Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Pariisi talvella

Matkustaminen Pariisiin talvella on kylmästä huolimatta edelleen hyvä idea. Ranskan pääkaupunki tarjoaa upeita nähtävyyksiä tähän aikaan vuodesta, kun se on koristeltu joulun juhlaksi, ja siellä on aktiviteetteja, joista varmasti nautit.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

Pariisi talvella

Pariisi ilmasta | ©Celvin Purnama

Vaikka Pariisin talvisäästä saatetaankin luulla, että se voi tehdä lomasta vähemmän miellyttävän kuin muina vuodenaikoina, totuus on, että Pariisissa on enemmän nähtävyyksiä tähän vuodenaikaan kuin luulisi.

Itse asiassa monille se on yksi parhaista ajankohdista matkustaa Ranskan pääkaupunkiin, erityisesti joulun aikaan. Lisäksi talvella on tarjolla aktiviteetteja, joita on mahdotonta löytää muina vuodenaikoina ja jotka saavat sinut haluamaan lähteä kaupungista nauttimaan siitä.

1. Luistelu

Grand Palais'n luistinrata,| ©Eric Demarcq
Grand Palais'n luistinrata,| ©Eric Demarcq

Joulun lähestyessä, itse asiassa jo muutamaa viikkoa ennen joulua, Pariisi täyttyy jäähalleista, joista kaikki voivat nauttia. Jotkut niistä sijaitsevat lisäksi todella upeissa paikoissa.

Useimmat näistä jäähalleista ovat ilmaisia, mutta sinun on maksettava varusteiden vuokraamisesta, jos et tuo omia välineitäsi.

Suositeltavimpia ovat Le Grand Palais'n ravintolat, joka on avoinna myös uudenvuoden juhlissa. Tietyn kellonajan jälkeen tämä jäähalli muuttuu käytännössä diskoksi, jossa voit tanssia luistimilla.

Jardin des Tuileries 'ssa sijaitseva kaukalo on yhtä upea, kun taas Galeries Lafayetten terassilla sijaitsevasta kaukalosta voit nauttia upeista näkymistä Eiffel-tornille ja oopperalle.

Trocaderolle pystytetään yleensä myös jäähalli, mutta olosuhteista riippuen se voidaan siirtää Champs de Marsille. Oli miten oli, se on silti loistava tapa viettää muutama tunti ja vierailla läheisillä joulumarkkinoilla.

Luistele Eiffel-tornilla

Jos on olemassa yksi luistinrata unohtumattomassa paikassa, se on Eiffel-tornin luistinrata. Jos matkustat Pariisiin, tiedät, että se on ehdoton kiipeilykohde, mutta jos olet täällä talvella, voit myös luistella monumentin ensimmäisellä tasolla, noin 57 metriä maanpinnan yläpuolella.

Varaa lippu Eiffel-torniin

2. Joulumarkkinat

Notre Damin joulumarkkinat| ©Claudia
Notre Damin joulumarkkinat| ©Claudia

YksiPariisin tärkeimmistä nähtävyyksistätalvella on kuljeskelu, ostosten tekeminen ja drinkkien nauttiminen Pariisin joulumarkkinoilla. Kannattaa muistaa, että vaikka ne liittyvät näihin päivämääriin, osa niistä aukeaa jo marraskuun puolivälissä.

Nämä markkinat koostuvat erilaisista majoista ja kojuista, joissa myydään kaikenlaisia paikallisia erikoisuuksia. Siellä voit maistella piparkakkuja, paahdettuja kastanjoita ja tietysti lasillisen glögiä kylmyyden torjumiseksi.

Vaikka toreja on paljon, suosittelen, ettet jätä väliin Saint Germain des Prés'n aukiolla, Montmartren Abbesses-aukiolla ja Champs Elysées'llä järjestettäviä markkinoita.

Varaa kierros Montmartren kaupunginosassa

3. Koe Le Festival de Merveilleux -festivaalin taika!

Festival du Merveilleux| ©Eyesevent
Festival du Merveilleux| ©Eyesevent

Jos haluat poiketa Pariisin tav allisesta ja etsiä jotain todella omaperäistä, vierailu Bercy Pavilionsissa sijaitsevaan Musée des Arts Forains -museoon on ehdoton käyntikohde.

Tavallisesti museoon pääsee vain ennakkovarauksella ja oppaan kanssa, mutta jouluna se avaa ovensa kaikille vierailijoille **Festival du Merveilleux -**tapahtuman aikana. Joulukuun lopulla ja tammikuun alussa muutaman päivän ajan kuka tahansa voi vierailla museossa ja kuljeskella siellä omaan tahtiinsa.

Tässä museossa on suuri kokoelma 1800-luvun tivoleihin ja esityksiin liittyviä esineitä, kuten mekaanisia soittimia, karuselleja ja muita esi-isiemme hämmästyttämiä nähtävyyksiä.

Näinä päivinä voit myös nähdä erilaisia taikureiden, tanssijoiden, muusikoiden, tarinankertojien ja akrobaattien esityksiä. Paikka on jaettu neljään teema-alueeseen: Théâtre du Merveilleux, Venetsian karnevaali, sen upeat puutarhat (koristeltu juhlan kunniaksi) ja Belle Époquen tivolin jäljennös.

Alueella voit lounastaa museon omassa puutarhassa sijaitsevien ruokarekkojen tarjoamilla ruoka-autoilla, kun pidät taukoa vierailustasi. Vaikka ne eivät olekaan Pariisin parhaita ravintoloita, niiden tarjoama ruoka on varsin hyvää.

Käytännön tietoa

  • Paikka: toiminta järjestetään Musée des Arts Forains -museossa, Pavillons de Bercyssä.
  • Aukioloajat: klo 10:00-18:00.
  • Hinta: Aikuiset maksavat noin 20 euroa ja lapset vain noin 12 euroa. Alle 3-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

4. Mardi Gras ja Pariisin karnevaalit

Pariisin karnevaalit| ©Julien Ricard
Pariisin karnevaalit| ©Julien Ricard

Vaikka Pariisin karnevaalit eivät ole yhtä tunnettuja kuin muissa kaupungeissa, ne täyttävät Pariisin kadut väreillä, musiikilla ja juhlallisuuksilla.

Pariisin karnevaalit alkoivat 1500-luvulla, ja ne ajoittuvat samaan aikaan kaupungin perinteisen poliisifestivaalin kanssa. Pääkulkueessa on erikoinen piirre: sitä johtaa lehmä, joka edustaa Promenade du Boeuf-Grasia ("lihavan lehmän kulkue"), Pariisin karnevaalin entistä nimeä.

Paraatin loppuosa koostuu akrobaateista ja kaikenlaisista esiintyjistä, unohtamatta äskettäin lisättyjä brasilialaisia sambaryhmiä.

Tämä helmikuussa Pariisissa järjestettävä festivaali merkitsee talven loppua. Alun perin se järjestettiin kuukauden alussa, mutta nyt se alkaa sunnuntaina ennen Mardi Gras'ta, 40 päivää ennen paastonaikaa.

Paraatin lisäksi Pariisissa järjestetään näinä päivinä myös lukuisia tanssi-, live-musiikki- ja sirkusesityksiä.

Käytännön tietoja

  • Paraatipaikka: Paraati alkaa yleensä noin kello 13.00 Place Gambetta -aukiolta ja kulkee keskeisimpien katujen kautta Place de la République -aukiolle asti.

5. Animaatiot ja valaistus

Champs Elysées Avenuen koristelu| ©Pierre Blaché
Champs Elysées Avenuen koristelu| ©Pierre Blaché

Joulun saapuessa Pariisi on enemmän kuin koskaan valojen kaupungin lempinimensä veroinen. Yli 150 katua koristellaan ja valaistaan joka vuosi aikuisten ja lasten iloksi.

Vaikka löydät monia silmää hiveleviä nähtävyyksiä, on muutamia paikkoja, joita kenenkään ei pitäisi jättää väliin, joka on Pariisissa joulukuussa ja tammikuun alussa. Niistä mainittakoon Champs Elysées, Avenue Montaigne tai Rue du Faubourg Saint-Honoré.

Tietenkin myös Pariisin tärkeimmät monumentit on valaistu näyttävästi. Jos Eiffel-torni on jo yöllä näkemisen arvoinen, tähän aikaan vuodesta se on vielä vaikuttavampi. Sama koskee myös muita rakennuksia, kuten Riemukaarta ja Opéra Garnieria.

Lisäksi kaupungin tavaratalojen ikkunoista tulee tähän aikaan vuodesta varsinainen nähtävyys. Valaistuksen lisäksi monet niistä on koristeltu tiettyä teemaa edustavilla automaateilla.

Tunnetuimpia ovat epäilemättä Galeries Lafayetten ikkunat ja niiden teema Unelmatehdas. **Printemps Haussmannia ja BHV Marais'**ta ei myöskään pidä aliarvioida.

6. Osallistu Panthéonissa järjestettäviin iltoihin.

Pariisin Pantheon| ©Mark Bonica
Pariisin Pantheon| ©Mark Bonica

Yksi talven erikoisimmista aktiviteeteista on Pantheon Nights. Jos osallistut, sinulla ei ole vain hauskaa, vaan pääset myös tutustumaan osaan tämän Pariisin arvostetun monumentinhistoriasta.
.

Toiminta tapahtuu yöllä, ja se koostuu kysymyksiin perustuvasta pelistä, jossa käytetään yksinkertaista taskulamppua. Ne järjestetään yleensä kahdeksantena keskiviikkona marraskuun puolivälin ja helmikuun ensimmäisten päivien välisenä aikana.

Pelissä sinulla on mahdollisuus tutustua muistomerkin osiin, kuten kryptaan ja kirkkolaivaan. Ensin mainittu on Ranskan historian merkkihenkilöiden leposija, Voltairesta Victor Hugoon sekä Zolaan, Rousseauhun ja Marie Curieen. Kirkon keskilaiva on kauniisti koristeltu kahden kuuluisan taiteilijan freskoilla.

Kuriositeettina (ja siltä varalta, että sinun on vastattava kysymykseen), tämä muistomerkki (rakennettu vuosina 1764-1790) oli pitkään Pariisin korkein. Se sijaitsee Latinalaisessa korttelissa, hyvin lähellä Luxemburgin puutarhaa.

7. Maista talviruokia

Sipulikeitto| ©Dan McWeeney
Sipulikeitto| ©Dan McWeeney

Pariisiin matkustettaessa ei ole kyse pelkästään aktiviteeteista, matkoista Versaillesiin Pariisista tai vierailuista Ranskan pääkaupungin parhaisiin museoihin. Tyypillisten talviruokien maistelun pitäisi siis kuulua myös Pariisin-kokemukseen.

Kuten muissakin maissa, ranskalaisen keittiön ruokalajit muuttuvat, kun sää kylmenee. Vuokraatpa sitten gastronomisen retken tai menet omin päin Louvren lähistöllä sijaitseviin parhaisiin ravintoloihin, on joitakin ruokia, joita ei kannata jättää väliin.

Yksi perinteisimmistä ja talviystävällisimmistä ruokalajeista on fantastinen sipulikeitto. Se on itse asiassa hyvin yksinkertainen resepti, joka koostuu pääasiassa sipulista, leivästä ja juustosta, mutta lopputulos on todella unohtumaton.

Crepesit ovat tietenkin toinen ehdoton kokeilun kohde. Niitä on tarjolla ympäri vuoden, mutta talvella kannattaa etsiä Pariisin parhaat creperiet ja istahtaa alas nauttimaan niistä rauhassa ja hiljaisuudessa.

Välipalan tai aamiaisen seuraksi ei ole mitään parempaa kuin tilata kuumaa kaakaota, jota pariisilaiset arvostavat suuresti vuoden kylmimpänä aikana.

Varaa gastronominen kierros Pariisissa

8. Talvimyynti

Myynnin hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla| ©Polina Tankilevitch
Myynnin hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla| ©Polina Tankilevitch

Jos olet shoppailuhullu, Pariisi voi epäilemättä olla paratiisisi. Ainoa ongelma on, että hinnat ovat yleensä melko korkeat, varsinkin jos etsit haute couture -tuotteita.

Yksi talvella matkustamisen eduista on se, että olet keskellä myyntisesonkia. Myynti alkaa tammikuun alussa Pariisissa ja kestää noin viisi viikkoa.

Alennukset eivät rajoitu vain keskitasoisten tuotteiden kauppoihin, vaan myös niin sanotun Kultaisen kolmion (Opéra/Haussmanin alueella) tavaratalot alentavat hintojaan huomattavasti. Tämä on paras aika mennä Galeries Lafayetteen tai Le Printempsiin etsimään löytöjä.

Parhaita löytöjä etsiville ei ole mitään parempaa kuin outlet-myymälät. Näistä tyhjennysmyymälöistä löydät laadukkaita tuotteita alennuksilla, jotka voivat olla jopa 80 prosenttia niiden normaalista hinnasta.

9. Kiinalainen uusi vuosi

Kiinalainen uusi vuosi Pariisissa| ©Sébastien Bertrand
Kiinalainen uusi vuosi Pariisissa| ©Sébastien Bertrand

Olemme tottuneet näkemään kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia amerikkalaisissa elokuvissa, mutta totuus on, että yhä useammissa Euroopan kaupungeissa juhlitaan vuodenvaihdetta.

Pariisi ei ole poikkeus, ja sen kiinalaisyhteisö koristaa asuinalueensa värikkäillä ja huomiota herättävillä koristeilla. Tapahtumalla ei ole kiinteää päivämäärää, mutta se järjestetään aina 21. tammikuuta ja 19. helmikuuta välisenä aikana.

Juhlallisuuksiin kuuluu paraateja, lauluja ja erilaisia katuesityksiä, kuten leijona- ja lohikäärmetansseja.

Vaikka tätä päivää vietetään yhä useammassa Pariisin kaupunginosassa, perinteisimmät juhlat pidetään 13. kaupunginosassa, vaikka Marais'n kaupunginosan juhlat ovatkin yhä suositumpia.

Toisaalta tämä päivä voi olla myös täydellinen hetki vierailla muissa kuin perinteisissä museoissa. Pariisissa on Louvren ja Orsayn lisäksi myös muita gallerioita, kuten Pariisin Pekingin galleria, joka on omistettu perinteiselle ja nykyaikaiselle aasialaiselle taiteelle.

Osta lippu Louvren museoon

10. Suuri maailmanpyörä Place de la Concordella

Suuri maailmanpyörä Place de la Concordella| ©Quim Esteban Osta
Suuri maailmanpyörä Place de la Concordella| ©Quim Esteban Osta

Pariisin näkeminen Eiffel-tornista, Montparnasse-tornista (sisältyy Pariisi-passiin) tai mistä tahansa muusta Pariisin näköalapaikasta on aina palkitseva kokemus. Talven luoma tunnelma antaa pääkaupungille kuitenkin aivan toisenlaisen ilmeen.

Ranskan pääkaupungissa näinä kuukausina viihtyvillä on edellä mainittujen näköalapaikkojen lisäksi toinenkin vaikuttava paikka tarkkailla Pariisia ylhäältä päin: maailmanpyörä Place de la Concorde -aukiolla.

Kummallista kyllä, tämä suuri maailmanpyörä ei ole kaikkien pariisilaisten mieleen, sillä jotkut väittävät, että se peittää osan näköalasta eikä edusta kaupungin olemusta. Ajan myötä siitä on kuitenkin tullut talven juhlien todellinen symboli.

Maailmanpyörässä on 42 hyttiä, ja se on asennettu Champs Elysées -kadulle. Joka vuosi yli 300 000 ihmistä käyttää sitä päästäkseen 65 metriä korkealle huipulle. Huipulta näet Louvren, Tuileries'n puutarhan ja monia muita kaupungin nähtävyyksiä.

Vaikka se on tuurista kiinni, paras aika kiivetä maailmanpyörään on kunnon lumisateen jälkeen. Pariisin näkymä valkoisena on aivan unohtumaton. Älä siis unohda tarkistaa säätä ennen lähtöäsi.

Osta Pariisi-passi

Pariisin sää talvella

Pariisi talvella| ©xiaoshu.paris
Pariisi talvella| ©xiaoshu.paris

Talvi Pariisissa on yleensä melko kylmä, mutta sateen mahdollisuus voi todella häiritä matkailijoita. Varmuuden vuoksi kannattaa tarkistaa sääennuste muutamaa päivää ennen matkaa.

Korkeimmat lämpötilat ovat keskimäärin noin 5 astetta, mutta joinakin päivinä lämpötila voi laskea noin 0 asteeseen. Lämpötilat ovat keskimäärin noin 3 astetta, ja kylmimpinä aikoina lämpötila on jopa -3 astetta.

Vaikka lunta ei tule joka vuosi, ei ole harvinaista, että Pariisin talven aikana sataa lunta. Jos se tapahtuu siellä ollessasi, neuvon sinua nauttimaan kaupungin valkoisista nähtävyyksistä.

Mitä pakata Pariisissa talvella

Valmistelut tuomisia varten| ©Ketut Subiyanto
Valmistelut tuomisia varten| ©Ketut Subiyanto

Pariisin talvinen kylmyys on syytä ottaa huomioon matkatavaroita pakatessa. Jos matkustat marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana Pariisissa, älä unohda pakata lämpimiä vaatteita: paksuja villapaitoja, lämpimiä sukkia, pipoja, hanskoja, huiveja ja jopa lämpövaatteita. Älä tietenkään unohda myöskään hyvää takkia.

Kengissä on yhdistettävä mukavuus ja lämpö. Suosittelen myös, että niissä on hyvä pito siltä varalta, että lunta sataa loman aikana.

Nouse aikaisin, koska aurinko laskee aikaisin

Auringonnousu Eiffel-tornilla| ©julia larrigue
Auringonnousu Eiffel-tornilla| ©julia larrigue

Yksi seikka, joka usein unohdetaan matkaa suunniteltaessa, on käytettävissä olevan päivänvalon määrä. Tämä voi vaikuttaa ratkaisevasti loman suunnitteluun.

Talvella Pariisissa aurinko nousee noin klo 8.30 ja laskee noin klo 16.50. Tämä tarkoittaa sitä, että siitä lähtien kaikki tekemisesi tehdään yöllä.

Onneksi Pariisin muistomerkit ja aukiot ovat hyvin valaistuja, mikä on erityisen tärkeää, jos matkustat Pariisiin jouluna.