Mitä tehdä Krakovassa 7 päivässä

Krakova on historiallinen kaupunki, joka houkuttelee vuosittain miljoonia turisteja ja uteliaita kävijöitä, jotka haluavat tutustua Euroopan moderniin aikakauteen omakohtaisesti. Maanosan kauneimpien kaupunkien joukossa se ei jätä sinua välinpitämättömäksi.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

Mitä tehdä Krakovassa 7 päivässä

Auringonlasku Krakovassa | ©Elroy Serrao

Vaikka Krakova ei olekaan Puolan pääkaupunki, se on yksi maan suosituimmista kaupungeista, koska se on ollut tärkeä 1900-luvulla ja sen historiallinen perintö toisen maailmansodan aikana on valtava. Lisäksi sen arkkitehtuuri ja estetiikka ovat tehneet siitä yhden Euroopan kauneimmista kaupungeista.

Jos olet aina halunnut vierailla Krakovassa ja sen tunnusomaisissa paikoissa, kuten Auswitchissa tai suolakaivoksissa, ehdotan sinulle 7 päivän matkasuunnitelmaa Krakovaan, jotta et missaa mitään tästä uskomattomasta kaupungista.

1. Päiväkierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390
Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390

Sinulla on edessäsi viikko aikaa tutustua Krakovaan. Siksi ensimmäisenä päivänä yksi parhaista asioista on tutustua kaupunkiin tutustumalla vanhaankaupunkiin ja imeytymällä sen tunnelmaan.

Krakovan vanhakaupunki ei ole vain kiistatta kaunis, vaan siellä on myös vanhimpia rakennuksia, sillä se oli yksi harvoista alueista, jotka selvisivät toisesta maailmansodasta. Suosittelen kierrosta sen tärkeimpiin nähtävyyksiin ja maukasta lounasta puolalaisen keittiön maistiaisten nauttimiseksi.

Vieraile Barbicanissa

Tämä vuonna 1498 rakennettu entinen keskiaikainen linnoitus on yksi Krakovan vanhankaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Pääset sinne raitiovaunupysäkille nimeltä Teatr Słowackiego, joka sijaitsee vain muutaman askeleen päässä kohteen sisäänkäynniltä. Sieltä pääset myös koko vanhaankaupunkiin ja voit jatkaa loppupäivää kävellen.

Barbakan-linnoituksessa voit kävellä sen käytävien ja kolkkien verkostossa alle 2 eurolla ja nauttia myös joistakin sen tilapäisnäyttelyistä. Se on epäilemättä aikamatka kaupungin menneisyyteen.

Santa Marian basilika

Vain kaksi katua etelään löydät toisen Krakovan keskustan kohokohdan: Pyhän Marian basilikan. Tämä vaikuttava maamerkki on yksi tärkeimmistä monumenteista, ja siinä on kaksi korkeaa tornia, joista toinen, korkeampi Hejnalica, soi nykyään joka tunti.

Sisätiloihin tutustuminen maksaa 3-5 euroa, mutta upean puisen alttaritaulun näkeminen läheltä on elämys, jota ei kannata jättää väliin. Hyödynnä sijaintia ja varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin.

Varaa kierros Krakovan vanhassakaupungissa

Lounas torilla

Vierailu Hawelkassa| ©Oleg Pokrovskiy
Vierailu Hawelkassa| ©Oleg Pokrovskiy

Tässä vaiheessa on aika pysähtyä lataamaan akkuja ja maistelemaan paikallista ruokaa. Yksi suosituimmista paikoista, vain muutaman askeleen päässä sijainnistasi, on Kauppatori, jossa on erilaisia kojuja ja ravintoloita.

Yksi niistä on Hawelka, tyypillinen puolalainen ravintola, joka tarjoaa sinulle erittäin edulliseen hintaan kaupungin parhaita herkkuja ja etuoikeutetulla paikalla, josta voit jatkaa vierailuasi.

