Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

New York lokakuussa -matkaopas: kaupungin parhaat nähtävyydet ja aktiviteetit

Lokakuu on Isossa Omenassa hyvin erityinen kuukausi, jonka ohjelmassa on Halloween. Kerron sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää... pitää hauskaa!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

7 minuuttia luettu

New York lokakuussa -matkaopas: kaupungin parhaat nähtävyydet ja aktiviteetit

Central Parkin värit lokakuussa | ©Pierre Blache

Lokakuu on New Yorkissa yksi vuoden taianomaisimmista ajankohdista. Central Parkin oranssit ja punertavat lehdet, karmivat Halloween-kurpitsat ja karkki tai kepponen -matkalaiset tekevät Isosta Omenasta tähän aikaan vuodesta lumotun kaupungin. Kuulostaa hyvältä, eikö vain?

Toisaalta syksyn alkaessa New Yorkissa lämpötila laskee, matkailun sesongin loppuaika alkaa, eikä kaupunki ole täynnä vierailijoita, mikä on tervetullutta. Tässä artikkelissa kerron sinulle 10 parasta asiaa, joita pilvenpiirtäjien kaupungissa kannattaa tehdä lokakuussa, joten älä jätä mitään niistä väliin!

1. Nauti NBA-kauden alusta

Madison Square Gardenin sisällä| ©Emmanuel Milou
Madison Square Gardenin sisällä| ©Emmanuel Milou

Kukapa koripallofani ei olisi haaveillut näkevänsä idolinsa livenä? Se on amerikkalainen unelma, joka toteutuu. Olitpa lajin fani tai et, et voi olla huomaamatta Yhdysvaltojen intohimoa urheilua kohtaan stadionilla: show on taattu.

Lokakuu on tärkeä kuukausi, sillä virallinen kausi alkaa, joten voit kokea live-pelin hulluuden ja tunnelman kesätauon jälkeen, ja pelaajat ovat palanneet entistä innokkaammin! Tässä kerron sinulle yksityiskohtaisesti , miten koripallokausi toimii ja miten voit hankkia NBA-lippuja.

New Yorkissa sinulla on kaksinkertainen mahdollisuus nauttia pelistä, sillä Nets pelaa Barclays Centerissä, Brooklyn Netsin stadionilla, ja New York Knicks Madison Square Gardenissa.

Miten ostaa NBA-lippuja

Tärkeä seikka! NBA-otteluun on erittäin suuri kysyntä, ja liput myydään loppuun kuukausia etukäteen. Jotta et jää kiinni, suosittelen, että ostat lippusi mahdollisimman pian. Niitä voi kuitenkin ostaa vain verkosta. Kaikki liput ovat digitaalisia.

Hyödyllistä tietoa NBA-liput

Hinta: alkaen 50 € (kysytyimpien otteluiden hyvien paikkojen keskihinta on yleensä noin 150 €).

Päivämäärät: Säännöllinen kausi kestää lokakuun puolivälistä huhtikuun alkuun.

Suositellaan, jos... haluat ainutlaatuisen kokemuksen ja paljon adrenaliinia.

Varaa NBA-lippusi

2. Kävele Central Parkissa ja ihastele sen syksyn värejä

Syksy Central Parkissa| ©Marie-Lan Nguyen
Syksy Central Parkissa| ©Marie-Lan Nguyen

Luonnon ja vuodenaikojen vaihtelun ihailu on yksi lempipuuhistani kaikkialla maailmassa, mutta erityisesti Central Parkissa, New Yorkin vihreässä keuhkossa. Lokakuussa lehdet alkavat pudota, ja maisema on kauniimpi kuin koskaan: se on punaisen, oranssin ja ruskean sävyinen? Jos pidät valokuvauksesta, tulet kokemaan herkkua!

Jos matkustat New Yorkiin myös lasten kanssa, tähän aikaan vuodesta Central Park tarjoaa yleensä erilaisia kierroksia, jotka sopivat erinomaisesti perhepäivän viettoon, kuten esimerkiksi kilpikonnakierros, jossa voit vierailla lammella, jossa elää viisi kilpikonnalajia. Hinta on vain symboliset 4,50 euroa per perhe (joka sisältää kaksi aikuista ja kaksi lasta), ja se on sen arvoista!

Seuraavassa on muutamia muita syksyn aktiviteetteja, joita voit tehdä Isossa Omenassa lasten kanssa tai ilman lapsia, jotta saat kaiken irti yhdestä valokuvauksellisimmasta vuodenajasta ja myös yhdestä miellyttävimmästä vuodenajasta suunnitelmien ja lämpötilan suhteen.

