Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Miten vierailla Pietarinkirkossa

Pietarinkirkon sisätilat ovat vierailun arvoisia, mutta... mutta miten saat siitä kaiken irti? Kerron sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää, tässä.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuuttia luettu

Miten vierailla Pietarinkirkossa

Pietarinkirkon sisällä | Anna C.

Vierailu Roomassa ja Vatikaanissa ei ole täydellinen ilman vierailua Pietarinkirkossa. Mutta kun teet listaa nähtävyyksistä ja tekemistä Roomassa, sinulla on varmasti joitakin kysymyksiä: kuinka paljon aikaa minun on varattava vierailuun, pitääkö minun ostaa liput Pietarinkirkkoon, onko siellä pitkä jono, mitä minun on nähtävä? Vastaan niihin kaikkiin jäljempänä:

Vieraile Pietarinkirkossa ohittamalla jonot opastetulla kierroksella

Ota opastettu kierros Basilikassa| ©Ivan PC
Ota opastettu kierros Basilikassa| ©Ivan PC

Yksi parhaista suosituksista, joita voin antaa sinulle, kun järjestät vierailusi Basilicaan, ja josta käytännössä kukaan ei tiedä, on se, että jos haluat välttää pitkät jonot ja päästä Basilicaan etuoikeutetusti, sinun kannattaa liittyä opastetulle kierrokselle. Sen lisäksi, että voit tutustua temppelin sisätiloihin ammattitaitoisen oppaan johdolla, voit jättää väliin hyvin pitkät jonot aukion sisäänkäynnillä, mikä on epäilemättä tämän vaihtoehdon lisäarvo.

29 euron hintainen ja tunnin kestävä kierros, jonka aikana voit kiertää basilikaa, ihailla sen tärkeimpiä teoksia, ymmärtää sen rakennetta ja ihailla sen upeaa kupolia sisältä. Lisäksi kierroksen jälkeen sinulla on aikaa kävellä sisätiloissa kaikessa rauhassa, jatkaa sen kauneuden ihailua ja jopa hyödyntää paikalla oloa kiivetäksesi ylös Pietarinkirkon kupoliin tai laskeutua alas katsomaan paavien nekropoliin. Kerron tässä kaikki yksityiskohdat, jotta saat pääsylippusi Pietarinkirkkoon ilman jonoja.

Suosittelen tätä opastettua kierrosta, koska vaikka sisäänpääsy Pietarinkirkkoon on ilmainen, joskus ei kannata odottaa niin monta tuntia sisäänkäynnillä ja varsinkin jos sinulla on vain muutama päivä aikaa käydä Roomassa.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Vieraile Pietarinkirkossa ilmaiseksi

Näkymä Pietarinkirkkoon| ©Michał Kostrzyński
Näkymä Pietarinkirkkoon| ©Michał Kostrzyński

Pietarinkirkko on ilmainen eikä sinne tarvitse maksaa sisäänpääsymaksua. Sisäänpääsyä varten sinun on ylitettävä Pietarinaukion (yksi Rooman parhaista aukioista) kuuluisa pylväikkö ja valitettavasti jonotettava. Kun pääset lähelle temppeliä, sinun on käytävä rutiininomaisen turvatarkastuksen läpi (metalliesineiden skanneri) ja pääset sisään basilikan sisätiloihin.

Jos vierailet Roomassa kesällä, sinun on hyvä tietää, että Pietarinaukiolla ei ole varjoja ja joudut seisomaan pitkissä jonoissa auringossa, joten suosittelen ottamaan mukaan hattua tai lippalakkia, viilentävää vettä ja jopa aurinkovoidetta. Jos sinua ahdistaa ajatus tuntikausien seisomisesta auringossa, älä huoli, on myös mahdollisuus jättää jonot väliin - lue lisää!

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Mitä Pietarinkirkossa on nähtävää?

