10 vinkkiä Colosseumissa vierailuun

Jos tiedät jo, että Colosseum on ehdoton nähtävyys Rooman-matkallasi, ota huomioon nämä vinkit, jotta saat siitä kaiken irti.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minuuttia luettu

10 vinkkiä Colosseumissa vierailuun

Näkymät Colosseumille | Den Harrson

Colosseum on yksi maailman suosituimmista nähtävyyksistä. Vuosisata toisensa jälkeen se vangitsee edelleen miljoonien Roomaan tulevien vierailijoiden katseet, jotka tulevat Roomaan ajatuksenaan kuljeskella muinaisen Rooman jäännösten läpi.

Vierailu ei tuota kenellekään pettymystä, mutta kuten missä tahansa tuhansia turisteja houkuttelevassa paikassa, myös siinä on omat juonenkäänteensä. Kerron niistä tässä, jotta vierailusi olisi miellyttävämpi.

.

1. Osta liput netistä ja etukäteen, jotta vältyt jonoilta

Vältä jonot ja väkijoukot| ©Alexander Savin
Vältä jonot ja väkijoukot| ©Alexander Savin

Nyt sinun pitäisi jo tietää, että mihin tahansa Rooman nähtävyyteen liittyy pitkiä tunteja auringossa, jotta saat himoitut liput. Perusneuvo, jonka voin antaa, on ostaa liput Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle etukäteen, ja jos voit, varaa opastettu kierros Colosseumille, koska se on sen arvoinen.

Esimerkiksi Helloticketissä voit valita erityyppisiä lippuja (opastetulla kierroksella tai ilman, areenalle pääsyllä tai ilman jne.), ja sinulla on myös oikeus hyvitykseen, jos joudut perumaan kierroksen tai lipun ennakoimattoman tapahtuman vuoksi. Tässä on lisätietoja Colosseumin lipuista.

Lipunmyyntitiskit ovat täynnä, ja vaarana on, että liput lopp uvat sille päivälle ja kellonajalle, jolloin haluat vierailla Colosseumissa, tai että astut amfiteatteriin jo väsyneenä ja uupuneena pitkän auringossa jonottamisen jälkeen. Lisäksi hinnat ovat samat kuin verkkosivustolla, joten et saa mitään alennuksia tai erikoistarjouksia, kun ostat lippusi lippukassasta.

Varaa liput Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

2. Valitse opastettu kierros, joka on aina parempi kuin vierailu omin päin

Opastettu kierros Colosseumissa| ©Mario Sánchez Prada
Opastettu kierros Colosseumissa| ©Mario Sánchez Prada

Colosseumilla ei ole vain paljon nähtävää, vaan sillä on myös uskomaton historia täynnä anekdootteja, legendoja ja asiayhteyksiä, jotka saavat sinut uppoutumaan sisällä käytyihin eeppisiin taisteluihin. Lisäksi Colosseumin opastettu kierros sekä Colosseumin liput sisältävät myös vierailun Forum Romanumille ja Palatinuksen kukkulalle.

Usko minua, jos vierailet siellä vain omin päin, menetät suuren osan jännityksestä ja lähdet sieltä tunteella, että olet nähnyt kiehtovan Colosseumin, mutta et oikeastaan ymmärrä sen asiayhteyttä ja Forum Romanumin raunioiden viehätystä.

Asiantunteva opas auttaa sinua uppoutumaan yhden maailman jännittävimmän paikan historiaan. Jos aiot käydä Colosseumilla vain kerran elämässäsi, älä epäröi ja liity opastetulle kierrokselle. Voit lukea lisää Colosseumin opastetuista kierroksista tästä artikkelista.

Varaa vierailu Colosseumiin, Forumiin ja Palatinuksen kukkulalle

3. Älä epäröi vierailla Colosseumin areenalla

Colosseumin areena| ©Henry Paul
Colosseumin areena| ©Henry Paul

Colosseumissa on olennainen osa, jonka monet jättävät näkemättä yksinkertaisesti siksi, etteivät he edes tiedä sen olevan avoinna vierailijoille. Suuri osa Colosseumilla käytyjen taistelujen historiasta liittyy tiukasti sen maanalaisiin käytäviin, areenaan ja kuuluisaan gladiaattoriporttiin, jonka kautta Colosseumilla taistelemaan lähteneet tekivät voittoisan sisääntulonsa.

