Miten kiivetä Pietarinkirkon kupoliin?

Yksi Vatikaanin suurista nähtävyyksistä on Pietarin kupolin valtavuus ja tietenkin sen näkymät. Kerron sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää -ajat, hinnat, liput - noustaksesi ylös ja katsellaksesi upeaa panoraamanäkymää Roomaan.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuuttia luettu

Miten kiivetä Pietarinkirkon kupoliin?

Pietarinkirkko yöllä valaistuna | Karim Ben Van

Olemme nähneet sen satoja kertoja postikorteissa, elokuvissa, valokuvissa... mutta kaikki Pietarinkirkossa käyvät eivät kiipeä temppelin sisällä sijaitsevaan kupoliin. Kokemus ilman Vatikaanin huipulle kiipeämistä ei ole täydellinen.

Kaikissa Rooman parhaiden tekem isten rankingissa tämä suunnitelma on aina kärjessä, ja sieltä näet uskomattoman näkymän Pietarinaukiolle korkeuksista, kun muu kaupunki on jalkojesi juuressa. Vaikka sisäänpääsy basilikaan on ilmainen, kupoliin nouseminen vaatii erityisen lipun. Kerron, miten liput saa parhaiten.

Paras vaihtoehto

Opastettu Kiertue Pietarin kirkossa sekä Pääsy Kupoliin

Vältä pitkät jonot Pietarinkirkossa tällä opastetulla kierroksella, joka sisältää vierailun kupoliin.

Älä missaa mitään Vatikaanin suuresta kristillisestä temppelistä ja anna asiantuntijan opastaa sinut basilikan sisälle ja yksinomaan Pietarin kupolin terassille.

Noin kahden tunnin aikana, jonka tämä vierailu kestää, sinulla on tilaisuus kiertää suuri Pietarin basilika ja tutustua kaikkiin sisätiloissa oleviin taideteoksiin taideasiantuntijaoppaan ansiosta, joka kertoo sinulle kaikki yksityiskohdat.

Kaiken tämän lisäksi pääset kiipeämään sen mahtavaan kupoliin, minkä tekeminen omin päin voi olla suurta ajan ja energian tuhlausta monumentin ympärille muodostuvien kuuluisien jonojen vuoksi. Ja usko pois, tarvitset molempia kiipeämiseen.

Vatikaanin huipulta avautuvien panoraamanäkymien näkeminen tulee olemaan yksi lempihetkistäsi Roomassa, ja tulet olemaan kiitollinen siitä, että tämä opastettu kierros kupoliin helpottaa sitä.

Suositellaan, jos... haluat saada perusteellisen kierroksen Vatikaanin katolisesta temppelistä jäämättä paitsi kiipeämisestä maailman korkeimpaan kristilliseen kupoliin.

Millainen on opastettu kierros Pietarin kupolissa?

Pyhän Pietarin julkisivu| ©Pixabay
Pyhän Pietarin julkisivu| ©Pixabay

Opastettu kierros, jolla pääsee Pietarin kupolin alueelle, tehdään pienissä ryhmissä, mikä tuo sinut lähemmäs ympäristöä. Erikoistuneen oppaan ansiosta opit Michelangelon ja Berninin basilikassa sijaitsevien teosten historiallisesta ja taiteellisesta arvosta, ja vierailet myös Pietarinaukiolla arvostamassa kuuluisaa pylväskäytävää.

Toisaalta on tärkeää tietää, että viime aikoihin asti ainoa tapa saada lippuja Pietarinkirkon kupoliin oli jonottaa temppelin sisällä, sillä niitä ei myyty verkossa. Nykyään tämä on muuttunut, ja nyt voit varata opastetun kierroksen kupoliin. Näin voit välttää pitkät jonotukset lipputoimistossa.

Varaa kierros Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Kannattaako liput Pietarinkirkkoon ja kupoliin ostaa netistä?

Pietarin kupoli| ©Aldo Loya
Pietarin kupoli| ©Aldo Loya

Basilikkaan sisäänpääsy on maksuton, mutta kupoliin nousemiseen tarvitset erityisen lipun, jonka voit ostaa vain itse basilikasta. Turhien jonojen säästämiseksi (kapasiteetti on rajallinen ja odotus on hyvin pitkä) on olemassa paketti, jossa yhdistyvät opastettu kierros ja sisäänpääsy ilman jonoja Pietarinkirkkoon sekä pääsy kupoliin.

