Pyhä viikko Lissabon

Pääsiäisenä Lissabonissa on monia mielenkiintoisia aktiviteetteja sekä paikallisille että turisteille. Suosittelen tätä matkakohdetta tähän vuodenaikaan monista syistä, joihin tutustut tämän julkaisun aikana.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

7 minuuttia luettu

Pyhä viikko Lissabon

Lissabon | ©Patrick Nouhailler

Lissabon on yksi Euroopan monipuolisimmista ja kiinnostavimmista kaupungeista, ja se on epäilemättä ollut espanjalaisten suosima matkailukohde jo vuosikymmeniä. Samaan aikaan osa parhaista asioista, joita Lissabonissa voi tehdä, tapahtuu pääsiäisenä.

Suosittelen siis, että jatkat tämän postauksen lukemista, jonka olen laatinut sinulle, sillä näin saat selville, mitä aktiviteetteja voit tehdä, jos päätät viettää osan pääsiäisestä Portugalin pääkaupungissa. Lisäksi näiden tietojen ansiosta voit nauttia paremmasta matkailusuunnittelusta, joka helpottaa huomattavasti matkasi nauttimista.

1. Osallistu pääsiäissunnuntain messuun Lissabonin Sé-katedraalissa

Sé de Lisboa| ©Vitor Oliveira
Sé de Lisboa| ©Vitor Oliveira

Yksi pääsiäisen erityispiirre Lissabonissa on, että kulkueet eivät ole niin yleisiä kaikkialla kaupungissa kuin muissa Iberian niemimaan kaupungeissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tällä viikolla olisi tärkeitä uskonnollisia perinteitä, ja yksi niistä on kuuluisa pääsiäispäivän messu pääsiäissunnuntaiaamuna.

Useimmilla kaupungin katolisilla ja ortodoksisilla kirkoilla on omat versionsa tästä uskonnollisesta tapahtumasta, mutta yksi tärkeimmistä ja tietämisen arvoisimmista on Sé de Lisboa-kirkossa järjestettävä tapahtuma.

Paikalle sinänsä on ominaista, että se on kaupungin vanhin kirkko ja että se on historiansa aikana selvinnyt useista muutostöistä ja useista maanjäristyksistä. Sen strateginen sijainti kaupungin keskustassa on toinen tärkeä seikka, joka kannattaa ottaa huomioon, kun harkitsee vierailua pyhäinviikolla. Voisit hyvin osallistua pääsiäismessuun ja sen jälkeen nauttia kyydeistä yhdellä Lissabonin parhaista kiertoajelubusseista.

. Tämä on suositeltavaa, kun tiedetään, että liikenne on tänä päivänä vähäisintä koko viikon aikana, koska kyseessä on pyhäpäivä, jolloin monet paikalliset perheet päättävät jäädä kotiin. Kannattaa myös tietää, että tämän katedraalin sijainti Alfaman kaupunginosassa voi auttaa pääsiäissunnuntaitasi saamaan suoran yhteyden yhden kaupungin vanhimman alueen uskonnolliseen menneisyyteen.

Varaa 48 tunnin bussikierros Lissabonissa

2. Mene Jerónimosin luostariin

Jerónimosin luostarin sisätilat| ©Nicolas Vollmer
Jerónimosin luostarin sisätilat| ©Nicolas Vollmer

Toisaalta Lissabon on kaupunki, joka on täynnä mielenkiintoisia kirkkoja, ja monissa niistä kannattaa vierailla riippumatta siitä, oletko uskonnollisesti motivoitunut vai et. Yksi tällainen paikka on Hieronymitesin luostari, ja se on pohjimmiltaan katolisen kirkon omist uksessa ollut rakennus, jossa nykyään toimii kaupungin meri- ja arkeologinen museo.

Tämän luostarin arkkitehtoninen tyyli on manuelilainen, ja sillä on niin suuri merkitys Portugalin historian ja länsimaisen kulttuurin kannalta, että se on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Paikka tunnetaan myös siitä, että se sijaitsee lähellä kuuluisaa Betlehemin tornia ja löytöjen muistomerkkiä, jotka yhdessä symboloivat portugalilaisten tutkimusmatkojen kulta-aikaa, jolla oli keskeinen rooli Euroopan ja muun maailman merenkulkuyhteyksissä.

Se, että tämä rakennus rakennettiin Pyhän Hieronymuksen uskonnolliselle ritarikunnalle ja että se sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla Betlehemin kaupunginosassa, ovat tosiasioita, jotka tekevät siitä suunnitelman, jota ei kannata jättää väliin pääsiäisenä. Kannattaa myös tietää, että se on yksi parhaista asioista, joita voi tehdä jouluna Lissabonissa, sillä tällä alueella on kaikki matkailupalvelut kyseiseen vuodenaikaan.

