Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Amsterdamissa talvella

Sanotaan, että matkustaminen Amsterdamiin talvella ei ole hyvä idea kylmyyden takia, mutta haluan todistaa, että kaupungilla on paljon tarjottavaa myös tähän vuodenaikaan. Et halua jättää sitä väliin!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minuuttia luettu

10 tekemistä Amsterdamissa talvella

Amsterdam | ©Luis Villa del Campo

Vaikka saatat ajatella, että kylmä talvi voi rajoittaa Amsterdamin tekemistä ja näkemistä, minun on kerrottava, että näin ei ole. On totta, että kylmät lämpötilat voivat vaikeuttaa joitakin ulkoilukäyntejä, mutta marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana kaupungissa järjestetään monia aktiviteetteja, joista osa saa kylmyyden katoamaan muutamaksi tunniksi.

Joulusesonki alkaa aikaisin talvella, mikä tekee Amsterdamista valoisan paikan, vaikka pimeä tulee aikaisin. Joulujuhlien lisäksi on monia muitakin tapahtumia, joiden avulla voit kokea kulttuurin, gastronomian ja lyhyesti sanottuna Alankomaiden pääkaupungin parhaat puolet talven aikana. Mitä suunnitelmia aiot tehdä matkapäiväkirjaasi?

1. Juhli joulua Amsterdamissa marraskuusta alkaen

Joulukuusi Amsterdamin keskusaseman edessä| ©Kitty Terwolbeck
Joulukuusi Amsterdamin keskusaseman edessä| ©Kitty Terwolbeck

Ei ole mikään salaisuus, että joulu on talven perimmäinen juhla. Amsterdam ei ole kaukana perässä, sillä se on kaupunki, joka nauttii tästä festivaalista tyylillä. Marraskuun lopusta tammikuuhun Alankomaiden pääkaupunki on täynnä valoja, esityksiä, koristeltuja kuusia ja paljon joulusuunnitelmia- et halua missata yhtäkään niistä!

Kylmä sää jää taka-alalle, kun joulun lämpö, tuoksut ja maut saapuvat Amsterdamiin. Se on valtava juhla, josta nauttivat kaikenikäiset ihmiset.

Ihaile suurta joulukuusta

Dam-aukio on Amsterdamin keskus, joten on järkevää, että kaupungin suurin kuusi on sijoitettu sinne, kuninkaallisen palatsin edustalle. Varoitan teitä, että sen koko jättää teidät suu auki: se on yli 20 metriä korkea ja sen valaisemiseen tarvitaan noin 4 kilometriä valoja. Vaikuttavaa, eikö olekin?

Vaikka kuusen yli 40 000 lamppua on enemmän kuin tarpeeksi, myös Dam-aukiolla sijaitseva De Bijenkorf -ostoskeskus osallistuu valaistukseen julkisivullaan, joka antaa paikalle vielä jouluisemman ilmeen.

Osta lahjoja Amsterdamin joulumarkkinoilla

Jos Amsterdamin matkasi aikana tulee nälkä, jano tai haluat ostaa erityisiä koristeita tai lahjoja, älä jätä käyttämättä tilaisuutta vierailla jollakin monista joulumarkkinoista. Ne on yleensä sijoitettu keskeisille aukioille, kuten Leidsepleinille ja Koningspleinille.

Kun astut jollekin näistä markkinoista, tunnet olevasi keskellä satua, sillä puiset kojuista, valot, koristeet... Ne luovat maagisen ympäristön. Tunnelman lisäksi voit myös maistaa Oliebollenia, tyypillistä hollantilaista joulumunkkia. Et pysty syömään vain yhtä!

Varaa opastettu kierros Amsterdamissa

2. Anna Amsterdamin valaista sinut Amsterdamin valofestivaaleilla

Amsterdamin valojen festivaali| ©Elena Giglia
Amsterdamin valojen festivaali| ©Elena Giglia

Koko joulukuun ja osan tammikuusta talvi näyttää vähemmän ankaralta Amsterdamin valofestivaalin ansiosta. Kaupungin (ja muiden maiden) taiteilijat ovat jo useiden vuosien ajan halunneet herättää henkiin uudenlaista ilmaisua valon avulla. Tämän vuoksi yhä useammat laitokset ja yksityishenkilöt osallistuvat tapahtumaan. Näyttelyyn kuuluvien installaatioiden lisäksi on luotu kaksi reittiä, joilla niihin voi tutustua.