Kaikki tämä tehdään pienryhmäkierroksella asiantuntijaoppaan saattamana, ja vakuutan, että se on sen arvoista: basilika on täynnä yksityiskohtia ja historiaa, ja lipunostoa itse basilikassa odottavat ihmisjoukot saavat sinut menemään kupoliin jo väsyneenä.

Näin säästyt myös itse temppeliin pääsyä koskevilta jonoilta, jotka voivat kestää tuntikausia. Kaiken kaikkiaan erittäin kohtuulliseen hintaan saat opastetun kierroksen, pääsyn jonon ohi ja yksinoikeudella pääsyn kupoliin, mitä ei ole helppo löytää netistä.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Kupolin lippujen hinnat

Pietarinkirkon sisällä| ©Marty B
Pietarinkirkon sisällä| ©Marty B

Päästäksesi kupoliin sinun on maksettava 8 euroa, jos haluat kävellä ylös asti, tai 10 euroa, jos haluat yhdistää sen hissikyytiin. Tämä hinta ei sisällä opastettua kierrosta, eikä se pelasta sinua jonottamiselta. Jos päätät varmistaa lippusi etukäteen ja ostat paketin, joka sisältää opastetun kierroksen temppelissä ja liput kupoliin, hinta on noin 42 euroa.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Näin ostat liput Basilikan kupoliin

1500-luvun Pyhän Pietarin katedraali| ©LPLT
1500-luvun Pyhän Pietarin katedraali| ©LPLT

Jos haluat mieluummin improvisoida ja ostaa liput kupoliin "paikan päällä", voit tehdä niinkin. Kun pääset sisään Basilikaan, näet heti opasteet, jotka vievät sinut kupolin lipputoimistoon.

Mutta kun pääset ohi Pietarinaukiolla sijaitsevien jonojen päästyäsi sisään basilikaan , on vaarana, että kupoli jää näkemättä, sillä jälleen kerran lipputoimiston jonot vievät mennessään. Tai sitten lippuja ei yksinkertaisesti ole saatavilla.

Vaikka sisäänpääsy basilikaan on ilmainen etkä tarvitse mitään erityistä lippua, voit ohittaa jonot ostamalla skip-the-line-liput Pietarinkirkkoon viralliselta Hellotickets-sivustolta etukäteen.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Pyhän Pietarin kupolin aukioloajat

Pyhän Pietarin kupolin vierailun aikataulut| ©Alexander Schimmeck
Pyhän Pietarin kupolin vierailun aikataulut| ©Alexander Schimmeck

Pietarin kupoli on avoinna ympäri vuoden. Normaalisti voit vierailla siellä kello 8:00-17:00 lokakuusta maaliskuuhun ja kello 8:00-18:00 huhtikuusta syyskuuhun.

Sanon kuitenkin normaalisti, koska näitä aukioloaikoja voidaan muuttaa, jos on jokin uskonnollinen juhla tai juhlatilaisuus, joka edellyttää Pietarinkirkon sulkemista yleisöltä turvallisuussyistä. Siksi suosittelen, että Rooman matkaa suunnitellessasi otat huomioon, että basilika saattaa olla suljettu joinakin päivinä.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Paras aika kiivetä Pietarin kupoliin

Yksityiskohta Pietarin kupolista| ©Briana Tozour
Yksityiskohta Pietarin kupolista| ©Briana Tozour

Yleisesti ottaen, kuten missä tahansa kaupungin turistikohteessa, mitä vähemmän ihmisiä kohtaat, sitä parempi. Ja tämä pätee yleensä heti aamusta. Sitä paitsi tuohon aikaan päivästä kaupunki on vielä hiljainen ja aamun haaleat värit ovat kauniita.

Myös Pietarinkirkon huipulta katsottuna hiljaisuus ja hiljaisuus on arvossaan, joten kannustan sinua nousemaan aikaisin. Yleensä se on myös hyvä aika nähdä Pietarinkirkko ja jopa Vatikaanin museot.

