Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Vinkkejä vierailuun Wieliczkan suolakaivoksille

Wieliczkan suolakaivoksessa vierailu on Krakovan-matkan ehdoton ohjelma. Nämä vinkit auttavat sinua saamaan upean kokemuksen, joten kirjoita ne muistiin!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

4 minuuttia luettu

Vinkkejä vierailuun Wieliczkan suolakaivoksille

Puiset kaivoksen tukipilarit | ©Alexander Johmann

Wieliczkan suolakaivos on yksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä ja yksi maailman vanhimmista. Ne ovat silmiinpistäviä paitsi pitkäikäisyytensä myös kokonsa ja taiteellisen ulottuvuutensa vuoksi. Niin paljon, että Unesco valitsi tämän monumentin yhdeksi ensimmäisistä maailmanperintökohteista vuonna 1978.

Kierroksen aikana kaivoksen syvyyksissä näet hämmästyttäviä asioita. Kaivostyöläisten suolan louhintaan käyttämistä koneista maanalaisiin käytäviin, joissa on erikoisia kalliomuodostelmia, kauniita järviä ja jopa uskonnollisia kappeleita.

Jotta saisit kaiken irti matkastasi Wieliczkan suolakaivoksiin, suosittelen, että otat huomioon nämä vinkit, ja voin vakuuttaa, että vierailusi sujuu sujuvasti.

1. Järjestetty kierros on aina parempi kuin vierailu yksin

Järjestetty kiertue| ©Andrew Milligan sumo
Järjestetty kiertue| ©Andrew Milligan sumo

Vaikka voit mennä Wieliczkan suolakaivoksille omin päin, jos kuulut niihin ihmisiin, jotka eivät halua olla tekemisissä vieraiden kielten kanssa ja yksinkertaistaa asioita, kun on kyse kuljetusten ja reittien löytämisestä muistomerkille, oppaan palveluista tai sisäänpääsymaksuista, suosittelen valitsemaan järjestetyn matkan Wieliczkan suolakaivoksille Krakovasta, jossa sinun ei tarvitse huolehtia mistään näistä asioista, koska kaikki on suunniteltu niin, että voit antaa itsesi mennä ja nauttia kokemuksesta täysillä.

Wieliczkan suolakaivoksille voi tehdä järjestetyn retken Krakovasta käsin useilla eri vaihtoehdoilla, mutta useimmat niistä sisältävät kuljetuksen suolakaivoksille ja takaisin yksityisautolla mukavasti, sisäänpääsymaksut nähtävyyteen ja oppaan.

Jos ajatus järjestetystä retkestä tähän upeaan muistomerkkiin kiinnostaa sinua, suosittelen tutustumaan postaukseen Suolakaivoskierrokset Krakovasta, josta löydät yksityiskohtaisempaa tietoa siitä.

Varaa retki suolakaivoksiin

2. Varaa liput tai kiertue etukäteen

Pyhän Kingan kappelin koristelu| ©puffin11k
Pyhän Kingan kappelin koristelu| ©puffin11k

Wieliczkan suolakaivos on yksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä, ja itse asiassa se on Puolan toiseksi suosituin.

Millä tahansa tavalla päätätkin vierailla tässä monumentissa, varaa liput mahdollisimman pian. Siellä vierailee vuosittain lähes 2 miljoonaa ihmistä, joten jos et halua, että liput loppuvat kesken matkan jälkeen tai joudut jonottamaan loputtomiin lipunmyyntipisteessä saadaksesi paikan puolan- tai englanninkielisille kierroksille, suosittelen ostamaan liput netistä.

Lisätietoja voit lukea postauksesta Suolakaivoksen liput: hinnat ja miten ne ostetaan.

Kunvaraat liput Wieliczkan suolakaivoksiin verkossa, voit vertailla aikatauluja, saatavuutta, hintoja ja retkityyppejä (joillakin retkillä suolakaivosvierailu yhdistetään Auschwithziin, joulumarkkinoille tai Oskar Schindlerin tehtaaseen). Hellotickets-palvelussa sinulla on runsaasti vaihtoehtoja, joista valita!

Kuten aiemmin mainitsin, järjestetty matka, johon sisältyy paluumatka, yksinkertaistaa kuitenkin logistiikkaa ja auttaa sinua nauttimaan kokemuksesta paljon enemmän, koska sinun ei tarvitse huolehtia mistään.

Varaa retki suolakaivoksiin

3. Mukavat kengät ja lämpimät vaatteet ovat ehdoton edellytys tällä retkellä

Pukeudu vierailua varten| ©NH53
Pukeudu vierailua varten| ©NH53

Vierailet Wieliczkan suolakaivoksilla joko yksin tai järjestetyllä kiertoajelulla, ja kiertoajelu kestää noin 2 tuntia, ja sitä voidaan pidentää 3 tuntiin, jos siihen lisätään vierailu Krakovan suolakaivosmuseon maanalaiseen näyttelyyn.

Kuten näette, kierros on pitkä, ja joissakin osissa teidän on laskeuduttava alas jyrkkiä puuportaita, joissa on monta askelmaa, joten suosittelen käyttämään mukavia kenkiä, joissa on liukumattomat pohjat, jotta vältätte putoamisen.

