Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Vatikaanin vierailujen kesto

Jos järjestät matkaa Roomaan, älä unohda suunnitella yhtä tärkeimmistä vierailuista: vierailua Vatikaaniin. Tässä kerrotaan, kuinka paljon aikaa tarvitset tutustuaksesi taiteen ja katolilaisuuden pääkaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuuttia luettu

Vatikaanin vierailujen kesto

Pietarinkirkon sisällä | Anna Church

Voisimme viettää Roomassa vuosia, emmekä koskaan saisi sen nurkkia ja kolkkia valmiiksi. Ikuisessa kaupungissa on nimensä mukaisesti aina jotain uutta tarjottavaa. Mutta koska lomamme ja matka-aikamme eivät valitettavasti kestä ikuisesti, kerron sinulle, kuinka paljon aikaa tarvitset käymään kussakin sen tärkeimmistä kohteista, ja olen varma, että se auttaa sinua järjestämään vierailusi!

Kuinka kauan kestää käydä Vatikaanin museoissa?

Bramanten portaat, Vatikaanin museot| ©Voicu Horațiu
Bramanten portaat, Vatikaanin museot| ©Voicu Horațiu

Vatikaanin museot ovat äärettömät: siellä on tuhansia teoksia, freskoja, rintakuvia, patsaita ja gallerioita, joissa voisi viettää päiviä. Olennaisiin teoksiin tutustumiseen on kuitenkin suositeltavaa käyttää kahdesta kolmeen tuntia.

Jos ostat liput Vatikaaniin tutustuaksesi museoihin omin päin, järjestä ensin, mitkä huoneet kiinnostavat sinua eniten, jotta et vaeltele museoissa päämäärättömästi. Voit myös pyytää ovella ääniopasta, joka auttaa sinua löytämään tien. Itse suosittelen pysähtymään karttojen huoneeseen, rintakuvien huoneeseen ja ennen kaikkea Sikstuksen kappeliin.

Jos osallistut opastetulle kierrokselle Vatikaanin museoissa, Sikstuksen kappelissa ja Pietarinkirkossa, se kestää yleensä kahdesta kolmeen tuntia. Opas pysähtyy selittämään tärkeimmät huoneet ja antaa sinulle yleiskatsauksen tärkeimmistä taiteilijoista, jotka ovat osallistuneet museoiden tärkeimpien teosten luomiseen.

Varaa liput Vatikaanin museoihin jonon ohittamiseen

Kuinka paljon aikaa tarvitsen Sikstuksen kappeliin tutustumiseen?

Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel
Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel

Se on läpikuultava huone täynnä yksityiskohtia, ja jos haluat arvostaa niitä hyvin, suosittelen, että ostat lipun Sikstuksen kappeliin ja vietät siellä vähintään 20-30 minuuttia. Jos liityt Sikstuksen kappelin opastetulle kierrokselle (jota suosittelen 100-prosenttisesti nähdäksesi teokset kontekstualisoidaksesi ne), opas selittää etukäteen Michelangelon suosituimmat kappelin holvin freskot.

Muista, että kappelin sisällä ei saa puhua (eikä ottaa kuvia) ja siellä on noudatettava tiukkaa hiljaisuutta, joten oppaat antavat asiaankuuluvat selitykset ennen kierrokselle tuloa museon ovilla olevien selittävien taulujen edessä. Tämä auttaa sinua keskittymään yksityiskohtiin ja arvostamaan paikan mahtavuutta.

Varaa opastettu kierros Vatikaanin museoihin ja Sikstuksen kappeliin

Kuinka kauan kestää kiivetä Pietarinkirkon kupoliin?

Vieraile Pietarinkirkon kupoliin tutustuminen| ©Fabio Fistarol
Vieraile Pietarinkirkon kupoliin tutustuminen| ©Fabio Fistarol

Pietarinkirkon kupoliin kiipeämiseen menee vähintään puolitoista tuntia. Tähän on lisättävä myös odotusaika, kävelitpä sitten ylös kävellen tai käytitkö hissillä sitä osaa, jossa se on käytettävissä. Muista, että kupoliin haluaa nousta päivittäin paljon kävijöitä, ja jonot voivat olla pitkiä.

Muista, että tie ylös on melko kapea ja että huipulle päästyäsi haluat pysähtyä (lepäämään) ja nauttimaan Rooman upeista näkymistä, joten varaa noin 90 minuuttia aikaa nousta ylös, pysähtyä huipulle hetkeksi ja tulla takaisin alas. Ota rauhallisesti ja ajattele, että tämä on ainutlaatuinen kokemus, joka sinun on tehtävä ainakin kerran elämässäsi. Kerron siitä lisää täällä: Kiipeä Pietarinkirkon kupoliin Roomassa.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Kuinka paljon aikaa tarvitsen Pietarinkirkon kiertoajeluun?

Pietarinkirkon sisällä| ©Anna Church
Pietarinkirkon sisällä| ©Anna Church

Tarvitset Pietarinkirkon kiertämiseen 60-90 minuuttia, riippumatta siitä, teetkö sen yksin vai liitytkö opastetulle kierrokselle. Basilikan keskilaivan valtavien mittasuhteiden lisäksi löydät temppelin läpi kulkiessasi pieniä kappeleita, kuvia ja todellisia taideteoksia, kuten Michelangelon Pietàn, joka on marmoriin veistetty veistos, jonka katsomiseen käytät epäilemättä useita minuutteja, sillä se on sen arvoinen.

