Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Miten vierailla Pietarinkirkossa

Pietarinkirkko on sisältä katsomisen arvoinen, mutta.... mutta miten saat siitä kaiken irti? Kerron tässä kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuuttia luettu

Miten vierailla Pietarinkirkossa

Pietarinkirkon sisällä | Anna C.

Vierailu Roomassa ja Vatikaanissa ei ole täydellinen ilman vierailua Pietarinkirkossa. Mutta kun teet listaa nähtävyyksistä ja tekemisistä Roomassa, sinulla on varmasti epäilyksiä: Kuinka paljon aikaa minun on varattava vierailuun? Pitääkö minun ostaa lippuja Pietarinkirkkoon? Onko siellä pitkä jono? Mitä minun on nähtävä? Voinko kiivetä kupoliin?

Koska vierailu Pietarinkirkossa on ilmainen, suosittelen osallistumaan opastetulle kierrokselle, jonka avulla saat kattavamman kuvan paikasta. Näihin kierroksiin sisältyy kierros temppelissä taideasiantuntijaoppaan selitysten kera. Joihinkin sisältyy vierailu kupoliin, ja pienellä lisämaksulla voit saada sisäänpääsyn myös Vatikaanin museoihin. Kerron lisää:

Suosikkini

Opastettu Kiertue Pietarin kirkossa sekä Pääsy Kupoliin

Astu sisään Pietarinkirkon sisätiloihin etkä jätä väliin mitään yksityiskohtia tämän täydellisen opastetun kierroksen ansiosta.

Tutustu vaikuttavaan Pietarinkirkkoon ja opastetulla kierroksella sen sisällä olevien teosten taiteelliseen merkitykseen. Voit myös tutustua kupoliin eksklusiivisella tavalla.

Kesto: 1 tunti 45 minuuttia

Vatikaanissa on paljon nähtävää, ja yksi sen pakollisista nähtävyyksistä on Pietarinkirkon sisäpuoli. Tällä opastetulla kierroksella, jolla pääsee kupoliin, voit tutustua omakohtaisesti kaikkeen, mitä sisällä on, asiantuntijaoppaan selitysten avulla, joka antaa sinulle paremman käsityksen maailman suurimman kristillisen kirkon historiallisesta ja taiteellisesta kontekstista.

Pienessä ryhmässä kiertelet basilikassa ja näet Michelangelon Pietàn tai Berninin alttarin kaltaisia teoksia, kunnes saavut kupolin terassille, josta sinulla on eksklusiivinen näkymä parhaaseen panoraamanäkymään Pietarinaukiolle, Vatikaaniin ja Roomaan yleensä.

Suositellaan, jos... Et halua jättää väliin mahtavaa Pietarinkirkkoa, maailman katolisuuden keskuspaikkaa, ja siellä ollessasi ymmärtää sen historiallisten taideteosten arvon. Lisäksi tällä opastetulla kierroksella pääset taatusti kiipeämään kupoliin, joka on ehdoton osa Vatikaanin vierailua.


Premium-vaihtoehto

Opastettu kierros Vatikaanin museoissa, Sikstuksen kappelissa ja Pietarinkirkossa

Tutustu Vatikaaniin perusteellisesti tämän museoita ja basilikoita sisältävän paketin avulla.

Säästä Vatikaanissa ja hanki opastetut kiertoajeluliput sen kolmeen monumentaaliseen helmeen: Vatikaanin museoihin, Sikstuksen kappeliin ja Pietarinkirkkoon. Ei sisällä nousua kupoliin.

Vatikaanin museot ovat toinen pakollinen nähtävyys Roomassa, ja ne sijaitsevat Pietarinkirkon vieressä. Tästä syystä useimmat matkailijat valitsevat saman päivän molempien paikkojen vierailulle, vaikka Piazza Piazzalla kirkkoon pääsemiseksi nähtävät valtavat jonot voivat joskus lannistaa monia.

