Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Krakovassa kesällä

Kesä on hyvän sään ja pitkien valoisien päivien ansiosta yksi parhaista ajankohdista vierailla Krakovassa. Jotta siitä saisi kaiken irti, olen koonnut yhteen joukon mielenkiintoisia aktiviteetteja.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakovassa kesällä

Krakovan puisto kesällä | ©Monika

Krakova on paljon muutakin kuin sen monet muistomerkit. Puolalainen kaupunki tarjoaa runsaasti kulttuuritapahtumia, gastronomista vaihtelua ja tietenkin viihdettä. Tämä pätee kaikkina vuodenaikoina, mutta vielä enemmän kesäkuukausina.

Kun talven kylmyys on jo unohdettu, Krakovan kävijät ja asukkaat voivat kesäkaudella lähteä ulos nauttimaan Veiksel-joen ympärillä sijaitsevasta alueesta, nauttia yöstä sen lukemattomissa klubeissa tai osallistua mielenkiintoisiin festivaaleihin, kuten pierogin tai juutalaisen kulttuurin juhlallisuuksiin.

1. Kävele Planty Parkissa

Kävelyretki Planty-puistossa kesällä| ©Soon Keat Ong
Kävelyretki Planty-puistossa kesällä| ©Soon Keat Ong

Yksi Krakovan suosituimmista kesäaktiviteeteista on leppoisa kävelyretki yhdessä sen kuuluisimmista puistoista: Planty Parkissa. Suosittelen, että noudatat yhtä matkailijoiden tunnetuimmista mottoistasi: "Missä menet, tee mitä näet", ja lähdet nuorten ja vanhojen kanssa kävelylle yli neljän kilometrin pituiselle viheralueelle.

Nämä kävelyretket sopivat erinomaisesti niille, jotka ovat tehneet aamulla matkan Krakovasta Auschwitziin, joka aiheuttaa väistämättä ahdistusta. Toipumiseen ei ole mitään parempaa kuin kävelylenkki tässä vanhaa kaupunkia ympäröivässä puistossa.

Muinaisina aikoina koko Krakovan keskiaikaista kaupunkia ympäröivät puolustusmuurit. 1700-luvulta lähtien alettiin rakentaa Planty-nimistä viheraluetta. Kun kävelet sen polkuja pitkin, voit nykyäänkin nähdä jäänteitä vanhoista muureista.

Yksi puiston silmiinpistävimmistä kohdista on pohjoisosassa sijaitseva Florianin portti, joka on yksi muurien ympäröimän kaupungin alkuperäisistä sisäänkäynneistä ja täydellinen lähtökohta kahden päivän matkalle Krakovaan.

Puistossa kävellessäsi näet myös useita patsaita, jotka esittävät Puolan historian tärkeitä henkilöitä, kuten Nicolaus Copernicus, joka kävi kuuluisaa Krakovan Collegium Maiusta.

Tämän alueen suosituin ja eniten vierailtu osa on kuitenkin Wawelin linnan läheisyydessä sijaitseva osa. Siellä, joen rantaa pitkin kulkevalla bulevardilla, monet ihmiset kokoontuvat istumaan nurmikolle, kävelemään tai nauttimaan näkymistä.

Varaa opastettu kierros vanhassakaupungissa

2. Älä jätä väliin juutalaisen kulttuurin festivaalia Kazimierzissa

Kazimierz| ©Paul Arps
Kazimierz| ©Paul Arps

Krakovan-loman aikana olet varmasti viettänyt aikaa Kazimierzissa, kaupungin juutalaiskorttelissa, sillä siellä on monia näkemisen arvoisia paikkoja. Juuri tässä kaupunginosassa järjestetään yksi maan tunnetuimmista kulttuuritapahtumista: juutalaisen kulttuurin festivaali. Jos päivämäärät osuvat yksiin, siellä järjestettäviä tapahtumia ei kannata jättää väliin.

Festivaali järjestetään joka vuosi 10 päivän ajan kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa. Alun perin, vuonna 1988, se suunniteltiin tapahtumasarjaksi, jonka tarkoituksena oli muistaa juutalaisyhteisön merkitystä kaupungissa sekä tunnustaa sen historiallinen ja kulttuurinen panos.

Ensimmäisen tapahtuman jälkeen festivaali on vakiinnuttanut asemansa, ja nykyään se houkuttelee vuosittain lähes 30 000 ihmistä. Tarjolla on runsaasti erilaisia aktiviteetteja: konferensseja, työpajoja, opastettuja kierroksia ja perinteisen musiikin konsertteja, joita järjestetään eri puolilla kaupunginosaa.

Muita aktiviteetteja, joita näinä päivinä järjestetään, ovat muun muassa elokuvanäytökset, juutalaiset kokkikurssit ja kirjaesittelyt.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

3. Tee veneretki Veiksel-joella.

Veneretki Veiksel-joelle| ©Leif Arne Storset
Veneretki Veiksel-joelle| ©Leif Arne Storset

Vaikka kesää pidetään yleensä parhaana ajankohtana vierailla Krakovassa, sillä on yksi pieni haittapuoli: turistijoukot monilla kaduilla. Mahdollinen vaihtoehto välttää heidät hetkeksi on tehdä lyhyt veneretki Veiksel-joella.

Tällä retkellä voit tutustua osaan kaupungista rennommin ja rauhallisemmin, mitä arvostat esimerkiksi vilkkaan Kauppatorin vierailun jälkeen.

Voit varata nämä retket Wawelin linnan läheisyydessä, muutaman metrin päässä Lohikäärmeen luolan uloskäynnistä joen rannalla.

Kävely kestää noin tunnin. Linnan näköalojen lisäksi vaikuttavimpia kohteita ovat Pilsudskin tai Dębnickin sillat, joiden alitse kävellään. Useimpien retkien päätepiste on mielenkiintoinen benediktiiniluostari.

Toinen jokiristeilyn muoto, joka on tarkoitettu hyväkuntoisemmille, on vuokrata kajakki ja ajella sillä rauhassa jonkin aikaa.

Varaa risteily Veiksel-joella

4. Tutustu yhteen maan perinneruoista Pierogi-festivaaleilla

Pierogi| ©Naomi K-S
Pierogi| ©Naomi K-S

Elokuun aikana, yleensä kuukauden puolivälissä, Krakovassa järjestetään festivaali, joka on omistettu varsin ruokahalua herättävälle teemalle: pierogille, joka muistuttaa täytettyjä ravioleja. Jos olet kaupungissa, älä epäröi osallistua toimintaan ja oppia lisää tästä ruokalajista (ja tietysti kokeilla sen eri muotoja).

Jokainen, joka on tehnyt gastronomisen kierroksen Krakovassa tai vain kävellyt ravintolaan Krakovassa, on varmasti maistanut sitä, mikä on omalla tavallaan yksi Puolan perinteisistä ruokalajeista. Tätä ruokaa on tarjolla myös muissa alueen maissa, kuten Venäjällä. Puolalaiset ovat kuitenkin erityisen ylpeitä siitä, miten he valmistavat sitä.

Festivaalin aikana kaikki ravintolat esittelevät parhaita luomuksiaan, joiden pääosassa on tämäntyyppinen pasta. Jotkut niistä kokeilevat uusia täytteitä, jotka ylittävät tyypilliset pierogi ruskie tai pierogi kirniki (kanan kanssa). Voit kokeilla esimerkiksi hirvenlihaa, savujuustoa tai lammasta.

Festivaalin kohokohta on ehkä kilpailu koko festivaalin parhaasta pierogi-annoksesta. Tämä tapahtuma järjestetään Maly Rynekissä, ja sen aikana voit kuunnella elävää musiikkia ja tietenkin kokeilla reseptiä todella edulliseen hintaan.

Varaa kulinaarinen kierros juutalaiskortteliin

5. Löydä seppele ja tule osaksi Wiankia

Naiset Wiankissa| ©Anna Kaczmarz
Naiset Wiankissa| ©Anna Kaczmarz

Kesäpäivänseisauksen aikaan Krakovaan matkustavat voivat todistaa - ja halutessaan osallistua - yhteen kaupungin rakastetuimmista perinteistä: Wiankiin. Tämä pakanallista alkuperää oleva festivaali juhlistaa kesäkauden saapumista erilaisilla tapahtumilla.

Krakovassa on tapana heittää kukkaseppeleitä jokeen, mikä liittyy paikalliseen legendaan: prinsessa Wanda, kaupungin legendaarisen perustajan tytär, heittäytyi mieluummin Veikseliin kuin suostui naimisiin kaupunkiin tunkeutuneen saksalaisjohtajan Rydygierin kanssa.

Festivaalilla ei kannata jättää väliin hetkeä, joka sijoittuu yöhön. Wawel-kukkulan juurelle, jokea reunustavalle alueelle, kerääntyy joka vuosi suuri väkijoukko kuuntelemaan konsertteja ja nauttimaan kojuista saatavasta ruoasta ja juomasta.

Keskiyöllä paikalla olevat ihmiset (erityisesti nuoret naiset) heittävät seppeleensä veteen. Juhlan päätteeksi järjestetään todella upea ilotulitusnäytös.

Voit osallistua konsertteihin ja juhlallisuuksiin myös muualla kaupungissa, joillakin aukioilla, joille on pystytetty keskiaikaisia markkinoita.

6. Osallistu kesäoopperajuhlien esitykseen

Kesän oopperajuhlat| ©Ryszard Kornecki|
Kesän oopperajuhlat| ©Ryszard Kornecki|

Piditpä sitten oopperasta tai halusitpa vain nauttia esityksestä taianomaisessa ympäristössä, Krakovan kesäoopperajuhlat ovat loistava tilaisuus.

Festivaali järjestetään yleensä heinäkuussa, ja sitä pidetään yhtenä koko taiteellisen kauden odotetuimmista tapahtumista. Esityksiä järjestetään eri puolilla kaupunkia, sekä Krakovan monissa konserttisaleissa että joissakin vähemmän virallisissa paikoissa.

Vaikka lippuja ei ole helppo saada, tapahtuma, johon kaikki haluavat osallistua, järjestetään Wawelin linnan sisäpihalla. Tässä kauniissa ympäristössä, jota ympäröivät muun muassa kuninkaanlinnan ja Wawelin katedraalin kaltaiset rakennukset, on pystytetty näyttämö, jossa oopperan ystävät voivat seurata esityksiä.

Käytännön tietoja

Ensinnäkin suosittelen, että aloitat lippujen etsimisen mahdollisimman pian. Festivaalin suosio, erityisesti linnan sisäpihalla pidettävät esitykset, tarkoittaa, että liput myydään nopeasti loppuun.

Jos et voi ostaa lippuja lippukassasta, on parasta etsiä lippuja Krakovan tämäntyyppisille tapahtumille omistetulta viralliselta verkkosivustolta.

7. Koe Krakovan yö

Syömällä Zapiekanka| ©Zygmunt Put
Syömällä Zapiekanka| ©Zygmunt Put

Tuhansien paikallisten ja ulkomaisten opiskelijoiden läsnäolo kaupungissa sekä kesäisin matkustavat monet turistit tekevät Krakovan yöelämästä Puolan vilkkaimman. Jos pidät juhlimisesta, löydät sitä käytännössä viikon jokaisena päivänä, etsitpä sitten rauhallista tai vilkkaampaa iltaa.

Krakovan yöelämä keskittyy kahdelle eri alueelle. Ensimmäiseen, vanhaankaupunkiin, kokoontuvat yleensä turistit. Toinen, paljon nuorekkaampi, on juutalaiskortteli, joka on täynnä baareja ja pubeja ja jonka jokaisella kadulla on uskomaton tunnelma.

Jos suuntaat toiselle alueelle, suosittelen aloittamaan syömällä hyvän zapiekanka-annoksen Uudella aukiolla (Plac Nowy). Tämä ruokalaji on pohjimmiltaan patonkia, jossa on sieniä ja muita ainesosia ja joka grillataan uunissa. Samalla aukiolla on myös muita ruokakojuja, joissa on grillattua lihaa tai makkaraa.

Lounaan jälkeen on aika kierrellä kaupunginosan vilkkailla kaduilla, kunnes löydät paikan, jossa haluat yöpyä.

Lisää rauhaa ja hiljaisuutta Forumissa

Jos yö ei ole sinun juttusi, vaan haluat juoda oluen rauhassa, yksi kaupungin parhaista paikoista on Forum. Se on baariksi muutettu entinen kommunistiaikojen hotelli, ja sen löytääksesi sinun on ylitettävä joki juutalaiskorttelista.

Kesä on ehdottomasti parasta aikaa mennä tänne, sillä täällä on aurinkotuoleja, joissa voit nauttia drinkistä, josta on näkymät joelle ja Wawelin linnalle.

Varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin

8. Älä lähde kaupungista maistamatta yhtä Krakovan tyypillisistä jäätelöistä

Good Lood -jäätelö| ©Andre Chang
Good Lood -jäätelö| ©Andre Chang

Et luultavasti yhdistä Krakovaa (tai Puolaa yleensä) jäätelöön. Puolalaiset kuitenkin rakastavat tätä makeaa herkkua, ja kaupungista löytyy paljon paikkoja, joista sitä voi ostaa. Opettele vain sana lody ja osoita makua nauttiaksesi herkullisesta suupalasta.

Vaikka kaupat ovat avoinna ympäri vuoden, kesä on jäätelön sesonkiaikaa. Parhaimmissa jäätelöbaareissa on pitkät jonot, joten tiedät, minne mennä takuuvarmasti herkuttelemaan.

Kaksi hyvää jäätelöpaikkaa

Jotta onnistut varmasti heti ensimmäisellä kerralla, tässä on kaksi suositusta jäätelön ostopaikoiksi:

  • Good Lood: jo jonoja katsomalla huomaat, että tämä on yksi Krakovan suosikkipaikoista. Kuriositeettina mainittakoon, että joka ilta kello 20.00 he julkaisevat sovelluksessaan, mitä makuja he lisäävät seuraavana päivänä tavalliseen neljään (suklaa, kerma, vadelma ja suolainen karamelli).
  • Lody na Starowislnej: Tämä Starowislna-kadulla, lähellä juutalaiskorttelia sijaitseva jäätelökioski on yksi Krakovan perinteisimmistä ja suosituimmista.

9. Pyöräretki Tynieciin

Tyniec| ©Kriksos
Tyniec| ©Kriksos

Todella mielenkiintoinen aktiviteetti kesällä sään salliessa on vuokrata pyörä ja suunnata Tyniecin luostariin. Krakovan keskustasta lähtee pyörätie, joka vie sinut turvallisesti ja mukavasti 12 kilometrin pituiselle reitille sekä muihin paikkoihin ympäri kaupunkia.

Tyniec oli ennen itsenäinen kylä, mutta nykyään se on osa Krakówia. Siellä, Veiksel-joen rannalla, kukkulalle rakennettiin 1100-luvulla benediktiiniläisluostari.

Jos haluat täydentää kierrosta vierailulla luostarissa, huomaa, että se on avoinna **klo 10.00-18.**00.

Varaa Krakovan pyöräretki

10. Lähde patikointikierrokselle Zakopaneen

Zakopane| ©lucy_s86
Zakopane| ©lucy_s86

Vaikka Zakopane tunnetaan "talven pääkaupunkina", kesällä siellä on useita aktiviteetteja, jotka ovat matkan arvoisia joko omatoimisesti tai järjestettynä.

Suosituin aktiviteetti tässä Tatra-vuorten juurella sijaitsevassa kaupungissa (noin 2 tunnin ajomatka Krakovasta) on vaellusreitti, joka johtaa upealle Morskie Oko-järvelle.

Jos haluat tehdä tämän vaellusreitin, sinun on hyvä tietää, että se alkaa kaukana kaupungista. Jos olet lähtenyt omin päin, sinun on otettava yksi pikkubusseista, jotka lähtevät jatkuvasti kaupungin bussi- ja juna-asemalta ja jättävät sinut polun alkuun.

Alueella on monia muitakin polkuja, joista joissakin on nähtävyyksiä, kuten kirkkoja, pieniä vesiputouksia tai erikoisia näköalapaikkoja. Jos olet onnekas, saatat jopa nähdä peuran matkan varrella.

Varaa retki Zakopaneen

Millainen sää Krakovassa on kesällä?

Kesäpäivänseisaus Krakovassa| ©Rafał Zięba
Kesäpäivänseisaus Krakovassa| ©Rafał Zięba

Kesä on Krakovassa hyvin miellyttävää aikaa, mutta ei todellakaan helteisen kuumaa. Heinä- ja elokuun keskimääräinen maksimilämpötila on 23,4 °C, kun taas keskimääräinen minimilämpötila on noin 12,7 °C.

Syyskuu on hieman erilainen, ja lämpötila laskee. Kesän viimeisinä päivinä korkeimmat lämpötilat ovat jo miellyttävät 19ºC, mutta matalimmat voivat laskea keskimäärin 8ºC:een.

Yksi asia, joka on syytä pitää mielessä, on se, että sateen mahdollisuus on aina olemassa, sillä sadetta sataa keskimäärin 8 päivänä kuukaudessa. Paras tapa varmistaa, että voit toteuttaa suunnitelmasi, on tarkistaa sääennuste juuri ennen matkaa.

Krakovan kesäinen turistivirta

Kauppatori kesällä| ©Iz Marty
Kauppatori kesällä| ©Iz Marty

Kesä on Krakovassa matkailun huippusesonkiaikaa, joten väkijoukko on yleistä kaupungin turistialueilla. Historiallisen keskustan ulkopuolella (jopa juutalaiskorttelissa) tilanne on kuitenkin hieman rauhallisempi.

Tämä suuri turistivirta vaikuttaa majoituksen ja lentojen hintoihin. Onneksi ruoan, kuljetusten ja pääsymaksujen alhaiset hinnat kompensoivat tämän.