Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 parasta aukiota Roomassa

Rooman majesteettiset aukiot kätkevät sisäänsä veistoksia, suihkulähteitä ja unenomaisia kulmia. Tässä on luettelo suosikeistani, jotka voit sisällyttää matkasuunnitelmaasi.

Alex Grande

Alex Grande

6 minuuttia luettu

10 parasta aukiota Roomassa

Pietarinaukio, Vatikaani | ©Caleb Miller

Rooman monumenteista ja rakennuksista löydät jäänteitä antiikin historiasta, keisarillisesta loistokkuudesta ja ylellisyydestä. Mutta juuri aukioilla voit tuntea ikuisen kaupungin todellisen olemuksen, kun katselet elämääsi ja roomalaisten tapojen heräämistä eloon. Nämä ovat suosikkejani:

1. Piazza Navona

Piazza Navona yöllä| ©Unsplash
Piazza Navona yöllä| ©Unsplash

Voimme aloittaa tämän luettelon vain esittelemällä Rooman suuren barokkiaukion, Piazza Navonan, joka on yksi kaupungin merkittävimmistä aukioista antiikin ajoista lähtien. Piazza Navona on rakennettu Diocletianuksen stadionin raunioille, ja useimmissa opaskirjoissa kerrotaan, että sen barokkilähteiden kolmikko, Berninin Fontana dei Fiumi, Fontana di Nettuno ja Fontana del Moro, ovat Piazza Navonan tärkein nähtävyys.

Vaikka ne eivät olekaan väärässä, pidän tästä aukiosta erityisesti historiankirjoissa kerrotun perinteen vuoksi. Aukio tulvi 1700- ja 1800-luvuilla vedellä, ja siellä järjestettiin paraateja, joissa käytettiin veneitä ja merenkulkuasuja, mikä käy järkeen vasta, kun tajuaa, että aukion lattia on kovera.

Piazza Navona on yksi ikonisimmista paikoista, joissa kannattaa vierailla Rooman kaupunkikierroksilla, ja suosittelen, että vierailet siellä, jotta voit tutustua jokaiseen nurkkaan ja kolkkaan etkä missaa mitään.

Miten päästä Piazza Navonalle

Kävely on paras tapa päästä sinne. Suosittelen kävelyreittiä, joka alkaa Espanjalaisilta portailta ja päättyy Piazza Navonalle, joka on hyvin viitoitettu, ja matkan varrella voit käydä Trevin suihkulähteellä ja Pantheonissa.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

2. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Tämä Rooman tunnusomainen aukio, jonka kruunaa alun perin Circus Maximuksen paikalla sijainnut Flaminian obeliski, on Rooman julkisen elämän tärkeä agora vielä nykyäänkin.

Aukiolla on kolme kirkkoa: Santa Maria dei Miracoli ja Santa Maria in Montesanto, kaksi näennäisesti identtistä temppeliä, joilla kummallakin on omat salaisuutensa ja erityispiirteensä, sekä Santa Maria del Popolon kirkko, joka on yksi Rooman suosituimmista kirkoista, sillä siellä on peräti kaksi barokkitaiteilija Caravaggion maalausta.

Miten päästä Piazza del Popololle

Piazza Del Popoloa lähin metroasema on Flaminio, jonka uloskäynniltä pääset aukiolle minuutissa tai kahdessa kävellen.

Varaa Rooman suihkulähteiden ja aukioiden kiertoajelu

3. Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

Tällä aukiolla sijaitsee kuuluisa portaikko, joka rakennettiin vuonna 1723 yhdistämään Trinità dei Montin kirkko ja Via dei Condotti. Monet 1800-luvun romantikot ihailivat tämän aukion kauneutta, ja jotkut heistä asuivat täällä, kuten John Keats ja Goethe. Keatsin talo sijaitsee portaiden vasemmalla puolella, ja se on nykyään Keatsin ja Percy Shelleyn kirjallisuudelle omistettu museo.

Keväällä ja kesällä portaat täyttyvät kukista, ja Fontana della Barcaccia, portaiden juurella oleva suihkulähde, virkistää aukiota, joka on aina täynnä ihmisiä, päivällä tai yöllä.

Miten päästä Piazza di Spagnalle

Piazza di Spagnalle pääsee helposti samannimiseltä metroasemalta. Aukiolta pääset kuuluisalle Via Condottille, jossa on putiikkeja ja luksusliikkeitä ja joka puolestaan yhdistyy Via del Corsoon.

Varaa Rooman suihkulähteiden ja aukioiden kiertoajelu

4. Piazza Santa Maria Trasteveressä

Piazza Sant Maria Trasteveressä| ©Shutterstock
Piazza Sant Maria Trasteveressä| ©Shutterstock

Tämä aukio sijaitsee Trasteveren sydämessä, kapeiden kujien ja mukulakivikatujen sokkelon keskellä. Aukion mielenkiintoisin nähtävyys on Santa Marian kirkko, jonka julkisivussa on 1200-luvun mosaiikkeja ja jonka sisätiloissa on vaikuttava freskoitu apsis.