Jonojen välttämiseksi kannattaa varata paketti, joka sisältää opastetun kierroksen Vatikaanin museoihin, Sikstuksen kappeliin ja basilikaan. Kun olet tutustunut museoiden lukuisiin taideteoksiin ja ihaillut Michelangelon vaikuttavaa työtä Sikstuksen kappelissa, pääset ensisijaisesti ilman jonoja basilikaan. Tämä kierros ei kuitenkaan sisällä vierailua kupoliin.

Suositellaan, jos... aiot käydä myös Vatikaanin museoissa ja haluat yhdistää vierailun yhdeksi päiväksi ilman, että käytät liikaa aikaa Pietarinaukiolla jonottamiseen päästyäsi sisään basilikaan.

Astu sisään Pietarinkirkkoon ohittamalla jonot opastetulla kierroksella

Lähde opastetulle kierrokselle basilikaan| ©Ivan PC
Lähde opastetulle kierrokselle basilikaan| ©Ivan PC

Yksi parhaista suosituksista, joita voin antaa sinulle, kun järjestät vierailusi basilikaan, ja josta tuskin kukaan tietää, on se, että jos haluat välttää pitkät jonot ja saada etuoikeutetun pääsyn basilikaan, osallistu tälle Vatikaanin opastetulle kierrokselle. Sen lisäksi, että voit tutustua temppelin sisätiloihin ammattitaitoisen oppaan johdolla, voit jättää väliin erittäin pitkät jonot Piazza Piazzan sisäänkäynnillä, mikä on epäilemättä tämän vaihtoehdon lisäarvo.

Alkaen 48 eurolla voit käydä ensin Vatikaanin museoissa ja sen jälkeen kiertää basilikaa, nauttia sen tärkeimmistä teoksista ja ymmärtää sen rakennetta. Lisäksi kierroksen jälkeen sinulla on aikaa kävellä sisätiloissa kaikessa rauhassa, jatkaa sen kauneuden ihailua ja jopa hyödyntää paikalla oloa, jotta voit nousta Pietarinkirkon kupoliin tai mennä alas katsomaan paavien hautoja.

Suosittelen tätä opastettua kierrosvaihtoehtoa, koska vaikka sisäänpääsy basilikaan on ilmainen, joskus ei kannata odottaa sisäänkäynnin luona niin monta tuntia, ja varsinkin jos sinulla on vain muutama päivä aikaa käydä Roomassa.

Varaa vierailusi Vatikaanin basilikaan ja museoihin

Vieraile Pietarinkirkossa ilmaiseksi

Näkymä Pietarinkirkosta| ©Michał Kostrzyński
Näkymä Pietarinkirkosta| ©Michał Kostrzyński

Pyhän Pietarin basilika on ilmainen eikä sinne tarvitse maksaa sisäänpääsymaksua. Päästäksesi sisään sinun on ylitettävä kuuluisa pylväikkö Pietarinaukiolla (yksi Rooman parhaista aukioista) ja valitettavasti jonotettava. Kun pääset temppelin lähelle, sinun on käytävä rutiininomaisen turvatarkastuksen läpi (metalliesineiden skanneri) ja pääset sisään basilikan sisätiloihin.

Jos vierailet Roomassa kesällä, sinun on hyvä tietää, että Pietarinaukiolla ei ole varjoja ja joudut seisomaan pitkissä jonoissa auringossa, joten suosittelen ottamaan mukaan hattua tai lippalakkia, viilentävää vettä ja jopa aurinkovoidetta. Jos sinua ahdistaa ajatus siitä, että joudut seisomaan tuntikausia auringossa, älä huoli, on myös mahdollisuus jättää jonot väliin - lue lisää!

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Mitä nähtävää Pietarinkirkossa on?

Yksityiskohta Pietarinkirkosta| ©Unsplash
Yksityiskohta Pietarinkirkosta| ©Unsplash

Kaikista Vatikaanissa nähtävistä ihmeistä Pietarinkirkko on välttämätön. Jos haluat nauttia siitä täysillä ja nähdä kaikki taideteokset, kappelit ja reliikkialtaat sekä lukea kaikki basilikan seinillä olevat kaiverrukset ilman, että sinun tarvitsee viettää siellä liian monta tuntia, suosittelen, että keskityt seuraaviin asioihin:

Basilikan keskilaiva

Kun astut sisään Pyhän Pietarin basilikaan, ensimmäinen asia, joka pistää silmään, on se, kuinka vaikuttava sen kirkkolaiva on, kuinka valtava sen sisätila on ja kuinka hieno koristelu peittää sen seinät.

Michelangelon Pietà

Tämä on yksi Michelangelon tärkeimmistä veistoksista Daavidin ohella, vaikka se onkin minun makuuni näistä kahdesta ylevämpi. Se on musertava esitys Mariasta, joka pitelee Kristuksen ruumista itkien. Löydät Michelangelon Pietan heti basilikaan astuttuasi ensimmäisestä oikealla olevasta kappelista.

Pietarin pronssinen patsas

Basilikan keskilaivan oikealla puolella on keskiajalta peräisin oleva pronssipatsas, joka on yksi harvoista jäljellä olevista keskiajalta peräisin olevista patsaista. Monet Pyhän Pietarin basilikassa vierailevat eivät huomaa tätä pientä hahmoa, mutta pyhiinvaellusmatkan Pyhään istuimeen tekevät uskovaiset hierovat ja jopa suutelevat hänen vuosisatojen kuluessa kulunutta jalkaansa saapuessaan.

Baldacchino

Tämä neljän pylvään tukema rakenne on barokin merkittävimmän arkkitehdin ja kuvanveistäjän Gian Lorenzo Berninin työtä, ja se toimii basilikan pääalttarin katoksena, joka on varattu vain paavin messua varten. Alttari on rakennettu Pyhän Pietarin haudan päälle, ja se on Pietarinkirkon symbolinen ja hengellinen sydän.

Kupoli

Michelangelon aloitteesta ja Giacomo Della Portan jatkamana Pietarinkirkon kupoli suunniteltiin kristinuskon äärimmäiseksi edustukseksi. Sisällä on kaksi latinankielistä kaiverrusta, joista toisessa lukee: "Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni". Sinulle annan taivasten valtakunnan avaimet" ja toinen on omistettu paavi Sixtus V:lle.

Mitä tulee kupoliin kiipeämiseen: voit kiivetä sekä sisä- että ulkokupoliin, josta avautuu yksi Rooman parhaista panoraamanäkymistä. Voit myös nähdä läheltä Michelangelon freskoja ja kirjoituksia. Pääsymaksu kupoliin on 10 euroa hissillä tai 8 euroa, jos kävelet yli 500 askelmaa ylös.

Aleksanteri VII:n hauta

Tämä barokille niin tyypillinen kolmiorakenteinen teos on upea joukko allegorisia hahmoja, jotka seuraavat kuvaa paavi Aleksanteri VII:stä, joka polvistuneena ja nöyränä rukoilee kuoleman käärinliinan yllä, joka on kuvattu tyhjää tiimalasia kädessään pitäen. Eräs asia, joka teki minuun erityisen vaikutuksen tässä haudassa, sen upean teatraalisuuden lisäksi, on käärinliinan veistoksellinen käsittely.

Aarrekammion museo

Jos sinulla on aikaa ja olet erityisen kiinnostunut Vatikaanin ikonografiasta, suosittelen käyntiä sakristiassa ja aarrekammiomuseossa, jossa voit tutustua risteihin, paavin pukineisiin, koruihin ja reliikkiastioihin. Pääsymaksu on 5 € aikuisilta ja 3 € alle 12-vuotiailta lapsilta.

Vatikaanin luolat

Kun olet käynyt basilikassa, etsi Vatikaanin luolien opasteita. Vatikaanin luolat ovat maanalaisia gallerioita, joissa on useiden paavien, muun muassa Johannes Paavali II:n, jäännökset. Näet kullattua alttaria Pyhän Pietarin haudan yläpuolella, aivan alttarin ja Baldacchinon alapuolella. Näin voit vierailla Vatikaanin katakombeissa, krypteissa ja nekropolissa.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Kuinka paljon aikaa tarvitset vierailuun Pietarinkirkossa?

Michelangelon Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo
Michelangelon Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo

Jos liityt opastetulle kierrokselle, kiertelet Basilikassa noin tunnissa. Jos menet omin päin, voit säätää vierailun kestoa haluamallasi tavalla, mutta arvioi, että tarvitset silti noin 60 minuuttia kiertääksesi koko basilikan ja pysähtyäksesi tärkeimpien teosten, kuten Baldachinin tai Mooseksen, luona.

Jos haluat vierailla nekropoliksessa, saatat tarvita lisätunnin, ja jos aiot nousta myös kupoliin, sinun on pidennettävä vierailuasi parilla tunnilla, jotta sinulla on riittävästi aikaa nousta ylös, ihailla näkymiä ja tulla sitten takaisin alas.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Näin kiivetään Pietarin kupoliin

Vieraile kupolissa| ©Clay Banks
Vieraile kupolissa| ©Clay Banks

Voit nousta Pietarinkirkon kupoliin kävellen tai yhdistämällä osan kävellen ja hissillä. Kiipeäminen ei sovi kaikille (portaikko on toisinaan kapea ja voi olla hieman klaustrofobinen), mutta vakuutan, että näkymät ovat sen arvoiset.

Mitä tulee lippujen hankkimiseen Domeen, huomaa, että niitä ei voi ostaa verkosta. Sinun on ostettava ne itse temppelin sisältä 8 eurolla (kävely ylös) tai 10 eurolla, jos haluat käyttää hissiä käytettävissä olevaan osaan. Kummassakin tapauksessa pääset nauttimaan parhaista näkymistä kaupunkiin yhdestä Rooman parhaista monumenteista, ja se on yksi niistä muistoista, jotka viet mukanasi Roomasta.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Näin näet paavien haudat Pietarinkirkossa

Pius XI:n hauta| ©Phil
Pius XI:n hauta| ©Phil

Pyhän Pietarin basilikan kellarissa sijaitsevat paavien haudat. Ne on jaettu kahteen tasoon: ensimmäinen galleria tasolla -1 koostuu eri paavien mausoleumeista ja haudoista. Vierailu on ilmainen, ja pääset galleriaan basilikan sisältä.

Jos haluat mieluummin mennä sisälle Nekropoliin ja vierailla muun muassa Pyhän Pietarin kryptassa, sinun on otettava huomioon, että kapasiteetti on hyvin rajoitettu (enintään 250 ihmistä päivässä) ja sinun on tehtävä pyyntö etukäteen lähettämällä sähköpostia, jossa on tiedot vierailijoista, jotka haluat mukaan. Löydät kaikki yksityiskohdat oppaastani Vatikaanin katakombeista, paavien kryptasta ja Pietarin hautausmaasta.

Varaa vierailusi Vatikaanin basilikaan ja Vatikaanin museoihin

Pietarinkirkon aukioloajat

Näkymä Vatikaaniin Pietarinkirkon kupolista käsin| ©Alan Liu
Näkymä Vatikaaniin Pietarinkirkon kupolista käsin| ©Alan Liu

Pyhän Pietarin basilika on avoinna päivittäin maanantaista perjantaihin kello 7.00-19.00. Talvella, lokakuusta maaliskuuhun, se sulkeutuu tuntia aikaisemmin, klo 18:00.

Huomaa, että uskonnollisten juhlapyhien tai erityisten jumalanpalvelustapahtumien aikana aukioloajat voivat muuttua, joten tarkista ennen vierailun suunnittelua, jos matkustat jouluna tai pääsiäisenä.

