Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Madrid 1 päivässä: opaskirja, jolla saat kaiken irti vierailustasi

Madridissa vierailu on aina hyvä idea, vaikka aikaa olisi vain yksi päivä. Koska aikaa on vain vähän, hyvä suunnittelu on välttämätöntä, jotta voit nähdä kaupungin tärkeimmät nähtävyydet.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

Madrid 1 päivässä: opaskirja, jolla saat kaiken irti vierailustasi

Puerta de Alcala, Madrid | ©Iván Rivero

Madridin kävijöilleen tarjoamien muistomerkkien, palatsien, museoiden ja mielenkiintoisten paikkojen valtava määrä tarkoittaa, että yksi päivä ei riitä nauttimaan siitä täysin. Pelkästään Prado-museoon tutustuminen vie useita tunteja, puhumattakaan muista museoista, kuten Reina Sofiasta.

Jos sinulla on kuitenkin vain niin paljon aikaa, älä lannistu, vaan yritä ottaa siitä kaikki irti ja jätä se, mitä et ehdi nähdä, myöhempää vierailua varten. Tämän vuoksi olen laatinut kierroksen, joka auttaa sinua nauttimaan vierailustasi ja ottamaan siitä kaiken irti.

1. Aloita opastetulla kierroksella Prado-museossa

Pradon kansallismuseo| ©Hellotickets
Pradon kansallismuseo| ©Hellotickets

Madridin vierailun aloittamiseksi ei ole mitään parempaa kuin herätä tarpeeksi aikaisin, jotta pääset Prado-museon ovelle (tässä on tietoa siitä , miten sinne pääsee), vaikka matka ei ole lainkaan monimutkainen kaupungin erinomaisen liikenneverkoston, erityisesti metron, ansiosta.

Prado sijaitsee alueella, josta löydät joitakin Madridin parhaista museoista, ja siellä on luultavasti maan paras taidekokoelma. Jos sinulla on vain yksi päivä aikaa, et tietenkään ehdi nähdä kaikkea, mutta voit ainakin yrittää ihailla sen parhaita maalauksia.

Neuvoni Prado-museossa vi ettämästäsi ajasta parhaan mahdollisen hyödyn irti, on vuokrata opastettu kierros museossa. Ne eivät yleensä ole kovin pitkiä, mutta oppaan läsnäolon ansiosta et eksy käytävillä ja pääset suoraan mielenkiintoisimpien teosten pariin. Jos haluat nähdä sen itse, löydät kaikki hintatiedot tästä artikkelista.

Valitettavasti vain 24 tunnin aikana on mahdotonta päästä kahteen muuhun Paseo del Arten museoon: Reina Sofíaan ja Thyssen-Bornemiszaan. Ainoa myönteinen asia on se, että tämä antaa sinulle loistavan tekosyyn palata pääkaupunkiin kaikessa rauhassa.

Varaa vierailu Prado-museoon

2. Tutustu Plaza de Cibelesiin

Plaza de Cibeles| ©Brian Snelson
Plaza de Cibeles| ©Brian Snelson

Jatkamalla Paseo del Pradoa pitkin pääset Plaza de Cibeles -aukiolle, mutta et ennen kuin olet ohittanut Neptunuksen suihkulähteen. Tämä pieni aukio on yksi kaupungin suosituimmista paikoista, ja se sisältää joitakin elementtejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

 • La Fuente de Cibeles: tämä suihkulähde esittää roomalaista jumalatar Cybeleä. Se on rakennettu vuonna 1782, ja se on yksi kaupungin symboleista ja tietenkin Real Madridin faneille, jotka juhlivat siellä mestaruuttaan. Jos olet käynyt Santiago Bernabeun kierroksella, olet varmasti nähnyt siitä kuvan.
 • Palacio de Cibeles: vaikka se on todella vaikuttava ulkoapäin, jos sinulla on muutama minuutti aikaa, suosittelen menemään sisälle katsomaan niin sanottua Galería de Cristalia, joka on sisäpihalla sijaitseva kupoli. Sisäänpääsy on ilmainen, ja se on avoinna klo 10:00-20:00 joka päivä.
 • Banco de España: Banco de Españ an pääkonttoria pidetään yhtenä parhaista esimerkeistä 1800-luvun espanjalaisesta arkkitehtuurista. Se on rakennettu uusklassiseen tyyliin.

