Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

11 tekemistä Krakovassa tammikuussa

Jotkut paikat ovat parhaimmillaan, kun lämpötila laskee, ja puolalainen kaupunki kuuluu tähän kiltakuntaan. Sen viihtyisät baarit yllättävät sinut

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

11 tekemistä Krakovassa tammikuussa

Krakova | ©Maïté De Seranno

Krakovan tarjonta ei tietenkään rajoitu vain sen toimipaikkoihin. Pien-Puolan voivodikunnan pääkaupunki yllättää sinut helmillään, kuten upealla Kauppatorilla ja hämmästyttävillä Wieliczkan suolakaivoksilla vain muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista.

1. Juhli uutta vuotta Kauppatorilla

Kauppatori talvella| ©Tomasz Bobrzynski
Kauppatori talvella| ©Tomasz Bobrzynski

Uudenvuodenaatto on yksi Krakovan tärkeimmistä juhlailloista. Tänä päivänä juhlallisuuksien sydän on Kauppatori (Rynek Glowny), johon pääset tutustumaan, jos varaat Krakovan vanhakaupunkikierroksen, ja joka isännöi juhlan kunniaksi laserscreeniä ja ilmaista musiikkifestivaalia, jossa esiintyy sekä kansallisia että kansainvälisiä artisteja. Konsertti alkaa yleensä klo 20.30 ja päättyy keskiyöllä.

Jos et halua palella, voit odottaa uutta vuotta ravintolassa. Useimmissa majoitusliikkeissä on uudenvuodenaaton menu, joka päättyy keskiyöllä lasilliseen samppanjaa. Eräitä erinomaisia vaihtoehtoja ovat mm:

Jos mielesi tekee päästää höyryjä ulos rinteessä, ei ole syytä huoleen - Krakovan keskusta on täynnä yöelämää! Kysytyimpiä vaihtoehtoja ovat muun muassa Kuubalainen teatteri, Alchemia ja Propaganda Pub. Huomaathan, että useimmat baarit ja klubit toimivat varausten perusteella. Uudenvuodenaattona sinun on varattava paikat etukäteen. Liput tulevat yleensä myyntiin marraskuun alussa.

Varaa kierros Krakovan vanhassakaupungissa

2. Tutustu maan syvyyksiin Wieliczkan suolakaivoksessa

Galleria suolakaivoksen louhinnasta| ©Aleksandr Zykov
Galleria suolakaivoksen louhinnasta| ©Aleksandr Zykov

14 kilometriä Krakovasta kaakkoon sijaitsee Wieliczkan suolakaivos, yhdeksään tasoon levittäytynyt maanalainen tunnelien ja kammioiden labyrintti, joka on houkutellut turisteja 1800-luvun puolivälistä lähtien. Nikolaus Kopernikus, Fryderyk Chopin ja Goethe antautuivat sen viehätykselle, mutta he eivät olleet ainoita. Itse asiassa Krakovan asukkaat ilmoittivat kyselytutkimuksessa, että se oli heidän suosikkinähtävyytensä. Maan vatsassa lämpötila on lähes aina vakio, joten vierailu tammikuussa on hyvä idea.

Katso , miten pääset Wieliczkaan, mutta suosittelen varaamaan retken Wieliczkan kaivoksille, sillä asiantunteva opas seuraa sinua koko matkan ajan ja selittää historiallisia anekdootteja. Lisäksi näet nähtävyyksiä, joita ei löydy maan pinnalta: suolajärviä ja kauniita maanalaisia kammioita, kuten ainutlaatuisen Pyhän Kingan kappelin, maailman suurimman kirkon, joka on rakennettu 101 metrin syvyyteen maan alle ja joka on tehty yksinomaan vuorisuolasta.

