New York lokakuussa -matkaopas: kaupungin parhaat nähtävyydet ja aktiviteetit

Lokakuu on Isossa Omenassa hyvin erityinen kuukausi, jonka ohjelmassa on Halloween. Kerron sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää... jotta sinulla olisi hauskaa!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

8 minuuttia luettu

New York lokakuussa -matkaopas: kaupungin parhaat nähtävyydet ja aktiviteetit

Central Parkin värit lokakuussa | ©Pierre Blache

Lokakuu on New Yorkissa yksi vuoden taianomaisimmista ajankohdista. Tuhannet oranssit ja punertavat lehdet Central Parkissa, karmivat Halloween-kurpitsat ja karkki tai kepponen -matkalaiset tekevät Isosta Omenasta tähän aikaan vuodesta lumotun kaupungin. Kuulostaa hienolta, eikö kuulostakin?

Toisaalta New Yorkin syksyn alkaessa lämpötila laskee, matkailun sesongin loppuaika alkaa, eikä kaupunki ole ylikuormitettu vierailijoista, mikä on tervetullutta. Tässä artikkelissa kerron sinulle 10 parasta asiaa, mitä pilvenpiirtäjien kaupungissa voi tehdä lokakuussa. Älä jätä yhtäkään niistä väliin!

1. Nauti NBA-kauden alkamisesta

Sisällä Madison Square Gardenissa| ©Emmanuel Milou
Sisällä Madison Square Gardenissa| ©Emmanuel Milou

Kukapa koripallofani ei olisi haaveillut näkevänsä idolinsa livenä? Se on amerikkalainen unelma, joka toteutuu. Olitpa lajin fani tai et, et voi olla huomaamatta stadionilla USA:n intohimoa lajia kohtaan. Show on taattu!

Lokakuu on avainkuukausi, sillä virallinen kausi alkaa, joten voit kokea kesätauon jälkeen livenä pelatun ottelun hulluuden ja tunnelman. Pelaajat ovat palanneet entistä innokkaampina!

Lisäksi New Yorkissa sinulla on kaksinkertainen mahdollisuus nauttia ottelusta, sillä Nets pelaa Brooklyn Netsin kotistadionilla, Barclays Centerissä, ja New York Knicks Madison Square Gardenissa.

Miten ostaa NBA-lippuja

NBA-otteluun on erittäin suuri kysyntä, ja liput myydään loppuun kuukausia etukäteen. Jotta et jää kiinni, suosittelen ostamaan liput mahdollisimman pian. Kaikki liput ovat kuitenkin digitaalisia, ja niitä voi ostaa vain verkosta.

Hyödyllistä tietoa NBA:n lipuista

 • Hinta: alkaen 50 € (kysytyimpien otteluiden hyvien paikkojen keskihinta on yleensä noin 150 €).
 • Päivämäärät: Runkosarja kestää lokakuun puolivälistä huhtikuun alkuun.
 • Suositellaan, jos... haluat ainutlaatuisen kokemuksen ja paljon adrenaliinia.
 • Lisätietoja: käy artikkelissa Miten ostaa NBA-lippuja New Yorkissa.

Varaa NBA-lippusi

2. Kävele Central Parkissa ja ihastele sen syksyn värejä

Syksy Central Parkissa| ©Marie-Lan Nguyen
Syksy Central Parkissa| ©Marie-Lan Nguyen

Luonnon ja vuodenaikojen vaihtumisen ihailu on yksi lempipuuhistani kaikkialla maailmassa, mutta erityisesti Central Parkissa, New Yorkin vihreässä keuhkossa. Lokakuussa lehdet alkavat pudota, ja maisema on kauniimpi kuin koskaan: sitä sävyttävät punaiset, oranssit, ruskeat? Jos pidät valokuvauksesta, saat saappaat jalkaasi!

Jos matkustat New Yorkiin myös lasten kanssa, Central Park tarjoaa tähän aikaan vuodesta yleensä erilaisia retkiä, jotka sopivat erinomaisesti koko perheen retkipäiväksi, kuten esimerkiksi kilpikonnaretki, jossa käydään lammella, jossa asustaa viisi kilpikonnalajia. Lisäksi maksat vain symbolisen 4,50 euron hinnan perhettä kohden (joka sisältää kaksi aikuista ja kaksi lasta), ja se on sen arvoista!

Mutta oletko koskaan ajatellut vuokrata pyörän Central Parkissa, jotta voisit kiertää sen mukavasti ja täydellisesti? Se on yksi suosikkitapoistani tutustua alueeseen. Näin et uuvu, sinulla riittää energiaa jatkaa matkaa ja varmistat, että ehdit nähdä kaiken.

Vuokraa pyörä Central Parkissa

3. Vietä pelottava päivä... kummitustalossa!

Merchant's House Museumin kummitustalo:| ©Ajay Suresh
Merchant's House Museumin kummitustalo:| ©Ajay Suresh

Jos lapsena nautit noitajunan kyydistä messuilla tai sukelsit Mansion of Terroriin, jossa sait pienen säikähdyksen, nyt saat sen kunnolla! New Yorkin kummitustalot ovat klassikko, ja ne saavat sinut elämään halloweenin aattoa pelon ja... hiukset pystyssä!

Jokaiselle löytyy jotakin: goottilaisia, kummituksia sisältäviä, valoshow'n kanssa varustettuja, sellaisia, joiden takana on synkkiä tarinoita ja joissa on tapahtunut murhia... Mutta todellisia! Niillä kaikilla on oma legendansa, ja lokakuun aikana ne avaavat ovensa yllättääkseen niin newyorkilaiset kuin oudot vierailijat.

Tiesitkö muuten, että Halloweenin kunniaksi järjestetään myös öisiä hautausmaakierroksia ja kynttiläkierros katakombeissa?

Tutustu New Yorkin parhaisiin karmiviin kartanoihin

 • Merchant's House Museum: Sen lisäksi, että tämä museo on kaunis ja historiallinen maamerkki, se järjestää lokakuussa usein aavekierroksia menneisyydestä ja nykyisyydestä, joissa selitetään tässä aavemaisessa paikassa tapahtuneita (todellisia) paranormaaleja tapahtumia.
 • Blood Manor: Tämä kauhun kartano sijaitsee Broadwaylla. Pääset uppoutumaan kauhistuttavalle matkalle huoneiden labyrintin läpi, jossa näyttelijät hyökkäävät kimppuusi, kun vähiten odotat sitä.
 • The Haunted Farm at Queens County Farm: Tämä 300 vuotta vanha maalaistalo keskellä maaseutua tarjoaa kevyemmän Halloweenin koko perheelle. Tarjolla on myös aktiviteetteja, joissa voi oppia siiderin valmistusprosessista ja kurpitsan istutuksesta.

Varaa kierros NY:n katakombien läpi

4. Tutustu kasvitieteelliseen puutarhaan ja sen uteliaisiin variksenpelättimiin.

Kasvitieteellinen puutarha| ©Hellotickets
Kasvitieteellinen puutarha| ©Hellotickets

Lokakuun 31. päivään asti kävijät voivat nauttia Bronxissa sijaitsevasta New Yorkin kasvitieteellisestä puutarhasta, joka vaihtaa sisustustaan ja virittäytyy halloweenin tunnelmaan. Siellä voit tutustua kurpitsoilla, variksenpelättimillä, ystävällisillä luurangoilla ja muilla perinteisillä hahmoilla koristeltuun puutarhaan.

Tarjolla on myös syksyinen nukketeatteriesitys, työpaja, jossa voi luoda omia variksenpelättimiä, ja yhtenä lokakuun viikonloppuna siellä on näyttely maailman suurimmista kurpitsoista. Voit myös tutustua muinaiseen metsään, Bronx-jokeen ja upeisiin puutarhoihin.

Yksi nähtävyyksistä, joka yllätti minut eniten, oli ilmainen pikku juna, joka vie sinut kierrokselle puistossa ja voit pysähtyä niissä kohteissa, joihin haluat tutustua tarkemmin. Erittäin kätevää!

Mitä näet kasvitieteellisessä puutarhassa

 • Enid A. Haupt Conservatory: kasvihuone, jossa on trooppisia kasveja ja kaktuksia sekä joitakin erittäin mielenkiintoisia väliaikaisia näyttelyitä.
 • Mertz-kirjasto: yksi maailman suurimmista kasvitieteellisistä kirjastoista.
 • Leon Levy Visitor Center: keskus, josta voit löytää siemeniä, kasveja ja koristetarvikkeita kotiin.
 • Lammet: täynnä vesililjoja, vesililjoja ja lootuksia.

Varaa liput kasvitieteelliseen puutarhaan

5. Näe upeat Niagaran putoukset

Niagaran putoukset|©caraban25
Niagaran putoukset|©caraban25

Vaikka kesä on epäilemättä paras aika nähdä Niagaran putoukset hyvän sään vuoksi ja koska kaikki nähtävyydet ovat avoinna yleisölle, kuten voitte kuvitella, näiden päivien huono puoli on se, että ne ovat täynnä ihmisiä. Siksi New Yorkin-matkasi hyödyntäminen lokakuussa on hyvä aika nauttia tästä ihmeestä ilman väkijoukkoja.

Lisäksi lokakuussa hotellihuoneet ovat halvempia, eikä ole vielä liian kylmä, joten voit nauttia siitä mukavasti. Niin, ja se on vuoden romanttisin kuukausi, joten ympäristö on viehättävä.

On hyvin yleistä hyödyntää New Yorkin-matkasi Niagaran putousten näkemiseen, ja mukavin tapa tehdä se on vuokrata retki. Tarjolla on yhden päivän, kahden päivän ja jopa neljän päivän retkiä. Se on siis sinusta itsestäsi kiinni.

Varaa kiertoajelu Niagaran putouksille

6. Ole amerikkalainen yhden päivän ajan New York Rangersissa

ihmisiä kaduilla|©Zan's World
ihmisiä kaduilla|©Zan's World

Jääkiekko on yksi Yhdysvaltojen suosituimmista urheilulajeista, joten ottelua katsomassa käyminen on loistava tapa saada esimakua amerikkalaisesta kulttuurista ja olla sisäpiiriläinen.

Jääkiekkokausi alkaa lokakuussa, joten se sopii täydellisesti. Sitä paitsi New York Rangers on yksi maan tärkeimmistä ja tunnetuimmista joukkueista. Voit mennä katsomaan heitä, sillä he pelaavat Madison Square Gardenissa New Yorkissa. Oletko valmis?

Suosittelen kuitenkin varaamaan New York Rangersin liput etukäteen, sillä ne myydään loppuun hyvin nopeasti.

Varaa New York Rangers -liput

7. Hirttäydy mahdottomiin rakennuksiin

Sisäänpääsy Kiinan museoon Amerikassa| ©Jim.henderson
Sisäänpääsy Kiinan museoon Amerikassa| ©Jim.henderson

Yhden viikonlopun ajan lokakuussa yli 300 New Yorkin ikonista rakennusta avaa ovensa ilmaiseksi osana Open House New York-tapahtumaa. Kyseessä ovat laitokset, jotka ovat normaalisti suljettuja yleisöltä, mutta joihinkin niistä on tehtävä ennakkoilmoittautuminen .

Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua New Yorkin arkkitehtuurin, muotoilun, insinööritieteiden ja kulttuuriperinnön parhaimpiin esimerkkeihin. Olin kiehtonut! Voit nauttia elävästä musiikista kirjakaupoissa, ilmaisista keskusteluista, opastetuista kierroksista ja astua sisään lukuisiin erikoisiin rakennuksiin, kuten Kiinan museoon Amerikassa, islamilaiseen kulttuurikeskukseen tai nähdä, miten Brooklynin kaupunginosa on muuttanut Gowanus-kanavan, joka on yksi Yhdysvaltojen saastuneimmista paikoista, Sponge Parkiksi.

8. Hämmästy Hudson Valleyn kurpitsafestivaaleilla

Jack O'Lantern -festivaalilla| ©Getty Images
Jack O'Lantern -festivaalilla| ©Getty Images

Kuten olet nähnyt, New Yorkin lokakuun ohjelmatarjonta keskittyy epäilemättä vuoden pelottavimman tapahtuman, Halloweenin, ympärille. Yksi eniten huomioni herättäneistä perinteistä oli New Yorkin kotien koristelu kurpitsoilla. Mutta minua odotti vielä suurempi yllätys... Jack O'Lantern Festival!

Joka vuosi tähän aikaan Croton-on-Hudsonin kaupungissa järjestetään Jack O'Lantern Festival, jossa luodaan uudelleen 1700-luvun maisema ja jossa on esillä yli 7 000 kurpitsaa, jotka käsityöläisryhmä on suunnitellut ja veistänyt käsin. Kaikki kurpitsat ovat valaistuja!

Tiesitkö, että kurpitsojen avulla luodaan uudelleen kaikenlaisia hahmoja ja kohtauksia, kuten kuuluisa Vapaudenpatsas, lohikäärme tai planetaarion tähdet? Et ole koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa!

Nurian matkavinkki

Näyttely on yleensä avoinna kello 17-21, joten siellä kannattaa käydä, kun on täysin pimeää. Varaa liput mahdollisimman pian, sillä ne ovat yleensä loppuunmyytyjä!

9. Tarkkaile muuttolintuja... Ne matkustavat myös New Yorkiin!

Bryant Park New Yorkissa| ©Alexander Spatari
Bryant Park New Yorkissa| ©Alexander Spatari

Etkö olisi arvannut, että New Yorkiin muuttaa vuosittain kymmeniä lintuja? Pilvenpiirtäjien kaupungissa asuu suuri määrä lintulajeja, ja nekin elävät amerikkalaista unelmaa Bryant Parkissa! Toisaalta, kuten tavallista, minäkin haluaisin asua täällä.

Jos matkustat lokakuussa, olet onnekas! Tässä puistossa järjestetään nimittäin ilmainen (kyllä, ilmainen!) lintujen tarkkailukierros syys- ja lokakuussa. Voit tutustua Bryant Parkissa muuttoaikana elävien lajien hämmästyttävään monimuotoisuuteen.

Opastettu kierros järjestetään maanantaisin ja torstaisin ympäristökouluttajan johdolla, eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Tiesitkö, että yli 130 eri lintulajia on kulkenut tämän enklaavin kautta? Voi, New York, New York... Mitä voit odottaa.

Hyödyllistä tietoa linturetkestä:

 • Päivämäärä: 6. syyskuuta - 14. lokakuuta 2021.
 • Aukioloajat: maanantaisin klo 8-9 ja torstaisin klo 17-18.
 • Kokoontumispaikka: Heiskell Plaza, lähellä 6th Avenuen ja 42nd Streetin kulmaa.

10. Ja kun kerran olet siellä... Opi jongleeraamaan Bryant Parkissa!

Jongleerausta Bryant Parkissa| ©Diane Greene Lent
Jongleerausta Bryant Parkissa| ©Diane Greene Lent

Jos kesällä Byrant Parkissa järjestetään musiikkifestivaaleja ja tuodaan kirjat ulos kadulle, jotta kaikki voivat nauttia niistä, lokakuussa järjestetään lintujen tarkkailun ohella myös jongleerauskursseja ulkoilmassa, jotta hyvää säätä voidaan hyödyntää. Jos et halua oppia, voit myös osallistua heidän järjestämiinsä esityksiin.

Lisäksi ympäri vuoden (sään salliessa) järjestetään ilmaisia kävelykierroksia Bryant Parkissa puiston henkilökunnan johdolla. Kierroksia järjestetään joka toinen keskiviikko, ja ne kestävät noin 45 minuuttia.

Tällä opastetulla kierroksella pääset tutustumaan tämän ikonisen puiston salaisuuksiin, jota pidetään yhtenä New Yorkin vanhimmista puistoista. Saat tietää, että siitä tuli muutamaksi vuodeksi Manhattanin rikollisuuden ja huumeiden epikeskus ja että talvella se täyttyy igluista, joissa voi nauttia kupin suklaata tai hyvän siiderin, mikä tekee siitä yhden New Yorkin parhaista puistoista.

Nurian matkavinkki

Lokakuun lopussa ulkoilmamarkkinat ovat avoinna New Yorkista ja kaikkialta maailmasta tuleville käsityöläisille. Jos voit, tule mukaan, sillä siellä on todella söpöjä tavaroita!

11. Näe Hollywood-tähdet New Yorkin elokuvajuhlilla

Julkkikset The Social Network -elokuvan ensi-illassa New Yorkin elokuvajuhlilla.| ©Raffi Asdourian
Julkkikset The Social Network -elokuvan ensi-illassa New Yorkin elokuvajuhlilla.| ©Raffi Asdourian

Voitko kuvitella, että matkustat New Yorkiin ja näet Denzel Washingtonin, Penelope Cruzin ja Pedro Almodovarin kaltaisia henkilöitä? Lokakuussa se on mahdollista New York Film Festivalin ansiosta, joka järjestetään syyskuun lopun ja tämän kuun alun välisenä aikana.

Jos rakastat seitsemättä taidetta, rakastat tätä tapahtumaa, sillä siellä järjestetään joitakin odotetuimpia maailman ensi-iltoja, punainen matto täynnä Hollywood-tähtiä, keskusteluja ja ilmaisia elokuvaesityksiä.

Esimerkiksi vuonna 2021 se yllätti maailmanensi-illalla "The Tragedy of Macbeth", Joel Cohenin mustavalkoinen elokuva, jonka pääosissa nähdään Denzel Washington, Frances McDormand ja Corey Hawkin ja joka perustuu William Shakespearen samannimiseen tragediaan. Pue siis parhaat vaatteesi päällesi ja tule katsomaan näyttelijöitä!

12. Syökää ja juokaa, elämä on lyhyt (varsinkin New Yorkissa!)

New Yorkin viini- ja ruokafestivaali| ©nantuck3t
New Yorkin viini- ja ruokafestivaali| ©nantuck3t

Hei, herkkusuut! Lokakuussa järjestetään myös New York City Wine and Food Festival, kaupungin suurin ruoka- ja viinifestivaali, jossa voit nauttia maistiaisista, illoista tv-kokkien (Amerikan Arguiñanos of America) kanssa, juhlista, käytännön kokkauskursseista ja viininmaistiaisista. Kuka muu?

Jos taas olet kofeiinin ystävä, sinulla on aivan erityiset treffit kahvin kanssa New Yorkin kahvifestivaalilla, joka antaa sinulle energiaa matkustamiseen ja tuhannen suunnitelman tekemiseen Isossa Omenassa.

Nurian matkavinkki

Nauti yhdestä parhaista auringonlaskuista Staten Islandin laivalla, joka yhdistää Manhattanin eteläkärjen ja Staten Islandin. Ja mikä parasta, se on ilmainen!


Lokakuun lämpötilat New Yorkissa

Syksy Central Parkissa| ©Levon Avdoyan
Syksy Central Parkissa| ©Levon Avdoyan

Kuten sanonta kuuluu: "Hullu lokakuun sää, se kaataa vähän kaikkea". Siksi suosittelen sinua varautumaan kaikkeen, mitä voi tulla, parempi liikaa kuin liian vähän! Tämän kuukauden keskilämpötila New Yorkissa vaihtelee matalimmillaan 10 asteen ja korkeimmillaan 18 asteen välillä. Hyvä asia? Tilastojen mukaan yleensä sataa vain 6 päivää kuukaudessa, joten et tarvitse sateenvarjoa, mutta tarvitset hyvän takin.

Ihannetapauksessa kannattaa ottaa mukaan lämpimiä vaatteita, puseroita ja pitkät housut - minä pakkaan matkalaukkuun aina huivin! Ja mukavat lenkkarit tai kengät, sillä vaikka et huomaisikaan sitä, tulet kulkemaan paljon kilometrejä. Ja nyt nautitaan siitä!