Pariisin parhaat joulumarkkinat

Joulusesongin aikana Pariisi on täynnä joulumarkkinoita, joilla voit tuntea itsesi jälleen lapseksi ja nauttia ruoasta, tarjonnasta ja koristeista. Jos et ole varma, millä niistä kannattaa käydä, tässä on lyhyt luettelo mielenkiintoisimmista.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

Pariisin parhaat joulumarkkinat

Joulumarkkinat | ©Mateusz Dach

Pariisi muuttuu joulun aikaan. Pariisin nähtävyyksien ja aktiviteettien lisäksi Pariisissa on katuvaloja, näyteikkunoiden koristeita, luistelukenttiä ja tietysti ihania joulumarkkinoita Jardin des Tuileries'sta St Germain des Prés'n joulumarkkinoihin.

Jos suunnittelet matkaa Ranskan pääkaupunkiin tähän aikaan vuodesta, matkustitpa sitten lasten kanssa, pariskuntana tai jopa yksin, et voi jättää väliin käyntiä jollakin näistä markkinoista. Pääset täysin joulun tunnelmaan ja nautit tunnelmasta samalla kun siemailet virkistävää glögiä.

1. Joulun taikaa - Tuileriesin puutarha

Joulumarkkinat Tuileries-puutarhassa| ©Sortiraparis
Joulumarkkinat Tuileries-puutarhassa| ©Sortiraparis

Nämä joulumarkkinat sijaitsevat Tuileries-puutarhassa, joka on yksi kaupungin kauneimmista puutarhoista, ja niiden sijainti tekee niistä joulun aikaan Pariisissa vieraileville pakollisen vierailukohteen.

Tuhannet pariisilaiset ja turistit saapuvat vuosittain näille markkinoille, jotka sijaitsevat Place de la Concorde -aukion ja Louvren museon puolivälissä. Se koostuu yli 200 majasta, jotka tarjoavat ranskalaisen ruokakulttuurin parhaita paloja ja koriste-esineitä juhlallisessa ilmapiirissä.

Jos menet näille markkinoille, varsinkin kun olet viettänyt päivän Ranskan pääkaupungin parhaissa museoissa tai muissa nähtävyyksissä vierailemisen jälkeen, et voi jättää väliin Vin Chaut'ta, joka on Ranskassa kuumalla mausteella maustetulle viinille annettu nimi. Kannattaa myös ostaa kastanjoita (marrons) tai Galette des Roi, joka vastaa Kolmen kuninkaan kakkua.

Ruokaa tarjoavien kojujen lisäksi tarjolla on myös kaikenlaisia käsitöitä ja hienoja valaisimia, joiden avulla voit jäljitellä Pariisin jouluvaloja kotona.

Markkinoiden alkupäähän, Place de la Concorde -aukiolle, pystytetään joka vuosi suuri maailmanpyörä, josta avautuvat parhaat näkymät yli kaupungin. Lopuksi löydät myös valtavan, noin 500 m²:n luistinradan.

Käytännön tietoja

 • Aukioloajat: avataan yleensä marraskuun puolivälissä ja suljetaan 5. tammikuuta.
 • Aukioloajat: joka päivä klo 11.00-20.00.

2. Pariisin Notre Damen joulumarkkinat

Notre Damen joulumarkkinat| ©Claudia
Notre Damen joulumarkkinat| ©Claudia

Yksi tämän joulumarketin suurista vetonauloista on sen loistava sijainti: se sijaitsee Notre Damen katedraalia kylvävän joen edessä. Epäilemättä vertaansa vailla olevat puitteet joulusesongin aikana pystytettyjen kojujen seassa kuljeskeluun.

Markkinat sijaitsevat pienessä puistossa, josta avautuu täydellinen näkymä katedraalin keskiaikaisille torneille. Kuten muillakin tämäntyyppisillä markkinoilla, kävijät tulevat maistelemaan Pariisin talvelle tyypillisiä gastronomisia erikoisuuksia, kuten kastanjoita ja glögiä.

Markkinoiden tunnelma ja ilmapiiri ovat kaksi tekijää, jotka tekevät niistä pakollisen vierailun. Ruoan lisäksi kojuissa myydään monenlaisia taideteoksia, koruja, astioita ja keramiikkaesineitä, joita ovat valmistaneet laadukkaiden käsityöläisten valitsemat käsityöläiset.

Myös Pariisiin matkustaville lapsille on paikkansa näillä markkinoilla, sillä siellä järjestetään esimerkiksi piirustuskilpailuja ja usein tarinankertoja ilahduttaa pienimpiä. Unohtamatta tietenkään itse joulupukin läsnäoloa paikan päällä.

