Parhaat snorkkeli- ja kajakkikokemukset Menorcalla

Menorca on ihanteellinen paikka vesimaailman ystäville. Läpinäkyvät vedet ja yllättävä valikoima vedenalaisia lajeja tekevät merenelämästä nauttimisesta Menorcalla yhtä luonnollista kuin hengittäminen.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

8 minuuttia luettu

Parhaat snorkkeli- ja kajakkikokemukset Menorcalla

Snorklausta Mernocassa | ©Rene Strgar

Jos aiot viettää muutaman päivän auringossa makaillen tällä kauniilla Välimeren saarella ja haluat tietää , mitä nähtävää ja koettavaa Menorcalla on, vaihtoehtoja on loputtomasti, vaikka on sanottava, että vesiaktiviteetit ovat yksi kaikkien suosikeista.

Siksi kerron tällä kertaa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää siitä, missä voit harrastaa kahta mielenkiintoisinta aktiviteettia Menorcalla: snorklausta ja melontaa, mitkä ovat parhaita paikkoja sukeltamiseen, missä paikoissa ja nähtävyyksissä voit vierailla ja paljon muuta. Oletko valmis? Sukelletaan!

1. Parhaat poukamat snorklailua varten

Snorklausta Menorcalla| ©Steve.
Snorklausta Menorcalla| ©Steve.

Tällä saarella on uskomattomia rannikoita, mutta epäilemättä sen suurin vetonaula ovat sen poukamat. Täältä löydät joitakin Menorcan parhaista lahdista. Vaikka kaikki lahdet ovat poikkeuksellisia, jotkin niistä soveltuvat snorklaukseen paremmin kuin toiset.

Menorcan pohjoisosassa on Cala Morell, tälle poukamalle on ominaista hyvin rauhalliset vedet, ja se on tuulelta suojassa oleva alue. Cala Morellissa on hyvin vähän syvyyttä, ja siksi se voi olla ihanteellinen vaihtoehto, jos olet mennyt lasten kanssa Menorcalle.

Sen vesiin sukeltamalla voit nähdä uskomattomia merieläimiä, kuten merisiilejä, merisiilejä, merisiilejä, anemoneita ja erilaisia etanoita.

Pohjoisessa on myös Cavallerian ranta, jonka merenpohja on kivinen ja hiekkapohjainen. Tämä tekee siitä mielenkiintoisen, koska se tarjoaa vaihtelevia näkymiä uinnin aikana.

Hyvin lähellä tätä rantaa on Cala Rotja, joka on neitseellinen ranta, joka on ihanteellinen snorklaukseen, sillä koska se on ruuhkaton, merieläimistö on vähemmän muuttunut ja voit nähdä paljon enemmän lajeja kuin alueilla, joilla on paljon turisteja.

Cala Tamarells sijaitsee Albufera des Graun luonnonpuistossa, ja se on jaettu kolmeen pieneen koskemattomaan poukamaan, jotka ovat myös hyvin rauhallisia ihmisten määrän suhteen. Tämä tekee niistä loistavia nautittavaksi snorkkelin kanssa.

Jos kuitenkin pidät syvyydestä, suosittelen Cala Macarellaa ja Cala Macarelletaa, joiden vesissä voit törmätä meritähtiin, kaloihin, kuten sammakkoeläimiin tai moret-kalaryhmiin. Ne ovat epäilemättä yksi Menorcan parhaista snorklauskohteista.

Toinen lahdelma, jossa on syvät vedet, on kuuluisa Cala Fondo (Ses Olles). Sen kristallinkirkkaat vedet mahdollistavat erittäin hyvän vedenalaisen näkymän, mikä tekee siitä lähes luonnollisen uima-altaan, jossa voit tarkkailla kaloja, kuten punamulletteja, lahnoja ja piikkikaloja.

Varaa kajakki retki

2. Menorcan parhaat reitit kajakilla nautittavaksi

Ihaile kauniita näkymiä kajakista käsin.| ©Laurene Gicquel
Ihaile kauniita näkymiä kajakista käsin.| ©Laurene Gicquel

Melonta Menorcalla on yhä suositumpi ja houkuttelevampi harrastus sekä harrastajien että tähän kauniiseen Baleaarien saareen eri tavalla tutustuvien keskuudessa. Kajakilla voit tutkia koskemattomia poukamia ja rantoja, joihin on vaikea päästä, ja pitää samalla hauskaa.

Voit tehdä erilaisia reittejä sekä opastetusti että omatoimisesti. Yksi parhaista melontareiteistä on Fornellsin lahden poikki. Tämä reitti on lähellä rantaa ja kulkee 11 kilometrin pituisia koskemattomia rantoja pitkin. Matka kestää lähes 3 tuntia.

Cala Galdana - Cala Mitjana on toinen erinomainen paikka melontaan, yhteensä 5 kilometriä tutustua yhteen Menorcan kauneimmista aarteista.
Reitti Es Grau - Cala sa Torreta on noin 8 km pitkä. Tämä on yksi suosituimmista melonta-alueista.

Santo Tomás-Cala Escorxadan ranta on yksi parhaista koskemattomista rannoista, joihin voit tutustua kajakilla, ja se on vain 8 kilometriä pitkä. Vaikka sinne on vaikea päästä, se on käymisen arvoinen sen suuren kauneuden vuoksi.

Saaren eteläosaa kohti suuntautuva Es Grau-Cala Mesquida-reitti on erinomainen reitti melontaan. Edestakainen matka kestää noin kolme ja puoli tuntia rauhalliseen tahtiin.

Kaksi pisintä ja parasta melontareittiä Menorcalla ovat: Cabo de Cavalleria, noin 20 kilometriä, jossa voit tutustua kauniiseen Cala Tirantiin ja S'Ollaan, ja Cala Viola de Ponent-Cala Pregonda-reitti, jonka pituus on lähes 16,5 kilometriä. Sen pituutta kompensoi sen poikkeuksellinen kauneus.

3. Nauti opastetuista kajakkiretkistä

Luonto ja hyvä seura| ©Thomas Lardeau
Luonto ja hyvä seura| ©Thomas Lardeau

Melonta on kokemus, jota ei kannata jättää väliin Menorcalla ollessasi. Tämän kevytaluksen pienen koon ansiosta voit tutustua saareen ainutlaatuisella tavalla ja löytää sen lukemattomia ihmeitä matkan varrella.

Melonnan avulla voit myös harrastaa liikuntaa, ajaa omaan tahtiisi ja nauttia maisemista rennosti.

Menorcalta löydät laajan valikoiman opastettuja retkiä, joilla on suunniteltu reitti, jotta voit ottaa matkasta kaiken irti ja tutustua useampaan paikkaan. Monet näistä retkistä kiertävät saaren ympäri, jotta voit tutustua kaikkiin rantoihin. Toisilla retkillä on useita reittejä, joilla eri rannat on ryhmitelty yhteen riippuen siitä, minkä retken valitset.

Opastetun retken vuokraaminen on paras vaihtoehto, jos melot ensimmäistä kertaa tai jos sinulla on vain vähän kokemusta, sillä näin opit navigointitekniikat ja sinulla on varmuus siitä, että olet kokeneen oppaan valvonnassa.

Monet yritykset tarjoavat opastettuja melontaretkiä, mutta suositeltavimpia ovat seuraavat:

Menorca kajakilla

Kajakki Menorca

Katayak

**Retket kestävät keskimäärin kahdesta kolmeen tuntia. Aikuiset maksavat 35 euroa ja lapset 25 euroa.
**

4. Kajakki saaren ympäri

Urheilu, aurinko, meri ja ranta| ©Artem Zhukov
Urheilu, aurinko, meri ja ranta| ©Artem Zhukov

Melonta Menorcan saarella on seikkailu, jonka monet haluavat kokea. Kuten aina, voit tehdä sen yksin tai ryhmässä oppaan kanssa. Kerron teille, että tämä retki kestää yhteensä 7 päivää, ja teidän on melottava keskimäärin 4-6 tuntia päivässä.