Näyttelyn erikoisinta ei ole ainoastaan se, että kankaana on itse kaupunki, joka toimii tekosyynä kävellä sen läpi, vaan myös se, että suurin osa teoksista ja projisoinneista on luotu juuri tätä festivaalia varten. Taiteilijat innovoivat uusia tekniikoita ja teknologioita, mikä tekee Amsterdamin illasta upean spektaakkelin. Jotta et jäisi mistään paitsi, suosittelen seuraamaan toista järjestäjien ehdottamista kahdesta "polusta":

  • Vaaroute: tämän reitin teokset heijastetaan siltojen päälle, joten ne heijastuvat myös kanaalien veteen, mikä on erittäin hienoa nähdä livenä! Jos haluat nähdä sen paremmin, suosittelen varaamaan jokiristeilyn Amsterdamin kautta.
  • Illuminade: se on lähes 3 kilometriä pitkä, mutta erittäin viihdyttävä, koska valoluomukset ovat interaktiivisia. Ja jos et halua kävellä, voit aina lähteä pyöräretkelle Amsterdamiin.

Varaa kanavaristeily Amsterdamissa

3. Luistelu keskellä kaupunkia

Museumpleinin luistinrata| ©R Boed
Museumpleinin luistinrata| ©R Boed

Onko mitään talvisempaa kuin luistelu? Ei tietenkään, ja siksi Amsterdamissa on marraskuusta tammikuuhun runsaasti jäähalleja. Minusta paras on Rembrandtin aukiolla, jossa koko alue on koristeltu juhlan kunniaksi. Siellä käyvät kuitenkin ammattiluistelijat, joten jos haluat jotain "amatöörimäisempää", suosittelen menemään Museumpleinille, jossa museoiden välinen vesilampi on jäädytetty suureksi jäähalliksi.

Hinta on varsin edullinen; sisäänpääsy on noin 3 euroa ja luistinten vuokraus 5 euroa enemmän. Suosittelen menemään Museumpleinin tai Rembrandtpleinin jäähalleihin, koska ne ovat ulkona ja tunnelma on parempi, mutta jos haluat mieluummin sisätiloihin, voit aina mennä Olympiastadionille.

Toinen erityinen luistelupaikka (ja aina ilmainen) on Amsterdamin oma kanaalirengas. Kun lämpötila laskee tarpeeksi alas, vesi muuttuu suureksi jäähalliksi. Vältä vain luistelua siltojen alla, sillä siellä jää on ohuempaa ja voi hajota.

4. Nauti Amsterdamin lumesta ja talvesta Winter Paradise -hotellissa

Amsterdamin talviparaati| ©RAI Amsterdam
Amsterdamin talviparaati| ©RAI Amsterdam

Jos pidät talvesta, kannattaa suunnata Amsterdamiin tähän vuodenaikaan talvifestivaaleille. Talviparatiisi avataan joulukuun puolivälissä ja se kestää tammikuun alkuun asti, samaan aikaan joulusesongin kanssa. Siellä on kuitenkin muutakin kuin joulu: hollantilaisten bändien konsertteja, keinotekoisia laskettelurinteitä ja jättimäinen maailmanpyörä.

Talven ystävien paratiisi on saapunut Alankomaiden pääkaupunkiin, ja se takaa, että vaikka sää kaupungissa olisi hyvä, voit silti nauttia lumesta. Älä kuitenkaan luule, että kaikki on keinotekoista, sillä on myös oikean lumen peittämiä alueita, joilla voit järjestää pallottelun tai laskea kelkalla liukumäkeä.

Jos matkustat lasten kanssa, et tietenkään voi jättää tätä vierailua väliin, mutta myös aikuiset voivat pitää hauskaa erityisesti iltaisin järjestettävien konserttien ja après-ski-bileiden aikana.

5. Nauti talven makeisia

Poffertjes-levy| ©Illustratedjc
Poffertjes-levy| ©Illustratedjc

Miltä Amsterdam maistuu? Sinun on mentävä sinne saadaksesi sen selville, mutta voin kertoa, että se on aika makea. Et halua jättää väliin tätä tilaisuutta maistella hollantilaisia herkkuja, jotka ovat niin perinteisiä joulukuun ja helmikuun välisenä aikana. Talvella voit tietysti syödä myös muita tyypillisiä reseptejä, kuten hollantilaisia perunoita, Stroopwafeleita (ohuita vohveleita, joiden päällä on karamellia) tai raakaa silliä.

