10 parasta nähtävyyttä Roomassa

Haluatko ikuisen kaupungin lähtemättömän kuvan? Tutustu tässä postauksessa 10 näköalapaikkaan, joista avautuvat Rooman parhaat näkymät, jotka saavat sinut ihastumaan.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuuttia luettu

10 parasta nähtävyyttä Roomassa

Roma postikortti | ©Nikita Ermilov

Rooma on yksi maailman valokuvauksellisimmista kaupungeista, ja sen kauneus on matkailijan unelma! Muinaisista monumenteista ja renessanssi- ja barokkiarkkitehtuurin rakennuksista Rooman aukioihin, jotka ovat täynnä viehätystä.

Italian pääkaupungista on nautittava omaan tahtiin, ja tekemällä sen joltakin sen näköalapaikalta on paras tapa vangita ikuisen kaupungin sielu kamerallasi. Huomioi, sillä sen pohtiminen korkeuksista käsin on yksi Rooman tekemisen arvoisista asioista.

1. Pyhän Pietarin kupoli

Pietarinkirkon kupoli Roomassa| ©Briana Tozour
Pietarinkirkon kupoli Roomassa| ©Briana Tozour

Yksi Vatikaanin suurista nähtävyyksistä on vierailla Piet arinkirkossa ja tietysti pohtia Pietarinkirkon valtavasta kupolista avautuvia kauniita näkymiä Rooman kaupungin ylle.

Sisäänpääsymaksu on maksullinen, jos haluaa nähdä maisemat täältä, mutta vakuutan, että kokemus on sen arvoinen. Et voi lähteä näkemättä henkeäsalpaavia näkymiä Pietarinaukiolle, Berninin veistoksia Colonnadilla, Pyhän Angelon linnaa, Rooman oransseja kattoja ja itse kupolia sisältä.

Paras aika kiivetä Pietarinkirkon kupoliin on aikaisin aamulla, kun on hiljaista ja kaupunki on rauhallinen. Tunnelma on henkeäsalpaava ja kunnioitusta herättävä!

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza San Pietro, 00120 Vatikaani. Voit hyödyntää kierroksen ja tutustua Vatikaanin muihin nähtävyyksiin.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A Ottaviano-S -asemalle. Pietron asemalle. Tutustu tähän Rooman metrooppaaseen, jotta et eksy kaupungissa.
 • Aukioloajat: Pyhän Pietarin basilika on avoinna maanantaista perjantaihin klo 7-19 (talvella klo 18). Lue kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää Pietarinkirkosta, tästä postauksesta.
 • Hinta: Voit kiivetä Pietarinkirkon kupoliin varaamalla opastetun kierroksen basilikaan alkaen 49 €.

Varaa vierailu Pietarinkirkon kupolissa

2. Castel Sant'Angelo

Yksityiskohta Castel Sant'Angelosta| ©Michele Bitetto
Yksityiskohta Castel Sant'Angelosta| ©Michele Bitetto

Vatikaanin lähellä sijaitsevan linnoituksen Castel Sant'Angelon ylemmältä terassilta avautuvat upeat panoraamanäkymät kaupunkiin, Tiber-jokeen, Pietarinkirkkoon, "passettoon" (käytävä, joka yhdistää Vatikaaniin) ja itse linnoitukseen on erilainen näkökulma kuin tavallisesti maasta käsin ympäröivillä kaduilla kävellessä.

Päästäksesi näköalapaikalle ja muualle rakennukseen sinun on ostettava lippu Castel Sant'Angeloon. Jos haluat nauttia yhdestä parhaista näkymistä Roomaan terassilta, suosittelen käymään matkan varrella monumentissa, sillä alun perin keisari Hadrianuksen mausoleumina toiminut rakennus on toiminut vuosien varrella sotilaslinnoituksena, paavin residenssinä, vankilana ja museona. Sen muurien takana piilee paljon mielenkiintoisia tarinoita!

Kun lähdet Castel Sant'Angelosta, suosittelen sinua menemään Umberto I:n sillalle (matka kestää vain 10 minuuttia), koska sieltä avautuu erittäin hieno, mutta ei niin tunnettu näkymä Vatikaaniin, jossa taustalla on suuri kupoli ja etualalla Sant'Angelon silta. Saat upeita kuvia!

Mielenkiintoista tietoa

Osta liput Castel St'Angeloon

3. Pincion terassi

Näkymä Pincion terassilta| ©Fred Romero
Näkymä Pincion terassilta| ©Fred Romero

Pincio-kukkula on yksi Rooman suosituimmista paikoista sen upean panoraamaterassin ansiosta, josta avautuu näkymä monumentaaliselle Piazza del Popololle ja jolta voi nähdä paitsi tämän eturivin enklaavin, myös Pietarinkirkon kupolin, Castel Sant'Angelon, kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkin ja joitakin Rooman parhaista monumenteista.

Tältä näköalapaikalta on yksi ikuisen kaupungin parhaista näkymistä! Jo 1800-luvulla Rooman aristokratia kävi mielellään tässä puistossa nauttimassa Rooman upeasta näköalasta erityisesti auringonlaskun aikaan. Itse asiassa auringonlaskun katseleminen Pincion kukkulalta jonkun erityisen ihmisen seurassa on yksi romanttisimmista hetkistä, joita voit kokea Roomassa ollessasi.

Pincion kukkulan terassille pääsee kiipeämällä monumentaalisia portaita Espanjalaisilta portailta tai itse Piazza del Popolon (Rooman pohjoispuolella) kautta vasemmalla olevia portaita pitkin, kunnes pääset Villa Borghesen puutarhapuiston alkuun. Se on itse asiassa hyvä pysähdyspaikka ennen Borghesen galleriaan tutustumista.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Salita del Pincio, 00187 Rooma.
 • Miten sinne pääsee: Kävele Piazza di Spagnalta tai Piazza del Popololta.
 • Mitä tehdä seuraavaksi: Villa Borghesen puutarhoissa vierailu on paras suunnitelma Pincion terassilla käynnin jälkeen.
 • Älä jätä sitä väliin, koska.........: Pincion terassia pidetään yhtenä Rooman romanttisimmista hetkistä.

Varaa opastettu vierailu Borghesen galleriaan

4. Palatinuksen kukkulan terassi

Vierailu Palatinuksen kukkulalla| ©Fred Romero
Vierailu Palatinuksen kukkulalla| ©Fred Romero

Palatinuksen kukkulan, Rooman seitsemästä kukkulasta keskeisimmän, terassilta avautuu henkeäsalpaava näkymä Forum Romanumille- sama näkymä, joka oli Rooman keisareilla!

Palatinuksen kukkula on yksi kaupungin vanhimmista kaupunginosista, ja sitä pidetään Italian pääkaupungin synnyinpaikkana. Käy katsomassa tältä luonnolliselta näköalapaikalta näiden upeiden muinaisten rakennusten jäänteitä, jotka ovat kestäneet vuosisatoja ja ovat edelleen pystyssä.

Käy Palatinuksen kukkulanterassilla nauttimassa uskomattomista näkymistä Colosseumille, riemukaarille, temppeleille ja basilikoille tai Vestalien talolle ja kuvittele hetkeksi, millainen Rooma olisi ollut kaksi vuosituhatta sitten. Kävely noiden tuhatvuotisten kivien keskellä on sanoinkuvaamaton tunne, se on koettava!

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Via di San Gregorio, 30.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Colosseumin asema.
 • Älä missaa sitä, koska....: Palatinuksen kukkulalta näet Colosseumin ja muita vaikuttavia roomalaisia arkeologisia jäännöksiä.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

5. Trinità dei Montin näköalapaikka

Scalinata di Trinità dei Montin näköalapaikalla| ©Kevin Gessner
Scalinata di Trinità dei Montin näköalapaikalla| ©Kevin Gessner

Kun kiipeät monumentaalisia portaita, jotka johtavat Santissima Trinità dei Montin kirkkoon Rooman keskustassa, löydät temppelin edessä avautuvan näköalapaikan, josta avautuu erittäin hieno näkymä ja erilainen näkökulma aina vilkkaasti liikennöityihin Espanjalaisiin portaisiin ja niiden edessä olevaan proomun suihkulähteeseen. Se on yksi sekä turistien että roomalaisten eniten käyttämistä paikoista, ja tunnet sen varmasti monista elokuvissa esiintyneistä kerroista.

