Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Parhaat Jewish Quarter -matkat Krakovassa

Pidätkö historiallisissa paikoissa vierailemisesta ja oletko kiinnostunut oppimaan kaiken juutalaisten historiasta toisen maailmansodan aikana? Jos näin on, suosittelen matkaa ajassa taaksepäin Krakovan juutalaiskorttelissa.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Parhaat Jewish Quarter -matkat Krakovassa

Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli | ©pa00lo

Krakovan nähtävyyksien ja tekemisten joukkoon kuuluu ehdottomasti vierailu juutalaiskortteliin. Tämä Krakovan juutalaisgettona tunnettu alue oli yksi viidestä suuresta kaupunginosasta, jotka natsit loivat Puolan miehityksen aikana toisessa maailmansodassa. Nykyään on jäljellä monia kohtia, jotka ovat todisteena yhdestä ihmiskunnan historian suurimmista tarinoista ja rikoksista.

Voit valita tämän kaupunginosan kierrokseksi kävely-, pyöräily- tai Segway-kierroksen. Kukin niistä kattaa tietyt nähtävyydet ja museot. Voit valita ajan ja mieltymyksesi mukaan parhaiten sopivan kierroksen. Vaikka useimmat niistä ovat historiallisia kierroksia, jotkut niistä, kuten gastronominen kierros, näyttävät sinulle kuuluisan kaupunginosan toisen puolen.

1. Yksityinen kierros juutalaiskorttelissa: ohi Schindlerin tehtaan ja gheton sankariaukion

Schindlerin tehdas| ©DzidekLasek
Schindlerin tehdas| ©DzidekLasek

Krakovan kiehtova juutalaiskortteli on ehdoton nähtävyys, jos lomailet Krakovassa. Suosittelen valitsemaan tämän kierroksen, sillä sen avulla voit tutustua useisiin nähtävyyksiin yhden päivän aikana.

Kierroksen aikana oppaasi kertoo sinulle historiaa kaikkien vierailukohteiden takana. Kierroksen kokonaiskesto on noin 3 tuntia, ja kierroksen keskihinta on 50 €.

Tavatessanne oppaan ja ryhmänne Krakovassa kävelette juutalaiskortteliin, Kazimierziin. Kävelymatka kestää noin 20 minuuttia, riippuen tapaamispaikasta. Kun saavut kortteliin, huomaat, miten kaksi kulttuuria, puolalainen ja juutalainen, voivat elää yhdessä samassa paikassa.

Jos sinulla on vain kaksi päivää aikaa tutustua Krakovaan, tämä on ihanteellinen kierros sinulle. Kun saavut Kazimierziin, juutalaiskortteliin, ohitat Schindlerin tehtaan, joka pelasti yli 1200 juutalaista holokaustilta.

Muita kohteita, jotka ohitat, ovat gheton sankariaukio ja Kotkan apteekkimuseo. Tämä apteekki jää usein huomiotta kaupunginosassa vieraillessa. Sillä oli kuitenkin tärkeä rooli juutalaisten historiassa, sillä se toimi kohtaamispaikkana ja turvapaikkana, josta sai lääkkeitä ja ruokaa.

Apteekin omistaja oli puolalainen ja kieltäytyi lähtemästä kotoaan, kun natsit nimesivät tilan juutalaisghetoksi. Kierroksella opit lisää tästä historiasta.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

 • Hinta: noin 50 €.
 • Kesto: noin 3 tuntia.
 • Kuljetusmuoto: kävellen.
 • Tämän vaihtoehdon edut: saat nopean kierroksen juutalaiskorttelissa ja näet kuuluisimmat kohteet ulkopuolelta.
 • Vaihtoehdon haitat: Kierros jättää luultavasti halun nähdä enemmän, koska kierros tehdään vain ulkopuolelta. Opas tekee kuitenkin parhaansa varmistaakseen, että opit kaikki yksityiskohdat kustakin historiallisesta kohteesta.

