10 tekemistä Krakovassa elokuussa

Kesä saattaa olla päättymässä elokuussa, mutta Krakovassa on vielä paljon ulkoilma-aktiviteetteja ja tapahtumia, joista voit nauttia. Haluatko tietää, mistä niistä?

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakovassa elokuussa

Sateinen päivä Krakovan kaduilla | © Jen Hunter

Suunnitteletko matkaa Krakovaan? Jos olet päättänyt matkustaa elokuussa, tulet pitämään siitä, mitä minulla on kerrottavana, sillä tässä kuussa siellä järjestetään useita festivaaleja ja tapahtumia, joiden avulla voit syventyä kaupungin gastronomiseen, musiikilliseen ja luonnolliseen kulttuuriin.

Vaikka elokuu on tosiaan sesonkiaikaa ja matkailua on yleensä enemmän, lämpötilat ovat hyvät ulkoiluun. Siksi haluan ehdottaa suunnitelmia, joissa luonto on pääosassa, vaikka tarjolla on myös paljon vilkkaampia ja urbaanimpia vaihtoehtoja. Mihin niistä sinä olet valmis?

1. Nauti risteilystä Veiksel-joella

Veiksel-joen veneretki| ©Leif Arne Storset
Veiksel-joen veneretki| ©Leif Arne Storset

Yksi parhaista puolista elokuussa Krakovaan matkustamisessa on se, että voit ottaa kaiken irti jokaisesta viimeisestä minuutista, joka on käytettävissä lähes 13 tuntia päivänvaloa. Tämä kuukausi on viimeinen kuukausi, jolloin voit nauttia kesäajasta Krakovassa, joten älä mieti kahdesti ja päätä yksi päiväsi lasillisella viiniä tai piknikillä Veiksel-joen rannalla.

Tämä paikka houkuttelee yleensä paljon opiskelijoita, mutta jos menet elokuussa, jolloin opetus ei ole vielä alkanut, sinulla on enemmän aikaa maata nurmikolla tai istua jollakin penkillä juomaa tai välipalaa nauttien. Tämä on täydellinen vaihtoehto , jos olet Krakovassa lasten kanssa, sillä pienimmät voivat leikkiä ja liikkua ympäriinsä sydämensä kyllyydestä.

Jos haluat mieluummin lähteä veneretkelle joella, sekin on loistava vaihtoehto, ja saat upeat näkymät auringonlaskuun.

Varaa Veiksel-joen risteily

2. Koe Krakovan maaseutu Zakopanessa ja Tatrassa sijaitsevissa kohteissa

Nauti Zakopanen kauniista nähtävyyksistä| ©Alex Blokstra
Nauti Zakopanen kauniista nähtävyyksistä| ©Alex Blokstra

Olen varma, että yksi syy siihen, miksi olet matkustanut Krakovaan, on kaupungin näkemisen lisäksi se, että haluat viettää hyvin ansaitun loman ja rentoutua. Ehkä et tiennyt sitä, mutta vain kolmen tunnin matkan päässä kaupungista sijaitsee Zakopane, puolalaisten suosima kesäkohde, josta voit nauttia myös elokuussa, jolloin lämpötila on riittävän lämmin vuoristossa patikointiin ja kaduilla kävelyyn.

  • Kävele Zakopanen kaupungissa: Zakopane on satukaupunki, ja se on Puolan maaseutumaisin osa. Sen matalat puutalot, joissa on viistot katot, ovat luoneet oman arkkitehtonisen tyylinsä, ja ne ovat täydelliset puitteet kesäaamulle, kun lämpötila on tarpeeksi lämmin ulkona ja terasseilla oleskeluun.
  • Patikointi Tatra-vuorilla: Jos Zakopane tunnetaan jostakin, se on Tatra-vuoristo, joka toimii luonnollisena rajana Puolan ja Slovakian välillä. Vieraillessasi voit nousta huipulle köysiradalla, jota rakastan, koska sieltä näkee kaiken maastoa peittävän vihreyden. Kun olet huipulla, voit seurata yhtä kansallispuiston läpi kulkevista merkityistä poluista.

Varaa retki Zakopaneen ja Tatraan Krakovasta

3. Seuraa puolalaisen kansanperinteen rytmejä kesäisen taidefestivaalin aikana

Kesätaidefestivaaliin osallistuvat henkilöt| ©EAFF
Kesätaidefestivaaliin osallistuvat henkilöt| ©EAFF

Tiesitkö, että Krakova on ollut Puolan kulttuurikeskus jo vuosia? Ja se on sitä edelleen, minkä vuoksi joka elokuu folkloristiryhmät, kuorot ja orkesterit kokoontuvat kaupunkiin osallistuakseen Summer Arts Festival-tapahtumaan, joka on perinteisen puolalaisen musiikin ja tanssin juhla.

