Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Krakovassa tammikuussa

Vuoden aluksi ei ole mitään parempaa kuin pitkä viikonloppu Krakovassa. Jotkut paikat ovat parhaimmillaan, kun lämpötila laskee, ja puolalainen kaupunki kuuluu tähän killan jäseniin - sen viihtyisät baarit saavat sinut unohtamaan kaikki vastoinkäymiset!

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakovassa tammikuussa

Krakova | ©Maïté De Seranno

Krakovan tarjonta ei tietenkään rajoitu kauppoihin ja ravintoloihin. Pien-Puolan voivodikunnan pääkaupunki yllättää sinut helmillään, kuten upealla Kauppatorilla ja hämmästyttävällä suolakaivoksella vain muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista.

1. Pidä taukoa perinteisistä kahviloista

Café Noworolski| ©Cancre
Café Noworolski| ©Cancre

Talvella Pohjois-Euroopassa vieraileminen on hyvä tapa tutustua paikallisiin tapoihin ja perinteisiin. Esimerkiksi Puolassa ihmiset viettävät mielellään iltojaan kahviloissa juoden kuumaa kaakaota tai kupin teetä, ehkäpä kakkupalan kera.

Krakovan kahvilakulttuuri juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin kaupunki oli osa Itävalta-Unkarin keisarikuntaa ja wieniläistyyliset kahvilat olivat älymystön eliitin suosiossa. Tämä tapa selvisi kommunismista ja on edelleen elossa. Jos olet kiinnostunut gastronomiasta, suosittelen sinua lukemaan Krakovan parhaita ravintoloita käsittelevän postauksen.

Krakovassa on kymmeniä baareja, joissa voi lämmitellä keskustan kävelyn jälkeen. Lue eteenpäin, olemme laatineet lyhyen luettelon parhaista saatavilla olevista vaihtoehdoista:

Noworolski

Vuonna 1910 avattu Café Noworolski on nähnyt Krakovan tärkeimmät historialliset maamerkit. Nuori Lenin luki sanomalehtiä sen jugendtyylisissä salongeissa, ja toisen maailmansodan aikana saksalaiset joukot käyttivät sitä päämajana. Jos suljet silmäsi, voit kuvitella kuvan puolalaisesta kaupungista Belle Époquen aikana.

 • Osoite: ul. Rynek Glowny 1 Sukiennice,
 • Suositellaan kakkupalaa, josta on näköala pääaukiolle ja Pyhän Marian basilikalle.

Nowa Prowincja

Runoilijoiden ja säveltäjien suosima paikka. Kannattaa pysähtyä Nowa Prowincjaan sen paksun kuuman kaakaon vuoksi. Voit myös valita lasillisen mausteviiniä.

 • Osoite: Bracka 3, do 5
 • Suositellaan jälkiruokien ystäville. Suklaan lisäksi Nowa Prowincja tunnetaan sitruunamarenkipiirakastaan, szarlotkastaan (omenapiirakka) ja juustokakusta.

Jama Michalika

Krakovan vanhin kahvila. Jama Michalika perustettiin vuonna 1895, ja sen kahvila tarjoaa edelleen perinteisen ruokalistan, joka kattaa kaikki päivän ateriat aamiaisesta illalliseen. Vaikka monet turistit käyvät siellä, se on edelleen ehdoton vierailukohde.

 • Osoite: ul. Florianska 45, Krakova
 • Suositellaan jugendtyylin ystäville. Młoda Polska, Puolan jugendliike, syntyi juuri tässä laitoksessa. Sen ajan johtavat taiteilijat sijoittivat luomuksiaan seinille.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

2. Juhli uutta vuotta torilla

Kauppatori talvella| ©Tomasz Bobrzynski
Kauppatori talvella| ©Tomasz Bobrzynski

Uudenvuodenaatto on yksi Krakovan tärkeimmistä juhlailloista. Tänä päivänä juhlallisuuksien keskus on Kauppatori (Rynek Glowny), jossa on tänä päivänä laserscreen ja ilmainen musiikkifestivaali, jossa esiintyy sekä kansallisia että kansainvälisiä artisteja. Konsertti alkaa yleensä klo 20:30 ja päättyy keskiyöllä.

Jos et halua vilustua, voit odottaa uutta vuotta ravintolassa. Useimmissa ravintoloissa on uudenvuodenaaton menu, joka päättyy keskiyöllä lasilliseen samppanjaa. Kohokohtiin kuuluvat Wierzyneky-ravintola (jossa tarjoillaan Puolan kuninkaallisen hovin valmistamia ruokia) ja tyylikäs Miod Malina.