Varaa kiertoajelu Krakovan juutalaiskortteliin

2. Kazimierzin gastronominen kierros

Juutalainen ruoka| ©Brian Nelson
Juutalainen ruoka| ©Brian Nelson

Jos olet kiinnostunut gastronomisista kierroksista Krakovassa, kutsun sinut tällaiselle kierrokselle Kazimierzin kaupunginosaan. Kierros on jalkaisin, joten voit vierailla jopa 5 ravintolassa.

Kierroksen aikana vietät noin 3 tuntia, joten voit maistella kaikkia ruokia kaikessa rauhassa. Noin 70 euron pääsymaksuun sisältyy jokaisessa ravintolassa saamasi maistiaiset.

Kazimierzin kaupunginosa on yksi Krakovan vanhimmista, joten sen kulttuuri ja historia näkyvät paitsi historiallisissa kohteissa myös ruoassa. Kun maistelet ruokaa, oppaasi kertoo sinulle monien ruokalajien historiaa. Ne ovat yleensä sekoitus puolalaista ja juutalaista kulttuuria.

Matkaopas kertoo, mille alueelle ravintoloista kannattaa mennä maistamaan ruokaa. Maistat yhteensä 15 ruokalajia. Ruoan lisäksi voit maistella paikallista käsityöolutta ja vodkaa. Muita juomia, kuten vettä ja virvoitusjuomia, on saatavilla, jos haluat niitä.

Kutsun sinut käyttämään tätä kierrosta hyväkseen paitsi syömiseen, myös tapaamaan ihmisiä, joilla on samat kiinnostuksen kohteet kuin sinulla. Ruoka on aina hyvä tekosyy keskusteluun.

Vierailemienne ravintoloiden lisäksi oppaasi suosittelee kahviloita, baareja ja muita ravintoloita. Nämä voit lisätä Krakovassa sijaitsevien parhaiden ravintoloiden luetteloon.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

 • Hinta: noin 70 €.
 • Kesto: noin 3,5 tuntia.
 • Kuljetusmuoto: kävellen
 • Vaihtoehdon edut: Tämäntyyppisellä kierroksella tutustut juutalaiskorttelin toiseen puoleen eikä vain sen historiaan ja suosituimpiin nähtävyyksiin.
 • Vaihtoehdon haitat: Jos sinulla on erilaisia ruoka-aineintoleransseja tai -allergioita, sinun on oltava hyvin varovainen tämän kierroksen kanssa.

Varaa kulinaarinen kierros juutalaiskortteliin

3. Kazimierzin kierros: sisältää vierailut museoihin ja synagogiin.

Synagoga| ©Lainie Berger
Synagoga| ©Lainie Berger

Jos et halua jättää väliin mitään juutalaiskorttelin nähtävyyksistä, suosittelen tätä kävelykierrosta. Jokaisella pysähdyspaikalla sinulla on riittävästi aikaa astua sisään ja kävellä paikan päällä samalla, kun kuuntelet tarinoita, joita oppaasi kertoo sinulle. Kierros kestää noin 4+ tuntia ja sen keskihinta on 70 euroa.

Ensimmäinen pysäkki on Oskar Schindlerin tehdas. Tässä entisessä emalitehtaassa näet näyttelyesineitä, jotka kertovat, millaista elämä Krakovassa oli toisen maailmansodan aikana. Voit mennä sisään niin kauan kuin opas sanoo ja jatkaa sitten kierrosta.

Seuraava pysähdyspaikka on gheton sankariaukio. Täällä voit ihailla gheton sankareiden muistomerkkiä ja kuunnella oppaan kertomia historiallisia faktoja.

Sitten suuntaat Veiksel-joen yli johtavalle Isä Bernatekin kävelysillalle, joka yhdistää Kazimierzin kaupunginosan Podgorzen kaupunginosaan. Täällä näet, että monet turistit ripustavat riippulukkoja lupauksen symbolina.