Elokuun puolivälissä kaupunki täyttyy siis taiteesta, ja se on suuri kunnianosoitus puolalaisille tavoille. Krakova on kaupunki, joka on täynnä elämää ympäri vuoden, eikä koskaan ole huonoa aikaa varata lippuja kansanmusiikkinäytökseen, mutta voin vakuuttaa, että näinä päivinä tunnet kaupungin rytmin, kun kuljeskelet eri festivaalilavoilla, jotka ovat yleensä kaupungin omia aukioita tai kirkkoja.

Varaa liput kansanmusiikkinäytökseen

4. Tanssi rockin tahtiin Live Music Festivalilla

Live Music Festival| ©KrakowWiki
Live Music Festival| ©KrakowWiki

Vuodesta 2006 lähtien aiemmin Coke Music Festival -festivaalina tunnettu festivaali on joka elokuu täyttänyt Krakovan musiikilla, mutta jos haluat nauttia musiikista Krakovassa, voit tehdä sen mihin aikaan vuodesta tahansa varaamalla liput. Eikä ihan mitä tahansa musiikkia, sillä tällä festivaalilla esiintyy joitakin maailman tunnetuimpia yhtyeitä, erityisesti hiphop- ja rock-yhtyeitä, kuten Post Malone, Macklemore ja Muse. Kahden tai kolmen päivän ajan voit osallistua useisiin konsertteihin ja jopa nukkua festivaalin leirintäalueella.

Vuosien varrella Live Music Festival on muuttunut paljon. Ennen sitä sponsoroi Coca-Cola, mistä vanha nimi johtui, ja se järjestettiin Krakovan Wisła-stadionilla. Viime vuosina tapahtumapaikkana on kuitenkin ollut ilmailumuseo. Olipa se missä tahansa, se on festivaali, jossa voit nauttia upeasta elävästä musiikista, ja koska se järjestetään itse Krakovassa eikä jossain muualla lähistöllä, voit tutustua kaupunkiin päivällä ja tanssia musiikin tahdissa illalla.

.

5. Juhli Puolan historiaa Puolan asevoimien päivänä

Puolan sotilaat| ©Logan Mock
Puolan sotilaat| ©Logan Mock

Krakova on historian täyttämä kaupunki, eikä koskaan ole huonoa aikaa tutustua siihen. Yksi tärkeä päivä on 15. elokuuta, jolloin vietetään Puolan asevoimien päivää. Tämä tapahtuma muistuttaa Puolan voitosta Venäjän armeijaa vastaan vuonna 1920. Vaikka suurin osa tapahtumista tämän tilaisuuden ympärillä on luonteeltaan poliittisia, suosittelen käyttämään tätä päivää hyväkseni ja tutustumaan lähemmin Krakovan ja Puolan historiaan.

Vaikka asevoimien päivänä ei ole mitään aktiviteetteja, joihin voi osallistua, se ei ole tekosyy jättää huomiotta tämän päivän merkitystä ja sitä, miten tärkeä voitto Venäjän armeijasta oli puolalaisille. Koska Krakova on yksi Puolan tärkeimmistä kaupungeista, sen kaduilla käveleminen voi auttaa sinua ymmärtämään paitsi Krakovan myös koko maan muistoa.

Neuvoni, varsinkin jos aiot olla Krakovassa vain muutaman päivän, on varata järjestetty kierros oppaan kanssa. Näin et jää mistään paitsi ja saat selville kaikki ne tapahtumat, jotka ovat jättäneet jälkensä Krakovaan. Kävellessäsi sen kaduilla ymmärrät varmasti paljon paremmin sen roolin, joka sodilla ja taisteluilla on ollut maassa.

Varaa kommunismikierros Krakovassa

6. Tutustu lähemmin juutalaiseen kulttuuriin Tisha b'Av -tapahtumassa

Szeroka-katu juutalaiskorttelissa| ©Paul Arps
Szeroka-katu juutalaiskorttelissa| ©Paul Arps

Kuten luultavasti tiedät, Krakova on kaupunki, jossa juutalainen kulttuuri on aina ollut osa sen historiaa. Itse asiassa ennen toista maailmansotaa juutalaisyhteisön osuus väestöstä oli neljännes.