Vaikka sinun ei tarvitse olla asiantuntija voidaksesi kokea tämän seikkailun, on suositeltavaa tehdä joitakin lyhyitä retkiä etukäteen, jotta voit tottua kajakkiin ja tutustua lajin perusasioihin.

Jos teet sen yksin, sinun on kuljetettava kaikki tarvittavat varusteet, vaihtovaatteet ja virvokkeet kajakin vesitiiviissä lokerossa.

Samat kajakkivuokraamot antavat sinulle karttoja ja ohjeita, joiden avulla voit suorittaa tämän retken onnistuneesti, sekä parhaat neuvot, jotka sinun on otettava huomioon. Karttoihin on merkitty poukamat, joissa voit pysähtyä nukkumaan tai lepäämään, sekä paikat, joissa voit hankkia tarvikkeita.

Koska tämä retki kestää useita päiviä, suosittelen, että suunnittelette sen etukäteen, jotta voitte koordinoida Menorcalla oleskelunne oikein.

Tämän aktiviteetin arvioidut kustannukset ovat 40-60 euroa päivässä kajakin vuokrauksesta, majoituksesta jokaisella pysähdyspaikalla ja ruokakuluista.

Opastetun aktiviteetin keskihinta on 740 euroa, ja se kestää noin 8 päivää ja 7 yötä.

5. Kierros Minorcan luolissa kajakilla

Cala Blanca, Menorcan luola| ©Arianna Rosso
Cala Blanca, Menorcan luola| ©Arianna Rosso

Menorcan saaren rannikko on täynnä luolia, jotka ovat muodostuneet luonnollisesti vuosien varrella. Erikoinen ja etuoikeutettu tapa arvostaa näiden luolien muodostamaa maisemaa on mereltä käsin, ja mikä olisikaan parempi tapa tehdä se kuin kajakilla.

Menorcalla on opastettuja retkiä, jotka tarjoavat niin sanottua luolareittiä, joka kulkee yleensä Cala Porterista Cala Covesiin. Jälkimmäisessä on saaren eniten meriluoloja ja vaikuttavia kallioita.

Tällä opastetulla retkellä opit paljon enemmän näiden luolien historiasta ja tutustut kiehtoviin paikkoihin.

Vuokraa kajakki Menorcalla

6. Cala Covesin talajoottien nekropoli

Cala Covesin talajoottien nekropoli| ©Carlos de Paz
Cala Covesin talajoottien nekropoli| ©Carlos de Paz

Cales Covesin kuuluisa nekropoli sijaitsee Sant Climentin ja Alaiorin välillä, Menorcan rannikon sydämessä. Tämä on vaikuttava hautausmaa, joka sijaitsee lumoavassa luonnossa.

Sen tiedetään palvelleen tarkoitustaan noin 1100-luvulla eaa. Rooman vallan aikana. Rannikon rotkoissa ja kallioseinämissä on noin 90 onkaloa, ja sitä pidetään nykyään tärkeänä arkeologisena kulttuuriperintökohteena.

Monet näistä haudoista ja ympäröivästä merenpohjasta löydetyt jäännökset on lähetetty Menorcan museoon.

Erinomainen tapa päästä tähän paikkaan on tietenkin kajakilla, olipa kyseessä sitten luolareitti tai Cala Covesin opastettu kierros.

Tällä reitillä voit Talayoticin nekropoliin tutustumisen lisäksi ihailla mielenkiintoisia kalkkikivikallioita, lukemattomia kallionkoloja, fossiilisia dyynejä, jotka erottuvat eduksesi beigeillä väreillään, ja tietysti nauttia Välimeren kirkkaansinisistä vesistä.

Suosittelen ottamaan mukaan snorkkelilasit, sillä tämä paikka on ihanteellinen myös pysähtymiseen ja sukeltamiseen, jotta pääset tutustumaan tarkemmin Minorcan syvyyksiin.

**Tämä aktiviteetti voidaan tehdä opastetulla kierroksella, jonka hinta on noin 40 euroa per henkilö. Jos haluat tehdä sen omin päin, kajakin vuokraaminen päivässä maksaa 40-60 euroa.
**

7. Snorklausta luonnonpuistossa

Snorkkeli| ©Jakob Owens
Snorkkeli| ©Jakob Owens

Täydellinen paikka nauttia upeasta vedenalaisesta kasvistosta ja eläimistöstä on s'Albufera de Es Graun luonnonpuisto. Tämä Menorcan koillisosassa sijaitseva aito vihreä keuhko erottuu kauniilla maisemillaan ja suurella biologisella monimuotoisuudellaan. Sen rannikkoalueella on majesteettisia rantoja, kuten Cala Tortuga ja Platja d'Es Grau.

Tähän paikkaan pääsee yleensä vain kajakilla Sa Torretan rantoja lähestymällä, ja Tamarellsista voit uida snorklaamalla naamari päässäsi ja ihailla vedenalaista spektaakkelia, joka on tämä suojeltu alue.

Menorcan luonnonpuistossa voit tehdä snorklausretkiä 40 eurolla aikuiselta. Koska kyseessä on suojelualue, vain opastetut sukellukset ovat sallittuja.

Tämä paikka ei ole vain fantastinen snorklaamiseen, vaan se on todella yksi Menorcan kauneimmista paikoista, joten et voi jättää sitä väliin täällä ollessasi.

8. Veneretket snorklauspysähdyksellä

Snorkkelikierros| ©Chamey
Snorkkelikierros| ©Chamey

Menorcan veneretket ovat yksi saaren klassikoista. Se on matkallasi ohittamaton kokemus, sillä sen kristallinkirkkaat vedet ja kauniit maisemat tekevät matkastasi unohtumattoman.

Vuokraamalla veneretken pääset tutustumaan paratiisimaisiin rantoihin ja poukamiin. Lähes kaikilla näillä retkillä pysähdytään useaan otteeseen eri kohdissa merta, jotta voit uida ja nauttia vedenalaisen maailman monista luonnonihmeistä snorkkelilasien kanssa.

Tämä aktiviteetti voidaan sovittaa jokaiseen makuun, sillä voit valita koko päivän kestävistä laivamatkoista, joihin sisältyy aterioita ja juomia, tai keskipäiväretkistä, jos haluat yhdistää tämän retken johonkin muuhun aktiviteettiin.

On jopa mahdollista vuokrata yksityinen vene sinulle ja seurueellesi (jos matkustat ryhmässä), jolloin voit valita reitin ja pysähtyä niin kauan kuin haluat. Tämä on erittäin suosittu vaihtoehto kaveriporukoille.

**Tällainen opastettu kierros kestää 3,5 tuntia ja maksaa keskimäärin 46 euroa henkilöä kohden.
**

Varaa laivamatka snorklaamalla Menorcalla

9. Nauti Cueva de los Inglesesin rauhasta snorkkelin kanssa

Snorklausta Cueva de los Inglesesissä (Englantilaisen luola)| ©Damian D
Snorklausta Cueva de los Inglesesissä (Englantilaisen luola)| ©Damian D

Menorcan pohjoisrannikolla on niin sanottu Cueva de los Ingleses. Tähän paikkaan pääsee vain kajakilla tai pienellä veneellä Fornellsinlahdelta.

Cueva de los Inglesesissä on suuri määrä kalliomuodostelmia, jotka ovat puoliksi upoksissa ja kaukana hälinästä, joten täällä vallitsee vertaansa vailla oleva rauhan tunne. Alueen ominaispiirteiden vuoksi siellä elävät merilajit ovat hyvin lukuisia ja monimuotoisia.

Cueva de los Inglesesin alue on erittäin hyvä sukelluskohde Menorcalla, jos snorklaamalla ei pääse sukeltamaan tarpeeksi syvälle ja haluat sukeltaa vielä syvemmälle.

Tämä retki sisältyy usein Cave Route-reittiin, ja vaikka sinne pääsee myös veneretkellä, omassa kajakissa melomisen tunne on vertaansa vailla ja tekee kokemuksesta paljon interaktiivisemman.

10. Opi melomaan Menorcalla

Nauti merestä erityisellä tavalla| ©Ksenia Zakharova
Nauti merestä erityisellä tavalla| ©Ksenia Zakharova

Jos olet jo kokenut melonnan ja se on kiehtonut sinua niin paljon, että haluat oppia paljon enemmän tästä lajista ja sen tekniikoista, voit tehdä sen melontakurssilla, joka on suunniteltu erityisesti kaikille, jotka haluavat aloittaa tämän toiminnan.

Paikoissa kuten Menorca en Kayak voit osallistua kursseille, joilla opit merikajakkimelonnan alkuperästä, veneen eri osista, kajakin säätelystä ja melontatekniikoista, syrjäytystyypeistä ja -tekniikoista ja jopa siitä, miten pelastaa toveri äärimmäisessä tilanteessa.

Kurssille voi osallistua kuka tahansa 12-vuotiaasta alkaen, ja vaikka aiempaa melontakokemusta ei tarvita, uimataito on edellytyksenä.

Voit jopa jatkaa oppimista osallistumalla edistyneemmälle kurssille, jossa opit muita turvallisuustekniikoita, joita voit soveltaa onnettomuus- tai vaaratilanteissa, parantaa melontatyyliä, parantaa suorituskykyäsi tässä urheilulajissa ja vielä edistyneemmissä tapauksissa manöövereitä, joilla voit palauttaa kajakin takaisin paikalleen kaatumistilanteessa nousematta siitä pois.

Melontakurssin suuri etu on se, että sinulla on vapaus käyttää tätä venettä itsenäisesti, pystyt navigoimaan omia reittejäsi omaan tahtiisi ja osaat käsitellä itseäsi oikein kaikissa mahdollisissa tilanteissa, joita navigoinnin aikana voi ilmetä.

**Kurssit maksavat keskimäärin 65 euroa per henkilö, kukin taso.
**

Suosituksia matkalaukkuun

Matkatavaroiden valmistelu| ©Marissa Grootes
Matkatavaroiden valmistelu| ©Marissa Grootes

Jos harrastat innokkaasti vesiurheilua, on tärkeää, että matkalaukkuusi pakataan asianmukaiset tavarat, kuten hyvä, nopeasti kuivuva pyyhe.

Usein vene- tai kajakkiretkellä snorklaattiin sukelletaan useammin kuin kerran, eikä mikään ole epämiellyttävämpää kuin märän pyyhkeen haju tavaroissasi. Pikakuiva pyyhe kuivuu nimensä mukaisesti vain muutamassa minuutissa, joten voit laittaa sen pois lähes välittömästi ilman, että kosteus tai haju siirtyy muihin tavaroihisi. Materiaalinsa ansiosta se vie kokoontaitettuna hyvin vähän tilaa.

Snorklaaminen on täysin ilmaista toimintaa, jos sinulla on tarvittavat elementit, joten suosittelen, että jos nautit tästä toiminnasta, investoit omaan snorklausmaskiin, se on paljon halvempaa kuin vuokrata sellainen joka kerta, kun haluat pulahtaa, ja myös käyttöaika ei ole rajoitettu.

Vielä parempi on, jos voit hankkia myös omat uikkarit, jotka helpottavat liikkumista tämän kauniin saaren kristallinkirkkaissa vesissä.

Älä unohda ottaa mukaan kevyttä takkia, sillä muutaman tunnin meressä olon jälkeen ihosi muuttuu yliherkäksi ja saatat tuntea olosi hieman kylmäksi.