Kierros pysähtyy yleensä myös Remuhin synagogassa, Starassa, Izaakissa, Highenissa ja Tempelissä.

Se pysähtyy myös Krakovan Galician juutalaisessa museossa, jossa muistellaan holokaustin uhreja, ja Uudella juutalaisella hautausmaalla.

Ohitat myös vanhan gheton muurit, Szeroka-kadun, Jan Karskin patsaan ja Uuden torin.

Rouva Dresnerin piha ja portaat ovat monien kävijöiden odottama paikka, sillä tämä paikka esiintyy Steven Spielbergin elokuvassa "Schindlerin lista", joten elokuvaharrastajat pysähtyvät aina ottamaan kuvia.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

 • Hinta: noin 80 €.
 • Kesto: noin 4 tuntia
 • Kuljetusmuoto: kävellen
 • Tämän vaihtoehdon edut: Tämä on yksi täydellisimmistä kierroksista, sillä sen avulla voit käydä mielenkiintoisimmissa paikoissa, etkä vain ohittaa niitä.
 • Vaihtoehdon haitat: Kierros vaatii paljon energiaa, sillä se vaatii tuntikausien kävelyä. Suosittelen syömään aamiaista ennen lähtöä ja ottamaan mukaan vesipulloja ja välipaloja matkaa varten. Muista, että museoiden ja synagogien sisällä ei saa syödä ruokaa.

Varaa yksityinen kierros juutalaiskortteliin

4. Segway-kierros Krakovan juutalaiskorttelissa

Ryhmä ihmisiä segwayllä| ©Markus Tacker
Ryhmä ihmisiä segwayllä| ©Markus Tacker

Joillekin ihmisille kävelykierros Krakovan juutalaiskorttelissa voi olla hieman väsyttävä. On kuitenkin muitakin tapoja kiertää tämä paikka ongelmitta:segwayn avulla voit kiertää kaikki alueen suosituimmat nähtävyydet noin kahdessa tunnissa. Näiden kierrosten keskihinta on 40 €. Tämän ajoneuvon kyydissä voit tutustua ravintoloita ja baareja täynnä oleviin katuihin, mutta myös juutalaiskorttelin historialliseen puoleen.

Aloita kierros ensin lyhyellä oppitunnilla tai koulutuksella. Opas selittää, miten Segway toimii, ja se on ihanteellinen kulkuväline liikuntarajoitteisille

Tämän jälkeen olet valmis tutustumaan paikallisiin katuihin ja markkinoihin. Ohitatte myös Schindlerin tehtaan, Getton sankariaukion, kuuluisimmat synagogat, Isä Bernatekin kävelysillan ja muita kiinnostavia paikkoja. Huomioikaa, että kierrokselle ei kuulu sisäänpääsy museoihin tai tehtaisiin, vaan kuljette vain niiden ohi. Kehotamme sinua kiinnittämään huomiota kaikkiin historiallisiin faktoihin, joita opas kertoo sinulle matkan varrella.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

 • Hinta: noin 40 €.
 • Kesto: noin 2 tuntia.
 • Kuljetusväline: Segway.
 • Tämän vaihtoehdon edut: voit tutustua kaikkiin juutalaiskorttelin suosittuihin nähtävyyksiin helposti käsiteltävän ajoneuvon kyydissä.
 • Vaihtoehdon haitat: Tällä kierroksella ei pääse museoihin ja muihin kohteisiin, joihin voi tutustua sisäpuolelta.

Varaa kierros Krakovan juutalaiskortteliin

5. Polkupyöräretki Krakovaan ja juutalaiskortteliin

Krakova pyörällä| ©Nomadic Julien
Krakova pyörällä| ©Nomadic Julien

Jos pidit juutalaiskorttelin segway-kierroksen ideasta, tulet varmasti pitämään tästä pyöräretkestä. Tämä vaihtoehto on ihanteellinen, jos etsit tekemistä yhden päivän aikana Krakovassa, sillä näet paitsi juutalaiskorttelin myös suuren osan Krakovasta. Tämä kierros voi kestää jopa 4 tuntia ja maksaa keskimäärin vain 19 euroa.