Tämä jumalanpalvelus on omistettu Pyhälle Kingalle, kaivostyöläisten suojeluspyhimykselle. Tomasz Markowski veisti pääalttarin, jonka paneeleissa on Pyhän Joosefin, Pyhän Klemensin ja Pyhän Kingan hahmot. Puolalainen taiteilija veisti myös sivualttarit, jotka kuvaavat Herodeksen asetusta, viattomien joukkomurhaa ja Lourdesin neitsytpatsasta.

Varaa matka Wieliczkan kaivoksiin

3. Ihaile Krakovaa eri näkökulmasta

Skalka| ©Mach240390
Skalka| ©Mach240390

Kun lämpötilat laskevat, on olemassa hyvä vaihtoehto kaupungin nähtävyyksien katselulle kylmässä. Tarkoitamme luonnollisesti risteilyn varaamista Veiksel-joella, jolloin sinulla on mahdollisuus nähdä Krakovan horisontti mukavista istuimista käsin. Risteilyt lähtevät Bulwar Czerwieńskin jokisatamasta ja palaavat tunnin Veikselillä ajelun jälkeen takaisin lähtöpaikkaan. Matkalla voit nähdä seuraavat nähtävyydet:

 • Skalka, barokkikirkko Kazimierzin kaupunginosan läheisyydessä.
 • Wawel-kukkula linnoineen ja katedraaleineen.
 • Norbertinus-sisarten luostari, Krakovan suurin uskonnollinen kompleksi. Jos olet kiinnostunut uskonnollisesta arkkitehtuurista, suosittelen postausta 10 Krakovan pakollista kirkkoa.
 • Cricoteka-museo, Tadeusz Kantorin vuonna 1980 perustama taiteen dokumentointikeskus.
 • Dębniki, rauhallinen kaupunginosa Veikselin rannalla.
 • Futuristinen Manggha-museo, jossa on valtava japanilaisen taiteen kokoelma.
 • Kosciuszko-kumpu, keinotekoinen kukkula kansallissankari Tadeusz Koszciuszkon muistoksi.

Varaa risteily Veiksel-joella

4. Testaa itseäsi Zakopanen rinteillä

Zakopanen taivasrinteet| ©Sende
Zakopanen taivasrinteet| ©Sende

Puolasta on viime vuosina tullut suosittu kohde laskettelun harrastajien keskuudessa. Hiihtokeskukset ja rinteet ovat parantuneet huomattavasti, ja päivälipun hinta on alle puolet siitä, mitä maksaisit Itävallassa tai Ranskassa. Unohda Alppien ja Pyreneiden pitkät rinteet - ne ovat täällä yleensä lyhyempiä, mutta tämä heikkous voi olla vahvuus, varsinkin jos opettelet laskettelemaan.

Jos asut Krakovassa, lähin kohde on Zakopane, Tatra-vuorten juurella sijaitseva kylä. Ensimmäiset matkailijat alkoivat saapua tänne 1700-luvun lopulla, ja rautatien rakentaminen vuonna 1898 vauhditti tämän pienen vuoristokaupungin muuttumista tunnetuksi matkailukohteeksi. Nykyään se on Puolan talvipääkaupunki, ja siellä on kolme hiihtoaluetta:

 • Kasprowy Wierch (alppihiihto 3 km:n päässä keskustasta).
 • Nosal (jossa on rinne erikoisslalomia ja jättiläisslalomia varten).
 • Gubalowkan mäki. Lumisateessa vietetyn päivän jälkeen voit käydä ostoksilla Krupowki-kadulla tai maistaa tyypillistä grzaniecia, mausteilla ja hunajalla maustettua glögiä.

Varaa retki Zakopaneen. Se sijaitsee noin 85 kilometrin päässä Krakovasta, ja sinne pääsee kätevimmin, jotta päivästä saa kaiken irti. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan artikkelin Parhaat matkat ja retket Krakovasta.

.

