Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Mitä tehdä Krakovassa 7 päivässä

Krakova on historiallinen kaupunki, joka houkuttelee vuosittain miljoonia turisteja ja uteliaita kävijöitä, jotka haluavat tutustua Euroopan moderniin aikakauteen omakohtaisesti. Krakova, jota pidetään yhtenä maanosan kauneimmista kaupungeista, ei jätä sinua välinpitämättömäksi.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

Mitä tehdä Krakovassa 7 päivässä

Auringonlasku Krakovassa | ©Elroy Serrao

Vaikka Krakova ei olekaan Puolan pääkaupunki, se on yksi maan suosituimmista kaupungeista, koska se on ollut tärkeä 1900-luvulla ja sen historiallinen perintö toisen maailmansodan aikana on valtava. Lisäksi sen arkkitehtuuri ja estetiikka ovat tehneet siitä yhden Euroopan kauneimmista kaupungeista.

Jos olet aina halunnut vierailla Krakovassa ja sen symbolisissa paikoissa, kuten Auswitchissa tai suolakaivoksissa, aion ehdottaa 7 päivän matkasuunnitelmaa Krakovassa, jotta et missaa mitään tästä uskomattomasta kaupungista.

1. Päiväretki Krakovan vanhaan kaupunkiin

Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390
Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390

Sinulla on viikko aikaa tutustua Krakovaan. Siksi ensimmäisenä päivänä yksi parhaista asioista on tutustua kaupunkiin tutustumalla vanhaan kaupunkiin ja nauttimalla sen tunnelmasta.

Krakovan vanhakaupunki ei ole vain kiistatta kaunis, vaan siellä on myös vanhimpia rakennuksia, sillä se oli yksi harvoista alueista, jotka selvisivät toisesta maailmansodasta. Suosittelen kierrosta sen tärkeimpiin nähtävyyksiin ja maukasta lounasta puolalaisen keittiön maistiaisten nauttimiseksi.

Vieraile Barbicanissa

Tämä vuonna 1498 rakennettu entinen keskiaikainen linnoitus on yksi Krakovan vanhankaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Sinne pääset Teatr Słowackiego -raitiovaunupysäkiltä, joka sijaitsee vain muutaman askeleen päässä alueen sisäänkäynniltä. Sieltä pääset myös koko vanhaankaupunkiin ja voit jatkaa loppupäivää kävellen.

Barbacanan linnoituksessa voit kävellä sen käytävien ja kolkkien verkoston läpi alle 2 eurolla ja nauttia myös joistakin sen tilapäisnäyttelyistä. Se on epäilemättä aikamatka kaupungin menneisyyteen.

Pyhän Marian basilika

Vain kaksi katua etelään päin on toinen Krakovan keskustan kohokohdista: Pyhän Marian basilika. Tämä vaikuttava paikka on yksi tärkeimmistä muistomerkeistä, ja siellä on kaksi korkeaa tornia, joista toinen on nimeltään Hejnalica, ja se soi nykyään joka tunti.

Sisätiloihin tutustuminen maksaa 3-5 euroa, mutta upean puisen alttaritaulun näkeminen läheltä on kokemus, jota ei kannata jättää väliin.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

Lounas torilla

Vierailu Hawelkassa| ©Oleg Pokrovskiy
Vierailu Hawelkassa| ©Oleg Pokrovskiy

Tässä vaiheessa on aika pysähtyä lataamaan akkuja ja maistelemaan paikallista ruokaa. Yksi suosituimmista vierailukohteista, joka sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä sijainnistasi, on toriaukio, jossa on monenlaisia kojuja ja ravintoloita.

Yksi niistä on Hawelka, tyypillinen puolalainen ravintola, joka tarjoaa sinulle erittäin edulliseen hintaan kaupungin parhaita herkkuja ja sijaitsee erinomaisella paikalla, josta voit jatkaa vierailuasi.

