Vieraile Rooman Lateraanikirkossa

Ennen Vatikaania katolisen kirkon päämaja yli vuosituhannen ajan oli Lateraanin Pyhän Johanneksen basilika. Älä missaa tätä Rooman kaupungin aarretta!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Vieraile Rooman Lateraanikirkossa

Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika | ©Nunzio D

Tiesitkö, että Lateraanin Johanneksen basilika on Rooman katedraali ja ensimmäinen kirkko, joka rakennettiin kaupunkiin jo 4. vuosisadalla? Epäilemättä yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä Roomassa, vaikkakin ehkä myös yksi tuntemattomimmista

"Ikuisen kaupungin" neljästä suuresta basilikasta tämä on tärkein, ja vielä vähän aikaa sitten kaikki paavit julistettiin täällä. Haluatko tietää, miten vierailla Pyhän Johanneksen Lateraanin basilikassa? Lue eteenpäin!

1. Miten saada lippuja Pyhän Johannes Lateranin basilikaan Roomassa?

Pyhän Johanneksen basilika Roomassa| ©Cristian Martinez
Pyhän Johanneksen basilika Roomassa| ©Cristian Martinez

Jos olet kiinnostunut pyhästä taiteesta ja haluat vierailla Roomassa ollessasi Pyhän Johanneksen Lateraanin basilikan kaltaisessa jalokivessä, olet onnekas, sillä sinun ei tarvitse ostaa lippuja, vaikka voitkin jättää lahjoituksen.

Sisäänpääsy on ilmainen (paitsi luostariin, jonka symbolinen hinta on 2 euroa), ja vaikka se on niin tärkeä temppeli katolilaisuuden historian kannalta, paradoksaalista kyllä, sisäänkäynnillä ei ole kovin paljon kävijöitä, koska se ei ole kovin tunnettu Rooman kirkkojen piirissä.

Varaa opastettu kierros roomalaisiin basilikoihin

2. Onko mahdollista vierailla Pyhän Johannes Lateranin basilikassa opastetulla kierroksella?

Basilikan sisällä| ©Leonardo
Basilikan sisällä| ©Leonardo

Opastettu kierros on vaihtoehto, jota suosittelen harkitsemaan, jotta voit tutustua syvällisesti Lateraanin Johanneksen basilikan historiaan ja sen merkitykseen katolisessa kirkossa ja paaveille, mutta myös temppelin sisätiloja koristavien taideteosten hengelliseen taustaan.

Roomassa on useita opastettuja kierroksia, joihin sisältyy Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika. Yksityisistä kierroksista, joilla saat kattavan kierroksen monumentaalisessa kompleksissa (basilika, Sancta Sanctorumin kappeli, Pyhien portaiden pyhäkkö ja luostari), laajempiin opastettuihin kierroksiin, jotka kattavat joitakin Rooman tunnetuimpia basilikoita, kuten Pyhän Johanneksen Lateraanin.

Varaa opastettu kierros roomalaisiin basilikoihin

3. Mitkä ovat Rooman Lateraanin Pyhän Johanneksen basilikan aukioloajat?

Paavin hautamuistomerkki basilikan sisällä| ©Jules
Paavin hautamuistomerkki basilikan sisällä| ©Jules

Pyhän Johannes Lateranin basilika on avoinna klo 7.00-18.30 viikon jokaisena päivänä. Jos kuitenkin haluat vierailla temppelin kauniissa keskiaikaisessa luostarissa, sinun on hyvä tietää, että se on avoinna myös joka päivä, mutta eri aikaan, kello 9.00-18.00.

Milloin mennä St. John Lateraniin?

Mikä tahansa vuodenaika on hyvä aika vierailla Roomassa ja sisällyttää Pyhän Johanneksen Lateraani kaupunkikierrokseen. Roomassa vietettävän pyhäinviikon aikana paavi kuitenkin viettää kirkossa torstain messun, joten tämä on hyvin erityinen aika vuodesta vierailla kirkossa.

Varaa opastettu kierros roomalaisiin basilikoihin

4. Kuinka kauan kestää vierailla Lateraanin Johanneksen basilikassa?

Kierros Pyhän Johanneksen Lateraanin basilikassa Roomassa| ©Raffaele Pagani
Kierros Pyhän Johanneksen Lateraanin basilikassa Roomassa| ©Raffaele Pagani

Kirkon sisätilat ovat kauniit, joten suosittelen, että käytte rauhassa tutustumassa siihen. Vähintään 1 tunti, jotta voit ihmetellä sen kokoa ja nauttia alttarin, kappelien, luostarin ja kaiken uskonnollisen taiteen kauneudesta, jolla se on koristeltu. Tämä on ainoa tapa todella kokea, millaista on astua San Juan de Letranin basilikaan.

5. Miten päästä Pyhän Johannes Lateranin basilikaan?

Näkymä Piazza di San Giovanni in Lateranolle| ©HEN-Magonza
Näkymä Piazza di San Giovanni in Lateranolle| ©HEN-Magonza

Pyhän Johannes Lateranin basilika sijaitsee aivan Rooman keskustassa, Piazza di San Giovanni in Lateranolla, 4. Sinne pääset useilla eri tavoilla. Tässä ovat suosikkini!

Mukava kävelyretki

Kävely niinkin monumentaalisessa ja muinaisessa kaupungissa kuin Rooma on ilo silmille. Siksi suosittelen kävelemään San Giovanni in Lateranon basilikaan, sillä se ei ole kaukana muista nähtävyyksistä, kuten San Clementen basilikasta (845 metriä), Colosseumista (1,3 kilometriä), Caracallan kylpylöistä (1,3 kilometriä) tai Konstantinuksen kaaresta (1,4 kilometriä).

Katsotaanpa, kauanko sinulta kestää päästä temppeliin muista suosituista nähtävyyksistä Roomassa:

  • The Basilica of San Clemente: Matka kestää noin 10 minuuttia.
  • Colosseum: Matka kestää noin 15 minuuttia.
  • Caracallan kylpylät: Siihen menee noin 20 minuuttia.
  • Konstantinuksen kaari: Matka kestää noin 20 minuuttia.

Julkisilla liikennevälineillä

Jos sinulla on kuitenkin kiire ja haluat saapua mahdollisimman pian, suosittelen metrolla (linja A, San Giovannin asema) tai bussilla (linjat 16, 81, 85, 87, 186, 650, 810 ja 850).

6. Mitä nähdä Pyhän Johannes Lateranin basilikassa?

Paavin valtaistuin Basilikassa| ©Carlos Jiménez Ruiz
Paavin valtaistuin Basilikassa| ©Carlos Jiménez Ruiz

Alkuperäinen kokonaisuus, joka muodosti San Giovanni in Lateranon kirkon, purettiin lähes kokonaan 1500-luvulla, mutta joitakin jäänteitä ja muinainen basilika (jonka arkkitehti Francesco Borromini rakensi uudelleen 1600-luvulla) onnistuivat säilymään. Mitä kirkossa voi nähdä tänään?

Basilikan sisätilat

  • Alttari: Alttarin kiven, joka sijaitsee goottilaisen baldachiinin alla, sanotaan olevan sama, jota Pyhä Pietari ja ensimmäiset paavit käyttivät messun viettämiseen. Itse asiassa vain korkein paavi voi käyttää sitä, ja siellä hän viettää messun joka torstai pyhäinpäivän aikana Roomassa.
  • Luostari: Se on 1300-luvulta peräisin oleva kosmateskityylinen luostari, joka mosaiikkeineen ja kierrepylväineen on yksi kaupungin kirkkojen kauneimmista luostareista. Sen keskellä on viehättävä 1800-luvun puutarha.
  • Corsinin kappeli: Tässä tyylikkäässä kappelissa on paavi Klemens XII:n hautamuistomerkki.
  • Giotton fresko: Fresko kuvaa paavi Bonifatius VIII:n julistusta kristinuskon ensimmäisestä riemuvuodesta vuonna 1300.
  • Goottilainen siborium: Se on yksi harvoista jäljellä olevista jäänteistä Roomassa Avignonin paavien ajalta.
  • Martin V:n hauta: Kuuluu ensimmäiselle paaville, joka palasi maanpaosta Avignonista ja käynnisti näin Rooman renessanssin. Sen pronssilaatta on Donatellon käsialaa. Basilikkaan on haudattu myös viisi muuta paavia.
  • Kattofreskot: Michelangelo suunnitteli ne, mutta ne toteutti hänen oppipoikansa Giacomo della Porta.

Basilikan ulkoasu

Obeliski Piazza di San Giovanni in Lateranon aukiolla| ©Paul
Obeliski Piazza di San Giovanni in Lateranon aukiolla| ©Paul
  • Pääjulkisivu: Se on peräisin 1700-luvulta ja on esimerkki klassistisesta barokista. Sen huipulla on useita patsaita, jotka esittävät Kristusta, Johannes Kastajaa ja Johannes evankelistaa.
  • Portit: Ne ovat peräisin Forum Romanumilta, erityisesti senaatin kuraattorilta. Borromini muokkasi niitä ja sijoitti ne tänne.
  • Obeliski: Se siirrettiin tänne Circus Maximuksesta, ja se on Rooman vanhin ja korkein.
  • Kastekirkko: Se on Rooman vanhin kastekirkko, joka rakennettiin keisari Konstantinuksen käskystä.
  • Lateraanin palatsi: Se oli paavien asuinpaikka vuosituhannen ajan Konstantinuksen ajoista 1300-luvulle asti. Nykyään se on Vatikaanin historiallinen museo ja osa Vatikaanin museoita.
  • Pyhien portaiden pyhäkkö: Sanotaan, että Pyhä Helena toi sen Roomaan 4. vuosisadalla Pyhältä maalta, ja ilmeisesti Kristus kiipesi portaita pitkin esiintyäkseen Pontius Pilatuksen edessä.
  • Sancta Sanctorumin kappeli: Kun olet noussut pyhiä portaita pitkin, pääset paavien muinaiseen yksityiseen kappeliin, joka tunnetaan nimellä Sancta Sanctorum. Sanotaan, että maailmassa ei ole mitään pyhempää paikkaa, sillä se vartioi joitakin kristinuskon kunnioitetuimpia pyhäinjäännöksiä, kuten Kristuksen Acheiropoietonin kuvaa, jota "ei ole maalattu ihmisen kädellä".

7. Joitakin vinkkejä vierailuun Pyhän Johannes Lateranin basilikassa

Pyhän Johanneksen basilika Roomassa yöllä| ©Mark CjC
Pyhän Johanneksen basilika Roomassa yöllä| ©Mark CjC

Sen lisäksi, että Rooman katedraalit ja kirkot ovat erittäin mielenkiintoisia nähtävyyksiä, joissa voit nauttia kulttuurista ja oppia taiteesta ja historiasta, ne ovat ensisijaisesti pyhiä paikkoja, joissa harjoitetaan katolista uskontoa.

Siksi Pyhän Johannes Lateranin basilikassa vieraillessasi sinun on noudatettava asianmukaista pukeutumissääntöä, joka koskee sekä miehiä että naisia. Toisin sanoen temppeliin päästäkseen on käytettävä vaatteita, jotka peittävät hartiat ja polvet, ja jos sinulla on hattu tai lippis, sinun on poistettava se.

Toinen vaihtoehto on pitää repussasi mukana suurta huivia tai huivia, joka peittää silloin paljaana olevan ruumiinosan, kuten hartiat tai jalat.

Mitä tulee valokuviin, jos haluatte ottaa valokuvia Lateraanin Johanneksen basilikassa, suosittelen kysymään ensin, voiko sisätiloissa käyttää salamaa, koska joissakin temppeleissä se ei ole sallittua taideteosten suojelemiseksi.

8. Mitkä ovat muut Rooman suuret basilikat Lateraanin Pyhän Johanneksen ohella, joissa voit vierailla?

Vatikaanin Pietarinkirkko| ©Carlos Graterol
Vatikaanin Pietarinkirkko| ©Carlos Graterol

Pyhä Johannes Lateraani on yksi Rooman neljästä suuresta basilikasta, eli paavin nimityksen mukaan katolilaisuuden tärkeimmistä temppeleistä. Siksi ne ovat vierailun arvoisia, kun olet kaupungissa, erityisesti Rooman riemuvuoden vuoksi.

Muut suuret basilikat ovat Pyhän Pietarin kirkko Vatikaanissa (pystytetty Pyhän Pietarin haudan paikalle), Pyhän Paavalin kirkko muurien ulkopuolella (pystytetty Pyhän Paavalin haudan paikalle) ja Pyhän Marian kirkko (omistettu Neitsyt Marialle "lumen ihmeen" yhteydessä).

Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkko

Se on merkittävin suurista basilikoista ja kristinuskon suurin kirkko. Paavi Julius II tilasi nykyisen basilikan keisari Konstantinuksen 4. vuosisadalla tilaaman toisen basilikan paikalle, joka oli pystyssä yli vuosituhannen ajan.

Pietarinkirkon mitat olivat niin valtavat, että sitä pidettiin mahdottomana toteuttaa. Se kesti lähes 200 vuotta, ja siihen osallistui Michelangelon, Berninin, Bramanten, Giacomo Della Portan ja Carlo Madernon kaltaisia taiteilijoita.

Sisällä on arvokkaita taideteoksia, kuten Michelangelon Pietà, Berninin Baldachin tai Arnolfo di Cambion Pyhän Pietarin patsas valtaistuimellaan. Älä jätä väliin Pietarinkirkon kupolia- näkymät Roomaan ovat henkeäsalpaavat!

  • Osoite: Piazza San Pietro, 00120. Vatikaani.
  • Miten sinne pääsee: Metro, linja A, Ottavianon asema.

Pyhä Paavali muurien ulkopuolella

Pietarinkirkon tavoin keisari Konstantinus rakennutti 4. vuosisadalla toisenkin basilikan apostoli Paavalin haudan paikalle, joka sijaitsi tuolloin aivan Rooman ulkopuolella, mistä sen nimi johtuu.

Temppelistä tuli pyhiinvaelluskohde 1. vuosisadasta lähtien, ja se kävi vähitellen liian pieneksi. Tämän vuoksi useat keisarit päättivät korvata sen suuremmalla, joka oli itse asiassa suurin Vatikaanin Pietarinkirkon rakentamiseen asti.

1800-luvulla se kärsi tuhoisasta tulipalosta, joka tuhosi suuren osan basilikasta, mutta koko maailma auttoi sen jälleenrakentamisessa lahjoituksin.

Kuriositeettina jälleenrakennustyön aikana löydettiin muinainen sarkofagi, jossa oli kaiverrus "Pyhälle Paavalille, apostolille ja marttyyrille", joka on peräisin ennen 4. vuosisataa. Vuonna 2009 sarkofagin sisällä oleville luurangon jäänteille tehtiin 14 hiilitutkimusta, joissa todettiin, että ne kuuluivat 1. ja 2. vuosisadan välisenä aikana eläneelle henkilölle, mikä vahvisti, että kyseessä oli apostoli Pyhä Paavali.

  • Osoite: Piazzale San Paolo, 1.
  • Miten sinne pääsee: Metro, linja B, Basilica San Paolon asema.

Saint Mary Major

Pyhän Marian majurin basilika| ©Pierre-Selim Huard
Pyhän Marian majurin basilika| ©Pierre-Selim Huard

Esquilinen kukkulan huipulla sijaitseva Santa Maria Maggiore on maailman ensimmäinen Neitsyt Marialle omistettu kirkko ja suurin kaikista.

Alkuperäinen kirkko on peräisin 5. vuosisadalta, mutta ajan mittaan siihen tehtiin useita muutoksia, joiden tuloksena syntyi nykyinen kirkko. Tästä syystä basilikassa on hyvin erilaisia arkkitehtonisia tyylejä (kuten sen pohjapiirustuksen paleokristillinen tyyli, sen kellotornin romaaninen tyyli ja joidenkin kappeleiden barokkityyli), mutta ne ovat kaikki harmonisesti edustettuina.

Tiesitkö, että Santa María la Mayorissa on 7. vuosisadalta lähtien säilytetty Pyhästä maasta Roomaan tuodut kuuluisat seimen pyhäinjäännökset? Löydät ne alttarin vierestä rippikammiosta.

  • Osoite: Piazza di Santa Maria Maggiore.
  • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, Termini-asema.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin