10 Tekemistä Amsterdamissa joulukuussa

Oletko varannut lennon Alankomaiden pääkaupunkiin? Et olisi voinut valita parempia päivämääriä

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minuuttia luettu

10 Tekemistä Amsterdamissa joulukuussa

Valojen katu Amsterdamissa | ©Don Oppedijk

Mielestäni joulukuu on paras kuukausi tutustua Amsterdamiin. Viileämmästä lämpötilasta ja lyhyemmistä valoisista tunneista huolimatta Pohjoisen Venetsia loistaa kirkkaimmillaan. Joulu tuo väriä aukioille ja kaduille, ja valojuhla tuo kanaviin hieman taikaa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua lomasi suunnittelussa.

1. Kävele Dam-aukiolle ja käy vahakabinetissa

Dam-aukio| ©Travelinglao
Dam-aukio| ©Travelinglao

Kuun alkupuolella 20-metrinen kuusi saapuu Dam-aukiolle, Amsterdamin sydämeen. Noin neljä kilometriä LED-valoja koristaa sitä, ja jos olet onnekas ja olet kaupungissa, voit todistaa valaistusseremoniaa. Ensimmäisenä päivänä (mutta myös seuraavina päivinä) lapset ja perheet kokoontuvat kuusen ympärille laulamaan joululauluja ja syömään perinteisiä jälkiruokia. Jos palelet, voit hakeutua suojaan Amsterdamin vahakabinettiin, joka on vain muutaman metrin päässä.

Ja kun olet häikäistynyt tästä vaikuttavasta puusta, voit suojautua johonkin Amsterdamin tärkeimmistä museoista, kuten vahakabinettiin, joka on vain minuutin kävelymatkan päässä.

Varaa liput vahamuseoon

2. Näe valojen juhla risteilyalukselta käsin

Amsterdamin valofestivaali| ©Hector Montero
Amsterdamin valofestivaali| ©Hector Montero

Alankomaiden pääkaupunki tervehtii talven tuloa joka vuosi Amsterdamin valofestivaalilla, joka on katujen ja kanaalien väriräjähdys. Taiteilijat, suunnittelijat ja arkkitehdit eri puolilta maailmaa esittävät ehdotuksiaan, ja valintakomitea valitsee parhaat teokset. Arvostetuimpia teoksia ovat serbialaisten Ivana Jelićin ja Pavle Petrovićin Van Goghin "Starry Night" ja "Butterfly Effect", seitsemän sinistä perhosta, jotka lepäävät Plantage Muidergrachtin vesillä.

Jos haluat arvostaa valojen juhlaa parhaasta näkökulmasta, suosittelen valitsemaan yöristeilyn Amsterdamin kanavia pitkin. Risteilyn aikana ohitat nähtävyydet palelematta ja kuuntelet monilla kielillä, myös englanniksi, saatavilla olevaa ääniopasta. Nämä kierrokset lähtevät yleensä keskeisiltä paikoilta, kuten Damrakista (kivenheiton päässä päärautatieasemalta) tai Euwepleinistä (lyhyen kävelymatkan päässä Casinolta).

Varaa yöllinen risteily valojenfestivaalin aikana.

3. Vieraile jääbaarissa ja hämmästele jääveistoksia

Jääveistokset Zwollessa| ©Angie Castells
Jääveistokset Zwollessa| ©Angie Castells

Joulukuusta alkaen Zwollessa järjestetään tapahtuma, jota pienimmätkin rakastavat. Jos matkustat lasten kanssa, suosittelen viettämään päivän tässä keskiaikaisessa kaupungissa, joka tunnetaan goottilaisesta kirkostaan (Grote Kerk), Fundatie-museosta ja rauhallisista puistoistaan. Beelden-festivaalista on tullut Alankomaiden tärkein talvitapahtuma, jossa on yli 100 jäähän veistettyä hahmoa.

Beelden-festivaali on erittäin suosittu, ja jos haluat välttää jonot, suosittelen käymään viikolla. Alankomaat on pieni maa, ja sieltä on helppo kulkea nurkasta toiseen. Pääkaupungista voit yksinkertaisesti ottaa intercityn Amsterdam Zuidin asemalta. Jos haluat lisää ideoita, suosittelen lukemaan postauksen parhaista retkistä Amsterdamista.

Ja jos et pelkää kylmää ja haluat viettää iltapäivän jääbaarissa, kääriydy lämpimästi ja käy Xtracold Icebarissa, joka on ainutlaatuinen paikka, jossa voit nauttia drinkkejä miinus 10 asteen pakkasessa.

Varaa liput Amsterdamin jääbaariin

4. Vieraile tyylikkäässä 1600-luvun residenssissä: Huis ten Boschin palatsissa

Vierailu Willet-Holthuysenissa| ©Jvhertum
Vierailu Willet-Holthuysenissa| ©Jvhertum

Joulu sopii hyvin vintage-tunnelmiin, ja tämän voit löytää Willet-Holthuysenissa, museoksi muutetussa 1600-luvun kartanossa. Sen seinillä on merkittävä kokoelma Alankomaiden kultakauden posliinia, lasiesineitä, huonekaluja ja taideteoksia.

Joulukuun ja tammikuun alun välisenä aikana tämä kulttuurilaitos näyttää, miten Willet-Holthuysenin pariskunta vietti joulua 1800-luvulla. Sisään astuessasi ihastut sisustukseen, johon kuuluu kullattuja kynttiläkruunuja, puuleluja, antiikkisia nojatuoleja ja ihastuttavilla basreliefeillä koristeltu takka (Herengracht 605).

Jos haluat myös nähdä yhden Alankomaiden suosituimmista palatseista, älä epäröi tehdä matkaa Haagiin ja vierailla Huis ten Boschin palatsissa, joka on yksi Alankomaiden kuningasperheen neljästä virallisesta residenssistä.

Retki Rotterdamiin, Delftiin ja Haagiin Amsterdamista käsin

5. Vieraile joulumarkkinoilla

Amsterdamin joulumarkkinat| ©Colin D
Amsterdamin joulumarkkinat| ©Colin D

Joulukuu on erityinen kuukausi, ja Alankomaiden pääkaupunki kokee juhlakauden suurella odotuksella. Muiden Pohjois-Euroopan kaupunkien tapaan myös Amsterdamissa on joulumarkkinat, joilla on tarjolla matkamuistoja, paikallisia käsitöitä sekä makeaa ja suolaista ruokaa. Tässä on yhteenvetomme mielenkiintoisimmista:

 • Ice Village, toistuva tapahtuma Museumpleinillä. Joka joulukuu Museumplein täyttyy joulukioskeista. Voit ostaa koristeita, matkamuistoja, vaatteita, ruokaa ja paljon muuta. Se on avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 11:00-20:00. 24. ja 25. joulukuuta se sulkee ovensa kello 17:00. Rijksmuseumin juurella on myös jäähalli.
 • Funky Xmas Market, taide-, muoti- ja designmarkkinat. Taiteilijat ja luovan työn tekijät myyvät tuotteitaan suoraan yleisölle. Heidän myyntikojunsa sijaitsevat Westergasissa, kulttuurikompleksiksi muutetussa vanhassa kaasumittarissa. Se sijaitsee kaupungin läntisessä neljänneksessä, ja siitä on hyvät yhteydet keskustaan. Päärautatieasemalta pääset vain bussilla (linja 21) Van Hallstraatin pysäkillä.
 • Pure Markt, vanha kasvihuonekompleksi, on nykyään Alankomaiden pääkaupungin suurin ja tärkein ekologinen puisto. Se on erikoistunut tuoreisiin kotitekoisiin tuotteisiin. Jos haluat viipaleen juustokakkua tai paikallista juustokakkua, tämä on oikea paikka sinulle. Jos haluat lisätietoja, suosittelen tutustumaan heidän virallisiin verkkosivuihinsa.
 • Winter Village, joulukylä muutaman kilometrin päässä Dam-aukiolta. Amstelveen on kunta Alankomaiden pääkaupungin eteläpuolella, hyvin lähellä Schipholin lentokenttää. Sitä tuskin mainitaan opaskirjoissa, mutta joulukuussa siellä kannattaa käydä ostoksilla. Talvipuisto on neljän viikon ajan lasten suosikkikohde, jossa lapset voivat innostua jouluvaloista, luistella jäällä ja ladata akkujaan kupillisella kuumaa kaakaota.

Niiden myyntikojut löydät Stadshart Amstelveenistä, joka on Amstelveenin keskustassa sijaitseva ostoskeskus. Pääset sinne metrolla (linja 51) ja jää pois Amstelveensewegin pysäkillä. Sieltä voit nousta bussilla (linja 356 tai 357) ja jäädä pois Busstationin pysäkillä. Jos sinulla on vielä aikaa, voit käydä Stedelijk Museumissa, joka on tärkein modernin ja nykytaiteen museo.

