Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Amsterdam 3 päivässä: vinkkejä, nähtävää ja paljon muuta

Jos olet tulossa Amsterdamiin kolmeksi päiväksi, ei hätää, olen koonnut sinulle kierroksen, jolla pääset tutustumaan kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Aloitetaanko?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuuttia luettu

Amsterdam 3 päivässä: vinkkejä, nähtävää ja paljon muuta

Amsterdamin rakennukset | ©Jeswin Thomas

Kolme päivää voi tuntua lyhyeltä ajalta, kun ottaa huomioon, mitä kaikkea Amsterdamissa on nähtävää. Jos kuitenkin järjestät matkasi hyvin, sinulla on mahdollisuus nähdä Alankomaiden pääkaupungin edustavimmat paikat kanaaleista punaisen valon kortteliin ja historialliseen keskustaan.

Koska tiedän, että kunkin päivän reitin suunnittelu voi olla vaikea tehtävä, olen ennakoinut toiveesi ja laatinut reittisuunnitelman, jonka avulla nämä kolme päivää Amsterdamissa ovat arvokkaita ja pääset näkemään kaiken olennaisen. Ensimmäisenä päivänä keskitytään keskustan historiallisimpaan osaan, mutta kahtena seuraavana päivänä on aikaa vierailla tarkemmissa mutta yhtä tärkeissä paikoissa, kuten kukkamarkkinoilla tai historiallisissa kaupunginosissa.

Päivä 1: Amsterdamin kuuluisimmat nähtävyydet

Van Gogh-museon ulkopuolella| ©Marcelo Campi
Van Gogh-museon ulkopuolella| ©Marcelo Campi

Ensimmäisenä päivänä Amsterdam toivottaa sinut tervetulleeksi kulttuurisimmalla puolellaan. Hyödynnä matkasi alku tutustuaksesi kaupungin tyypillisimpiin nähtävyyksiin ja vieraile sen museoissa, joissa voit tutustua kaupungin historiaan. Älä huoli, on myös aikaa saada voimia takaisin kävelypäivän jälkeen.

Ihaile sen museoiden taidetta

Miten olisi aloittaa päivä Museumpleinillä? Voidaan sanoa, että tämä museokorttelina tunnettu alue on Amsterdamin kulttuuri- ja taidekeskus par excellence. Kaikki kaupungin taidegalleriat ja näyttelytilat eivät tietenkään sijaitse täällä, mutta Amsterdamin tärkeimmät museot, kuten Van Gogh -museo, Rijksmuseum ja modernin taiteen museo, sijaitsevat täällä.

Vaikka jokainen lippu joudutaankin ostamaan erikseen, suosittelen viettämään aamupäivän käymällä yhdessä tai kahdessa näistä museoista; ne ovat epäilemättä Amsterdamin tunnusmerkkejä. Koska niillä on niin maailmankuulut kokoelmat, niissä käy tietenkin paljon kävijöitä ympäri vuoden, joten osta liput aina etukäteen. Mitkä ovat suositukseni?

  • Van Goghin museo: Jos on hollantilainen taiteilija, joka ansaitsee oman museon, se on Vincent Van Gogh. Siellä voit tutustua tämän taidemaalarin historiaan hänen maalaustensa, kirjeidensä ja luonnostensa kautta.
  • Rijksmuseum: yli kaksi miljoonaa ihmistä vierailee vuosittain tässä museossa tutustumassa Alankomaiden kultakauden taiteeseen, jossa voit ihailla muun muassa Vermeerin ja Rembrandtin teoksia.
  • Stedelijk: jos pidät modernista taiteesta, tulet ihastumaan Picasson, Renoirin tai Andy Warholin töiden ihailuun tässä museossa, usko pois.

.

Varaa liput Amsterdamin museoihin

Pidä tauko ja nauti piknik Vondelparkissa

Kävelyretki Vondelparkissa| ©Curtis Poe
Kävelyretki Vondelparkissa| ©Curtis Poe

Olen varma, että kaikki tämä taide on tehnyt sinut hieman nälkäiseksi; onhan museosta toiseen melkoinen kävelymatka. Nyt on aika syödä, ja minulla on suunnitelma: piknik Vondelparkissa. Hyvä asia on se, että tässä Amsterdamin suurimmassa, kauneimmassa ja tärkeimmässä puistossa voi ostaa ruokakorin, jos ei ole omia eväitä mukana.