Varaa liput Jerónimosin luostariin

3. Nauti pääsiäisviikosta portugalilaisen nuorison tyyliin.

Baari Lissabonissa| ©Vitor Oliveira
Baari Lissabonissa| ©Vitor Oliveira

Yksi pyhäinviikon kohokohdista Lissabonissa ja koko Portugalissa on se, että juhliminen baareissa ja yökerhoissa jatkuu pyhäin keskiviikon puolivälistä pääsiäissunnuntain yöhön. Tämä liittyy siihen, että tämä viikko on monille yliopisto-opiskelijoille, sekä espanjalaisille että portugalilaisille, vuoden ensimmäinen tilaisuus nauttia hyvästä säästä pitkänä viikonloppuna.

Olipa siis ikäsi tai matkasi tyyppi millainen tahansa, on silti suositeltavaa lähteä parille drinkille johonkin Lissabonin yöelämän alueista. Bairro Alto on kaikenlaisten elämysten alue, sillä sieltä löytyy kaikkea tyylikkäistä ravintoloista yökerhoihin, jotka ovat auki aamuun asti. Santa Catalinan alue ja erityisesti sen näköalapaikan ympärillä oleva alue on toinen Semana Santa -yöelämän pakollinen kohde.

Jos haluat viettää teollisen ja vaihtoehtoisen tyylin yön, on myös Doças de Alcântara, joka on ihanteellinen paikka niille, jotka ovat hieman kauempana Lissabonin keskustasta ja yöpyvät luultavasti 25 de Abril -sillan lähellä.

Oli miten oli, ruokailu parin drinkin äärellä on yksi parhaista asioista, joita Lissabonissa voi tehdä iltaisin, ja pääsiäinen on yksi vuoden parhaista ajankohdista kokea elämäntyyli, joka määrittelee tätä kaupunkia auringon laskettua.

4. Tutustu kauden taidenäyttelyihin

Berardo-museo| ©Metro Centric
Berardo-museo| ©Metro Centric

Koska turistien virta pääsiäisviikolla Lissabonissa on niin merkittävä, on loogista ymmärtää, että kaupungin taide- ja kulttuurimaailma käyttää tilaisuutta hyväkseen ja pidentää useimpien museoiden aukioloaikoja, jotta suurempi määrä ihmisiä voi tutustua niiden pysyviin kokoelmiin. Itse asiassa on varsin tavallista, että useissa kaupungin taide- ja historiallisissa museoissa on tilapäisnäyttelyitä pääsiäisviikolla, koska näissä paikoissa vierailee enemmän ihmisiä.

Museoita, jotka ansaitsevat tulla tunnetuiksi, on lukematon määrä, mutta niiden joukossa on Berardo Collection -museo, jossa on useita pysyviä näyttelyitä, jotka edustavat erittäin hyvin portugalilaista nykytaidetta ja nykytaidetta. Sekä taiteen, arkkitehtuurin ja teknologian museo, joka tunnetaan lyhenteellä MAAT. Jälkimmäinen erottuu vaikuttavasta rakenteestaan, jonka päämaja vihittiin käyttöön vuonna 2016. Se on ikoninen myös siksi, että se sijaitsee aivan sähkömuseon vieressä, joka sijaitsee entisessä höyrytehtaassa Belémin kaupunginosassa.

Jos siis pääsiäisen keskellä tapahtuvan vierailusi pituus antaa sinulle mahdollisuuden nauttia kaupungin museoista, tätä tilaisuutta et voi jättää väliin. Varsinkin kun tiedät, että nämä kulttuurilaitokset kuuluvat Lissabonin keskustan sekä tätä kaupunginosaa lähempänä sijaitsevien kaupunginosien parhaimpiin nähtävyyksiin.

5. Mene pääsiäissunnuntaina Oseanariumiin

Lissabonin Oseanarium| ©Enrico Strocchi
Lissabonin Oseanarium| ©Enrico Strocchi

Pääsiäissunnuntai on Lissabonissa yleensä hyvin hiljainen päivä, sillä paikalliset perheet käyttävät yleensä tätä vapaapäivää hyväkseen ja pysyttelevät kotona tai nauttivat kaupungin ilmaisista julkisista tiloista. On myös tavallista, että monet ihmiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen vierailemalla paikoissa, jotka eivät ole heille tuttuja yhteisössä, ja siksi yksi pääsiäissunnuntain suosikkisuunnitelmista on yleensä vierailu Lissabonin oseanariumissa.

Tämä paikka ei ole mitään muuta eikä vähempää kuin kaupungin akvaario, ja se erottuu edukseen melko modernina paikkana, joka sijaitsee Tajo-joen rannalla ja jossa on valtamerellisiä elinympäristöjä, joiden avulla he voivat hoitaa haita, pingviinejä ja trooppisia kaloja. Tämä akvaario sijaitsee Lissabonin pohjoisosassa, ja siksi tämän sunnuntain omistaminen sille on myös erinomainen tapa tutustua tämän kaupunginosan asuinalueisiin.

Itse asiassa tämä akvaario, joka on Euroopan toiseksi suurin, on yksi parhaista asioista, joita voi tehdä talvella Lissabonissa. Tämä johtuu siitä, että se on loistava tapa paeta tämän vuodenajan melko kylmiä lämpötiloja. Se on siis hyvä viihdevaihtoehto, jos pääsiäinen sattuu olemaan odotettua pilvisempi.

Varaa liput Lissabonin oseanariumiin

6. Älä epäröi lähteä kuuntelemaan fado-musiikkia kaupungilla

Fadon kuunteleminen| ©Javi
Fadon kuunteleminen| ©Javi

Fado on portugalilainen musiikkilaji, jolle on ominaista melko urbaani kansanlaulu, joka kertoo melankoliasta, nostalgiasta ja vaatimattomilla, teollisilla asuinalueilla kasvamisen arkikokemuksesta. Sillä on hyvin merkittävä kulttuurinen merkitys Lissabonille, sillä historioitsijat uskovat sen saaneen alkunsa sataman ympärillä sijaitsevista asuinalueista. Nykyään se on yksi kaupungin tärkeimmistä matkailunähtävyyksistä ja Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kohde.

Erityisesti pääsiäisenä fadokonsertit ovat hyvin suosittuja kaupungin perinteisissä baareissa, koska turistit virtaavat runsaasti näinä kevätpäivinä, aivan kuten kesäkaudella. Erinomainen tapa tutustua tämän kaupungin historiaan pääsiäisen kaltaisena omalaatuisena ja pohdiskelevana ajankohtana on siis osallistua Lissabonin fadokonsertteihin.

Suosittelen valitsemaan jonkin niistä vaihtoehdoista, joissa tarjoiluun sisältyy illallinen. Erityisesti siksi, että sinulla on myös mahdollisuus tutustua tyypilliseen portugalilaiseen gastronomiaan samalla kun nautit musiikista, joka käsittelee teemoja, jotka liittyvät läheisesti turhautumiseen tai uskonnolliseen arvostukseen, joka voi liittyä pääsiäiseen.

Varaa liput fadokonserttiin Lissabonissa

7. Nauti portugalilaisista merenelävistä ja kalasta

Grillattuja sardiineja Lissabonissa| ©Theo K
Grillattuja sardiineja Lissabonissa| ©Theo K

Paastonaika ja sen aiheuttama lihankulutuksen rajoittaminen on vuosisatojen kuluessa mahdollistanut Lissabonissa tälle vuodenajalle ominaisten reseptien luomisen, jotka usein kiehtovat turisteja, jotka nykyään tulevat kaupunkiin etsimään mereneläviä. Voit nauttia näitä edustavia ruokia koko viikon ajan, ja useimmissa niistä on yleensä pääainesosana turska, joka on Portugalin kulinaarisen maailman suosikkiruoka.

Cataplana on toinen tyypillinen kalasta ja merenelävistä valmistettu resepti, joka määrittelee pääsiäisen ja sitä edeltävät paastokuukaudet. Polvo à Lageiro on toinen gastronominen aarre, joka kannattaa tuntea, ja se koostuu pohjimmiltaan mustekalasta, joka ensin keitetään ja sitten paistetaan perunoiden kanssa. Se maustetaan mausteilla, oliiviöljyllä ja runsaalla korianterilla.

On hyvä tietää, että myös grillatut sardiinit ovat tyypillinen pääsiäisateria sekä Lissabonissa että Portossa. Oli miten oli, Lissabonin parhaat gastronomiset matkat voivat kuitenkin olla erinomainen vaihtoehto, jonka avulla voit palata kotiin tietäen suurimman osan Portugalin pääkaupungin pääsiäisen tyypillisistä mauista.

