Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 vinkkiä Vatikaanissa vierailuun

Sikstuksen kappeli, Pietarinkirkko ja sen kupoli, Berninin pylväikkö Pietarinaukiolla... Älä jätä tätä jalokiveä väliin Rooman matkallasi. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla saat vierailustasi kaiken irti.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minuuttia luettu

10 vinkkiä Vatikaanissa vierailuun

Vatikaani | ©Simon Hurry

Vatikaanissa vierailu on ehdoton vierailu Rooman-lomallasi. On sanomattakin selvää, että uskonnollisesta vakaumuksestasi riippumatta paikan taiteellinen ja arkkitehtoninen merkitys tekee siitä yhden maailman suosituimmista paikoista.

Juuri tästä syystä on hyödyllistä, että sinulla on muutama vinkki käden ulottuvilla, kun järjestät vierailusi: miten vältät sisäänpääsyjonot, miten säästät Vatikaanin lipuista tai miten pukeutua, kun haluat päästä sisään pyhään paikkaan. Alla kerrotaan kaikki, mitä sinun on tiedettävä, joten lue eteenpäin!

1. Varaa AINA liput ilman jonoja

Vatikaani| ©Jedi Equester
Vatikaani| ©Jedi Equester

Yksi asia, joka eniten hämmästyttää ensikertalaisia Vatikaanissa, on pitkät jonot turisteja porteilla, jotka ulottuvat Vatikaania ympäröivien muurien ympärille! Tämä odottelu voi pilata vierailun, ja kun on sinun vuorosi päästä sisään, olet väsynyt ja vähemmän motivoitunut tutustumaan Vatikaanin museoiden tai basilikan salaisuuksiin.

Siksi on tärkeää varata liput tai opastettu kierros aina etukäteen ja varmistaa, että valitset vaihtoehdon, jonka avulla voit ohittaa jonot.

Varaa liput Sikstuksen kappeliin jonon ohittamiseen

2. Peitä hartiat, polvet ja dekoltee

Vatikaanin museot| ©Ana Rey
Vatikaanin museot| ©Ana Rey

Muista, että sekä Pietarinkirkko että Vatikaanin museot (joissa Sikstuksen kappeli on sisätiloissa) ovat jumalanpalveluspaikkoja, joten et pääse sisään, jos sinulla on olkaimeton mekko tai hame tai shortsit, joista näkyy polvet. Miten siis pukeudut, jos aiot vierailla Roomassa keskellä kesää? Ei hätää. Paras neuvo, jonka voin antaa, on, että kanna aina huivi laukussasi.

On vaikea kuvitella peittyvänsä, kun kaupungissa on niin korkeat lämpötilat, mutta arvostat sitä, että sinulla on laukussasi jotain peittävää (tarvitset sitä myös päästäksesi muihin kirkkoihin tai Agrippan Pantheoniin). Haluat ehdottomasti välttää sitä, että kun olet paikalla, olet ostanut liput ja olet järjestänyt vierailusi, sinua ei päästetä sisään, koska et ole pukeutunut asianmukaisesti.

Varaa liput Sikstuksen kappelin jonon ohittamiseen

3. Opastettu kierros on parempi kuin vierailu omin päin

Pyhän Pietarin pylväikkö| ©Patrick Schneider
Pyhän Pietarin pylväikkö| ©Patrick Schneider

Kun vierailet kaupungissa, jossa on niin paljon historiaa, asiayhteyksiä ja symboliikkaa, on parasta liittyä asiantuntijan opastetulle kierrokselle Vatikaanin museoihin. Sen lisäksi, että kierros on miellyttävämpi, ymmärrät paremmin kunkin teoksen merkityksen, sen historian ja sen, mitä sen luojan takana on.