Miltä näyttää kiipeäminen Pietarinkirkon kupoliin?

Vatikaanin portaat| ©UnSplash
Vatikaanin portaat| ©UnSplash

En aio valehdella sinulle: kiipeäminen ei ole helppoa, hissi on vain yhdessä osassa ja se ei luultavasti ole klaustrofobisille. Mutta jos otat sen rauhallisesti ja tarmokkaasti, vakuutan, ettet kadu sitä.

Hissi vs. portaat

Jos päätät kävellä koko kiipeämisen, sinun on hyvä tietää, että edessäsi on 551 askelmaa (jos käyt hissillä, säästät suuren osan siitä ja sinun tarvitsee kiivetä "vain" 320). Sinun on hyvä tietää, että vaikka maksaisit hissimatkan, joudut myös kiipeämään portaita.

Jonot kupoliin

Mitä tulee jonoihin, molemmissa vaihtoehdoissa joudut odottamaan vuoroasi - ihmisiä on yleensä melko paljon - mutta kuten voitte kuvitella, hissijonot ovat mahdollisuuksien mukaan pidemmät.

Toinen asia, joka sinun on hyvä tietää, on se, että jono ylöspäin on erilainen kuin alaspäin, joten et voi kääntyä takaisin, jos kadut sitä kesken nousun (epäilen, ettet kadu sitä, mutta jos et pidä hyvin ahtaista tai kapeista tiloista, mieti tarkkaan ennen kuin menet ylös).

Minun suositukseni

Yleisesti ottaen suosittelen, että otat rennosti, nautit kupolin valtavuudesta sisältä käsin äläkä kiirehdi huipulle pääsemiseksi. Huipulta avautuvat näkymät saavat sinut unohtamaan väsymyksesi.

.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja Kupoliin

Miksi kannattaa kiivetä Pietarin kupoliin

Näkymät kupolista| ©Michele Francioso
Näkymät kupolista| ©Michele Francioso

Näkymä, näkymä, näkymä. Epäilemättä yksi kaupungin parhaista panoraamanäkymistä. Kupolin huipulta sinulla on aivan erilainen näkökulma kaupunkiin ja moniin sen yksityiskohtiin. Tässä on asioita, joita kannattaa varoa, jotta saat vierailustasi kaiken irti.

Berninin veistokset Colonnadilla

Huipulta voit tarkastella etualalla olevia 140 veistosta, jotka ovat Berninin pylväskäytävän huipulla Pietarinaukiolla. Ylhäältä katsottuna nämä hahmot saavat toisen ulottuvuuden ja avautuvat vaikuttavan Piazzan horisonttiin.

Pietarinaukion täydellisyys

Jos Piazza on vaikuttava alhaalta päin, sen näkeminen taivaalta on vertaansa vailla. Voit arvostaa sen majesteettista kokoa, sen ellipsin täydellisyyttä ja tämän arkkitehtuurin ihmeen optista vaikutusta.

Pyhän Angelon linna ja sen käytävät

Horisontissa erottuvat etualalla Castel St'Angelon profiili ja muurit (tai "pasetto"), jotka yhdistävät Vatikaanin linnaan. Tämän linnoituksen valtavuutta on vaikea kuvitella sitä ympäröiviä katuja pitkin kävellessä, mutta korkealta katsottuna se salpaa hengen.

Kaupungin katot

Rooman horisontti on lukemattomia oransseja kattoja, jokaista katua kruunaavia kivikupoleita ja lukemattomia terasseja ja kattohuoneistoja täynnä kukkia ja elämää. Kaupungin paras horisontti näkyy kupolin huipulta, ja se on rauhallisen pysähdyksen arvoinen.

Kupolin sisällä

Myös matka huipulle on nautinnollinen: älä unohda jokaisen askeleen välissä vilkaista Domen horisonttiin nauttiaksesi sen valtavuudesta ja yksityiskohdista.

Varaa vierailu Pyhän Pietarin basilikaan ja kupoliin

Muuta nähtävää Pietarinkirkossa

Näkymät Vatikaanin kaupunkiin| ©Jedi Equester
Näkymät Vatikaanin kaupunkiin| ©Jedi Equester

Tutustu Pietarinkirkkoon omaan tahtiisi: se on valtava ja sen sisätilat ovat täynnä arvokkaita teoksia: Michelangelon Pietasta, jonka tunnistat heti, koska kuvaa ihailevia kävijöitä on aina paikalla, aina keskeiseen kaljuun. Ota aikaa ja nauti siitä, sillä se on täynnä yksityiskohtia.

Ja jos valitset opastetun kierroksen Pietarinkirkossa, et missaa yhtään yksityiskohtaa ja ymmärrät maailman suurimman katolisen kirkon historiallisen, taiteellisen ja uskonnollisen merkityksen.

Pietà

Michelangelo herätti henkiin tämän upean, lähes kaksimetrisen marmoriveistoksen vuosina 1498-1499 kuvaamaan Neitsyt Mariaa, joka poimii ristillä kuolleen poikansa Jeesuksen ruumiin. Yksityiskohtien laatu, mitat ja täydelliset mittasuhteet tekivät siitä pian yhden Michelangelon ihailluimmista teoksista. Se sijaitsee nykyisin ensimmäisessä kappelissa oikealla, hyvin lähellä basilikan sisäänkäyntiä.

Krypta

Vaikka viimeisiä paaveja ei olekaan haudattu näihin krypteihin, jos päätät laskeutua Pyhän Pietarin basilikan uumeniin, voit nähdä yli sadan paavin haudat ja mausoleumit sekä Pyhän Pietarin nekropolin. Voit ostaa pääsylippusi itse kirkon sisältä, sillä kryptaan pääsemiseksi tarvitset erityisen lipun, joka maksaa noin 13 euroa.

Baldachin

Tämä Berninin suunnittelema kolossaalinen rakennelma, joka on suunniteltu kattamaan basilikan alttari, hallitsee kirkon sisätiloja ja vangitsee katseet käytännössä joka kulmasta. Se on valmistettu pronssista ja on lähes 30 metriä korkea (sinun on seisottava kaukana, jotta se näkyy kokonaan valokuvassa).

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Muuta tekemistä Vatikaanissa

Paavi Franciscuksen Angelus| ©Unsplash
Paavi Franciscuksen Angelus| ©Unsplash

Osallistu opastetulle kierrokselle Vatikaanin museoihin

Jotta museovierailun järjestäminen olisi helpompaa, on ensinnäkin hyvä tietää, että kun puhutaan lipuista Vatikaaniin, tarkoitetaan yleensä lippuja, joilla pääsee Vatikaanin museoihin, joissa on tuhansia teoksia, ja tietenkin suosittuun Sikstuksen kappeliin.

Itse Vatikaanissa voi liikkua vapaasti, ja voit kävellä ympäri aukiota ja jopa basilikaan ilman lippujen ostamista tai mitään maksua. Enemmän tai vähemmän pitkä, enemmän tai vähemmän aikainen ja enemmän tai vähemmän eksklusiivinen (voit tehdä sen joko suuressa tai pienessä ryhmässä), kierros Vatikaanin museoissa on käytännössä pakollinen. On sääli kävellä niin paljon historiaa ja symboliikkaa ymmärtämättä paljoakaan.

Käänny Pietarinaukion pylväskäytävän ympäri

Vatikaani ei olisi sama ilman sitä muodostavaa upeaa pyöreää pylväskäytävää. Jos pidät myös valokuvauksesta, nautit leikittelystä tämän taideteoksen näkökulmilla.

Tartu tilaisuuteen nähdä paavi livenä

Olitpa uskonnollinen tai et, paavin näkeminen livenä on jotain, minkä voit helposti tehdä, kun vierailet Vatikaanissa. Sinun on pitäydyttävä tietyissä päivissä ja kellonajoissa (keskiviikkomessu tai Angelus sunnuntaisin), mutta voit.

Älä lähde Vatikaanista syömättä hyvin

Hyvin syöminen Vatikaanin lähellä on mahdollista. Tällä turistialueella on joitakin piilossa olevia ravintoloita, jotka ovat pysähtymisen arvoisia. Mitä ikinä etsitkin (pizzaa, pastaa, makeaa välipalaa tai upeaa voileipää), löydät Vatikaanin ympäriltä hyviä paikkoja.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin