Parhaat sukelluskokemukset Menorcalla

Sukeltaminen Menorcalla on aivan ihana kokemus. Olitpa sitten kokenut sukeltaja tai ensisukeltaja, tulet huomaamaan, että tämä saari on ihanteellinen paikka.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

7 minuuttia luettu

Parhaat sukelluskokemukset Menorcalla

Sukellus | © Pixabay

Lämpimät, kristallinkirkkaat vedet tekevät Menorcan saaresta sukellusparatiisin. Sen vedenalaisessa maailmassa on paljon tutkittavaa uskomattomista riutoista ja vedenalaisista luolista historiallisiin hylkyihin. Missä tahansa sukellatkin, voit ihastella alueen vedenalaista eläimistöä, erityisesti merensuojelualueella.

Menorcalla on niin paljon nähtävää ja tehtävää, että jos et tiedä mistä aloittaa, älä huoli, tässä artikkelissa kerron sinulle kaiken mitä sinun tarvitsee tietää, jotta voit kokea ainutlaatuisen sukelluskokemuksen Menorcalla. Oletko valmis? Sukelletaan!

1. Sukelluskaste

Sukeltamaan oppiminen| ©Ignasi Marcos Fosch
Sukeltamaan oppiminen| ©Ignasi Marcos Fosch

Sukelluskaste on nimensä mukaisesti ensimmäinen lähestymistapa tähän toimintaan ihmisille, jotka eivät ole koskaan aiemmin tehneet sitä.

On syytä selventää, että kuka tahansa 8-10-vuotias voi osallistua tähän kastetapahtumaan, koska sukellat aina ammattitaitoisen ohjaajan opastuksella, joten riskiä ei ole.

Tämäntyyppisessä toiminnassa saat ensin lyhyen teoriatunnin, jossa ohjaaja selittää sukelluksen perus- ja tärkeimmät perusteet.

Sitten on yleensä pieni harjoitus matalalla alueella tai uima-altaassa, ja sitten itse kokemus, jossa sukelletaan enintään 5-10 metrin syvyyteen. Kokonaiskesto on kaksi tuntia.

Voit valita yksilöllisen kasteen, vaikka yleensä ohjaajat ottavat vain vähän oppilaita, koska toiminnan turvallisuus on taattu.

Toinen vaihtoehto on ottaa perheen sukelluskaste. Unohtumaton kokemus, jossa kaikki voivat viettää uskomatonta aikaa yhdessä.

Varaa sukelluskaste Menorcalta

2. Sukellus Menorcan merensuojelualueella

Sukellus Menorcalla| ©DIVING MENORCA
Sukellus Menorcalla| ©DIVING MENORCA

On olemassa vastuulliseen matkailuun erikoistuneita laitoksia, jotka vievät sinut sukeltamaan merensuojelualueelle ympäristöä kunnioittaen, häiritsemättä alueen eläimistöä ja puuttumalla mahdollisimman vähän ympäristöön, jotta se säilyisi mahdollisimman hyvin.

Yksi näistä vaihtoehdoista on Diving Menorca. Siellä tarjotaan vaihtoehtoja aloittelijoille sekä sukelluskursseja ja sukelluksia edistyneemmille sukeltajille.

Tämä saaren pohjoisosassa sijaitseva alue julistettiin suojelualueeksi vuonna 1999 alueella elävien lajien suojelemiseksi.

Tulet huomaamaan, että Menorcan merensuojelualueella kalastus on kielletty, ja tämän ansiosta merieläimistö on kasvanut ajan mittaan huomattavasti, mikä on synnyttänyt yhden kauneimmista vedenalaisista maisemista, joita voit kuvitella.

Sen vesialueet ulottuvat Cap Grosista ja Illa des Porrosista Punta des Morteriin.

Sukelluksen ja snorklauksen harrastajat voivat nauttia aidosta vedenalaisesta safarista, jossa he voivat ihailla luonnollisessa elinympäristössään niinkin erilaisia merilajeja kuin mustekaloja, muraaleja, särkikaloja, punahummereita, punamuletteja ja muita Välimeren vesille tyypillisiä lajeja.