Lisäksi Vatikaanin museoiden kaltaisissa paikoissa, joiden sisällä on miljoonia taideteoksia, on hyvä olla erikoistuneen oppaan seurassa, joka varmistaa, ettet missaa tärkeimpiä teoksia. Parasta opastetuissa kierroksissa on se, että ne on yleensä sovitettu suurelle yleisölle: he eivät yleensä ole kovin erikoistuneita taiteeseen, joten ymmärrät ehdottomasti kaiken, mitä he kertovat, ja nautit siitä tuplasti enemmän. Lisäksi hinnat ovat varsin kohtuullisia, ja tarjolla on monenlaisia aikatauluja ja kieliä.

Varaa opastettu kierros Vatikaaniin

4. Parhaat näkymät Roomaan kupolista

Pietarin kupoli| ©Aldo Loya
Pietarin kupoli| ©Aldo Loya

Pietarinkirkon kupoliin kiipeäminen vie sinut (kirjaimellisesti) taivaan porteille. Sisätilojen yksityiskohdat paranevat huomattavasti, kun pääset lähemmäs huippua, mutta upeat näkymät Pietarinaukiolle, pylväskäytävälle, joelle, Castel St'Angelolle ja kaikkien kaupungin okraväristen talojen katoille ovat kiipeämisen arvoisia.

Huipulle päästäkseen on kuitenkin muistettava, että koko matkalla ei ole hissiä. Vaikka valitsisitkin hissivaihtoehdon, viimeinen osa kupoliin kiipeämisestä on tehtävä kävellen: ja se ei sovi kaikille. Portaat kapenevat ja käytävä on melko kapea. Jos olet klaustrofobinen tai sinulla on sydänvaivoja, tätä ei suositella.

Varaa vierailu, johon sisältyy nousu Pietarinkirkon kupoliin

5. Varo turistiloukkuja

Herkullinen italialainen pizza| ©Nick Owens
Herkullinen italialainen pizza| ©Nick Owens

Vatikaanin ympäristö on täynnä matkamuistomyymälöitä ja pikaruokakojuja ja jopa italialaisia ravintoloita. Älä ole liian nälkäinen, ja ennen kuin istuudut mihinkään, tarkista ravintolan maine verkossa, muiden ruokailijoiden arvostelut tai ruokalistan hinnat. On joitakin todella kalliita paikkoja , joiden laatu tuottaa sinulle pettymyksen. Voit aina mennä lounaalle tai illalliselle hieman kauemmas turistialueelta, tai voit varmuuden vuoksi tutustua oppaaseeni siitä, missä syödä Vatikaanin lähellä.

Mikä parasta, menitpä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, löydät hyvän paikan, jossa voit syödä välipalaa, lounasta, illallista tai ostaa voileivän kotiin vietäväksi ja nauttia kotona.

Varaa gastronominen kiertoajelu Vatikaaniin

6. Käytä mukavia kenkiä

Mukavat kengät Vatikaanissa vierailua varten| ©Flavio Gasperini
Mukavat kengät Vatikaanissa vierailua varten| ©Flavio Gasperini

Et tietenkään ole menossa puistoon tai vuorelle, mutta vierailu Vatikaaniin kestää aina odotettua kauemmin. Museon valtava koko, Sikstuksen kappelin majesteettisuus, Pietarinkirkon vilske ja jopa kupoliin kiipeäminen voivat pitää sinut alueella käytännössä koko päivän.

Etkä halua jalkojesi kipeytyvän. Luota minuun. Käytä erityisen mukavat jalkineet, jos haluat seistä tuntikausia, varsinkin jos on hyvin kuuma. Hiertymät voivat pilata yhden mielenkiintoisimmista vierailuistasi Roomassa.

7. Älä luota lipunmyyjiin

Pietarinaukio Vatikaanissa| ©Michele Francioso
Pietarinaukio Vatikaanissa| ©Michele Francioso

Aivan kuin olisit täpötäydessä konsertissa, kaikkialla Vatikaanin ympärillä sinua lähestyvät kymmenet myyjät, jotka yrittävät myydä sinulle lippuja, opastettuja kierroksia jne. Neuvoni on, että älä anna heidän ylivoimaisten argumenttiensa vaikuttaa ja suunnittele vierailusi Vatikaaniin hyvissä ajoin etukäteen ja varaa liput tai opastettu kierros aina luotettavilta ja virallisilta sivustoilta. Esimerkiksi Hellotickets-sivustolla näet kaikki kierrosajat, hinnat ja kestot, ja kaikki oppaat ovat ammattitaitoisia ja Vatikaanin valtuuttamia antamaan opastettuja kierroksia.