Vaikka juutalaiset juhlapyhät eivät kuulu Puolan kalenteriin, sinua saattaa kiinnostaa tietää, että elokuussa vietetään yleensä Tisha b'Av-päivää, jolloin muistetaan juutalaisten historian vaikeimpia tapahtumia, kuten karkotusta Espanjasta tai ensimmäisen temppelin tuhoutumista.

Tisha b'Avin tarkan päivämäärän tietäminen voi olla hankalaa, sillä sitä merkitään kuukalenterin mukaan. Se on kuitenkin yleensä elokuussa, joten jos se osuu samaan aikaan kuin matkasi Krakovaan, on mielestäni hyvä aika varata kierros Krakovan juutalaiskortteliin. Ei ole parempaa tapaa ymmärtää, miten kaksi kulttuuria on pystynyt elämään rinnakkain niin pitkään, ja myös natsimiehityksen aiheuttamaa kauhua.

Varaa kiertoajelu Krakovan juutalaiskortteliin

7. Maista Krakovan gastronomiaa Pierogi-festivaaleilla.

Pierogi-festivaali| ©Shawn McClelland
Pierogi-festivaali| ©Shawn McClelland

Etkö tiedä, mitä pierogi on? Ei hätää, sillä heti kun astut Krakovaan, pääset maistamaan tätä perinteistä ruokalajia. Pierogi Festival on puolalaisten nyyttien eli keitettyjen nyyttien juhla, joka järjestetään Krakovan torilla.

  • Perinteinen puolalainen ruokalaji: elokuun puolivälissä Krakovan ravintolat ryhtyvät luoviksi ja keksivät entistäkin herkullisempia ja yllättävämpiä yhdistelmiä pierogista. Tämä puolalainen herkku valmistetaan täytetystä taikinasta, kuten kuuluisat nyytit, ja perinteisesti se on täytetty perunamuusilla, juustolla, kananmunalla... Vuosien varrella resepti on keksitty uudelleen, ja Krakovan-matkallasi, erityisesti Pierogi-festivaalin aikana, voit kokeilla monia eri lajikkeita, mukaan lukien makeat jälkiruoaksi.
  • Parasta musiikkia: On selvää, että syöminen on olennainen osa festivaalia, mutta näinä päivinä Krakovan kadut täyttyvät perinteisestä musiikista, joka säestää gastronomiaa.
  • Mikä on paras pierogi: Pierogi-festivaali järjestetään tämän perinteisen ruokalajin maistelemiseksi, mutta myös osallistuvien ravintoloiden kulinaaristen innovaatioiden palkitsemiseksi. Palkintoja on kaksi: toisen myöntää ammattitaitoinen tuomaristo, ja toinen perustuu osallistujien mielipiteisiin.
  • Gastronominen juhla: kun olet maistanut muutaman pierogin, haluat tietää reseptin, sillä ne ovat niin maukkaita! Jos haluat oppia sen, mikään ei voita osallistumista johonkin Krakovassa järjestettävistä työpajoista tai gastronomisista kierroksista, joita Krakovan parhaat kokit järjestävät festivaalin aikana.

Varaa gastronominen kierros Krakovan juutalaiskortteliin

8. Virkistäydy ja ui Bagry-altaassa

Bagry-lampi| ©ul. Kozia
Bagry-lampi| ©ul. Kozia

Krakova on elokuussa jokseenkin kuuma kaupunki. Lämpötilat ovat yleensä leutoja, mutta voi olla päiviä, jolloin lämpötila nousee yli 30 asteen. Mikäs sen parempi siinä tapauksessa kuin mennä rannalle? Krakówissa ei ole rantaa, mutta siellä on Bagry-lampi, joka sijaitsee Ojcówin kansallispuistossa, jossa voit vierailla varaamalla retken, kuten tämän yhdistetyn retken, johon kuuluu myös Pieskowa Skalan linna.

Sisäänpääsy tähän keinotekoiseen lampeen, joka on rakennettu vanhalle sorakaivokselle, on ilmainen. Makeassa vedessä uimisen lisäksi voit vuokrata vesiajoneuvoja tai jopa seurata purjehduskilpailua. Koska se sijaitsee Krakovan laitamilla ja sinne pääsee helposti kaupunkibussilla tai autolla (pysäköintipaikkoja on tarjolla), voit odottaa tapaavasi monia muita ihmisiä, jotka haluavat sinun laillasi vilvoitella kuumina päivinä.

