12 vinkkiä Krakovaan matkustamiseen

Jos aiot vierailla tässä historiallisessa eurooppalaisessa kaupungissa, ota huomioon nämä vinkit, jotta saat matkastasi kaiken irti.

Carolina Morales

Carolina Morales

6 minuuttia luettu

12 vinkkiä Krakovaan matkustamiseen

Wawel, Krakova | ©Radek Kucharski

Krakova on historian ja nykyaikaisuuden kaupunki. Se on Puolan toiseksi suurin kaupunki, ja se on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kaupunki tarjoaa sinulle mahdollisuuden löytää historiaa uudelleen joka askeleella, ja suunnitelmissa on kaikkea Oskar Schindlerin tehtaalla vierailusta gastronomiseen kierrokseen, jolla voit tutustua puolalaisiin makuihin. Mutta ennen kuin sukellat erilaisiin suunnitelmiin, tässä on muutamia huippuvinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä.

1. Suunnittele kuljetus Krakovaan lentokentältä

Krakovan lentoasema| ©Alquiler de Coches
Krakovan lentoasema| ©Alquiler de Coches

Lentokentän ja Krakovan väliset kuljetukset ovat keskeinen seikka, kun saavut mihin tahansa kaupunkiin, sillä joissakin tapauksissa paikalliset lentokentät ovat kohtalaisen kaukana keskustasta.

Krakovan tapauksessa matka historiallisesta keskustasta John Paul II Krakow-Balicen kansainväliselle lentokentälle on noin 11 kilometriä.

Sinulla on useita vaihtoehtoja budjetistasi ja mieltymyksistäsi riippuen. Jos haluat matkustaa mukavammin ja sinulla on varaa maksaa hieman enemmän, varaa kuljetus Krakovan lentokentältä. Voit myös käyttää julkista liikennettä tai vuokrata oman auton saapuessasi terminaaliin.

Varaa Krakovan lentokenttäkuljetus

2. Löydä majoitus historiallisesta keskustasta

Krakovan juutalaiskortteli| ©Artur Borowski
Krakovan juutalaiskortteli| ©Artur Borowski

Krakova sijaitsee Puolan eteläosassa, lähellä Tšekin tasavallan rajaa, ja siellä on yli 750 000 asukasta.

Kaupungin sydämessä on paras paikka majoittua matkasi aikana. Ei ainoastaan siksi, että olet lähempänä tärkeimpiä nähtävyyksiä, kuten Krakovan juutalaiskorttelia, vaan myös siksi, että voit nauttia sen upeasta arkkitehtuurista.

Vaikka Krakova on eurooppalaisen kaupungin keskusta, sen arkkitehtoninen organisaatio tekee siitä kaupungin, jossa on helppo liikkua ilman suurkaupungeille tyypillistä kaaosta. Älä epäröi varata erilaisia kierroksia, joita on tarjolla, ja kiertele kaupungissa mukavasti:

Varaa yksityinen kierros juutalaiskortteliin

3. Valitse paras vuodenaika vierailla Krakovassa

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Tämä riippuu tietysti saatavuudestasi, mutta on aina suositeltavaa mukauttaa aikataulua, jotta saat kaiken irti matkakohteestasi.

  • Sesonkiaika: Vaikka tapaat paljon muitakin matkailijoita, ajanjakso on toukokuusta syyskuuhun. Ihanteellinen vuodenaika, sillä lämpötilat ovat varsin miellyttävät.
  • Keskisesonki: Maaliskuu, huhtikuu ja lokakuu tarjoavat hyvän sään. Lisäksi kaupunki ei ole niin täynnä turisteja, joten silloin on hyvä aika nauttia rauhallisemmin.
  • Matalasesonki: marraskuusta helmikuuhun. Tämä on hyvä aika matkustaa, jos nautit kylmästä säästä, joka voi olla äärimmäinen, tai jos haluat kokea joulun puolalaiseen tyyliin.

Valitse matkustuskausi myös erilaisten juhlien perusteella, jotka yhdistävät sinut paikalliseen kulttuuriin. Kesäkuussa vietetään esimerkiksi Wiankia, värikästä kesän tervetuliaistapahtumaa, jolloin krakovalaiset kokoontuvat Veiksel-joen rannalle juhlimaan vuoden lyhintä yötä.

Varaa Veiksel-joen risteily

4. Tutustu paikalliseen valuuttaan: złotyyn.

Złoty-seteli| ©Dariusz Gąszczyk
Złoty-seteli| ©Dariusz Gąszczyk

Tämä on tärkeää pitää mielessä, jotta voit helposti suunnistaa Krakovan paikallisissa kaupoissa.

Vaikka Puola on Euroopan unionin jäsen, sen valuutta ei ole euro, vaan kansallinen valuutta on złoty (PLN), jonka likimääräinen vaihtokurssi on 1 euro = 4,54 złoty.