On lähes perinne istua portailla tarkkailemassa aukion vilkasta tunnelmaa, ottaa valokuvia ja levätä hetki.

Erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto päästä Trinità dei Montin näköalapaikalle on vuokrata Rooman suihkulähteiden ja aukioiden kiertoajelu, jonka ansiosta voit paitsi nauttia kauniista näkymistä tältä näköalapaikalta myös nähdä muun muassa Trevin suihkulähteen, Barcaccia-suihkulähteen tai Quattro Fiumi -suihkulähteen.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza di Spagna.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, asema Spagna, tai kävellen Rooman suihkulähteet ja aukiot -kierroksella.
 • Älä missaa sitä, koska...: Matkalla ohitat Rooman tunnuksellisia aukioita, kuten Piazza di Spagnan tai Piazza del Popolon.

Varaa Rooman suihkulähteet ja aukiot -kierros

6. Gianicolo

Gianicolon näköalapaikka| ©Wikimedia
Gianicolon näköalapaikka| ©Wikimedia

Gianicolo-kukkula on toinen Rooman erikoisimmista näköalapaikoista, josta voit nauttia kaupungin näkymistä, koska se sijaitsee korkealla (85 metriä merenpinnan yläpuolella!). Sitä pidetään kaupungin kahdeksantena kukkulana, ja se on erittäin miellyttävä alue kävelylle.

Se sijaitsee Trasteveren kaupunginosan yläpuolella, ja sen terassi päättyy upeaan näköalapaikkaan, josta voit katsella kaikkea Rooman kauneutta: kaupungin kymmenistä kirkoista kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkkiin ja Rooman Pantheonin kupoliin. Edes Garibaldin patsas, joka sijaitsee Gianicolo-kukkulalla kaupungin yllä, ei halua jäädä paitsi näin upeista näkymistä.

Ja kun menet Gianicololle nauttimaan maisemista, käytä tilaisuutta hyvissä ajoin hyvissä ajoin hyvissä ajoin tutustua myös muihin huipulla sijaitseviin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin, kuten San Pietro in Montorion kirkkoon, Manfredin majakkaan tai Fontana dell'Acqua Paolaan.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Via Garibaldi, Salita di Sant'Onofrio, 00165 Roma.
 • Miten sinne pääsee: Bussilla, linja 870.
 • Älä jätä väliin, koska...: Näet Rooman Pantheonin lähes lintuperspektiivistä.

Varaa Rooman suihkulähteet ja aukiot -kierros

7. Kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkin terassi

Piazza Venezia, jossa kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkki sijaitsee.| ©Michelle Bitetto
Piazza Venezia, jossa kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkki sijaitsee.| ©Michelle Bitetto

Kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkki on kiistanalainen rakennus, sillä sen rakentaminen vaati useiden rakennusten purkamista vanhalla renessanssiaukiolla, ja sen kolossaalisten mittasuhteiden vuoksi roomalaiset katsoivat, että "Vittoriano" ei sopinut sen sijaintiin.

Nyt siitä on kuitenkin tullut upea näköalapaikka, josta avautuu 70 metrin korkeudessa sijaitsevan Rooman parhaita näköaloja. Ylemmälle terassille, quadrigojen tasolle, pääsee yhdellä panoraamahissillä, joka lähtee terassilta pylväskäytävän tasolta.

Ylhäältä avautuu 360º panoraamanäkymä Forum Romanumille ja Colosseumille, Trajanuksen pylväälle, keisarillisille foorumeille tai Via del Corsolle.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Via Garibaldi, Salita di Sant'Onofrio, 00165 Roma.
 • Miten sinne pääsee: Bussilla, linjat C3, 30, 80, 83, 85, 160 ja 170.
 • Älä missaa sitä, koska ....: Sinulla on upeat näkymät Forum Romanumille ja Colosseumille.

Varaa opastettu kierros Forum Romanumille ja Colosseumille

8. Campidoglion näköalapaikka

Näkymä Campidoglion näköalapaikalta| ©Macbhel
Näkymä Campidoglion näköalapaikalta| ©Macbhel

Campidoglion näköalapaikalta avautuu yksi Rooman parhaista näkymistä ja yksi valokuvauksellisimmista näkymistä Roman Forumille eri näkökulmasta, jossa Saturnuksen temppeli on etualalla ja Colosseum horisontissa. Ota kamera mukaan, sillä et voi olla ottamatta kuvia!