3. Opi sukeltamaan Menorcalla

Sukellustuntien antaminen| ©DIVING MENORCA
Sukellustuntien antaminen| ©DIVING MENORCA

Jos olet kiinnostunut sukeltamisesta, mutta et ole koskaan aiemmin harrastanut sitä, Menorca on ihanteellinen paikka saada kokemusta sukelluksen aloittamisesta. Saarella on useita vaihtoehtoja, mutta vedenalainen koulutuskeskus S'Algar Diving on epäilemättä yksi suosituimmista Menorcalle tulevien nuorten keskuudessa. Siksi ympäröivällä alueella vallitsee nuorekas ilmapiiri, ja aivan lähistöllä on jopa rantaklubi, jossa nuoret kokoontuvat pitämään hauskaa.

S'Algar Diving tarjoaa lukuisia merielämyksiä, joista sukellus on yksi suosituimmista.

Keskuksessa on valtava harjoitusallas sekä vastaavat veneet ja laitteet, jotka tarjoavat täydellisen kokemuksen avomerellä.

Heillä on mahdollisuus suorittaa sukelluskurssien teoriaosuus verkossa, heidän verkko-oppimisalustallaan. Tämä vaihtoehto on ihanteellinen niille, jotka haluavat optimoida oleskeluaikansa, sillä he voivat osallistua kurssille jo ennen lomaa, jotta Menorcalla ollessaan he voivat nauttia kokemuksesta sen sijaan, että osallistuisivat luokkahuoneessa pidettäviin kursseihin.

S'Algarin sukelluskeskus tarjoaa myös retkiä merensuojelualueelle, veneretkiä ja snorklausta Menorcalla.

Jos sinulla on jo aiempaa kokemusta ja haluat mennä syvemmälle, Menorcalla on monia vaihtoehtoja, joilla voit hioa vedenalaisia taitojasi. Esimerkiksi Diving Menorcan tai Scuba Plussan kaltaisilla sivustoilla voit ilmoittautua edistyneen sukelluksen kurssille.

Kuten kasteessakin, sinulla on teoreettinen ja käytännön osuus. Teoriatunneilla opit, miten sukellusvarusteita käytetään oikein, miten kommunikoida veden alla, sekä vedenalaisen paineen vaikutuksista kehoon ja sen kompensointimenetelmistä ja paljon muuta.

Käytännön istuntoja valvovat aina ammattitaitoiset ohjaajat, jotka ovat valmiina ratkaisemaan mahdolliset ongelmat, vastaamaan mahdollisiin kysymyksiisi ja huolehtimaan turvallisuudestasi.

Loppukokeen jälkeen saat todistuksen, joka (kurssin mukaan) oikeuttaa sinut sukeltamaan missä päin maailmaa tahansa.

Varaa laivamatka snorklaamalla Menorcalla

4. Sukella Catedraliin, Cap d'en Fontin suurimpaan luolaan

Cova des Coloms, Menorca| ©Steve.
Cova des Coloms, Menorca| ©Steve.

Tee yksi Menorcan pohjoisrannikon suosituimmista sukelluksista, La Catedral.

Cala Morellin kohdalla, kun olet ylittänyt hiekka-alueen, ja jos sukellat läntiseen suuntaan, törmäät myyttiseen Cova des Coloms -luolaan, joka tunnetaan paremmin nimellä La Catedral ja on alueen suurin luola.

Tämä on ihanteellinen paikka sukeltamiseen, sillä täällä voi tavata merieläimiä, kuten langustineja, särkikaloja, hummereita, hummereita, muraaleja ja skorpionikaloja.

Voit halutessasi vuokrata varusteet ja tehdä kokemuksen itse, jos sinulla on jo jonkin verran kokemusta, tai muuten voit vuokrata opastetun retken Binibeca Divingilta.

Tällä luolalla on erikoinen historia. Miljoonia vuosia sitten Menorcalla oli maanalainen jokireitti, joka virtasi sen läpi muodostaen tunneleita. Näiden polkujen läpi virtaavan joen vedet virtasivat mereen suuren luolan kautta, ja tämä luola saattoi olla se, jonka me kaikki tunnemme nykyään Menorcan katedraalina.

Itse luola on noin 24 metriä korkea, 15 metriä leveä ja noin 110 metriä pitkä. Katedraali päättyy niin sanottuun alttariin. Lisäksi tässä luolassa on ilmakammio, josta voi nähdä luolan sisäänkäynnin.

Tämän seikkailun päätteeksi suosittelen, että päätätte päivänne Binigaus Beachilla. Loistava paikka levätä katedraalissa käynnin jälkeen. Se on kaunis ja rauhallinen rantaparatiisi.