Aloita kierros oppaasi etukäteen sopimasta tapaamispaikasta. Siellä sinulle jaetaan pyörä ja annetaan ohjeet. On sanomattakin selvää, että sinun on osattava ajaa pyörällä, jotta vältyt onnettomuuksilta.

Kaikki yritykset eivät tarjoa kypäriä, kyynärpää- ja polvisuojia. Suosittelen, että otat ne mukaasi, jotta vältät loukkaantumiset onnettomuuden sattuessa.

Kierros alkaa Krakovan vanhastakaupungista ja kulkee kaupungin pyöräteiden verkostoa pitkin. Kulkiessasi näet Krakovan kauppatorin ja kuninkaallisen Wawelin linnan. Krakovan linnaan voit tutustua toiste, sillä se on erittäin suosittu ja näkemisen arvoinen kohde. Kauppatorilla on myös monenlaista tekemistä ja se ansaitsee erityisen vierailun.

Reitti vie sinut Krakovan juutalaiskortteliin. Pyörästäsi käsin voit arvostaa tämän alueen modernia osaa, joka on täynnä taidegallerioita, ravintoloita ja niin edelleen. Kuljet kuitenkin myös synagogien, hautausmaiden ja museoiden ohi. Opas antaa sinun pysähtyä tietyissä kohdissa, jotta voit ihailla maisemia ja ottaa kuvia.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

 • Hinta: noin 19 €.
 • Kesto: enintään 4 tuntia.
 • Kuljetusväline: polkupyörä.
 • Vaihtoehdon edut: Tällä kierroksella näet osan Krakovan kaupungista ennen kuin pääset juutalaiskortteliin.
 • Vaihtoehdon haitat: Segway-kierroksen tavoin et pääse pyörällä minnekään.

Varaa Krakovan pyöräretki

Mitä näen tämäntyyppisellä kierroksella?

Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli| ©Svitlana
Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli| ©Svitlana

Krakova on kaupunki Etelä-Puolassa, jossa asui noin 60 000 juutalaista. Kun Saksan armeija miehitti tämän kaupungin, juutalaisten vainoaminen kiihtyi.

Yksi toteutetuista toimenpiteistä oli juutalaiskorttelin perustaminen Krakovaan. Nykyään tämä alue on suojeltu, jotta voit vierailla siellä ja olla unohtamatta näitä historiallisia tapahtumia.

Kortteli oli aidattu piikkilanka-aidoilla ja jopa kivimuurilla. Vaikka alue on nykyään modernisoitu, voit yhä nähdä jälkiä Puolan historian ehkä synkimmäisestä jaksosta. Kierrosopas kertoo yksityiskohtaisesti jokaisesta vierailemastasi kohteesta.

Vaikka voisi sanoa, että tämän paikan jokaisella kadulla, muurilla ja kulmalla on jotain kerrottavaa, on tiettyjä paikkoja, joita et voi jättää väliin. Kuten mainitsin tämän artikkelin loppuosassa, näet museoita, joissa käsitellään juutalaisten ja heidän vainojensa historiaa. Monet näistä paikoista olivat aikoinaan tehtaita, joissa juutalaiset työskentelivät.

Muista paikoista, kuten kuninkaallisesta Wawelin linnasta, tuli Puolan kenraalikuvernööriksi nimitetyn natsijuristi Hans Frankin asuinpaikka. Tämän lisäksi löydät myös muita kiinnostavia kohteita.

Osta lippu Krakovan linnaan

Vinkkejä retkelle Krakovan juutalaiskortteliin

Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli| ©Ewa Urban
Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli| ©Ewa Urban

Kuten olet ehkä huomannut, suurin osa retkistä tehdään kävellen. Siksi tärkein neuvoni on ottaa mukaan ergonomiset kengät, joilla voit kävellä vapaasti.