Varaa kierros Central Parkissa

3. Nauti Halloweenista New Yorkissa: koe pelottava päivä... kummitustalossa!

Kummitus kauppiaan talomuseo:| ©Ajay Suresh
Kummitus kauppiaan talomuseo:| ©Ajay Suresh

Jos olit yksi niistä, jotka nauttivat lapsena noitajunan kyydistä messuilla tai sukelsivat kauhujen kartanoon, jossa he antoivat sinulle pienen säikähdyksen, nyt saat niitä isolla tavalla! New Yorkin kummitustalot ovat klassikko, ja ne tekevät Halloween-illasta pelottavan ja... hiuksia nostattavan!

Kummitustaloja on jokaiseen makuun: goottilaisia, kummituksia sisältäviä, valoshow'ta sisältäviä... taloja, joiden takana on synkkiä tarinoita ja joissa on tapahtunut murhia. Mutta oikeita! Niillä kaikilla on omat legendansa, mutta lokakuun aikana ne avaavat ovensa yllättääkseen sekä newyorkilaiset että vieraat vierailijat. Tervetuloa!

Ja ennen kaikkea neuvon sana: älkää aliarvioiko amerikkalaisia, muistakaa, että he ovat jännitys- ja kauhugenren mestareita. Tiesitkö muuten, että hautausmaakierroksia järjestetään New Yorkissa myös Halloween-iltana tässä kuussa?

Tutustu New Yorkin parhaisiin kummituskartanoihin

Ota huomioon Ison Omenan parhaat kummitustalot Halloweenia varten.

  • Merchant's House -museo: tämä museo on historiallinen ja arkkitehtonisesti kaunis paikka, ja lokakuussa siellä järjestetään yleensä aavekierroksia, joissa kerrotaan tässä oudossa paikassa tapahtuneista (todellisista) paranormaaleista tapahtumista.

  • Blood Manor: Tämä kauhun kartano sijaitsee Broadwaylla. Täällä pääset mukaan kauhistuttavaan matkaan läpi huoneiden sokkelon, jossa näyttelijät hyökkäävät kimppuusi, kun vähiten odotat sitä. Yhdessä huoneessa kohtaat muun muassa pahan nuken ja toisessa Joker-tyylisen tappajaklovnin.

  • Queens County Farmin kummitustila: tämä suuri talo keskellä maaseutua järjestää kevyemmän Halloweenin koko perheelle. Tarjolla on myös aktiviteetteja, joiden avulla voit oppia siiderin valmistusprosessista ja kurpitsaviljelystä - tällä tilalla on yli 300 vuoden historia!

Varaa Manhattanin yökierros bussilla

4. Häikäise Hudson Valleyn kurpitsafestivaaleilla

Jack O'Lantern -juhlassa| ©Getty Images
Jack O'Lantern -juhlassa| ©Getty Images

Kuten olet nähnyt, New Yorkin lokakuun ohjelma keskittyy epäilemättä vuoden pelottavimpaan tapahtumaan: Halloweeniin. Yksi perinteistä, joka kiinnitti huomioni, oli New Yorkin kotien koristelu kurpitsoilla. Mutta minua odotti vielä suurempi yllätys... Jack O'Lantern Festival!

Croton-on-Hudsonin kaupungissa järjestetään joka vuosi tähän aikaan Jack O'Lantern Festival, joka luo uudelleen 1700-luvun maiseman ja esittelee yli 7000 kurpitsaa, jotka käsityöläisten tiimi on suunnitellut ja veistänyt käsin. Kaikki ne on valaistu!

Tiesitkö, että näitä kurpitsoja käytetään kaikenlaisten hahmojen ja kohtausten, kuten kuuluisan Vapaudenpatsaan, lohikäärmeen tai planetaarion tähtien luomiseen? Et ole koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa!

Nurian matkavinkki

Näyttely avataan yleensä klo 17-21, joten on parasta käydä siellä, kun on täysin pimeää, joten varaa liput mahdollisimman pian, sillä se on yleensä loppuunmyyty!

5. Tarkkaile muuttolintuja... Ne matkustavat myös New Yorkiin!

Bryant Park New Yorkissa| ©Alexander Spatari
Bryant Park New Yorkissa| ©Alexander Spatari

Etkö olisi arvannut, että New Yorkiin muuttaa vuosittain kymmeniä lintuja? Pilvenpiirtäjien kaupungissa asuu suuri määrä lintulajeja, ja nekin elävät amerikkalaista unelmaa Bryant Parkissa! Toisaalta tietysti minäkin haluaisin asua täällä.

Jos matkustat lokakuussa, olet onnekas! Koska tässä puistossa järjestetään ilmainen (kyllä, ilmainen!) lintujen tarkkailukierros syys- ja lokakuussa. Voit tutustua Bryant Parkissa muuttoaikana elävien lajien hämmästyttävään monimuotoisuuteen.

Opastettu kierros järjestetään maanantaisin ja torstaisin ympäristökouluttajan johdolla, eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Tiesitkö, että yli 130 eri lintulajia on kulkenut tämän erillisalueen kautta? Voi, New York, New York... Mitä voit odottaa.

Hyödyllistä tietoa lintujenbongausretkestä:

  • Ajankohta: 6. syyskuuta - 14. lokakuuta 2021.

  • Aukioloajat: Maanantaisin klo 8-9 ja torstaisin klo 17-18.

  • Kokoontumispaikka: Heiskell Plaza, lähellä 6th Avenuen ja 42nd Streetin kulmaa.

6. Ja kun kerran olet siinä... Opi jongleeraamaan Bryant Parkissa!

Juggling Bryant Parkissa| ©Diane Greene Lent
Juggling Bryant Parkissa| ©Diane Greene Lent

Jos kesällä Byrant Parkissa järjestetään musiikkifestivaaleja ja tuodaan kirjat kadulle kaikkien nautittavaksi, marras- ja joulukuussa siellä pystytetään talvifestivaalin yhteydessä jäähalli, jolla ihmiset voivat luistella... ilmaiseksi!

Lokakuussa järjestetään lintujen tarkkailun lisäksi myös jongleerauskursseja ulkona, jotta hyvästä säästä saadaan kaikki hyöty irti. Jos et halua oppia, voit myös osallistua heidän järjestämiinsä esityksiin. Eikö olekin hieno idea?

Jos olet vähän kömpelö (kuten minä) ja olet aina kadehtinut niitä, jotka osaavat temppuja, käytä Bryant Parkin matka hyväksesi ja osallistu ilmaiselle jongleeraustunnille. Voit tulla mukaan nopealle oppitunnille, jäädä koko tunniksi tai vain katsella, kun he kokeilevat taitojaan - ohjaajat ovat erittäin ystävällisiä! Tulet näkemään.

Bryant Parkissa järjestetään myös koko vuoden ajan (sään salliessa) ilmaisia kävelykierroksia, joita johtaa puiston henkilökunta. Kierrokset järjestetään joka toinen keskiviikko, ja ne kestävät noin 45 minuuttia.

Tällä opastetulla kierroksella pääset tutustumaan tämän ikonisen puiston salaisuuksiin, jota pidetään yhtenä New Yorkin vanhimmista puistoista. Saat tietää, että siitä tuli joidenkin vuosien ajan Manhattanin rikollisuuden ja huumeiden keskus tai että talvella se on täynnä igluita, joissa voit nauttia kupin suklaata tai hyvän siiderin, mikä tekee siitä yhden New Yorkin parhaista puistoista.

Nurian matkavinkki

Lokakuun lopussa ulkoilmamarkkinat ovat avoinna New Yorkista ja kaikkialta maailmasta tuleville käsityöläisille, ja jos voit, tule mukaan ja löydä mitä suloisimpia pikkutavaroita!

7. Tutustu kasvitieteelliseen puutarhaan ja... sen kummalliset variksenpelättimet

Kasvitieteellinen puutarha| ©Hellotickets
Kasvitieteellinen puutarha| ©Hellotickets

Lokakuun 31. päivään asti kävijät voivat nauttia Bronxissa sijaitsevasta New Yorkin kasvitieteellisestä puutarhasta, joka vaihtaa sisustustaan ja virittäytyy halloweenin tunnelmaan. Siellä on puutarha, joka on koristeltu kurpitsoilla, variksenpelättimillä, ystävällisillä luurangoilla ja muilla perinteisillä hahmoilla.

Siellä on myös syksyinen nukketeatteriesitys, työpaja, jossa voi luoda omia variksenpelättimiä, ja yhtenä viikonloppuna lokakuussa on näyttely maailman suurimmista kurpitsoista - todellinen herkkupala! Voit myös tutustua muinaiseen metsään, Bronx-jokeen ja upeisiin puutarhoihin.

Yksi nähtävyyksistä, joka yllätti minut eniten, oli ilmainen pieni juna, joka kulkee puiston läpi ja voit pysähtyä kohteissa, joihin haluat tutustua syvällisemmin. Erittäin kätevää!

Mitä näet kasvitieteellisessä puutarhassa

  • Enid A. Hauptin konservatorio: kasvihuone, jossa on trooppisia kasveja ja kaktuksia sekä mielenkiintoisia tilapäisnäyttelyitä.
  • Mertz-kirjasto: yksi maailman suurimmista kasvitieteellisistä kirjastoista.
  • Leon Levy Visitor Center: keskus, josta löydät siemeniä ja kasveja sekä sisustustarvikkeita - ihanteellinen käsityöläiselle!
  • Lammet: täynnä vesililjoja, vesililjoja ja lootuksia.