Amsterdamin ruoka on hyvää ympäri vuoden, mutta talvella sanoisin, että Amsterdamin keittiö nousee aivan uudelle tasolle, erityisesti leivonnaisten osalta. Itse asiassa on ruokia, joita syödään vain tähän aikaan vuodesta, ja arvostat tätä varmasti, sillä kylmänä aikana mikään ei ole niin lämmittävää kuin uunituore ruoka, eikö totta?

Poffertjes

Ne näyttävät pieniltä pannukakuilta ja maistuvat samankaltaisilta, mutta Poffertjes-juustot erottuvat edukseen, koska ne ovat pörröisempiä, makeampia ja paistettuja. Yritä syödä vain yksi, vaikka varoitan sinua, se on lähes mahdotonta, ne ovat herkullisia! Ne tarjoillaan yleensä tomusokerin ja voin kera, mutta joskus myös mansikoiden tai kerman kera.

Niiden valmistaminen ei ole helppoa, joten älä yritä tehdä sitä kotona. Miksi? Tarvitset nimittäin paistinpannun tai erityisen lautasen, jollaisia käytetään Amsterdamin ravintoloissa, jotta saat oikean muodon, jotta taikina ei tartu kiinni.

Omenapiirakka

Tyypillinen amsterdamilainen omenapiirakka näyttää aina hyvin kotitekoiselta, koska siinä pyritään kunnioittamaan isoäitien perinteisiä reseptejä. Hollanniksi ne tunnetaan nimellä Appeltaart, ja paksu taikina, joka peittää paistetun omenan ja kanelitäytteen, on aina yllättävä. Suositeltavin on ravintola Winkel 43:n tarjoama; sen maku on erehtymätön, enkä tunne ketään, joka ei olisi pitänyt siitä, enkä usko, että sinä olet ensimmäinen!

Oliebollen

Oletko vielä makeanhimoinen? Jos olet Amsterdamissa uudenvuodenaattona, voit kokeilla perinteistä uudenvuodenaaton jälkiruokaa: Oliebollenia. Nämä paistetut sämpylät muistuttavat donitseja ja munkkeja, vaikka ne ovatkin hieman pehmeämpiä.

Tämän jälkiruoan historia juontaa juurensa germaaniseen aikaan, jolloin heimokansat söivät Oliebollenia talvipäivänseisauksen kunniaksi.

6. Maista Amsterdamin parhaita juustoja

Erilaisia juustoja Amsterdamissa| ©pigeonpie
Erilaisia juustoja Amsterdamissa| ©pigeonpie

He sanovat, että kehon pitämiseksi hyvässä lämpötilassa, vaikka kylmyys olisi sietämätöntä, on parasta syödä. Talvi Amsterdamissa voi olla hieman ankara, sillä lämpötila voi olla pakkasen puolella jopa päivällä. Jos et tiedä, miten lämmitellä, suosittelen täyttämään vatsasi yhdellä kaupungin tyypillisimmistä ruoka-aineista: juustolla.

Älä luule, että maistat vain "tavallisia" juustoja, sillä Amsterdamissa juustojen valmistuksessa päästetään mielikuvitus valloilleen. Löydät pestolla, makkaralla ja jopa marihuanalla maustettuja.

Vaikka sinulla on aina mahdollisuus maksaa gastronomisesta kierroksesta, sinun ei tarvitse. Haluatko, että paljastan sinulle salaisuuden? Juustomuseossa ja monissa erikoisliikkeissä annetaan ilmaisia näytteitä. Näin voit maistella niitä ja valita sitten, mitä lajikkeita otat mukaasi kotiin.

Varaa juustonmaistelu Amsterdamissa

7. Juhli tulppaanipäivää Amsterdamissa

Tulppaanit, Tulppaanipäivä| ©Boudewijn Huysmans
Tulppaanit, Tulppaanipäivä| ©Boudewijn Huysmans

Et kai lähtisi Amsterdamista ilman tulppaania? Se on kaupungin tunnuskukka, ja monet kadunvarsikojut ja kaupat kannustavat sinua ottamaan kukkakimpun mukaasi. Jos kuitenkin olet Amsterdamissa tammikuun aikana, voit osallistua tulppaanikauden avajaisiin, jotka alkavat 21. tammikuuta, ja saada yhden (tai useamman) tulppaanin ilmaiseksi.

