10 tekemistä Madridissa talvella

Kylmyydestä huolimatta Madrid ei pysähdy talvikuukausien aikana. Jos matkustat Espanjan pääkaupunkiin, löydät runsaasti aktiviteetteja, jotka tekevät vierailustasi unohtumattoman.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Madridissa talvella

Talvi Madridissa | ©Juan Antonio Segal

Vaikka Madridilla on maine kaupunkina, jossa kylmyys ottaa vallan talvikuukausina, siellä on yleensä paljon tapahtumia ja aktiviteetteja, joita voi nähdä ja tehdä talvikuukausina. Tästä syystä sinun ei kannata epäröidä vierailla kaupungissa tähän vuodenaikaan.

Itse asiassa on kymmeniä syitä matkustaa pääkaupunkiin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, aina perinteisestä Kolmen kuninkaan paraatista kiinalaiseen uuteen vuoteen. Lue tästä, mitä kannattaa tehdä talvella.

1. Käy ostoksilla joulumarkkinoilla

Plaza Mayor -markkinat| ©Stephen Haworth
Plaza Mayor -markkinat| ©Stephen Haworth

Talvikaudella Madrid täyttyy kojuista ja kojuista. Tunnetuimmat joulumarkkinat järjestetään marraskuun lopussa Plaza Mayorilla. Tämä keskeinen paikka on toivottanut kauppiaat ja asiakkaat tervetulleiksi 1600-luvun alusta lähtien, jolloin arkkitehti Juan Gómez de Mora sai esplanadin uudelleenmuotoilun valmiiksi.

Alkuaikoina torilta saattoi ostaa lihaa, vihanneksia ja eläviä eläimiä (erityisesti kalkkunoita), mutta nykyään se on ihanteellinen paikka ostaa joulukoristeita, joulupukkeja ja vitsejä. Vaihtoehtoisesti voit valita pääkaupungin muihin osiin pystytetyt markkinat. Eräitä merkittävimpiä ovat

 • Feria Mercado de Artesanía de la Comunidad de Madrid (Paseo de Recoletos).
 • Mercadillo del Gato (ohimenevä tapahtuma, joka järjestetään The Westin Palace -hotellissa, Plaza de las Cortes 7).
 • Las lonjas (myyntikojut) Madrid Río -puistossa (Paseo de la Chopera 10).
 • Käsityöläismarkkinat Plaza Isabel II:lla

Säästä rahaa Las Rozas Villagen myyntipisteessä

Jos pidät luksusmerkeistä mutta haluat säästää rahaa, Madridin ulkopuolella on outlet, johon ihastut. Se sijaitsee Las Rozasin kunnassa, ja se on niin suosittu trendimatkailijoiden keskuudessa, että pääkaupungista järjestetään retkiä outletiin. Las Rozas Villagessa on monia muoti- ja koruputiikkeja, kuten Carolina Herrera, Karl Lagerfeld ja Swaroski, ja ne kaikki ovat edullisia. Ja kaikki hyvään hintaan.

2. Turvaudu Prado-museoon

Pradon kansallismuseo| ©Hellotickets
Pradon kansallismuseo| ©Hellotickets

Jos sade tai huono sää estää ulkoilun, voit aina käydä Prado-museossa, maan tärkeimmässä taidegalleriassa.

Rakennus, jossa museo sijaitsee, rakennettiin Kaarle III:n valtakaudella, vaikka monarkin aikomuksena oli sijoittaa sinne luonnontieteiden kabinetti. Hänen pojanpoikansa Ferdinand VII ja kuningatar Maria Isabel de Braganza päättivät kuitenkin muuttaa sen tilaksi, jossa esitellään maan hienoimpia maalauksia ja veistoksia.

Nykyään museossa on maailman merkittävin espanjalaisten maalausten kokoelma. Kuten näet tässä Pradon parhaita maalauksia käsittelevässä artikkelissa, sen huoneissa on teoksia sellaisilta klassikoilta kuin Goya ("Toukokuun 3. päivä Madridissa", "Alaston Maja", "Saturnus" jne.), Velázquez ("Las Meninas", "Maagien palvonta" jne.) ja El Greco ("Herrasmies käsi rinnalla", "Kolminaisuus" jne.).