Kun vierailet Pietarinkirkossa, pysähdy ihailemaan valtavaa kupolia ja sen yksityiskohtia sisältä sekä jättimäistä pronssista valmistettua Baldachinusta (tai atriumia) keskellä kirkkoa. Riippuen kävijöiden määrästä sinä päivänä, he saattavat asettaa "kaistoja" muodostamaan kierroksen, mutta jos ei ole liian ruuhkaista, voit liikkua ympäriinsä kaikessa rauhassa. Huomaa myös, että jos et ole varannut opastettua kierrosta, pitkät jonot voivat kestää jopa kaksi tuntia tai enemmän.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Kuinka kauan kestää vierailu Vatikaanin nekropoliin ja kryptaan?

Pius XII:n hauta| ©Jim, the Photographer
Pius XII:n hauta| ©Jim, the Photographer

Vatikaanin hautausmaalla vierailun on aina tapahduttava Vatikaanin virallisen oppaan seurassa, ja se kestää aina 90 minuuttia. Se on täydellinen aika tutustua gallerioihin ja ymmärtää paavien hautausten historiaa ja rituaaleja.

Paikka on melko kapea ja sitä pidetään hyvin arkaluonteisena pyhänä paikkana, jonka säilyttäminen on Vatikaanin virkamiehille tärkeää, joten sinulla ei ole mahdollisuutta kuljeskella alueella kaikessa rauhassa eikä sinulla ole vapaa-aikaa tämän Vatikaanin nekropoliin ja krypteihin tehdyn vierailun aikana.

Varaa vierailusi Pietarinkirkkoon, krypteihin ja kupoliin

Kuinka kauan minulla kestää tutustua Pietarinaukiolle?

Yksityiskohta Pietarinaukion pylväskäytävästä.| ©Patrick Schneider
Yksityiskohta Pietarinaukion pylväskäytävästä.| ©Patrick Schneider

Pietarinaukiolle on vapaa pääsy, eikä sisällä oleskeluaikaa ole rajoitettu. Itse suosittelen viettämään siellä tunnin, kiertämään pyöreän pylväskäytävän, ihailemaan keskeisen obeliskin yksityiskohtia ja sitä vartioivia suihkulähteitä.

En sulkisi pois sitäkään, että ostaisit jäätelön ja söisit sen istuen upeiden pylväiden alla samalla, kun mietit San Pedron julkisivua. Voit myös pitää tauon ennen tai jälkeen intensiivisen vierailun basilikassa tai museoissa.

Muista, että jos et ole varannut kierrosta Pietarinkirkkoon, joudut jonottamaan sisäänpääsyä keskellä aukiota sijaitsevaan kirkkoon, mikä voi kestää jopa kaksi tuntia, joten ehdit nähdä sen (vaikka jonotuspaikaltasi!).

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja Pietarinkirkon aukiolle

Kuinka kauan sunnuntainen paavin audienssi kestää?

Paavi Franciscus sunnuntaiaudienssin aikana| ©RDMBP
Paavi Franciscus sunnuntaiaudienssin aikana| ©RDMBP

Paavin audienssi kestää yleensä alle tunnin. Paavi menee ulos tervehtimään pyhiinvaeltajia eri seurakunnista, jotka kokoontuvat Pietarinaukiolle kuulemaan hänen siunaustaan. Audienssin aikana hän yleensä lukee evankeliumin ja tervehtii paikalla kyseisenä päivänä olevia uskonnollisia ryhmiä.

Tavallisesti paavin audienssille varaamastasi lipusta huolimatta sinun on saavuttava paikalle hyvissä ajoin ennen audienssia saadaksesi hyvän paikan (vaikka yleensä on näytöt, joista näet sen isommin), joten varaudu käyttämään pari tuntia sunnuntaiaamuna. Lisätietoja saat oppaastani siitä, miten seurata paavin audienssi Vatikaanissa.

Varaa liput paavin audienssille

Kuinka paljon aikaa minun pitäisi viettää Vatikaanissa yhteensä?

Näkymä Vatikaaniin| ©Szabolcs Toth
Näkymä Vatikaaniin| ©Szabolcs Toth

Jos olet ensimmäistä kertaa Vatikaanissa ja haluat käydä ainakin museoissa, Sikstuksen kappelissa ja Pietarinkirkossa, tarvitset vähintään puoli päivää (voit käydä aamulla tai iltapäivällä). Välttääksesi tarpeettoman pitkät vierailut, suunnittele etukäteen ja varaa liput etukäteen: vältät pitkät jonot ja pääset museoihin ja basilikaan levänneempänä.

Jos haluat peruskäyntien lisäksi täydentää Vatikaanikokemustasi käymällä kupolissa tai opastetulla kierroksella hautausmaalla, suosittelen, että varaat Vatikaanissa kokonaisen päivän, jotta sinun ei tarvitse kiirehtiä ja voit nauttia jokaisesta vierailusta täysillä.

Varaa liput Vatikaanin museoihin