Iltapäivä Wawelin linnassa

Päivän jatkoksi suosittelen, että varaat opastetun kierroksen Wawelin linnaan. Tämä paikka sijaitsee kaupungin strategisesti tärkeällä paikalla, ja vuosisatojen kuluessa se on siirtynyt omistajalta toiselle, ja siitä on tullut Puolan kuninkaiden ensimmäinen asuinpaikka.

Nykyään tämä linna on täynnä nähtävyyksiä, joissa voi vierailla, ja siitä on tullut yksi turistien eniten vierailuja herättävistä paikoista. Sisällä voit vierailla linnan eri osissa koko iltapäivän ajan, joista seuraavat erottuvat edukseen:

  • Wawelin katedraali.
  • Johannes Paavali I:n katedraalin museo.
  • Lohikäärmeen luola.
  • Kuninkaallinen palatsi.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnaan

Chopinin konsertti viimeistelee kokonaisuuden

Jos olet musiikin ystävä, älä epäröi varata lippua Chopinin pianokonserttiin ja viimeistele ensimmäinen päiväsi Krakovassa upeasti.

Noin tunnin kestävän konsertin esittävät nuoret ja tunnetut pianistit. Lisäksi sinua hemmotellaan ilmaisella lasillisella viiniä.

Konsertti järjestetään Chopinin galleriassa, joka sijaitsee Bonerowskin palatsissa, 1400-luvun rakennuksessa.

.

Varaa lippusi Chopinin pianokonserttiin

2. Juutalaiskorttelipäivä

Walnican aukio| ©RaNo
Walnican aukio| ©RaNo

Suuri osa Krakovan vetovoimasta piilee kaikessa siinä historiallisessa painoarvossa, jota juutalaisväestö kantoi 1900-luvun lopulla. Krakovan juutalaiskortteli muodostui kuitenkin jo vuosisatoja sitten, se, mikä tunnettiin aikoinaan kaupungin erillisenä kylänä.

Ehdotan, että vietät tämän toisen päivän tutustumalla perusteellisesti Krakovan juutalaiskortteliin, joka on täynnä historiaa ja kulttuurinsa ja hengellisyytensä kannalta keskeisiä paikkoja.

Walnican aukio

Tämä aukio on yksi Krakovan juutalaiskorttelin keskeisimmistä paikoista, ja vaikka se ei ehkä näytä siltä nyt, vuosisatoja sitten se oli Kazimierzin kaupungin tärkein ranta. Pääset sinne raitiovaunulinjoilla 1,2,3,4 tai 6 Plac Walnican pysäkille.

Nykyään se on yksi korttelin suosituimmista lähtöpisteistä, ja sen keskellä on suuri valkoinen rakennus, joka on muutettu etnografiseksi museoksi.

Vierailu synagogissa

Remuhin synagoga| ©Lars K Jensen
Remuhin synagoga| ©Lars K Jensen

Kazimierzin kaupunginosassa ymmärrät nopeasti juutalaisen uskonnon ja kulttuurin suuren merkityksen. Yksi houkuttelevimmista suunnitelmista, jonka voit tehdä juutalaiskorttelin kiertoajelulla, on vierailla kahdessa suuressa synagogassa, joita alueella on ja joihin pääsee erinomaisesti kävellen aamupäivän aikana. Nämä ovat:

  • Iisakin synagoga.
  • Remuhin synagoga.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Lounas juutalaiskorttelissa

Jos haluat ladata akkujasi jaloillasi vietetyn aamupäivän jälkeen, ei ole mitään parempaa kuin pysähtyä johonkin juutalaiskorttelin ravintoloista ja maistaa tyypillisiä ruokia.