Jos rinteiden jälkeen tekee mieli päästää höyryjä ulos, ei ole mitään syytä huoleen - Krakovan keskusta on täynnä yöelämää! Kuubalainen teatteri, Alchemia ja Propaganda Pub ovat kysytyimpiä vaihtoehtoja. Huomioithan, että useimmat baarit ja klubit toimivat varausten perusteella. Uudenvuodenaattona sinun on tehtävä varaus etukäteen. Liput tulevat yleensä myyntiin marraskuun alussa.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

3. Tutustu maan syvyyksiin Wieliczkan kaivoksessa

Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov

Noin 14 kilometriä Krakovasta kaakkoon sijaitsee Wieliczkan suolakaivos, joka on yksi maan suosituimmista nähtävyyksistä. Se on maanalainen tunnelien ja kammioiden labyrintti yhdeksässä tasossa, joka on houkutellut turisteja 1800-luvun puolivälistä lähtien. Nikolaus Kopernikus, Fryderyk Chopin ja Goethe antautuivat sen viehätykselle, mutta he eivät olleet ainoita.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Krakovan asukkaat ilmoittivat, että heidän suosikkinähtävyytensä on itse Wieliczkan suolakaivos. Maan uumenissa lämpötila on lähes aina vakio, joten vierailu tammikuussa on hyvä idea.

Maan uumenissa näet maisemia, joita ei löydy maan pinnalta: suolajärviä ja kauniita maanalaisia kammioita, kuten ainutlaatuisen Pyhän Kingan kappelin. Maailman suurin maan alle rakennettu kirkko on 101 metriä syvä, ja se on tehty yksinomaan vuorisuolasta.

Tämä palvontapaikka on omistettu Pyhälle Kingalle, kaivostyöläisten suojeluspyhimykselle. Tomasz Markowski veisti pääalttarin, jonka paneeleissa on Pyhän Joosefin, Pyhän Klemensin ja Pyhän Kingan hahmot. Puolalainen taiteilija veisti myös sivualttarit, jotka kuvaavat Herodeksen asetusta, viattomien teurastusta ja Lourdesin neitsytpatsasta.

Kohde sijaitsee noin 20 minuutin päässä Krakovasta, ja sinne pääsee helposti bussilla tai junalla. Jos kuitenkin haluat tutustua Wieliczkan kaivokseen, on parasta varata järjestetty kierros. Asiantunteva opas seuraa sinua koko matkan ajan ja selittää tärkeimmät historialliset anekdootit. Lisätietoja on artikkelissa Miten päästä Wieliczkan suolakaivoksille Krakovasta?

Varaa retki Wieliczkan kaivoksiin

4. Ota suunnaksi Krzysztoforyn palatsi ja nauti szopkista.

Krzysztoforyn palatsi| ©Zetpe0202
Krzysztoforyn palatsi| ©Zetpe0202

Yksi tyypillisimmistä jouluperinteistä Krakovassa on szopkien, ainutlaatuisten joulusänkyjen, valmistaminen. Tyypillisen luolakuvan, härän, aasin ja Jeesuksen perheen sijaan nämä rakennelmat ovat saaneet vaikutteita paikallisista palatseista ja kirkoista, ja niissä on usein merkittävien puolalaisten persoonallisuuksien hahmoja. Sopki on yleensä valmistettu puusta tai vanerista, kun taas pienemmät osat on yleensä valmistettu pahvista.

Sopki ilmestyi ensimmäisen kerran 1200-luvulla, ja alun perin se toimi keskiaikaisen nukketeatterin, jaselkan, kannettavana koristeena. Ajan myötä näitä näytelmiä alettiin käyttää poliittiseen satiiriin siinä määrin, että ne kiellettiin 1700-luvulla. Onneksi ne saatiin vuosisadan kuluttua pois unohduksesta.

Nykyään krakovalaiset kilpailevat keskenään kauneimman szopkin luomisesta. Jos haluat nähdä heidän luomuksiaan, Krzysztofory-palatsissa on niistä parhaat. Näyttely alkaa joulukuun alussa ja päättyy helmikuun lopussa.

5. Ihaile Krakovaa eri näkökulmasta

Skalka| ©Mach240390
Skalka| ©Mach240390

Kun lämpötilat laskevat, on hyvä vaihtoehto nähdä kaupungin muistomerkit kylmässä. Puhumme luonnollisesti laivamatkasta, joka antaa sinulle mahdollisuuden nähdä Krakovan horisontti mukavista istuimista. Risteilyt lähtevät Bulwar Czerwieńskin jokisatamasta ja palaavat lähtöpisteeseen tunnin Vesilahden vesillä kulkemisen jälkeen. Matkalla voit nähdä seuraavat nähtävyydet:

 • Skalka, barokkikirkko Kazimierzin kaupunginosan läheisyydessä.
 • Wawel-kukkula ja sen linna ja katedraali.
 • Norbertinus-sisarten luostari, Krakovan suurin uskonnollinen kokonaisuus. Jos olet kiinnostunut uskonnollisesta arkkitehtuurista, suosittelen postausta, jossa kerrotaan 10 pakollista kirkkoa Krakovassa.
 • Cricoteka-museo, Tadeusz Kantorin vuonna 1980 perustama taiteen dokumentointikeskus.
 • Dębniki, rauhallinen kaupunginosa Veikselin rannalla.
 • Futuristinen Manggha-museo, jossa on valtava kokoelma japanilaista taidetta.
 • Kosciuszko Mound, keinotekoinen kukkula kansallissankari Tadeusz Koszciuszkon muistoksi.