Käytännön tietoja

 • Missä: Place René Viviani, Notre Damen katedraalin vieressä.
 • Aukioloajat: joulukuun puolivälistä jouluaattoon asti.
 • Aukioloajat: maanantaista torstaihin klo 10.00-20.00. Perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin suljettu klo 21:00.

3. St Germain des Présin joulumarkkinat

St Germain des Présin joulumarkkinat| ©ParisDiscoveryGuide
St Germain des Présin joulumarkkinat| ©ParisDiscoveryGuide

Tunnetun St Germain des Présin kirkon lähellä avautuu joka vuosi toinenkin vierailun arvoinen joulumarkkina. Lähes 30 mökkiä käsittävässä markkinassa on tarjolla ylellisiä tavaroita, kuten koruja, nahkalaukkuja ja käsitöitä. Lisäksi pariisilaiset käyvät usein ostamassa kynttilöitä ja tuoksusuklaata.

Alueen suuret kaupat ovat kannustaneet näiden markkinoiden perustamista, ja ne käyttävät tilaisuutta hyväkseen tarjotakseen tuotteitaan ja järjestävät samalla lukuisia aktiviteetteja kaikenikäisille.

Markkinoilla on tietysti myös monia kausittaisia gastronomisia erikoisuuksia, joita voit löytää opastetulla Pariisin kiertoajelulla, joten voit maistella kaikkea herkullisesta suklaasta glögiin.

Mutta ilman, että se heikentäisi itse markkinoita, parasta niissä on epäilemättä se naapurusto, jossa ne sijaitsevat. Alueella on moderni ilmapiiri, jossa voit vilkaista sen menneisyyttä Ranskan pääkaupungin älyllisen elämän viitepisteenä.

Kävellessäsi tällä alueella näet mielenkiintoisia muistomerkkejä, mutta myös hienoja taidegallerioita, pieniä kirjakauppoja ja erilaisia kahviloita, jotka ovat täysin pariisilaistyylisiä.

Käytännön tietoja

 • Löydät sen: Place Saint Germain des Prés -aukiolla Saint Germain des Présin kaupunginosassa. Markkinat on järjestetty aivan aukiolle nimensä antaneen kirkon esplanadille.
 • Aukioloajat: Joulukuun alusta noin 6. tammikuuta saakka.
 • Aukioloajat: Joka päivä klo 10:00-19:00.

4. Joulukylä Parvis de La Défense -kadulla

Parvis de La Défense| ©Sortiraparis
Parvis de La Défense| ©Sortiraparis

Esplanade de la Défensen varrella on kaupungin suurimmat joulumarkkinat, joissa on yli 400 mökkiä. Kyseessä on aito kylä, jossa on tarjolla laaja valikoima lahjaksi sopivia tuotteita, erityisesti nahkatuotteita ja laadukkaita koruja.

Nämä markkinat avautuvat yleisölle yleensä varhaisimmin, marraskuun puolivälissä. Sijaintinsa ansiosta se on yksi mukavimmista vierailukohteista, koska siellä ei ole liikennettä eikä siten myöskään liikenteen aiheuttamaa melua.

Sen majoissa voi lahjatavaroiden lisäksi maistella alsacelaisia ruokaspesialiteetteja, sillä se on alue, josta joulumarkkinoiden perinne Ranskassa sai alkunsa. Muita maistettavia ruokia ovat muun muassa vohvelit, glögi ja Pariisin parhaiden creperien veroiset crepesit.

Kävely tässä joulukylässä on paras tapa palata lapsuuteen. Maaginen tunnelma ympäröi koko paikan juhlallisine koristeluineen ja aktiviteetteineen, joista voit nauttia lasten kanssa tai ilman lapsia.

Käytännön tietoja

 • Löydät sen: Paris La Défense - Parvis de la Défense.
 • Aukioloajat: marraskuun puolivälistä juuri ennen uudenvuodenaattoa.
 • Aukioloajat: sunnuntaista torstaihin klo 11-20, perjantaisin ja lauantaisin klo 11-22.

5. 15. joulumarkkinat

Joulumarkkinat| ©Sophie Nadeau
Joulumarkkinat| ©Sophie Nadeau

Pariisin 15. kaupunginosassa, kuten niin monessa muussakin pääkaupungin kaupunginosassa, ei voisi olla omia joulumarkkinoita. Tällä alueella sijaitsee kuuluisa Montparnassen torni, ja sinne pääsee parhaiten metrolla. Tässä on pieni opas Pariisin metroon, jotta tiedät, miten tätä liikennevälinettä käytetään, jos epäilet asiaa.