Suosittelen kokeilemaan Starka-ravintolaa, joka on yksi juutalaiskorttelin tunnetuimmista ravintoloista, jossa on perinteistä puolalaista ruokaa ja gourmet-vaikutteista ruokaa, joka tekee siitä erittäin suositun. Saatat joutua varaamaan pöytävarauksen edellisenä päivänä, joten suosittelen varaamaan hyvissä ajoin etukäteen. Toinen ihanteellinen vaihtoehto on varata Krakovan juutalaiskorttelin ruokakierros.

Varaa Krakovan juutalaiskorttelin ruokakierros

Vieraile Remuhin hautausmaalla

Lounaan jälkeen suosittelen lähes pakollista vierailua juutalaiskortteliin sen historiallisen merkityksen vuoksi; Remuhin hautausmaa. Tämä paikka on yksi Puolan vanhimmista juutalaisista hautausmaista, ja siellä on hautoja 1500-luvulta lähtien.

Toisen maailmansodan aikana monet niistä tuhoutuivat, ja jälleenrakennuksen jälkeen koko tila järjestettiin uudelleen, ja hautakivien jäännösten avulla luotiin uudelleen "itkumuuri", joka on yksi hautausmaan kohokohdista.

Tutustu maineikkaiden henkilöiden seinämaalaukseen

Päivän päätteeksi voit kävellä Krakovan juutalaiskorttelin toisella kuvatuimmalla alueella. Se on seinämaalauksen, jossa on kaupungin kuuluisimpien ihmisten kasvot, ja se on esillä katuesteettisenä keskellä korttelia. Se sijaitsee osoitteessa Jozefa 17, Wrega Pubin ulkopuolella.

Tutustu puolalaiseen kulttuuriin juutalaisen musiikin konsertissa.

Tiesitkö, että jiddiš on saksalaista alkuperää olevien juutalaisten puhuma kieli? Jos haluat tutustua tähän kieleen, älä epäröi osallistua juutalaisen musiikin konserttiin, jonka esittää yli 20 vuoden kokemuksella varustettu ammattimuusikoista koostuva yhtye perinteisessä 1400-luvun puolalaisessa talossa.

Yli kahden vuosikymmenen kokemuksella varustettujen muusikoiden esittämät kappaleet liittyvät reformijuutalaisuuden kansanperinteeseen, jonka lähtökohdat ovat 1800-luvulla.

Lisäksi kyseessä on kaksinkertainen elämys, sillä tapahtumapaikkana on Dębinskim eli Under Barrel, häikäisevä 1400-luvulta peräisin oleva yksikerroksinen klassillinen rakennus, jonka rakenne kunnostettiin täysin 1500-luvun puolivälissä.

3. Päivä Tutustu juutalaisghettoon Podgórzessa

Krakovan gheton sankariaukio.| ©Marco Zanferrari
Krakovan gheton sankariaukio.| ©Marco Zanferrari

Nyt kun olet päässyt tutustumaan Krakovan historiaan, on aika tarkastella lähemmin toisen maailmansodan valtavaa vaikutusta Eurooppaan. Tuolloin juutalaiset ajettiin gettoon, jossa holokaustin tragedia alkoi kehittyä.

Historian ankaruudesta huolimatta Krakovalla on yhä paljon kerrottavaa, ja siksi olen varannut teille tälle kolmannelle päivälle Podgórzen, juutalaisgetton, joka yhä tänä päivänä pitää sisällään muistoja noista traagisista päivistä. Jos haluat tutustua siihen perusteellisesti, varaa yksityinen kierros juutalaiskortteliin.

Varaa yksityinen kierros juutalaiskortteliin

Aloita Bohaterow Gettan aukiolta

Bohaterowin aukio on yksi tämän kaupunginosan tunnusomaisimmista lähtökohdista, jonne kaikki juutalaiset internoitiin natsimiehityksen jälkeen. Täällä päätettiin miljoonien kaupunkilaisten kohtalosta ja heidän jakamisestaan keskitysleireille.