8. Käy ostoksilla pyhälauantaina Feira da Ladrassa

Ladra-messut| ©Shadowgate
Ladra-messut| ©Shadowgate

Erityisesti pääsiäisenä yhdellä kaupungin kuuluisista ulkoilmamarkkinoista on yksi monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista tapahtumista, mikä johtuu turistien tulvan aiheuttamasta kysynnästä tällä viikolla. Tarkoitan Feria da Ladraa, ja se on pohjimmiltaan antiikki- ja käytettyjen vaatteiden markkinat, jotka järjestetään Campo de Santa Claran varrella aamuyhdeksän ja kuuden välillä illalla.

Tapahtuma järjestetään useimpina lauantaipäivinä vuodessa, ja erityisesti pääsiäislauantaina tuotetarjonta kaksinkertaistuu, koska silloin ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita ostamaan koristeellisia antiikkiesineitä kotiinsa. Sen lisäksi, että kyseessä on tällainen matkailullinen vuodenaika, kaupungin asukkaat käyttävät pyhäpäivää hyväkseen nauttiakseen näistä erityisistä paikoista, joita heidän kaupungillaan on tarjota.

Vierailu tässä osassa pääkaupunkia ei siis kannata jättää väliin nelipäiväiseltä Lissabonin-matkaltasi, vaikka se on mahdollista vain, jos vierailusi osuu pyhäinviikon viimeisiin päiviin, sillä kyseessä ovat lauantaimarkkinat. Huomaa, että tämän kaupunkimarkkinoiden läheisyys kansalliseen Pantheoniin ja Santa Apolonian rautatieasemaan on jotain, jota sinun kannattaa hyödyntää, jos olet kiinnostunut tutustumaan Lissabonin kauneimpiin alueisiin.

9. Nauti mukavasta kevätsäästä Tapada das Necessidadesissa

Tapada das Necessidades| ©Vitor Oliveira
Tapada das Necessidades| ©Vitor Oliveira

Portugalin pääkaupunki on täynnä julkisia puistoja, jotka tarjoavat mukavan tauon sen jyrkkien ja kapeiden katujen kävelyn jälkeen. Tapada das Necessidades on yksi tällainen paikka. Se on Alcântaran satamien lähellä sijaitseva puisto, joka erottuu maisemiensa kauneudesta sekä erinomaisesta näkymästä Tajo-joelle. Puiston sisällä on kuuluisa ankkalampi sekä kaktuspuutarha. Tämä paikka on jopa monille paikallisille tuntematon.

Niinpä tämä paikka, jolla on niin erikoinen kauneus, voi olla erinomainen vaihtoehto viihdykkeeksi pääsiäisvierailunne aikana Lissabonissa. Erityisesti siksi, että se sijaitsee turvallisella alueella, joka on lähellä nähtävyyksiä ja antaa sinulle mahdollisuuden levätä pitkistä kävelyistä luonnon ympäröimänä.

Itse asiassa tällainen suunnitelma on yksi parhaista asioista, joita voit tehdä Lissabonissa lasten kanssa. Tietäen, että tämä on tila, jossa pikkuiset voivat juosta vapaasti ja pitää hauskaa, ja sitten jatkaa matkaohjelmaan tutustumaan museoihin ja historialliseen perintöön yhdessä Euroopan kiehtovimmista kaupungeista.

10. Tee retki kaupungin ulkopuolelle, jos sinulla on aikaa

Braga| ©Donald Judge
Braga| ©Donald Judge

Jos matkasi Lissaboniin pyhäinviikolla on tarpeeksi pitkä, jotta voit tehdä päiväretken kaupungin ulkopuolelle, sinun kannattaa ottaa siitä kaikki irti tekemällä retki jompaankumpaan Portugalin katolisuuden historian kahdesta tärkeimmästä paikasta.

Braga

Braga on yksi Portugalin vanhimmista kaupungeista, ja se sijaitsee maan pohjoisosassa. Kymmenen tunnin retkellä sinulla on tilaisuus vierailla tämän kaupungin eri kirkoissa. Kaupunki tunnetaan Portugalissa maan uskonnollisena pääkaupunkina, koska sen historia on suorassa yhteydessä katolilaisuuden leviämiseen jo useita vuosisatoja ennen keskiaikaa.

Fátima

Fátima on pikkukaupunki, joka on suosittu pyhiinvaelluskohde pyhäinviikolla, koska siellä on kuuluisa Fátiman pyhäkkö, joka on omistettu tälle portugalilaisen katolisuuden neitsyelle. Lissabonista Fátimaan pääsee eri tavoin, mutta opastettu kiertomatka on paras vaihtoehto, koska sen avulla voit tutustua paikkaa lähimpänä oleviin kyliin.

Varaa retki Fátimaan, Nazaréen ja Óbidosiin Lissabonista