Varaa retki Zakopaneen

5. Pidä tauko perinteisessä kahvilassa

Café Noworolski| ©Cancre
Café Noworolski| ©Cancre

Vierailu Pohjois-Euroopassa talvella on loistava tapa tutustua paikallisiin tapoihin ja perinteisiin. Esimerkiksi Puolassa ihmiset viettävät iltapäivänsä mielellään kahviloissa juoden kuumaa kaakaota tai kupin teetä, ehkäpä kakkupalan kera.

Krakovan kahvilakulttuuri juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin kaupunki oli osa Itävalta-Unkarin keisarikuntaa ja Wienin tyyliin rakennetuissa kahviloissa kävi älymystön eliitti. Tämä tapa selvisi kommunismista ja elää edelleen. Jos olet kiinnostunut gastronomiasta, suosittelen lukemaan postauksen Krakovan parhaista ravintoloista tai jopa varaamaan gastronomisen kiertomatkan Krakovaan.

Krakovassa on kymmeniä baareja, joissa voit lämmitellä itsesi keskustan kävelyn jälkeen. Lue eteenpäin, olemme laatineet lyhyen listan parhaista vaihtoehdoista:

Noworolski

Vuonna 1910 avattu Café Noworolski on todistanut joitakin Krakovan tärkeimpiä historiallisia maamerkkejä. Nuori Lenin luki sanomalehtiä sen jugendtyylisissä salongeissa, ja toisen maailmansodan aikana saksalaiset joukot käyttivät sitä päämajana. Jos suljet silmäsi, voit kuvitella kuvan puolalaisesta kaupungista Belle Époquen aikana.

 • Osoite: ul. Rynek Glowny 1 Sukiennice.
 • Suositellaan kakkupalaa, josta avautuu näkymä pääaukiolle ja Pyhän Marian basilikalle.

Nowa Prowincja

Runoilijoiden ja säveltäjien suosikkipaikka. Nowa Prowincjassa kannattaa pysähtyä paksun kuuman kaakaon vuoksi. Voit myös valita lasillisen mausteviiniä.

 • Osoite: Bracka 3, do 5.
 • Suositellaan jälkiruokien ystäville. Suklaan lisäksi Nowa Prowincja tunnetaan sitruunamarenkipiirakastaan, szarlotkastaan (omenapiirakka) ja juustokakusta.

Jama Michalika

Krakovan vanhin kahvila. Vuonna 1895 perustettu Jama Michalika tarjoaa edelleen perinteisen ruokalistan, joka kattaa kaikki päivän ateriat aamiaisesta illalliseen. Vaikka monet turistit käyvätkin siellä, se on silti ehdoton vierailukohde.

 • Osoite: ul. Florianska 45.
 • Suositellaan modernismin ystäville. Młoda Polska, Puolan jugendliike, syntyi juuri tässä paikassa. Ajan johtavat taiteilijat asettivat seinille luomuksiaan.

Varaa gastronominen kiertomatka Krakovaan

6. Nauti vaunuajelusta

Vaunuajelu Krakovassa| ©Buffy1982
Vaunuajelu Krakovassa| ©Buffy1982

Kun lumi peittää puut ja niityt, luonto saa maagisen vaikutelman. Krakovan ympäristössä metsät muuttuvat valkoisiksi joka talvi, ja hyvä tapa nauttia tästä maisemasta on hevoskärryajelu. Mielenkiintoinen vaihtoehto on Ojcówin kansallispuisto, joka on maan pienin luonnonalue, mutta yksi parhaista.

Jos varaat retken Ojcówin kansallispuistoon, pääset tutustumaan alueeseen, jolle ovat ominaisia jyrkät rinteet, kalliomuodostelmat ja ennen kaikkea 400 luolaa. Ratsastusretket vievät sinut kansallispuiston kauneimpiin paikkoihin, kuten Kazimierzin linnan raunioille. Ratsastuksen päätteeksi useimmat kokemukset päättyvät nuotiolle, jossa paistetaan kielbasa, valkosipulilla, katajalla ja majoranilla maustettuja puolalaisia makkaroita.