Opastettu kierros vai omatoimisesti?

Madridin keskustassa on monenlaisia opastettuja kierroksia. Se, haluatko vuokrata sellaisen vai tehdä kierroksen itse, riippuu vain siitä, mitä haluat.

Yksi oppaan kanssa kulkemisen eduista on se, että et tuhlaa aikaa jokaisen nähtävyyden etsimiseen, jonka haluat nähdä. Joissakin tapauksissa näihin retkiin sisältyy myös sisäänpääsy kuninkaalliseen palatsiin.

Toisaalta se on myös hyvä tilaisuus oppia lisää kaupungin historiallisen keskustan historiasta kuulemiesi selitysten ansiosta.

Jos haluat mennä omin päin, 24 tunnin kierros ei aiheuta liikaa ongelmia, ja sen voi tehdä kävellen. Toinen välivaihtoehto on käyttää turistibussia.

Varaa opastettu kierros Madridissa

3. Puerta del Sol, maan kilometri 0, ja Puerta del Sol, maan 0 kilometriä

Puerta del Sol| ©Hugh Llewelyn
Puerta del Sol| ©Hugh Llewelyn

Kierroksen seuraava kohde on toinen Madridin vierailijoiden pakollisista nähtävyyksistä: Puerta del Sol. Täällä sijaitsee maan kilometri 0, sillä pääkaupungista lähtevät kuusi päätietä alkavat mitata tästä. Sen muistoksi maahan, aivan aluehallituksen puheenjohtajiston eteen, on asennettu muistolaatta.

Aukiolla on myös kuuluisa Puerta de Sol -kello, joka näkyy joka uudenvuodenaattona Espanjan televisiossa merkkinä vuoden lopusta.

Toinen elementti, josta on ajan myötä tullut aukion ikoni, on Tío Pepe -kyltti, viinimainos, jota ilman aukiota ei tunnistaisi.

Kaikista näistä symboleista erottuu kuitenkin erityisesti yksi: Karhun ja mansikkapuun patsas, joka on yksi Madridin tärkeimmistä tunnuksista.

Mitä nähdä lähellä Puerta del Sol

Vaikka tiedän, että aikataulusi on tiukka, voit halutessasi käydä myös muissa aukiolla sijaitsevissa paikoissa, jotka saattavat kiinnostaa sinua:

 • La Casa Museo del Ratón Pérez: jos olet käynyt Madridissa lasten kanssa, tämä paikka varmasti ilahduttaa heitä. Tässä paikassa (Calle Arenal, 8) on tämän legendaarisen hahmon talo, joka jättää pienille lapsille lahjan tyynyn alle maitohampaita vastaan.
 • Chocolatería San Ginés: ei ehkä ole oikea aika, mutta tämä suklaapuoti on ehkä kaupungin suosituin.
 • Librería San Ginés: vuonna 1650 avattu kirjakauppa, jossa myydään käytettyjä kirjoja.

4. Kävele Madridin Plaza Mayorilla

Plaza Mayor| ©mgphotography.uk
Plaza Mayor| ©mgphotography.uk

Kävele San Ginésin käytävältä, jossa samanniminen suklaapuoti sijaitsee, vasemmalle useiden kapeiden katujen läpi, kunnes saavut Madridin Plaza Mayorille. Jos olet lähtenyt omin päin etkä opastetulla kierroksella, yritä olla eksymättä liikaa matkan varrella.

Aukion suunnittelivat arkkitehdit Juan de Herrera ja Juan Gómez de la Mora. Sitä ympäröivät arkadit ja kolmikerroksiset tiilirakennukset, joista monet on tosin rakennettu uudelleen useaan otteeseen historian aikana sattuneiden tulipalojen jälkeen.

Sen lisäksi, että voit tutustua kaikkiin arkkeihin ja kävellä arkadien läpi, jotka ovat aina täynnä postimerkkejä ja muita esineitä myyviä kojuja, kolmea kohdetta ei kannata jättää väliin:

 • Felipe II:n patsas: Firenzen herttua lahjoitti tämän patsaan Espanjan kuninkaalle vuonna 1616. Kahden vuosisadan ajan se sijaitsi Casa de Campossa, ja myöhemmin se siirrettiin Plaza Mayorille.
 • Casa de la Panadería: ensimmäinen Plaza Mayorille rakennettu rakennus, vuonna 1590.
 • Arco de Cuchilleros: tunnetuin Plaza Mayor -aukiota ympäröivistä yhdeksästä portista.

Joaquín's Traveller's Tip

Jos vierailusi Madridiin ajoittuu joulun aikaan, sinun on ehdottomasti käytävä tällä aukiolla nauttimassa joulukioskeista, koristeista ja ympärillä vilkkaasta elämästä.

5. Napatkaa jotain syötävää jollakin torilla.

San Miguelin markkinat| ©Jose Maria
San Miguelin markkinat| ©Jose Maria

On melko todennäköistä, että olet jo nyt syömishaluinen. Ehdotan, että menet Mercado de San Migueliin, joka sijaitsee hyvin lähellä Plaza Mayor -aukiota.

Koska sinulla on vain vähän aikaa, on vaikea varata aikaa mielenkiintoiselle Madridin viini- ja tapas-kierrokselle, jota siellä järjestetään, mutta näiltä markkinoilta löydät hyvän edustuksen pääkaupungin parhaista ruoka-aineista.

Mercado de San Miguel sijaitsee suuressa rautarakennuksessa 1900-luvun alkupuolelta. Vuonna 2009 pääkaupungin ensimmäiseksi gastronomiseksi markkinapaikaksi muuttuneella torilla on tarjolla ruokia, jotka on valmistettu eri puolilta maata peräisin olevista tuotteista, galicialaisesta kalasta gourmet-juustoihin. Kaikki tämä on jaettu yli 30 kojuun sisällä.

Varaa tapas- ja viinikierros Madridissa

6. Tutustu Teatro Real -rakennukseen

Kuninkaallinen teatteri| ©Carlos Delgado
Kuninkaallinen teatteri| ©Carlos Delgado

Kierroksen jatkuessa ohitatte Teatro Realin, joka on yksi Euroopan suurista oopperakeskuksista. Tämä teatteri avattiin vuonna 1850, mutta se sulki ovensa vuonna 1925 ja avasi ovensa uudelleen vasta vuonna 1966.

1900-luvun lopulla tehdyn peruskorjauksen jälkeen teatteriin mahtuu nyt 1 746 katsojaa.

Paras tapa nähdä tämä teatteri on osallistua johonkin siellä järjestettävistä oopperaesityksistä. Jos et pääse, voit myös osallistua opastetuille kierroksille, jotka tutustuvat saliin, työpajoihin, harjoitustiloihin ja itse näyttämölle.

7. Astu sisään kuninkaalliseen palatsiin ja sen puutarhoihin

Sisäänkäynti kuninkaalliseen palatsiin| ©Edmund Gall
Sisäänkäynti kuninkaalliseen palatsiin| ©Edmund Gall

Kun olet nähnyt Kuninkaallisen teatterin, matka jatkuu läheistä Calle Bailénia pitkin, jossa on useita mielenkiintoisia rakennuksia, jotka näet matkan varrella. Tämä katu johtaa Plaza de Oriente -aukiolle, jossa on päivän seuraava pysähdyspaikka: vierailu kuninkaalliseen palatsiin.

Tämä suuri rakennus tunnetaan myös nimellä Palacio de Oriente, ja se on yksi maan kuninkaiden virallisista asunnoista, vaikka se ei nykyisin toimi sellaisena. Kokonsa puolesta se on Länsi-Euroopan suurin kuninkaallinen palatsi.

Palatsin rakentaminen alkoi vuonna 1738 entisen Habsburgin palatsin paikalle, joka oli palanut neljä vuotta aiemmin. Työt kestivät 17 vuotta, ja vuonna 1764 kuningas Kaarle III teki siitä pysyvän asuinpaikkansa.

Suosittelen käymään sisätiloissa ja puutarhoissa. On parasta ostaa lippu ilman jonoja tai vuokrata opastettu kierros.

Vaikka tässä artikkelissa siitä , mitä kuninkaallisessa palatsissa on nähtävää, on syvällisempää tietoa, lyhyesti sanottuna palatsin tärkeimmät huoneet ovat seuraavat:

 • Viralliset huoneet: Palatsissa on useita valtavia ja hyvin säilyneitä huoneita. Kaikista niistä valtaistuinsali erottuu edukseen.
 • Kuninkaallinen asevarasto: sen aseiden, vaakunoiden ja muiden sotilaallisten esineiden kokoelma on yksi maailman parhaista.
 • Kuninkaallinen apteekki: paras paikka saada käsitys siitä, miten lääketiedettä harjoitettiin vuosisatoja sitten.

Palatsin sisätilojen lisäksi ei kannata jättää väliin rakennuksen lähellä sijaitsevia Sabatinin ja Campo del Moron puutarhoja.

Varaa vierailu kuninkaalliseen palatsiin

8. Vieraile Almudenan katedraalissa

Almudenan katedraali| ©Luis García
Almudenan katedraali| ©Luis García

Hyvin lähellä kuninkaallista palatsia on Almudenan katedraali, Madridin tärkein kirkko. Tämän temppelin historia ei ole kovin pitkä, sillä se alkoi vuonna 1879, kun Francisco de Cubas esitteli ensimmäiset suunnitelmat kuningatar María de las Mercedeksen panteonista.

Kuitenkin vuonna 1885, kun työt oli jo aloitettu, paavi perusti Madrid-Alcalán piispakunnan, ja päätettiin, että hankkeesta tulisi katedraalin rakentaminen. Cubas teki tarvittavat muutokset suunnitelmiin, mutta rahoituksen puutteen vuoksi määräajat venyivät niin pitkiksi, että arkkitehti kuoli näkemättä kirkon valmistumista.

Vaikka krypta vihittiin käyttöön vuonna 1911, työt jatkuivat, kunnes ne keskeytettiin sisällissodan puhkeamisen vuoksi. Sisällissodan päätyttyä työt jatkuivat hitaasti, ja esteettiset muutokset olivat merkittäviä.

Lopulta työt jatkuivat vasta vuonna 1950, ja julkisivu valmistui vuonna 1960, mutta vasta vuonna 1993 paavi Johannes Paavali II vihki katedraalin käyttöön.

Kirkon sisätilojen (joihin on vapaa pääsy) lisäksi kompleksissa on museo, joka kertoo hiippakunnan historiasta.

Kiipeäminen Almudenan kupoliin

Katedraalissa on kupoli, johon voi kiivetä ja jonka pääsymaksu (noin 6 €) sisältyy museolippuun. Jos sinulla on aikaa, voit nousta ylös, mutta näkymät eivät ole erityisen mielenkiintoiset.

9. Nauti egyptiläisestä auringonlaskusta Debodin temppelissä

Debodin temppeli| ©Jiuguang Wang
Debodin temppeli| ©Jiuguang Wang

Kävele rauhallisesti takaisin Calle Bailénia pitkin, niin päädyt Plaza de Españalle ja hieman kauempana puistoon, josta löydät muistomerkin, joka saattaa tuntua melko oudolta: egyptiläisen temppelin.

Debodin temppeli on aito, ja se oli Egyptin lahja Espanjalle vuonna 1968 kiitokseksi siitä, että se auttoi Abu Simbelin temppelin siirtämisessä, kun Assuanin patoa rakennettiin.

Debodin temppeli on noin 2 000 vuotta vanha, ja sen rakensi faarao Ptolemaios IV jumalten Amunin ja Isiksen kunniaksi.

Suosittelen, että temppelissä käynnin lisäksi yrität saapua paikalle juuri kun hämärä alkaa laskea. Siellä sijaitsevalta näköalapaikalta avautuvat upeat näkymät, varsinkin kun aurinko alkaa laskea.

10. Päätä matkasi käymällä esityksessä Gran Vía -kadulla

Gran Via Kaupat| ©alevision.co
Gran Via Kaupat| ©alevision.co

Madridin yöelämä kuuluu Espanjan vilkkaimpiin, ja suosittelen, että teet jotain matkasi päätteeksi.

Sen lisäksi, että etsit ruokapaikan, yksi parhaista asioista on suunnata Gran Vialle katsomaan fantastisia musikaaleja, joita esitetään usein sen teattereissa.