Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Pyhä viikko Madrid

Pääsiäinen on turistisesonki useimmissa Espanjan kaupungeissa, eikä Madrid ole poikkeus tästä säännöstä. Kutsun sinut tutustumaan joihinkin erinomaisiin suunnitelmiin, jotka auttavat sinua nauttimaan näistä päivistä.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

7 minuuttia luettu

Pyhä viikko Madrid

Pääsiäiskulkue | ©Graham and Sheila

Ensimmäinen asia, joka sinun on hyvä tietää matkustaessasi Espanjan pääkaupunkiin Semana Santan aikana, on se, että Madridin parhaat nähtävyydet ja tekemiset muuttuvat jatkuvasti sekä vuodenajan että juhlallisuuksien mukaan. Koska Semana Santa on katolinen juhla, monet tapahtumat liittyvät uskonnollisiin asioihin, kun taas toisiin vaikuttaa 2000-luvun Madridin yhteiskuntaa määrittävä monikulttuurinen ja monimuotoinen luonne.

Jotta voisit tehdä matkasuunnitelman, jonka avulla voit kokea tämän kaupungin kaikki puolet, olen koonnut tähän julkaisuun perinteitä ja aktiviteetteja, joista paikalliset nauttivat joka vuosi Semana Santan (pyhän viikon) aikana. Näin voit olla varma siitä, että nämä tapahtumat ovat käytettävissäsi ja että ne sopivat haluamallesi matkalle.

1. Ota siitä kaikki irti ja tee kierros tärkeimmissä kirkoissa

Almudenan katedraali| ©manuel m. v.
Almudenan katedraali| ©manuel m. v.

Kirkot ovat jotain, joita Madridissa riittää. Niinpä yksi parhaista tavoista arvostaa kaupunkia niinkin erityisenä ajankohtana kuin pääsiäisenä on lähteä kiertoajelulle tutustumaan joihinkin kaupungin tärkeimpiin kirkkoihin sisältä ja ulkoa.

Almudenan katedraalin krypta on yksi edustavimmista kaupungissa olevista monenlaisista kirkoista. Lisäksi sen strateginen sijainti kuninkaallisen palatsin vieressä tekee opastetusta kierroksesta näissä kahdessa kohteessa erinomaisen tavan aloittaa päiväsi, jos päiväsi keskittyy Madridin katolisuuden muihin aarteisiin tutustumiseen.

Nuestra Señora de Atochan basilika, joka sijaitsee alle viiden minuutin päässä kuuluisalta rautatieasemalta, ja San Jerónimo el Realin kirkko ovat muita kohteita, joita ei voi jättää väliin tällä kiertoajelulla, joka keskittyy pyhän viikon päähenkilöinä oleviin rakennelmiin. On myös se seikka, että jos olet menossa 5 päivän matkalle Madridiin, sinulla on riittävästi aikaa käydä parissa niistä joka päivä, jolloin voit myös onnistua käymään messussa yhdessä niistä, jos se on jotain, joka kiinnostaa sinua.

Varaa opastettu kierros kuninkaalliseen palatsiin ja Almudenan katedraaliin

2. Juhli sitä varten yhtenä vuoden parhaista viikoista

Barceló-teatteri| ©Fred Romero
Barceló-teatteri| ©Fred Romero

Joillekin pyhä viikko on synonyymi uskonnollisuudelle, kun taas toisille madrilaisille se on täydellinen aika juhlia ja samalla valmistella mieltä ja kehoa kesän saapumiseen. Ja on kiistaton tosiasia, että Espanjan pääkaupungista on tullut yksi tärkeimmistä yöelämän kohteista sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti.

Barceló Theatre on täydellinen esimerkki yökerhojen kulttuurisesta merkityksestä, kun ajatellaan yön viettoa Madridissa. Semana Santa -juhlan aikana suositeltavinta on kuitenkin vierailla eri baareissa madridilaisten parhaaseen tyyliin kaupunginosissa, joista on tullut suosikkikohteita, kun on kyse kaupungin yöelämästä ja Madridin parhaasta yöelämästä.

Malasaña, Moncloa ja Calle Huertas ovat kiistattomia referenssejä siitä, mitä Madridin yöelämässä on tarjottavaa Semana Santa -juhlan aikana. Chueca on paikka, jonne kannattaa mennä, jos haluat tutustua 2000-luvun Madridia määrittävään monimuotoisuuteen kaupungin ikonisimmassa LGBT-korttelissa.

Joka tapauksessa osallistuminen kaupunkikierrokselle, joka kertoo sinulle hieman vanhan Madridin historiasta samalla kun nautit Madridin tapas-perinteestä, on loistava tapa aloittaa yöt Semana Santa -juhlan aikana. Ainakin ennen kuin päätät, millaiset juhlat haluat kokea yhdessä kaupungin yöelämän vilkkaimmista sesongeista.

Varaa yöllinen gastronominen kierros Madridissa

3. Osallistu Medinacelin Kristuksen kulkueeseen

Medinacelin Kristuksen kulkue| ©Comunidad de Madrid
Medinacelin Kristuksen kulkue| ©Comunidad de Madrid

Madridissa järjestetään yksi maailman suurimmista katolisen kirkon kulkueista, Medinacelin Kristuksen kulkue. Tapahtuma alkaa ja päättyy Kristuksen nimeä kantavassa basilikassa, ja se kestää yleensä noin neljä tuntia, ja siihen osallistuu keskimäärin 800 000 ihmistä.

Kulkueen kulkureitistä on syytä tietää, että se kohtaa kaupungin keskustassa eri ikonisia paikkoja, jotka ovat yleensä osa Madridin parhaiden kiertomatkojen matkasuunnitelmaa. Puerta del Sol, Plaza de Cibeles, Plaza de las Cortes ja Paseo del Pardo ovat vain joitakin tämän historiallisen ja elementaarisen reitin pätkiä, joka on Madridin katolisen pyhäinviikon perinteiden keskeinen tapahtuma.

Tämä kulkue järjestetään pitkäperjantain yönä, mutta jos jostain syystä tämä aika on kiireinen etkä halua jäädä paitsi kokemuksesta katolisesta kulkueesta Madridin pyhäinviikolla, älä huoli, sillä maanantaista pääsiäissunnuntaihin asti tällaisia tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia.

Pyhän haudan kulkue, Sienan pyhän Katariinan kulkue, ylösnousemuskulkue "Jeesus köyhä" ja Kolmen kaatuneen pyhän Kristuksen katumuksen asema ovat vain joitakin niistä aktiviteeteista, jotka kuuluvat katolisten kulkueiden aikatauluun Madridissa tämän viikon aikana.

4. Älä jätä väliin pääsiäissunnuntaina järjestettävää klassista rumpukulkua

Pääsiäissunnuntain tamborrada| ©koukat
Pääsiäissunnuntain tamborrada| ©koukat

Pääsiäissunnuntain saapuessa on myös mahdollisuus nauttia toisesta Madridin pääsiäisperinteestä. Kyseessä on tamborrada, joka järjestetään kaupungin keskustassa. Pohjimmiltaan kyseessä on toinen kulkue, joka kulkee Convento de las Carbonerasista Plaza Mayorille, jonne kokoontuu tuhansia osallistujia kuuntelemaan rumpujen, bassorumpujen, timbaalien ja kornettien täydellä äänenvoimakkuudella soivia rumpuja Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen kunniaksi.

Lyhyesti sanottuna tämä on suositeltava aktiviteetti, joka kannattaa tehdä pääsiäisviikolla, koska se on tärkeä perinne madridilaisille. Samalla se on lähestymistapa katoliseen juhlaan, joka poikkeaa useimpien tämän viikon kulkueiden leppoisasta ja jopa surumielisestä luonteesta.

Itse asiassa se on usein pakollinen joillekin ihmisille, jotka etsivät Madridissa nähtävää ja koettavaa yhden päivän aikana tietäen, että he haluavat viettää pääsiäissunnuntaipäivän Espanjan pääkaupungissa. Kaikki näyttää vieläkin kätevämmältä, kun otetaan huomioon, että tämä tamborrada päättyy Plaza Mayorille, minkä ansiosta voit olla aivan kaupungin keskustassa ja tutustua muihin tärkeisiin historiallisiin rakennuksiin ja muistomerkkeihin.

5. Osallistu joihinkin kauden taidenäyttelyihin

Prado-museon teoksia| ©Angel de los Rios
Prado-museon teoksia| ©Angel de los Rios

Semana Santa on myös Madridissa täynnä kulttuuritapahtumia, ja tämä liittyy siihen, että keskiviikosta pääsiäissunnuntaihin on pieni koululoma. Se liittyy myös siihen, että perjantai on yleensä työelämän ulkopuolinen vapaapäivä, jolloin perheiden on helpompi viettää aikaansa viihdyttäviin aktiviteetteihin tutustuen.

Mukavuutta lisää se, että eri kongressikeskukset järjestävät yleensä erikoisnäyttelyitä tällä viikolla, sillä ne tietävät, että se on erittäin tärkeää aikaa sekä matkailun että paikallisten viihtymisen kannalta. Pyhän viikon kulttuuripäivien todellinen päähenkilö on kuitenkin vierailu Prado-museossa sekä Reina Sofia -museossa.

