Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 parasta nähtävyyttä Roomassa

Haluatko ikuisen kaupungin lähtemättömän kuvan? Tutustu tässä postauksessa 10 näköalapaikkaan, joista avautuvat Rooman parhaat näkymät, jotka saavat sinut ihastumaan.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

10 parasta nähtävyyttä Roomassa

Roma postikortti | ©Nikita Ermilov

Rooma on yksi maailman valokuvauksellisimmista kaupungeista, ja sen kauneus on matkailijan unelma! Muinaisista monumenteista renessanssi- ja barokkiarkkitehtuuriin, Rooman aukiot ovat täynnä viehätystä.

Italian pääkaupungista on nautittava kaikessa rauhassa, ja tekemällä sen jostakin sen näköalapaikasta on paras tapa vangita ikuisen kaupungin sielu kamerallasi. Ota huomioon, sillä sen näkeminen ylhäältä käsin on yksi Rooman nähtävyyksistä. Ja jos ihmettelet, miten pääset kuhunkin nähtävyyteen, rentoudu: tässä on opas Rooman metrojärjestelmään.

1. Pietarin kupoli

Pyhän Pietarin basilikan kupoli Roomassa| ©Briana Tozour
Pyhän Pietarin basilikan kupoli Roomassa| ©Briana Tozour

Yksi Vatikaanin suurista nähtävyyksistä on vierailla Piet arinkirkossa ja tietysti pohtia Pietarinkirkon valtavasta kupolista avautuvia kauniita näkymiä Rooman kaupungin ylle.

Sisäänpääsymaksu on maksullinen, jos haluat nähdä maisemat täältä, mutta vakuutan, että kokemus on sen arvoinen. Et voi lähteä näkemättä henkeäsalpaavia näkymiä Pietarinaukiolle, Berninin veistoksia Colonnadilla, Pyhän Angelon linnaa, Rooman oransseja kattoja ja itse kupolia sisältä.

Paras aika kiivetä Pietarinkirkon kupoliin on aikaisin aamulla, kun on hiljaista ja kaupunki on rauhallinen. Tunnelma on henkeäsalpaava ja kunnioitusta herättävä!

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza San Pietro, 00120 Vatikaani,
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A Ottaviano-S -asemalle. Pietron asemalle.

Varaa vierailu Pietarinkirkon kupoliin

2. Castel Sant'Angelo

Yksityiskohta Castel Sant'Angelosta| ©Michele Bitetto
Yksityiskohta Castel Sant'Angelosta| ©Michele Bitetto

Vatikaanin lähellä sijaitsevan linnoituksen Castel Sant'Angelon ylemmältä terassilta avautuvat upeat panoraamanäkymät kaupunkiin, Tiber-joelle, Pietarinkirkkoon, "passettoon" (käytävä, joka yhdistää Vatikaaniin) sekä erilainen näkökulma itse linnoitukseen kuin tavallisesti maasta käsin ympäröivillä kaduilla kävellessä.

Päästäksesi näköalapaikalle ja muualle rakennukseen sinun on ostettava lippu Castel Sant'Angeloon. Jos haluat nauttia yhdestä parhaista näkymistä Roomaan terassilta, suosittelen käymään matkan varrella monumentissa, sillä alun perin keisari Hadrianuksen mausoleumina toiminut rakennus on vuosien varrella toiminut sotilaslinnoituksena, paavin residenssinä, vankilana ja museona. Sen muurien takana piilee paljon mielenkiintoisia tarinoita!

Kun lähdet Castel Sant'Angelosta, suosittelen sinua menemään Umberto I:n sillalle (matka kestää vain 10 minuuttia kauemmin), koska sieltä avautuu erittäin hieno, mutta ei niin tunnettu näkymä Vatikaaniin, jossa taustalla on suuri kupoli ja etualalla Sant'Angelon silta. Saat upeita kuvia!

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Lungotevere Castello, 50.
 • Miten sinne pääsee: Bussilla, linjat 23, 34, 49, 49, 64, 87, 280, 492, 926 ja 990.

Osta liput Castel St'Angelo

3. Appelsiinipuutarha

Auringonlasku appelsiinipuutarhassa| ©Mark Radford
Auringonlasku appelsiinipuutarhassa| ©Mark Radford

Aventinuksen kukkulan pieneen nurkkaan kätkeytynyt Oranssi puutarha on Rooman keskustan hälinästä syrjässä oleva puisto, josta löydät rauhan tyyssijan, joka on ihanteellinen tauon pitämiseen ja akkujen lataamiseen samalla kun nautit yhdestä pääkaupungin kauneimmista panoraamanäkymistä.

Pidä kamerasi päällä matkalla Appelsiinipuutarhaan, sillä sieltä avautuvat kauniit näkymät Caracallan kylpylöille, Forumille, jossa on kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkki, ja Tiberisaarelle.

Kun pääset perille, löydät kauniin sisäänkäynnin, jossa on suihkulähde, ja mäntyjen ympäröimä polku vie sinut panoraamaterassille, jolta näet Pietarinkirkon kupolin, Trasteveren kaupunginosan, Piazza Venezian ja muun Rooman jalkojesi juurella.