Näille joulumarkkinoille kokoontuu paikallisten käsityöläisten ja kauppiaiden pystyttämiä kojuja, joissa he esittelevät tuotteitaan. Löydät kaikkea muotituotteista elintarvikkeisiin. Se on yksi parhaista, jos etsit lahjaa kotiinpaluun kunniaksi.

Yhteensä kojuja on yleensä pystytetty 20-30, mutta markkinoiden silmiinpistävin piirre on joka päivä järjestettävä viihde. Monet, kuten suklaiden jakaminen lapsille tai joulupukin reen kyyti, on tarkoitettu pienimmille, mutta toisista, kuten joululaulujen laulamisesta, voi nauttia koko perhe.

Muistutuksena joulun todellisesta hengestä eräs kojuista on erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen ylläpitämä, jotka myyvät makeisia ja lahjoittavat tuotot puolustamilleen asioille.

Käytännön tietoja

 • Missä: Rue Péclet'n varrella Pariisin 15. kaupunginosassa.
 • Aukioloajat: joulukuun puolivälistä joulua edeltävään päivään.
 • Aukioloajat: maanantaista perjantaihin klo 11-19.

6. Les Hallesin joulumarkkinat (Canopée des Hallesin joulukylä)

Canopée des Hallesin joulukylä| ©ParisDiscoveryGuide
Canopée des Hallesin joulukylä| ©ParisDiscoveryGuide

Les Hallesin keskusta-alueella on ollut omat joulumarkkinat jo muutaman vuoden ajan. Parasta siinä on se, että se on onnistunut luomaan täysin maagisen tunnelman, minkä vuoksi sitä pidetään yhtenä Pariisin parhaista paikoista, joissa kannattaa käydä perheen kanssa.

Osa sen vetovoimasta on sen pystytyspaikka, jossa majat on järjestetty jäähallin (La Canopée) ympärille ja 20 metriä korkea kuusi, joka on täysin koristeltu ja valaistu. Olet luultavasti nähnyt paikan, jos olet matkustanut jollakin Pariisin nähtävyyksiä kiertävällä bussilla pääkaupungista.

Markkinoilla on noin 30 puusta tehtyä joulukioskia. Täältä voit ostaa kaikenlaisia joulutarvikkeita sekä ruokaa, käsitöitä ja muotia. Jos etsit ideoita kodin joulukoristeluun, täältä löydät eniten valikoimaa ja laatua.

Markkinoilla kävellessäsi voit tietysti nauttia tyypillisiä kuumia juomia, kuten mausteviiniä, suklaata tai teetä. Jos lisänä on torttuja tai vohveleita, tunne on todella ihana.

Käytännön tietoja

 • Missä: sijaitsee Quartier des Hallesissa, aivan Les Halles -ostoskeskuksen kupolin alla.
 • Aukioloajat: marraskuun toisesta viikosta vuoden viimeisiin päiviin.
 • Aukioloajat: Joka päivä klo 10.00-21.00.

7. Elsassin joulumarkkinat

Elsassin markkinat| ©Thio Noel
Elsassin markkinat| ©Thio Noel

Perinne joulumarkkinoiden perustamisesta Pariisiin (ja muille Ranskan alueille) on peräisin maan pohjoisosassa sijaitsevasta Alsacesta. Tämä alue on ollut levottomassa historiassaan useaan otteeseen osa Saksaa, joten sillä on joitakin kulttuurieroja, jotka heijastuvat sen markkinoihin.

Joka vuosi Pariisissa järjestetään joulumarkkinat alsacelaisten kuvassa. Täällä on tarjolla alueen tyypillisiä tuotteita, kuten hapankaalia, kougelhopfia (tulivuoren muotoinen makea leivonnainen), hilloja, piparkakkuja ja erilaisia juustoja.

Jos menet lasten kanssa 6. joulukuuta, Pyhän Nikolauksen päivänä, he saavat lahjaksi pyhimyksen muotoisia piparkakkuja ja kanelia.

Käytännön tietoja

 • Missä: Gare de l'Estin rautatieasemalla, Place 11 November 1918.
 • Aukioloajat: Joulukuun alusta noin 20. joulukuuta saakka.
 • Aukioloajat: maanantaista lauantaihin klo 9-20, sunnuntaisin klo 10-19.

