Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Amsterdamissa jouluna

Nauti joulukuusista ja juhlallisuuksista, mutta älä unohda tehdä kierrosta Vondelparkissa.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

10 tekemistä Amsterdamissa jouluna

Amsterdam jouluna | ©Ian Rimmer

Joulu on Amsterdamissa talven tunnelmallisinta aikaa, ja se houkuttelee joka vuosi tuhansia matkailijoita.

Sen vuoksi tarjolla on monia tapahtumia, joissa keskitytään ruokakulttuuriin, juhliin ja hiihtoon. Esimerkkejä ovat Winter Paradise, joulumarkkinat ja Ice Amsterdam. Sinulla on myös mahdollisuus nauttia jostain luonnollisemmasta menemällä Amsterdamin suurimpaan puistoon, Vondelparkiin.

.

1. Perinteinen joulutunnelma Vondelparkissa

Vierailu Vondelparkissa| ©P. Sakti Pratiwi
Vierailu Vondelparkissa| ©P. Sakti Pratiwi

Vondelpark on todellinen kaunotar. Se on kaupungin suurin puisto, jossa on 45 hehtaaria kukkuloita, järviä ja upeita näköalapaikkoja. Onneksesi se muuttuu tähän aikaan vuodesta erityisesti puiston itäosassa paikaksi, joka on varattu ihmisille, jotka haluavat kokea joulutunnelman entisaikojen tapaan. Tämä puiston alue täyttyy ruokakojuista, valaistuista puista, elävästä joulumusiikista ja valvotuista nuotioista, jotka tuovat juhlallisuuksiin perinteisen lisän.

Jos lumi kulkee mukana joululomallasi Amsterdamissa, huomaat, miten puiston maisemasta tulee ihmemaa valojen ja valkoisen lumen harmonian ansiosta.

Koska Vondelpark on avoinna ympäri vuoden 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa, voit myös tuoda paikkoja ja ruokaa mukanasi omasta kodistasi. Voit tuoda istuimia ja ruokaa myös kotoa.

Varaa pyöräretki Amsterdamissa

2. Käy museoissa, jotka ovat vielä auki

Van Gogh -museon ulkopuolella| ©Marcelo Campi
Van Gogh -museon ulkopuolella| ©Marcelo Campi

Lähes kaikki Amsterdamin kaupat, museot ja ravintolat ovat kiinni joulun aikaan (paitsi turistisimmilla alueilla). Jotkin Amsterdamin parhaista museoista ovat kuitenkin avoinna vierailijoille myös tänä aikana, joten voit yhdistää vierailun muihin jouluaktiviteetteihin. Tässä on luettelo tärkeimmistä:

Vieraile Amsterdamin parhaissa museoissa

3. Ihmettele Amsterdamin joulukuusta

Joulukuusi Amsterdamin päärautatieaseman edessä.| ©Kitty Terwolbeck
Joulukuusi Amsterdamin päärautatieaseman edessä.| ©Kitty Terwolbeck

Dam-aukio, Amsterdamin historiallinen ja kulttuurinen keskus, koristaa jouluna 65-metristä kuusta tuhansilla LED-valonjohdoilla. Kuninkaallinen palatsi ja 1800-luvulla rakennettu Nieuwe Kerk ovat taustalla, näkymät ovat yksinkertaisesti upeat.

Kuusen sytyttämisseremonian aikana aukio täyttyy joululaulajista, musiikkiesityksistä, runsaasta ruuasta ja kuumista juomista joulujuhlien alkamisen kunniaksi. Sitä paitsi se ei ole vain Amsterdamin vaan koko Alankomaiden tärkein kuusi.

Jos et näe seremoniaa 25. joulukuuta, älä huoli, voit silti nauttia valoista, jos vierailet Amsterdamissa tammikuussa, vaikka joudutkin odottamaan 6. tammikuuta asti. Voit myös hyödyntää yhtä kaupungin kiertoajelubusseista ja kiertää kaupungin keskustaa samalla, kun tutustut hollantilaiseen jouluun.

Varaa paikka Amsterdamin kiertoajelubussista

4. Nauti Amsterdamin parhaista jouluherkuista

Kierros Damrakissa| ©M.Minderhoud
Kierros Damrakissa| ©M.Minderhoud

Monet Amsterdamin ravintolat ja kahvilat ovat avoinna tähän aikaan vuodesta ja tarjoavat usein erityisiä joulumenuja, yleensä kiinteään hintaan. Kannattaa varata pöytä, sillä joissakin ravintoloissa on tietty määrä asiakkaita päivässä.

Joka tapauksessa matkailuun suuntautuneilla alueilla, kuten Damrakissa, Leidsepleinillä ja Rembrandtpleinillä, on aina jotain tarjottavaa, vaikka hinta olisikin korkeampi. Monet näistä ravintoloista ovat yleensä viitoitettuja, joten kävelykierros edellisenä päivänä riittää hyvien valintojen tekemiseen.

Ravintoloissa on yleensä tarjolla monenlaista lihaa, kuten ankkaa, kalkkunaa, kania ja fasaania. Tarjolla on myös erilaisia salaatteja, erityisesti mereneläviä. Voit myös kokeilla erilaisia jouluherkkuja:

  • Kerstkransjes: erittäin suosittu keksityyppi.
  • Kerststol: hedelmäinen joululeipä.
  • Kerstkrans: kandeeratuilla hedelmillä koristeltu ja makealla mantelimassalla täytetty seppeleenmuotoinen kakku.
  • Ene hagel -keksit: tuoksuva, hiutalemainen joulukeksi.
  • Speculaas: maustetut keksit.
  • Marsipaani: hyvin tyypillinen makeinen.
  • Duivekater: juhlava makea leipä.

5. Ostokset joulumarkkinoilla

Amsterdamin joulumarkkinat| ©Colin D
Amsterdamin joulumarkkinat| ©Colin D

Joulumarkkinat ovat Pohjois-Euroopan joulusesongin perusta, eikä Alankomaat ole poikkeus. Jos vierailet Amsterdamissa joulukuussa, näet joulumarkkinoiden alkavan levittäytyä Amsterdamin kaduille.

Sunnuntaimarkkinat ovat yksi suosituimmista, ja ne sijaitsevat kunnostetussa historiallisessa kaasurakennuksessa, Westergasissa. Jouluna tämä kuukausittainen tapahtuma muuttuu"Funky Xmas Marketiksi", jossa voit ostaa kaikenlaisia omituisia ja hauskoja lahjoja, joista monet ovat paikallisten käsityöläisten ja taiteilijoiden suunnittelemia ja valmistamia.

Suurimmat markkinat ovat kuitenkin De Amsterdamsche Kerstmarkt eli Amsterdamin joulumarkkinat. Vaikka ne eivät tarjoa samanlaista taiteellista ja eksentristä tunnelmaa kuin Funky Xmas Market -joulumarkkinat, Amsterdamin joulumarkkinat ovat suuremmat, ja vieraat voivat luistella, syödä ruokarekoista ja nauttia elävästä musiikista samalla, kun he tekevät ostoksia lukuisilla kojuilla.

Haarlemin markkinat

Jos nämä markkinat eivät riitä sinulle, kannattaa pysähtyä Haarlemissa, joka on noin 30 minuutin päässä Amsterdamista sijaitseva kaupunki (suosittelen tätä postausta retkistä Amsterdamista). Täällä järjestetään joulukuun alussa yksi suurimmista joulumarkkinoista paitsi Alankomaissa, myös naapurimaat Belgia ja Luxemburg mukaan lukien.

Eksy sokkeloon, jossa on yli 300 kojuja, jotka valtaavat kaupungin keskustan ja joista jokainen myy jonkinlaista perinteistä hollantilaista rihkamaa. Joululaulut kulkevat kaduilla levittäen joulumieltä, ja hollantilainen hernekeitto lämmittää sinua sisältäpäin.

6. Koe Amsterdamin talviparaati

Amsterdamin talviparaati| ©RAI Amsterdam
Amsterdamin talviparaati| ©RAI Amsterdam

Valtava RAI Amsterdam -keskus muuttuu joka vuoden lopussa Winter Paradise -nimiseksi talven ihmemaaksi, joka on täynnä hauskoja jouluaktiviteetteja koko perheelle. Winter Paradise on avoinna päivittäin joulukuun puolivälistä tammikuun alkuun.

Täällä voit nauttia tivoliajeluista, keinuista ja lähes 40 metrin korkuisista maailmanpyöristä, joista avautuvat upeat näkymät kaupunkiin, ja tämä on yksi Amsterdamin omaperäisimmistä joulunajan aktiviteeteista. Voit myös vuokrata luistimet, joilla voit liukua ympäri valtavaa jäähallia. Hyvän hiihtosession jälkeen voit suunnata suoraan baariin, jossa tarjoillaan kylmän sään suosikkeja, kuten konjakkeja ja glögiä.

Aivan kuin tämä ei olisi vielä tarpeeksi, löydät myös yökerhoja ja musiikkipaikkoja.

7. Joulukonsertti

Concertgebouw'n ulkopuolella| ©Diego Delso
Concertgebouw'n ulkopuolella| ©Diego Delso

Concertgebouw on yksi Amsterdamin arkkitehtonisesti vaikuttavimmista rakennuksista, joka on ilahduttanut asukkaita ja vierailijoita kuuluisilla musiikkiesityksillä vuodesta 1888 lähtien. Lisätietoja konserteista, hinnoista ja aukioloajoista saat tapahtuman verkkosivuilta.

Joka joulu konserttitalossa järjestetään erilaisia jouluaiheisia esityksiä, kuten vuosittainen "Filharmonisen orkesterin juhlakonsertti" joulumusiikilla.

Yksi tässä rakennuksessa järjestettävistä konserteista on "Pähkinänsärkijä", ja se on erityisesti perheille sovitettu ja sitä suositellaan kaikille yli 6-vuotiaille. Vaikka tämän esityksen kerronta on vain hollanniksi, voit silti istua alas ja nauttia tämän perinteisen jouluteoksen musiikista. Ensinnäkin siksi, että musiikissa ei ole kyse ymmärryksestä vaan tunteesta. Ja toiseksi siksi, että kaikki musikaalit esitetään yhdessä kaupungin historiallisimmista rakennuksista.

8. Tee retki sirkukseen

Wereld Kerstcircuksessa| ©Roberto H
Wereld Kerstcircuksessa| ©Roberto H

Kun sirkus on Amsterdamissa, se on tapahtuma, jota ei kannata jättää väliin. Wereld Kerstcircus eli Maailman joulusirkus järjestetään joulukuun puolivälissä Royal Carré -teatterissa. Tämä tapahtuma sisältää joitakin maailman vaikuttavimmista esityksistä ja tarjoaa unohtumattoman spektaakkelin.

Hengästyttävät esitykset, kuten akrobatia, elävä musiikki ja oriin kesyttäminen, lumoavat sinut. Wereld Kerstcircus ei ole vain suuri sirkus, joka esitetään joka joulupäivä, vaan dynaaminen ja interaktiivinen taidenäytös, joka avautuu silmiesi edessä. Nauti taikuudesta! Lisätietoja tapahtumasta, kuten hinnoista ja aukioloajoista, saat Wereld Kerstcircuksen verkkosivuilta.