Paras neuvo, jonka voin antaa, on siis se, että jos sinulla on matkasuunnitelma jo laadittuna, ota vaihtorahat käteisenä oleskelusi peruskuluja, kuten juomia, aterioita ja juomarahoja varten, ja maksa loput luottokortilla. Tarkista kuitenkin aina pankistasi maksujen suuruus, jottei sinulle tule yllätyksiä.

Varaa Krakovan paras suunnitelma

5. Lataa sovellus tai ota mukaan hyvä sanakirja kommunikointia varten

Sanakirja| ©Stock Catalog
Sanakirja| ©Stock Catalog

Ellet puhu puolaa ja osaa kommunikoida helposti, varaudu Krakovassa jonkin verran vuorovaikutukseen. Jos puhut englantia, sinulla ei ole suuria vaikeuksia, sillä suurin osa väestöstä puhuu kieltä sujuvasti.

Ota mukaan sanakirja ja käännössovellus, joiden avulla selviät arjessa. Ei kuitenkaan ole pahitteeksi opetella muutama puolankielinen perussana, mikä nähdään myös suurena ystävällisyyden eleenä sinulta. Tässä on muutamia:

  • Hyvää huomenta/iltapäivää = Dzień dobry.
  • Hyvää iltaa = Dobry wieczór.
  • Ole hyvä = Proszę.
  • Kiitos = Dziękuję.

Varaa paras suunnitelma Krakovassa

6. Hieman historiaa ennen Krakovan vierailua

Sisäänkäynti Auschwitzin keskitysleirille| ©Rafael Wagner
Sisäänkäynti Auschwitzin keskitysleirille| ©Rafael Wagner

Yksi Krakovan kaltaisten kaupunkien jännittävistä puolista on se, miten inspiroivaa on arvostaa sen jälleenrakentamista ja muutosta yhden historiamme järkyttävimmän luvun jälkeen.

Tästä syystä uskon, että Krakovassa vierailu on myös oppimiskokemus, jossa kannattaa osoittaa kunnioitusta ja empatiaa sen lisäksi, että nauttii vain trendikkäästä eurooppalaisesta matkakohteesta. Jos siis vierailet kaupungissa ja päätät vierailla Auschwitzin keskitysleirin kaltaisissa paikoissa, on ihanteellista, että dokumentoit, mitä näet tässä paikassa, sillä nähtävyyskierroksen ohella se on muistinharjoitus.

Huomaa, että vierailu ei sovi lasten tai hyvin herkkien ihmisten kanssa matkustaville. Tässä artikkelissa kerron lisää siitä , mitä Auschwitzin keskitysleirillä on nähtävää, ja sitten kerron, miten voit varata Auschwitzin retken.

.

Varaa matkasi Auschwitziin

7. Valitse opastettu kierros

Sankarien aukio| ©Marco Zanferrari
Sankarien aukio| ©Marco Zanferrari

Krakova on historian täyttämä kaupunki, jonka kaduille kätkeytyvistä yksityiskohdista haluat tietää kaiken. Tästä syystä suosittelen sinua valitsemaan opastetun kierroksen, jossa on asiantuntevat oppaat, jotka tarjoavat sinulle syvällisemmän näkemyksen kaupunkiin ja sen kulmiin.

Opastettu kierros tarjoaa sinulle muun muassa seuraavia etuja:

  • Järjestät päiväaikataulusi paremmin.
  • Tutustut tarkemmin paikkoihin, jotka saattaisit jättää huomiotta omin päin.
  • Tapaat muita matkailijoita ja saat yhteyksiä heihin.

Voit tehdä opastettuja kierroksia muun muassa Sankarien aukiolle, Wawelin katedraaliin, Puolan yliopistoon tai Sukienniceen, kaupungin vanhimpaan ostoskeskukseen. Ja tätä varten sinulla on mahdollisuus tehdä varaus:

Varaa pyöräretki Krakovassa

8. Maistele paikallisen ruoan makuja

Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero
Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero

Yksi neuvo, jonka annan aina mielelläni matkailijoille, on se, ettei pidä pelätä kokeilla matkakohteensa ruokaa. Joskus olemme hieman skeptisiä ja valitsemme mieluummin yksinkertaista, kaupallista tai sitä, mikä tuntuu turvalliselta.

Mikään ei kuitenkaan ole jännittävämpää kuin kokeilla uusia asioita ja selvittää, mitä vierailemamme kaupungin gastronomisen perinteen takana on. Krakovassa kohtaat kulttuurien ja makujen sekoituksen, kuten slaavilaisen, turkkilaisen, juutalaisen ja ranskalaisen gastronomian.

Vieraile paikallisilla markkinoilla ja uskaltaudu varaamaan gastronominen kierros juutalaiskortteliin kokeillaksesi perinteisimpiä ruokia. Lue lisää Krakovan parhaista ruokakierroksista täältä.

