Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Rooma kesäkuussa: matkasuunnitelmat, vinkit, tekemistä...

Rooma on kesäkuussa täynnä toimintaa ja festivaaleja. Kesän saapuessa ikuinen kaupunki esittelee parhaat vaatteensa kaikille kävijöilleen nauttiakseen festivaaleista, gastronomiasta, kulttuurista ja muistomerkeistä.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Rooma kesäkuussa: matkasuunnitelmat, vinkit, tekemistä...

Roomalainen Colosseum avautuu tyylillä | © Giorgio

Vanha roomalainen sanonta sanoo, että Roma, non basta una vita per scoprirla, eli "Yksi elämä ei riitä Rooman löytämiseen". Vierailijoiden on kuitenkin valittava tarkkaan, mitä he haluavat nähdä, jotta he saisivat kaiken irti ajastaan kaupungissa.

Ne, joilla on onni matkustaa kesäkuussa, nauttivat ilmastosta, joka ei ole vielä liian kuuma, mikä sopii täydellisesti Italian pääkaupungissa kävelyyn. Lisäksi päivät pitenevät, ja roomalaiset lähtevät kaduille nauttimaan näiden päivien merkiksi järjestettävistä aktiviteeteista. Tunnetuimpia niistä ovat tasavallan päivän viettäminen, Pietarin ja Paavalin juhlat sekä Estate Romanan suuri juhla.

1. Vieraile Pyhän Johanneksen Lateraanin arkkibasilikassa Festa di San Giovanni -juhlan aikana

Festa di San Giovannin aktiviteetit| ©vicariatusurbis
Festa di San Giovannin aktiviteetit| ©vicariatusurbis

Vaikka se menetti merkityksensä muutamaksi vuodeksi, Pyhän Johanneksen juhlan viettäminen 24. kesäkuuta Lateraanin Pyhän Johanneksen basilikan läheisyydessä on nyt elvytetty. Tänä päivänä naapurustoon saapuu paljon kävijöitä, jotka nauttivat porchettan ja etanoiden kaltaisia erikoisuuksia. Myöhemmin illan tullen aukio valaistaan soihtuilla, järjestetään konsertteja ja ilotulituksia.

Alun perin tämä festivaali oli yksi Rooman pääjuhlista, ja se alkoi niin sanottuna "noitien yönä", 23. ja 24. päivän välisenä yönä. Legendan mukaan pimeyden tultua noidat lähtivät kaduille yrittämään sielujen vangitsemista.

Myös kaikki roomalaiset lähtivät kaduille lyhtyjen ja soihtujen kanssa ja menivät Lateraanin Pyhän Johanneksen basilikalle. Siellä he rukoilivat pyhimystä ja söivät majataloissa etanoita. Näinä tunteina koko Rooma puhkesi rumpujen, ilotulitteiden ja kellojen paukutteluun noitien karkottamiseksi.

.

Varaa lippusi San Giovanni in Lateranon arkkibasilikaan

2. Tutustu Pyhän Pietarin basilikaan Pietarin ja Paavalin päivänä

Näkymä Pietarinkirkosta| ©Michał Kostrzyński
Näkymä Pietarinkirkosta| ©Michał Kostrzyński

Uskonnollisella puolella tänä päivänä vietetään erityisiä messuja Vatikaanissa sijaitsevassa vaikuttavassa Pietarinkirkossa ja yhtä mielenkiintoisessa San Paolo Fuori Le Murassa. Ensimmäinen näistä messuista on avoin yleisölle, mutta on suositeltavaa varata paikat etukäteen. Jos et löydä lippua, voit aina seurata seremoniaa Pyhän Pietarin aukiolla olevalta näytöltä.

Nämä messut eivät ole ainoat tapahtumat, joita kyseisenä päivänä järjestetään. Mahdollisesti näyttävin on ilotulitusnäytös, joka järjestetään yöllä. Jo ilotulituksen historia ansaitsee erillisen maininnan: Michelangelo loi sen, ja alkuvuosina se järjestettiin Castel Sant'Angelossa. Niiden maine kasvoi niin suureksi, että kävijät kaikkialta Euroopasta kerääntyivät Roomaan katsomaan niitä. ** Paras paikka ilotulituksen katsomiseen on Piazza del Popolo.

Toisaalta on varsin tavallista, että roomalaiset käyttävät tätä päivää hyväkseen ja lähtevät lyhyelle retkelle. Tässä on muutamia mielenkiintoisimpia retkiä ympäri Roomaa, jos haluat matkia paikallisia.