Kävelyretket kestävät noin tunnin, ja hinnat riippuvat ryhmän henkilömäärästä. Kävelyretket ovat hyvin suosittuja turistien ja paikallisten keskuudessa, joten järjestäjät puhuvat englantia ja joissakin tapauksissa myös muita kieliä.

Varaa matka Ojcówin kansallispuistoon

7. Pakene kylmyyttä museoon

Vierailu Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa| ©Daniel Delimata
Vierailu Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa| ©Daniel Delimata

Museovierailu on aina hyvä vaihtoehto.

 • Jos pidät lentokoneista, Puolan ilmailumuseo (Al. Jana Pawła II 39) sijaitsee Krakovan laitamilla, ja se on jokaisen ilmailun harrastajan ehdoton vierailukohde.
 • Lähempänä keskustaa toinen suositeltava vaihtoehto on MOCAK, Krakovan nykytaiteen museo. Se perustettiin vuonna 2011 Zablocien jälkiteolliselle alueelle, ja siitä on tullut kaupungin tärkein nykykulttuurin keskus, jossa vierailee vuosittain yli 120 000 ihmistä.
 • Ja lopuksi erittäin mielenkiintoinen ehdotus on lähteä opastetulle kierrokselle Krakovan Rynekin maanalaiseen museoon, jossa voit tutustua oppaan johdolla siihen, millaista elämä oli muinaisessa keskiaikaisessa kaupungissa. Tätä varten kävelet maan alla peräti 4000 neliömetriä.

Varaa vierailu Krakovan Rynekin maanalaiseen museoon

8. Suuntaa Krzysztoforyn palatsiin ja nauti szopkista.

Krzysztoforyn palatsi| ©Zetpe0202
Krzysztoforyn palatsi| ©Zetpe0202

Yksi Krakovan tyypillisimmistä jouluperinteistä on szopkien, ainutlaatuisten joulupuuhien, tekeminen. Sen sijaan, että näissä rakennelmissa olisi tyypillinen kuva, jossa on luola, härkä, aasi ja Jeesus-perhe, ne ovat saaneet inspiraationsa paikallisista palatseista ja kirkoista, ja niissä on usein merkittävien puolalaisten persoonallisuuksien hahmoja.

Sopki ilmestyi ensimmäisen kerran 1200-luvulla, ja alun perin se toimi keskiaikaisen nukketeatterin (jaselka) kannettavana koristeena. Ajan myötä näitä näytelmiä alettiin käyttää poliittiseen satiiriin, niin että ne kiellettiin 1700-luvulla. Onneksi ne saatiin vuosisadan kuluttua pois unohduksesta.

Sopki on yleensä valmistettu puusta tai vanerista, kun taas pienemmät osat on yleensä tehty pahvista. Nykyään krakovalaiset kilpailevat keskenään kauneimman szopkin valmistamisesta. Jos haluat nähdä heidän luomuksensa, Krzysztoforyn palatsissa on parhaat niistä. Näyttely alkaa joulukuun alussa ja päättyy helmikuun lopussa.

.

9. Hemmottele itseäsi teatteri-illalla

Juliusz Słowackin teatteri| ©Jakub Hałun
Juliusz Słowackin teatteri| ©Jakub Hałun

Juliusz Słowackin teatteri avattiin vuonna 1893, ja se sijaitsee keskeisellä Świętego Ducha -aukiolla. Jan Zawiejskin suunnittelema teatteri on yksi Euroopan arvokkaimmista teatteriarkkitehtuurin esimerkeistä. Ulkopuolella voit ihailla sen eklektistä tyyliä, jossa yhdistyvät uusrenessanssin ja uusbarokin elementit, kun taas sisätilat on koristeltu wieniläisen taiteilijan Anton Tuchin freskoilla. Ei suotta, että se julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1978.

