Pariisi talvella

Matkustaminen Pariisiin talvella on kylmästä huolimatta edelleen hyvä idea. Ranskan pääkaupunki tarjoaa upeita nähtävyyksiä tähän vuodenaikaan, kun se on koristeltu joulun kunniaksi, ja siellä on aktiviteetteja, joista varmasti nautit.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

6 minuuttia luettu

Pariisi talvella

Pariisi ilmasta | ©Celvin Purnama

Vaikka ajatellaan, että Pariisin sää talvella voi tehdä lomasta vähemmän miellyttävän kuin muina vuodenaikoina, totuus on, että Pariisin nähtävyydet tähän aikaan vuodesta ovat monet ja että talvella on monia aktiviteetteja, joita on mahdotonta löytää muina vuodenaikoina ja jotka saavat sinut haluamaan lähteä kaupungista nauttimaan siitä.

1. Luistelu

Grand Palais'n jäähalli,| ©Eric Demarcq
Grand Palais'n jäähalli,| ©Eric Demarcq

Joulun lähestyessä, itse asiassa jo muutamaa viikkoa ennen sitä, Pariisi täyttyy jäähalleista, joista kaikki voivat nauttia. Jotkut niistä sijaitsevat lisäksi todella upeilla paikoilla:

 • Suositeltavimpia ovat Le Grand Palais'n luistelukentät, jotka ovat avoinna myös uudenvuodenaattona. Tiettyyn aikaan illalla tämä jäähalli muuttuu käytännössä diskoksi, jossa voit tanssia luistimilla.
 • Jardin des Tuileries 'n jäähalli ei ole puitteiltaan yhtä näyttävä.
 • Galeries Lafayetten terassilla sijaitsevalta jäähallilta voit nauttia upeasta näkymästä Eiffel-torniin ja oopperaan.
 • Trocaderossa on myös jäähalli, mutta olosuhteista riippuen se voidaan siirtää Champs de Marsille.

Useimmat näistä kaukaloista ovat ilmaisia, vaikka joudutkin maksamaan välinevuokrauksesta, jos et tuo omia välineitäsi.

Luistele Eiffel-tornilla

Jos koskaan on ollut luistinrata unohtumattomassa paikassa, se on Eiffel-torni. Jos matkustat Pariisiin, tiedät, että se on ehdoton nähtävyys, ja suosittelen varaamaan liput etukäteen. Jos oleskelet talvella, voit luistella myös monumentin ensimmäisellä tasolla, 57 metriä maanpinnan yläpuolella.

Varaa lippusi Eiffel-torniin

2. Käy joulumarkkinoilla

Notre Dam -joulumarkkinat| ©Claudia
Notre Dam -joulumarkkinat| ©Claudia

YksiPariisin tärkeimmistä nähtävyyksistätalvella on kuljeskelu, ostokset ja juominen Pariisin joulumarkkinoilla.

Kannattaa muistaa, että vaikka ne liittyvät näihin päivämääriin, jotkut avautuvat jo marraskuun puolivälissä. Nämä markkinat koostuvat erilaisista majoista ja kojuista, joissa myydään kaikenlaisiapaikallisia erikoisuuksia. Täällä voit maistella piparkakkuja, paahdettuja kastanjoita ja tietysti lasillisen glögiä kylmyyden torjumiseksi.

Vaikka markkinoita on paljon, suosittelen, ettet jätä väliin Saint Germain des Présin aukiolla, Montmartren Abbesses-aukiolla ja **Champs Elysées'**n varrella sijaitsevia markkinoita. Loistava suunnitelma on varata kierros Montmartren kaupunginosaan ja nauttia joulun viehätyksestä.

Varaa kierros Montmartren alueella

3. Koe Le Festival de Merveilleux'n taika

Merveilleux-festivaali| ©Eyesevent
Merveilleux-festivaali| ©Eyesevent

Jos haluat poiketa Pariisissa tav allisesta ja etsit jotain todella omaperäistä, älä jätä väliin vierailua Musée des Arts Forains -museossa, joka avaa ovensa kaikille kävijöille jouluna Festival du Merveilleux -festivaalin aikana. Näinä päivinä voit myös nähdä erilaisiataikureiden, tanssijoiden, muusikoiden, tarinankertojien ja akrobaattien esityksiä. Paikka on jaettu neljään teema-alueeseen: Théâtre du Merveilleux, Venetsian karnevaali, sen upeat puutarhat (koristeltu juhlavuoden kunniaksi) ja Belle Époque -aikakauden tivolin jäljennös.

Käytännön tietoja

 • Tapahtumapaikka: Toiminta tapahtuu Musée des Arts Forains -museossa, Pavillons de Bercyssä.
 • Aukioloajat: klo 10:00-18:00.
 • Hinta: Aikuiset maksavat noin 20 euroa ja lapset vain noin 12 euroa. Alle 3-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Varaa liput Pariisin museoihin

4. Nauti Mardi Grasista ja karnevaaleista Pariisissa

Pariisin karnevaalit| ©Julien Ricard
Pariisin karnevaalit| ©Julien Ricard

Vaikka Pariisin karnevaalit eivät ole yhtä tunnettuja kuin muissa kaupungeissa, ne täyttävät Pariisin kadut väreillä, musiikilla ja juhlallisuuksilla.

Paraatia johtaa lehmä, joka edustaa Promenade du Boeuf-Gras ("lihavan lehmän paraati"), Pariisin karnevaalin entinen nimi, ja muu paraati koostuu akrobaateista ja kaikenlaisista esiintyjistä, unohtamatta hiljattain mukaan otettuja brasilialaisia sambaryhmiä. Tämähelmikuussa Pariisissa järjestettävä festivaali on talven loppua enteilevä. Alun perin se järjestettiin kuun alussa, mutta nyt se alkaa sunnuntaina ennen Mardi Gras'ta, 40 päivää ennen paastonaikaa. Paraatin lisäksi Pariisissa järjestetään näinä päivinä myös lukuisia tanssi-, elävän musiikin ja sirkusesityksiä.

Käytännön tietoja

 • Paraatipaikka: Paraati alkaa yleensä noin kello 13.00 Place Gambetta -aukiolta ja kulkee keskeisimpien katujen kautta Place de la République -aukiolle asti.

5. Hämmästy animaatiosta ja jouluvalaistuksesta

Champs Elysées Avenuen koristelu| ©Pierre Blaché
Champs Elysées Avenuen koristelu| ©Pierre Blaché

Joulun saapuessa Pariisi on enemmän kuin koskaan valojen kaupungin lempinimensä veroinen. Yli 150 kadun joukossa, jotka koristellaan ja valaistaan joka vuosi aikuisten ja lasten iloksi, on muutamia paikkoja, joita kenenkään Pariisissa joulukuussa ja tammikuun alussa vierailevan ei pitäisi jättää väliin.

Näitä ovat Champs Elysées, Avenue Montaigne ja Rue du Faubourg Saint-Honoré. Myös Pariisin tärkeimmät monumentit valaistaan tietenkin näyttävästi:

 • Jos Eiffel-torni on jo nyt yöllä näkemisen arvoinen, se on vielä vaikuttavampi tähän aikaan vuodesta.
 • Sama pätee myös muihin rakennuksiin, kuten Riemukaareen.
 • Ja tietenkin Opéra Garnier.

Täydellinen tapa nauttia jouluvaloista, suojautua talvipakkaselta ja lepuuttaa jalkojasi intensiivisen nähtävyyksien kiertelypäivän jälkeen on varata paikka Big Busiin, Pariisin kiertoajelubussiin.

Kuulostaa ruokahalua herättävältä, eikö vain?

Varaa paikka Pariisin Big Bus -bussissa

6. Osallistu Panthéonin iltoihin

Pantheon Pariisissa| ©Mark Bonica
Pantheon Pariisissa| ©Mark Bonica

Yksi talven erikoisimmista aktiviteeteista on Pantheon-illat. Jos osallistut siihen, et ainoastaan pidä hauskaa, vaan opit myös tämän arvostetun Pariisin monumentinhistoriasta. Yöllä järjestettävässä toiminnassa pelataan kysymysten perusteella ja yksinkertaisen taskulampun avulla. Ne järjestetään yleensä 8 keskiviikkona marraskuun puolivälistä helmikuun ensimmäisiin päiviin.

Kuriositeettina (ja siltä varalta, että joudut vastaamaan kysymykseen), tämä muistomerkki (rakennettu vuosina 1764-1790) oli pitkään Pariisin korkein muistomerkki. Se sijaitsee Latinalaisessa korttelissa, hyvin lähellä Luxemburgin puutarhaa.

Varaa kierros Pariisin Latinalaisessa korttelissa

7. Maista talvisin valmistettuja ruokia

Sipulikeitto| ©Dan McWeeney
Sipulikeitto| ©Dan McWeeney

Kun matkustat Pariisiin, kyse ei ole pelkästään aktiviteeteista, matkoista Versaillesiin Pariisista tai vierailuista Ranskan pääkaupungin parhaisiin museoihin.

Niinpä myös tyypillisten talviruokien maistamisen pitäisi kuulua Pariisin-kokemukseen. Kuten muissakin maissa, ranskalainen keittiö muuttuu sään kylmetessä. Riippumatta siitä,vuokraatko gastronomisen kierroksen Pariisiin tai valitsetko omat ravintolasi, on joitakin ruokia, joita ei kannata jättää väliin:

 • Yksi perinteisimmistä ja talviystävällisimmistä ruokalajeista on fantastinen sipulikeitto.
 • Crepesit ovat tietysti toinen ehdoton kokeilukohde. Vaikka on totta, että niitä on tarjolla ympäri vuoden, talvella kannattaa etsiä yksi Pariisin parhaista creperieistä ja istahtaa alas nauttimaan niistä.
 • Iltapäivän välipalan tai aamiaisen seuraksi ei ole mitään parempaa kuin tilata kuumaa kaakaota, jota pariisilaiset arvostavat suuresti vuoden kylmimpänä aikana.

Varaa gastronominen kierros Pariisissa

8. Hyödynnä talven alennusmyynnit

Ota kaikki irti alennusmyynneistä| ©Polina Tankilevitch
Ota kaikki irti alennusmyynneistä| ©Polina Tankilevitch

Jos olet shoppailuhullu, Pariisi voi olla paratiisisi. Yksi talvella matkustamisen eduista on se, että olet keskellä alennusmyyntisesonkia. Myynnit alkavat Pariisissa tammikuun alussa ja kestävät noin viisi viikkoa.

Alennukset eivät rajoitu vain keskivertotuotteita myyviin liikkeisiin, vaan myös niin sanotun Kultaisen kolmion (Opéra/Haussmanin alueella) tavaratalot laskevat hintojaan huomattavasti.

Tämä on paras aika mennä Galeries Lafayetteen tai Le Printempsiin etsimään löytöjä. Parhaita löytöjä etsiville ei ole mitään parempaa kuin outlet-keskukset. Näistä outlet-myymälöistä löydät laadukkaita tuotteita, joiden alennukset ovat jopa 80 % normaalihinnasta.

9. Tutustu kiinalaiseen uuteen vuoteen

Kiinalainen uusi vuosi Pariisissa| ©Sébastien Bertrand
Kiinalainen uusi vuosi Pariisissa| ©Sébastien Bertrand

Pariisi ei ole poikkeus, ja sen kiinalaisyhteisö koristelee asuinalueensa värikkäillä ja värikkäillä koristeilla. :::link|text=

K iinalaisella uudella vuodella|url=https://laclassefrancaise.es/ano-nuevo-chino-en-paris/::: ei ole kiinteää päivämäärää, mutta sitä vietetään aina vuosittain 21. tammikuuta ja 19. helmikuuta välisenä aikana. Juhlallisuuksiin kuuluuparaateja, laulua ja erilaisia katuesityksiä, kuten leijona- ja lohikäärmetansseja.

Toisaalta tämä päivämäärä voi olla myös täydellinen aika vierailla muissa kuin perinteisissä museoissa. Pariisissa on Louvren ja Orsayn museoiden lisäksi myös muita, kuten Pariisin Pekingin galleria, joka on omistettu perinteiselle ja nykyaikaiselle aasialaiselle taiteelle.