Varaa opastettu kierros Pietarinkirkossa

3. Tutustu Colosseumiin All'Ombra del Colosseo -festivaalilla

Colosseumin sivukuva| ©Den Harrson
Colosseumin sivukuva| ©Den Harrson

Yhden maailman kuuluisimman ja ihailluimman monumentin ja yöaikaisen viihteen yhdistelmää harva voi vastustaa. Roomassa on siis joka kesä mahdollisuus nauttia sen öistä All'Ombra del Colosseo-festivaalilla.

Festivaali järjestetään kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana, keskellä Rooman kesää. Näinä kesäöinä vierailijat ja paikalliset löytävät kaikenlaista toimintaa: ravintoloita, komediaesityksiä, pääsyn kattouima-altaille, baareihin jne. Kaikkiaan All'Ombra del Colosseo tarjoaa noin 950 esitystä, ja samalla voi nauttia italialaisesta gastronomiasta, sekä perinteisestä että modernista.

All'Ombra del Colosseo erottuu kuitenkin muista sen sijainti: se sijaitsee aivan Colosseumin vieressä. Tämä upea ympäristö antaa viimeisen silauksen kaikille siellä järjestettäville aktiviteeteille. Jos olet näiden esitysten jälkeen vakuuttunut siitä, että sinun on päästävä Colosseumiin katsomaan sen sisätiloja, muistutan sinua siitä, että liput on parasta ostaa etukäteen.

Varaa lippusi Colosseumiin

4. Kävele Villa Borghesen puutarhoissa parhaimpina aikoina

Auringonlasku Giardino degli Aranci -puistossa| ©Mark Radford
Auringonlasku Giardino degli Aranci -puistossa| ©Mark Radford

Rooma on tunnettu klassisesta ja renessanssiajan perinnöstään. Lähes kaikki yhdistävät kaupungin sen kirkkoihin, suihkulähteisiin, roomalaisiin jäänteisiin ja aukioihin, mutta kaupungista löytyy myös kauniita puutarhoja, kuten nämä, joihin voit tutustua tässä Rooman parhaita puistoja käsittelevässä artikkelissa.

Kesäkuu on epäilemättä yksi parhaista kuukausista eksyä sen upeisiin puutarhoihin, kuten Villa Borghesen puutarhoihin. Täältä löydät pienen eläintarhan, järven, lasten leikkipaikan ja tietenkin kuuluisan Borghese-gallerian. Toinen mielenkiintoinen paikka niille, jotka haluavat viettää rauhallista aikaa kaukana Rooman hälinästä, on Trasteveressä sijaitseva Rooman kasvitieteellinen puutarha.

Kesäkuussa on myös Aventinuksen kukkulalla sijaitseva upea ruusutarha parhaimmillaan. Ruusujen ja rauhallisuuden lisäksi voit nauttia myös henkeäsalpaavista näkymistä Rooman palatseihin.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

5. Anna Rooman häikäistä itsesi yöllisellä kierroksella

Kierros Roomassa yöllä| ©Anelale Najera
Kierros Roomassa yöllä| ©Anelale Najera

Roomalaiset, kuten monet Välimeren kansat, pyrkivät välttämään päivän kuumuutta ja keskittävät suuren osan vapaa-ajastaan yöhön. Tästä syystä kesäkuu on ihanteellinen kuukausi nauttia Roomasta yöllä.

Kävely Rooman kuuluisilla aukioilla kesäkuun öinä on yksi suurimmista nautinnoista, joita vierailijat kaupungissa löytävät. Lisäksi jotkin tärkeimmistä monumenteista, kuten Castel San'Angelo ja Colosseum, ovat tiettyinä päivinä avoinna yövierailuja varten.

Jos et halua jättää Roomaa väliin yöllä, mutta haluat tehdä sen mieluummin oppaan kanssa, on olemassa yökierroksia, joiden avulla voit tutustua ikuisen kaupungin ihmeisiin auringon laskiessa.

Varaa yökierros Segwayllä

6. Nauti paikallisesta kulttuurista Festa della Repubblicassa.

Sotilasparaati Festa della Repubblicassa| ©Rich Bartell
Sotilasparaati Festa della Repubblicassa| ©Rich Bartell

Jos olet Roomassa 2. kesäkuuta, voit todistaa yhtä koko maan tärkeimmistä juhlallisuuksista: Festa della Repubblica (Tasavallan juhla). Koko päivän ajan ympäri kaupunkia järjestetään monenlaista toimintaa. Suosituin on epäilemättä suuri sotilasparaati, joka kulkee joidenkin katujen halki, mutta jos et ole tämäntyyppisten paraatien ystävä, voit myös hyödyntää kulttuuri- ja gastronomisia aktiviteetteja, joita järjestetään kyseisenä päivänä.