Iltapäivä Wawelin linnassa

Päivän päätteeksi suosittelen käymään toisessa Krakovan keskustan tärkeimmistä paikoista, Wawelin linnassa. Tämä paikka sijaitsee kaupungin strategisesti tärkeällä paikalla, ja vuosisatojen kuluessa se on siirtynyt omistajalta toiselle, ja siitä on tullut Puolan kuninkaiden ensimmäinen asuinpaikka.

Nykyään tämä linna on täynnä nähtävyyksiä, ja siitä on tullut yksi matkailijoiden suosituimmista vierailukohteista. Linnan sisällä voit vierailla sen eri osissa koko iltapäivän ajan, joista seuraavat erottuvat edukseen:

  • Wawelin katedraali;
  • Johannes Paavali I:n katedraalin museo;
  • Lohikäärmeen luola;
  • Kuninkaallinen palatsi.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

2. Päivä Vieraile juutalaiskorttelissa

Walnican aukio| ©RaNo
Walnican aukio| ©RaNo

Krakovan vetovoima perustuu suurelta osin siihen historialliseen painoarvoon, joka juutalaisväestöllä oli 1900-luvun lopulla. Krakovan juutalaiskortteli muodostui kuitenkin vuosisatoja sitten, ja se tunnettiin aikoinaan kaupungin erillisenä kylänä.

Ehdotan, että omistat tämän toisen päivän tutustumalla perusteellisesti Krakovan juutalaiskortteliin, joka on täynnä historiaa ja kulttuurinsa ja hengellisyytensä kannalta keskeisiä paikkoja.

Walnican aukio

Tämä aukio on yksi Krakovan juutalaiskorttelin keskeisimmistä paikoista, ja vaikka se ei ehkä näytä siltä nyt, vuosisatoja sitten se oli Kazimierzin kaupungin tärkein ranta. Pääset sinne raitiovaunulinjoilla 1,2,3,4 tai 6 Plac Walnican pysäkille.

Nykyään se on yksi naapuruston suosituimmista lähtöpisteistä, ja sen keskellä on suuri valkoinen rakennus, joka on muutettu etnografiseksi museoksi.

Vieraile synagogissa

Remuhin synagoga| ©Lars K Jensen
Remuhin synagoga| ©Lars K Jensen

Kazimierzin kaupunginosassa huomaat heti juutalaisen uskonnon ja kulttuurin suuren merkityksen. Yksi houkuttelevimmista suunnitelmista, joita voit tehdä naapurustossa kiertomatkalla, on käydä kahdessa suuressa synagogassa, jotka ovat lähellä ja joihin pääsee helposti kävellen aamupäivän aikana. Nämä ovat:

  • Iisakin synagoga
  • Remuhin synagoga

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Lounas juutalaiskorttelissa

Jos haluat ladata akkujasi aamupäivän jaloillasi olon jälkeen, ei ole mitään parempaa kuin pysähtyä johonkin juutalaiskorttelin ravintoloista ja maistaa tyypillisiä ruokia.

Suosittelen kokeilemaan Starka-ravintolaa, joka on yksi naapuruston tunnetuimmista ravintoloista, jossa on perinteistä puolalaista ruokaa ja gourmet-vaikutteita, mikä tekee siitä erittäin suositun. Saatat joutua varaamaan pöydän edellisenä päivänä, joten suosittelen varaamaan hyvissä ajoin etukäteen.

Vieraile Remuhin hautausmaalla

Lounaan jälkeen suosittelen lähes pakollista vierailua juutalaiskortteliin sen historiallisen merkityksen vuoksi; Remuhin hautausmaa. Tämä paikka on yksi Puolan vanhimmista juutalaisista hautausmaista, ja sen haudat ovat peräisin 1500-luvulta.

Toisen maailmansodan aikana monet niistä tuhoutuivat, ja niiden jälleenrakentamisen jälkeen koko tila järjestettiin uudelleen, ja hautakivien jäännösten avulla luotiin uudelleen "itkumuuri", joka on yksi hautausmaan kohokohdista.

Kävele maineikkaiden henkilöiden seinämaalauksen ympäri

Päivän päätteeksi voit vierailla toisella Krakovan kuvatuimmista alueista, juutalaiskorttelissa. Se on seinämaalaus, jossa on kaupungin kuuluisimpien ihmisten kasvot, ja se on esillä katuestetiikkana keskellä kaupunginosaa. Se sijaitsee osoitteessa Jozefa 17, Wrega Pubin ulkopuolella.

3. Päivä Mene Podgórzeen, juutalaisghettoon

Sankarien aukio Krakovan ghetossa| ©Marco Zanferrari
Sankarien aukio Krakovan ghetossa| ©Marco Zanferrari

Nyt kun olet oppinut hieman lisää Krakovan historiasta, on aika tarkastella lähemmin sitä valtavaa taakkaa, jonka toinen maailmansota aiheutti Krakovan kaupungille. Juutalaiset ajettiin tuolloin gettoon, jossa holokaustin tragedia alkoi kehittyä.

Historian ankaruudesta huolimatta Krakovalla on vielä paljon kerrottavaa, ja siksi olen varannut teille tälle kolmannelle päivälle Podgórzen, juutalaisgheton, joka vielä tänäkin päivänä säilyttää muistoja noista traagisista päivistä.

Varaa yksityinen kierros juutalaiskortteliin

Aloita Bohaterow Gettan aukiolta

Bohaterowin aukio on yksi tämän kaupunginosan tunnusomaisimmista lähtökohdista, jonne kaikki juutalaiset lähetettiin natsimiehityksen jälkeen. Täällä päätettiin miljoonien kansalaisten kohtalosta ja heidän jakamisestaan keskitysleireille.

Nyt sen tilalla on 60 tyhjää tuolia, jotka on ripoteltu ympäri aukiota kaikkien uhrien muistoksi. Pääset sinne raitiovaunulla Limanowskiegon raitiovaunuasemalle.

Vieraile Oskar Schindlerin tehtaalla

Schindlerin tehdas.| ©John C
Schindlerin tehdas.| ©John C

Krakovan juutalaisgheton sisällä on ohittamaton pysähdyspaikka, jolla on uskomaton historia. Oskar Schindlerin ruukkutehdas perustettiin Krakovaan, ja sitä pyöritti halpa juutalainen työvoima. Toisen maailmansodan aikana sen omistaja Schindler kuitenkin pelasti sen avulla yhteensä 1 200 ihmisen hengen antamalla heille työtä.

Tehdas on nykyään pakollinen muistomuseo, jossa voit vierailla noin 15 eurolla ja jonka valtava historiallinen arvo on varmasti sen arvoinen.

Varaa opastettu kierros Schindlerin tehtaalle

Kiertue MOCAK

Hyvin lähellä tehdasta on kaupungin tärkein nykytaiteen museo, MOCAK. Suosittelen, että käytte siellä lounaan jälkeen ja omistatte sille sen ansaitseman ajan, koska se on täynnä kaikenlaisia teoksia, ja jos pidätte taiteesta ja kulttuurista, alle 5 eurolla voitte tuntea olonne kotoisaksi.

Tutustu gheton muurin jäänteisiin

Krakovan getto oli monien vuosien ajan muusta kaupungista erotettu muurilla, joka sulki juutalaiset pois. Nykyään on jäljellä vain muutama jäännös, jotka sijaitsevat osoitteessa Limanowskiego 62, mutta on mielenkiintoista vierailla niissä, jotta oppii lisää siitä, millainen getto oli tuolloin ja saa käsityksen kaupungin lähihistoriasta.

4. Päiväkierros Auschwitz-Birkenau yhdessä päivässä

Sisäänkäynti leirille| ©Billy Wirawan
Sisäänkäynti leirille| ©Billy Wirawan

Auschwitz on yksi maailman tärkeimmistä ja suosituimmista keskitysleireistä. Sen muurien sisällä tehtiin historian raaimmat nykyajan rikokset. Nykyään se on muistopaikka, jossa vierailee miljoonia kävijöitä.

Vierailu tässä paikassa on yksi tärkeimmistä suunnitelmista Krakovassa ollessasi, ja siksi omistat koko päivän Auschwitzin ja sen viereisen leirin juhlalliselle vierailulle, joka ei jätä sinua välinpitämättömäksi.

Aamulla vierailu Auschwitzissa

Auschwitz sijaitsee 70 kilometriä Krakovasta länteen, joten matkalla sinne ja takaisin vietät koko päivän. Pääset sinne joko yhdellä järjestetyistä retkistä, jotka noutavat sinut Krakovan keskustasta, tai voit lähteä omatoimisesti bussilla, joka vie sinne noin tunnin.

Leirillä sinun on hankittava noin 25 euron hintainen lippu, jolla pääset sisään leirille ja kiertämään eri tiloja, jotka saavat hiuksesi nousemaan pystyyn, vajoista kaasukammioihin.

Varaa retki Auschwitziin

Lepo ja lounas alueella

Auschwitzista lähtiessäsi sinulla ei ehkä ole kovin suurta ruokahalua, mutta akkujen lataamiseksi suosittelen menemään läheisiin ravintoloihin, kuten Portobelloon, jotta voit irrottautua hieman ja jatkaa iltapäivällä vierailua Auschwitz II:een.

Päättyminen Auschwitz II-Birkenaussa

Päivän päätteeksi kannattaa vierailla Auschwitz II-Birkenaussa, joka on yksi suurimmista yhä pystyssä olevista keskitysleireistä ja jossa on juutalaisten holokaustin karmivimmat huoneet.

Tällaista retkeä ei suositella alle 14-vuotiaille lapsille historian karun luonteen vuoksi. Suosittelen myös opastetun kierroksen palkkaamista, jotta et missaa mitään.

5. Päivä Mene Wieliczkan suolakaivoksille

Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov

Nyt olet jo nähnyt suurimman osan Krakovan nähtävyyksistä ja sen historiasta, mutta nähtävää riittää vielä lisää. Et voi lähteä tästä kaupungista käymättä yhdellä koko maan kuuluisimmista vierailuista: Wieliczkan suolakaivoksilla.

Unescon maailmanperintökohteeksi julistetut kaivokset koostuvat lukuisista kammioista, ja niissä on jopa maanalainen kappeli, joka jättää sinut suu auki. Sijaintinsa ja valtavuutensa vuoksi voit viettää siellä koko päivän.

Kierros suolakaivoksissa

Tämä upea suolakaivos sijaitsee vain 15 kilometrin päässä Krakovasta, ja sinne pääsee joko bussilla, linjalla 304, autolla tai opastetulla kierroksella. Kun saavut paikalle, löydät itsesi valtavista, yli 300 kilometriä pitkistä maanalaisista gallerioista, joissa on kaikenlaisia veistoksia ja suolasta veistettyjä käytäviä. Epäilemättä ihmeellinen vierailukohde.

Sisäänpääsy suolakaivoksiin maksaa yleensä noin 50 euroa, ja suosittelen, että otat järjestetyn kierroksen, jotta voit tutustua eri huoneisiin ja oppia hieman lisää näiden vaikuttavien kaivosten historiasta.

Pyhän Kingan kappeli

Yksi Wieliczkan suolakaivoksilla vierailun uskomattomimmista kohokohdista on Pyhän Kingan maanalainen kappeli, joka on rakennettu kokonaan suolasta ja on niin suuri, että unohdat olevasi maan alla.

Varaa matka suolakaivoksille Krakovasta käsin

6. Päivä Arkeologinen retki Krakovan röykkiöihin ja Nowa Hutaan

Nowa Hutan kirkko| ©Fred Romero
Nowa Hutan kirkko| ©Fred Romero

Viikkosi Krakovassa lähestyy loppuaan, ja tällä kertaa minulla on sinulle varattuna päivä, joka on omistettu kahdelle kiinnostavalle nähtävyydelle, jotka mielenkiintoisella tavalla ovat hyvin lähellä toisiaan.

Toisaalta voit vierailla yhdessä viidestä kumpareesta eli kopiecistä, jotka ovat hajallaan ympäri kaupunkia ja jotka ovat olleet palvontakohteita vuosisatojen ajan. Toiselta puolelta pääset Nowa Hutan neuvostoliittolaiseen kaupunginosaan. Lähdetään liikkeelle!

Vieraile Wanda Moundissa

Pääset tälle erikoiselle rakennelmalle Kopiec Wandyn asemalle raitiovaunulinjoilla 21 tai 22, jotka jättävät sinut sisäänkäynnin viereen. Tämä röykkiö ja sen neljä muuta sisarusta, jotka ovat hajallaan ympäri kaupunkia, ovat vuosisatojen ajan pystyssä pysyneitä, kukkulan muotoisia hautausmaita.

On arvioitu, että Krakovan perustajan tytär haudattiin Wanda-kumpareelle 7.-8. vuosisadan välisenä aikana. Sisäänpääsy on täysin ilmainen, ja se on ihanteellinen vierailukohde lasten kanssa, sillä se on luonnonmukainen ympäristö kuin mikään muu.

Lounas Nowa Hutassa

Hyvin lähellä Wanda-kukkulaa sijaitsee yksi Krakovan uusimmista kaupunginosista, Nowa Huta, neuvostokortteli. Mutta ennen kuin tutustut siihen perusteellisesti, suosittelen, että lataat akkusi paikallisessa ravintolassa, kuten Stylowassa, jossa saat paremman maun puolalaisesta ruokakulttuurista.

Varaa kierros Nowa Hutan kaupunginosassa

Kierros Krakovan kommunistisessa korttelissa

Krakovassa viet ettävän toiseksi viimeisen iltapäivän aikana ehdotan kävelyä Nowa Hutan kaupunginosassa, joka on asuinalue, jonka neuvostoliittolaiset loivat 1900-luvun jälkipuoliskolla yrittäessään luoda "sosialistista realismia". Sen kaduilta löydät tunnuskohteita, kuten:

  • Centralny Plac
  • Nowa Hutan museo
  • Neuvostoliiton panssarivaunu
  • Herran arkki kirkko.

7. Päiväretki Zakopaneen ja Tatra-vuorille

Tatra-vuoret| ©Piotr J
Tatra-vuoret| ©Piotr J

Tunnet jo omakohtaisesti kaikki tärkeimmät paikat Krakovassa, mutta päättääksesi matkasi tässä hämmästyttävässä paikassa, olen valmistellut jäähyväisretken, jolla voit viettää päivän vain 2 tunnin päässä täältä, vuorilla, jotka valloittavat sydämesi.

Päivä alkaa Zakopanesta ja vie sinut läpi maan idyllisimpien vuoristomaisemien, jotka huipentuvat Tatra-vuoristoon ja ympäröiviin kyliin.

Gubałówka- ja Butorowy Wierch -vuoret köysiradalla

Tatra-vuoristo on luonnonpuisto, jota ei kannata jättää väliin, kun jätät hyvästit Krakovan-matkalle. Voit päästä sinne autolla, mutta paras vaihtoehto on vuokrata opastettu kierros, joka noutaa sinut Krakovan keskustasta ja opastaa sinut läpi päivän, jotta et menetä mitään yksityiskohtia.

Yksi kohokohdista Zakopaneen saapuessasi on nousta köysiradalla suojelualueen päävuorille, jossa voit nauttia kauniista vuoristomaisemista.

Varaa retki Zakopaneen ja Tatra-vuorille

Zakopanen keskusta ja Tatra-museo

Kun palaat Zakopanen pikkukaupungin keskustaan, sinulla on tilaisuus tutustua viehättäviin taloihin ja kuljeskella värikkäästi koristelluilla kaduilla. Voit myös käydä syömässä yhdessä paikallisista ravintoloista ja vierailla Tatra-museossa, joka kertoo alueen historiasta.

Pysähdy Chochołówissa

Paluumatkalla kaupunkiin ja tämän uskomattoman Krakovan-matkan päätteeksi sinulla on mahdollisuus pysähtyä viehättävässä Chocholów-nimisessä kylässä, jossa on tyypillisiä puutaloja maan eteläosista ja josta voit ostaa käsityöaiheisia matkamuistoja.

Varaa kiertomatka Krakovasta