8. Place de Abbessesin joulumarkkinat (Montmartre)

Place de Abbessesin joulumarkkinat| ©Sortiraparis
Place de Abbessesin joulumarkkinat| ©Sortiraparis

Vaikka joulumarkkinat eivät ole kovin suuret, Place de Abbesses -aukiolla sijaitsevia joulumarkkinoita pidetään yhtenä koko kaupungin viehättävimmistä. Ensinnäkin sen sijainti on poikkeuksellinen, aivan Montmartren kaupunginosan sydämessä, joka on yksi Pariisin boheemeimmista.

Joka joulu tori täyttyy sekä turisteista että paikallisista, jotka uppoutuvat sen huumaavaan tunnelmaan. Kioskeissa on valtava valikoima ruokaa ja juomaa, vaatteita ja käsitöitä. Siellä on myös kaunis karuselli, joka ilahduttaa lapsia.

Lasillinen glögiä kädessä kannattaa kiivetä naapuruston muodostavan kukkulan huipulle ja käydä Sacré Coeurin kirkossa nauttimassa kaupungin näkymistä.

Käytännön tietoja

 • Missä: Place Abbesses, Montmartren sydämessä.
 • Aukioloajat: Joulukuun alusta jouluaattoon.
 • Aukioloajat: klo 10-17 viikon jokaisena päivänä.

Varaa kiertoajelu Montmartressa

9 Champs de Marsin joulumarkkinat, Eiffel-tornin vieressä

Markkinat Eiffel-tornin luona| ©Elena Dijour
Markkinat Eiffel-tornin luona| ©Elena Dijour

Pariisin Champs de Marsilla sijaitsee yksi joulumarkkinoista, jolta on kaupungin parhaat näkymät: Eiffel-tornille, eikä vähempää.

Noin 100 kojuista koostuvilla markkinoilla on laaja valikoima perinteisiä elintarvikkeita, joita voit istuskella ja nauttia Ranskan pääkaupungin kuuluisimman monumentin näköalapaikalla. Suosituimpia ruokalajeja ovat hanhenmaksa, lohi ja siipikarja, joiden seurana on lasillinen samppanjaa.

Jos olet makeanhimoinen, älä jätä väliin bûche de Noëlia, kermalla ja jäätelöllä täytettyä sämpylää. Tarjolla on myös pieniä kakkuja, marsipaania ja suklaata.

Ruoan lisäksi markkinat erottuvat joulukoristeiden ja käsitöiden ansiosta. Jos etsit lahjaa, täältä löydät myös monia leluja, jotka ilahduttavat perheen pienimpiä.

Kuten muillakin markkinoilla, Champs de Marsilla sijaitsevilla markkinoilla on myös suuri luistinrata. Jos uskallat, voit tehdä muutaman kierroksen sen ympäri Eiffel-tornin taustalla.

Käytännön tietoja

 • Missä: Champs de Mars -kadulla, Eiffel-tornin ja Ecole Militairen välissä.
 • Aukioloajat: marraskuun lopusta tammikuun 6. päivän jälkeen.

Hyödynnä etu ja osta lippu Eiffel-torniin

10 Les Féeries d'Auteuil -joulumarkkinat

Les Féeries d'Auteuilin joulumarkkinat| ©Les Féeries d'Auteuil
Les Féeries d'Auteuilin joulumarkkinat| ©Les Féeries d'Auteuil

Vaikka Les Féeries d'Auteuil ei olekaan yksi Pariisin suurimmista joulumarkkinoista, se tahto, jolla Les Féeries d'Auteuil - joulumarkkinat järjestetään joka vuosi, tekee siitä vierailun arvoisen.

Auteuil-säätiö järjestää nämä markkinat kerätäkseen varoja järjestölleen, joka auttaa vaikeuksissa olevia lapsia ja nuoria. Tätä varten he myyvät esimerkiksi huonekaluja, kynttilöitä, keramiikkaa, hattuja ja koruja erittäin edulliseen hintaan.

Markkinoilla on yhteensä noin 27 mökkiä. Kaikki ne on koristeltu yksityiskohtaisesti, ja ne muodostavat jouluisia yksityiskohtia täynnä olevan, kauniisti valaistun kokonaisuuden.

Markkinoiden muutaman päivän, noin 9 päivän, aikana järjestetään erilaisia esityksiä, kuten konsertteja ja näyttelyitä.

Käytännön tietoja

 • Missä: rue Jean de la Fontainen puutarhassa, Pariisin 16. kaupunginosassa.
 • Aukioloajat: yleensä joulukuun toisella viikolla.
 • Aukioloajat: 11:00-19:00, päivittäin.