Kierroksia sisätiloihin järjestetään vain kesäkuukausina, mutta jos matkustat puolalaiseen kaupunkiin tammikuussa, voit tutustua siihen ostamalla lipun kohteeseen. Ohjelma on hyvin monipuolista ja vaihtelee perinteisistä esityksistä avantgarde-esityksiin. Jos olet kiinnostunut, löydät kaikki esitykset virallisilta verkkosivuilta.

Suosittelen ostamaan liput hyvissä ajoin etukäteen. Yön viettäminen teatterissa on ihanteellinen tapa suojautua tammikuun kylmyydeltä.

10. Seurustele paikallisten kanssa jäähallilla

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Krakovan jäähallit avautuvat joulukuun puolivälissä ja sulkeutuvat helmikuun lopussa.

 • Tärkein niistä pystytetään joka vuosi Blonia-puistoon, joka on valtava 48 hehtaarin niitty vanhankaupungin ja puolalaiselle hyväntekijälle Henryk Jordanille omistetun puiston välissä. Krakovan parhaassa jäähallissa on 1 200 metriä jäätä, 360 metrin pituinen jääpolku ja tilaa, jossa lapset voivat opetella luistelemaan.
 • Keskustan ulkopuolella voit valita jäähallin, joka sijaitsee suoraan Nowa Hutan kulttuurikeskusta vastapäätä. Sen pinta-ala on 23 x 35 metriä, ja se on avoinna 1. joulukuuta helmikuun loppuun.

Molemmilla jäähalleilla voit vuokrata luistimet ja kypärät paikan päällä. Siellä on myös baareja ja ruokarekkoja, joista saa ruokaa ja kuumia juomia.

11. Lämmittele kuin oikea metsuri

Vierailu Axe Nationissa| ©Rafael Wagner
Vierailu Axe Nationissa| ©Rafael Wagner

Onko kirveenheitto sinulle tuttua? Kirveenheitto on urheilulaji, jossa kilpailija heittää kirvestä kohti maalia. Laji syntyi lammen toisella puolella, ja sen vakiinnuttivat ensin kanadalaiset. Nykyään laji on ylittänyt valtameren, ja Puola on yksi niistä Euroopan maista, joilla on pisimmät perinteet.

Krakovassa sijaitseva kirveenheittopaikka on nimeltään Axe Nation, ja se syntyi kolmen harrastajan, Kacper Juraszin, Karolina Pachin ja Tomek Pietraszkon, intuitiosta. Laitos sijaitsee osoitteessa Grodzka Street 46, viiden minuutin kävelymatkan päässä keskustorilta.

Axe Nation syntyi vuonna 2016, ja siitä lähtien se on isännöinyt liigaa, joka noudattaa alkuperäisiä kanadalaisia sääntöjä. Laitos sijaitsee 13. vuosisadan kellarissa, ja siellä on kolme salia ja viisi kenttää. Sisään astuessasi valmentaja selittää lajin perussäännöt ja antaa hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten aseita heitetään oikein.

Mitä pakata mukaan Krakovan vierailua varten tammikuussa

Pakkaaminen| ©Ketut Subiyanto
Pakkaaminen| ©Ketut Subiyanto

Tammikuu on yleensä vuoden kylmin kuukausi. Päivisin lämpötila on noin 0 celsiusastetta, kun taas öisin lämpötila voi helposti nousta -7/-10 asteeseen. Mitä sinun pitäisi siis pakata mukaan? Ensinnäkin on parasta pukeutua kerrospukeutumisessa. Koska joudut kävelemään jonkin verran, ota mukaan lämmin villapaita, raskas takki ja talvihattu.

Muista, että voi sataa lunta, joten on suositeltavaa käyttää vedenpitäviä vaatteita. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Krakovassa talvella.

Varaa kiertoajelu Krakovan vanhaankaupunkiin