Varaa lippu Stedelijk Museumiin

6. Uppoudu paikalliseen kulttuuriin Bruin-kahviloissa

Vierailu Arendsnestissä| ©Jonathan J
Vierailu Arendsnestissä| ©Jonathan J

Joulukuu Amsterdamissa on kylmä ja pilvinen. Usein kanavilla on sumua, joka luo satumaisen tunnelman. Valkoisen peiton peittämät kadut ja sillat sopivat erinomaisesti tunnelmallisiin valokuviin, ja kävelyn jälkeen voit hakeutua bruin cafésiin, Amsterdamin tyypillisimpiin baareihin. Nämä perinteiset paikat ovat saaneet nimensä puuseinistä, jotka muodostavat pimeän tunnelman, jota valaisevat lämpimät keltaiset valot. Alla olevaan listaan olemme koonneet niistä parhaat:

 • Arendsnest, hollantilaisen oluen temppeli. Sen hanoista lähtevät parhaat kansalliset vuosikerrat. Istahda alas ja maista Rook In De Kachelia (savuinen ja tumma) tai Voória, tynnyrissä kypsytettyjen ja tynnyrissä käyneiden oluiden sekoitusta luumulla (Herengracht 90).
 • Café Chris, Jordaanin vanhin baari. Jos otat tuopin ruuhka-aikojen ulkopuolella, voit nauttia heidän biljardistaan (Bloemstraat 42).
 • 't Aepjen, paikka, jolla on ainutlaatuinen historia. Aikaisemmin matkoiltaan palaavat merimiehet tulivat tänne juomaan ja viettämään yönsä. Kun rahat loppuivat, jotkut maksoivat velkansa jättämällä omistajille apinoita. Aivan oikein, eläimet vangittiin ja niitä käytettiin lemmikkeinä. Kädellisistä huolehti Gerard Westerman, tavernan vakioasiakas, joka otti ne yksityiseen puutarhaansa. Muutaman vuoden kuluttua Westermanin puistosta tuli Amsterdamin eläintarha (Zeedijk 1).
 • Café Hoppe, jossa kaikesta huolehditaan pienintä yksityiskohtaa myöten. Vuonna 2013 se valittiin Alankomaiden parhaaksi kahvilaksi, eikä laatu ole vuosien varrella heikentynyt. Kuuluisia vieraita ovat muun muassa prinsessa Beatrix ja olutmagnaatti Freddy Heineken (Spui 18-20).
 • T'Papeneiland, kahvila, jossa on vieraillut Bill Clinton. Yhdysvaltain entinen presidentti kävi tässä paikassa vuonna 2011 maistamassa sen kuuluisaa omenapiirakkaa. Todellisuudessa sen historia on paljon vanhempi. Tämän baarin takana oli 1600-luvun alussa piilossa salainen katolinen kirkko, ja sinne päästäkseen piti kulkea T'Papeneilandin lattian alla olevan tunnelin läpi (Prinsengracht 2).
 • De Twee Zwaantjes, jossa voit testata laulutaitojasi. Mahdollisesti yksi Alankomaiden pääkaupungin vilkkaimmista bruin-kahviloista (Prinsengracht 114).

Ja kun olet saanut ruokahalusi nousemaan, voit hemmotella itseäsi toisella menulla Hard Rock Cafessa.

Varaa menu Hard Rock Cafesta

7. Hemmottele itseäsi jouluisilla jälkiruoilla

Kerststol| ©Franklin Heijnen
Kerststol| ©Franklin Heijnen

Jos Espanjassa lapset kirjoittavat kirjeitä kolmelle viisaalle miehelle, Alankomaissa he odottavat Sinterklaasin saapumista, joka on hollantilainen versio joulupukista, joka tuo lahjoja ja makeisia marraskuun puolivälissä Amsterdamissa. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa ero, ja siksi haluan puhua joulujälkiruoista. Kun olet Amsterdamissa, tiedät, minkä valita....