Aivan oikein, tammikuu aloittaa tulppaanit ja niiden värit. Juhlan kunniaksi tuhannet ihmiset kokoontuvat joka vuosi Dam-aukiolle poikkeuksellisesti sinne sijoitetun puutarhan ympärille. Jos tulet mukaan, voit saada ilmaisen kukan ja osallistua johonkin samanaikaisesti järjestettävistä tapahtumista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sinne kerääntyy paljon väkeä, joten joudut jonottamaan ja odottamaan.

Jos tulppaanit loppuvat kesken, älä huoli, sillä siitä hetkestä lähtien kymmeniä kauppoja, markkinoita ja kojuja alkaa myydä niitä kaupungissa. Itse asiassa talvesta kevääseen myydään vuosittain miljoonia kukkia ja siemeniä.

8. Tuo makeanhimosi esiin suklaafestivaaleilla

Kaakaojuhlat Beurs Van Berlagessa Amsterdamissa| ©Pavol Cevicela
Kaakaojuhlat Beurs Van Berlagessa Amsterdamissa| ©Pavol Cevicela

Kuinka monta suklaatyyppiä tunnet? Talvisen Amsterdamin-matkasi aikana voit löytää yli 700 suklaapatukkaa suklaafestivaalin ansiosta, joka joka vuosi helmikuussa kokoaa yhteen parhaat käsityöläiset ja myös herkuttelijat, jotka haluavat maistaa jokaista patukkaa. Kaiken maistamisen lisäksi sinulla on myös mahdollisuus tavata eri puolilta maailmaa tulevia suklaamestareita, jotka kertovat aina mielellään tarinansa ja työnsä.

Tapahtuma järjestetään Beurs van Berlage-rakennuksessa Amsterdamin keskustassa. Siihen osallistuvat suklaamaailman ammattilaiset (kokit, maanviljelijät, tuottajat jne.), mutta se on myös avoin yleisölle (noin 13 euron hintaan), ja sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tästä tuotteesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

Suosittelen tietenkin maistiaisiin menemistä, mutta kannustan myös kuuntelemaan konferensseja tai osallistumaan työpajoihin, joista monissa keskitytään suklaan tuotannon kestävyyteen ja suklaan tuotantoalueiden kunnioittamiseen.

9. Vietä yö Amsterdamin museoissa

Allard Piersonin museo| ©Jenifer K
Allard Piersonin museo| ©Jenifer K

Amsterdamin talviyöt ovat usein pimeitä ja kylmiä, joten on pakko hakeutua sisätiloihin. Minne mennä? Museot ovat aina vaihtoehto, mutta ne eivät aina ole auki yöllä. Marraskuussa on kuitenkin Museumnacht, jolloin voit ostaa yhden lipun ja vierailla Amsterdamin parhaissa museoissa normaalin sulkemisaikojen jälkeen.

Tuntuu kuin olisit elokuvassa, kun vaellat Amsterdamin uskomattomien museokokoelmien läpi yöllä. Koska kyseessä on niin erityinen päivä, järjestetään myös konsertteja, työpajoja tai erityisiä opastettuja kierroksia. Mukana on yli 50 museota, joten jos haluat tutustua useampaan kuin yhteen museoon, sinun on tunnettava itsesi kaupungissa. Sallikaa minun suositella suosikkejani.

Allard Piersonin museo

Haluatko tehdä matkan ajassa taaksepäin? Sitten sinun on mentävä Allard Pierson -museoon ja nähtävä kaikki esillä olevat arkeologiset esineet. Egyptiläisiä muumioita, kreikkalaista keramiikkaa, roomalaisia astioita... Kokoelmassa on paljon esineitä.

Kaikkiaan esineitä on vuodelta 4000 eKr. ja 500 jKr. väliseltä ajalta. Minua henkilökohtaisesti kiehtoi muinaisegyptiläiset ja kreikkalaiset huoneet, joissa on rekonstruktioita temppeleistä ja muumioitumisprosesseista.

EYE Amsterdam

Jos haluat nähdä jotain modernimpaa ja interaktiivisempaa, EYE Amsterdam voi olla hyvä vaihtoehto. Se on elokuvamuseo, ja se avattiin vuonna 2012, joten se on melko moderni. Vierailemalla siellä voit tutustua elokuvamaailman historiaan mykkäelokuvista nykypäivän suuriin tuotantoihin.

Vaikka esityshuoneet ovatkin tämän museon tärkein nähtävyys, suosittelen tutustumaan museossa säilytettäviin esineisiin, kuten vanhoihin valokuviin, tärkeiden ääniraitojen partituuriin tai historiallisten elokuvien keloihin.

Eremitaasi Amsterdam

Vaikka oletkin Amsterdamissa etkä Pietarissa, voit silti vierailla Eremitaasimuseossa venäläisessä Pietarissa. Pysyviä kokoelmia on yhteensä kaksi. Toisessa keskitytään maiden välisiin suhteisiin, ja toinen on omistettu itse Amstelhofin rakennuksen historialle, joka oli 1600-luvulla tärkeä naisten eläkekoti.

Eremitaasissa on erikoista se, että pari kertaa vuodessa museon näyttelyitä siirretään Venäjälle, jolloin pääset tutustumaan taiteeseen, jota et muuten näkisi Euroopassa.

Varaa liput Amsterdamin museoihin

10. Suojaa kylmältä Bruin Caféssa

Sisällä Bruin Café| ©Michyv00
Sisällä Bruin Café| ©Michyv00

Talvipäivinä Amsterdamissa, kun aurinko ei näy sekuntiakaan ja taivaalta sataa vain sadetta, paras päätös on mennä Bruin Caféssa. Etkö tiedä, mitä ne ovat? Ne ovat hyvin perinteisiä kaupunkipubeja, jotka on rakennettu puusta, mikä tekee ilmapiiristä entistäkin viihtyisämmän ja sopii täydellisesti talvipäiviin!

Kun alat lämmetä, suosittelen vilkaisemaan heidän olutvalikoimaansa, sillä heillä on paljon erilaisia oluita. Vaikka tarjolla on myös joitakin kansainvälisiä oluita, kannattaa muistaa, että Hollanti on tämän juoman suuri tuottaja, joten kannattaa käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kokeilla itse pubissa tai läheisessä yrityksessä valmistettuja oluita. Kuten huomaat, Bruin Caféssa on paras paikka saada esimakua Amsterdamin kulttuurista. Istu alas ja keskity nauttimaan hyvästä oluesta ja paikan ilmapiiristä.

Jos paikalliset oluet eivät kiinnosta sinua niin paljon ja haluat vain tutustua hollantilaiseen huippumerkkiin, ilmoittaudu kierrokselle Heinekenin panimoon; olet silti suojassa kylmältä, eikä oluesta ole pulaa.

Hanki liput Heineken Experience -tapahtumaan

Millainen sää Amsterdamissa on talvella?

Talvi Amsterdamissa| ©Amsterdamming
Talvi Amsterdamissa| ©Amsterdamming

Tässä on vinkki, jota olet varmasti jo odottanut: varaudu kylmään. Amsterdamissa on talvella melko alhaiset lämpötilat (korkeimmat lämpötilat ovat vain noin 7 °C), erityisesti öisin, jolloin lämpötila laskee 0 °C:een. Sade on hyvin yleistä, mutta ei lainkaan. Sade on yleistä, mutta lumi ei. Tarkista joka tapauksessa aina sääennuste.

Kylmyyden lisäksi on syytä muistaa, että päivänvalo on paljon lyhyempi marraskuun ja maaliskuun välillä. Neljältä iltapäivällä auringonvaloa on tuskin enää jäljellä, mikä rajoittaa joitakin vierailuja. Amsterdam on kuitenkin hyvin moderni ja kosmopoliittinen kaupunki, jossa on paljon tekemistä myös pimeimpinä ja kylmimpinä päivinä.

Mitä matkalaukussani on, jos olen menossa Amsterdamiin?

Matkalaukun pakkaaminen| ©Craig Adderley
Matkalaukun pakkaaminen| ©Craig Adderley

Koska lämpötila voi laskea pakkaselle, sinun on pukeuduttava lämpimästi. Matkalaukkuun on pakattava hyvät villapaidat ja mackintosh tuulelta suojaamiseksi, sillä sataa paljon, eikä sateenvarjo ole aina mukava. Ota mukaan myös suljetut, tukevat kengät, sillä vesi voi jäätyä ja maa voi olla liukas.

Älä myöskään unohda hanskoja, pipoa ja huivia, joita arvostat iltaisin, kun lämpötila laskee entisestään ja kaikki ylimääräiset lämpökerrokset tulevat tarpeeseen.

Oletko valmis talvisuunnitelmiin Amsterdamissa? Älä unohda takkia, mutta älä unohda olla lämpimänä, sinulla on varmasti hauskaa!