Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Kuinka ohittaa jonot Vatikaanissa

Vatikaanissa käyntiä voi haitata yksi asia, nimittäin se, että pitkissä jonoissa on paljon ihmisiä. Mutta ei hätää, on useita tapoja ohittaa jonot - ota huomioon!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

3 minuuttia luettu

Kuinka ohittaa jonot Vatikaanissa

Pietarinkirkon ympärillä on tungosta. | Briana Tozour

Jos haluat, että vierailusi Roomassa on täydellinen, sinun on hyvä tietää ennen matkaa, että vierailun järjestäminen Vatikaaniin vaatii hieman ennakkovarautumista. Jos haluat olla joustavampi ja saapua sinne sinä päivänä, kun sinusta tuntuu siltä, on vaarana, että joudut auringon alla pitkiin jonoihin, joiden vuoksi tulet Vatikaaniin jo väsyneenä.

Tämän välttämiseksi on parasta ostaa Vatikaanin liput netistä ja riittävän ajoissa etukäteen. Seuraavassa kerrotaan, mitä kannattaa varoa:

Hanki skip-the-line-liput Vatikaaniin

Näkymä Vatikaaniin| ©Christopher Czermak
Näkymä Vatikaaniin| ©Christopher Czermak

Niin paljon kuin haluatkin olla spontaani ja joustava matkoillasi, parasta Vatikaanissa vieraillessasi on ostaa Vatikaanin liput mahdollisimman aikaisin.

Jos teet sen verkossa, sinulla on useita etuja: voit vertailla eri hintoja (riippuen siitä, haluatko ostaa tavallisen lipun, lipun audio-oppaalla vai ammattitaitoisen oppaan kanssa), voit peruuttaa lipun ilmaiseksi, jos jotain odottamatonta tapahtuu, ja mikä tärkeintä, vältät jonot.

Verkkosivuston ja Vatikaanin lipunmyyntipisteen välisten hintojen ei tarvitse vaihdella toisistaan, jos tiedät, mistä ostaa, ja jos sallit vinkin: yritä kaikin keinoin välttää lipunmyyntipisteessä jonottamista. Pitkät jonot ulottuvat Vatikaanin muurien ympärille. Alueella ei ole varjoja, ja auringossa odottaminen voi olla uuvuttavaa.

Varaa liput Vatikaanin museoihin

Ohita jonot kaikkialla Vatikaanissa parhaan vastineen rahalle

Vatikaanin sveitsiläinen vartija| ©Rahul Chowdhury
Vatikaanin sveitsiläinen vartija| ©Rahul Chowdhury

Jos olet päättänyt ostaa lippusi etukäteen ja verkossa, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: hanki Vatikaanin virallisilta verkkosivuilta tavallinen lippu hintaan 17 ¤ (haittapuolena on se, että sinun on valittava tarkka päivämäärä eikä sinulla ole oikeutta muutoksiin tai peruutuksiin) tai täydennä päiväsi opastetulla kierroksella Vatikaanissa virallisen oppaan kanssa hieman yli 40 ¤:lla Helloticketsin kautta.

Tällä Helloticketsin opastetulla kierroksella et ainoastaan ohita Vatikaanin museoiden jonoja, vaan saat myös etuoikeutetun pääsyn Pyhän Pietarin basilikaan, eikä sinun tarvitse odottaa uudelleen pitkiä jonoja päästäksesi sisään temppeliin. Tämä on kätevin vaihtoehto, jos haluat tehdä täydellisen vierailun Vatikaaniin.

Varaa liput Vatikaanin museoihin

Ohita jonot ja vieraile Sikstuksen kappelissa Premium-opastetulla kierroksella

Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel
Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel

Jos haluat Vatikaanin jonojen ohittamisen ohella myös paljon korkeatasoisemman kokemuksen, on tarjolla Early Bird -vaihtoehto, jolla voit vierailla Vatikaanin museoissa ja Sikstuksen kappelissa heti aamulla ja ennen kuin ne avataan yleisölle.

Kyllä, kyllä, luit oikein: joka aamu Vatikaani ja Sikstuksen kappeli avaavat ovensa, jotta etuoikeutettu ryhmä kävijöitä pääsee museoihin ja voi asiantuntijaoppaan johdolla tutustua Vatikaanin ihmeisiin hiljaisuudessa, paljon rennommassa ja aidommassa ilmapiirissä.