Varaa retki Ojcówin kansallispuistoon ja Pieskowa Skalan linnaan

9. Saattele vierailuasi Krakovaan klassisen musiikin parissa

Musiikkia vanhassa Krakovassa| ©KrakowWiki
Musiikkia vanhassa Krakovassa| ©KrakowWiki

Jos minun pitäisi valita ääniraita Krakovan-matkalleni, valitsisin ehdottomasti klassisen musiikin. Kaupungin tunnelma, mukulakivikadut, matalat rakennukset... Ei ihme, että Krakovassa on järjestetty klassisen musiikin festivaali joka elokuu 1970-luvulta lähtien. Lisäksi tapahtumapaikat ovat yleensä kaupungin vanhan osan tunnuskuvallisia ja historiallisia rakennuksia, kuten Krakovan kirkkoja, joten ei kannata yllättyä, jos kävellessäsi kuulet taustalla konsertin.

Music in Old Krakow on kunnianosoitus kaikille kaupungissa vuosia sitten vierailleille muusikoille, kuten Lisztille tai Rubinsteinille. Ehkä Krakova inspiroi heitä yhtä paljon kuin nykyään festivaalille esiintymään tulevia taiteilijoita.

Vaikka festivaali on kansainvälinen, suurin osa esiintyjistä on krakovalaisia, joten jos olet paikalla elokuussa, sinulla on mahdollisuus saada esimakua kaupungin kulttuurista. Älä luule, että kyseessä on pelkkää vanhaa musiikkia, sillä festivaalilla on tilaa myös nykyaikaisemmille sävellyksille.

10. Lähde seikkailuun Dunajec-joen laskeutumisreitillä

Dunajec-joki| ©Viator.com
Dunajec-joki| ©Viator.com

Haluatko seikkailuun? Elokuu on täydellinen kuukausi lähteä sellaiseen ja laskeutua Dunajec-jokea pitkin, joka sijaitsee yhdessä Krakovan kauneimmista luontokohteista. Kesäkuukausina rehevä kasvillisuus seuraa sinua 15 kilometrin matkan ajan.

Dunajec-joki on paitsi Puolan ja sen naapurimaan Slovakian välinen raja, myös kaunis maisema, jonka läpi voit purjehtia ja tutustua Pieninyn luonnonpuistoon, joka on yksi maailman vanhimmista. Matkan varrella voit ihailla rantojen kalliomuodostelmia lähestyessäsi Niedzicin linnaa, josta legendan mukaan löytyy inkojen aarre.

Hyödynnä tätä retkeä paitsi luonnosta nauttimiseen myös auringonottoon veneen kannella.

Krakovan sää elokuussa

Stara-synagoga| ©Fred Romero
Stara-synagoga| ©Fred Romero

Elokuu tuo Krakovassa mukanaan leutoja lämpötiloja, jotka vaihtelevat 16ºC:n ja 29ºC:n välillä, vaikka joinakin kesäpäivinä Krakovassa lämpötila voi nousta yli 31ºC:n. Toisaalta sateet ovat harvinaisia, joten voit vierailla kaupungissa ilman pelkoa kastumisesta. Jos olet huolissasi kuumuudesta, älä ole huolissasi, sillä korkeampiin lämpötiloihin liittyy yleensä enemmän pilvipeitettä, joten aurinko ei ole liian kuuma.

Elokuussa matkustamisessa on hienoa myös se, että päivänvalo kestää aamuviidestä melkein iltakahdeksaan, joten sinulla on runsaasti aikaa vierailla Krakovassa.

Matkailijoiden määrä Krakovassa elokuussa

Kauppatori sesonkiaikana| ©Iz Marty
Kauppatori sesonkiaikana| ©Iz Marty

Jos olet tulossa Krakovaan elokuussa, sinun on hyvä olla tietoinen siitä, että nyt on sesonkiaika, joten on suositeltavaa varata retket ja pääsyliput etukäteen. Hyvä sää ja kesäloma houkuttelevat monia kaltaisiasi turisteja, jotka haluavat tutustua tähän puolalaiseen kaupunkiin, joten myös kuljetus- ja majoitushinnat saattavat nousta.

Jos haluat varmistaa, että vierailet Auschwitzin kaltaisissa turistikohteissa, liput kannattaa ostaa etukäteen, vaikka Krakovassa on paljon muitakin nähtävyyksiä. Yleisesti ottaen se on kaupunki, jossa voi kävellä, kuljeskella kaduilla ja rentoutua puistoissa ja viheralueilla, joten suosittelen vierailemaan myös niissä, jotta vältät ruuhkaisimmat paikat.

Odotatko innolla elokuuta Krakovassa? Ei ihme, siellä on paljon tekemistä ja nähtävää, kun saavut sinne. Mihin aiot mennä?