Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Mitä tehdä Lontoossa 4 päivässä

Vaikka neljä päivää ei riitä Lontoon kaltaisen kaupungin kaikkien nähtävyyksien katsomiseen, se voi riittää tärkeimpien nähtävyyksien katsomiseen. Tätä varten on tärkeää suunnitella matkat hyvin ja hyödyntää aikasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

Mitä tehdä Lontoossa 4 päivässä

Millennium Bridge, Lontoo | ©Anthony Delanoix

Tähän neljän päivän matkasuunnitelmaan olen sisällyttänyt Lontoon nähtävyyksien kohokohdat, vaikka tiedänkin, että joudut jättämään pois muita erittäin mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Big Ben, Lontoon torni ja Pyhän Paavalin katedraali ovat jokaisen vierailun kohokohtia.

Britannian pääkaupungissa on myös maailman mielenkiintoisimpia museoita, katumarkkinoita ja historiallisia katuja. Kaikilla kiertomatkoilla on tietenkin otettava huomioon vierailijan henkilökohtainen maku, joten kannattaa aina olla joustava, jotta voit halutessasi vaihtaa yhden paikan toiseen.

1. päivä: Tutustuminen Lontoon keskustaan Trafalgar Squareen, Buckinghamin palatsiin ja Westminster Abbeyyn

Lontoon vartijat| ©R Spegel
Lontoon vartijat| ©R Spegel

Ensimmäiselle Lontoon kierrokselle olen valinnut kaupungin keskustan tunnusomaisimmat paikat. Vaikka etäisyydet vaikuttavat lyhyiltä, suosittelen, että varaudut kävelemään pitkään, varsinkin jos päätät vierailla museossa. Toinen mahdollisuus on varata ensin Lontoon kiertoajelu, jotta saat käsityksen paikoista ja voit tehdä ensimmäiset vierailut.

Kaartin vaihto Buckinghamin palatsissa

Mikään ei ole tyypillisempi tapa aloittaa Lontoon-matkasi kuin nähdä kuuluisa Buckinghamin palatsin vartijavuoro. Tämä palatsi on luonnollisesti nähtävyys myös itsessään, mutta jos olet alueella kello 11, sinun ei kannata jättää väliin vartijanvaihdon seremoniaa.

Tämän ensimmäisen pysähdyksen jälkeen voit ylittää kauniin St. James's Park in Whitehallille ja jatkaa matkaa Westminsterin katedraaliin.

Varaa vierailu Buckinghamin palatsiin ja vartiovuoro (Changing of the Guard)

Westminsterin katedraali

Vaikka Westminsterin katedraali ei ole yhtä kuuluisa kuin läheinen samanniminen luostari, se on lyhyen pysähdyksen arvoinen. Se on Englannin ja Walesin tärkein katolinen kirkko, ja se rakennettiin sillä ehdolla, että sen sisätilat eivät muistuttaisi luostaria.

Täällä näet kuuluisan Pyhän Edvardin tornin sekä Pyhän sakramentin kappelin. Jos olet fani, sinua saattaa kiinnostaa tietää, että se on maailman ainoa katedraali, jossa lauletaan päivittäin messuja.

Westminster Abbey

Westminster Abbey| ©Zaymuel
Westminster Abbey| ©Zaymuel

Yksi Lontoon pakollisista nähtävyyksistä on Westminster Abbey. Täydellinen vierailu kestää noin kaksi tuntia, ja sisään pääsee Lontoo-passilla tai ostamalla liput Westminster Abbeyyn etukäteen.

Westminster Abbey on Britannian pääkaupungin vanhin kirkko. Se on anglikaaninen goottilainen kirkko, vaikka se onkin katedraalin kokoinen. Täällä järjestetään maan kuninkaiden kruunajaiset ja hautajaiset.

Sisällä on myös Britannian historian merkkihenkilöiden, kuten Isaac Newtonin, Charles Dickensin, Charles Darwinin ja Geoffrey Chaucerin, hautoja. Täällä sijaitsevat myös Englannin kuninkaiden jäännökset.

Varaa vierailusi Westminster Abbeyyn

Big Ben

Seuraava kohde, Westminster Abbeyn lähellä, on yksi kaupungin symboleista: Big Ben. Vaikka parlamenttitalon kellotornin 14 tonnin painoinen kello on itse asiassa nimeltään Big Ben, nimeä käytetään viittaamaan koko torniin.

Torni on uusgoottilaistyylinen, ja sen rakentaminen valmistui vuonna 1858. Se on 106 metriä korkea, ja se selvisi toisen maailmansodan saksalaisten pommituksista, ja on nykyään yksi maan tärkeimmistä symboleista.