Sekä tunnelma että valaistus tekevät aukiosta erityisen kauniin yöllä, ja keskellä sijaitseva suihkulähde on paikallisten suosima kohtauspaikka. Sunnuntaiaamuisin aukiolla tuoksuu Santa Marian kirkkoon sijoitetut runsaat suitsukkeet, ja tunnelma on hyvin rauhallinen ja viihtyisä.

Kun olet täällä, suosittelen, että tutustut Trasteveren muihin kulmiin ja rakastut kaikkeen, mitä tällä Rooman kaupunginosalla on tarjottavanaan.

Miten Roomaan pääsee

Piazza Santa Maria Trasteveren aukiolle pääsee raitiovaunulla, joka pysähtyy pysäkillä Trastevere-Mastai (8), ja bussilla linjoilla 115, 125, 780 ja N8.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaisghettoon

5. Piazza della Bocca della Verità

La Bocca della Verità| ©Wikimedia
La Bocca della Verità| ©Wikimedia

Piazza della Bocca della Verità on aivan Tiber-saaren edessä, ja siellä sijaitsee Santa Maria di Cosmedinin kirkko. Sen sisäportikkoon on sijoitettu Bocca della Verità, kuuluisa marmorinen naamio, josta niin monet kävijät tulevat katsomaan, pitääkö legenda, jonka mukaan suu sulkeutuu valehtelijan käden päälle, paikkansa.

Samalla aukiolla, kirkkoa vastapäätä, on myös Herkulekselle omistettu temppeli ja Tritonien suihkulähde.

Miten löydät meidät

Jos olet Trasteveressä tai aiot viettää iltapäivän Tiberisaaren tai Circus Maximuksen ympäristössä, tälle aukiolle on helppo kävellä sieltä. Jos haluat mennä suoraan, sinne pääset useilla busseilla: 44, 44F, 83, 160, 160F, 170, 175, 716, 781, C3, N9 ja N19.

.

6. Piazza Venezia

Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues

Piazza Venezia on Roomalle sama kuin Trocadéro Pariisille. Sitä pidetään kaupungin keskuksena, ja se yhdistää kaksi pääkatua: Via dei Fori Imperiali ja Via del Corso. Aukiota hallitsee Vittoriano-rakennus, Victor Emmanuel II:lle omistettu kansallinen muistomerkki.

Aukion nimi tulee Palazzo Venezia tai Palazzo Barbo -nimisestä renessanssiaikaisesta rakennuksesta, joka rakennettiin Venetsian tasavallan suurlähetystön toimipaikaksi. Vuonna 1929 ja fasismin vuosina tästä rakennuksesta tuli Mussolinin hallituksen keskus, ja rakennuksen parvekkeelta johtaja itse julisti puheitaan Rooman kansalle.

Miten päästä Piazza Venezialle

Metrolla linjalla B ja jää pois Colosseon pysäkillä tai bussilla linjoilla 170, 70 ja 716.

7. Piazza di Trevi

Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak
Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak

Tuskin tarvitsee esitellä tätä aukiota, joka on ehkä Rooman tunnetuin aukio, jossa sijaitsee upea Trevin suihkulähde. Se on yksi Rooman suosituimmista nähtävyyksistä, ja se on pakollinen nähtävyys jokaisella kaupungin turistireitillä, ja se muistetaan aina siitä, että siellä on kuvattu yksi "La dolce vita" -elokuvan ikonisimmista elokuvakohtauksista.

Ensimmäisellä Rooman-vierailulla jää helposti huomaamatta, että suuri osa Trevin suihkulähteen majesteettisuudesta piilee sen taustalla, joka on itse asiassa aivan sen takana sijaitsevan Palazzo Poliin julkisivu. Suihkulähteen suuri teema on vesien kesyttäminen, ja sen veistokset esittävät tritoneita ja merihevosia Neptunuksen katseen alla.

Jos haluat välttää väkijoukkoja, kannattaa käydä Piazza di Trevillä aamunkoitteessa tai aikaisin aamulla, jolloin suihkulähde on myös erityisen kaunis.

Miten päästä Piazza di Treville

Trevin suihkulähteelle pääsee metrolla, joka pysähtyy Barberini-pysäkillä (linja A), tai bussilla. Lähistöllä pääset busseilla 52, 53, 62, 63, 71, 83, 85 tai 116. Voit myös kävellä sinne helposti Piazza Navonalta tai Pantheonilta.

8. Piazza della Rotonda

Pantheonista poistuminen| ©Christopher Czermak
Pantheonista poistuminen| ©Christopher Czermak

Pantheon, yksi kaupungin tärkeimmistä muinaisista monumenteista, hallitsee tätä symbolista aukiota. Päivisin se on suurten turistijoukkojen vetonaula, mutta iltaisin monet paikalliset käyvät siellä edelleen kahvilla yhdellä Piazza della Rotondaa ympäröivistä terasseista.

Aukion nimi tulee Pantheonin nykyisestä käytöstä temppelinä, jonka nimi on Santa Maria Rotonda tai Santa Maria dei Martiri. Pantheoniin on ilmainen sisäänpääsy, ja jos ulkoapäin nähty majesteettisuus ei ole jättänyt sinua suu auki, suosittelen tutustumaan sisätiloihin ja ihailemaan sitä, että kyseessä on epäilemättä antiikin Rooman parhaiten säilynyt rakennus.

Pantheonin sisällä voit nähdä useiden Italian kuninkaiden hautoja, freskoja, mosaiikkeja ja veistoksia ainutlaatuisessa ilmapiirissä, jonka luovat katossa oleva suuri oculus, joka päästää sisään luonnonvaloa.

Miten Pantheoniin pääsee

Joko kävellen Piazza Navonalta tai bussilla. Bussit 40, 60 ja 64 vievät sinut melko lähelle, ja useimmat Rooman Hop-on Hop-off-bussit pysähtyvät viereisillä kaduilla ja aukioilla.

9. Piazza Campo de' Fiori

Campo de' Fiori auringonlaskun aikaan| ©Wikimedia
Campo de' Fiori auringonlaskun aikaan| ©Wikimedia

Campo de' Fiori -aukio ei kuulu tähän luetteloon niinkään kauneutensa vuoksi, vaan sen rikkaan historian ja merkityksen vuoksi Rooman julkisessa elämässä. Päivisin täällä järjestetään ulkoilmakukkamarkkinat, ja täällä on myös kojuja, joissa myydään kaikenlaisia tuotteita ja käsitöitä.

Tällä aukiolla suoritettiin vuosisatojen ajan julkisia teloituksia, ja sen muistoksi pystytettiin patsas Giordano Brunon kunniaksi, joka poltettiin elävältä aukiolla tähtitieteellisten teorioidensa vuoksi.

Tämän aukion keskiaikainen tunnelma ja se, että se on yksi harvoista Rooman aukioista, joilla ei ole kirkkoa, erottaa sen kaikista muista aukioista. Sen ympärillä on tavernoja ja majataloja, ja iltaisin siitä tulee suosittu paikka ruokailuun ja drinkkien nauttimiseen.

Miten päästä Campo de' Fiorille?

Campo dei Fiori sijaitsee aivan Rooman historiallisessa keskustassa, joten itse aukiolla ei ole metroasemaa. Sinne pääsee helposti bussilla tai keskustasta kävellen, tai kävelemällä läheisiltä metroasemilta, kuten: Piazza di Spagna (linja A), Colosseo (linja B) ja Termini (linjat A ja B).

.

10. Piazza San Pietro

Piazza San Pietro| ©Wikimedia
Piazza San Pietro| ©Wikimedia

Sanoisin epäilemättä, että tämä on maailman kaunein aukio. Italialaisen barokin perimmäinen esimerkki ja arkkitehtoninen mestariteos, jonka yläpuolella on Pietarinkirkko.

Pietarinaukiolle pääsee parhaiten Via della Conciliazione-katua pitkin, jonka varrella basilika avautuu silmiesi eteen ja kutsuu sinut aukiolla sijaitsevien pylväiden muodostaman ellipsin syleilyyn.

Bernini, joka vastasi tämän erittäin tärkeän aukion suunnittelusta, antoi sille vahvan symbolisen merkityksen, jotta se ohjaisi uskovaiset sisään basilikaan, ja hän ajatteli teatterinäytelmää, joka olisi yllätys silmille.

Jos haluat päästä Pietarinaukiolle sellaisena kuin se alun perin suunniteltiin, on parasta mennä jommastakummasta aukiolle johtavasta sivusisäänkäynnistä, joko Borgo Santo Spiriton tai Via dei Corridorien kautta, jotta näet basilikan kaikessa komeudessaan edessäsi.

Aukion koko on suunniteltu niin, että sinne mahtuu suuri ihmisjoukko, joka näkyy joka keskiviikkoaamu, kun paavi itse johtaa rukousta. Pyhän Pietarin basilika on suljettu kello 13:een asti niin sanotun paavin audienssin vuoksi.

Aukiolla käydessäsi suosittelen, että päätät kokemuksesi kiertoajelulla Vatikaanin museoissa, jossa voit tutustua Sikstuksen kappelin henkeäsalpaavaan kauneuteen.

Miten päästä Piazza San Pietrolle

Jos haluat päästä Piazza San Pietrolle helposti, paras tapa on ottaa metrolinja A Battistinin suuntaan, jäädä pois Ottaviano-San Pietro -asemalla ja kävellä aukiolle asti. Riippuen siitä, miten haluat tulla sisään, tämä vaihtoehto ei ehkä ole paras tapa tulla sisään Via della Conciliazionen kautta, mutta voit kävellä aukiota ympäröiviä katuja pitkin ja valita itsellesi parhaiten sopivan reitin.