Kun olet saanut vatsasi täyteen, voit kävellä ruokaa pitkin jonkin aikaa läpi osan Vondelparkin 45 hehtaarin alueesta. Tiedän, että se on paljon, mutta suosittelen ainakin käymään ulkoilmateatterissa, jossa on yleensä konsertteja, varsinkin Amsterdamin kesällä. Joka tapauksessa nautit varmasti kävelystä tässä Jan David Zocherin puhtaaseen englantilaiseen tyyliin suunnittelemassa maisemassa, jossa on lampia, metsiä ja puutarhoja.

Vieraile Dam-aukiolla, kaupungin kuuluisimmalla aukiolla

Ei voi kulua minuuttiakaan vierailematta Amsterdamin keskustassa, Dam-aukiolla. Täällä järjestetään huhtikuussa Amsterdamissa tärkeitä tapahtumia, kuten tulppaanimarkkinat tai suuri kuninkaanpäivän juhla. Vaikka kyseessä ei olisikaan erityinen päivä, siellä kannattaa aina käydä, sillä siellä on tärkeitä muistomerkkejä ja rakennuksia, kuten kuninkaallinen palatsi (jossa järjestetään nykyään virallisia tilaisuuksia) ja kansallinen muistomerkki toisen maailmansodan aikana kaatuneille hollantilaisille.

Palatsin ja muistomerkin lisäksi Dam-aukiolla sijaitsee myös Amsterdamin vahakabinetti, jossa voit käydä katsomassa tärkeiden hollantilaisten ja kansainvälisten persoonallisuuksien vahanukkeja. Jos haluat jotain perinteisempää, voit mennä Nieuwe Kerkiin (Uusi kirkko ), jolla on paljon historiallista arvoa, mutta jonka sisätilat ovat vaatimattomat.

Varaa liput Amsterdamin kuninkaalliseen palatsiin

Begijnhofin sisäpihalle

Begijnhofin sisäpiha| ©Christophe PINARD
Begijnhofin sisäpiha| ©Christophe PINARD

Dam-aukion lähellä on Begijnhof, kaunis sisäpiha, jolla on paljon historiaa. Aluksi sinun on hyvä tietää, että se on uskonnollinen paikka, joten ole siellä ollessasi hiljaa ja kunnioittavasti. Se perustettiin keskiajalla pakopaikaksi kaupungin hälinästä, mutta sen maine johtuu kristittyjen ja naimattomien naisten yhteisöstä, joka asui siellä ja auttoi sieltä käsin kaupungin kodittomia.

Begijnhof kuuluu nykyisin Englannin reformoidulle kirkolle ja Alankomaiden protestanttiselle kirkolle, mutta sen rakenne ja ennen kaikkea sen goottilaiseen tyyliin rakennetut talot, joista jokainen on täysin erilainen kuin muut, on säilytetty. Niiden joukossa on Amsterdamin vanhin, vuodelta 1528.

Eksy Amsterdamin vanhankaupungin kaduille

Nyt kun olet tutustunut Amsterdamin historialliseen keskustaan, seuraava askel on tutustua muihin rakennuksiin, katuihin ja alueen salaisuuksiin. Olet ehkä jo nähnyt osan niistä, kun saavuit kaupunkiin, sillä keskusasema sijaitsee täällä. Aivan sen vieressä on Pyhän Nikolauksen kirkko, joka on ehdoton nähtävyys, jos haluat tutustua Amsterdamin katoliseen historiaan ja perinteeseen.

Yksi parhaista paikoista kävellä on Spui, kävelykatujen sarja, jonka läpi ei kulje juuri lainkaan autoja. Jos alkaa tulla nälkä tai haluat pitää tauon, olet hyvällä alueella, sillä täällä on runsaasti ravintoloita välipaloja varten ja myös useita kahviloita.

Päivä 2: tutustu luontoon keskellä kaupunkia

Kanavaveneet| ©Erik Cleves Kristensen
Kanavaveneet| ©Erik Cleves Kristensen

Toiseksi päiväksi ehdotan paljon luonnollisempaa ja valoisampaa osaa Amsterdamista. Voitte varmasti jo kuvitella, että kanavat ovat yksi niistä paikoista, joihin tutustutte, mutta minulla on vielä lisää yllätyksiä, kuten kukkamarkkinat. Aika lähteä liikkeelle!

Pyöräile Amsterdamin kanaaleilla

Älä huoli, sinun ei tarvitse olla urheilullinen, jotta jaksat pyöräillä Amsterdamin kanavia pitkin. Itse asiassa maasto on hyvin tasaista, mikä on epäilemättä vaikuttanut siihen, että kaikki Amsterdamin asukkaat liikkuvat mieluiten kahdella pyörällä. Suosittelen vuokraamaan polkupyörän tai, jos et uskalla lähteä omatoimisesti, varaamaan opastetun kierroksen, jotta pääset tutustumaan koko Amsterdamin kanaalialueeseen.

Aamupäivällä tehtävässä kierroksessa on se hyvä puoli, että sinulla on enemmän energiaa pyöräillä pitkin kolmea pääkanaalia: Prinsengrachtia, Keizersgratchia ja Herengrachtia. Näiden kolmen muodostama rengas on nimeltään Grachtengordel. Matkan varrella sinä ja pyöräsi näette ylellisiä kartanoita Herengrachtin rannoilla, ja ylitätte myös joitakin yli tuhannesta sillasta. Varo, ettet pysähdy ja jätä pyörääsi minnekään, sillä et ole ensimmäinen, jolta se varastetaan.

Varaa pyöräretki Amsterdamiin

Pysähdy nauttimaan Amsterdamin parhaista juustoista

Kaiken pyöräilyn jälkeen tarvitset varmaan jotain syötävää. Juusto on Amsterdamissa yhtä tyypillistä kuin polkupyörätkin, joten suosittelen sinua suuntaamaan erikoisliikkeeseen tai itse Juustomuseoon, joka sijaitsee Prinsengracht-kanavan varrella ja johon sisäänpääsy maksaa noin 1 euron. Siellä voit paitsi tutustua tämän ruoan historiaan, myös kokeilla erilaisia lajikkeita (ilmaiseksi ja rajoituksetta) ja ostaa sitten ne, joista pidät eniten.

Juustolla on pitkät perinteet Hollannissa, ja pääkaupunkina Amsterdamissa on tarjolla erilaisia makuja ja myös yleisimpiä lajikkeita, jotka on nimetty jonkin tärkeän kaupungin mukaan (esimerkiksi Gouda, Maasdam tai Edam). Kerro maistamisen jälkeen, mistä sinä pidät eniten!

Varaa juustonmaistelu Amsterdamissa

Nauti kukkamarkkinoiden hyvistä tuoksuista

Kukkamarkkinoilla| ©Gerard Stolk
Kukkamarkkinoilla| ©Gerard Stolk

Jatkaaksemme kierrosta Amsterdamin värikkäimpien ja tyypillisimpien nähtävyyksien parissa, miksi et suuntaisi kukkamarkkinoille? En aio huijata sinua, paras aika mennä sinne on, kun kevät saapuu Amsterdamiin, mutta mihin vuodenaikaan tahansa on hyvä aika kiertää kojuja, ihailla kukkien (erityisesti tulppaanien) suurta määrää ja ehkä ostaa joitakin siemeniä.

Alankomaiden pääkaupungissa rakastetaan kukkia, ja Bloemenmarkt on heidän suosikkipaikkansa, joten älä luule, että se on vain turistien paikka. Jo kasvatettujen kukkien ja kasvien lisäksi voit hyödyntää tilaisuutta ostaa sipuleita tai siemeniä, jotka ovat loistava lahja ja matkamuisto! Jos ei, voit myös vain kävellä ympäriinsä, sillä sen tuoksu on elämys itsessään.

Tutustu Rembrandtin aukiolle ja sen historiaan

Amsterdamissa on monia aukioita, mutta Rembrandtplein on Dammin jälkeen yksi kuuluisimmista. Miksi? Koska siellä on kaupungin vanhin patsas, joka kunnioittaa Rembrandt van Rijnia, taidemaalaria, jonka mukaan aukio on nimetty. Lisäksi löydät taiteilijan entisen kodin, joka on nyt muutettu hänen museokseensa. Voit vierailla siellä; suosittelen sitä, jos haluat nähdä hänen hienoja teoksiaan (sisäänpääsy maksaa noin 15 €).

Jos historia ei ole sinun juttusi ja olet enemmän urheilufani, voit käydä pikaisesti Hollannin kuuluisimman jalkapallojoukkueen Ajaxin virallisessa myymälässä. Yksi rakennus, joka varmasti kiinnittää huomiosi, on Pathé Tuschinski -teatteri. Se on peräisin vuodelta 1921, ja vaikka et menisikään sisälle, julkisivu jättää sinut suu auki. Miksi? Koska se on suunniteltu art deco -motiivien mukaisesti.