Yksityiskohta Pietarinkirkosta| ©Unsplash
Yksityiskohta Pietarinkirkosta| ©Unsplash

Kaikista Vatikaanin ihmeistä Pietarinkirkko on välttämätön. Jos haluat nauttia siitä täysillä ja nähdä kaikki taideteokset, kappelit ja reliikkikappelit sekä lukea kaikki basilikan seinillä olevat kaiverrukset ilman, että sinun tarvitsee viettää siellä liian monta tuntia, suosittelen, että keskityt seuraaviin asioihin:

Basilikan keskilaiva

Kun astut sisään Pyhän Pietarin basilikaan, ensimmäinen asia, joka pistää silmään, on se, miten vaikuttavia sen kirkkolaivat ovat, miten valtavat sen sisätilat ovat ja miten hienot koristeet peittävät sen seinät.

Michelangelon Pietà

Tämä on yksi Michelangelon tärkeimmistä veistoksista Daavidin ohella, vaikkakin minun makuuni se on näistä kahdesta ylevämpi. Se on musertava kuvaus Mariasta, joka pitää Kristuksen ruumista kädessään itkien. Löydät Michelangelon Pietan heti kun astut sisään basilikaan, ensimmäisestä kappelista oikealla.

Pronssinen Pietarin patsas

Basilikan keskilaivan oikealla puolella on keskiajalta peräisin oleva pronssipatsas, joka on yksi harvoista jäljellä olevista keskiajalta peräisin olevista patsaista. Monet Pietarinkirkossa vierailevat eivät huomaa tätä pientä hahmoa, mutta pyhiinvaellusmatkan Pyhään istuimeen tekevät uskovaiset hierovat ja jopa suutelevat hänen vuosisatojen aikana kulunutta jalkaansa saapuessaan.

Baldacchino

Tämä neljän pylvään tukema rakenne on barokin merkittävimmän arkkitehdin ja kuvanveistäjän Gian Lorenzo Berninin työtä, ja se toimii katoksena basilikan pääalttarille, joka on varattu vain paavin messua varten. Alttari on rakennettu Pyhän Pietarin haudan päälle, ja se on Pietarinkirkon symbolinen ja hengellinen sydän.

Kupoli

Michelangelon aloitteesta ja Giacomo Della Portan jatkamana Pietarinkirkon kupoli suunniteltiin kristinuskon lopulliseksi edustukseksi. Sisällä on kaksi latinankielistä kaiverrusta, joista toisessa lukee: "Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni". Sinulle annan taivasten valtakunnan avaimet" ja toinen on omistettu paavi Sixtus V:lle.

Mitä tulee kupoliin kiipeämiseen: voit kiivetä sekä sisä- että ulkokupoliin, josta avautuu yksi Rooman parhaista panoraamanäkymistä. Voit myös nähdä läheltä Michelangelon freskoja ja kirjoituksia. Kupolin sisäänpääsymaksu on 10 euroa hissillä tai 8 euroa kävellen yli 500 askelmaa ylöspäin.

Aleksanteri VII:n hauta

Tämä barokille tyypillinen kolmiorakenteinen teos on upea joukko allegorisia hahmoja, jotka seuraavat kuvaa paavi Aleksanteri VII:stä, joka polvistuneena ja nöyränä rukoilee kuoleman käärinliinan yllä, joka on kuvattu tyhjää tiimalasia pitelevänä. Minuun teki erityisen vaikutuksen tässä haudassa, sen upean teatraalisuuden lisäksi, käärinliinan veistoksellinen käsittely.

Valtiovarainministeriön museo

Jos sinulla on aikaa ja olet erityisen kiinnostunut Vatikaanin ikonografiasta, suosittelen vierailua sakristiassa ja aarrekammiomuseossa, jossa voit tutustua risteihin, paavin pukineisiin, koruihin ja reliikkialaisiin. Pääsymaksu on 5 € aikuisilta ja 3 € alle 12-vuotiailta lapsilta.

Vatikaanin luolat

Kun olet käynyt basilikassa, etsi Vatikaanin luolien opasteita, maanalaisia gallerioita, joissa on useiden paavien, kuten Johannes Paavali II:n, jäännökset. Pyhän Pietarin haudan yläpuolella on kullattu alttari, joka on aivan alttarin ja Baldacchinon alapuolella. Näin voit vierailla Vatikaanin katakombeissa, krypteissa ja hautausmaalla.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Kuinka paljon aikaa tarvitset Pietarinkirkossa vierailuun?

Michelangelon Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo
Michelangelon Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo

Jos liityt opastetulle kierrokselle, kiertelet basilikassa noin tunnissa. Jos menet yksin, voit säätää vierailun kestoa haluamallasi tavalla, mutta tarvitset silti noin 60 minuuttia kiertääksesi koko basilikan ja pysähtyäksesi tärkeimmillä teoksilla, kuten Baldachinilla tai Mooseksen temppelillä.

Jos haluat vierailla nekropoliksessa, saatat tarvita lisätunnin, ja jos aiot nousta myös kupoliin, sinun on pidennettävä vierailua parilla tunnilla, jotta sinulla on riittävästi aikaa nousta ylös, ihailla maisemia ja palata sitten alas.

Varaa opastettu kierros Pietarinkirkossa ja haudoissa

Miten kiivetä Pietarin kupoliin?

Vieraile kupolissa| ©Clay Banks
Vieraile kupolissa| ©Clay Banks

Voit kiivetä Pietarinkirkon kupoliin kävellen tai yhdistämällä osan kävellen ja hissillä. Kiipeäminen ei sovi kaikille (portaat ovat toisinaan kapeat ja voivat olla hieman klaustrofobiset), mutta voin vakuuttaa, että näkymät ovat sen arvoiset.

Mitä tulee lippujen hankkimiseen Domeen, huomaa, että niitä ei voi ostaa verkosta. Sinun on ostettava ne itse temppelistä 8 eurolla (kävely ylös) tai 10 eurolla, jos haluat käyttää hissiä käytettävissä olevaan osaan. Joka tapauksessa voit nauttia parhaista näkymistä kaupunkiin yhdeltä Rooman parhaista monumenteista, ja se on yksi niistä muistoista, jotka viet mukanasi Roomasta.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Miten nähdä paavien haudat Pietarinkirkossa?

Pius XI:n hauta| ©Phil
Pius XI:n hauta| ©Phil

Pietarinkirkon kellarissa ovat paavien haudat. Ne on jaettu kahteen tasoon: ensimmäinen galleria, taso -1, koostuu eri paavien mausoleumeista ja haudoista. Vierailu on maksuton, ja galleriaan pääsee sisään basilikan sisältä.

Jos haluat mieluummin mennä hautausmaan sisälle ja vierailla muun muassa Pyhän Pietarin kryptassa, sinun on otettava huomioon, ettäkapasiteetti on hyvin rajoitettu (enintään 250 ihmistä päivässä), ja sinun on tehtävä pyyntö etukäteen lähettämällä sähköpostia, jossa on tiedot vierailijoista, joihin haluat osallistua. Löydät kaikki yksityiskohdat oppaastani Vatikaanin katakombeista, paavien krypteistä ja Pyhän Pietarin hautausmaasta.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon

Pietarinkirkon aukioloajat

Näkymä Vatikaaniin Pietarinkirkon kupolista käsin.| ©Alan Liu
Näkymä Vatikaaniin Pietarinkirkon kupolista käsin.| ©Alan Liu

Pietarinkirkko on avoinna päivittäin, maanantaista perjantaihin, kello 7-19. Talvella, lokakuusta maaliskuuhun, se sulkeutuu tuntia aikaisemmin, klo 18:00.

Huomaa, että uskonnollisten juhlapyhien tai erityisten jumalanpalvelustapahtumien aikana aukioloajat voivat muuttua, joten tarkista ennen vierailun suunnittelua, jos matkustat jouluna tai pääsiäisenä.

Onko mahdollista osallistua messuun Pietarinkirkossa?

