Vieraile Caracallan kylpylöissä

Italian pääkaupungista löydät helposti tuhansia vuosia vanhoja rakennuksia, joista yksi on Caracallan kylpylät. Riippumatta siitä, millä ajanjaksolla vierailet kaupungissa, nämä lämpökylpylät ovat loistava vaihtoehto, sillä löydät kiehtovan ympäristön, joka vie sinut ajassa taaksepäin.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

7 minuuttia luettu

Vieraile Caracallan kylpylöissä

Caracallan kylpylät | © Wikimedia

Muinaisen Rooman parhaiten säilyneisiin rakennelmiin kuuluvat Caracallan kylpylät eli Terme di Caracalla. Toisin kuin monissa muissa maailman kolkissa sijaitsevissa samankaltaisissa kohteissa, Rooman kohteet olivat hyvin kattava sosiaalinen kokonaisuus.

Vaikka ne eivät olleet kaupungin ainoat kylpylät muinaisina aikoina, ne olivat ylellisimpiä. Nykyään niihin voi mennä sisään, tutustua niiden eri alueisiin ja kuvitella, millaista loistoa ne nauttivat ollessaan toiminnassa. Jos vietät noin viikon Roomassa, älä epäröi: vierailu on pakollinen. Mitä voit nähdä ja tehdä tässä upeassa paikassa? Kerron alla!

Kylpyläkierros kuin eläisit antiikin Roomassa

Kylpyläkierros| ©Patrick Denker
Kylpyläkierros| ©Patrick Denker

Ensimmäisessä toiminnassa, josta puhun, tunnet itsesi kuin antiikin roomalainen, joka menee kylpylään henkilökohtaisen hygieniarutiininsa vuoksi. Paikan päällä on saatavilla lisätyn todellisuuden laseja, ja jos laitat ne päähäsi, näet, kuinka rakennus alkaa rakentaa itseään uudelleen silmiesi edessä.

Kylpylöiden suunnitteluun osallistuneiden tavoitteena oli tehdä niistä näyteikkuna siitä, miten hienoa roomalainen arkkitehtuuri voi olla. Tästä syystä sen rakentamisessa ja sisustuksessa oli seuraavat piirteet:

 • Seinät päällystetty marmorilla.
 • Mosaiikkilattiat.
 • Veistoksia pidetään taideteoksina.
 • Lämmitys- ja vesihuoltojärjestelmät.
 • Viemärit, jotka pitivät veden puhtaana.

Lisätyn todellisuuden avulla sinulla on mahdollisuus kokea uudelleen suuri osa tästä arkkitehtuurin ihmeestä. Osoita laseilla haluamaasi paikkaan, ja näet muutamassa sekunnissa, millaista se oli muinoin, kun kylpylöissä kävi tuhansia ihmisiä päivässä. Voit jopa nähdä veistosten jäljitelmiä.

Varaa vierailu Caracallan kylpylöihin ja Aventinuksen kukkulalle

Kävele tilojen puutarhoissa

Caracallan kylpylöiden puutarhat| ©Steve Knight
Caracallan kylpylöiden puutarhat| ©Steve Knight

Vaikka viheralueet eivät ole enää samanlaisia kuin tämän aikakauden ensimmäisinä vuosisatoina, ne ovat yhä paikkoja, joissa kannattaa käydä. Kylpylän ulkotilat ovat erittäin hyvin hoidetut, joten vierailijat voivat kävellä niiden ympäri ja nauttia samalla näkymistä.

Kylpylän rauniot ovat vaikuttavia, joten voit vain kuvitella, millaisia ne olivat muinoin. Rakennus oli hyvin täydellinen, eikä siinä ollut vain huoneita, joissa voit kylpeä kylmällä, lämpimällä ja kuumalla vedellä, vaan myös suuri uima-allas. Thermaessa oli jopa puutarha, sillä sen oli tarkoitus olla todellinen nautintoalue.

Puutarhoja ympäröi suuri muuri, joka suojasi koko rakennusta. Näiden kylpylöiden jokainen nurkka on täynnä historiaa. Pidätkö ulkoilmapaikoista? Jos näin on, suosittelen sinua lukemaan oppaani Rooman parhaista puistoista.

Varaa kiertoajelu Rooman basilikoihin

Hanki audio-opas, jolla saat lisätietoja kylpylöistä

Huone kylpylässä| ©Larry
Huone kylpylässä| ©Larry

Kuten aiemmin sanoin, nämä kylpylät ovat täynnä historiaa, ja vaikka jotkut kävijät kiertävät niitä mieluummin omin päin, saatat haluta oppaan. Paikan sisällä myydään ääniopasta niille, jotka haluavat tehdä täydellisen kierroksen muinaisessa rakennuksessa.

Caracallan kylpylät poikkesivat hyvin paljon muista Rooman kylpylöistä tuohon aikaan, sillä sisällä oli useita osastoja. Mielenkiintoisin asia on, että ne oli järjestetty siten, että monet ihmiset suorittivat täydellisen hygieniarutiinin. Osastot olivat seuraavat:

 • Eteiset.
 • Pukuhuoneet.
 • Liikuntasali.
 • Laconicum oli sudatorium, jossa oli korkea lämpötila hikoilun aktivoimiseksi.
 • Caldarium (sen pylväät ovat yhä pystyssä), jossa kylvettiin erittäin kuumalla vedellä ja käytettiin strigilumia hien ja muiden epäpuhtauksien poistamiseen.
 • Tepidarium, haalean veden kylpemiseen.
 • Frigidarium, jossa oli neljä allasta, joissa kylvettiin kylmällä vedellä kehon kiinteyttämiseksi.
 • Natatio, ulkoilma-alue, jossa on olympiakokoinen uima-allas.

Voidaan sanoa, että Caracallan kylpylät olivat kuin maalaisklubit, sillä edellä mainittujen tilojen lisäksi niissä oli pylväikköjä ja kirjastoja. Muinaisen kylpylän pohjapiirroksen avulla saat käsityksen siitä, kuinka suuret tilat olivat.

Varaa vierailu Caracallan kylpylöihin ja Aventinuksen kukkulalle

Katso mosaiikit, jotka ovat edelleen paikalla

Kylpylän mosaiikki| ©Patrick Denker
Kylpylän mosaiikki| ©Patrick Denker

Vaikka monet sen uskomattomista elementeistä on viety muualle, joissakin lattian osissa on yhä alkuperäiset mosaiikit. Nämä ovat osoitus siitä, kuinka kaunis rakennus oli vuosisatoja sitten. Lisäksi siellä on osia joistakin piirustuksista, jotka olivat ennen siellä.

Kylpylä lakkasi toimimasta vuonna 537 jKr., jolloin kaupungin vedenjakelukanavat tuhoutuivat. Tämän seurauksena ihmiset lakkasivat käymästä kylpylöissä, ja ajan myötä ne hylättiin.

Hylkäämisen vuoksi majesteettiseen rakennukseen hyökkäsivät ryöstäjät, jotka veivät sen veistoksia ja arvokkaita materiaaleja, kuten marmoria. Siksi nykyään ei enää ole nähtävissä kaikkia niitä ylellisyyksiä, joita kylpylässä aikoinaan oli. Lisäksi suuri osa alueesta tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 847.

Astu sisään kylpyjen maanalaiseen tilaan

Caracallan kylpylöiden maanalainen alue| ©Carole Raddato
Caracallan kylpylöiden maanalainen alue| ©Carole Raddato

Caracallan kylpylöissä vierailleet näkivät suuren rakennuksen, jonka lisäksi rakennuksessa oli maanalaisia kerroksia. Orjat työskentelivät siellä päivät pitkät varmistaakseen kylpylöiden ja altaiden optimaalisen toiminnan. Nykyään ne on muutettu kylpylämuseoksi.

Vierailijat eivät aina päässeet niihin, mutta muutama vuosi sitten ne avasivat ovensa ja toivottivat vierailijat tervetulleiksi. Siellä olivat hydrauliikkajärjestelmät, kattilat, uunit ja savupiiput. Kaikki tämä auttoi roomalaisia, jotka kävivät kylpylöissä joka päivä nauttimassa kylvystä.

Tila on mukautettu niin, että ihmiset voivat astua sisään ja nähdä esineitä, jotka on löydetty alueella suoritettujen kaivausten aikana. Jos haluat tutustua muihin Rooman maanalaisiin museoihin, tässä on artikkeli, jossa vertaillaan kahta Rooman suurinta katakombia.

Ota kierros omatoimisesti

Kylpylän sisällä| ©Serge Baillargeon
Kylpylän sisällä| ©Serge Baillargeon

Lisätyn todellisuuden ja ääniopastuksen lisäksi Kylpylässä on mahdollista tehdä kierros ilman mitään näistä apuvälineistä. Voit halutessasi kävellä tilojen läpi yksin tai seurassa. Koko matkan ajan näet kylttejä, jotka kertovat alueesta, jolla olet.

Kierroksen aikana on hyvä muistaa, että se on yksisuuntainen ja että uloskäynti on eri portilla kuin sisäänkäynti. Lämpökylpylöiden virallisella verkkosivustolla oleva reittikartta on erittäin hyödyllinen, kun teet kierroksen omin päin.

Ajattele, millainen arkkitehtoninen ihme se oli rakennusaikanaan

Caracallan kylpylän käytävät| ©Vyacheslav Argenberg
Caracallan kylpylän käytävät| ©Vyacheslav Argenberg

Caracallan kylpylät täyttivät kaikki tehtävänsä useiden vuosisatojen ajan, muun muassa osoittaakseen, kuinka upeita roomalaiset rakennelmat olivat. Nykyään ne ovat raunioita, mutta silti valtavien muurien ihailu on hämmästyttävää. Kun kävelet kylpylän läpi, muista kaikki se, mitä kerran oli.

Järjestelmät, joilla vesi tuotiin kylpylöihin, niiden lämmitys ja viemäröinti olivat hyvin kehittyneitä, minkä vuoksi kaikki toimi niin hyvin. Arkkitehtuurin näkökulmasta katsottuna paikan suunnittelu, rakentaminen ja toiminta oli monimutkaista. Tänään olemme hämmästyneitä siitä, miten hyvin kaikki oli suunniteltu.

Kylpyläalueiden sijoittelu helpotti ihmisten liikkumista ja edisti kaikkien viihtyvyyttä. Rauniot saattavat saada sinut unohtamaan kaiken tämän, mutta kehotan sinua miettimään, miten erikoinen rakennus oli rakenteeltaan ja ulkonäöltään.

Napatkaa jotain syötävää samalla kun nautitte kävelystä

Katuruoasta nauttiminen| ©Marta Dzedyshko
Katuruoasta nauttiminen| ©Marta Dzedyshko

Kylpylän jäännösten lähellä on usein koju, josta kävijät voivat ostaa pientä purtavaa. Tämä on ihanteellista, jos aiot viettää muutaman tunnin tutustumalla tähän uskomattomaan paikkaan, sillä lähistöllä ei ole paljon ravintoloita.

Jos syöt kuumilla lähteillä, älä tietenkään jätä jätteitä maahan, sillä se auttaa pitämään alueen hyvässä kunnossa. Toisaalta, jos haluat tietää , missä syödä Roomassa, kerron toisessa artikkelissa parhaista paikoista.

Teatteriesityksiä, joiden taustalla on kylpylärauniot

Näytelmät ja ooppera Caracallassa| ©Katia
Näytelmät ja ooppera Caracallassa| ©Katia

Nykyään kylpylöitä käytetään edelleen, mutta ei tietenkään samalla tavalla kuin vuosisatoja sitten. Joskus kylpylässä järjestetään teatteriesityksiä, jolloin sen suuret seinät näkyvät taustalla. Ehdottomasti ainutlaatuinen ympäristö.

Kun matkustat Roomaan ja vierailet Caracallan kylpylöissä, sinun kannattaa selvittää, esitetäänkö siellä lähipäivinä näytelmää. Jos tällainen tapahtuma on suunnitteilla, ota selvää, miten voit osallistua siihen.

Käy oopperaesityksissä kesäisin

Ooppera Caracallan kylpylöissä| ©Dan McCune
Ooppera Caracallan kylpylöissä| ©Dan McCune

Kesäisin Caracallan kylpylöissä järjestetään **Teatro dell'Opera di Roma -**teatterin esityksiä. Vuodesta 2001 lähtien suuren rakennuksen jäännökset ovat olleet täydelliset puitteet ooppera- ja balettikauden suurille esityksille.

Näitä esityksiä pidettiin myös useina 1900-luvun vuosikymmeninä, mutta ne keskeytettiin eri syistä, kuten toisen maailmansodan vuoksi. Nykyään sitä järjestetään jatkuvasti joka kesä, joten jos vierailet Italian pääkaupungissa tähän aikaan vuodesta, mikset tutustuisi esityksiin tarkemmin?

Teatro dell'Opera di Roma -teatterin verkkosivuilla julkaistaan kaikki esitykset, myös ne, jotka pidetään Termeissä. Jos haluat tietää, mitä muuta Roomassa kannattaa tehdä kesällä, lue oppaani.

Mikä on sisäänpääsymaksu Caracallan kylpylään?

Kierroksen aloittaminen kylpylästä| ©Carole Raddato
Kierroksen aloittaminen kylpylästä| ©Carole Raddato

Liput maksavat alkaen 4 euroa, ja hinta riippuu iästäsi ja siitä, oletko Euroopan kansalainen. Alaikäiset ja tiettyjen pääaineiden opiskelijat pääsevät ilmaiseksi näihin muinaisiin kylpylöihin.

On huomattava, että sisäänpääsymaksut eivät sisällä opastettuja kierroksia, joten on myös mahdollista ostaa ääniopas. Se maksaa noin 7 euroa, joten jos ostat sellaisen, älä unohda seuraavia asioita:

 • Kysy, onko se saatavilla espanjaksi.
 • Joissakin tapauksissa ne myydään loppuun sivuston kävijämäärän vuoksi.

Suosittelen, että jos sinulla on mahdollisuus (etkä halua tehdä kierrosta yksin, eli ilman opasta), kannattaa ostaa ääniopas. Vaikka opastetauluja on, ne eivät anna kovin paljon tietoa. Lisäksi ne ovat kaukana toisistaan.

Mistä ostaa lisätyn todellisuuden laseja?

Virtuaalitodellisuudesta nauttiminen kylpylässä| ©DAB
Virtuaalitodellisuudesta nauttiminen kylpylässä| ©DAB

Lipputoimistosta, josta ostat lippusi kylpylässä, voit myös pyytää silmälaseja. Niistä on hyötyä, jos haluat nähdä, miltä rakennus näytti, mitä veistoksia siellä oli ja miltä marmoripäällysteiset seinät näyttivät. Rekonstruktio on tarkka, sillä sitä luotaessa on otettu huomioon Caracallan kylpylän olemassa olevat tiedot.

Kuten äänioppaiden kohdalla, lisätyn todellisuuden lasit eivät ole joskus saatavilla. Syynä tähän on se, että kävijöiden määrä ylittää tämän rakennuksen hallinnon käytettävissä olevien lasien määrän.

Mitkä ovat näiden muinaisten roomalaisten kylpyläpaikkojen aukioloajat?

Kylpylän mosaiikkien jäännökset| ©Shadowgate
Kylpylän mosaiikkien jäännökset| ©Shadowgate

Ne ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin. Aukioloaika on klo 9: 00 ja sulkemisaika riippuu vuoden päivästä, yleensä klo 18:30 asti.

Covid 19:n toteuttamien turvatoimien vuoksi kylpylässä on tällä hetkellä rajoitettu sisäänpääsy. Sisään pääsee vain tietty määrä ihmisiä, joten saatat joutua odottamaan hieman.

Missä ne sijaitsevat?

Sisäänkäynti Caracallan kylpylään| ©Andy Montgomery
Sisäänkäynti Caracallan kylpylään| ©Andy Montgomery

Kylpylät sijaitsevat Viale delle Terme di Caracalla-kadulla, joten jos et tiedä Roomasta paljoakaan, ei hätää. Yksi tapa paikantaa alue on tietää, mitkä nähtävyydet ovat lähellä, joista tunnetuimmat ovat:

Kylpylään pääsee hyvin samankaltaisesti kuin edellä mainittuihin paikkoihin. Niille pääsy ei ole vaikeaa, koska läheinen maasto ei eroa korkeussuunnassa.

Miten pääsee kylpylään?

Rooman metro| ©Juan Enrique Gilardi
Rooman metro| ©Juan Enrique Gilardi

Kaksi julkista liikennevälinettä, joita voit käyttää päästäksesi kylpyläalueelle, ovat metro ja bussi. Kun olet Roomassa, pääset perille onnistuneesti seuraavasti:

 • Metrolla: linja B vie sinut Circo Massimon pysäkille, joka on noin 2 kilometrin päässä kylpylöistä.
 • Bussilla: Caracallan kylpylään pääsee busseilla 628 ja 760.

Jos haluat oppaan Rooman metrosta, löydät sen tältä sivulta. Klikkaa linkkiä ja saat kaikki tiedot ja vinkit tästä roomalaisesta liikennevälineestä.

Onko Rooman kylpylöissä pysäköintitilaa?

Näiden Rooman lämpökylpylöiden kävijöillä on pääsy parkkipaikalle, mikä auttaa nauttimaan matkasta mahdollisimman paljon. Lisäksi paikan päällä on riittävät kylpyammeet. Nykyään kylpylöissä on myös tarvittavat mukavuudet niille, jotka sinne menevät.

Olen varma, että sen jälkeen, mitä olet lukenut täältä, haluat tietää enemmän Termasista, miltä ne näyttivät muinaisina aikoina ja mitä näet niissä. Löysin videon, jossa näitä kohtia analysoidaan, ja jätän teille linkin.