Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 Tekemistä Menorca joulukuussa

Monet luulevat, että Menorca on vain kesäkohde, mutta jos vierailet siellä joulukuussa, löydät lukuisia aktiviteetteja, joista nautit yhtä paljon, ellei jopa enemmän, kuin sen rannoilla.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuuttia luettu

10 Tekemistä Menorca joulukuussa

Joulukuusi Menorcalla | ©Kevin Madsen

Menorca on kaunis saari, eikä vain kesäkaudella, sillä siellä on paljon nähtävää ja koettavaa. Joulukuussa saari tarjoaa kävijöilleen mielenkiintoisia kokemuksia, joista monet liittyvät tulevaan joulunviettoon.

Jos olet päättänyt vierailla Menorcalla joulukuussa, löydät kaikkea joulumarkkinoista omituisiin perinteisiin, kuten uintiin Mahónin sataman poikki, unohtamatta, että voit nauttia näille päiville tyypillisiä gastronomisia erikoisuuksia tai, jos uskallat, surffata vedessä.

1. Kävele Mahónin kuuluisilla katumarkkinoilla

Mahónin markkinat| ©Gary dpi
Mahónin markkinat| ©Gary dpi

Mahónin kaupungissa, saaren tärkeimmässä kaupungissa, järjestetään jouluna koko Menorcan kuuluisimmat katumarkkinat.

Mahónin joulumarkkinoilla on parasta se, että sieltä löytyy kaikenlaista, koriste-esineitä, vaatteita, kenkiä, erilaisia käsitöitä ja tietysti hyvää kotitekoista paikallista jouluruokaa.

Mahónin Fira de Nadal, joka on näiden markkinoiden nimi, sijaitsee Plaza de Colónin, Ses Moreres -kadun ja Plaza de la Constituciónin alueella.

Nämä eivät tietenkään ole ainoat tämäntyyppiset markkinat, joita järjestetään saarella joulukuun aikana, vaan myös muissa kaupungeissa ja kylissä on omat markkinansa.

Jos olet esimerkiksi päättänyt käydä kaikessa Ciutadellan tarjonnassa, sinulla on myös mahdollisuus kiertää toinen näistä markkinoista. Tässä tapauksessa tori erottuu edukseen vaikuttavalla sisustuksellaan. Se järjestetään yleensä noin 6. joulukuuta vanhassa kaupunginosassa.

Varaa opastettu kierros Menorcalla

2. Tule katsomaan, miten Llumets sytyttää Mahonin jouluvalot.

Llumets sytyttää valot| ©manuel m. v.
Llumets sytyttää valot| ©manuel m. v.

Kuten suuressa osassa maailmaa, jouluvalojen s ytyttäminen on tärkeä virstanpylväs joulukuussa. Suosittelen, että menet Mahóniin katsomaan sitä, yleensä kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Perinteen mukaan valojen sytyttämisestä vastaavat tontut, joita kutsutaan nimellä Llumets. Legendan mukaan nämä ystävälliset olennot asuvat Culómin saarella kaupungin sataman edustalla.

Eräänä kauniina päivänä sinne putosi tähti, joka antoi Llumeteille voiman muuttaa kaikki, mihin he koskettavat, valoksi. Tästä syystä jouluna he menevät kaikkiin saaren kyliin sytyttämään valaistuksen.

Mahónissa kannattaa mennä Plaza de la Constituciónille. Tapahtuman kunniaksi järjestetään konsertteja ja paraati. Santa Marian kirkosta roikkuvat Llumetsit eivät tietenkään voi olla huomaamatta.

Jos etsit tekemistä Menorcalla lasten kanssa, tämä on epäilemättä kokemus, josta he tulevat pitämään.

Käytännön tietoja

  • Missä: Plaza de la Constitución Mahónissa
  • Hinta: ilmainen
  • Milloin: joulukuun ensimmäinen sunnuntai

3. Älä missaa joulukonserttia

Maón pääteatteri| ©Félix Casals
Maón pääteatteri| ©Félix Casals

Jos pidät joululauluista, Menorcalla on kaksi upeaa konserttia, jotka on omistettu tälle musiikkityypille.

Ensimmäinen, noin 21. joulukuuta, järjestetään Ciutadellassa. Tämän kaupungin joulukonsertti järjestetään tätä tilaisuutta varten varatussa salissa. Seuraavana päivänä vastaava konsertti järjestetään Mahónin Teatro Principalissa.

Menorcan musiikkiohjelma joulukuussa ei kuitenkaan rajoitu pelkästään joululauluihin. Kuun puolivälin tienoilla Menorcan ammattiopiston opiskelijat konsertoivat Mahónin kunnallisessa teatterissa.

Muutamaa päivää myöhemmin Mahónin musiikkiryhmä tarjoaa toisen konsertin uuden vuoden kynnyksellä. Tällä kertaa ohjelmisto on hyvin monipuolinen.

4. Luistele jäällä Menorcan paviljonkiin asennetulla upealla jäähallilla

Luistinrata Menorcalla| ©XTRAICE
Luistinrata Menorcalla| ©XTRAICE

Vaikka oletkin keskellä Välimerta, Menorcan saar ella ei ole kyse pelkästään snorklaamisesta tai sukeltamisesta. Jos matkustat joulukuussa, sinulla on mahdollisuus käydä luistelemassa. Joka vuosi, hieman ennen kuukauden puoliväliä, Mahónin kaupungissa sijaitsevassa Pabellón Menorca -tekstissä avataan suuri jäähalli.

Tilojen pinta-ala on noin 600 neliömetriä, ja jos et ole kovin hyvä luistelemaan, voit käyttää pienempää synteettistä jäähallia, joka on tarkoitettu erityisesti aloittelijoille.

Toinen luisteluvaihtoehto löytyy Alaiorista, erityisesti sen kunnallisesta urheilukeskuksesta. Sinne on joulukuun puolivälistä lähtien asennettu myös toinen jäähalli kaikille niille, jotka haluavat kokeilla tätä lajia.

Varaa sukelluskaste Menorcalla

5. Patikoi hieman Camí de Cavallsin varrella

Camí de Cavallsin varrella| ©Damià Vinent Olives
Camí de Cavallsin varrella| ©Damià Vinent Olives

Saattaa tuntua oudolta, mutta paras aika vaellukselle Menorcalla on talvella: silloin on vähemmän kuuma, ihmisiä on vähemmän ja ennen kaikkea maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita. Jos käytte saarella joulukuussa, suosittelen, että käytätte tilaisuutta hyväksenne ja vaellatte osan Camí de Cavalls-reitistä.

Tämä alun perin saaren puolustamiseen mahdollisia hyökkäyksiä vastaan käytetty polku on 185 kilometriä pitkä. Jos teillä on tarpeeksi aikaa, suosittelen, että vietätte siellä useita päiviä kävellen.

Säästä riippuen voit valita joko rannikolla tai sisämaassa kulkevan osuuden, jossa tuuli ei ole yhtä voimakas.

Voin vakuuttaa, että nautit maisemista, autioista rannoista ja rehevistä metsistä.

6. Maista Menorcan talvista gastronomiaa

Hummeri muhennos| ©Eugene Peretz
Hummeri muhennos| ©Eugene Peretz

Se ei ehkä ole yhtä kuuluisa kuin muualla Espanjassa, mutta Menorcan gastronomia on hyvin monipuolista ja ennen kaikkea laadukasta. Kuten tavallista, jokaisella vuodenajalla on omat tyypilliset valmisteensa, ja jos menet joulukuussa, voit kokeilla muitakin ruokia kuin tunnetuimpia.

Menorcan parhaissa ravintoloissa on tietenkin tavanomaisia ruokia, kuten Mahónin juustoa tai hummerimuhennosta, mutta myös muita ruokia, joita tarjoillaan yleensä vain kylmän sään saapuessa.

Näiden ruokien joukosta voimme nostaa esiin joitakin jauhelihalla täytettyjä sämpylöitä, samoin kuin
cuscussó, jälkiruoka, joka on selvästi arabialaista alkuperää. Maistamisen arvoisia ovat myös pastissets, kukkien muotoiset leivonnaiset, ja pomada, ginipohjainen juoma, joka on hyvin tyypillinen menorcalaisille festivaaleille.

7. Rentoudu kuuman kaakaon äärellä yhdessä Menorcan tyypillisimmistä kahviloista

Kuuma suklaa kuppi| ©Polina Tankilevitch
Kuuma suklaa kuppi| ©Polina Tankilevitch

Joulukuussa, kun saarella on paljon hiljaisempi tunnelma ja hieman kylmempi, tuntuu usein siltä, että haluaa vain istua jossain ja rentoutua. Ehdotan, että näinä hetkinä menette kahvilaan ja otatte mukavan kuuman kaakaon.

Vaikka et ehkä yhdistä tätä juomaa Menorcaan, totuus on, että sitä tarjoillaan monissa kahviloissa ympäri saarta. Joillakin on jopa oma resepti.

Jos voit, suosittelen etsimään meren läheisyydestä paikan, jossa voit istua ja juoda kuumaa kaakaota samalla kun nautit näköaloista. Ja sen kanssa ei ole mitään parempaa kuin coca bamba, tyypillinen paikallinen makeinen.

8. Uskaltaudu kokeilemaan aaltoja harrastamalla purjelautailua tai surffausta

Surffaus Menorcalla| ©Víctor Bautista
Surffaus Menorcalla| ©Víctor Bautista

Koska Menorca sijaitsee rauhallisella Välimerellä, se yhdistetään yleensä sen poukamiin tehtäviin veneretkiin. Tämä voi kuitenkin muuttua tiettyinä joulukuun päivinä, erityisesti kun pohjoistuuli, tramontana, puhaltaa.

Jos harrastat purjelautailua tai surffausta, tiedät jo, että nyt on oikea aika suunnata Punta Priman kaltaisiin paikkoihin aaltojen perässä.

Toinen hyvä paikka purjelautailuun on Cala Tirant, jossa aallot voivat nousta jopa viiden metrin korkeuteen. Pienempiä, jopa 3 metrin pituisia, löytyy Santo Tomásista, Son Boulta tai Addaiasta.

Varaa laivamatka Menorcan ympäri

9. Sano hyvästit vuodelle Menorcan rannoilla

Menorcan ranta| ©Nicolas Vigier
Menorcan ranta| ©Nicolas Vigier

Oletko päättänyt viettää uudenvuodenaaton Menorcalla? Jos vastaus on kyllä, et voi olla liittymättä menorcalaisten perinteisiin kyseisenä päivänä.

Normaalisti rannoilla näkee aina paljon valkoisiin pukeutuneita menorcalaisia katsomassa uudenvuodenaattoa. Joulukuun 31. päivän yönä väkijoukko on paljon suurempi, mutta valkoisiin pukeutumisen perinne säilyy.

On luultavasti vähemmän paikkoja, joissa voi syödä 12 viinirypäleestä kuin Menorcan rannalla, eikä myöskään paikkoja, joissa voi katsella ilotulitusta sen jälkeen.

10. Uintiretki Maón satamaan

Maón satama| ©Eduardo Ortín
Maón satama| ©Eduardo Ortín

Jos et pelkää kylmää, yksi Menorcan houkuttelevimmista aktiviteeteista joulukuussa on uintiretki Maón satamaan.

Tapahtumassa uidaan sataman poikki 15 asteen lämpötilasta välittämättä. Risteilyyn osallistuu kokeneista uimareista yksinkertaisiin harrastajiin, ja osoitus sen menestyksestä on se, että osallistujien määrä kasvaa joka vuosi.

Tavallisesti tämä tapahtuma järjestetään Pyhän Tapanin päivänä 26. joulukuuta, mutta sää ja muut olosuhteet voivat muuttaa ajankohtaa.

Uimarit voivat ilmoittautua itse satamassa, jossa kokoonnutaan reilu tunti ennen vesille lähtöä, noin kello 12.00.

Lopussa on palkinto kaikille niille, jotka uskaltavat lähteä reitille: lasillinen kuumaa kaakaota.

Menorcan sää joulukuussa

Auringonlasku Menorcalla| ©Chris Combe
Auringonlasku Menorcalla| ©Chris Combe

Joulukuu Menorcalla ei ole erityisen kylmä, varsinkaan muihin kaupunkeihin verrattuna. Keskimääräinen enimmäislämpötila on 15ºC, kun taas vähimmäislämpötila ei laske alle 9ºC.

Tämäkään kuukausi ei ole erityisen sateinen, mutta se on syytä pitää mielessä matkalaukkua pakatessa.

Neuvoni on joka tapauksessa, että kannattaa aina tarkistaa sääennuste muutamaa päivää ennen matkaa.