Varaa liput Prado-museoon

3. Hyppää Philip II -junaan El Escorialiin

Filip II -juna| ©Anabel P
Filip II -juna| ©Anabel P

Vaikka talvi päättyy virallisesti 21. maaliskuuta, tässä kuussa on yleensä leudommat lämpötilat. Tähän aikaan vuodesta Tren de Felipe II -juna kulkee jälleen Príncipe Píon aseman ja El Escorialin välillä. Jos haluat nähdä kaiken, mitä El Escorialin luostarilla on tarjottavanaan, tämä on yksi erikoisimmista tavoista päästä muistomerkille Madridista.

Se koostuu neljästä 1940-luvun vaunusta, joita vetää dieselveturi. Jätettyään Madridin aseman taakseen saattue suuntaa Sierra de Guadarrama -vuoristoon, joka on luonnonkaunis paikka vain muutaman kilometrin päässä pääkaupungista.

Vajaassa tunnissa saavutaan tähän rauhalliseen vuoristokaupunkiin. Junalippu sisältää vierailun tämän kaupungin kuuluisimpaan monumenttiin: El Escorialin luostariin, joka on rakennuskompleksi, johon kuuluu kuninkaallinen palatsi, luostari, basilika, panteon ja kirjasto.

Liikenteen ystävillä on vielä yksi syy tulla tänne: vain muutaman metrin päässä luostarista on Cocheras del Rey, kokoelma hevosvaunuja, rekiä ja muita esineitä.

Varaa retkesi El Escorialin luostariin

4. Vieraile kaupungissa, jossa on paljon charmia: Segovia

Segoviaan tutustuminen| ©JPhotosT
Segoviaan tutustuminen| ©JPhotosT

Jos vietät Madridissa noin neljä päivää, voit omistaa yhden päivän Segovian vierailulle. Jos sinulla on onnea, näet sen kuuluisan linnan, jonka valkoinen viitta peittää. Linnoitus kohoaa laakson ylle avautuvalla kalliolla, ja sen liuskekattoiset tornit tuovat mieleen Tuhkimon linnan.

Toinen ikoni on upea roomalainen akvedukti, joka kuljetti vettä Sierra de Guadarramasta. Se on upeasti säilynyt ja ensimmäinen monumentti, johon törmäät saapuessasi, sillä se on vanhan kaupungin alkupiste.

Toinen ohittamaton nähtävyys on katedraali, jossa yhdistyvät kolme arkkitehtuurityyliä: romaaninen, goottilainen ja renessanssi.

Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu kaupunki sopii täydellisesti romanttiselle lomalle. Madridista pääset tänne junalla Chamartínin asemalta. Jos sinulla on kuitenkin vähän aikaa, suosittelen varaamaan päiväretken Segoviaan.

Varaa päiväretki Segoviaan

5. Juhli kiinalaista uutta vuotta

Kiinalainen uusivuosi Madridissa| ©Alonso Javier Torres
Kiinalainen uusivuosi Madridissa| ©Alonso Javier Torres

Pääkaupungissa kiinalaisyhteisö asuu pääasiassa Userassa, Madridin Río Park -puistoa reunustavassa kaupunginosassa. Tänne muutti 1990-luvulla kiinalaisia, ja perinteiset liikkeet ovat vähitellen korvautuneet ravintoloilla, basaareilla, kampaamoilla ja muilla itämaiselle yleisölle suunnatuilla liikkeillä.

Madridin Chinatown keskittyy Nicolás Sánchezin, Dolores Barrancon, Olvidon ja Marcelo Useran kaduille. Keskustasta pääset tänne metrolla (Solilta keltainen linja Legazpiin + ympyrälinja Useraan).

Kiinalaista uutta vuotta vietetään tammi-helmikuussa; päivämäärä vaihtuu joka vuosi, mutta yksi asia pysyy aina samana: värikkäät juhlat, jotka elävöittävät Useran katuja.

Tammi- ja helmikuun välisenä aikana naapurusto täyttyy paraateista, kelluvista lyhdyistä, lohikäärmeistä, ilotulituksista ja paljon muusta. Voit tutustua koko ohjelmaan Madridin kaupunginvaltuuston virallisilla verkkosivuilla. Kävelyn jälkeen voit hyödyntää tilaisuutta ja kokea jotain tyypillistä:

