10 tekemistä Amsterdamissa talvella

Sanotaan, että matkustaminen Amsterdamiin talvella ei ole hyvä idea kylmyyden takia, mutta haluan todistaa, että kaupungilla on paljon tarjottavaa myös tähän vuodenaikaan. Et halua jättää sitä väliin!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Amsterdamissa talvella

Amsterdam | ©Luis Villa del Campo

Vaikka saatat ajatella, että kylmä talvi rajoittaa tekemistä ja näkemistä Amsterdamissa, minun on kerrottava, että näin ei ole. Alhaisista lämpötiloista huolimatta kaupungissa järjestetään marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana runsaasti aktiviteetteja, joista osa saa kylmyyden katoamaan muutamaksi tunniksi. Alhaisista lämpötiloista huolimatta kaupungissa järjestetään marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana monia aktiviteetteja, joista osa saa kylmyyden katoamaan muutamaksi tunniksi.

Lisäksi joulusesonki alkaa aikaisin, mikä tekee Amsterdamista talvella varmasti valoisan ja värikkään paikan. Tässä on muutamia parhaista asioista, joita Alankomaiden pääkaupungissa voi tehdä talvella, joten mitä aiot laittaa matkapäiväkirjaasi?

1. Juhli joulua Amsterdamissa

Joulukuusi Amsterdamin keskusaseman edessä| ©Kitty Terwolbeck
Joulukuusi Amsterdamin keskusaseman edessä| ©Kitty Terwolbeck

Ei ole mikään salaisuus, että talven perimmäinen juhla on joulu. Amsterdam ei ole kaukana siitä, sillä se on kaupunki, joka nauttii juhlakaudesta tyylillä. Marraskuun lopusta tammikuuhun Alankomaiden pääkaupunki täyttyy valoista, esityksistä, koristelluista kuusista ja runsaista joulusuunnitelmista.

Kylmä sää jää taka-alalle, kun joulun lämpö, tuoksut ja maut saapuvat Amsterdamiin. Tässä kerrotaan, mitä et voi jättää väliin Alankomaiden pääkaupungin juhlakauden aikana.

Ihaile suurta joulukuusta

Dam-aukio on Amsterdamin keskusta, ja sieltä löytyy kaupungin suurin joulukuusi. Se on yli 20 metriä korkea, ja sen valaisemiseen tarvitaan noin 4 kilometriä valoja. Tämä voisi olla myös hyvä hetki vierailla Amsterdamin kuninkaallisessa palatsissa, joka sijaitsee aivan sen edessä.

Osta lahjoja Amsterdamin joulumarkkinoilta

Jos sinulla tulee nälkä, jano tai haluat ostaa koristeita tai lahjoja Amsterdamin matkasi aikana, älä jätä tilaisuutta väliin ja käy joulumarkkinoilla. Ne on yleensä pystytetty keskeisille aukioille, kuten Leidsepleinille ja Koningspleinille. Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne ja maistakaa Oliebollenia, tyypillistä hollantilaista joulumunkkia.

Varaa liput Amsterdamin kuninkaalliseen palatsiin

2. Valaise matkasi valojen festivaalilla

Amsterdamin valojuhla| ©Elena Giglia
Amsterdamin valojuhla| ©Elena Giglia

Koko joulukuun ja osan tammikuusta talvi näyttää vähemmän ankaralta Amsterdamin valojuhlien ansiosta. Kaupungin (ja muiden maiden) taiteilijat ovat jo useiden vuosien ajan halunneet herättää henkiin uuden ilmaisutavan valon avulla.

Tämän vuoksi yhä useammat laitokset ja yksityishenkilöt osallistuvat tähän tapahtumaan. Erikoisinta tässä näyttelyssä ei ole ainoastaan se, että kankaana on itse kaupunki, joka toimii tekosyynä kävellä ympäriinsä, vaan myös se, että suurin osa teoksista ja projisoinneista on luotu juuri tätä festivaalia varten. Jotta et jäisi mistään paitsi, suosittelen seuraamaan jompaakumpaa järjestäjien ehdottamista kahdesta "polusta":

 • Vaaroute: tähän reittiin kuuluvat teokset heijastetaan silloille, joten ne heijastuvat myös kanavien veteen, ja se on erittäin hienoa nähdä livenä! Jos haluat nähdä sen paremmin, suosittelen varaamaan jokiristeilyn Amsterdamin läpi.
 • Illuminade: se on lähes 3 kilometriä pitkä, mutta se on erittäin viihdyttävä, koska valoluomukset ovat interaktiivisia.

Varaa kanavaristeily Amsterdamissa

3. Maista Amsterdamin parhaita juustoja

Erilaisia juustoja Amsterdamissa| ©pigeonpie
Erilaisia juustoja Amsterdamissa| ©pigeonpie

Sanotaan, että pitääkseen kehonsa hyvässä lämpötilassa, vaikka pakkanen olisi sietämätön, on parasta syödä. Talvi Amsterdamissa voi olla hieman ankara, sillä lämpötila liikkuu pakkasen tuntumassa jopa päivällä. Jos et tiedä, miten lämmittäisit itsesi, suosittelen täyttämään vatsasi yhdellä kaupungin tyypillisimmistä ruoka-aineista: juustolla.

Älä luule, että maistat vain "tavallisia" juustoja, sillä Amsterdamissa mielikuvitus saa olla valloillaan juustojen valmistuksen suhteen. Löydät esimerkiksi peston, makkaran ja jopa marihuanan makuisia juustoja.

Vaikka ruokakierroksesta voi aina maksaa, ei ole pakko. Haluatko tietää salaisuuden? Monet juustoalan erikoisliikkeet ja juustomerkkien laitokset tarjoavat juustonmaisteluelämyksiä. Näin voit tehdä maistiaisia ja valita sitten, mitä lajikkeita otat mukaasi kotiin.

Varaa juustonmaistelu Amsterdamissa

4. Vietä oma yösi museossa

Allard Piersonin museo| ©Jenifer K
Allard Piersonin museo| ©Jenifer K

Talviyöt Amsterdamissa ovat yleensä pimeitä ja kylmiä, joten sinun on etsittävä suojaa sisätiloista. Mistä? Museot ovat aina vaihtoehto, mutta ne eivät aina ole auki yöllä. Marraskuussa on kuitenkin ** Museumnacht**, jolloin voit ostaa kertalipun ja vierailla Amsterdamin parhaissa museoissa normaalin sulkemisaikojen jälkeen.

Tunnet olevasi kuin elokuvassa, kun vaellat Amsterdamin uskomattomissa museokokoelmissa yöllä. Koska kyseessä on niin erityinen päivä, järjestetään myös konsertteja, työpajoja tai erityisiä opastettuja kierroksia. Mukana on yli 50 museota, joten suosittelen suosikkejani:

 • Allard Pierson -museo: sisältää arkeologisia esineitä, kuten kreikkalaista keramiikkaa ja roomalaisia astioita, sekä egyptiläisiä muumioita. Itseäni kiehtoivat muinaisegyptiläiset ja kreikkalaiset huoneet, joissa on rekonstruktioita temppeleistä ja muumioitumisprosesseista.
 • EYE Amsterdam tai elokuvamuseo: ihanteellinen, jos haluat nähdä jotain modernimpaa ja interaktiivisempaa. Voit tutustua elokuvamaailman historiaan mykkäelokuvista nykyisiin suuriin tuotantoihin sekä katsella siellä säilytettäviä esineitä.
 • Eremitaasi Amsterdamissa: Tämä on venäläisen kaupungin päämaja Hollannissa. Siellä on yhteensä kaksi pysyvää kokoelmaa. Pääasiallinen niistä keskittyy maiden välisiin suhteisiin, ja toinen on omistettu itse Amstelhof-rakennuksen historialle, joka oli 1600-luvulla tärkeä naisten vanhainkoti.

Varaa liput Amsterdamin museoihin

5. Suojaudu kylmältä Bruin Caféssa

Sisällä Bruin Café| ©Michyv00
Sisällä Bruin Café| ©Michyv00

Talvipäivinä Amsterdamissa, kun aurinko ei näy sekuntiakaan ja taivaalta sataa vain sadetta, paras päätös on mennä Bruin Cafeen. Etkö tiedä, mitä ne ovat? Ne ovat hyvin perinteisiä kaupungin pubeja, jotka on rakennettu puusta, mikä tekee ilmapiiristä entistäkin viihtyisämmän, täydellisen talvipäiviin!

Kun alat lämmetä, suosittelen sinua vilkaisemaan heidän olutvalikoimaansa, sillä heillä on paljon erilaisia oluita. Vaikka tarjolla on myös kansainvälisiä oluita, kannattaa muistaa, että Hollanti on suuri tämän juoman tuottaja, joten käytä tilaisuutta hyväksesi ja kokeile itse pubissa tai läheisessä yrityksessä valmistettuja oluita.

Jos paikalliset oluet eivät kiinnosta sinua niin paljon ja haluat tutustua hollantilaiseen tuotemerkkiin par excellence, ilmoittaudu kierrokselle Heinekenin panimoon; olet silti suojassa kylmältä, eikä oluesta ole pulaa.