Nyt heidän tilalleen aukiolle on ripoteltu 60 tyhjää tuolia kaikkien uhrien muistoksi. Pääset paikalle raitiovaunulla Limanowskiegon asemalle raitiovaunulla.

Vieraile Oskar Schindlerin tehtaalla

Schindlerin tehdas.| ©John C
Schindlerin tehdas.| ©John C

Krakovan juutalaisgheton sisällä on ohittamaton pysäkki, jolla on uskomaton historia takanaan. Oskar Schindlerin ruukkutehdas perustettiin Krakovaan ja se aloitti toimintansa halvan juutalaisen työvoiman avulla. Toisen maailmansodan aikana sen omistaja herra Schindler kuitenkin pelasti sen avulla yhteensä 1 200 ihmisen hengen antamalla heille töitä.

Tänä päivänä tehdas on pakollinen muistomuseo, jossa voit vierailla noin 15 eurolla ja lupaan, että se on valtavan historiallisen arvonsa arvoinen.

Varaa opastettu kierros Schindlerin tehtaaseen

Kierros MOCAKissa

Hyvin lähellä tehdasta on kaupungin tärkein nykytaiteen museo, MOCAK. Suosittelen käymään siellä lounaan jälkeen ja antamaan sille sen ansaitseman ajan, sillä se on täynnä kaikenlaisia teoksia ja jos pidät taiteesta ja kulttuurista, alle 5 eurolla tunnet olosi kotoisaksi.

Tutustu gheton muurin jäänteisiin

Krakovan getto oli monen vuoden ajan muusta kaupungista erotettu muurilla, joka sulki juutalaiset. Nykyään Limanowskiego-kadulla 62 on jäljellä vain muutama jäännös, mutta on mielenkiintoista vierailla siellä, jotta oppii lisää siitä, millainen getto oli tuohon aikaan ja saa käsityksen kaupungin lähihistoriasta.

Hämmästy risteilyllä Veiksel-joella

Nauti risteilystä Krakovassa Veiksel-joella, joka on toinen Krakovan-matkallasi väistämätön aktiviteetti.

Tällä noin tunnin kestävällä reitillä näet parhaat näkymät Wawelin linnaan, Bernatka-sillalle, Manggha- ja Cricoteka-museoihin, Kazimierzin juutalaiskortteliin ja Kalliokirkkoon. Etkä missaa yhtään yksityiskohtaa, kiitos saamasi ääniopastuksen.

Vinkki: älä jätä kameraa.

Varaa risteily Veiksel-joella Krakovassa

4. Päivä Vieraile Auschwitz-Birkenaussa yhden päivän aikana

Sisäänkäynti leirille| ©Billy Wirawan
Sisäänkäynti leirille| ©Billy Wirawan

Auschwitz on yksi maailman tärkeimmistä ja suosituimmista yhä olemassa olevista keskitysleireistä. Sen muurien sisällä tehtiin historian raaimmat nykyajan rikokset. Nykyään se on muistopaikka, jossa vierailee miljoonia sivustakatsojia, ja matka Auschwitziin on pakollinen.

Vierailu Auschwitzissa on yksi Krakovan matkasi pakollisista kohteista, ja siksi vietät koko päivän vierailemalla Auschwitzissa ja sen naapurileirillä juhlallisella vierailulla, joka ei jätä sinua välinpitämättömäksi.

Aamupäivän vierailu Auschwitziin

Auschwitz sijaitsee 70 kilometriä Krakovasta länteen, joten vietät koko päivän kiertämällä sitä matkalla sinne ja takaisin. Pääset sinne joko järjestetyillä kiertoajeluilla, jotka noutavat sinut Krakovan keskustasta, tai omatoimisesti bussilla, jonka matka kestää noin tunnin.

Leirille saavuttuasi sinun on lunastettava noin 25 euron hintainen lippu, jolla pääset sisään leirille ja kiertämään eri hiuksia raastavia tiloja parakeista kaasukammioihin.

Varaa retki Auschwitziin

Lepää ja lounasta alueella

Auschwitzista lähtiessäsi sinulla ei ehkä ole kovinkaan suurta ruokahalua, mutta akkujen lataamiseksi suosittelen, että menet johonkin läheiseen ravintolaan, kuten Portobelloon, rentoutumaan ja jatkamaan iltapäivällä vierailua Auschwitz II:een.

Viimeistely Auschwitz II-Birkenaussa

Päivän päätteeksi kannattaa vierailla Auschwitz II-Birkenaussa, joka on yksi suurimmista yhä pystyssä olevista keskitysleireistä ja sisältää juutalaisten holokaustin hyytävimmät huoneet.

Tämäntyyppisiä kierroksia ei suositella alle 14-vuotiaille lapsille historian karuuden vuoksi. Suosittelen myös vuokraamaan opastetun kierroksen, jotta et jää mistään paitsi.

.

5. Päivä Mene Wieliczkan suolakaivoksille

Suolakaivoksen louhinnan galleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhinnan galleria| ©Aleksandr Zykov

Tähän mennessä olet jo nähnyt suurimman osan Krakovan pakollisista nähtävyyksistä ja sen historiasta, mutta nähtävää riittää vielä lisää. Et voi lähteä tästä kaupungista tekemättä yhtä koko maan kuuluisimmista vierailuista: Wieliczkan suolakaivoksia.

Unescon maailmanperintökohteeksi julistamat kaivokset koostuvat lukuisista kammioista, ja niissä on jopa maanalainen kappeli, joka jättää sinut suu auki. Sijaintinsa ja valtavuutensa vuoksi niihin tutustuminen vie koko päivän.

Kierros suolakaivoksissa

Tämä upea kohde sijaitsee vain 15 kilometrin päässä Krakovasta, ja sinne pääsee joko bussilla linjalla 304, autolla tai tekemällä Krakovasta retken suolakaivoksiin. Kun pääset sinne, löydät itsesi valtavista, yli 300 kilometriä pitkistä maanalaisista gallerioista, joissa on kaikenlaisia veistoksia ja suolasta veistettyjä käytäviä. Epäilemättä ihmeellinen vierailukohde.

Sisäänpääsy suolakaivoksiin maksaa yleensä noin 50 euroa, ja suosittelen, että otat järjestetyn kierroksen, jotta voit tutustua eri huoneisiin ja oppia hieman lisää näiden vaikuttavien kaivosten historiasta.

Pyhän Kingan kappeli

Yksi Wieliczkan suolakaivoksilla käyntisi uskomattomimmista kohokohdista on Pyhän Kingan maanalainen kappeli, joka on rakennettu kokonaan suolasta ja on niin suuri, että unohdat olevasi maan alla.

Varaa matka suolakaivoksiin Krakovasta käsin

6. Päivä Arkeologinen vierailu Krakovan röykkiöihin ja Nowa Huta -alueelle

Nowa Hutan kirkko| ©Fred Romero
Nowa Hutan kirkko| ©Fred Romero

Viikkosi Krakovassa lähestyy loppuaan, ja tällä kertaa olen varannut sinulle päivän, joka on omistettu kahdelle houkuttelevalle nähtävyydelle, jotka mielenkiintoisella tavalla ovat hyvin lähellä toisiaan.

Toisaalta vierailet yhdessä viidestä kumpareesta eli "kopiecistä", jotka ovat hajallaan ympäri kaupunkia ja jotka ovat olleet palvontakohteita vuosisatojen ajan. Toisaalta astut Nowa Hutan neuvostokortteliin, neuvostokortteliin. Lähdetään liikkeelle!

Tutustu Wanda-kumpuun

Päästäksesi tälle erikoiselle rakennelmalle sinun on mentävä Kopiec Wandyn asemalle raitiovaunulinjoilla 21 tai 22, jotka jättävät sinut sisäänkäynnin viereen. Tämä röykkiö ja sen neljä muuta, ympäri kaupunkia hajallaan olevaa sisarusta ovat vuosisatoja pystyssä olleita, kukkulan muotoisia hautausmaita.

On arvioitu, että Krakovan perustajan tytär haudattiin Wanda-kumpareelle 7.-8. vuosisadan välisenä aikana. Sisäänpääsy on täysin ilmainen, ja se on ihanteellinen paikka lasten kanssa vierailuun, sillä se on luontoympäristö kuin mikä tahansa muu.

Lounas Nowa Hutassa

Seuraavaksi suosittelen kiertoajelua Nowa Hutassa, neuvostokorttelissa. Mutta ennen syvällistä tutustumista suosittelen lataamaan akkuja alueen ravintolassa, kuten Stylowassa, jossa saat paremman maistiaisen puolalaisesta ruokakulttuurista.

Varaa kierros Nowa Hutan kaupunginosaan

Kierrä Krakovan kommunistinen kortteli

Neuvostoliiton 1900-luvun jälkipuoliskolla luoman Nowa Hutan kaupunginosan kierroksen jälkeen, jossa vierailet sellaisissa maamerkeissä kuin Centralnyn aukio, Nowa Huta -museo, Neuvostoliiton panssarivaunu tai Herran Arkki -kirkko, suosittelen varaamaan kommunismikierroksen Krakovassa.

Varaa kommunismikierros Krakovassa

7. Päiväretki Zakopaneen ja Tatra-vuorille

Tatra-vuoret| ©Piotr J
Tatra-vuoret| ©Piotr J

Krakovassa vierailu on todellinen herkku, kuten tulet näkemään, ja nähtyäsi omakohtaisesti kaikki Krakovan kohokohdat suosittelen, että päätät matkasi tähän upeaan paikkaan. Tätä varten olen valmistellut teille jäähyväisretken, jolla voitte viettää päivän vain kahden tunnin päässä täältä vuorilla, jotka valloittavat sydämenne: retki Zakopaneen ja Tatraan.

Päivä alkaa Zakopanesta ja vie teidät läpi maan idyllisimpien vuoristomaisemien, päätyen Tatra-vuorille ja ympäröiviin kyliin.

Varaa retki Zakopaneen ja Tatra-vuorille

Gubałówka- ja Butorowy Wierch -vuoret köysiradalla

Tatra-vuoristo on luonnonpuisto, jota ei kannata jättää väliin jäähyväisiksi Krakovan-matkalle. Voit päästä sinne autolla, mutta paras vaihtoehto on vuokrata opastettu kierros, joka noutaa sinut Krakovan keskustasta ja opastaa sinut läpi päivän, jotta et missaa mitään.

Yksi kohokohdista Zakopaneen saapuessasi on nousta yhdellä köysiradalla suojelualueen päävuorille, jossa voit nauttia kauniista vuoristomaisemista.

Varaa retki Zakopaneen ja Tatra-vuoristoon

Zakopanen keskusta ja Tatra-museo

Paluumatkalla Zakopanen pikkukaupungin keskustaan sinulla on mahdollisuus nähdä viehättäviä taloja ja kävellä värikkäästi koristelluilla kaduilla. Voit myös käyttää tilaisuutta hyväksenne ja käydä syömässä yhdessä paikallisista ravintoloista sekä Tatra-museossa, joka kertoo alueen historiasta.

Varaa retki Zakopaneen ja Tatraan

Pysähdy Chochołówissa

Paluumatkalla kaupunkiin ja tämän uskomattoman Krakovan-matkan päätteeksi sinulla on mahdollisuus pysähtyä viehättävässä Chocholówin kylässä, jossa on maan eteläosalle tyypillisiä puutaloja ja josta voit ostaa käsityöläismuistoja.