 • The Alley, joka on tarkoitettu kuplateen ystäville. Jos et tiedä sitä, se on teetä, johon on sekoitettu hedelmiä, hedelmäsiirappia, jogurttia tai maitoa ja tapiokkahelmiä (Plaza Julián Marías, Local 4).
 • Hong Kong 70 Chinatownissa, ravintola, joka on kuuluisa lakatusta ankastaan. Perinteen mukaisesti ruokailijat voivat seurata, miten kokit valitsevat ja valmistavat kunkin reseptin (Calle Nicolás Sánchez 11). Toinen vaihtoehto (myös take away) on Tong-Fu Duck Rotisserie (Calle Nicolás Usera 71).
 • Wenzhou Supermarket, josta voit ostaa ainutlaatuisia tuotteita: nori-levää, rapeita taateleita, bambusieniä, tofu-vartaita ja paljon muuta. Lisätietoja saat heidän verkkosivuiltaan (Calle de Dolores Barranco 70).
 • Buddhalainen temppeli, tiibetiläiselle tantriselle buddhalaisuudelle omistettu palvontapaikka (Calle Luis de la Torre 12).

6. Ihaile kukkivia mantelipuita

Kukassa olevat mantelipuut Quinta de los Molinosissa.| ©-Merce-
Kukassa olevat mantelipuut Quinta de los Molinosissa.| ©-Merce-

Helmikuun lopun ja maaliskuun alun välillä pääkaupungin mantelipuut täyttyvät vaaleanpunaisista kukista. Japanilaiset kutsuvat sitä hanamiksi, ja se on yksi Japanin odotetuimmista tapahtumista. Perinne on ylittänyt nousevan auringon rajat, ja tämä luonnon spektaakkeli houkuttelee yhä enemmän ihailijoita.

Ei ehkä ole kolmea parempaa puistoa, joissa voit nähdä sen Madridissa ollessasi, kuin seuraavat:

 • La Quinta de los Molinos, 21 hehtaaria manteli-, oliivi- ja eukalyptuspuita. Se on hieman kaukana keskustasta - lähin pysäkki on Suanzes, vihreä linja Alameda de Osunan suuntaan - mutta vakuutan, että kannattaa mennä metrolla. Sen omisti Torre Ariasin kreivi, joka lahjoitti sen kaupunginhallitukselle vuonna 1920. Siitä huolimatta se on edelleen tuntematon monille madrileñolaisille, vaikka sen suosio kasvaa vuosi vuodelta (Calle Alcalá 527).
 • Kasvitieteellinen puutarha, puut sijaitsevat Villanuevan paviljongin takana. Jos haluat pysyä ajan tasalla, suosittelen tarkistamaan heidän Instagram-profiilinsa aika ajoin (Plaza Murillo 2).
 • Huerta de la partida, 38 000 neliömetrin alue Manzanares-joen rannalla. Vargasin perheen entiseen hedelmätarhaan on istutettu manteli-, viikuna-, pähkinä- ja muita puita. Tunnistat alueen vedettömästä uomasta, joka jäljittelee Meaquesin puroa (Madrid Ríon puisto, Casa de Campon lammen ja Puente del Reyn sillan puolivälissä).

7. Nauti kuumaa kaakaota

Kuppi kuumaa suklaata| ©Fallon Michael
Kuppi kuumaa suklaata| ©Fallon Michael

Vaikka et ehkä tiedä sitä, Madrid ja suklaa liittyvät läheisesti toisiinsa. Ensimmäiset kaakaopavut saapuivat pääkaupunkiin vuonna 1520, ja ensimmäiset ihmiset, jotka käyttivät niitä, olivat munkkeja. Heillä oli tapana juoda muutama kupillinen kuumaa kaakaota paaston aikana, sillä sitä ei pidetty ruokana.

Myöhemmin siitä tuli aristokraattien suosikkijuoma, ja he käyttivät sitä juhlissa, vieraille tarjottavana välipalana. Rituaalin aikana suklaata tarjoiltiin yhdessä sienikakkujen, pikkuleipien, makeutetun leivän ja lasillisen jäätelöä nimeltä "búcaro de nieve" kanssa.

Madridissa Chocolatería San Ginés on todellinen instituutio. Se on tarjoillut churroja ja kuumaa suklaata vuodesta 1894, ja sen pöydissä ovat vierailleet muun muassa Valle-Inclán, Maradona ja Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter. Se sijaitsee Pasadizo de San Ginésissä, kivenheiton päässä kuuluisammasta Calle Arenalista.

Muita vaihtoehtoja ovat La Antigua Churrería ( Calle Bravo Murillo 190 ja Calle Conde de Peñalver 32), Chocolat (Calle Santa María 30) ja Churrería Los Artesanos 1902 (Calle de San Martín 2).

8. Hiihto Xanadú

Xanadú Snowzone| ©jperancho
Xanadú Snowzone| ©jperancho

Jos haluat lumilautailla ostoskeskuksessa, sinun ei tarvitse lentää Dubaihin. Muutaman kilometrin päässä pääkaupungista sijaitsee Xanadú Snowzone, maamme ainoa sisätiloissa sijaitseva lumirinne.

Sisäalue on suunniteltu kaikille, sinun ei tarvitse olla asiantuntijalaskija! Itse asiassa siellä on harjoitusalue (aloittelijoiden rinne) ja lapsille omistettu alue (Telebaby). Lisätietoja saatte virallisilta verkkosivuilta:

.

9. Liuku jäällä

Plaza Españan jäähalli| ©Camilo Reyes
Plaza Españan jäähalli| ©Camilo Reyes

Mitä talvi olisi ilman jäähalleja? Pääkaupungissa New Yorkin Rockefeller Centeriä eniten muistuttava tilanne on Plaza de Españalla.

Tämä Madridin aukio on remontin jälkeen syntynyt uudelleen, ja uusi kävelykatu yhdistää sen kuninkaalliseen palatsiin ja Debodin temppeliin. Täällä voit luistella suurella pinnalla Hotel Riun juurella.

Se ei kuitenkaan ole kaupungin ainoa. Muita kohteita ovat muun muassa Plaza Colón, Matadero (Plaza Legazpi 8), Palacio de Hielo ( suuri kompleksi Arturo Soriassa, Calle de Silvano 77), Galería de Cristal del Palacio de Cibeles (Calle Montalbán 1) tai Plaza Juan Goytisolon jäähalli, joka sijaitsee Reina Sofía -museon ja Atochan aseman lähellä.

10. Hemmottele itseäsi makealla herkulla

Makeisia Pan.Deliriossa| ©Carlos C
Makeisia Pan.Deliriossa| ©Carlos C

Roscón de Reyes on joulun symboli. Pääkaupungissa on monia paikkoja, jotka noudattavat perinteistä reseptiä tai valmistavat uusia lajikkeita. Tutustu parhaisiin paikkoihin!

 • Pan.Delirio, Javier Cocheteux'n isän ja pojan johtama yritys. Leipomossa käytetään hapantaikinaa ja kiveen jauhettuja luomujauhoja. Sen jälkiruokiin kätkeytyy perinteisiä elementtejä: posliinihahmo ja härkäpapu (Calle Juan Bravo 21, Calle Profesor Waksman 8 ja Calle Naranjo 7).
 • Mallorca, Madridin klassikko. Akolaiset tulevat joka vuosi hakemaan kotiin roscónin, joka on sisältä pehmeä ja ulkoa rapea. Siellä on useita myymälöitä, lisätietoja varten suosittelen vilkaisemaan heidän virallisilla verkkosivuillaan.
 • Panem, Madridin paras roscón de Reyes 2022. Tuomaristo on myöntänyt sen yksimielisesti sokkomaistelun jälkeen. Se sijaitsee Ibizan kaupunginosassa, lähellä Retiro-puistoa (Calle de Fernán González 42).
 • Moulin Chocolat, nimikkokakku. Sen luoja on Ricardo Vélez, "kaakaokokki". Voit valita neljästä vaihtoehdosta: ilman täytettä, kermalla, paahdetulla keltuaisella tai tryffelillä (Calle Alcalá 77).
 • Panod, konditoriapäällikkö Andrés Alvite on työskennellyt Oriol Balaguerin kanssa, joka on kansallinen kondiittoreiden referenssi. Vuodesta 2017 lähtien hänen rosconensa ovat valloittaneet gastronomisten rankinglistojen kärkipaikkoja. Löydät sen Chuecan sydämestä (Calle Prim 1).

Mitä pakata mukaan, kun vierailet Madridissa talvella?

Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto
Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto

Pääkaupungissa talvet eivät ole kovin kylmiä, ja niille on ominaista alhainen ilmankosteus. Korkeasta sijainnista huolimatta lumi ei ole kovin yleistä, ja kylmin kuukausi on tammikuu. Jo helmikuun puolivälissä lämpötilat alkavat nousta. Matkalaukussasi pitäisi siis olla villapaita, raskaampi villapaita ja huppari.

Sateiden osalta eniten sataa marraskuussa ja joulukuussa. Jos suunnittelet retkeä Escorialin luostariin tai muihin vuoristossa sijaitseviin kohteisiin, ota mukaan huivi ja talvihattu.