Jos päätät käydä Orange Gardenissa, suosittelen menemään auringonlaskun aikaan, sillä tunnelma on maaginen. Äläkä unohda ottaa mukaan piknikkiä, sillä haluat jäädä sinne pitkäksi aikaa miettimään maisemia ja sitä kaunista väriloistoa, joka värjää Rooman taivaan auringonlaskun aikaan.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza Pietro D'Illiria, 00153 Rooma RM, Italia.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Circo Massimon asema.

4. Maltan ritarikunnan lukko

Katse Maltan ritarikunnan lukon läpi| ©Nicolas Esposito
Katse Maltan ritarikunnan lukon läpi| ©Nicolas Esposito

Lähellä Appelsiinipuutarhaa Aventiinikukkulalla, yhdellä Rooman seitsemästä kukkulasta, sijaitsee Maltan ritarikunnan päämaja, josta on yksi Rooman parhaista näköaloista. Tosin sen näköalapaikka on hieman erilainen kuin muiden... yksi Rooman monista ihmeellisistä salaisuuksista!

Kyseessä on Maltan ritarikunnan luostarin kartanon sisäänkäyntiportin lukko, jonka kautta avautuu hyvin omaperäinen näkymä Pyhän Pietarin basilikan kupoliin pensasaitojen muodostaman gallerian takaa.

Lisäksi tässä erikoisessa näköalapaikassa on se erikoinen piirre, että kun katsot tästä lukosta maisemaa, näet samanaikaisesti kolme valtiota. Kyllä, juuri niin kuin luit! Täältä näet Italian, Vatikaanin ja Maltan ritarikunnan (maailman ainoa valtio, jossa ei ole valtiota). Eikö olekin erikoista?

Matkailijoiden kannalta valitettavasti Maltan ritarikunnan puutarhaan ei voi tutustua, mutta ainakin saat ainutlaatuisen näkymän Pietarinkirkkoon. Tule tälle näköalapaikalle sen jälkeen, kun olet käynyt Appelsiinipuiden puutarhassa - se jättää sinut sanattomaksi!

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza dei Cavalieri di Malta, numero 3.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Circo Massimon asema.

5. Trinità dei Montin näköalapaikka

Scalinata di Trinità dei Montin näköalapaikalta.| ©Kevin Gessner
Scalinata di Trinità dei Montin näköalapaikalta.| ©Kevin Gessner

Kun kiipeät monumentaalisia portaita, jotka johtavat Santissima Trinità dei Montin kirkkoon Rooman keskustassa, löydät temppelin edessä avautuvan näköalapaikan, josta avautuu erittäin hieno näkymä ja erilainen näkökulma aina vilkkaasti liikennöityihin Espanjalaisiin portaisiin ja niiden edessä olevaan proomun suihkulähteeseen. Se on yksi sekä turistien että roomalaisten eniten käyttämistä paikoista, ja tunnet sen varmasti monista elokuvissa esiintyneistä kerroista.

On lähes perinne istua portailla tarkkailemassa aukion vilkasta tunnelmaa, ottaa valokuvia ja levätä hetki.

Kun olet kiivennyt kaikki portaat, pääset Via del Babuinoa pitkin Piazza del Popololle, josta kiivettyäsi vielä toiset portaat pääset Pincion terassille, joka on toinen Rooman parhaista näköalapaikoista.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza di Spagna.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, asema Spagna.

6. Pincion terassi

Näkymä Pincion terassilta| ©Fred Romero
Näkymä Pincion terassilta| ©Fred Romero

Pincio-kukkula on yksi Rooman suosituimmista kukkuloista (olematta yksi Italian pääkaupungin kuuluisista seitsemästä kukkulasta), kiitos sen upean panoraamaterassin, jolta avautuu näkymä monumentaaliselle Piazza del Popololle ja jolta voit nähdä tämän enklaavin lisäksi eturivissä Pietarinkirkon kupolin, Castel Sant'Angelon, kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkin ja joitakin Rooman parhaista monumenteista.

Tältä näköalapaikalta on yksi ikuisen kaupungin parhaista näkymistä! Jo 1800-luvulla Rooman aristokratia kävi mielellään tässä puistossa nauttimassa Rooman upeasta näköalasta erityisesti auringonlaskun aikaan. Tämä tapa on säilynyt roomalaisilla aikojen saatossa.

Itse asiassa auringonlaskun katseleminen Pincio-kukkulalta jonkun erityisen ihmisen seurassa on yksi romanttisimmista hetkistä, joita voit kokea Roomassa ollessasi. Mutta jos vierailet Roomassa yksin, reppumatkalla, se on myös hyvä paikka levätä ja pitää taukoa luonnon keskellä.

