistot katot, ovat luoneet oman arkkitehtonisen tyylinsä, ja ne ovat täydelliset puitteet kesäaamulle, kun lämpötila on tarpeeksi lämmin ulkona ja terasseilla oleskeluun.

Patikointi Tatra-vuoristossa

Jos Zakopane on tunnettu yhdestä asiasta, se on Tatra-vuoristo, joka toimii luonnollisena rajana Puolan ja Slovakian välillä. Vieraillessasi voit mennä köysiradalla huipulle, josta pidän, koska voit nähdä kaiken vihreän, joka peittää maaston.

Kun olet huipulla, voit seurata jotakin merkityistä poluista, jotka kulkevat kansallispuiston läpi. Elokuu on hyvä kuukausi kulkea jokin näistä reiteistä, sillä sää on hyvä, eikä maa ole liukas sateen takia, mutta matkan varrella on myös lehtimäisiä kuusia.

Varaa retki Krakovasta

7. Maistele Krakovan gastronomiaa Pierogi-festivaaleilla.

Pierogi-festivaali| ©Shawn McClelland
Pierogi-festivaali| ©Shawn McClelland

Etkö tiedä, mitä pierogi on? Ei hätää, sillä heti kun astut Krakovaan, pääset maistamaan tätä perinteistä ruokalajia. Jos matkustat elokuussa, sinulla on lisäksi mahdollisuus maistella eri tyyppejä Pierogi-festivaalilla, jossa nämä puolalaista alkuperää olevat nyytit tai keitetyt nyytit ovat keskeisessä asemassa.

Ainutlaatuinen tilaisuus maistaa perinteistä puolalaista ruokaa

Elokuun puolivälissä Krakovan ravintolat ovat luovia ja keksivät entistäkin herkullisempia ja yllättävämpiä yhdistelmiä pierogista. Tämä puolalainen herkku on tehty täytetystä taikinasta, kuten kuuluisat nyytit, ja perinteisesti se on täytetty perunamuusilla, juustolla, kananmunalla... Vuosien varrella resepti on keksitty uudelleen, ja Krakovassa vieraillessasi, erityisesti Pierogi-festivaalin aikana, voit kokeilla monia eri lajikkeita, mukaan lukien jälkiruoaksi sopivia makeita.

Minkä valitsisit niin monista vaihtoehdoista? Neuvoni on, että kannattaa ottaa kaikki irti jokaisesta päivästä ja antaa jokaisen Krakovan kauppatorin, jossa festivaali järjestetään, täyttävän myyntikojun tuoksun ohjata itseään.

Seuraa jokaista ateriaa parhaalla musiikilla

Syötkö vain tämän festivaalin aikana? Tietenkin syöminen on olennainen ja olennainen osa festivaalia, mutta näinä päivinä Krakovan kadut täyttyvät perinteisestä musiikista, joka säestää ruokaa.

Mikä on paras pierogi?

Pierogi-festivaali järjestetään tämän tyypillisen ruokalajin maistelemiseksi, mutta myös osallistuvien ravintoloiden kulinaaristen innovaatioiden palkitsemiseksi. Miten? Palkintoja on kaksi: toisen myöntää ammattitaitoinen tuomaristo, ja toinen perustuu osallistujien mielipiteisiin. Ketä sinä äänestät?

Gastronominen juhla

Kun olet maistanut muutaman pierogin, haluat tietää reseptin - ne ovat niin hyviä! Jos haluat oppia sen, mikään ei voita osallistumista johonkin Krakovassa järjestettävistä gastronomisista työpajoista tai kierroksista, joita Krakovan parhaat kokit järjestävät festivaalin aikana.

Mielestäni tämä festivaali on ainutlaatuinen tilaisuus, jota et voi jättää väliin, sillä saat yhteyden Krakovaan ja sen kulttuuriin sen gastronomian kautta. Usko minua, mitään parempaa (tai maukkaampaa) ei ole.

8. Lähde seikkailuun Dunajec-joen laskussa

Dunajec-joki| ©Viator.com
Dunajec-joki| ©Viator.com

Haluatko seikkailuun? Elokuu on täydellinen kuukausi lähteä sellaiseen ja laskeutua Dunajec-jokea pitkin, joka sijaitsee yhdessä Krakovan kauneimmista luontokohteista. Kesäkuukausina rehevä kasvillisuus seuraa sinua 15 kilometrin matkan ajan.

Dunajec-joki on paitsi Puolan ja sen naapurimaan Slovakian välinen raja, myös kaunis maisema, jonka läpi voit purjehtia ja tutustua Pieninyn luonnonpuistoon, joka on yksi maailman vanhimmista. Matkan varrella voit ihailla rantojen kalliomuodostelmia lähestyessäsi Niedzicin linnaa, josta legendan mukaan löytyy inkojen aarre.

Hyödynnä tätä retkeä paitsi luonnosta nauttimiseen, myös auringonottoon veneen kannella.

9. Virkistäydy ja ui Bagryn lammessa

Bagry-lampi| ©ul. Kozia
Bagry-lampi| ©ul. Kozia

Krakova on elokuussa melko kuuma kaupunki. Lämpötilat ovat yleensä leutoja, mutta voi olla päiviä, jolloin lämpötila on yli 30 astetta. Mikäs sen parempaa siinä tapauksessa kuin mennä rannalle? Totta, Krakovassa ei ole uimarantaa, mutta siellä on Bagry-lampi, joka toimii uimarantana, ja tulet rakastamaan sitä.

Sisäänpääsy tähän keinotekoiseen lampeen, joka on rakennettu vanhalle sorakaivokselle, on ilmainen. Sen lisäksi, että voit uida makeassa vedessä, voit myös vuokrata vesiajoneuvoja tai jopa seurata purjehduskilpailua. Koska se sijaitsee Krakovan laitamilla ja sinne pääsee helposti kaupunkibussilla tai autolla (pysäköintipaikkoja on tarjolla), voit odottaa tapaavasi monia muita ihmisiä, jotka haluavat sinun laillasi vilvoitella kuumina päivinä.

Varaa retki Krakovasta

10. Vietä päivän viimeiset tunnit Veiksel-joen rannalla

Veiksel-joen veneretki| ©Leif Arne Storset
Veiksel-joen veneretki| ©Leif Arne Storset

Yksi parhaista puolista matkustaa Krakovaan elokuussa on ottaa kaikki irti jokaisesta viimeisestä minuutista lähes 13 tunnin valoisasta ajasta. Tämä kuukausi on viimeinen kuukausi, jolloin voit nauttia kesäajasta Krakovassa, joten älä epäröi ja päätä yksi päiväsi lasillisella viiniä tai piknikillä Veiksel-joen rannalla.

Tämä paikka houkuttelee yleensä paljon opiskelijoita, mutta jos menet elokuussa, jolloin opetus ei ole vielä alkanut, sinulla on enemmän aikaa maata nurmikolla tai istua jollakin penkillä juomaa tai välipalaa nauttien. Tämä on täydellinen vaihtoehto , jos olet Krakovassa lasten kanssa, sillä pienimmät voivat leikkiä ja liikkua ympäriinsä sydämensä kyllyydestä.

Jos haluat mieluummin lähteä veneretkelle joella, sekin on loistava vaihtoehto, ja saat upeat näkymät auringonlaskuun.

Varaa Veiksel-joen risteily

Krakovan sää elokuussa

Stara-synagoga| ©Fred Romero
Stara-synagoga| ©Fred Romero

Elokuussa Krakovassa on leutoja lämpötiloja, jotka vaihtelevat 16 ja 29 asteen välillä, vaikka jotkut kesäpäivät Krakovassa voivat nousta yli 31 asteen. Toisaalta sateet ovat harvinaisia, joten voit vierailla kaupungissa ilman pelkoa kastumisesta. Jos olet huolissasi kuumuudesta, älä ole huolissasi, sillä korkeampiin lämpötiloihin liittyy yleensä enemmän pilvipeitettä, joten aurinko ei ole liian kuuma.

Elokuussa matkustamisessa on hienoa myös se, että päivänvalo kestää aamuviidestä melkein iltakahdeksaan, joten sinulla on runsaasti aikaa vierailla Krakovassa.

Matkailijoiden määrä Krakovassa elokuussa

Kauppatori sesonkiaikana| ©Iz Marty
Kauppatori sesonkiaikana| ©Iz Marty

Jos olet tulossa Krakovaan elokuussa, sinun on hyvä olla tietoinen siitä, että nyt on sesonkiaika, joten on suositeltavaa varata retket ja pääsyliput etukäteen. Hyvä sää ja kesäloma houkuttelevat monia kaltaisiasi turisteja, jotka haluavat tutustua tähän puolalaiseen kaupunkiin, joten myös kuljetus- ja majoitushinnat saattavat nousta.

Jos haluat varmistaa, että vierailet Auschwitzin kaltaisissa turistikohteissa, liput kannattaa ostaa etukäteen, vaikka Krakovassa on paljon muitakin nähtävyyksiä. Yleisesti ottaen se on kaupunki, jossa voi kävellä, kuljeskella kaduilla ja rentoutua puistoissa ja viheralueilla, joten suosittelen vierailemaan myös niissä, jotta vältät ruuhkaisimmat paikat.

Odotatko innolla elokuuta Krakovassa? Ei ihme, siellä on paljon tekemistä ja nähtävää, kun saavut paikalle. Mitä aiot tehdä?