Varaa liput Pariisin museoihin

10. Aja suurella maailmanpyörällä Place de la Concorde -aukiolla

Suuri maailmanpyörä Place de la Concordella| ©Quim Esteban Osta
Suuri maailmanpyörä Place de la Concordella| ©Quim Esteban Osta

Pariisin näkeminen Eiffel-tornista, Montparnasse-tornista (sisältyy hintaan, jos ostat Paris Passin) tai mistä tahansa muusta Pariisin näköalapaikasta on aina palkitseva kokemus.

Talven luoma tunnelma antaa pääkaupungille kuitenkin aivan toisenlaisen ilmeen. Niille, jotka nauttivat Ranskan pääkaupungista näinä kuukausina, on edellä mainittujen näköalapaikkojen lisäksi toinenkin vaikuttava paikka tarkkailla Pariisia ylhäältä päin: maailmanpyörä Place de la Concorde -aukiolla. Maailmanpyörässä on42 hyttiä, ja se on asennettu Champs Elysées'lle. Vuosittain sitä käyttää yli 300 000 ihmistä, jotka haluavat päästä 65 metriä korkealle huipulle. Sieltä näet Louvren, Tuileries'n puutarhan ja monia muita kaupungin nähtävyyksiä. Vaikka se on onnenkantamoinen asia, paras aika kiivetä maailmanpyörään on kunnon lumisateen jälkeen. Näkymä Pariisista valkoisena on aivan unohtumaton.

Osta Pariisi-passi

Pariisin sää talvella

Pariisi talvella| ©xiaoshu.paris
Pariisi talvella| ©xiaoshu.paris

Talvi Pariisissa on yleensä melko kylmä, vaikka sateen mahdollisuus onkin se, joka voi todella ärsyttää matkailijoita. Varmuuden vuoksi kannattaa tarkistaa sääennuste muutamaa päivää ennen matkaa.

Korkeimmat lämpötilat ovat keskimäärin noin 5 celsiusastetta, mutta joinakin päivinä lämpötila voi laskea noin 0 celsiusasteeseen.

Lämpötilat puolestaan ovat keskimäärin noin 3 celsiusastetta, ja kylmimpinä aikoina ne voivat olla jopa -3 celsiusastetta. Vaikkalunta ei tule joka vuosi, ei ole harvinaista, että Pariisin talven aikana sataa lunta. Jos niin käy siellä ollessasi, suosittelen nauttimaan kaupungin valkoisista nähtävyyksistä.

Mitä pakata mukaan, kun vierailet Pariisissa talvella

Pakkaamisen valmistelu| ©Ketut Subiyanto
Pakkaamisen valmistelu| ©Ketut Subiyanto

Pariisin talvinen kylmyys on syytä ottaa huomioon matkatavaroita pakatessa. Jos matkustat Pariisin marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, älä unohda pakata mukaan lämpimiä vaatteita: paksuja villapaitoja, lämpimiä sukkia, pipoja, hanskoja, huiveja ja jopa lämpövaatteita. Hyvä takki on tietysti myös ehdoton edellytys.

Kengissä on yhdistettävä mukavuus ja lämpö. Suosittelen myös, että niissä on hyvä pito siltä varalta, että lunta sataa loman aikana.

Nouse aikaisin, sillä aurinko laskee aikaisin

Auringonnousu Eiffel-tornilla| ©julia larrigue
Auringonnousu Eiffel-tornilla| ©julia larrigue

Yksi seikka, joka usein unohtuu matkaa suunniteltaessa, on päivänvalon määrä.

Tämä voi vaikuttaa ratkaisevasti loman suunnitteluun. Talvella Pariisissa aurinko nousee noin kello 8.30 aamulla ja laskeenoin kello 16.50.

Tämä tarkoittaa sitä, että siitä lähtien kaikki tekemisesi tapahtuu yöllä. OnneksiPariisin muistomerkit ja aukiot ovat hyvin valaistuja, mikä korostuu, jos matkustat Pariisiin jouluna.