Vinkkejä vierailuun Wieliczkan suolakaivoksille

Wieliczkan suolakaivoksessa vierailu on Krakovan-matkan ehdoton ohjelma. Nämä vinkit auttavat sinua saamaan upean kokemuksen, joten kirjoita ne muistiin!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

4 minuuttia luettu

Vinkkejä vierailuun Wieliczkan suolakaivoksille

Puiset kaivoksen tukipilarit | ©Alexander Johmann

Wieliczkan suolakaivos on yksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä, ja se on yksi maailman vanhimmista, joka on vaikuttava pitkäikäisyytensä, kokonsa ja taiteellisen ulottuvuutensa vuoksi. Niin paljon, että Unesco valitsi tämän monumentin yhdeksi ensimmäisistä maailmanperintökohteista vuonna 1978.

Varaa matka Krakovasta Wieliczkan suolakaivoksille, niin näet hämmästyttäviä asioita: suolan louhintaan käytetyistä koneista maanalaisiin gallerioihin, joissa on kummallisia kalliomuodostelmia, kauniita järviä ja jopa uskonnollisia kappeleita.

1. Järjestetty retki on aina parempi kuin vierailu omin päin

Järjestetty kierros| ©Andrew Milligan sumo
Järjestetty kierros| ©Andrew Milligan sumo

Vaikka Wieliczkan suolakaivoksille voi mennä omin päin, jos haluat yksinkertaistaa asioita, kun on kyse kuljetuksista ja reiteistä muistomerkille, oppaan palveluista tai sisäänpääsymaksuista, suosittelen valitsemaan järjestetyn kierroksen Wieliczkan suolakaivoksille Krakovasta, jossa sinun ei tarvitse huolehtia mistään näistä asioista, sillä kaikki on suunniteltu niin, että voit päästää itsesi irti ja nauttia elämyksestä täysin siemauksin.

Wieliczkan suolakaivokselle Krakovasta järjestetyllä retkellä on useita vaihtoehtoja, mutta useimmat niistä sisältävät yleensä edestakaisen kuljetuksen yksityisautolla mukavasti, sisäänpääsymaksut ja oppaan.

Jos olet kiinnostunut järjestetystä retkestä tähän upeaan muistomerkkiin, suosittelen tutustumaan tarkempia tietoja sisältävään Suolakaivosretket Krakovasta -postaukseen.

Varaa matka suolakaivoksiin

2. Varaa liput tai kierros etukäteen

Pyhän Kingan kappelin koristelu| ©puffin11k
Pyhän Kingan kappelin koristelu| ©puffin11k

Päätitpä sitten vierailla tässä muistomerkissä millä tavalla tahansa, varaa liput mahdollisimman pian. Siellä vierailee vuosittain lähes 2 miljoonaa ihmistä, joten jos et halua, että liput loppuvat matkasi jälkeen, etkä halua jonottaa loputtomiin lipputoimistossa saadaksesi paikan puolan- tai englanninkielisille kierroksille, suosittelen ostamaan liput netistä.

Varatessasi liput Wieliczkan suolakaivoksille verkossa voit vertailla aikoja, saatavuutta, hintoja ja reittityyppejä (joillakin kierroksilla kaivoksilla käyntiin yhdistetään Auschwithz, joulumarkkinat tai Oskar Schindlerin tehdas). Hellotickets-sivustolla sinulla on runsaasti vaihtoehtoja valittavaksi!

Järjestetty kiertoajelu, johon sisältyy myös edestakainen matka, yksinkertaistaa logistiikkaa kuitenkin paljon enemmän ja auttaa sinua nauttimaan elämyksestä paljon enemmän, kun sinun ei tarvitse murehtia mistään.

Varaa matka suolakaivoksiin

3. Mukavat kengät ja lämpimät vaatteet ovat ehdoton edellytys tällä retkellä

Pukeudu vierailua varten| ©NH53
Pukeudu vierailua varten| ©NH53

Vierailitpa Wieliczkan suolakaivoksilla yksin tai järjestetyllä kiertoajelulla, kierros kestää noin 2 tuntia, ja sitä voidaan pidentää 3 tuntiin, jos siihen lisätään käynti Krakovan suolakaivosmuseon maanalaisessa näyttelyssä.

Kuten huomaatte, kierros on pitkä, ja joissakin kohdissa on kuljettava jyrkkiä puuportaita, joissa on monta askelmaa, joten suosittelen käyttämään mukavia kenkiä, joissa on liukastumattomat pohjat, jotta vältytään putoamiselta.

Älkää myöskään unohtako ottaa mukaan lämpimiä vaatteita kierroksen ajaksi ulkolämpötilasta riippumatta. Kaivosten kosteuden vuoksi siellä on melko viileää jopa kesällä, ja lämpötila vaihtelee 17 ja 18 asteen välillä.

Varaa matka suolakaivoksiin

4. Käy vessassa ennen retken alkua

Daniłowicza-kaivo| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza-kaivo| ©Aleksandr Zykov

Vaikka Wieliczkan suolakaivoskierroksen aikana pidetään lyhyt 5 minuutin tauko käymälään (40 ja 90 minuuttia kierroksen alkamisen jälkeen), jotta matkalla ei olisi kiire, suosittelen sinua menemään ennen kierroksen alkua joko hotellille tai Daniłowicza-kaivon vieressä sijaitseviin käymälöihin. Varsinkin jos käyt kaivoksilla lasten kanssa, jotka usein yllättyvät luonnon kutsusta kaikkein odottamattomimmalla hetkellä.

Varaa matka suolakaivoksiin

5. Onko kierros kaivosten sisällä vaikea?

Kaivokseen johtavat portaat| ©Aleksandr Zykov
Kaivokseen johtavat portaat| ©Aleksandr Zykov

Retkireitti Wieliczkan suolakaivoksiin alkaa Danilowicza-kuopasta, josta sinun on laskeuduttava alas useita portaita päästäkseen lähtöpaikalle maanalaisiin käytäviin. Reitti kulkee 3,5 kilometrin pituisten sokkeloisten käytävien, kuilujen ja kammioiden läpi, ja se on enimmäkseen tasaista maastoa, joten se ei ole vaikeaa normaalikuntoiselle henkilölle.

Hyvä puoli on se, että reitin lopussa sinun ei tarvitse kävellä takaisin 800 askelmaa ylös päästääksesi ulos, vaan voit ajaa kaivostyöläisten käyttämän hissin kaltaisella h issillä, joka kuljettaa sinut maan pinnalle.

Mitä tulee klaustrofobian tunteeseen kierroksen aikana, jotkin kohdat saattavat tuntua hieman suljetummilta, mutta tilaa liikkumiseen on riittävästi ilman ongelmia. Lisäksi mukana on aina ammattitaitoinen opas, jolla on tietoa ensiapu- ja turvallisuustiedoista, joten jos tunnet milloin tahansa klaustrofobiaa ja hermostut, älä huoli, sillä oppailla on protokolla, jonka mukaan he seuraavat ja auttavat sinua.

Varaa matka suolakaivoksiin

6. Ota kaikki irti vierailustasi kaivoksiin, jos lähdet sinne lasten kanssa

Lapset vierailevat kaivoksissa| ©Lars Plougmann
Lapset vierailevat kaivoksissa| ©Lars Plougmann

Vaikka kaivoksen sisätilat saattavat tuntua epätavalliselta paikalta perheen lomamatkalle, se on itse asiassa hyvin omaperäinen retki, jossa lapset voivat päästää mielikuvituksensa valloilleen. Siitä tulee jotain, jonka he muistavat ikuisesti!

Wieliczkan suolakaivoskierros on avoin kaikenikäisille lapsille**(alle 4-vuotiaille lapsille sisäänpääsy on maksuton**), mutta kuten kaikilla lasten kanssa tehtävillä retkillä, tälläkin retkellä on omat temppunsa:

  • Laita lapsille mukavat kengät, sillä he kävelevät paljon.
  • Kääri heidät lämpimästi, sillä kaivoksissa on hieman viileää.
  • Älä unohda pakata reppuun eväitä ja vettä, jos lapset saavat retken aikana nälkäisiä makupaloja. Drozdowicen kammiossa on lyhyt tauko, ja sieltä voi myös ostaa ruokaa ja juomaa.

Nämä ovat vain muutama vinkki siihen, miten tutustua tähän muistomerkkiin perheenä, mutta löydät lisää tietoa postauksesta Vierailu suolakaivoksilla lasten kanssa.

Varaa matka suolakaivoksiin

7. Onko valokuvien ottaminen mahdollista?

Nauti kuvien ottamisesta| ©Andriyko Podilnyk
Nauti kuvien ottamisesta| ©Andriyko Podilnyk

Kyllä, mutta jos haluat ottaa valokuvia Wieliczkan suolakaivosten sisällä, sinun on maksettava pieni, noin 2,50 euron suuruinen sisäänpääsymaksu tai saatat saada varoituksen, jos jäät kiinni kierroksella.

Tästä huolimatta Wieliczkan suolakaivosten kierroksen reitti on hyvin valaistu, jotta kävijät voivat kävellä mukavasti eivätkä kompastu jalkoihinsa. Joissakin paikoissa valaistusolosuhteet eivät kuitenkaan ole optimaaliset valokuvaamiseen, joten kun yrität ottaa kuvia, saatat huomata, että saamasi kuvat ovat huonosti erottuvia.

Postauksessa The best photos you can take of the Wieliczka Salt Mines from Krakow löydät vinkkejä siihen, miten saat hienoja kuvia, ja joitain paikkoja, joista et voi lähteä ottamatta useita kuvia.

Varaa matka suolakaivoksiin