Campidoglion näköalapaikka, joka sijaitsee Palazzo Senatorion takana Tabulariumin oikealla puolella, on usein täynnä ihmisiä, etenkin myöhään iltapäivällä, kun Forum Romanumin valaistus on päällä, joten yritä mennä hieman aikaisemmin saadaksesi hyvän paikan.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza del Campidoglio.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Colosseumin asema.
 • Älä jätä väliin, koska...: pääset nauttimaan yhdestä Roman Forumin ainutlaatuisimmista näkymistä.

Varaa opastettu kierros Forum Romanumille ja Colosseumille

9. Oranssi puutarha

Auringonlasku appelsiinipuutarhassa| ©Mark Radford
Auringonlasku appelsiinipuutarhassa| ©Mark Radford

Aventiinikukkulan pieneen nurkkaan piilotettu Orangery on Rooman keskustan hälinästä ja vilskeestä syrjässä oleva puisto, josta löydät rauhan tyyssijan, joka on ihanteellinen taukopaikka akkujen lataamiseen samalla kun nautit yhdestä pääkaupungin kauneimmista panoraamanäkymistä.

Saapuessasi löydät kauniin sisäänkäynnin, jossa on suihkulähde, ja mäntyjen ympäröimä polku vie sinut panoraamaterassille, jolta näet Pietarinkirkon kupolin, Trasteveren kaupunginosan, Piazza Venezzia -aukion ja muun Rooman jalkojesi juurella.

Jos päätät vierailla Appelsiinipuutarhassa, suosittelen menemään auringonlaskun aikaan, koska tunnelma on maaginen. Äläkä unohda ottaa mukaan piknikkiä, sillä haluat jäädä sinne pitkäksi aikaa miettimään maisemia ja sitä kaunista väriloistoa, joka värjää Rooman taivaan auringonlaskun aikaan.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza Pietro D'Illiria, 00153 Rooma RM, Italia.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Circo Massimon asema.
 • Älä jätä väliin, koska...: Matkalla näet kauniit näkymät Caracallan kylpylöille, Forumille, jossa on kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkki, tai Tiberin saarelle, jotka ilahduttavat valokuvauksen ystäviä ikuisessa kaupungissa.

10. Maltan ritarikunnan lukko

Katse Maltan ritarikunnan lukon läpi| ©Nicolas Esposito
Katse Maltan ritarikunnan lukon läpi| ©Nicolas Esposito

Oranssipuutarhan lähellä, Aventinuksen kukkulalla, yhdellä Rooman seitsemästä kukkulasta, sijaitsee Maltan ritarikunnan istuin, josta on yksi Rooman parhaista näköaloista. Kyseessä on Maltan luostarin kartanon sisäänkäyntiportin lukko, jonka kautta avautuu hyvin omaperäisiä näkymiä Pyhän Pietarin basilikan kupoliin pensasaitojen muodostaman gallerian takaa.

Lisäksi tässä erikoisessa näköalapaikassa on se erikoinen piirre, että kun katsot maisemaa, näet tästä lukosta kolme valtiota samanaikaisesti. Niin, juuri niin kuin luit! Täältä näet Italian, Vatikaanin ja Maltan ritarikunnan (maailman ainoa valtio, jossa ei ole maata). Eikö olekin erikoista?

Matkailijoiden kannalta valitettavasti Maltan ritarikunnan puutarhassa ei voi vierailla, mutta ainakin saat ainutlaatuisen näkymän Pietarinkirkkoon. Tule tälle näköalapaikalle sen jälkeen, kun olet käynyt Appelsiinipuiden puutarhassa - se jättää sinut sanattomaksi!

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza dei Cavalieri di Malta, numero 3.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Circo Massimon asema.
 • Älä missaa sitä, koska...: Sen näköalapaikka on yksi Rooman monista ihmeellisistä piilotetuista salaisuuksista.

Varaa kiertoajelu Pietarinkirkkoon