Onko mahdollista osallistua messuun Pietarinkirkossa?

Ehtoollisjuhla| ©Ministerio de Cultura de la Nación
Ehtoollisjuhla| ©Ministerio de Cultura de la Nación

Kyllä, voit, vaikka paavi ei vietä pyhää messua kuin hyvin erityisissä tilaisuuksissa, kuten jouluna tai pääsiäisenä.

  • Arkisin messuaikataulu on seuraava: 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00 / 17:00.
  • Juhlapyhinä messuaikataulu on seuraava: : 9:00 / 10:30 / 11:30 / 12:15 / 13:00 / 16:00 / 17:30

Varaa vierailusi Vatikaaniin aikaisin aamulla

Näenkö paavin Pietarinkirkossa?

Paavi Franciscus| ©Ashwin Vaswani
Paavi Franciscus| ©Ashwin Vaswani

On melko vaikeaa tavata paavia basilikassa sattumalta. Hänen messu- ja julkisten audienssiaikataulunsa ovat melko tiukat, eikä hän ole koskaan spontaanisti basilikassa, ellei siellä ole erityistä messua, kuten keskiyön messua tai pääsiäismessua.

Jos kuitenkin haluat nähdä paavin henkilökohtaisesti, voit aina osallistua hänen sunnuntaiaudienssiinsa, Angelukseen tai keskiviikon siunaustilaisuuteen. Nämä tilaisuudet järjestetään aina Pyhän Pietarin aukiolla, ja ne ovat yleensä kaikille avoimia, vaikka yleensä joudutkin käymään turvatarkastuksen läpi päästessäsi aukiolle.

Varaa liput paavin audienssille

Miten sinun tulisi pukeutua vieraillessasi Pietarinkirkossa?

Pukeudu asianmukaisesti| ©Anna Church
Pukeudu asianmukaisesti| ©Anna Church

Uskonnollisena temppelinä kirkko vaatii sekä miehiltä että naisilta polvi- ja olkapääsuojusta. Unohda lyhyet shortsit, tankit tai tankkitopit, ja naisten tapauksessa sinun on myös peitettävä dekolteesi. Jos haluat, voit lukea tästä artikkelista vinkkejä Vatikaanin vierailun valmisteluun.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon

Mitä muuta nähtävää Vatikaanissa on?

Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel
Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel

Jos suunnittelet vierailuasi ja haluat tietää, mitkä ovat Vatikaanin pakolliset nähtävyydet ja tekemisen arvoiset asiat, aloitetaan pakollisista nähtävyyksistä. Et voi lähteä käymättä Sikstuksen kappelissa ja Vatikaanin museoissa.

Vieraile Sikstuksen kappelissa

Sikstuksen kappeli, jonka holvin kruunaavat maailman kuuluisimmat, Michelangelon tekemät freskot, on yksi Vatikaanin suurista nähtävyyksistä. Voit vierailla siellä omatoimisesti tai ottaa siitä kaiken irti osallistumalla opastetulle kierrokselle asiantuntevan ja ammattitaitoisen oppaan johdolla. Tarvitset vähintään kaksi tuntia kiertääksesi muut Vatikaanin museot ja ihastellaksesi niiden kauneutta. Näin saat liput Sikstuksen kappeliin.

Vieraile Vatikaanin museoissa

Pietarinkirkon lisäksi on erittäin suositeltavaa käydä Vatikaanin museoissa, joissa Sikstuksen kappeli sijaitsee. Niihin pääsemiseksi ja niissä käymiseksi on erilaisia vaihtoehtoja, sillä voit ostaa liput Vatikaaniin ja kiertää museot yksin tai audio-oppaan kanssa, tai voit varata englanninkielisen opastetun kierroksen Vatikaaniin saadaksesi kaiken irti kierroksestasi taidemaailman suosituimmissa gallerioissa.

Varaa liput Vatikaanin museoihin