Jos haluat osallistua opastetulle kierrokselle Colosseumiin, voit varata Colosseumin areenan ja Forum Romanumin kierroksen, joka vie sinut katsomaan maailman kuuluisimman amfiteatterin Gladiaattoriporttia. Jos Colosseumin vierailu ei olisi ollut tarpeeksi mielenkiintoinen, tämä lisää ainutlaatuisen lisän- kamera valmiiksi!

Varaa vierailu Colosseumin areenalle

4. Suojaudu kuumuudelta: ota mukaan vettä, hattu ja aurinkovoidetta

Älä unohda suojata itseäsi auringolta.| ©Juliana Malta
Älä unohda suojata itseäsi auringolta.| ©Juliana Malta

Vaikka et olisikaan Roomassa keskellä kesää, muista, että Colosseumin ja Forum Romanumin ympäristössä lämpötila on aina hieman korkeampi kuin muualla kaupungissa. Mukulakivet ja puiden ja varjojen puuttuminen edistävät osaltaan tätä tukahduttavaa tunnetta.

Tästä syystä on parasta varautua hyvin: ota mukavien kenkien lisäksi mukaan vettä, peitä pääsi lippiksellä tai hatulla äläkä epäröi laittaa aurinkovoidetta. Voit myös varata liput Colosseumiin ja välttää pitkät jonot sisäänkäynnillä.

Päivän päätteeksi on melko tavallista nähdä useampi kuin yksi täysin palanut turisti. Jos et halua kantaa painoa, Colosseumin ympärillä on myös kojuja, joissa myydään juomia ja jäätelöä. Ja jos matkustat Roomaan lasten kanssa, sinun on hyvä tietää, että jotkut vierailut vaativat ylimääräistä suunnittelua. Tässä on artikkeli siitä, miten Colosseumissa voi vierailla lasten kanssa.

Varaa liput Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

5. Vältä yleisiä vapaapäiviä ja viikonloppuja

Colosseum, jossa on paljon kävijöitä| ©Denis Simonet
Colosseum, jossa on paljon kävijöitä| ©Denis Simonet

Tämä ei ole aina mahdollista, mutta jos vierailet Roomassa useita päiviä, yritä välttää lauantaita ja sunnuntaita, jolloin alueella on eniten väkeä.

Sama pätee juhlapyhiin: silloin on paljon enemmän kotimaan matkailua, suuria matkustajaryhmiä, risteilyalusten matkustajia, jotka pysähtyvät pakolliselle Colosseum-vierailulle... Jos haluat hieman rauhallisempaa ja rennompaa tunnelmaa, kannattaa varata liput Colosseumiin arkipäivänä.

Varaa liput Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

6. Hyödynnä sunnuntaisin tilaisuus kiertää alueella

Via del Fori Imperialin kävelykatu| ©Stefano Costantini
Via del Fori Imperialin kävelykatu| ©Stefano Costantini

Kannattaa tietää, että sunnuntaisin suuri osa Colosseumin ja Forum Romanumin ympäristöstä (erityisesti Piazza Venezia -aukiolta alkaen) on kävelykatu, ja tuhannet vierailijat ja roomalaiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja kävelevät alueella.

Tämä antaa sille ihanan viehätyksen, ja suosittelen 100-prosenttisesti kävelemään, mutta väkijoukon vuoksi sunnuntait eivät ole paras päivä hyödyntää Colosseum-lippuja.

Silloin näkee kokonaisia perheitä, ja se on loistava hetki ottaa valokuvia ja ottaa päivä rennosti kävelläkseen ympäri tätä liikennettä vailla olevaa osaa Roomaa (arkisin autot ajavat täällä kovaa vauhtia, joten näkymät eivät ole yhtä nautinnollisia).

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

7. Etsi parhaat näkymät Montin portailta tai Campidoglion kukkulalta

Via del Fori Imperiali on kävelykatu.| ©Bert Kaufmann
Via del Fori Imperiali on kävelykatu.| ©Bert Kaufmann

Colosseum on sisältä vaikuttava: se on luultavasti yksi sydäntäsärkevimmistä nähtävyyksistä ja yksi parhaista muistoista, joita viet Rooman-matkaltasi.

Mutta on totta, että sen ympäristö, Forum Romanum, riemukaari ja jäljellä olevat muinaisen Rooman jäännökset tekevät siitä vieläkin erikoisemman. Jos haluat näkymät koko arkeologiselle alueelle, suosittelen nousemaan Campidoglio-kukkulalle (jossa sijaitsevat Capitoliiniset museot) ja lähtemään alas yhtä merkittyjä kävelyteitä pitkin, jotka johtavat osaan Forumia. Näkymät ovat upeat.