Kesäkuun 2. päivän iltapäivänä voit vierailla ilmaiseksi Quirinalin palatsin puutarhassa, joka on yksi tasavallan presidentin virallisista asunnoista. Itse puutarhojen kauneuden lisäksi vierailun aikana voit kuunnella eri sotilassoittokuntien esittämää musiikkia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että koska kyseessä on yleinen vapaapäivä, pankit ja monet museot ovat tänä päivänä kiinni. Lisäksi roomalaisilla kaduilla olevat suuret väkijoukot voivat vaikeuttaa ruokapaikan löytämistä. Jos tarvitset apua, tutustu artikkeliin, jossa kerrotaan Rooman parhaista ravintoloista.

Varaa Rooman ruokakierros

7. Tutustu Corpus Dominiin

Pyhän Johanneksen basilika Roomassa| ©Cristian Martínez
Pyhän Johanneksen basilika Roomassa| ©Cristian Martínez

Tällä juhlalla ei ole kiinteää päivämäärää, sillä sitä vietetään 60 päivää pääsiäisen jälkeen. Katoliset omistavat tämän päivän pyhän eukaristian kunnioittamiselle, ja tärkeimmät messut pidetään itse Vatikaanissa. Samana päivänä Johanneksen basilikasta Santa Maria Maggioriin kuljetaan paavin johtama kulkue.

Monet Italian kaupungit juhlistavat tätä päivää luomalla niin sanotun infioratan, joka on kaunis kukkamatto. Jos haluat nähdä sen, sinun ei tarvitse kuin suunnata kaupungin eteläpuolelle, Genzanon kaupunkiin. Yksi tämän juhlan seurauksista on valtava väkijoukko Vatikaanissa. Tästä syystä se ei todennäköisesti ole paras päivä vierailla siellä olevissa monumenteissa.

Muista, että muina päivinä kannattaa tutustua Omnia Cardin ja Roma Passin tarjoamiin vaihtoehtoihin, jotka ovat kaksi Rooman turistikorttia, joilla pääset Vatikaaniin ja muihin monumentteihin alennettuun hintaan.

Varaa Rooman turistikortti

8. Löydä kulttuurisuunnitelma kohteessa Estate Romana

Castel Sant'Angelo on osa Estate Romana -festivaalia.| ©Diego Albero Román
Castel Sant'Angelo on osa Estate Romana -festivaalia.| ©Diego Albero Román

Estate Romana on Rooman suuri kesäfestivaali. Tapahtumat kestävät kesäkuusta syyskuuhun, ja ne vaihtelevat konserteista kirjamessuihin, tanssiesityksiin ja eri museoiden yöllisiin avajaisiin.

Kaikki nämä aktiviteetit houkuttelevat paikallisia ja vierailijoita, etenkin kesäkuussa, jolloin lämpötilat eivät ole vielä niin korkeat. Joitakin mielenkiintoisimpia vaihtoehtoja, joita Roomasta löytyy näinä päivinä, ovat seuraavat:

  • Teatro dell'Operan järjestämät ulkoilmakonsertit. Erityisen kannatettavia ovat Caracallan kylpylöissä järjestettävät konsertit.
  • Villa Massimossa järjestettäväFestival Invito alla Danza.
  • Castel Sant'Angelon musiikki-illat.
  • Musiikkia ja draamaa Ostia Antican roomalaisessa teatterissa.
  • Villa Adrianan konsertit

9. Valitse Lungo il tevere -suunnitelma

Lungo il Tevere -festivaali| ©Stefano Costantini
Lungo il Tevere -festivaali| ©Stefano Costantini

Lungo il Tevere (Tiberin varrella) on toinen Rooman kesäfestivaaleista. Tässä tapauksessa, kuten nimestä voi päätellä, tapahtumat järjestetään kaupungin läpi virtaavan joen rannalla. Vierailu tällä festivaalilla ilahduttaa gastronomian, käsityön ja elävän musiikin ystäviä. Myös lapsilla on paikkansa, sillä heille on omistettu joitakin pelejä ja muita lasten aktiviteetteja.

Aktiviteetit järjestetään Tiber-joen länsipuolella. Alueelle, jossa toimintaa järjestetään, pääsee portaita pitkin rantaan, ja Lungotevere Ripassa on erityinen pyörätuolilla kulkeminen.

Joen varrella Ponte Subliciosta Ponte Sistoon on baareja, ravintoloita, taidenäyttelyitä ja käsityöläisten myyntipaikkoja. Aivan kuin tämä ei olisi vielä tarpeeksi, täältä avautuvat henkeäsalpaavat näkymät kaupungin valaistuille kupoleille.

Joaquin's Traveller Tip

Matkusta roomalaisia jäljittelemällä pysähdy yöksi yhteen kioskista, jossa myydään limaista hedelmämehua nimeltä pica grattacheccha.

10. Koe elokuvapäivä Isola del Cinemassa

Valmistautuminen festivaaliin| ©Larry Koester
Valmistautuminen festivaaliin| ©Larry Koester

Kesäkuun puolivälissä alkava elokuvafestivaali kestää syyskuuhun asti noin 80 yötä. Elokuvanäytökset järjestetään Isola Tiberinalla, josta tapahtuma on saanut nimensä.

Yksi festivaalin vetonauloista on se, että kaikki elokuvat (italialaiset ja ulkomaiset) esitetään ulkoilmateattereissa. Todisteena tämän toiminnan menestyksestä ovat 250 000 kävijää, mukaan lukien turistit ja paikalliset, jotka osallistuivat vuonna 2019.

Tämän massiivisen kävijämäärän vuoksi on suositeltavaa ostaa liput, jotka maksavat noin 6 euroa, etukäteen.

Kesäkuun lämpötilat Roomassa

Sateinen yö Roomassa| ©Gabriella Clare Marino
Sateinen yö Roomassa| ©Gabriella Clare Marino

Rooman kesäkuun sää ei ole vielä saavuttanut kesälle ominaisia korkeita lämpötiloja. Keskimääräiset korkeimmat lämpötilat ovat 27 ja 29 asteen välillä, kun taas matalimmat ovat 17 ja 18 asteen välillä.

Toisaalta Italian pääkaupungissa voi kesäkuun aikana esiintyä sadetta, sillä historiallisen keskiarvon mukaan kaupungissa sataa yleensä noin 10 päivänä.

Paras tapa olla varma Rooman-vierailun säästä on käydä tällä sääennustesivulla muutama päivä ennen lähtöä.

Mitä pukea päällesi vieraillessasi Roomassa kesäkuussa

Matkatavaroiden järjestäminen| ©Vlada Karpovich
Matkatavaroiden järjestäminen| ©Vlada Karpovich

Kuten jo mainitsin, on aina suositeltavaa tarkistaa sää ennen matkalle lähtöä. Yleisesti ottaen, jos matkustat Roomaan kesäkuussa, sinun kannattaa pakata mukaan kevyet ja viileät vaatteet, vaikka ei ole koskaan pahitteeksi pakata mukaan ohutta puseroa tai vastaavaa siltä varalta, että säästä tulee liian kolea.

On myös tärkeää, että kengät, joita käytät, ovat erittäin mukavat, sillä Rooma on ihanteellinen kaupunki pitkien kävelyretkien harrastamiseen.

Matkailijamäärät Roomassa kesäkuussa

Campi de Fiorin aukio| ©Wikimedia
Campi de Fiorin aukio| ©Wikimedia

Rooman sesonkiaika on jo muutaman vuoden ajan ollut hyvin laimea käsite. Nykyään on tavallista, että kävijöitä on paljon ympäri vuoden, myös kylmempinä talvikuukausina. Roomassa on niin paljon löydettävää. Siitä huolimatta kesä on edelleen Rooman vilkkain vuodenaika. Kesäkuun katsotaan olevan kesäkauden alku, vaikkakaan ilman heinä- ja elokuun väkijoukkoja.

Aiemmin mainitsemieni festivaalien vuoksi kaupungin kadut ovat kuitenkin täynnä roomalaisia ja muista kaupungeista tulleita italialaisia, joten on tavallista, että turistisimmilla alueilla on paljon väkeä.

Perinteisesti hotellien ja muiden matkailupalvelujen hinnat alkavat nousta kesäkuussa suuren kysynnän vuoksi. Jos siis aiot vierailla Roomassa tähän aikaan, on tärkeää järjestää aktiviteettisi ja varata majoitus hyvissä ajoin etukäteen.