Hinta on luonnollisesti korkeampi kuin tavallisella opastetulla kierroksella (se maksaa hieman yli 100 euroa Helloticketissä), mutta usko pois, että se on sen arvoista. Vierailu Vatikaanissa ilman väkijoukkoja on ainutlaatuista. Tässä ovat kaikki yksityiskohdat, jotka sinun on otettava huomioon järjestäessäsi vierailun Sikstuksen kappeliin.

Varaa aikainen aamuvierailu Vatikaanin museoihin

Astu sisään Pietarinkirkkoon jonottamatta (kyllä, voit!)

Pietarinkirkon katto| ©Ariel Leek
Pietarinkirkon katto| ©Ariel Leek

Pietarinkirkkoon on vapaa pääsy, ja sinne pääsee sisään ilman lippua, mutta kuten voit kuvitella, jonot ovat hyvin pitkiä, eikä Pietarinaukiolla ole myöskään varjoisia paikkoja.

Hyvä vaihtoehto on siis varata kiertoajelu Piet arinkirkkoon (se kestää noin 60-90 minuuttia), jolloin pääset sisään temppeliin yhdessä oppaan kanssa, jolloin sinulla on etuoikeus eikä sinun tarvitse odottaa pitkissä jonoissa.

Toinen vaihtoehto on ostaa Vatikaanin tavallinen opastettu kierros, joka sisältää museoiden ja Sikstuksen kappelin lisäksi myös Pietarinkirkon, ja tietenkin ilman jonottamista.

Varaa liput Vatikaanin museoihin jonon ohittamiseen

Näin vältät tungosta Vatikaanissa

Vatikaanin museot| ©Corey Buckley
Vatikaanin museot| ©Corey Buckley

On selvää, että ostamalla lippusi verkossa ja etukäteen ja välttämällä pitkät jonot lippukassoilla pääset suoremmin ja nopeammin museoihin ja basilikaan. Jos kuitenkin haluat myös nauttia rauhallisesta vierailusta, suosittelen välttämään viikonloppuja ja yleisiä vapaapäiviä.

Perjantaisin Vatikaanissa on myös hyvin vilkasta, ja keskiviikkoiltapäivisin, jos paavi pitää viikoittaisen audienssinsa Pietarinaukiolla, aukiolla ja sen ympäristössä on myös tavallista enemmän ihmisiä. Maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoaamuisin ja torstaisin on paras aika vierailla.

Vältä myös, jos voit, pitkiä viikonloppuja ja uskonnollisia juhlapyhiä, jolloin kansainvälisen matkailun lisäksi on yleensä suuria pyhiinvaeltajaryhmiä, uskonnollisia seurakuntia ja paljon kansallista matkailua.

Varo myös joulua ja pääsiäistä, jolloin Vatikaanista tulee katolisten juhlien keskus, ja sen lisäksi, että siellä on tavallista enemmän ihmisiä, Vatikaani saattaa joinakin päivinä sulkea ovensa erityismessujen, kuten jouluaaton tai pääsiäisen keskiyön messun, vuoksi.

Olen kirjoittanut oppaan, jossa on näitä ja muita käytännön vinkkejä Vatikaanissa vierailuun, ja voit tutustua siihen, kun suunnittelet vierailua.

Varaa liput Vatikaanin museoihin

Ohita myös Colosseumin jonot ostamalla yhdistetty Vatikaanin ja Colosseumin lippu

Roomalainen Colosseum| ©Ross Cohen
Roomalainen Colosseum| ©Ross Cohen

Varmasti Rooman matkaa suunnitellessasi olet Vatikaanin lisäksi ajatellut käydä myös Colosseumissa (jota suosittelen lämpimästi). Jos näin on, olet onnekas, sillä Colosseumiin ja Vatikaaniin on olemassa yhdistetty lippuvaihtoehto, jolla säästät aikaa ja rahaa.

Lippu sisältää virallisen opastetun kierroksen molempiin kohteisiin ja tietenkin etuoikeutetun sisäänpääsyn ilman jonottamista Colosseumille tai Vatikaaniin.

Varaa liput Vatikaaniin ja Colosseumiin