Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 erilaista aktiviteettia Chinatownissa

Chinatownissa asuu yksi maailman suurimmista kiinalaisyhteisöistä: täällä voit uppoutua heidän kulttuuriinsa 100-prosenttisesti: kerron miten ja missä.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuuttia luettu

10 erilaista aktiviteettia Chinatownissa

Tyypillinen Chinatownin kulma | ©Hellotickets

Chinatownin kaduilla kulkeminen on ilo, sillä jokaiselta kadulta tai aukiolta löytyy yllätys, joka saa sinut uskomaan, että olet Kiinassa: ravintola, tori, matkamuistomyymälä, temppeli, kauppoja ja kiinankielisiä kylttejä... Tämä on epäilemättä yksi New Yorkin parhaista kaupunginosista.

Täällä on hyvin ainutlaatuinen tunnelma, joka kiehtoo sinua matkailijana. Tässä ovat pakolliset nähtävyydet ja tekemistä alueella, jotta et jättäisi mitään tekemättä:

1. Tutustu Columbus Parkiin

Tyypillisiä Chinatownin katuja| ©Hellotickets
Tyypillisiä Chinatownin katuja| ©Hellotickets

Ensimmäinen kosketuksesi Chinatowniin on epäilemättä Columbus Park. Se on naapuruston suurin puisto ja kiinalaisen yhteisön vanhempien jäsenten tavallinen kohtaamispaikka.

On hyvin tavallista nähdä heidät joka aamu penkillä lukemassa sanomalehteä, kokoontumassa yhteen pitämään kuntoa harjoittelemalla taichia, pelaamaan muutamaa mahjong-peliä ja jopa soittamaan soittimia ja laulamaan. Siellä näet, että kiinalaisten kyky pitää perinteensä elossa kaikkialla on valtava ja ihailtava.

Columbus-puiston lähellä on Kimlaun sotamuistomerkki, joka on pystytetty vapauden ja demokratian puolesta taistelussa kaatuneiden amerikankiinalaisten kunniaksi.

Varaa kierros Chinatowniin ja muihin kaupunginosiin

2. Käy Mahayana-buddhalaistemppelissä

Chinatownin kadut| ©Hellotickets
Chinatownin kadut| ©Hellotickets

New York on monikulttuurinen kaupunki, jossa eri uskonnot elävät rinnakkain (voit tutustua useimpiin niistä kuuluisalla kontrastikierroksella). Siellä on monia temppeleitä, kuten Pyhän Patrickin katedraali, Eldridge Streetin synagoga, Pyhän Johanneksen katedraali tai osallistu gospelmessuun Harlemissa.

Mutta jos haluat täydentää tämän mystisen kokemuksen Isossa Omenassa, sinun kannattaa suunnata 133 Canal Streetille Chinatowniin, jossa sijaitsee Mahayana-buddhalaistemppeli, jossa on kaupungin suurin, 5 metriä korkea Buddha. Se on peräisin vuodelta 1962, ja siitä tuli itärannikon ensimmäinen buddhalaistemppeli.

Sitä ei ole helppo löytää, koska sen julkisivu ei näytä tyypilliseltä buddhalaistemppeliltä. Siksi sinun on oltava hyvin varovainen, ettet missaa sitä. Yleensä sinua pyydetään tekemään lahjoitus, ja vastineeksi sinulle tarjotaan onnenpaperi tai suitsukkeita.

Varaa New York Contrasts Tour

3. Hanki parhaat kiinalaiset tavarat Chinatownissa

Näyteikkunat Chinatownissa| ©Hellotickets
Näyteikkunat Chinatownissa| ©Hellotickets

Yksi lempipuuhistani Chinatownissa on basaarien ja markkinoiden kiertely. He myyvät kaikenlaisia tavaroita erittäin halvalla. Esimerkiksi Canal Streetin ja Mott Streetin alueella kävellessäsi voit tuntea olevasi oikeassa basaarissa Kiinassa.

Voisi sanoa, että Canal Street on Chinatownin sisäänkäynti, vaikka siellä ei olekaan tätä osoittavaa kaaria. Se on kaupunginosan pääkatu, ja se on hieman kaoottinen ja meluisa, koska sen läpi kulkee valtava määrä ihmisiä, sillä se on kuuluisien kopiointimuotiliikkeiden koti.

Jos kuitenkin haluat pitää tauon hälinästä, suosittelen käymään Canal Street Marketissa(265 Canal St), joka on moderni ja järjestyksessä oleva tori, joka on vastakohta sitä ympäröivälle vilkkaalle ympäristölle. Markkinat on jaettu kahteen alueeseen: oikealla on ruokahalli, jossa on aasialaisia ruokakojuja, ja vasemmalla on käsityöläisliikkeitä, joissa myydään muun muassa luonnonkosmetiikkaa ja koruja, koriste-esineitä ja käsityöläissuklaata.

Mott Street puolestaan on täynnä vihannes-, hedelmä-, mauste-, sieni- ja eksoottisia ruokakauppoja. Itse asiassa monet newyorkilaiset ravintolat hankkivat tuoreet tuotteensa Chinatownista. Täältä löydät myös parhaat Chinatownin matkamuistot halvemmalla kuin Manhattanin keskustan kaupoista.

Varaa kierros Chinatowniin ja muihin kaupunginosiin

4. Juhli kiinalaista uutta vuotta

Tyypilliset uudenvuodenjuhlan koristeet| ©Hellotickets
Tyypilliset uudenvuodenjuhlan koristeet| ©Hellotickets

Chinatownissa kannattaa vierailla erityisesti kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksien aikaan, joka on kiinalaisen kulttuurin tärkein juhlapäivä. Päivämäärä riippuu kuukalenterista, mutta yleensä se on helmikuussa, ja sitä juhlitaan tyylikkäästi.

Minulla on ollut onni nähdä se kerran, ja se on erittäin arvokas. Joka vuosi toivotetaan tervetulleeksi erilainen eläin, ja tuhannet ihmiset osallistuvat kellukkeiden, tanssien, musiikin ja lohikäärmeiden paraatiin.

Se on hauska tapahtuma kaikenikäisille, ja siihen osallistuu paljon ihmisiä. Siksi suosittelen, että jos aiot seurata paraatia, etsi risteys, josta voit katsella paraatia ja kokea sen tunnelman. Kun se on ohi, älä epäröi ja mene ravintolaan tai ruokakojuun nauttimaan parhaasta aasialaisesta keittiöstä Chinatownin sydämessä.

5. Vieraile kirkon kirkastumisen kirkossa

Chinatownin arkkitehtuuri| ©Hellotickets
Chinatownin arkkitehtuuri| ©Hellotickets

Chinatownin temppeleistä puheen ollen, jos olet kiinnostunut, voit vierailla osoitteessa 29 Mott Streetillä sijaitsevassa katolisessa kirkossa, joka on paljon buddhalaistemppeliä vanhempi, sillä se on peräisin vuodelta 1801. Seurakuntaan osallistuu myös naapuruston kiinalaisia seurakuntalaisia, sillä messua tarjotaan mandariiniksi, kantoniksi ja englanniksi.

6. Astu sisään Amerikan kiinalaiseen museoon

Chinatownin kadut| ©Hellotickets
Chinatownin kadut| ©Hellotickets

Chinatownin vierailun aikana voit myös vierailla Chinese in America -museossa, jossa voit tutustua tämän yhteisön historiaan Yhdysvalloissa sen alkuajoista lähtien. Tämä vuonna 1980 avattu museo tarjoaa matkan sen jäsenten elämään siitä lähtien, kun he saapuivat Amerikkaan, todistusten, kuvien ja videoiden avulla.

Mielenkiintoinen retrospektiivi, joka auttaa meitä ymmärtämään kiinalaisen kulttuurin erityispiirteitä ja siitä johtuvaa kulttuurivaihtoa kahden näennäisesti niin erilaisen maailman, kiinalaisen ja amerikkalaisen, välillä.
Museum of Chinese in America eli MOCA sijaitsee osoitteessa 215 Centre Street. Pääsymaksu on 12 dollaria, ja ne ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18. Joka kuukauden ensimmäisenä torstaina sisäänpääsy on kuitenkin ilmainen.

7. Kävele Confucius Plazan läpi

Chinatownin elintarvikemarkkinat| ©Hellotickets
Chinatownin elintarvikemarkkinat| ©Hellotickets

Yksi Chinatownin silmiinpistävimmistä rakennuksista, erityisesti korkeutensa ja värinsä vuoksi, on historiallinen Confucius Plaza (1975), jonka edessä seisoo kuuluisan kiinalaisen filosofin, 5. vuosisadalla eaa. eläneen Konfutseuksen patsas.

8. Maista parasta kiinalaista ruokaa

Autenttiset ravintolat Chinatownissa| ©Hellotickets
Autenttiset ravintolat Chinatownissa| ©Hellotickets

Kiinalainen keittiö on yksi maailman arvostetuimmista sen raaka-aineiden, makujen ja tekstuurien monipuolisuuden vuoksi. Chinatownissa on tarjolla meille tuttujen kevätkääryleiden ja kolmen herkullisen riisin lisäksi myös aitoa kiinalaista ruokaa erittäin kohtuulliseen hintaan.

Jos rakastat syömistä ja olet ruokahullu, tässä New Yorkin kaupunginosassa sinua odottaa herkkupala, sillä täällä on runsaasti ravintoloita ja baareja, joissa voit maistella Manhattanin parhaita aasialaisia erikoisuuksia. Tässä ovat Chinatownin parhaat ruokapaikat:

  • Xi's an Famous Food: Jos pidät mausteisesta ruoasta, rakastat tätä paikkaa, lammas- ja kuminahampurilainen on upea, samoin kuin käsintehdyt nuudelit. Ja palvelu on salamannopeaa. Se sijaitsee osoitteessa 45 Bayard Street.

  • Big Wing Wong: Tämä on vanhan koulukunnan kantonilainen ravintola. Annokset ovat suuria ja palvelu on tehokasta. Paahdettu ankka, wontonit ja paistettu riisi ovat erinomaisia, vaikka ruokalista onkin laajempi. Dim sum on mielestäni kaupungin parhaita. Hinnat? Aika halpaa. Löydät tämän ravintolan osoitteesta 102 Mott Street...

  • Buddha Bodai: Hyvä vaihtoehto kasvissyöjille, jossa useimmat ruokalajit maksavat alle 15 dollaria. Pidän siitä, koska siellä on laaja ruokalista, jossa on maukkaita ruokalajeja, kuten nyyttejä, kevätkääryleitä ja erilaisia nuudelireseptejä. Myös kanan, lampaan tai ankan kasvisversiot ovat erittäin maukkaita ja maukkaita. Ja jos etsit dim sumia, tämä on hyvä paikka. Se sijaitsee osoitteessa 5 Mott Street, lähellä Columbus Parkia.

  • Canal Street Market: Tämä aasialaiseen ruokaan erikoistunut ruokahalli sopii täydellisesti, jos vierailet Chinatownissa ryhmässä ja kaikki haluavat tilata jotain erilaista. Siellä on useita ruokakojuja, jotka tarjoavat monenlaista ruokaa alle 15 dollarilla. Voit kokeilla ruokia paikan päällä tai tilata ne kotiin vietäviksi piknikille Columbus Parkiin. Suosittelen käymään Boba Guys-kahvilassa, jossa valmistetaan fantastista kuplateetä hyvin omaperäisillä mauilla. Canal Street Market sijaitsee osoitteessa 265 Canal Street.

9. Opettele tinkimään, mutta älä lankea väärennöksiin

Chinatownin kaupat| ©Hellotickets
Chinatownin kaupat| ©Hellotickets

Paikallisissa kaupoissa voit usein neuvotella hinnoista, varsinkin jos olet valmis ottamaan useita tuotteita. Yritä aina asettaa enimmäishinta, jonka olet valmis maksamaan, ja ole kärsivällinen saadaksesi haluamasi.

Toisaalta on hyvin tiedossa, että Chinatownista löytyy väärennettyjä ylellisyystuotteita. Rehellisesti sanottuna en ole hulluna tähän käytäntöön (ensinnäkin siksi, että se ei tietenkään ole laillista), mutta enimmäkseen siksi, että heidän tarjoamillaan tuotteilla ei ole takuuta.

Kävelysi aikana sinua lähestyvät todennäköisesti eri katukauppiaat, joilla on katalogi mukanaan (he eivät yleensä kanna tuotteita mukanaan välttääkseen ongelmia poliisin kanssa), ja he tarjoavat sinulle suurten merkkien laukkuja, kelloja, vöitä ja lompakoita.

Jos odotat löytäväsi edullisia löytöjä, olet väärässä: ylellinen käsilaukku voi maksaa jopa 300 dollaria. Siksi en suosittele sijoittamaan rahojasi (etenkään niin paljon rahaa) paikkoihin, joissa ei ole mitään takuita ja joissa voit joutua myös ongelmiin viranomaisten kanssa.