Varaa liput Sikstuksen kappeliin jonon ohittamisesta

8. Aikaisin aamulla, jotta vältät väkijoukkoja

Vatikaani aamulla| ©Xavier Coiffic
Vatikaani aamulla| ©Xavier Coiffic

Saattaa tuntua hieman oudolta olla paikalla, kun Vatikaani avaa ovensa varhain aamulla kuin El Corte Inglésin alennusmyynnit, mutta keskellä päivää mahdollisesti esiintyvät ihmisjoukot tekevät kokemuksestasi paljon häkellyttävämmän.

Varhain päivällä vältät kuumuuden lisäksi myös mahdollisuuden olla käytännössä yksin museon päägallerioissa, vierailla rauhassa Pietarinkirkossa ja pysähtyä katsomaan Sikstuksen kappelia lähemmin. Voisin myös suositella vierailua myöhään päivällä, mutta siihen aikaan päivästä olet jo väsynyt (Roomassa on paljon kävelyä), etkä halua tehdä tätä vierailua kiireessä ja vastentahtoisesti. Nouse aikaisin!

Varaa vierailu Vatikaanin museoihin aikaisin aamulla

9. Jos haluat nähdä paavin livenä, mene keskiviikkoisin tai sunnuntaisin

Paavin Angelus| ©Unsplash
Paavin Angelus| ©Unsplash

Ellei jokin uskonnollinen juhlapäivä estä häntä tekemästä sitä, paavi tulee yleensä Vatikaanin residenssinsä ikkunasta antamaan siunauksensa joka sunnuntai keskipäivällä. Tämä siunaus kestää alle 30 minuuttia, ja se on lyhyt rukous, jonka paavi lausuu kaikille pyhiinvaeltajille, jotka kokoontuvat Pyhän Pietarin aukiolle tapaamaan häntä, ja sitä kutsutaan "Angelukseksi".

Keskiviikkoiltapäivisin hän järjestää yleensä myös uskonnollisen juhlan Pyhän Pietarin aukiolla, joten suosittelen, että tarkistat sen päivän aikataulun, jolloin olet siellä, ja yrität onneasi nähdä hänet. Siellä on yleensä paljon pyhiinvaeltajia, turisteja ja sivustakatsojia, joten jos haluat nähdä paavin livenä, sinun on saavuttava paikalle hyvissä ajoin, jotta voit varata tilaa.

Mielestäni nämä päivät eivät ole parhaita päiviä vierailla Vatikaanissa tai basilikassa - alueella on liikaa ihmisiä, etkä nauti siitä yhtä paljon.

Varaa vierailu Vatikaaniin paavin audienssin yhteydessä

10. Kun olet yksin Pyhän Pietarin aukiolla, on mahdollista

Vatikaani iltahämärässä| ©Anelale Najera
Vatikaani iltahämärässä| ©Anelale Najera

Usko tai älä, mutta tämä vilkas aukio tyhjenee heti yön laskiessa. Sinun ei tarvitse mennä sinne jumalattomaan aikaan. Jos odotat, että aurinko laskee ja museoiden ja basilikan ovet ovat kiinni, voit ottaa valokuvan keskellä Pietarinaukiota aivan kuin maa olisi niellyt koko muun ihmiskunnan.

Tartu tilaisuuteen ja kävele hiljaisuudessa pylväskäytävää pitkin, tule lähelle julkisivua ja kävele valaistua Via della Conciliazionea pitkin. Otat mukaasi ainutlaatuisen ja hyvin autenttisen matkamuiston paikasta, joka, uskokaa tai älkää, on myös hieman hengähdystaukoa niin suuresta turismista.