Hanki liput Heineken Experience -kiertueelle

6. Luistele keskellä kaupunkia

Museumpleinin luistinrata| ©R Boed
Museumpleinin luistinrata| ©R Boed

Onko mitään talvisempaa kuin luistelu? Ei tietenkään, ja siksi Amsterdamissa on marraskuusta tammikuuhun luistelukenttiä vaikka kuinka paljon. Minun mielestäni parhaat niistä ovat:

 • Rembrandtin aukio: koko alue on koristeltu tätä tilaisuutta varten. Ammattiluistelijat käyvät täällä.
 • Museumpleinin luistinrata: täydellinen, jos haluat jotain "amatöörimäisempää". Museoiden välinen vesilampi jäätyy suureksi jäähalliksi.
 • Olympiastadion: Suosittelen muita, mutta jos haluat mieluummin sisätiloihin, tämä on paras.

Hinta on varsin edullinen; sisäänpääsy noin 3 € ja luistimen vuokraus vielä 5 €.

Carmenin matkavinkki

Toinen hyvin erikoinen luistelupaikka (ja aina ilmainen) on Amsterdamin oma kanaalirengas. Kun lämpötila laskee tarpeeksi alas, kaikki tuo vesi muuttuu valtavaksi jäähalliksi. Vältä vain luistelemista siltojen alla, jossa jää on ohuempaa ja voi hajota.

7. Nauti lumesta Winter Paradisessa

Amsterdamin talviparaati| ©RAI Amsterdam
Amsterdamin talviparaati| ©RAI Amsterdam

Jos olet talven ystävä, kannattaa tähän aikaan vuodesta suunnata Amsterdamiin talvifestivaaleille. Winter Paradise avautuu joulukuun puolivälissä ja kestää tammikuun alkuun asti, mikä osuu yksiin joulusesongin kanssa.

Kaikki, mitä sieltä löytyy, ulottuu kuitenkin joulun jälkeenkin:

 • Hollantilaisten bändienkonsertteja.
 • Keinotekoisia laskettelurinteitä.
 • Jättimäinen maailmanpyörä.
 • Keinotekoinen ja oikea lumi, jossa voi järjestää pallottelun tai kelkkailla liukumäessä.

Talven ystävien paratiisi saapuu Alankomaiden pääkaupunkiin, joten vaikka sää kaupungissa olisi hyvä, voit silti nauttia lumesta.

8. Nauti talvisia herkkuja

Lautanen Poffertjes| ©Illustratedjc
Lautanen Poffertjes| ©Illustratedjc

Miltä Amsterdam maistuu? Se täytyy käydä selvittämässä, mutta voin kertoa, että se on aika makeaa. Et halua jättää väliin tilaisuutta maistella hollantilaisia herkkuja, jotka ovat niin perinteisiä joulukuun ja helmikuun välisenä aikana.

Amsterdamin ruoka on hyvää ympäri vuoden, mutta talvella sanoisin, että sen keittiö on aivan uudella tasolla, etenkin leivonnaisten osalta. Joitakin ruokalajeja syödään itse asiassa vain tähän aikaan vuodesta, ja arvostat sitä varmasti, sillä kylmänä aikana mikään ei ole niin lämmittävää kuin uunituore ruoka, eikö totta?

Poffertjes

Ne näyttävät pieniltä pannukakuilta ja maistuvat samalta, mutta Poffertjes erottuu edukseen, koska ne ovat kuohkeampia, makeampia ja paistettuja. Yritä syödä vain yksi, vaikka varoitan, että se on lähes mahdotonta, sillä ne ovat herkullisia!

Ne tarjoillaan yleensä tomusokerin ja voin kera, mutta joskus myös mansikoiden tai kerman kera.

Niiden valmistaminen ei ole helppoa, joten älä yritä sitä kotona. Miksi? Koska tarvitset paistinpannun tai erityisen lautasen, jollaisia käytetään Amsterdamin ravintoloissa, jotta saat oikean muodon ja estät taikinan tarttumisen.

Omenapiirakka

Tyypillinen amsterdamilainen omenapiirakka näyttää aina hyvin kotitekoiselta, koska siinä pyritään noudattamaan isoäitien perinteistä reseptiä, kokeilitpa sitä missä tahansa.

Hollanniksi ne tunnetaan nimellä Appeltaart, ja leivottua omena- ja kanelitäytettä peittävä paksu taikina on aina yllättävä. Suositeltavin on ravintola Winkel 43:sta saatava; maku on erehtymätön, enkä tunne ketään, joka ei olisi pitänyt siitä, enkä usko, että sinä olet ensimmäinen!

Oliebollen

Vieläkö sinulla on makeanhimo? Jos olet Amsterdamissa uudenvuodenaattona, voit kokeilla perinteistä uudenvuodenaaton jälkiruokaa: Oliebollenia. Nämä paistetut pullat muistuttavat munkkeja ja munkkeja, vaikka ne ovatkin hieman pehmeämpiä.

Tämän jälkiruoan historia juontaa juurensa germaaniseen aikaan, jolloin heimokansat söivät Oliebollenia talvipäivänseisauksen kunniaksi.

.