 • Kerststol, perinteinen leipä, jossa on sokeria, kuivattuja ja sokeroituja hedelmiä, sultanoita, kardemummaa, muskottipähkinää ja sitruunankuorta. Kun maistat sitä, huomaat myös brandyn ja vaniljan vivahteita. Kerststol tarjoillaan yleensä viipaloituna ja voin kera.
 • Oliebollen, paistettuja munkkeja, joita näet kaupungin jokaisessa kadunkulmassa, kaupoissa ja katukojuissa. Joidenkin mielestä parhaat löytyvät Hartog's Volkorenista (Wibautstraat 77), Bakkerij Ad Straathofista (Ten Katestraat 21) ja De Bakkerszonenista (Roetersstraat 21).
 • Pepernoten, pyöreän muotoinen ja mausteisen aromikas. Ne maustetaan hunajalla ja ruoko- tai vaahterasokerisiirapilla. Niitä syödään 5. joulukuuta, Pyhän Nikolauksen päivänä, mutta niitä voi löytää leipomoista jo lokakuussa.
 • Kerstkransjes, "jouluseppeleet". Ne ovat voi- ja vaniljakeksejä, jotka on päällystetty manteliviipaleilla tai sokerikirsikoilla. Ne ovat niin kauniita, että Alankomaissa niitä käytetään joulukuusien koristeluun.
 • Speculaas, keksejä, joissa on kanelia, muskottipähkinää, neilikkaa, inkivääriä, kardemummaa ja valkopippuria. Kuten muissakin tämäntyyppisissä resepteissä, salaisuus on taikinassa. Aromeja imeytyy, kun sen annetaan levätä yön yli viileässä paikassa. Paikallisten mukaan Simon Meijssenin minileipomoketju valmistaa uunista herkullisia speculaas-juustoja.

Ja jos haluat jatkaa tyypillisten tuotteiden maistelua, älä epäröi lähteä juustonmaisteluun, joka on yksi Alankomaiden pääkaupungin suosituimmista gastronomisista suunnitelmista.

.

Varaa juustonmaistelu Amsterdamissa

8. Hemmottele itseäsi shoppailemalla

Negen Straatjes| ©Jenifer K
Negen Straatjes| ©Jenifer K

Kolmipäiväinen kaupunkiloma Amsterdamissa on täydellinen tilaisuus ostaa viimeiset joululahjat. Alankomaiden pääkaupunki on suosittu ostospaikka, ja jokaisella kaupunginosalla on omat ostosalueensa, joihin kannattaa tutustua. Tässä on lyhyt luettelo suosikeistamme:

 • Negen Straatjes, kuuluisat yhdeksän katua. Tällä nimellä viitataan Singelin, Herengrachtin, Keizersgrachtin ja Prinsengrachtin väliselle alueelle, jossa on kaikenlaisia kauppoja. Erikoisimpia kohteita ovat De Witte Tandenwinkel(myy kaikenlaisia hammasharjoja, Nieuwe Binnenweg 62) ja nappikauppa De Knopenwinkel(Herengracht 389). Muodin ystävät löytävät täältä paratiisinsa, sillä Yhdeksän kadun varrella on putiikkeja, vaatekauppoja, kenkäkauppoja ja paljon muuta.

Jos etsit juustoherkkuja, suosittelen piipahtamaan De Kaaskamerissa, joka on Alankomaiden pääkaupungin instituutio. Heidän asiantuntijansa auttavat sinua valitsemaan ihanteellisen juuston (Runstraat 7). Hienostuneemmille makuhermoille voit kääntyä Antiekcentrumin puoleen, joka on yli 1700 neliömetrin suuruinen alue, jossa on kokoelma 1600- ja 1700-luvun antiikkia, art deco -esineitä ja muuta 1950-, 1960- ja 1970-luvun kauppatavaraa (Elandsgracht 109).

 • PC Hooftstraat, Alankomaiden pääkaupungin muotialue. Tänne on keskittynyt muotimerkkien kerma (Cartier, Gucci, Chanel, Michael Kors jne.).
 • Haarlemmerstraat ja Haarlemmerdijk, kaksi ostoskatua, joilla on laaja valikoima itsenäisiä ja erikoistuneita kauppoja. Suuntaa Rumos Vintage & Design iin, josta löydät käsilaukkuja, aurinkolaseja ja käytettyjä vaatteita. Heidän kokoelmansa keskittyy 60- ja 70-luvun muotiin, mutta myös 50- ja 90-luvun vaatteita löytyy (Haarlemmerstraat 29).
 • Magna Plaza, ostoskeskukseksi muutettu postitoimisto. Sen neljästä kerroksesta löydät tärkeimmät kansainväliset vaate- ja kauneusalan tuotemerkit (Nieuwezijds Voorburgwal 182).
 • Albert Cuypmarkt, yksi Euroopan suurimmista ulkoilmamarkkinoista. Pysähdy kojuille, löydät todennäköisesti edullisen kaupan. Tartu tilaisuuteen ja syö jotain tyypillistä, esimerkiksi stroopwafel (karamellivohveleita) tai tuoretta silliä (Albert Cuypstraat).
 • Waterloopleinmarkt, Amsterdamin kirpputori. Siellä on vähän kaikkea antiikkikirjoista käytettyihin huonekaluihin (Waterlooplein).

9. Nauti sirkusesityksestä

Carré-teatterin sisällä| ©C messier
Carré-teatterin sisällä| ©C messier

Carré-teatterissa (Koninklijk Theater Carré) järjestetään joka joulukuu yksi joulusesongin odotetuimmista tapahtumista. Maailman joulusirkus on kansainvälisesti tunnettu tapahtuma, joka kokoaa yhteen taiteilijoita Kiinasta, Vietnamista, Venäjältä, Koreasta, Yhdysvalloista ja muista maista. Varaa lippusi ennakkoon: aiemmin on rekisteröity noin 58 000 kävijää reilun kahden viikon aikana! Tänne on helppo tulla - teatteri sijaitsee Amstel-joen rannalla vain kivenheiton päässä Magere Brugista, Amsterdamin kuuluisimmasta sillasta.

10. Lämmittele kuppi suklaata

Pompadour-kakut| ©Jaison R
Pompadour-kakut| ©Jaison R

Amsterdam on ihanteellinen kohde suklaan ystäville. Vaikka Alankomaiden pääkaupunki ei ole yhtä kuuluisa kuin naapurimaa Bryssel, siellä on useita paikkoja, joissa voit herkutella kaakaojuomalla. Lue lisää ja tutustu parhaiksi arvioituihin baareihin.

 • Pompadour, joka on kuuluisa yhtä lailla suklaistaan kuin kakkuistaan. He käyttävät suklaidensa valmistuksessa Valrhona-suklaata, jota huippukokit käyttävät. Toinen nähtävyys on tyylikäs Ludvig XVI -tyylinen teehuone (Huidenstraat 12).
 • Cacaomuseum, paljon muutakin kuin pelkkä suklaapuoti. Kuuman kupin lisäksi voit saada muutaman elämyksen. Voit esimerkiksi valmistaa pralineja tai piirtää suklaalla. Täydellinen luettelo löytyy virallisilta verkkosivuilta (Czaar Peterstraat 175).
 • Scandinavian Embassy, nurkka Tukholmaa Amsterdamin sydämessä. Suklaan lisäksi asiakkaat tulevat tänne kahvin (kaikki pavut tulevat pieniltä paahtimoilta Skandinaviasta) ja kanelipullien vuoksi (Sarphatipark 34).
 • Moods Coffee Corner, täydellinen paikka aloittaa päivä. Se on kuuluisa terveellisistä aamiaisistaan (tuoreet ja kausittaiset). Kuppeihin käytetään belgialaista ja italialaista suklaata, ja kahvin osalta tarjolla on valikoima paikallisesti paahdettuja papuja (Lindengracht 249).

Onko Amsterdam joulukuussa vierailun arvoinen?

Museumpleinin luistinrata| ©R Boed
Museumpleinin luistinrata| ©R Boed

Jos vierailet Pohjoisen Venetsiassa joulukuussa, tiedät varmasti, että sää ei ole hyvä. Tämä on vuoden pimein kuukausi, ja ilmankosteus voi nousta 86 prosenttiin. Se on kuitenkin erityistä aikaa vuodesta, ja joulumarkkinat ja perinteiset jälkiruokakojut tuovat väriloisketta. Jos pelkäät lunta, älä huoli. Yleensä lumisateet kiinnostavat tammi- ja helmikuussa.

Kuinka paljon maksaa yöpyminen Amsterdamissa joulukuussa?

Maksaminen euroina| ©cottonbro
Maksaminen euroina| ©cottonbro

Jos sinulla ei ole kovin suurta budjettia, sinun on oltava hyvin tarkkana päivämäärien kanssa. Valofestivaalin yhteydessä ja lähellä joulua tai vuoden viimeistä päivää hinnat nousevat. Toisaalta, jos valitset muita päiviä, saatat löytää edullisia tarjouksia. Jos haluat säästää rahaa ja saada kaksi kokonaista kuukautta käyttöösi, suosittelen varaamaan lennon tammi- tai helmikuussa.