Rentoudu yöristeilyllä kanavia pitkin

Vaikka olisit jo käynyt kanavilla aamulla, suosittelen palaamaan takaisin alkuillasta ja lähtemään Amsterdamin kanaaliristeilylle. Kun auringonvalo alkaa hiipua, sen jättämä näkymä veteen, silloille ja rannoille on kaunis. Sen näkeminen saa sinut ymmärtämään, miksi ne ovat maailmanperintökohde.

Vaikka niitä voi varata milloin tahansa, suosittelen Amsterdamin kanaaliristeilyä yöllä. Silloin kaupungin tärkeimmät rakennukset ja muistomerkit alkavat valaistua, mikä on kaunis näky, jonka voi nähdä vain veneestä vesillä. Sinulla on myös opas, joka selittää kaiken näkemäsi, kuten Kultaisen mutkan, Kapean sillan ja Anne Frankin talon.

Varaa kanavaristeily Amsterdamissa

Päivä 3: Tutustu Amsterdamin historiallisiin kaupunginosiin

Jordaanin alue| ©Antonio Fassina
Jordaanin alue| ©Antonio Fassina

Tämä on viimeinen päivä, mutta ei vähiten tärkeä. Kolmantena päivänä Amsterdamissa sinulla on mahdollisuus tutustua kuuluisaan Jordaanin kaupunginosaan sekä Anne Frankin taloon, joka on olennainen osa yhden hollantilaisen kulttuurin surullisimman ja tuskallisimman kauden ymmärtämistä. Vielä on aikaa vilkkaammallekin toiminnalle, lupaan sen!

Tutustu vanhaan Jordaaniin

Aloita päivä Jordaanista, joka muuttui yhdestä kaupungin köyhimmistä kaupunginosista yhdeksi vilkkaimmista ja avantgardistisimmista. Syy tähän on se, että kulta-aikana kaupungin oli laajennuttava, ja niin syntyi Jordaan, jossa asui köyhiä työläisiä ahtaissa ja pienissä taloissa. Voit nähdä kaiken tämän vierailusi aikana, sillä kansalaiset taistelivat sen puolesta, että vuonna 1970 kaikkia rakennuksia ei purettu ja että paikan historiaa kunnioitettiin.

Vaikka alue on nykyään moderni, siellä on edelleen muistomerkkejä, jotka ovat vuosien varrella saaneet paljon merkitystä; yksi viimeisimmistä on Homomonumentti, joka muistuttaa henkilöitä, jotka joutuivat syytteeseen seksuaalisen identiteettinsä vuoksi. Jos haluat ottaa drinkin ennen kuin jatkat matkaa, voit pysähtyä Jordaania reunustavalla Brouwersgracht-kanavalla, josta löydät kaupungin vanhimmat panimot.

Tutustu Anne Frankin taloon ja juutalaiskortteliin

Anne Frankin talon ulkotilat| ©Daryl Mitchell
Anne Frankin talon ulkotilat| ©Daryl Mitchell

Prinsengracht 263:ssa on yksi Amsterdamin tärkeimmistä ja juhlallisimmista paikoista: Anne Frankin talo. Anne ja hänen perheensä asuivat siellä lähes kolme vuotta, kunnes joku petti heidät natseille ja heidät lähetettiin keskitysleireille. Vain hänen isänsä jäi henkiin, ja hän päätti julkaista kuuluisat päiväkirjat, jotka olet luultavasti lukenut. Nykyään heidän entinen kotinsa on museo, joka kertoo heidän tarinansa.

Ei ole mikään salaisuus, että vierailu on rankka; löydät itsesi vaeltelemasta ikkunattomissa ja ahtaissa huoneissa, joissa joukko ihmisiä joutui elämään epäoikeudenmukaisista syistä. Siitä huolimatta se on mielestäni ehdoton vierailukohde matkan aikana, mutta hanki liput kuukausia etukäteen, sillä ne myydään loppuun hyvin nopeasti.

Kun lähdet, kutsun sinut kiertoajelulle Amsterdamin juutalaiskortteliin. Ennen toista maailmansotaa se oli tärkeä juutalaisten keskus Euroopassa, ja vaikka sen väkiluku on luonnollisesti vähentynyt huomattavasti, sen kulttuurin vaikutus on edelleen tallella. Siellä on myös kansallinen holokaustin muistomerkki, juutalaisten historian museo ja Porguesan synagoga (Amsterdamissa oli suuri portugalilaisjuutalaisten yhteisö).