Jos haluat vangita Colosseumin täydessä loistossaan eikä sinun tarvitse taistella kamerasi kanssa, koska sen valtavat mittasuhteet eivät mahdu kuvaan, Montin kaupunginosaan johtavat portaat tarjoavat täydellisen panoraamanäkymän. Siellä on alueita, joissa on kaiteet, luiskat ja portaat, jotka antavat sinulle täydellisen kuvakulman. Muista kävellä tällä alueella Colosseumin opastetun kierroksen jälkeen...

Varaa liput Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

8. Älä lankea turistien ruoka-ansoihin

Maista roomalaista pizzaa| ©Inna Podolska
Maista roomalaista pizzaa| ©Inna Podolska

Syöminen Colosseumin lähellä voi olla ilo.... tai painajainen. Riippuen siitä, kuinka onnekas olet tai kuinka hyvin osaat etsiä hyvän paikan etukäteen. Koska meillä ei aina ole aikaa varata, etsiä, vertailla ja katsoa eri ravintoloiden ruokalistoja, tässä on lista minusta parhaista ruokapaikoista Colosseumin lähellä.

Menitpä sitten aamulla, iltapäivällä tai illalla, löydät täydellisen paikan, jossa voit nauttia hyvän pizzan, perinteisen italialaisen pastan, gelaton tai vaikka cocktailin parhaiden näköalojen äärellä. Ota huomioon ja nauti!

Muista myös, että toinen mielenkiintoinen suunnitelma matkallesi on varata gastronominen kiertoajelu Roomassa, jotta et missaa yhtään maan kulinaarista erikoisuutta.

Varaa gastronominen kierros Roomassa

9. Varo taskuvarkaita

Ole varovainen väkijoukoissa| ©Matthew Waring
Ole varovainen väkijoukoissa| ©Matthew Waring

Rooma on yleisesti ottaen erittäin turvallinen kaupunki, eikä sinulla ole mitään ongelmia vierailla siellä. Yleinen suositus tälle alueelle on kuitenkin se, että koska Colosseumilla on paljon turisteja, jotka keskittyvät enemmän muistomerkkeihin kuin omaisuuteensa, taskuvarkaita saattaa olla liikkeellä.

Laita lompakkosi ja asiakirjasi turvalliseen paikkaan (vältä arvoesineitä täynnä olevia reppuja), niin sinun ei tarvitse huolehtia mistään muusta kuin siitä, että voit nauttia Colosseumissa vierailustasi. Jos olet kävellen liikkeellä, noudata samoja varotoimia, sillä paikan kauneus saa sinut todennäköisesti lumoutumaan, ja on normaalia, että annat varoittelun laantua.

Muuten, jos tarvitset lisätietoja siitä , miten pääset Colosseumille, jätän artikkelissani sinulle parhaat vinkit julkisen liikenteen käyttöön, mitkä ovat parhaat reitit kävelyyn tai jopa pyöräilyyn.

Varaa liput Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

10. Yritä aina mennä heti aamulla

Colosseum aamun valossa| ©Jorge Fernández Salas
Colosseum aamun valossa| ©Jorge Fernández Salas

Varsinkin jos sinulla ei ole Colosseumin lippuja ostettuna kotoa, kannattaa suunnata Colosseumille heti aamulla. Sen lisäksi, että vältyt suurilta turistiryhmien väkijoukoilta, lippukopeissa on yleensä lyhyemmät jonot.

Se on myös hyvä tapa välttää keskipäivää, jolloin aurinko ei ole vielä liian korkealla ja voimakas ja Colosseumin vierailu on siedettävämpi. Yritä käydä ensin Colosseumissa (se täyttyy yleensä ensin) ja käy sitten Forum Romanumissa.

Sitten sinulla on loppupäivä aikaa istuskella ja syödä lounasta terassilla ja ladata akkuja, jotta voit jatkaa kävelyä Roomassa iltapäivällä. Muuten, jos olet sellainen ihminen, joka menee Colosseumille hetken mielijohteesta ilman lippuja, Roman Forumin lippukassalla on yleensä lyhyempi jono kuin amfiteatterissa (ja hinnat, hinnat ja liput ovat samat molemmissa paikoissa).

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle