Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

12 vinkkiä Krakovaan matkustamiseen

Jos aiot vierailla tässä historiallisessa eurooppalaisessa kaupungissa, ota huomioon nämä vinkit, jotta saat matkastasi kaiken irti.

Carolina Morales

Carolina Morales

6 minuuttia luettu

12 vinkkiä Krakovaan matkustamiseen

Wawel, Krakova | ©Radek Kucharski

Krakova on historian ja nykyaikaisuuden kaupunki. Se on Puolan toiseksi suurin kaupunki, ja se on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Krakovassa voit vierailla Oskar Schindlerin tehtaalla tai tutustua puolalaisiin makuihin gastronomisella kierroksella, ja siellä voit kohdata historiaa joka käänteessä. Lue lisää nähtävyyksistä ja aktiviteeteista Krakovassa.

1. Suunnittele kuljetus Krakovaan lentokentältä

Krakovan lentoasema| ©Alquiler de Coches
Krakovan lentoasema| ©Alquiler de Coches

Lentokenttäkuljetukset lentoaseman ja Krakovan välillä ovat tärkeä osa mihin tahansa kaupunkiin saavuttaessa, sillä joissakin tapauksissa paikalliset lentoasemat ovat kohtalaisen kaukana keskustasta.

Krakovan tapauksessa etäisyys historiallisesta keskustasta Johannes Paavali II Krakova-Balicen kansainväliselle lentoasemalle on noin 11 kilometriä.

Sinulla on useita vaihtoehtoja riippuen budjetistasi ja mieltymyksistäsi. Jos haluat matkustaa mukavammin ja sinulla on varaa maksaa hieman enemmän, valitse yksityinen kuljetus, jota voit käyttää yksin tai jakaa sen muiden matkustajien kanssa, julkinen liikenne tai vuokraa oma auto saapuessasi terminaaliin.

Varaa kuljetus Krakovan lentokentältä

2. Löydä majoitus historiallisesta keskustasta

Krakovan juutalaiskortteli| ©Artur Borowski
Krakovan juutalaiskortteli| ©Artur Borowski

Krakova sijaitsee Puolan eteläosassa, lähellä Tšekin tasavallan rajaa, ja siellä on yli 750 000 asukasta. Kaupungin sydämessä on paras paikka yöpyä matkasi aikana. Sen lisäksi, että olet lähempänä tärkeimpiä nähtävyyksiä, kuten Krakovan juutalaiskorttelia, voit myös nauttia upeasta arkkitehtuurista.

Vaikka se on eurooppalaisen kaupungin keskus, sen arkkitehtoninen organisaatio tekee siitä helposti navigoitavan kaupungin ilman suurkaupungeille tyypillistä kaaosta.

Varaa yksityinen kierros vanhaankaupunkiin ja juutalaiskortteliin

3. Valitse paras aika vierailla Krakovassa

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Tämä riippuu tietysti siitä, miten paljon aikaa sinulla on, mutta on aina suositeltavaa mukauttaa aikataulua, jotta voit hyödyntää matkakohteesi parhaalla mahdollisella tavalla.

  • Sesonkiaika: vaikka tapaat paljon muita matkailijoita, toukokuusta syyskuuhun. Ihanteellinen vuodenaika, sillä lämpötilat ovat varsin miellyttävät.
  • Keskikesä: maalis-, huhti- ja lokakuussa on hyvä sää. Lisäksi kaupunki ei ole niin täynnä turisteja, joten silloin on hyvä aika nauttia siitä rauhallisemmin.
  • Matalasesonki: marraskuusta helmikuuhun. Tämä on hyvä aika sinulle, jos nautit kylmästä säästä, joka voi olla äärimmäinen, tai jos haluat kokea joulun puolalaiseen tyyliin.

Valitse matkustuskausi myös eri juhlallisuuksien mukaan, jotka yhdistävät sinut paikalliseen kulttuuriin. Kesäkuussa järjestetään esimerkiksi Wianki, värikäs tapahtuma, joka toivottaa kesän tervetulleeksi ja jossa krakovalaiset kokoontuvat Veiksel-joen rannalle juhlimaan vuoden lyhintä yötä.

Varaa risteily Veiksel-joella

4. Tutustu paikalliseen valuuttaan: złotyyn.

Billete złoty| ©Dariusz Gąszczyk
Billete złoty| ©Dariusz Gąszczyk

On tärkeää ottaa tämä seikka huomioon, jotta löydät helposti tiesi Krakovan paikallisissa kaupoissa.

Vaikka Puola on Euroopan unionin jäsen, sen valuutta ei ole euro, vaan Puolan kansallinen valuutta on złoty (PLN), jonka likimääräinen vaihtokurssi on 1 euro = 4,54 złoty.

Paras neuvo, jonka voin antaa, on siis se, että jos sinulla on matkasuunnitelma jo laadittuna, ota vaihtorahat käteisenä peruskuluja, kuten juomia, aterioita ja juomarahoja varten, ja maksa loput luottokortilla. Tarkista kuitenkin aina pankistasi, ettei sinulle tule yllätyksiä.

5. Lataa sovellus tai ota mukaan hyvä sanakirja, joka auttaa sinua kommunikoimaan

Sanakirja| ©Stock Catalog
Sanakirja| ©Stock Catalog

Ellet puhu puolaa ja osaa kommunikoida ongelmitta, varaudu Krakovassa jonkin verran vuorovaikutukseen. Jos puhut englantia, sinulla ei ole suuria vaikeuksia, sillä suurin osa väestöstä puhuu kieltä sujuvasti.

Ota mukaasi sanakirja ja käännössovellus, joiden avulla selviät. Muutaman puolan perussanan opetteleminen ei kuitenkaan haittaa, ja se nähdään myös ystävällisyyden osoituksena. Tässä on muutamia.

  • Hyvää huomenta/iltapäivää = Dzień dobry
  • Hyvää iltaa = Dobry wieczór
  • Ole hyvä = Proszę
  • Kiitos = Dziękuję

6. Hieman historiaa ennen Krakovan vierailua

Auschwitzin keskitysleirin sisäänkäynti| ©Rafael Wagner
Auschwitzin keskitysleirin sisäänkäynti| ©Rafael Wagner

Yksi Krakovan kaltaisten kaupunkien jännittävistä asioista on se, miten inspiroivaa on nähdä, miten ne ovat jälleenrakentuneet ja muuttuneet yhden historiamme raskaimman luvun jälkeen.

Tästä syystä uskon, että Krakovassa vierailu on myös oppimiskokemus, jossa on osoitettava kunnioitusta ja empatiaa sen lisäksi, että nauttii vain trendikkäästä eurooppalaisesta matkakohteesta. Jos siis vierailet kaupungissa ja päätät vierailla Auschwitzin keskitysleirin kaltaisissa paikoissa, olisi ihanteellista dokumentoida, mitä näet täällä, sillä turistimatkan lisäksi se on muistin harjoittamista.

Muista, että se ei ole sopiva vierailukohde, jos matkustat lasten tai hyvin herkkien ihmisten kanssa. Tässä artikkelissa kerron lisää siitä , mitä Auschwitzin keskitysleirillä on nähtävää.

Varaa matkasi Auschwitziin

7. Valitse opastettu kierros

Sankareiden aukio| ©Marco Zanferrari
Sankareiden aukio| ©Marco Zanferrari

Krakova on kaupunki, jolla on vahva historiallinen tausta, ja on odotettavissa, että haluat tutustua jokaiseen sen kaduilla piilevään yksityiskohtaan. Tästä syystä suosittelen sinua valitsemaan asiantuntijoiden opastamat kierrokset, jotka antavat sinulle syvemmän käsityksen kaupungista ja sen kulmista.

Opastettu kierros tarjoaa sinulle seuraavia etuja:

  • Järjestä päiväaikataulusi paremmin.
  • Tutustu tarkemmin paikkoihin, joita et ehkä huomaa yksin.
  • Tapaa muita matkailijoita ja pidä yhteyttä heihin.

Krakovassa voit tehdä opastettuja kävelykierroksia, parhaiten pyörällä tai sähköautolla. Tässä vaihtoehdossa voit vierailla muun muassa Sankarien aukiolla, Wawelin katedraalissa, Puolan yliopistossa tai Sukiennicessä, kaupungin vanhimmassa ostoskeskuksessa.

Varaa pyöräretki Krakovassa

8. Maista paikallisen keittiön makuja

Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero
Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero

Yksi neuvo, jonka haluan aina antaa matkustajille, on, että he eivät saa pelätä kokeilla matkakohteensa ruokaa. Joskus olemme hieman skeptisiä ja valitsemme mieluummin sen, mikä on yksinkertaista, kaupallista tai mikä tuntuu turvalliselta.

Mikään ei kuitenkaan ole jännittävämpää kuin kokeilla uusia asioita ja selvittää, mikä on vierailemasi kaupungin gastronomisen perinteen taustalla. Krakovassa on sekoitus erilaisia kulttuureja ja makuja, kuten slaavilaista, turkkilaista, juutalaista ja ranskalaista ruokakulttuuria.

Vieraile paikallisilla markkinoilla ja lähde gastronomiselle kierrokselle kokeilemaan perinteisempiä ruokalajeja. Lue lisää Krakovan parhaista ruokakierroksista täältä.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

9. Järjestä päivittäinen aikataulu ja älä jätä mitään väliin

Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov

Matkailijoiden toistuva kysymys on, kuinka paljon aikaa he tarvitsevat tutustuakseen Krakovaan yksityiskohtaisesti. Tähän kysymykseen on useita vastauksia, sillä kaikki riippuu siitä, kuinka paljon aikaa sinulla on kaupungissa.

Neuvoni on, että vähintään kolmessa päivässä voit tutustua kaupunkiin mukavasti ja kiireettömästi.

Kolmessa päivässä voi tehdä monenlaista kiinnostuksen kohteiden mukaan, mutta suosittelen kolmea keskeistä asiaa.

Tästä artikkelista löydät lisätietoja matkasuunnitelmasta, jolla näet Krakovan 3 päivässä.

Varaa retki Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin

10. Älä unohda vierailla Krakovan viehättävässä ympäristössä

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

Joskus keskitymme kaupunkiin ja unohdamme paikat, jotka sijaitsevat ympäristössä ja joissa voimme vierailla helposti ja lyhyessä ajassa. Suosittelen, että aloitat matkasi Krakovasta ja jätät aikaa vierailla hienoissa nähtävyyksissä, kuten Wroclawissa, Tatra-vuorilla tai Ojcówin kansallispuistossa.

Lue lisää Krakovan nähtävyyksistä ja aktiviteeteista täältä.

Varaa retki Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin

11. Hyödynnä Krakovan ilmainen tapahtumakalenteri

Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio
Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio

Joskus keskitymme vain turisteja varten tehtyihin suunnitelmiin ja unohdamme, että olemme kaupungissa, jossa kulttuuri on jokapäiväistä leipää.

Krakova ei ole poikkeus, ja sen rikas historian ja kulttuurin ansiosta ei ole vaikeaa löytää muita tapahtumia, joiden avulla voit nauttia kaupungista kuin paikallinen. Hyvä paikka tähän ovat yleiset kirjastot, joista löydät ilmoitukset kulttuuritarjonnasta, joka voi sisältää konsertteja, näyttelyitä ja muita ilmaisia aktiviteetteja, joista voit nauttia yksin tai perheen kanssa.

Jos matkustat lasten kanssa, kysy lasten tapahtumista, jotta hekin voivat pitää hauskaa ja viedä mukavan matkamuiston Krakovasta kotiin.

Tässä on 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Krakovassa lasten kanssa.

12. Tutustu paikallisiin tapoihin ja tottumuksiin ennen matkaa

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Koskaan ei ole pahitteeksi tietää hieman vuorovaikutustavoista paikassa, jossa olet vierailemassa. Kunnioituksen ja matkatoveruuden vuoksi.

Jos saavut esimerkiksi Espanjasta ja tutustut uusiin ihmisiin, annat todennäköisesti perinteiset kaksi suukkoa poskelle. Ole kuitenkin varovainen, sillä puolalaiset eivät ole tottuneet siihen ja pitävät sitä hieman outona.

Kättele heitä ja ole hyvin ystävällinen. Puolassa voit tervehtiä kolmesti, kunhan opit sen, kuten joissakin Sveitsin ja Ranskan osissa, ja suudella kolme kertaa.

Krakovan ilmasto ympäri vuoden

Näiden antamieni vinkkien lisäksi, joiden avulla voit nauttia vierailustasi Krakovassa, on tärkeää tietää myös muutamia perustietoja kaupungeista, joissa haluat vierailla, kuten millainen sää on odotettavissa ympäri vuoden.

Krakovan korkeimmat lämpötilat voivat olla keskimäärin14 °C ympäri vuoden, ja elokuun huippulämpötilat ovat jopa 26 °C, joten voit odottaa erittäin miellyttävää kesää. Jos pidät lumesta, luminen kausi kestää marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Lumisin kuukausi on tammikuu.

Turvallisuus Krakovassa

Yleisesti ottaen Krakova on melko turvallinen kaupunki, jossa voit kävellä ympäriinsä myöhään illalla. Suosittelen perusasioita, ja se on se, ettei lankea turistien pettämiseksi suunniteltuihin ansoihin.

Jos aiot vierailla museoissa tai tietyissä paikoissa, kuten kuuluisissa Wieliczkan suolakaivoksissa, yritä varata matkat etukäteen ja ainoastaan virallisten sivustojen kautta.

Toivon, että tästä oppaasta on sinulle paljon apua valmistellessasi matkaasi tähän kaupunkiin, joka saa sinut haluamaan palata takaisin. Ja jos Krakovassa vierailun jälkeen haluat jatkaa Puolan taikuuden tutkimista, tässä on lisätietoja siitä, miten pääset Krakovasta Varsovaan.

Varaa retki Krakovasta