Varaa liput kasvitieteelliseen puutarhaan

8. Hollywood-tähdet New Yorkin elokuvajuhlilla

Julkkikset The Social Network -elokuvan ensi-illassa New Yorkin elokuvajuhlilla| ©Raffi Asdourian
Julkkikset The Social Network -elokuvan ensi-illassa New Yorkin elokuvajuhlilla| ©Raffi Asdourian

Voitko kuvitella, että matkustat New Yorkiin ja näet Denzel Washingtonin, Penélope Cruzin ja Pedro Almodóvarin kaltaisia henkilöitä? Lokakuussa se on mahdollista New Yorkin elokuvajuhlien ansiosta, jotka järjestetään syyskuun lopusta tämän kuun alkuun.

Jos rakastat seitsemättä taidetta, rakastat tätä tapahtumaa, sillä siellä järjestetään joitakin odotetuimpia maailman ensi-iltoja, punainen matto täynnä Hollywood-tähtiä, keskusteluja ja ilmaisia elokuvaesityksiä.

Vuonna 2021 se yllätti esimerkiksi maailman ensi-illalla Joel Cohenin mustavalkoisella elokuvalla "The Tragedy of Macbeth", jonka pääosissa nähdään Denzel Washington, Frances McDormand ja Corey Hawkin ja joka perustuu William Shakespearen samannimiseen tragediaan. Pue siis parhaat vaatteesi päällesi ja tule katsomaan näyttelijöitä!

9. Hengaile mahdottomissa rakennuksissa.... ovet auki!

Sisäänpääsy Amerikan Kiinan museoon| ©Jim.henderson
Sisäänpääsy Amerikan Kiinan museoon| ©Jim.henderson

Yhtenä viikonloppuna lokakuussa yli 300 New Yorkin ikonista rakennusta avaa ovensa ilmaiseksi osana Open House New York-tapahtumaa - laitokset, jotka ovat normaalisti suljettuja yleisöltä! Joihinkin niistä sinun on kuitenkin varattava lippusietukäteen.

Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua New Yorkin arkkitehtuurin, muotoilun, insinööritaidon ja kulttuuriperinnön parhaimpiin esimerkkeihin - olin aivan haltioitunut! Voit nauttia elävästä musiikista kirjakaupoissa, ilmaisista keskusteluista, opastetuista kierroksista ja vierailla lukuisissa erikoisissa rakennuksissa, kuten Kiinan museossa Amerikassa, islamilaisessa kulttuurikeskuksessa tai nähdä, miten Brooklynin kaupunginosa on muuttanut Gowanus-kanavan, joka on yksi Yhdysvaltain saastuneimmista paikoista, Sponge Parkiksi.

Liput New Yorkin museoihin

10. Syö ja juo, elämä on lyhyt (varsinkin New Yorkissa!)

New Yorkin viini- ja ruokafestivaali| ©nantuck3t
New Yorkin viini- ja ruokafestivaali| ©nantuck3t

Hei, herkkusuut! Lokakuussa järjestetään myös New York City Wine and Food Festival, kaupungin suurin ruoka- ja viinifestivaali Isossa Omenassa, jossa voit nauttia maistiaisista, illoista tv-kokkien (Amerikan Arguiñanos of America) kanssa, juhlista, käytännön kokkauskursseista ja viininmaistiaisista. Kuka muu?

Toisaalta, jos olet kofeiinin ystävä, sinulla on aivan erityiset treffit kahvin kanssa New Yorkin kahvifestivaalilla, joka antaa sinulle energiaa, jota tarvitset tutustumiseen ja tuhannen suunnitelman tekemiseen Isossa Omenassa.

Nurian matkavinkki

Nauti yhdestä parhaista auringonlaskuista Staten Islandin laivalla, joka yhdistää Manhattanin eteläkärjen ja Staten Islandin. Ja mikä parasta, se on ilmainen!


Lokakuun lämpötilat New Yorkissa

Syksy Central Parkissa| ©Levon Avdoyan
Syksy Central Parkissa| ©Levon Avdoyan

Kuten sanonta kuuluu: "Lokakuun hullu sää kaataa vähän kaikkea". Siksi suosittelen teitä varautumaan siihen, mitä voi tulla - parempi liikaa kuin liian vähän! Tämän kuukauden keskilämpötila New Yorkissa vaihtelee 10 asteen pakkasesta 18 asteen korkeuteen. Hyvä asia? Tilastojen mukaan täällä sataa yleensä vain 6 päivänä kuukaudessa, joten et tarvitse sateenvarjoa, mutta tarvitset hyvän takin.

Ihannetapauksessa kannattaa ottaa mukaan lämpimiä vaatteita, puseroita ja pitkiä housuja - minä pakkaan aina huivin matkalaukkuuni! Ja mukavat lenkkarit tai kengät, sillä vaikka et huomaisikaan sitä, tulet kulkemaan paljon kilometrejä. Ja nyt nautitaan siitä!