10 Tekemistä Menorca syyskuussa

Menorca syyskuussa on täydellinen suunnitelma. Ihanteellinen kuukausi tutustua sen historiallisiin katuihin, tutustua sen tyypillisiin tuotteisiin ja arvostaa sen turkooseja rantoja ja häikäiseviä maisemia.

Camilla Graciano

Camilla Graciano

6 minuuttia luettu

10 Tekemistä Menorca syyskuussa

Menorca | ©Nicolas Vigier

Lämpimissä mutta ei tukahduttavissa lämpötiloissa ja vähäisemmän turistivirran ansiosta Menorcan jokainen nurkka osoittaa monipuolisuutensa. Sen ansiosta voit liittyä hauskanpitoon ja kulttuuriin, joka on läsnä sen jokaisessa juhlassa, maistella sen alkuperäisiä viinejä ja paikallisia kulinaarisia herkkuja ja osallistua kesäaktiviteetteihin.

Tule, elä sitä, nauti sen perinteistä ja hyödynnä kaikkein omaperäisimmät suunnitelmat. Kerron, mitä tehdä syyskuussa ja miten saat unohtumattoman loman.

1. Kulje viinireittiä viinirypäleiden sadonkorjuun aikana

Viinin maistelua| ©Timur Saglambilek
Viinin maistelua| ©Timur Saglambilek

Viininvalmistus on saaren historiallinen perinne, jota et voi jättää väliin. Sen kukoistuskausi oli 1800-luvulla, mutta sitten se katosi. Se alkoi kuitenkin elpyä 1980-luvulta lähtien, ja vuonna 2002 se sai maantieteellisen nimityksen "Vi de la Terra Illa de Menorca", joka on siitä lähtien ollut saarella tuotettujen viinien tuotemerkki.

Ei ole parempaa ajankohtaa kuin rypäleiden sadonkorjuu, jotta voisit varata vierailun Menorcan viinitilalle, kulkea viinireitillä ja tutustua viininvalmistusprosessiin. Voit myös osallistua maistiaisiin ja maistella eri lajikkeita. Vierailukohteita on useita.

Saaren tyypillisimpiä viinejä ovat Merlot- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä valmistetut punaviinit sekä Chardonnay- ja Malvasia-rypäleistä valmistetut yhden lajikkeen valkoviinit. Tunnistat ne helposti etiketistä, jossa on maantieteellinen nimitys, etkä tule katumaan niiden maistamista!

Varaa vierailu viinitilalle Menorcalla

2. Ota kaikki irti Mahónin perinteisistä juhlallisuuksista

Mahónin kaduilla| ©mark bartlett
Mahónin kaduilla| ©mark bartlett

Mahón on saaren portti. Älä siis epäröi varata opastettua kierrosta Mahónissa. Rakastut varmasti, kun kuljeskelet sen historiaa huokuvilla kaduilla ja tutustut yhteen maailman suurimmista luonnonsatamista. Lumoavinta tässä pääkaupungissa on kuitenkin epäilemättä sen pysäyttämätön juhlahenki, sillä se antaa kaikkensa **Fiestas de la Mare de Déu de Grácia -**festivaalien aikana!

Nämä juhlat järjestetään joka vuosi syyskuun alussa ja ne kestävät viikon ajan. Kaupunki kunnioittaa suojeluspyhimystään ja muistaa vanhimpia kulttuuriperinteitään, kuten kulkueita. Juhlan kohokohta tapahtuu kaupungintalolla, kun sadat ihmiset laulavat Volem vi (haluamme viiniä), laulu, joka liittyy viinipullojen sateeseen parvekkeelta.

Sekä päivällä että yöllä kaupunki pukeutuu ja tarjoaa sinulle monenlaista kulttuuritoimintaa, paraateja, kulkueet, gastronomisia näytöksiä, esityksiä lapsille, ilotulituksia sataman rannalla ja monenlaista musiikkia kaikkina kellonaikoina. Tutustu kaikkiin virallisiin tietoihin ja tule kokemaan tämä juhla!