Ehtoollisjuhla| ©Ministerio de Cultura de la Nación
Ehtoollisjuhla| ©Ministerio de Cultura de la Nación

Kyllä voit, vaikka paavi ei vietä messua kuin hyvin erityisissä tilaisuuksissa, kuten jouluna tai pääsiäisenä.

  • Arkisin messuaikataulu on seuraava: 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00 / 17:00
  • Juhlapyhinä messuaikataulu on seuraava: : 9:00 / 10:30 / 11:30 / 12:15 / 13:00 / 16:00 / 17:30

Varaa vierailu Vatikaaniin aikaisin aamulla

Näenkö paavin Pietarinkirkossa?

Paavi Franciscus| ©Ashwin Vaswani
Paavi Franciscus| ©Ashwin Vaswani

On melko vaikeaa tavata paavia basilikassa sattumalta. Hänen messuaikataulunsa ja julkisten tilaisuuksiensa aikataulut ovat varsin tiukat, eikä hän ole koskaan spontaanisti basilikassa, ellei kyseessä ole erityinen messu, kuten keskiyön messu tai pääsiäismessu.

Jos kuitenkin haluat nähdä paavin henkilökohtaisesti, voit aina osallistua hänen sunnuntaiaudienssilleen, Angelukseen tai keskiviikon siunaustilaisuuteen. Nämä tapahtumat järjestetään aina Pietarinaukiolla, ja ne ovat yleensä kaikille avoimia, vaikka aukiolle pääseminen edellyttää yleensä turvatarkastuksia.

Varaa liput paavin audienssille

Miten sinun tulisi pukeutua vieraillessasi Pietarinkirkossa?

Pukeudu asianmukaisesti| ©Anna Church
Pukeudu asianmukaisesti| ©Anna Church

Uskonnollisena temppelinä kirkko vaatii sekä miehiltä että naisilta polvi- ja hartiasuojusta. Unohda lyhyet shortsit, tankkitopit tai panssaripaidat, ja jos kyseessä ovat naiset, sinun on myös peitettävä dekolteesi. Jos haluat, voit lukea tästä artikkelista vinkkejä Vatikaanin vierailun valmisteluun.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja Pyhän istuimen haudoille

Mitä muuta minun on nähtävä Vatikaanissa?

Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel
Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel

Jos suunnittelet vierailuasi ja haluat tietää, mitkä ovat Vatikaanin pakolliset nähtävyydet ja tekemiset, aloitetaan pakollisista nähtävyyksistä. Et voi lähteä käymättä Sikstuksen kappelissa ja Vatikaanin museoissa.

Vieraile Sikstuksen kappelissa

Sikstuksen kappeli on yksi Vatikaanin suurimmista nähtävyyksistä, ja sen holvissa on maailman kuuluisimmat freskot, Michelangelon maalaamat. Voit vierailla siellä omatoimisesti tai ottaa siitä kaiken irti liittymällä opastetulle kierrokselle, jossa on mukana asiantunteva ja ammattitaitoinen opas. Tarvitset vähintään kaksi tuntia kiertääksesi loput Vatikaanin museot ja ihastellaksesi niiden kauneutta. Näin saat liput Sikstuksen kappeliin.

Vieraile Vatikaanin museoissa

Pietarinkirkon lisäksi on erittäin suositeltavaa vierailla Vatikaanin museoissa, joissa sijaitsee Sikstuksen kappeli. Vatikaaniin on eri vaihtoehtoja: voit ostaa liput Vatikaaniin ja kiertää museot yksin tai ääniopastuksella, tai voit varata englanninkielisen opastetun kierroksen Vatikaaniin, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn kierroksestasi taidemaailman suosituimmissa gallerioissa.

Varaa liput Vatikaanin museoihin

UKK

  • Onko mahdollista käydä Pietarin haudalla?

    Pyhän Pietarin hauta ei ole tällä hetkellä avoinna vierailijoille, koska se on herkässä kunnossa. Vaikka muiden paavien haudoilla voi vierailla, erityisesti Pyhän Pietarin hauta on suljettu yleisöltä.