Varaa ruokakierros juutalaiskortteliin

9. Järjestä päivittäinen aikataulu, äläkä jätä mitään väliin!

Suolakaivoksen louhinnan galleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhinnan galleria| ©Aleksandr Zykov

Matkailijoiden toistuva kysymys on, kuinka paljon aikaa tarvitset tutustuaksesi Krakovaan yksityiskohtaisesti. Tähän kysymykseen on useita vastauksia, sillä kaikki riippuu siitä, kuinka paljon aikaa sinulla on kaupungissa. Oma neuvoni on, että vähintään kolmessa päivässä voit tutustua kaupunkiin mukavasti ja kiireettömästi.

Kolmessa päivässä ja kiinnostuksen kohteiden mukaan voit tehdä erilaisia asioita, mutta suosittelen neljää olennaista asiaa:

Tästä artikkelista löydät lisätietoja matkasuunnitelmasta, jolla näet Krakovan kolmessa päivässä.

Varaa retki Wieliczkan suolakaivoksille

10. Älä unohda matkallasi Krakovan ympäristön nähtävyyksiä

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

Joskus keskitymme kaupunkiin ja unohdamme paikat, jotka sijaitsevat lähiympäristössä ja joissa voimme vierailla helposti ja lyhyessä ajassa. Suosittelen, että aloitat matkasi Krakovasta ja jätät aikaa vierailla joissakin upeissa nähtävyyksissä, kuten esim:

Lue lisää nähtävyyksistä ja aktiviteeteista Krakovan ympäristössä täältä.

Varaa retki Wieliczkan suolakaivoksille

11. Hyödynnä Krakovan maksuton tapahtumakalenteri

Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio
Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio

Joskus keskitymme vain turisteille suunnattuihin suunnitelmiin ja unohdamme, että olemme kaupungissa, jossa kulttuuri on jokapäiväistä leipää.

Krakova ei ole poikkeus, ja sen runsaan historian ja kulttuurin ansiosta ei ole vaikeaa löytää lisää tapahtumia, joiden avulla voit nauttia kaupungista kuin paikallinen. Hyvä paikka tähän ovat yleiset kirjastot, joista löydät ilmoituksia kulttuuritarjonnasta, joka voi sisältää konsertteja, näyttelyitä ja muita ilmaisia aktiviteetteja, joista voit nauttia yksin tai perheen kanssa.

Jos matkustat lasten kanssa, kysy lasten tapahtumista, jotta hekin voivat pitää hauskaa ja viedä kotiin mukavan matkamuiston Krakovasta. Tässä on 11 asiaa, joita kannattaa tehdä Krakovassa lasten kanssa Krakovassa.

Varaa Krakovan parhaat tekemiset

12. Tutustu paikallisiin tapoihin ja tottumuksiin ennen matkaa

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Krakovassa on paljon nähtävää ja koettavaa, ja se on ihanteellinen matkakohde, mutta ennen matkaasi suosittelen, että tutustut tarkemmin vierailemasi paikan tapoihin olla vuorovaikutuksessa. Kunnioituksen ja matkatoveruuden vuoksi.

Jos saavut esimerkiksi Espanjasta ja tutustut uusiin ihmisiin, annat todennäköisesti perinteiset kaksi suukkoa poskelle. Ole kuitenkin varovainen, sillä puolalaiset eivät ole tottuneet tähän ja pitävät sitä hieman outona.

Kättele vain kättä ja ole hyvin ystävällinen. Kun olet tottunut siihen, Puolassa voit jopa suudella kolme kertaa tervehtiessäsi, kuten joissakin osissa Sveitsiä ja Ranskaa.

Krakovan ilmasto ympäri vuoden

Näiden antamieni vinkkien lisäksi, joiden avulla voit nauttia Krakovassa vierailustasi, on tärkeää tietää myös joitakin perustietoja kaupungeista, joissa haluat vierailla, esimerkiksi siitä, millainen sää on odotettavissa ympäri vuoden.

Krakovan korkeimmat lämpötilat voivat olla keskimäärinjopa 14 °C ympäri vuoden, ja elokuun huippulämpötila on jopa 26 °C, joten voit odottaa erittäin miellyttävää kesää. Jos pidät lumesta, luminen kausi kestää marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Lumisin kuukausi on tammikuu.

Krakovan turvallisuus

Yleisesti ottaen Krakova on melko turvallinen kaupunki, jossa voit kävellä ympäriinsä myöhään illalla. Suosittelen perusasioita, ja se on, ettei lankea turistien huijaamiseksi suunniteltuihin ansoihin.

Jos aiot vierailla museoissa tai tietyissä paikoissa, kuten kuuluisissa Wieliczkan suolakaivoksissa, yritä varata paikat etukäteen ja vain virallisten sivustojen kautta.

Toivon, että tästä oppaasta on sinulle paljon apua valmistellessasi matkaasi tähän kaupunkiin, joka saa sinut haluamaan tulla takaisin. Ja jos Krakovassa vierailun jälkeen haluat jatkaa Puolan taikuuden tutkimista, tässä on lisätietoja siitä , miten pääset Krakovasta Varsovaan.

Varaa matka Krakovasta