Varaa risteily Veiksel-joella

6. Testaa itsesi Zakopanen rinteillä

Zakopane Sky Track| ©Sende
Zakopane Sky Track| ©Sende

Viime vuosina Puolasta on tullut suosittu kohde hiihtoharrastajien keskuudessa. Lomakeskukset ja rinteet ovat paljon paremmat, ja päivälipun hinta on alle puolet siitä, mitä maksaisit Itävallassa tai Ranskassa. Unohda pitkät Alppien ja Pyreneiden rinteet - ne ovat täällä yleensä lyhyempiä, mutta tämä heikkous voi olla vahvuus, varsinkin jos opettelet hiihtämään.

Jos yövyt Krakovassa, lähin kohde on Zakopane, Tatra-vuorten juurella sijaitseva kylä. Ensimmäiset matkailijat alkoivat saapua 1700-luvun lopulla, ja rautatien rakentaminen vuonna 1898 nopeutti tämän pienen vuoristokaupungin muuttumista tunnetuksi matkailukohteeksi.

Nykyään Zakopane on Puolan talvipääkaupunki, ja siellä on kolme hiihtoaluetta: Kasprowy Wierch (korkealentohiihto 3 kilometrin päässä keskustasta), Nosal (jossa on erikoislalom- ja jättiläislalom-rinne) ja Gubalowka Hill. Lumisateessa vietetyn päivän jälkeen voit käydä ostoksilla Krupowki-kadulla tai maistella tyypillistä grzaniecia, mausteilla ja hunajalla maustettua glögiä.

Zakopane on noin 85 kilometrin päässä Krakovasta, joten sinne voi saapua aamulla ja palata iltapäivällä. Jos haluat viettää päivän vuoristossa, on parasta valita järjestetty retki. Jos haluat lisätietoja, suosittelen sinua lukemaan artikkelin Parhaat matkat ja retket Krakovasta.

Varaa retki Zakopaneen Krakovasta käsin

7. Hemmottele itseäsi teatteri-illalla

Juliusz Słowackin teatteri| ©Jakub Hałun
Juliusz Słowackin teatteri| ©Jakub Hałun

Juliusz Słowackin teatteri avattiin vuonna 1893, ja se sijaitsee keskeisellä Świętego Ducha -aukiolla. Jan Zawiejskin suunnittelema teatteri on yksi Euroopan arvokkaimmista teatteriarkkitehtuurin esimerkeistä. Ulkopuolella voit ihailla sen eklektistä tyyliä, jossa yhdistyvät uusrenessanssin ja uusbarokin elementit, kun taas sisätilat on koristeltu wieniläisen taiteilijan Anton Tuchin freskoilla. Unesco julisti sen maailmanperintökohteeksi vuonna 1978, eikä syyttä.

Kierroksia sisätiloihin järjestetään vain kesäkuukausina, mutta jos matkustat puolalaiseen kaupunkiin tammikuussa, voit tutustua siihen ostamalla lipun rakennustyömaalle. Ohjelma on hyvin monipuolinen ja vaihtelee perinteisistä esityksistä avantgardistisiin esityksiin. Jos olet kiinnostunut, löydät kaikki esitykset virallisilta verkkosivuilta. Suosittelen ostamaan liput hyvissä ajoin etukäteen. Teatteri-illan viettäminen on ihanteellinen tapa suojautua tammikuun kylmältä.

8. Seurustele paikallisten kanssa jäähalleilla

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Krakovan jäähallit avataan joulukuun puolivälissä ja suljetaan helmikuun lopussa. Tärkein niistä pystytetään joka vuosi Blonia-puistoon, joka on 48 hehtaarin laajuinen niitty vanhan kaupungin ja puiston välissä ja joka on omistettu puolalaiselle hyväntekijälle Henryk Jordanille. Krakovan parhaassa jäähallissa on 1 200 metriä pitkä kaukalo, 360 metriä pitkä jääpolku ja tila, jossa lapset voivat oppia luistelemaan jäällä.

Keskuksen ulkopuolella voit valita luistinradan, joka sijaitsee aivan Nowa Hutan kulttuurikeskuksen edessä. Sen pinta-ala on 23 x 35 metriä, ja se on avoinna 1. joulukuuta - helmikuun loppuun. Molemmissa jäähalleissa voit vuokrata luistimet ja kypärät paikan päällä. Tarjolla on myös baareja ja ruokarekkoja, jotka tarjoavat ruokaa ja kuumia juomia.

