Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Kätevä opas Lontoon metroon

Oletko varma, että aiot kulkea Lontoon kaduilla Lontoon metrolla? Älä missaa tätä postausta, jotta saat kaiken irti kaupungin nopeimmasta liikenteestä.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuuttia luettu

Kätevä opas Lontoon metroon

Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta | ©Diane Picchiottino

Matkustaminen Lontoon metrossa voi aluksi tuntua hieman monimutkaiselta, kun linjoja ja pysäkkejä on niin paljon, mutta kun olet tutustunut siihen ja saanut siitä otteen, huomaat, että sen käyttäminen on varsin intuitiivista.

Helpottaaksesi liikkumista Lontoon metrossa tämä opas kertoo kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää metron toiminnasta, aikatauluista, saatavilla olevista lipuista, lippujen ostamisesta ja paljon muuta. Näet, miten pääset liikkumaan Britannian pääkaupungissa kuin lontoolainen!

1. Hanki Lontoon metroaseman kartta

Lontoon metron kartta| ©CSOdessa
Lontoon metron kartta| ©CSOdessa

Lontoon metro on yksi maailman suurimmista, ja se yhdistää hyvin Britannian pääkaupungin eri osat ja useimmat Lontoon nähtävyydet, joten käytät sitä varmasti jossain vaiheessa lomasi aikana liikkumiseen.

Suosittelen lataamaan Lontoon metron PDF-kartan matkapuhelimeesi, jotta voit pitää sitä aina taskussa ja vilkaista sitä aina tarvittaessa. Jopa silloin, kun sinulla ei ole pääsyä internetiin.

Toinen vaihtoehto, jota suosittelen, on ladata virallinen Transport for London -sovellus (saatavilla iOS- ja Android-käyttöjärjestelmissä), jossa voit metrokartan lisäksi etsiä kaupungin reittejä ja reittiohjeita, suunnitella matkojasi, nähdä hiljaisimmat matkustusaikataulut, tarkistaa bussi- ja juna-aikataulut ja nähdä viimeisimmät päivitykset liikenneverkosta.

Tutustu metrossa vaeltaviin legendoihin

Jos haluat tietää lisää Lontoon metrotunnelista, metron kaikista yksityiskohdista, sen rakentamisesta ja siitä kerrotuista legendoista, voit tutustua tarjolla oleviin Lontoon metrokierroksiin.

.

2. Miten Lontoon metro toimii ja kuinka paljon lippu maksaa?

Lontoon metrolippu| ©Guo Bobi
Lontoon metrolippu| ©Guo Bobi

Lontoon metro on jaettu 9 säteittäiseen alueeseen, jotka alkavat historiallisesta keskustasta ja kattavat lähes koko kaupungin. Suurin osa Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitsee vyöhykkeillä 1 ja 2, joiden kautta matkustat todennäköisesti koko ajan, ellet asu kaukana keskustasta.

Lontoon metron hinnat vaihtelevat sen mukaan, mistä matkustat ja minne matkustat. Toisin sanoen matkan, joka alkaa ja päättyy vyöhykkeellä 1, hinta on erilainen kuin matkan, joka alkaa vyöhykkeellä 1 ja päättyy vyöhykkeellä 3.

Yhden metrolipun hinta on melko korkea. Esimerkiksi lippu vyöhykkeeltä 1 vyöhykkeelle 3 maksaa noin 5,50 puntaa tai vyöhykkeeltä 1 vyöhykkeelle 4 noin 6,00 puntaa, mutta jos haluat selvittää tarkat matkakustannukset ennen matkalle lähtöäsi, suosittelen vierailemaan Transport for London -verkkosivustolla, josta löydät kaikki ajantasaiset hinnat.

Taloudelliselta kannalta ei ole kovin suositeltavaa ostaa tämäntyyppistä lippua, jos aiot viettää useita päiviä kaupungissa ja aiot käyttää metroa usein, koska silloin kulutat paljon rahaa. Se ei myöskään ole kovinkaan ajantehokas, koska sinun on pysähdyttävä lippuautomaattien luona ostamaan se aina, kun haluat käyttää sitä.

Onko Lontoon metron käyttöön olemassa kausilippuja?

Onneksi Lontoon metrossa käytettävälle kertalipulle on olemassa vaihtoehtoja, joiden avulla voit säästää rahaa Lontoon metromatkoilla: Oyster Card ja Travelcard.

.

3. Oyster Card

Oyster Card| ©London Chow
Oyster Card| ©London Chow

Oyster Card on ladattava kortti, jossa on luottoa ja joka tekee liikennematkoista halvempia kuin yksittäisen lipun ostaminen. Kun käytät korttia matkustamiseen Lontoon metrossa, kortin saldo vähennetään kortista.

Ruuhka-aikoina ruuhkamaksu on voimassa maanantaista perjantaihin kello 6.30-9.30 ja 16.00-19.00 välisenä aikana, kun taas ruuhka-aikojen ulkopuolinen hinta on voimassa kaikkina muina aikoina, viikonloppuisin ja arkipyhinä.

Miten Oyster Card ostetaan?

Voit ostaa Oyster-kortin automaatista miltä tahansa kaupungin metroasemalta.

Hyvä asia tässä järjestelmässä on se, että jos et osaa englantia kovin hyvin, voit vaihtaa koneen kielen englanniksi ja seurata sen ohjeita. Näin ei synny sekaannusta. Valitset vain summan, jonka haluat laittaa kortille, sitten maksutavan ja se on siinä!

Miten käytän sitä?

Pääset Lontoon metroon Oyster-kortilla, kun vedät kortin sisään käynnin ja ulostulon kääntöportissa olevan keltaisen tunnistimen läpi. Tämä viimeinen vaihe on välttämätön, vaikka kääntöportit olisivat auki, sillä Oyster Card laskee matkan hinnan, kun pyyhkäiset korttia ulospääsyä varten.

Jos unohdat tehdä tämän, kortti havaitsee matkan epätäydelliseksi eikä pysty laskemaan matkaa, jolloin saldosi kärsii.

Miten voin ladata Oyster-korttini?

Se on hyvin yksinkertaista! Se tehdään samoista automaateista, joista ostat Oyster-korttisi, ja sen voi ladata pankkikortilla tai käteisellä. Ei enää vaivaa.

Miten saan sen takaisin?

Helmikuuhun 2020 asti Oyster-kortin saamiseksi piti tallettaa 5 puntaa, joka palautettiin viimeisenä matkapäivänä yhdessä jäljellä olevan saldon kanssa (edellyttäen, että jäljellä oli enintään 10 puntaa) jossakin automaatissa, josta kortti ostettiin, kun korttia ei enää käytetty.

Tämän jälkeen 5 punnan talletus palautetaan automaattisesti saldona vuoden kuluttua, kun teet matkan kortilla. Tämän jälkeen voit hakea palautusta kuuden kuukauden kuluessa tai et voi saada palautusta.

Palautusprosessi edellyttää kortin deaktivoimista automaatissa, ja voit pitää sen matkamuistona, sillä se on vain pala muovia.

Jos aiot kuitenkin palata Lontooseen lähitulevaisuudessa, sinun ei tarvitse luovuttaa korttia, sillä se ei vanhene ja voit aina käyttää sitä myöhemmin uudelleen lataamalla sen uudelleen.

4. Matkakortti

Matkakortti| ©Hazel Nicholson
Matkakortti| ©Hazel Nicholson

Travelcard on toinen vaihtoehto kertalipulle ja Oyster-kortille Lontoon metrossa liikkumiseen. Se on kortti, jolla voit matkustaa rajattomasti Lontoon julkisessa liikenneverkossa tietyn ajanjakson ajan.

Vaikka kuukausittaisia ja vuosittaisia matkakortteja on olemassa, ne on tarkoitettu Britannian pääkaupungin asukkaille, kun taas 1 päivän ja 7 päivän matkakortteja myydään turisteille.

Miten matkakortti ostetaan?

Matkakortin voi ostaa monella eri tavalla, sillä niitä on saatavilla eri myyntipisteissä. Paikasta riippuen kortti myönnetään jossakin muodossa.

 • Rautatieasemat: Kortti myönnetään National Railin tiskeillä painettuna pahvisena lippuna. Jos haluat ostaa 7 päivän matkakortin täältä, sinun on esitettävä passikuva. Tämä on mielenkiintoinen vaihtoehto, sillä voit saada 2 1 -alennuksen eri nähtävyyksistä, kuten St Paulin katedraalista tai Madame Tussauds -museosta.
 • Metroasemat: Täältä voit ostaa 1 päivän matkakortin. Jos haluat ostaa 7 päivän matkakortin, saat sen ladattuna Oyster-korttiin. Toisin kuin National Rail Travelcard -kortti, tämä kortti on Lontoon metron myöntämä, eikä se oikeuta 2 1 -alennuksiin nähtävyyksissä.

Miten käytän matkakorttia?

Oyster-kortti on muovia, ja se on pyyhkäistävä kääntöportissa olevan keltaisen lukulaitteen läpi sisäänpääsyä varten, kun taas matkakortti on pahvia, ja se on pyyhkäistävä kääntöportissa olevien aukkojen läpi sekä sisään- että ulospääsyn yhteydessä.

5. Kumman kortin valitsisin: Oyster Cardin vai Travelcardin?

Ihmiset metroasemalla| ©Joël de Vriend
Ihmiset metroasemalla| ©Joël de Vriend

Miljoonan dollarin kysymys! Oyster Cardin tai Travelcardin valinta riippuu Lontoossa oleskelusi pituudesta ja siitä, kuinka usein aiot käyttää metroa.

Jos esimerkiksi aiot matkustaa metrolla kahdesta neljään kertaa päivässä lyhyen ajanjakson ajan, kuten neljä päivää Lontoossa tai viisi päivää Lontoossa, tai jos haluat matkustaa Lontoon laitamille, on parasta valita Oyster Card, jossa on saldo ("Pay as you go"), koska voit hyödyntää "päivittäistä ylärajaa".

Tämä järjestelmä toimii 24 tunnin ajan, jolloin käytössä on vyöhykkeistä riippuva enimmäiskäyttöraja päivässä. Aina kun teet matkan metrolla, Oyster-kortistasi vähennetään luottoa, kunnes saavutat kyseisen rajan, ja siitä lähtien matkat ovat ilmaisia, koska Oyster-kortistasi ei enää vähennetä luottoa.

Jos aiot viettää Lontoossa viikon tai enemmän ja käytät metroa jatkuvasti liikkumiseen keskusta-alueella, kustannustehokkain vaihtoehto on valita 7 päivän matkakortti.

Voinko jakaa Oyster Cardin tai Travelcardin toisen henkilön kanssa samalla matkalla?

Ei, et voi. Jos matkustat Lontooseen jonkun toisen kanssa, kummallakin pitäisi olla oma Oyster Card tai Travelcard, mutta jos matkustatte tulevaisuudessa erikseen, voitte lainata tai jakaa ne, sillä metroasemilta ostettaessa kumpikaan kortti ei ole sidottu henkilökorttiin tai nimeen.

6. Maksavatko lapset lipuista Lontoon metrossa?

Odottaminen metroasemalla| ©Christopher Burns
Odottaminen metroasemalla| ©Christopher Burns

Alle 11-vuotiaat lapset voivat matkustaa ilmaiseksi Lontoon liikennevälineissä, jos mukana on aikuinen, joka voi matkustaa enintään neljän lapsen kanssa.

11-15-vuotiaat lapset voivat matkustaa ilmaiseksi raitiovaunuissa ja busseissa ja saada alennuksia kaikissa muissa liikennevälineissä, kuten metrossa, Lontoon maanalaisessa, Lontoon ylikulkusatamassa, TfL-rautatie- ja DLR-liikenteessä, jos heillä on Zip Oyster 11-15 -valokuvakortti.

16- ja 17-vuotiaat nuoret voivat ostaa Zip Oyster +16 -kortin, jolla he voivat matkustaa ilmaiseksi tai saada alennuksia Lontoon liikenteessä. Esimerkiksi 50 prosentin alennus aikuisten "pay as you go" -hinnoista metrossa, bussissa, TfL Railissa, London Overgroundissa, DLR:ssä ja useimmissa Lontoon kansallisissa junayhteyksissä.

7. Mitkä ovat Lontoon metron aikataulut?

Ihmiset Lontoon metrossa| ©Viktor Forgacs
Ihmiset Lontoon metrossa| ©Viktor Forgacs

Metro on avoinna kello 5:stä 12:een, jolloin kunkin linjan ensimmäinen ja viimeinen juna lähtee. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos juna lähtee kello 12, se kulkee linjan viimeiseen pysäkkiin asti.

Viikonloppuisin (perjantaisin ja lauantaisin) Lontoon metron aukioloaikoja pidennetään joillakin linjoilla (Piccadilly, Central, Jubilee tai Northern), ja ne ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.

Kuriositeettina mainittakoon, että Lontoon julkinen liikenne suljetaan 25. joulukuuta. Jouluaattoiltana liikennettä aletaan vähentää, eikä yöbusseja liikennöidä. Se jatkaa toimintaansa 26. joulukuuta ("Boxing Day"), mutta supistettuna. Pidä tämä mielessä, jos aiot viettää joulun Lontoossa.

Kuinka usein Lontoon metro kulkee?

Erittäin korkea! Junat kulkevat 2-3 minuutin välein, eikä junaliikenteessä yleensä ole viivästyksiä, joten Lontoon metro on yksi parhaista tavoista liikkua kaupungissa.

8. Kuinka monta linjaa Lontoon metrossa on?

Lontoon metron sisäänkäynti| ©Alessio Cesario
Lontoon metron sisäänkäynti| ©Alessio Cesario

Lontoon metrossa on 11 linjaa ja 274 asemaa, jotka kattavat yli 1 500 neliömetriä eli lähes koko kaupungin.

"Virallisten" linjojen lisäksi on kaksi muuta linjaa: DLR (kuljettajaton kevytrautatiejuna, joka kulkee Britannian pääkaupungin itä- ja kaakkoisosissa) ja London Overground (maanpäällinen linja, joka kulkee kaupungin pohjois- ja luoteisosissa).

Lontoon metrolinjat ovat:

 • Bakerloo, ruskea linja
 • Central, punainen linja
 • Circle, keltainen linja
 • District, vihreä linja
 • Hammersmith & City, vaaleanpunainen linja
 • Jubilee, harmaa linja
 • Metropolitan, violetti linja
 • Northern, musta linja
 • Piccadilly, tummansininen linja
 • Victoria, vaaleansininen linja
 • Waterloo & City, sinivihreä linja.

9. Matkusta Lontoon metrossa Visitor Oyster Card -kortilla

Vierailijan Oyster Card| ©Can Pac Swire
Vierailijan Oyster Card| ©Can Pac Swire

Jos käytät Lontoon metroa usein lomasi aikana, on hyvä muistaa, että jos ostat The London Pass + Travel -paketin, sähköinen Visitor Oyster Card -kortti veloitetaan Lontoon passin voimassaoloajalta (1-10 päivää). Se on Lontoon matkailukortti, jolla voit vierailla Lontoon suosituimmissa nähtävyyksissä.

Visitor Oyster Card -kortti on samankaltainen kortti kuin perinteinen Oyster Card -kortti, mutta toisin kuin Oyster Card -kortti, se on suunniteltu erityisesti matkailijoille.

Tämä paketti on loistava tapa tutustua kaupunkiin julkisilla liikennevälineillä ja antaa sinulle pääsyn yli 80 nähtävyyteen - saat siitä paljon irti! Sen saa 84 punnasta alkaen.

Kun otetaan huomioon Lontoon julkisen liikenteen hinnat. London Pass + Travel -paketti on halvin tapa liikkua Britannian pääkaupungissa, sillä riippumatta siitä, millä vyöhykkeellä matkustat, kortilta ei vähennetä saldoa, kun saavutat päivittäisen rajan.

10. Vinkkejä metrossa matkustamiseen

Lontoon metroon astuminen| ©Hernán Piñera
Lontoon metroon astuminen| ©Hernán Piñera
 • Pidälippusi valmiina, jotta pääset nopeasti kääntöporttien läpi, varsinkin jos matkustat metrolla ruuhka-aikaan (ennen klo 9.30 tai noin klo 18.00), jotta työmatkalaisten virta asemalle ja sieltä pois helpottuisi.
 • Jos voit, suunnittele Lontoon metroliikenteen siirtymiset ruuhka-aikojen ulkopuolella. Se on yleensä täynnä työmatkalaisia, jotka tulevat ja menevät pääkaupungin kaikista kolkista. Tämä pätee erityisesti aamulla kello 6.30 ja 9.30 sekä kello 17.00 ja 19.00 välisenä aikana. Näin voit liikkua maan alla rauhallisemmin.
 • Tarkista ennen matkaaLontoon metron sovelluksesta tai verkkosivuilta, onko haluamillasi linjoilla häiriöitä tai onko jokin asema suljettu huoltotöiden vuoksi. Se antaa sinulle ajantasaiset palvelutiedot ja jopa vaihtoehtoisia reittejä.
 • Liiku laiturilla, jotta löydät lisää tilaa. Kun saavut laiturille, älä tungeksi sisäänkäynnillä. Jos huomaat, että jossakin laiturin osassa on paljon ihmisiä, jatka kävelyä sinne, missä on vähemmän ihmisiä. Saatat jopa löytää vapaan istumapaikan, jos haluat istua.
 • Päästä itsesi ulos vaunusta ennen kuin astut sisään. Pääset sisään helpommin ja ilman muiden matkustajien tönimistä.
 • "Mind the gap". Turvallisuuden vuoksi seiso aina lattialla olevan keltaisen kaistaleen takana, kun odotat laiturilla, ja kiinnitä huomiota vaunun ja laiturin väliseen aukkoon, kun astut sisään tai poistut.
 • Pidätavaroitasi silmällä metrossa. Varo taskuvarkaita, kuten missä tahansa muussakin kaupungissa, ja pidä arvotavarasi turvassa matkan aikana.
 • Jos myöhästyt asemalta tai pääset väärälle linjalle, älä huoli, sillä junia kulkee usein, joten jää vain pois seuraavalla asemalla ja tarkista kartta huolellisesti oikean reitin löytämiseksi.
 • Lontoon metron junat kulkevat linjasta riippuen 2-7 minuutin välein, joten jää pois seuraavalla pysäkillä ja etsi laiturilta metrokartta, joka opastaa sinua.
 • Seiso liukuportaiden oikealla puolella ja jätä vasen puoli vapaaksi niille, jotka haluavat kävellä liukuportaita nopeammin ylös.
 • Jos matkustat lasten tai matkatavaroiden kanssa, sinun on käytettävä asianmukaisia kulkuväyliä Lontoon metrossa. Kaikilla asemilla on kääntöportit, joissa on leveämpi kulkuväylä ja ovet, joiden sulkeutuminen kestää kauemmin, mikä helpottaa sisäänpääsyä.
 • Jos sinulla on kysyttävää, älä epäröi kysyä apua Lontoon metron henkilökunnalta tai muilta Lontoon metron käyttäjiltä - he auttavat sinua varmasti, jos tarvitset apua!