Tämä johtuu siitä, että nämä kaksi laitosta järjestävät yleensä tällä viikolla katolisen taiteen erityispiirteisiin keskittyviä näyttelyitä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että uskonto on yksi Espanjan ja yleensä länsimaisen taiteen vankimmista ja pysyvimmistä aiheista. On myös mahdollista, että järjestetään nykytaiteilijoiden erikoisnäyttelyitä, koska tiedetään, että turistivirta on tällä viikolla melko suuri.

On siis erinomainen päätös ostaa lippu, jolla pääsee käymään näissä kahdessa museossa yhdessä. Varsinkin jos sinua kiinnostaa ajatus siitä, että saat oppaan, joka voi selittää sekä erikoisnäyttelyiden että pysyvien näyttelyiden merkityksen.

Varaa opastettu kierros Prado- ja Reina Sofía -museoihin

6. Nauti herkullinen torrijas kauden jälkiruokana

Torrijas| ©Tamara Barragán
Torrijas| ©Tamara Barragán

Jos madridilaiset haastettaisiin miettimään, mikä on pääsiäisen edustavin ruoka tässä kaupungissa, torrijas olisi voittaja. Tämä makea, joka koostuu maidossa, siirapissa tai viinissä liotetuista leipäviipaleista, jotka päällystetään sokerilla ja kananmunalla ja paistetaan öljyssä, on tähän aikaan vuodesta ravintoloiden ja kapakoiden perusruokavalio.

Vuosien mittaan niistä on tullut hyvin perinteinen osa Madridin pääsiäisviikkoa. Tästä syystä jotkut omistautuvat vierailemaan mahdollisimman monessa espanjalaisessa gastronomia-ravintolassa tarkoituksenaan selvittää, mitkä ovat heidän suosikkinsa torrijas madrileñas, ennen kuin heidän vierailunsa kaupungissa on ohi

. Samalla tämä on aktiviteetti, jota voidaan täydentää muunlaisilla suunnitelmilla, joiden avulla voit tutustua Espanjan pääkaupunkiin. Joihinkin Madridin parhaisiin tapas- ja viinikierroksiin sisältyy usein mahdollisuus nauttia tätä jälkiruokaa tietäen, että vierailet paikoissa, joissa keskitytään kaupungin perinteiseen ruokaan.

Varaa tapas- ja viinikierros Madridissa

7. Vieraile Warner Parkissa lasten viihdytysvaihtoehtona

Warner Park| ©Jordi, Mons i Víctor
Warner Park| ©Jordi, Mons i Víctor

Toisaalta monien madridilaisten perheiden pääsiäisenä suosima perinne saattaa yllättää sinut, sillä se on päätös, jolla ei ole mitään tekemistä paikallisen gastronomian tai katolilaisuuden perinteiden juhlimisen kanssa tämän uskonnon tärkeimpinä päivinä. Kyse on vierailusta Warnerin puistossa ajankohtana, jolloin lapset voivat pitää hauskaa tietäen, että seuraavana päivänä heillä ei ole oppitunteja.

Tämä on epäilemättä yksi parhaista asioista, joita Madridissa voi tehdä lasten kanssa, ja erityisesti pääsiäisenä se on hyvä tapa tasapainottaa uskonnollisiin perinteisiin keskittyneitä suunnitelmia, jotta lapset tuntevat, että matka on tehty myös heitä ajatellen.

On pidettävä mielessä, että tässä puistossa on myös vesiajeluja, ja onneksi pääsiäinen on yksi ensimmäisistä vuodenajoista, jolloin sää on riittävän hyvä, jotta lapset voivat nauttia niistä. Ainakin kesän turistikalenterin ulkopuolella.

Kannattaa tietää, että tämä puisto ei ole ihan keskustassa, sillä se sijaitsee Madridin eteläisellä laitamilla. Se tarkoittaa, että olisi hyvä idea ostaa liput, joihin sisältyy kuljetus majoituspaikasta tai ainakin löytää vaihtoehtoinen kuljetus, joka takaa turvallisen paluun puistokierroksen päätyttyä.

8. Kierrä El Retiro ja Plaza de España tähän erikoiseen vuodenaikaan

Plaza de España| ©Mathieu Marquer
Plaza de España| ©Mathieu Marquer

Retiron puistossa kiertelemistä ja Plaza de Españan ympäristössä vierailemista voi suositella kaikkina vuodenaikoina. Erottava tekijä, joka tekee näistä kahdesta paikasta ihanteellisia vierailukohteita pääsiäisviikolla, on se, että madrileñolaiset käyttävät näitä julkisia tiloja vapaa-aikanaan hyväkseen ja viihtyvät kuin olisivat lomalla kaupungin ulkopuolella.

Tämä tarkoittaa sitä, että näillä paikoilla on muusikoita, jotka soittavat live-esiintymisiä, muovi- ja esittävän taiteen taiteilijoita sekä monia madrileñolaisia, jotka kokoontuvat ottamaan aurinkoa ja nauttimaan iltapäivästä, kuten heillä on harvoin tilaisuus tehdä vuoden aikana.

Itse asiassa toinen vuodenaika, jolloin on erittäin suositeltavaa vierailla näissä Madridin kahdessa kulmassa, on joulukuu. Totuus on, että niitä pidetään yhtenä parhaista asioista, joita Madridissa voi tehdä joulun aikaan, koska paikalliset itse valtaavat nämä julkiset paikat nauttiakseen muutamasta auringonpaisteesta.

Lisäksi on otettava huomioon, että nämä paikat eivät ole kovin lähellä toisiaan, ja kävely Puerta de Alcalásta Retiro-puistossa sijaitsevalle Plaza de Españalle, joka tuo sinut lähemmäs Sabatinin puutarhoja, on erinomainen tilaisuus kiertää Madridin keskusta yhdessä päivässä. Kaikki tämä viikolla, jolloin tämä on kaikkein vilkkain kaupunginosa sen historiallisen yhteyden vuoksi katoliseen maailmaan.

Varaa Retiro- ja tapas-kierros Madridissa

9. Tee retki Aranjuezin kuninkaalliseen palatsiin

Aranjuezin kuninkaallinen palatsi| ©Jocelyn Kinghorn
Aranjuezin kuninkaallinen palatsi| ©Jocelyn Kinghorn

Pääsiäisviikolla myös kaupungista pois pääseminen on suosittua, ja jos matkasi pääkaupunkiin on niin pitkä, että tämä on suositeltava ajatus, et voi jättää väliin mahdollisuutta tehdä retkeä Aranjuezin kuninkaalliseen palatsiin. Kyseessä on kuninkaallinen asuinrakennus, joka rakennettiin 1700-luvulla, ja monien asiantuntijoiden mielestä se on yksi Euroopan parhaista historiallisista rakennelmista.

Madrileñot valitsevat tämän yleensä pääsiäisviikolla matkailukohteekseen, koska se tarjoaa myös erinomaisen tilaisuuden vierailla kuuluisassa San Antonio de Padovan kirkossa, joka on barokkityylinen rakennelma, joka on myös peräisin 1700-luvulta ja joka erottuu edukseen pyöreän kappelinsa sekä portikkonsa vuoksi.

Lisäksi tämänkaltainen retki on myös hyvä tilaisuus käydä Prinssin puutarhan lammikoissa, kun sää on siihen otollinen. Tämä idea on siis suunnitelma, jota ei kannata jättää väliin, jos haluat pyhäinviikolla osallistua yhdelle parhaista päiväretkistä Madridista, jonka avulla voit paeta hieman jatkuvien kulkueiden aiheuttamaa liikennettä.

10. Käy ostoksilla Rastro-kadulla

Kirpputorilla| ©Pier Paolo Zini
Kirpputorilla| ©Pier Paolo Zini

Lopuksi vielä yksi Madridin suurista pääsiäisperinteistä, ja tässä on kyse ostoksilla käymisestä El Rastro -kadun kirpputorilla, jossa voit hyödyntää tilaisuutta poimia pieniä aarteita yhtenä antiikkiesineiden ja käytettyjen vaatteiden jälleenmyyjien ja ostajien halutuimmista viikonlopuista.

Nämä markkinat järjestetään Calle Ribera de Curtidoresin varrella, ja ne sijaitsevat Embajadoresin kaupunginosan sydämessä. Näillä markkinoilla kannattaa vierailla pyhäinviikolla ja erityisesti pääsiäissunnuntaina, koska silloin siirrytään talven varalle suunnattujen tuotteiden myynnistä kulman takana olevaan kesäkauteen sopivien tuotteiden myyntiin.

Lisäksi todelliset koriste-esineiden ystävät pitävät tätä ajankohtaa erityisen erityisenä, koska monet myyjät tarjoavat katoliseen estetiikkaan liittyviä esineitä. Tämä johtuu siitä, että tämä on vuodenaika, joka on täynnä turisteja, jotka tulevat tekemään pyhiinvaellusmatkoja Espanjan pääkaupunkiin.

Joka tapauksessa, riippumatta siitä, minkä tyyppistä tuotetta etsit, tämä on paikka, jota et voi jättää väliin Madridin pyhäinviikon kulttuuriaikataulusta, ja samalla se voi olla ihanteellinen paikka vierailla ennen iltapäivän juomista ikonisessa La Latinan kaupunginosassa.