9. Juhli tulppaanipäivää Amsterdamissa

Tulppaanit, Tulppaanipäivä| ©Boudewijn Huysmans
Tulppaanit, Tulppaanipäivä| ©Boudewijn Huysmans

Et kai ajattelisi lähteä Amsterdamista ilman tulppaania? Se on kaupungin ikonisin kukka, ja monet katukojuista ja kaupoista kehottavat ottamaan kukkakimpun. Jos kuitenkin olet Amsterdamissa tammikuussa, voit osallistua tulppaanikauden avajaisiin, jotka alkavat 21. tammikuuta, ja saada yhden (tai useamman) tulppaanin ilmaiseksi.

Aivan oikein, tammikuu on kuukausi, jolloin tulppaanit ja niiden värit alkavat kukkia. Sen kunniaksi tuhannet ihmiset kokoontuvat joka vuosi Dam-aukiolle tulppaanipuutarhan ympärille. Jos tulet mukaan, voit saada ilmaisen kukan ja osallistua johonkin samanaikaisesti järjestettävistä tapahtumista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sinne kerääntyy paljon ihmisiä, joten joudut jonottamaan ja odottamaan.

Jos tulppaanit loppuvat kesken, ei hätää, sillä siitä hetkestä lähtien kymmenissä kaupoissa, toreilla ja kojuissa aletaan myydä niitä. Itse asiassa talvesta kevääseen myydään joka vuosi miljoonia kukkia ja siemeniä.

10. Tuo makea puolesi esiin suklaafestivaaleilla

Suklaafestivaali Amsterdamin Beurs Van Berlage -festivaalilla| ©Pavol Cevicela
Suklaafestivaali Amsterdamin Beurs Van Berlage -festivaalilla| ©Pavol Cevicela

Kuinka monta suklaatyyppiä tunnet? Talvisen Amsterdamin-matkasi aikana voit tutustua yli 700:aan kiitos suklaafestivaalin, joka joka vuosi helmikuussa kokoaa yhteen parhaat käsityöläiset ja myös herkuttelijat, jotka haluavat maistaa jokaista patukkaa.

Tapahtuma järjestetään Amsterdamin keskustassa sijaitsevassa Beurs van Berlage-rakennuksessa. Tapahtumaan osallistuvat suklaamaailman ammattilaiset (kokit, viljelijät, tuottajat jne.), mutta se on myös yleisölle avoin noin 13 euron hintaan, ja sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tästä tuotteesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

Suosittelen tietenkin maistiaisiin osallistumista, mutta kannustan myös kuuntelemaan luentoja tai osallistumaan työpajoihin, joista monissa keskitytään suklaan tuotannon kestävyyteen ja suklaan tuotantoalueiden kunnioittamiseen.

.

Millainen sää Amsterdamissa on talvella?

Talvi Amsterdamissa| ©Amsterdamming
Talvi Amsterdamissa| ©Amsterdamming

Tässä vinkki, jota olet varmasti jo odottanutkin: varaudu kylmään. Amsterdam on kaupunki, jossa lämpötila on talvella melko alhainen (korkeimmat lämpötilat ovat vain noin 7 °C), erityisesti öisin, jolloin lämpötila voi laskea jopa 0 °C. Sade on hyvin yleistä, mutta ei lainkaan. Sade on yleistä, mutta lumi ei. Tarkista joka tapauksessa aina sääennuste.

Kylmyyden lisäksi on hyvä muistaa, että marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana päivänvalon kesto lyhenee huomattavasti. Auringonvaloa ei juuri ole jäljellä neljältä iltapäivällä, mikä rajoittaa joitakin vierailuja. Amsterdam on kuitenkin hyvin moderni ja kosmopoliittinen kaupunki, jossa on paljon tekemistä myös pimeimpinä ja kylmimpinä päivinä.

Mitä minun pitäisi pakata mukaan, jos olen menossa Amsterdamiin?

Matkalaukun pakkaaminen| ©Craig Adderley
Matkalaukun pakkaaminen| ©Craig Adderley

Koska lämpötila voi laskea pakkaselle, sinun on pakattava lämpimästi. Matkalaukusta ei voi olla puuttumatta:

 • Puseroita ja mokkapaloja, jotka suojaavat sinua myös tuulelta, sillä sataa paljon, eikä sateenvarjo ole aina kätevä.
 • Suljetut ja tukevat jalkineet, sillä voi olla pakkasta ja maa voi olla liukas.
 • Käsineet, pipo ja huivi, joita varmasti arvostatte iltaisin, kun lämpötila laskee entisestään ja kaikki ylimääräiset lämpökerrokset ovat käteviä.

Oletko valmis talvisiin suunnitelmiin Amsterdamissa? Älä unohda takkia, mutta älä unohda olla valmistautunut - sinulla on varmasti hauskaa!