Varaa opastettu kierros Mahónissa Menorcalla

3. Tartu tilaisuuteen ja herkuttele Menorcan tyypillisillä mauilla

Lounas Molí des Comte Asadorissa.| ©Judith_travel87
Lounas Molí des Comte Asadorissa.| ©Judith_travel87

Kuten joka vuosi, syyskuussa voit nauttia Menorcan keittiön festivaalista (Mostra Cuina Menorquina ), johon osallistuu yli 20 ravintolaa eri puolilla saarta. Osallistuvia ravintoloita on Ciutadellassa, Mahónissa, Alaiorissa, Ferreiesissä, Fornellsissa ja Sant Lluísissa.

Voit maistella kulinaarisia herkkuja ja tutustua saaren perinteisiin resepteihin, jotka on valmistettu pääasiassa paikallisista ja kausituotteista, kuten Mahónin juustosta. Tarjolla on tyypillisiä ruokalajeja, kuten makeahappoista sardiinifileetä sipulin ja sultanoiden kera ja klassista menorilaiskatkarapujen suquetia, sekä jälkiruokia, kuten mantelikakkua karamellisoidun ananaksen kera.

Katso kaikki viralliset tiedot ja osallistu tähän gastronomiseen tapahtumaan. Ja jos haluat vielä syventyä kulinaariseen kulttuuriin, varaa Mahónin juustotyöpaja.

Varaa Mahónin juustotyöpaja Menorcalla

4. Nauti Menorcan kuuluisista lahdista

Turquetan poukama| ©Enrique Maestro
Turquetan poukama| ©Enrique Maestro

Sekä etelän tunnetuimmat rannat että Cala Macarella ja Macarelleta, Cala Turqueta, o Cala Trebaluger, sekä Menorcan pohjoisrannikon paratiisimaiset luonnonmaisemat ovat yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä, ja niistä nauttimiseen ei ole parempaa vuodenaikaa.

Niiden turkoosit vedet muuttuvat entistäkin kauniimmiksi ja kiehtovammiksi, kun kävijät eivät enää tungeksi niillä, ja ne säilyttävät lämpimän lämpötilan, kun kesän kuuma ja kostea ilmapiiri kuuluu menneisyyteen.

Syyskuussa rannoille pääsee helpommin ilman elokuun vilkasta liikennettä, joka tukkii sisäänkäynnit rannoille jo varhain aamulla. Löydät milloin tahansa tilaa asettua päivän ajaksi, ja voit snorklata tai harrastaa mitä tahansa muuta vesiaktiviteettia, josta pidät.

Varaa veneretki etelän poukamiin

5. Katsele Menorcan auringonlaskua

Auringonlasku Menorcalla| ©Chris Combe
Auringonlasku Menorcalla| ©Chris Combe

Auringon sulaminen Välimeren turkoosiin veteen on epäilemättä yksi kauneimmista kuvista, jotka sinun kannattaa ottaa mukaasi Menorcalta. Rantojen lisäksi tähän aikaan vuodesta myös maisemat kirkastuvat, eikä sinun tarvitse enää väistellä ihmisiä voidaksesi ihailla niitä.

Kuten jo kerroin, turistijoukkoja ei yleensä ole yhtä paljon kuin elokuussa, ja tämä antaa sinulle enemmän vapautta liikkua juuri sinne, missä haluat nähdä kauneimmat auringonlaskut. Paikkoja on monenlaisia: voit valita, haluatko mieluummin Pont d'En Gilin kalliolle, Son Boun rannalle, Son Boun Monte Toro Menorcalla: kaikki vierailustasiPunta Naton majakka, Cova d'En Xoroi vai Sa Posta de Sol.

Suosittelen myös harkitsemaan tähtitarkkailuretken varaamista, jotta voit tutustua saaren taivaaseen kaikista näkökulmista.

Varaa tähtitarkkailukierros Menorcalla

6. Tartu tilaisuuteen käydä snorklaamassa ennen kesän loppua

Snorklaa Cueva de los Inglesesissä (Englantilaisten luola).| ©Damian D
Snorklaa Cueva de los Inglesesissä (Englantilaisten luola).| ©Damian D

Syyskuu on kauden viimeinen kuukausi, joten voit kokea poikkeuksellisen kokemuksen sukeltamalla saaren kristallinkirkkaisiin vesiin ja tutustua sen syvyyksissä olevaan upeaan spektaakkeliin. Snorklaaminen on ihanteellinen vesiaktiviteetti lomallesi, se on helpompaa kuin sukeltaminen, sillä se vaatii vain vähän varusteita, ja mikä parasta, kauden lopussa hinnat ovat edullisemmat.

Voit snorklata sekä suojelualueen pohjois- että etelärannalla, ja molemmat tarjoavat ainutlaatuisia ja hyvin erilaisia kokemuksia. Pohjoisen rannoilla voit nauttia kahden tai kolmen metrin syvyydessä sukeltamisen monipuolisuudesta, kun taas eteläisillä rannoilla arvostat kallioisia ja merellisiä alueita. Tutustu parhaisiin snorklauspaikkoihin.

Varaa snorklausretki Menorcalla

7. Harrasta virkistyskalastusta: sinä valitset miten ja missä!

Ciutadellan satama| ©Jaume Escofet
Ciutadellan satama| ©Jaume Escofet

Jos olet kalastuksen harrastaja tai haluat vain elää kokemusta, paras aika kalastaa Menorcalla on syyskuussa. Tulet yllättymään sen vesien suuresta lajivalikoimasta, sillä sieltä löytyy muun muassa punakampeloita, kukkojäitä, rauskuja, mustekaloja ja kalmareita. Jos kalastuspäiväsi on menestys, voit myös valmistaa herkullisia Menorcan tyypillisiä ruokia, kuten uunissa paistettua kukkoa, mustekalaa sipulien kera tai llampugaa paprikoiden kera.

Kalastusta voi harjoittaa eri tavoin, ja voit valita, haluatko kalastaa rannalta , veden alta (sukeltamalla) vai veneestä, mutta muista, että viimeksi mainittua vaihtoehtoa varten tarvitset maatalous-, kalastus- ja elintarvikeministeriön myöntämän luvan.

Saarella on vaikuttavia poukamia ja rantoja, joilla voit kalastaa, ja kalastajien valitsemat suosituimmat alueet ovat yleensä seuraavat: Playa de Cavalleria, Cala Morell, Port d'Addaia tai Cala Mesquida saaren pohjoisosassa ja Son Sauran, Cala Turquetan, Es Talerin tai Playa Son Boun rannat saaren eteläosassa.

Varaa veneretki saaren pohjoisosan poukamiin

8. Osallistu klassiseen Pyhän Nikolauksen juhlaan Es Mercadalissa.

Monte Toron juurella| ©Diego Francisco Molina
Monte Toron juurella| ©Diego Francisco Molina

Jos olet Menorcalla, et voi jättää tätä kylää väliin. Se sijaitsee Monte Toron, saaren korkeimman vuoren, 358 metriä merenpinnan yläpuolella olevan vuoren, juurella, ja siellä sijaitsee Menorcan suojeluspyhimyksen Virgen del Toron pyhäkkö.

Yksi sen nähtävyyksistä sijaitsee sen pohjoisrannikolla, josta on yksi Välimeren villeimmistä näkymistä ja jota voi ihailla ainutlaatuisesta korkeudesta. Se on Mercadal, ja sen tyyli on hyvin viehättävä. Sen juhlat ovatkin täynnä perinteitä.

Joka toinen viikonloppu syyskuussa voit osallistua San Nicolásin juhlallisuuksiin. Tälle juhlalle on ominaista lähinnä kaikkien saaren suojeluspyhimyksen juhlien lippujen yhdistäminen ja hevosen selässä kulkue Monte Toron pyhäkköön niiden uhraamista varten.

9. Muista käydä Cala de Porterissa, jossa yhdistyvät perinteet ja omaperäisyys

Cala de Porterissa| ©Maria Carmen
Cala de Porterissa| ©Maria Carmen

Cala de Porte kuuluu Alaiorin kuntaan, ja se on erityisen tunnettu kasvillisuuden ympäröimästä kalliojyrkänteestä, jonka rannalta löytyy yksi saaren merkittävimmistä luolista, Cova d'en Xoroi. Siellä voi vierailla koko päivän, ja se on yksi parhaista paikoista nauttia auringonlaskusta, ja yöllä se muuttuu diskoksi, josta avautuu upeat näkymät Välimerelle.

Joka kolmas viikonloppu syyskuussa vuodesta 1974 lähtien Cala en Porterin kaupunki juhlii omia juhlallisuuksiaan, ja siellä järjestetään esitys, josta tulet pitämään. Tulet arvostamaan sen erityistä ilmapiiriä rannalla järjestettävien tapahtumien, kuten perinteisen jaleon ja lukuisten hevosten ja ratsastajien läsnäolon ansiosta.

10. Kävele Camí de Cavallsin varrella

Camí de Cavallsin varrella| ©Damià Vinent Olives
Camí de Cavallsin varrella| ©Damià Vinent Olives

Syyskuussa, kun kesän helle hellittää, on ihanteellinen aika kävellä Camí de Cavallsia pitkin nauttien sen historiallisista poluista ja täydellisestä säästä.

Camí de Cavalls on saanut alkunsa 1600-luvulla, ja se on polku, joka ympäröi saaren kokonaan 185 kilometrin pituudelta. Se on jaettu 20 viralliseen etappiin, mutta voit itse valita, miten haluat kulkea sen. Voit kulkea sen vaelluksena, jossa seuraat jokaista merkittyä etappia, tai yksinkertaisesti jatkaa polkua pitkin.

Reitti on suunniteltu niin, että voit kulkea sen yhdessä päivässä, kulkea etappien mukaan sinne ja takaisin, kiirehtimättä ja nauttien maisemista, jotka koostuvat rotkoista, laaksoista, poukamista ja viljelysmaista

Unohtumaton kesäloma parhaaseen hintaan

Raha euroina| ©Pixabay
Raha euroina| ©Pixabay

Kuten aiemmin mainitsin, turistien tulva saarelle vähenee huomattavasti, ja tämän ansiosta syyskuussa on tarjolla enemmän majoitusta ja kesän edullisimmat hinnat.

Valittavana on laaja valikoima hotelleja, asuntoja ja taloja parhaimmilla alueilla ja erittäin hyvään hintaan, jotta voit nauttia lomastasi mahdollisimman paljon kuluttamatta omaisuutta.

Mutta tähän aikaan vuodesta ei ole vain majoitus edullisempaa, vaan myös lentoliput, ravintolat ja nähtävyydet ovat paljon edullisempia, joten on toinenkin tekosyy matkustaa Menorcalle syyskuussa!

Varaa katamaraaniretki Menorcalla

Menorcan sää syyskuussa

Kesä on loppumassa, mutta se ei ole vielä ohi. Kuten aiemmin mainitsin, tämä vuodenaika tarjoaa erittäin miellyttävän ilmaston, jossa voit vierailla Menorcalla ilman, että hikoilet yrittämällä, ja jonka ansiosta voit nauttia aktiviteeteista, kuten pitkistä kävelyretkistä ympäri saarta tai kävelyistä rannalla.

Välimeren ilmasto on edelleen lämmin, mutta et enää tunne heinä- ja elokuun kosteutta. Meren lämpötila on yli 23 °C, ja sää pysyy keskimäärin 26 °C:n maksimi- ja 18 °C:n minimilämpötilassa.

Nyt kun tiedät kaiken tämän, huomaat, että syyskuu on oikea kuukausi täydelliselle lomallesi ilman, että joudut riistämään itseltäsi mitään. Älä odota enää! Järjestä matkasi, tutustu 10 parasta aktiviteettia Menorcalla ja aloita unelmiesi kesän suunnittelu.