10. Hyödynnä tilaisuus tutustua ympäröivään alueeseen: kävele Tribecassa tai Little Italiassa

Poseeraa Café Roman edessä Pikku-Italiassa| ©Hellotickets
Poseeraa Café Roman edessä Pikku-Italiassa| ©Hellotickets

Jos sinulla on tarpeeksi aikaa, suosittelen, että käytät Chinatownin kävelyn hyväksesi tutustuaksesi Little Italian ympärillä oleviin katuihin ja kaupunginosiin. Huomaat ylittäneesi Chinatownin ja Little Italian välisen rajan, kun näet kahviloita, ruudullisia pöytäliinoja ja vastavalmistetun pizzan herkullisen tuoksun.

Löydät myös Tribecan: kuten niin monet muutkin New Yorkin alueet, se alkoi teollisuusalueena ja muuttui myöhemmin boheemiksi kaupunginosaksi, jonka rakennusten julkisivussa on tyypillinen hätäportaikko ja jossa on vaihtoehtoisia liiketiloja ja pieniä kahviloita, joissa voit pysähtyä tauolle.

Löydät myös pieniä taidegallerioita, joita voit selata, ja jos satut törmäämään paloasemaan, joka näyttää tutulta? Se on! Se on Ghostbustersin paloasema. New York on täynnä kuvauspaikkoja, ja jos haluat nähdä parhaat niistä, kerron niistä artikkelissani New Yorkin parhaista elokuva- ja sarjapaikoista.

Missä Chinatown on ja miten sinne pääsee?

Chinatown sijaitsee Manhattanin kaakkoisosassa. Sitä ympäröivät Lower East Side (idässä), Tribeca (lännessä), Civic Center (etelässä) ja Little Italy (pohjoisessa). Sen rajat ovat kuitenkin hämärtyneet, sillä Chinatown on kasvanut viime aikoina niin paljon, että se on melkein imenyt sisäänsä Little Italian ja suuren osan Lower East Sidea.

Chinatowniin pääsee helpoimmin metrolla, mutta sinne pääsee myös bussilla.

  • Metro: Canal Streetin pysäkki (linjat 6, J, M, Z, N, Q, R ja W) tai Grand Streetin asema (linjat B ja D).
  • Bussi: M01, M103 ja B51.

Miten tämä naapurusto syntyi?

Kultakuumeen houkuttelemina tuhannet kiinalaiset siirtolaiset saapuivat Yhdysvaltoihin 1800-luvun puolivälissä. Useimmat asettuivat Kaliforniaan, mutta jotkut muuttivat itärannikolle, erityisesti New Yorkiin.

Historiallisesti kiinalainen yhteisö on ollut hyvin tiiviisti sidottu, ja maahanmuuttajat pyrkivät alusta alkaen asettumaan alueille, joilla heidän maanmiehensä jo asuivat. Tämän New Yorkin kaupunginosan suuri kasvu alkoi vuonna 1960, kun maahanmuuttorajoitukset, jotka oli asetettu muutamaa vuosikymmentä aiemmin vuoden 1873 talouslaman vuoksi, eivät olleet enää niin tiukkoja, ja alueelle alkoi saapua ihmisiä Hongkongista ja muilta kantonin kieltä puhuvilta alueilta.

Chinatown alkoi sitten kasvaa ja massiivistua, kunnes siitä tuli Ison Omenan sisällä oma maailmansa, jolla oli oma sisäinen organisaationsa sekä sosiaalisesti että kulttuurisesti. Itse asiassa monet sen asukkaista puhuvat tuskin englantia, vaikka asuvat New Yorkissa.

Ja tavallaan tämä on osa sen viehätystä, eli tunne siitä, että matkustat maailmasta toiseen vain ylittämällä kadun. Monille on kulttuurishokki nähdä yhtäkkiä kaikki kiinalaismerkityt kaupat vain muutaman askeleen päässä.

Muut "Chinatownit" New Yorkissa

Jos Manhattanin Chinatowniin tutustumisen jälkeen haluat tietää lisää kiinalaisesta kulttuurista, voit suunnata Queensin ja Brooklynin Chinatowniin.

Gentrifikaatio on syrjäyttänyt monia manhattanilaisia New Yorkin kahteen muuhun kaupunginosaan. Monet sanovat, että tunnelma täällä on aidompi kuin Lower East Sidessa, mutta minun mielestäni se on vain erilainen. Se on oikeastaan makuasia.