Toinen tärkeä seikka on vaatetus. Suosittelen myös mukavia vaatteita, joissa voit liikkua vapaasti, vaikka tämä riippuu vuodenajasta, sillä Krakovassa voi olla talvella melko kylmä.

Jos haluat lähteä pyöräretkelle, käytä housuja, jotka auttavat sinua ajamaan paremmin. Monet onnettomuudet johtuvat siitä, että henkilö ei voi polkea vapaasti vaatteidensa tai kenkiensä vuoksi.

Tällä retkellä olet jatkuvasti alttiina auringolle. Jos matkustat Krakovaan kesällä, suosittelen sinua olemaan varovaisempi. Levitä ihollesi aina aurinkovoidetta ja ota mukaan vesipullo, jotta pysyt nesteytettynä.

Jos vierailet Krakovassa talvella, voit myös tehdä nämä kierrokset, mutta pukeudu aina lämpimiin vaatteisiin, jotka pitävät sinut lämpimänä, mutta ovat silti mukavia sinulle.

Mitkä ovat opastetun kierroksen edut verrattuna siihen, että vierailisin Krakovassa juutalaiskorttelissa omin päin?

Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli| ©Tomasz Mikołajczyk
Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli| ©Tomasz Mikołajczyk

Monet ihmiset pohtivat usein, kannattaako maksaa kiertoajelusta vai vierailla juutalaiskorttelissa omin päin. Rehellisesti sanottuna molemmissa tavoissa on omat etunsa. Suosittelen kuitenkin vierailemaan tässä paikassa oppaan kanssa, koska tämä henkilö tuntee kaikki nähtävyydet ja pystyy viemään sinut niihin nopeammin.

Toisaalta, jos menet omin päin, joudut todennäköisesti jatkuvasti käyttämään älypuhelintasi tarkistaaksesi reittiohjeet Google Mapsista. Tämä estää sinua joskus keskittymästä täysin edessäsi oleviin uusiin nähtävyyksiin.

Lisäksi kierrokset on jo suunniteltu, ja niillä on järjestetty aikataulu, jotta voit käydä kaikissa nähtävyyksissä ilman, että menetät mitään. Jos lähdet omatoimisesti, et välttämättä tiedä tarkalleen, miten museoissa kuljetaan tai kuinka paljon aikaa kuhunkin aktiviteettiin pitäisi käyttää.

Jos haluat silti vierailla paikoissa omin päin, suosittelen suunnittelemaan päiväsi huolellisesti tarkistamalla etäisyydet ja lippujen hinnat.

Vertaillaan vaihtoehtoja

Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli| ©Vaidosa
Kazimierz, Krakovan juutalaiskortteli| ©Vaidosa
 • Yksityinen kierros juutalaiskorttelissa: Schindlerin tehtaan ja gheton sankariaukion ohi.

 • Hinta: noin 50 €.

 • Kesto: noin 3 tuntia.

 • Kuljetusmuoto: kävellen.

.

 • Gastronominen matka Kazimierziin Krakovasta käsin

 • Hinta: noin 70 €.

 • Kesto: noin 3,5 tuntia.

 • Kuljetusmuoto**: kävellen

.

 • Kierros Kazimierzissa: sisältää vierailuja museoihin ja synagogiin.
 • Hinta: noin 80 €.
 • Kesto: noin 4 tuntia.
 • Kuljetusmuoto: kävellen

Segway-kierros Krakovan juutalaiskorttelin läpi.

 • Hinta: noin 40 €.

 • Kesto: noin 2 tuntia.

 • Kuljetusväline: Segway.

 • Polkupyöräretki Krakovaan ja juutalaiskortteliin

 • Hinta: noin 19 €.

 • Kesto: enintään 4 tuntia.

 • Kulkuväline: polkupyörä.

.