9. ICE Amsterdam

ICE Amsterdamissa| ©Brian A
ICE Amsterdamissa| ©Brian A

ICE Amsterdam on ainutlaatuinen ohjelma, joka järjestetään joulukuussa Museumpleinin ulkoilma-alueella. Sen lisäksi, että voit nauttia luisteluillasta keinotekoisten jouluvalojen alla ja valaisevien puiden ympäröimänä, voit myös käydä ulkona jäähallin ympärillä olevissa erilaisissa ruokakojuissa, joissa voit nauttia jouluherkkuja. Tapahtuma alkaa joulukuun alussa ja päättyy 6. tammikuuta.

Lisäksi tarjolla on aina odottamattomia esityksiä, kuten Kolmen viisaan miehen esiintyminen, jouluun liittyviä musikaaleja ja viihdeaktiviteetteja. Jos olet kiinnostunut, älä epäröi varata lippua ja tarkista aukioloajat ja hinnat ICE Amsterdamin verkkosivuilta.

Vinkkinä: koska tapahtuma järjestetään Museumpleinillä, alueella, jolla sijaitsee Amsterdamin parhaita museoita, ei ole pahitteeksi yhdistää tapahtumaan vierailu Van Gogh -museossa tai Rijksmuseumissa.

10. Hortus jouluna

Hortusin sisällä jouluna| ©R Boed
Hortusin sisällä jouluna| ©R Boed

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha, joka tunnetaan myös nimellä Hortus Botanicus, on jo usean vuoden ajan ottanut käyttöön uuden konseptin: Hortus at Christmas. Joulukuun lopulla ja tammikuun alussa (17-22) erityisinä iltoina voit ihailla kauniisti valaistuja kasveja. Lisäksi tarjolla on lasillinen glühweinia, joka on joulun aikaan hyvin yleistä maustettua glögiviiniä.

Hortus by Light -iltojen lipun hinta on vain 5,50 €, joten älä jätä sitä väliin! Vaikuttaviin valoshow'hun yhdistyy myös instrumentaalimusiikkia. Koko tila on ilmastoitu, joten se on myös loistava tapa paeta väliaikaisesti ulkona vallitsevaa kylmyyttä.

Amsterdamin jouluinen sää

Amsterdam pakkasessa| ©Sjaak Kempe
Amsterdam pakkasessa| ©Sjaak Kempe

Amsterdamin joulusäähän on vaikea varautua, sillä lämpötilat voivat vaihdella rajusti päivästä ja jopa tunnista toiseen. Talvilämpötilat ovat yleensä kylmiä, ja ne laskevat yöllä usein pakkasen alapuolelle, mutta lämpenevät hieman päivällä.

Säällä ei yleensä kannata olla ulkona liian pitkään, joten pukeudu lämpimästi. Odota harmaata taivasta ja vähän päivänvaloa.

Sateet, lämpötilasta riippuen joko lunta tai sadetta, ovat talvella yleisiä, mutta harvoin voimakkaita, ja todennäköisesti voit kohdata pilvistä taivasta ja sadekuuroja, mutta ne eivät ole niin voimakkaita, että matkasi keskeytyisi! Kun vierailet Amsterdamissa talvella, pakkaa matkalaukkusi hyvin. Ota mukaan mäkkäri, matkasateenvarjo, saappaat, käsineet ja huivit.

Joulun turistijoukot Amsterdamissa

Joulu Amsterdamissa| ©Art Blackburn
Joulu Amsterdamissa| ©Art Blackburn

Talvi (lukuun ottamatta joulun ja uudenvuoden aikaa, jolloin matkailu jälleen lisääntyy) on ihanteellinen aika suunnitella matkasuunnitelma Amsterdamiin, sillä joulusta alkaen turistimäärät alkavat kasvaa huomattavasti, ja huippu osuu joulun tärkeisiin päiviin.

Älä jätä kaikkea viime het keen, vaikka suunnittelisitkin käyväsi Amsterdamissa vain yhden päivän tai Amsterdamissa kaksi päivää, sillä majoituksen ja lentojen hinnat riippuvat pikemminkin tarjonnasta ja kysynnästä kuin oleskelusi kestosta.

Varaa opastettu kierros Amsterdamissa