Pincio-kukkulan terassille pääsee kiipeämällä monumentaalisia portaita Espanjalaisilta portailta tai itse Piazza del Popolon(Rooman pohjoispuolella) kautta vasemmalla olevia portaita pitkin, kunnes pääset Villa Borghesen puutarhapuiston alkuun. Se on itse asiassa hyvä pysähdyspaikka ennen Borghesen galleriaan tutustumista.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Salita del Pincio, 00187 Roma.
 • Miten sinne pääsee: Kävellen Piazza di Spagnalta tai Piazza del Popololta.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

7. Gianicolo

Gianicolon näköalapaikka| ©Wikimedia
Gianicolon näköalapaikka| ©Wikimedia

Gianicolo-kukkula on toinen Rooman erikoisimmista näköalapaikoista, josta voit nauttia kaupungin näkymistä, koska se sijaitsee suurella korkeudella (85 metriä merenpinnan yläpuolella!) Sitä pidetään kaupungin kahdeksantena kukkulana, ja se on erittäin miellyttävä alue kävelylle.

Se sijaitsee Trasteveren kaupunginosan yläpuolella, ja sen terassi päättyy upeaan näköalapaikkaan, josta voit katsella kaikkea Rooman kauneutta: kaupungin kymmenistä kirkoista kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkkiin ja Rooman Pantheonin kupoliin. Edes Garibaldin patsas, joka sijaitsee Gianicolon kukkulalla kaupungin yllä, ei halua jäädä paitsi näin upeista näkymistä.

Ja kun menet Gianicololle nauttimaan maisemista, käytä tilaisuutta hyvissä ajoin hyvissä ajoin hyvissä ajoin tutustua myös muihin huipulla sijaitseviin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin, kuten San Pietro in Montorion kirkkoon, Manfredin majakkaan tai Fontana dell'Acqua Paolaan.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Via Garibaldi, Salita di Sant'Onofrio, 00165 Roma.
 • Miten sinne pääsee: Bussilla, linja 870.

8. Kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkin terassi

Piazza Venezia, jossa kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkki sijaitsee.| ©Michelle Bitetto
Piazza Venezia, jossa kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkki sijaitsee.| ©Michelle Bitetto

Kuningas Viktor Emmanuel II: n muistomerkki on kiistanalainen rakennus, sillä sen rakentaminen vaati useiden rakennusten purkamista vanhalla renessanssiaukiolla, ja sen kolossaalisten mittasuhteiden vuoksi roomalaiset katsoivat, että "Vittoriano" ei sopinut sen sijaintiin.

Nykyään siitä on kuitenkin tullut upea näköalapaikka, josta avautuu 70 metrin korkeudessa sijaitsevan Rooman parhaita näköaloja.

Ylemmälle terassille, quadrigojen tasolle, pääsee yhdellä panoraamahissillä, joka lähtee terassilta pylväskäytävän tasolta ja johon on maksettava pääsylippu.

Ylhäältä avautuu 360º:n panoraamanäkymät Forum Romanumille ja Colosseumille, Trajanuksen pylväälle, keisarillisille foorumeille tai Via del Corsolle.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Via Garibaldi, Salita di Sant'Onofrio, 00165 Roma.
 • Miten sinne pääsee: Bussilla, linjat C3, 30, 80, 83, 85, 160 ja 170.

9. Palatinuksen kukkulan terassi

Vierailu Palatinuksen kukkulalla| ©Fred Romero
Vierailu Palatinuksen kukkulalla| ©Fred Romero

Palatinuksen kukkulan, Rooman seitsemästä kukkulasta keskeisimmän, terassilta avautuu henkeäsalpaava näkymä Forum Romanumille - sama näkymä, joka oli Rooman keisareilla!

Palatinuksen kukkula on yksi kaupungin vanhimmista kaupunginosista, ja sitä pidetään Italian pääkaupungin synnyinpaikkana. Käy katsomassa tältä luonnolliselta näköalapaikalta näiden upeiden muinaisten rakennusten jäänteitä, jotka ovat kestäneet vuosisatoja ja ovat yhä pystyssä.

Palatinuksen kukkulan terassilta voit nähdä Colosseumin, riemukaaret, temppelit ja basilikat tai Vestalien talon ja kuvitella hetkeksi, millainen Rooma olisi ollut kaksi vuosituhatta sitten. Kävely noiden tuhatvuotisten kivien keskellä on sanoinkuvaamaton tunne, se on koettava!

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Via di San Gregorio, 30.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Colosseumin asema.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

10. Campidoglion näköalapaikka

Näkymä Campidoglion näköalapaikalta| ©Macbhel
Näkymä Campidoglion näköalapaikalta| ©Macbhel

Campidoglion näköalapaikalta avautuu yksi Rooman parhaista näkymistä ja yksi valokuvauksellisimmista näkymistä Roomalaiselle foorumille eri näkökulmasta, jossa Saturnuksen temppeli on etualalla ja Colosseum horisontissa, joten ota kamera mukaasi, sillä et lopeta kuvien ottamista!

Campidoglion näköalapaikka, joka sijaitsee Palazzo Senatorion takana Tabulariumin oikealla puolella, on usein täynnä ihmisiä, etenkin myöhään iltapäivällä, kun Forum Romanumin valaistus on päällä, joten yritä mennä hieman aikaisemmin saadaksesi hyvän paikan.

Hyödyllistä tietoa

 • Osoite: Piazza del Campidoglio
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Colosseumin asema.