5. Sukellus Sant Lluísin etuoikeutetulla alueella

Sant Lluísin alue| ©Leon LEE
Sant Lluísin alue| ©Leon LEE

Yksi Menorcan upeimmista sukelluskohteista on Sant Lluísin alue saaren eteläosassa. Tällä alueella on suuri määrä rantoja ja poukamia, joissa on epätodelliset turkoosit lämpimät vedet.

Erinomaisimpia ovat Binibèquer (Binibeca), Binidali, Punta Prima ja Binisafua, joissa kaikissa on kristallinkirkkaat vedet ja pehmeä, hieno, valkoinen hiekka.

Sant Lluísissa voit vierailla Isla del Aire -saarella, joka on suosittu koko Menorcan korkeimman majakan ansiosta ja joka on ihanteellinen alue sukeltamiseen, sillä se soveltuu kaikille tasoille. Sen lisäksi, että voit sukeltaa omatoimisesti, tarjolla on erilaisia opastettuja vaihtoehtoja, joiden hinnat alkavat noin 38 eurosta.

Cagaires-nimellä tunnettu alue tarjoaa majesteettisen maiseman koralliriuttoja, joiden värit ovat uskomattomia. Sen gallerioissa sukeltamalla voi tavata muun muassa kaloja, kuten särkikaloja, muurahaisia, obladaa ja meriankeriaita.

Ja upean vedenalaisen kokemuksen päätteeksi voit nauttia kierroksesta Binibeca Vellissä, joka on viihtyisä ja viehättävä pienten valkoisten talojen kylä. Laita kamerasi valmiiksi, sillä et voi lopettaa kuvien ottamista täällä. Paikka on todella kaunis, ja siellä on kreikkalaisen saaren tunnelma.

Voit ottaa yhteyttä S'Algar diving Menorca-sukelluskouluun, joka tarjoaa monia vaihtoehtoja tässä osassa saarta.

6. Koe sukellus Etana Cala Torretissa

Torret Cove| ©eannuk
Torret Cove| ©eannuk

Cala Torret on pieni mutta mahtava poukama Menorcan eteläosassa. Se kuuluu Sant Lluísin alueeseen, ja sinne pääsee helposti maitse. Sen laituri on aina täynnä veneitä, joista osa kuuluu opastettuja kierroksia tarjoaville yrityksille.

Tällä alueella on kristallinkirkkaat vedet ja majesteettiset näkymät, joten se on etuoikeutettu paikka vesiaktiviteeteille, kuten melonnalle ja tietenkin sukeltamiselle.

Tämän paikan tähti on sukellus, joka tunnetaan nimellä El Caracol. Täältä löydät luonnollisen riutan, joka on täynnä tunneleita, kaaria ja luolia, joissa elää valtava määrä merieläimiä.

El Caracol on koko perheelle ja kaikentasoisille sukeltajille sopiva sukelluskohde, jonka suurin syvyys on vain 21 metriä. Tämä riutta sijaitsee kilometrin päässä rannikolta, joten pääset sinne muutamassa minuutissa.

7. Historia veden alla

Ocean Diverin hylky| ©Rafel Riudavets Puig
Ocean Diverin hylky| ©Rafel Riudavets Puig

Menorca on kautta historian ollut lukuisten taistelujen ja yhteenottojen näyttämönä eri sivilisaatioiden välillä, ja monet niistä ovat kiistelleet sen hallussapidosta. Näiden tapahtumien todistajia löytyy yhä veden alta.

Saaren eteläosan syvyyksissä on useita uponneita laivojen jäännöksiä.

Tässä tapauksessa kokemus on tarkoitettu kokeneemmille sukeltajille, sillä hylyt sijaitsevat suurissa syvyyksissä. Alueen etuna on, että Menorcan kirkkaat vedet tarjoavat hyvän näkyvyyden, jotta voit nauttia näistä vedenalaisista aarteista.

Nähtävillä olevia hylkyjä ovat muun muassa 27 metrin syvyydessä lähellä San Boun rantaa uponnut Ocean Diver, 47 metrin syvyydessä pinnan alla S'Algarin edustalla sijaitseva Santa Clara, 50 metrin syvyydessä Punta Natin edustalla sijaitseva Francisquita, toisen maailmansodan aikainen Junker-88 -lentokone, ja 34 metrin syvyydessä Cala Galdanan edustalla sijaitseva Malakoff, josta ei ole jäljellä juuri mitään, koska se oli aikoinaan suuri ranskalainen rahtialus.

8. Lisää Menorcan luolia

Menorcan luolien löytäminen| ©Club Nautic Garraf
Menorcan luolien löytäminen| ©Club Nautic Garraf

Catedral de Cap d'en Fontin luolan lisäksi Menorcalla on muitakin viehättäviä vedenalaisia luolia sukelluksen harrastajien iloksi. Yksi niistä on Pou de sa Lluna. Tämä koostuu suuresta luolastosta, joka jatkuu kalliokäytävään. Se päättyy pyöreään tunnelimaiseen seinämään, joka nousee ylöspäin ja ylittää halokliinin. Reitti päättyy ilmakammioon.

Toinen erikoinen luola Menorcan saaren vesillä on El Campanar. Tämä luola, joka sijaitsee myös Cap d'en Fontissa, erottuu edukseen suuren kauneutensa vuoksi. Tämä on eksklusiivinen kokemus kokeneille sukeltajille.

Pääsisäänkäynti on 18 metrin syvyydessä, ja sisällä on suuria pylväitä ja ilmakammio, jossa on hämmästyttäviä tippukiviä.

9. Tutki syvyyksiä Cala Galdanassa

Cala Galdanassa| ©mark bartlett
Cala Galdanassa| ©mark bartlett

Tämä on yksi Menorcan monista rannoista, joilla on monenlaisia palveluja matkailijoille, ja sukellus on yksi niistä. Samalla Cala Galdana on yksi Menorcan parhaista rannoista perheille, koska siellä on kaikki tarvittavat palvelut päivän viettoon ja se takaa mukavan oleskelun.

Toinen tämän rannan suuri etu on se, että sinne pääsee hyvin maitse, olipa sinulla sitten oma auto tai haluat mennä julkisilla liikennevälineillä.

Cala Galdana, tai Santa Galdana, kuten sitä virallisesti kutsutaan, sijaitsee Ferreriesissä ja on suosittu rantalomakohde. Se on pyöreä lahti, jossa on hienoa hiekkaa ja kristallinkirkasta vettä, kuten useimmilla saaren rannoilla, ja se tarjoaa siksi täydelliset olosuhteet sukellukselle ja veneretkille.

Tämän poukaman vedenalaiset sukellukset ovat hyvin helppoja, joten toiminta sopii kaikentasoisille sukeltajille ja kaikenikäisille. Alueella ei ole paljon virtauksia, ja suurin syvyys, johon Cala Galdanassa voi sukeltaa, on 15 metriä.

Tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu kuuluisa Barbada Cala Galdana, joka koostuu noin 15 metrin pituisesta vedenalaisesta seinämästä, joka kulkee pohjoisesta etelään. Sen pinta on täynnä reikiä, mikä tekee siitä entistäkin silmiinpistävämmän.

Toinen mielenkiintoinen nähtävyys Cala Galdanassa on Malakoff, jonka mainitsin edellä. Tämä vanha, noin 7000 tonnia painava rahtilaiva loi vuonna 1959 tapahtuneen uppoamisensa jälkeen riutan, joka on nykyään satojen vedenalaisten lajien koti. Voit sukeltaa tähän poukamaan Blue Island Divingin kaltaisten sukelluskeskusten kanssa.

10. Mene savupiipun läpi

Sukellusryhmä| ©emertont
Sukellusryhmä| ©emertont

Mielenkiintoinen sukelluskohde, mutta vain ammattilaisille tai kokeneille sukeltajille sopiva, on sukellus, joka tunnetaan nimellä Chimney.

Tämä tärkeä cenote sijaitsee Codolada Pointissa, Punta Grossan pohjoispäässä. Kierros tähän luonnon nähtävyyteen tutustumiseksi alkaa etenemällä seinää pitkin noin 25 metrin korkeudessa, joka laskee sitten jyrkkänä rinteenä 32 metrin korkeudesta.

Tämä luo tunteen, että putoat tyhjyyteen, ja voit päästä 40 metrin syvyyteen tässä kohdassa.

Noin 200 metrin ankkuroinnin jälkeen saavut kapean tunnelin suulle, joka johtaa kuuluisalle savupiipulle. Tämä tunneli on niin kapea, että sen läpi pääsee vain yksi sukeltaja kerrallaan.

Tällä reitin osuudella tapaat vedenalaisia lajeja, kuten rapuja, rapuja, katkarapuja ja posliinikatkarapuja. Itse savupiippu on muodoltaan halkaisijaltaan noin 3 metrin kokoinen pyöreä tunneli, joka nousee pystysuoraan kallion pintaan asti.

Matkalla pinnalle voit nähdä auringonsäteiden kauniin valon. Kun meri on kova, savupiippu pursuaa vettä kuin geysir.