Toisaalta älä unohda ottaa mukaan lämpimiä vaatteita kävelyn ajaksi ulkolämpötilasta riippumatta. Kaivosten sisäisen kosteuden vuoksi siellä on melko viileää jopa kesällä, ja lämpötila vaihtelee 17 ja 18 asteen välillä.

Varaa matka suolakaivoksiin

4. Käy vessassa ennen kierroksen alkua

Daniłowicza Kaivo| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza Kaivo| ©Aleksandr Zykov

Vaikka Wieliczkan suolakaivosten kierroksen aikana pidetään lyhyt 5 minuutin tauko käymälään (40 ja 90 minuuttia kierroksen alkamisen jälkeen), jotta matkalla ei olisi kiire, suosittelen menemään ennen kierroksen alkua joko hotellille tai Daniłowicza-kaivon vieressä sijaitseviin käymälöihin. Varsinkin jos käyt kaivoksilla lasten kanssa, jotka usein yllättyvät luonnon kutsusta kaikkein odottamattomimmalla hetkellä.

Varaa retki suolakaivoksiin

5. Onko kierros kaivosten sisällä vaikea?

Portaat alas kaivokseen| ©Aleksandr Zykov
Portaat alas kaivokseen| ©Aleksandr Zykov

Turistireitti Wieliczkan suolakaivokseen alkaa Danilowicza-kuopasta, josta sinun on laskeuduttava loputtomalta vaikuttavia portaita pitkin maanalaisten käytävien lähtöpisteeseen.

Reitti kulkee 3,5 kilometrin pituisen sokkeloisen käytävän, kuilujen ja kammioiden labyrintin läpi, ja se on enimmäkseen tasaista maastoa, joten se ei ole liian vaikea normaalikuntoiselle henkilölle. Itse asiassa jopa lapset voivat osallistua kierrokselle!

Hyvä puoli on se, että reitin lopussa sinun ei tarvitse kävellä takaisin 800 askelmaa ylös päästäkseni ulos, vaan pääset kaivostyöläisten käyttämän hissin kaltaisella hissillä, joka vie sinut pinnalle.

Monilla ihmisillä on Wieliczkan suolakaivoksilla vieraillessaan kuitenkin suuri kysymys, tuntevatko he olonsa liian ahtaaksi kierroksen aikana, ja minun on sanottava, että vaikka jotkin osat saattavat tuntua hieman suljetummilta, totuus on, että tilaa liikkua on riittävästi ilman ongelmia.

Lisäksi koko kierroksen ajan sinua seuraa aina ammattitaitoinen opas itse muistomerkiltä, jolla on tietoa ensiapusta ja turvallisuudesta, joten jos tunnet joskus klaustrofobiaa ja hermostut, älä huoli, koska oppailla on protokolla, jonka mukaan he seuraavat sinua ja auttavat sinua. Kaikki menee hyvin ja siitä tulee unohtumaton kokemus!

Varaa retki suolakaivoksiin

6. Kaivoksilla vierailusta saa parhaan mahdollisen hyödyn irti, jos menet sinne lasten kanssa

Lapset vierailevat kaivoksissa| ©Lars Plougmann
Lapset vierailevat kaivoksissa| ©Lars Plougmann

Vaikka kaivoksen sisätilat saattavat tuntua epätyypilliseltä paikalta vierailla perheen lomamatkalla, totuus on, että tämä on hyvin omaperäinen retki, jossa lapset voivat päästää mielikuvituksensa valloilleen - se on jotain, jonka he muistavat aina!

Wieliczkan suolakaivoskierros on avoin kaikenikäisille lapsille (alle 4-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi), mutta kuten kaikilla lasten kanssa tehtävillä retkillä, tälläkin retkellä on omat juonensä.

Käytä mukavia kenkiä, sillä he kävelevät melko paljon, ja pidä kengät lämpiminä, sillä kaivoksissa on hieman viileää. Älä myöskään unohda pakata reppuusi välipaloja ja vettä siltä varalta, että he saavat eväitä retken aikana. Drozdowicen kammarissa on lyhyt tauko, jossa voit nauttia juomia ja ostaa sieltä myös ruokaa ja juomia.

Nämä ovat joitakin vinkkejä tämän muistomerkin katsomiseen perheenä, mutta postauksessa Vierailu suolakaivoksilla lasten kanssa on lisää tietoa.

Varaa matka suolakaivoksiin

7. Onko mahdollista ottaa valokuvia?

Nauti valokuvien ottamisesta| ©Andriyko Podilnyk
Nauti valokuvien ottamisesta| ©Andriyko Podilnyk

Sinun on hyvä tietää, että jos haluat ottaa valokuvia Wieliczkan suolakaivoksessa, sinun on maksettava pieni, noin 2,50 euron sisäänpääsymaksu tai saatat saada varoituksen, jos jäät kiinni kierroksen aikana.

Wieliczkan suolakaivoksen turistireitti on kuitenkin hyvin valaistu, jotta vierailijat voivat kävellä mukavasti eivätkä kompastu. Tietyissä paikoissa valaistusolosuhteet eivät kuitenkaan ole optimaaliset valokuvaamiseen, joten voi olla, että kun yrität ottaa kuvan, saat huonosti erottuvia kuvia.

Postauksessa The best photos you can take of the Wieliczka salt mines from Kraków löydät muutamia vinkkejä siitä, miten saada hienoja kuvia ja joitakin paikkoja, joista et voi lähteä ottamatta useita kuvia.

Varaa matka suolakaivoksiin