Varaa Anne Frank -kierros juutalaiskortteliin

Ihaile Amsterdamin näköalaa Westerkerkin kirkosta

Anne Frankin talon vieressä on Westerkerkin kirkko, jonka Anne Frank mainitsee useita kertoja päiväkirjassaan. Se on myös kuuluisa Amsterdamin suurimmasta protestanttisesta kirkosta, joten sitä ei voi jättää väliin. Suosittelen ennen kaikkea kiipeämistä sen 85 metriä korkeaan torniin, josta on vaikuttava näköala yli kaupungin. Ole varovainen, sillä sisäänpääsy on varattava etukäteen, koska sisäänpääsy tapahtuu hyvin pienissä ryhmissä ja englanninkielisen oppaan kanssa.

Torni ja kellotapuli ovat selvästi Westerkerkin viehättävimpiä osia, sillä kirkon sisätilat eivät ole niin silmiinpistäviä. Sisäänpääsy on kuitenkin maksuton, joten et menetä mitään menettämättä mitään menemällä sisälle ja katselemalla ympärillesi.

Virkistäydy syömällä Chinatownissa

Amsterdamin Chinatown| ©Barbara De Sica
Amsterdamin Chinatown| ©Barbara De Sica

Alkaako olla nälkä? Se on merkki siitä, että on aika pysähtyä syömään. Vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä juutalaiskorttelista on Chinatown, josta löydät Amsterdamin parhaat ravintolat. Pidä tauko ja piipahda yhdessä niistä maistelemaan niiden maukkaita ruokalistoja. Jos pidät muunlaisesta aasialaisesta ruoasta, löydät sitä myös, sillä tämä alue on avautunut korealaisen ja thaimaalaisen kaltaisille kulttuureille.

Euroopan vanhimman Chinatownin kauppojen lisäksi (se on perustettu noin vuonna 1910) sinun on ehdottomasti käytävä Fo Guang Shan He Hua -buddhalaistemppelissä. Se rakennettiin hiljattain (vuonna 2000), mutta sen merkitys on kasvanut tasaisesti siitä lähtien. Se on Euroopan ensimmäinen buddhalaistemppeli ja myös maanosan suurin. Sisäänpääsy on vapaa, mutta muista, että kyseessä on uskonnollinen rakennus, jota on kunnioitettava hiljaisuudella ja kunnioituksella.

Tutustu Nieuwmarktin markkinoihin ja toriin

Nieuwmarkt on yhden Amsterdamin aukion nimi ja myös sen torin nimi, joka pidetään siellä joka päivä kello 9-17. Aukio on rakennettu yhden kaupungin keskiaikaisen portin ympärille, joten se on historiallinen maamerkki. Suosittelen kiertelemään sitä, vaikka De Waag -rakennus (Painotalo) pistääkin heti silmään. Se on nykyään ravintola, mutta se oli ennen osa kaupungin muuria ja hieman myöhemmin paikka, johon asetettiin vaa'at, joilla punnittiin markkinoilla myytävät elintarvikkeet.

Nieuwmarkt ei ehkä ole kaupungin tunnetuin aukio, mutta sen energinen ja viihtyisä tunnelma on tarttuva. Mihin aikaan tahansa menetkin, voit piipahtaa jossakin monista kahviloista ja ravintoloista.

Päätä päivä kiertoajelulla kuuluisalla Punaisen valon alueella

Luulitko, että matkasi Amsterdamiin päättyisi ilman vierailua Punaisen valon alueella? Se on varmasti yksi niistä paikoista, jotka herättävät eniten uteliaisuutta, mutta jotta ymmärtäisit, mistä on kyse ja millainen tunnelma siellä todella on, on parasta mennä sinne yöllä. Älä pelkää, se on turvallinen alue, vaikka jos haluat oppia lisää sen historiasta, suosittelen varaamaan opastetun kierroksen Punaisen valon alueelle.

Ristiriidat, alkoholi, prostituutio ja uhkapeli ovat Amsterdamin punaisen valon alueen päähenkilöitä. Sen kaduilla on kuitenkin myös rakennuksia, joissa on kaunista arkkitehtuuria ja monia legendoja löydettäväksi. Ole varovainen ja kunnioita siellä tapaamiasi ihmisiä.

Varaa Red Light District -kierros Amsterdamissa