9. Nauti vaunuajelusta

Vaunut Krakovassa| ©Buffy1982
Vaunut Krakovassa| ©Buffy1982

Kun lumi peittää puut ja niityt, luonto saa maagisen kosketuksen. Krakovan ympäristössä metsät muuttuvat valkoisiksi joka talvi, ja hyvä tapa nauttia maisemista on ratsastaa hevosvaunuilla. Mielenkiintoinen vaihtoehto on Ojcówin kansallispuisto, joka on maan pienin luonnonalue, mutta yksi parhaista.

Tälle alueelle ovat ominaisia jyrkät rinteet, kalliomuodostelmat ja ennen kaikkea 400 luolaa. Ratsastuskierrokset alkavat maatilalta ja vievät kansallispuiston kauneimpiin paikkoihin, kuten Kazimierzin linnan raunioille. Useimmat retket päättyvät nuotiolle, jossa paistetaan valkosipulilla, katajanmarjalla ja meiramiöljyllä maustettuja puolalaisia makkaroita, kielbasoja.

Kävelyt kestävät noin tunnin, ja hinnat riippuvat ryhmän henkilömäärästä. Nämä kierrokset ovat hyvin suosittuja turistien ja paikallisten keskuudessa, joten järjestäjät puhuvat englantia ja joissakin tapauksissa myös muita kieliä. Jotkut matkat järjestävät myös kuljetuksia Krakovan ja Ojcówin kansallispuiston välillä.

Nämä kierrokset ovat saatavilla myös muina vuodenaikoina - vaihda vain vaunujen luistimet pyöriin! Jos olet kiinnostunut retkistä lämpiminä kuukausina, suosittelen lukemaan postauksen 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Krakovassa kesällä.

Varaa retki Ojcówin kansallispuistoon

10. Lämmittele kuin oikea metsuri

Vierailu Axe Nationissa| ©Rafael Wagner
Vierailu Axe Nationissa| ©Rafael Wagner

Onko kirveenheitto sinulle tuttua? Kirveenheitto on urheilulaji, jossa kilpailija heittää kirvestä kohti maalia. Laji syntyi lammen toisella puolella, ja kanadalaiset vakiinnuttivat sen ensimmäisenä. Nykyään laji on ylittänyt valtameren, ja Puola on yksi Euroopan maista, joilla on pisimmät perinteet.

Krakovassa sijaitseva kirveenheittopaikka on nimeltään Axe Nation, ja se syntyi kolmen harrastajan, Kacper Juraszin, Karolina Pachin ja Tomek Pietraszkon, intuitiosta. Majoitusliike sijaitsee osoitteessa Grodzka-katu 46, viiden minuutin kävelymatkan päässä keskustorilta.

Axe Nation syntyi vuonna 2016, ja siitä lähtien se on isännöinyt liigaa, joka noudattaa alkuperäisiä kanadalaisia sääntöjä. Laitos sijaitsee 1200-luvulla rakennetussa kellarissa, ja siinä on kolme salia ja viisi salia. Kun tulet sisään, valmentaja selittää lajin perussäännöt ja antaa hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten aseita heitetään oikein.

Mitä pakata Krakova tammikuussa

Pakkaus| ©Ketut Subiyanto
Pakkaus| ©Ketut Subiyanto

Tammikuu on yleensä vuoden kylmin kuukausi. Päivisin lämpötila on pakkasen tuntumassa, kun taas yöllä se voi helposti nousta -7º/-10º asteeseen. Mitä sinun pitäisi pakata mukaan? Ensinnäkin on parasta pukeutua kerroksittain. Koska joudut kävelemään jonkin verran, ota mukaan lämmin pusero, raskas takki ja talvihattu. Muista, että saattaa sataa lunta, joten on suositeltavaa käyttää vedenpitäviä vaatteita. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Krakovassa talvella.

Vaihtoehtoiset suunnitelmat kylmän torjumiseksi tammikuussa

Vierailu Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa| ©Daniel Delimata
Vierailu Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa| ©Daniel Delimata

Museovierailu on aina suositeltava vaihtoehto. Jos pidät lentokoneista, Krakovan laitamilla sijaitseva Puolan ilmailumuseo (Al. Jana Pawła II 39) on jokaisen ilmailun harrastajan ehdoton kohde. Toinen suositeltava vaihtoehto lähempänä keskustaa on MOCAK, Krakovan nykytaiteen museo. Vuonna 2011 Zablocien jälkiteollisella alueella perustetusta museosta on tullut kaupungin tärkein nykykulttuurin keskus, jossa vierailee vuosittain yli 120 000 ihmistä.