Opastettu kierros Lontoossa

Kaikkien edellä mainittujen vierailujen jälkeen saattaa olla paras aika varata yksi Lontoon monista opastetuista kierroksista. Sen lisäksi, että voit löytää joitakin nähtävyyksiä, jotka olet saattanut jättää huomiotta, se auttaa sinua ymmärtämään, mitä olet nähnyt tähän mennessä, ja antaa sinulle tietoa siitä, missä aiot vierailla tulevina päivinä.

Tarjolla on todella vaikuttava valikoima retkiä. Voit valita kävely-, pyöräily-, bussi- tai laivamatkan, päivällä tai yöllä ja valitsemallasi teemalla.

Varaa opastettu kierros Lontoossa

Trafalgar Square ja Piccadilly Circus

Trafalgar Squaren ja Piccadilly Circuksen tunnelma on aina vaikuttava, mutta molemmat paikat ovat parhaimmillaan ehkä juuri yöllä.

Aloita Trafalgarin aukiolta ja tutustu sen neljään leijonaan ja amiraali Nelsonin patsaaseen. Kävelyn loppuosa on miellyttävä kävelyretki Piccadilly Circuksen, Piccadilly Streetin (jossa sijaitsee maailman suurin kirjakauppa ja Ritz-hotelli) ja Burlinton Arcaden, perinteisten kauppojen kauniin kaarikadun, läpi.

Päivä 2: Kävele Oxford Streetin, Carnaby Streetin, Sohon ja Covent Gardenin puistoissa ja ostoskaduilla

Hyde Parkin ilmakuva| ©Bald Boris
Hyde Parkin ilmakuva| ©Bald Boris

Ensimmäisen päivän melko täyteisen kierroksen jälkeen ehdotan toiselle päivälle hieman rennompaa kierrosta. Ja osa siitä tapahtuu Lontoon vaikuttavimmissa puistoissa, kuten Hyde Parkissa.

Hyde Park

Päivän aloittaminen lyhyellä kävelyllä Hyde Parkin läpi sen upealle järvelle tekee loppupäivästä rentouttavamman.

Tämä puisto on kaupungin vanhin, ja se on ollut monien konserttien ja mielenosoitusten näyttämönä, unohtamatta sitä, että se oli yksi niistä paikoista, joissa muinaiset kaksintaistelijat ratkaisivat erimielisyytensä.

Puiston polkuja pitkin voi kävellä ja vuokrata soutuveneen, jolla voi kiertää Serpentineä, puiston keskusjärveä. Sitä asuu monenlainen vesieläimistö.

Jos vierailet Lontoossa kesällä, kannattaa tutustua puistossa järjestettäviin tapahtumiin, jos olet kiinnostunut osallistumaan johonkin niistä.

Varaa pyöräretki Lontoon puistoihin ja puutarhoihin

Speaker's Corner ja Oxford Street

Vielä Hyde Parkissa, Marble Archiin johtavalla tiellä, ohitat tunnetun Speaker's Cornerin. Täällä kuka tahansa voi pitää puheen, eikä sanomiselle ole mitään rajoja. Toisen maailmansodan aikana se oli itse asiassa kaupungin ainoa paikka, jossa jotkut ihmiset puolustivat saksalaisia.

Kun pääset Marble Archille, voit kävellä pitkin Lontoon kuuluisimpia ostoskatuja, nimittäin Oxford Streetiä ja Regent Streetiä.

Oxford Streetillä voit nähdä joitakin kaupungin symboleiksi muodostuneita kauppoja, kuten historiallisen Selfridge's-tavaratalon, Marks & Spencerin ja House of Fraserin.

Yksi tämän kadun mielenkiintoisimmista kulmista on St Christopher's Place, pieni aukio, joka on hieman piilossa ja siksi vähän tunnettu. Tällä alueella voit pysähtyä lounaalle tai kahville, sillä tarjolla on monia kahviloita ja ravintoloita.

Varaa opastettu kierros Lontoossa

Regent Street, Carnaby Street ja Soho

Kävely Regent Streetillä Lontoossa| ©aurélien
Kävely Regent Streetillä Lontoossa| ©aurélien

Kävelymatka jatkuu Oxford Circukseen asti, josta käännyt oikealle Regent Streetille, joka on yksi kaupungin kuuluisimmista kaduista. Siellä sijaitsee esimerkiksi maailman suurin lelukauppa Hamleys.

Regent Streetiltä pääset Carnaby Streetille, josta alkaa Lontoon Soho. Tämä alue on epäilemättä yksi pääkaupungin trendikkäimmistä alueista, ja siellä sijaitsevat tärkeimmät teatterit, parhaat kaupat ja sadat baarit ja ravintolat.

Toinen kaupunginosan kohokohta on Soho Square, vuonna 1681 rakennettu aukio. Tällä aukiolla asui pitkään joitakin Lontoon etevimpiä kansalaisia, sillä sitä pidettiin yhtenä tyylikkäimmistä paikoista asua. Täällä on vielä nykyäänkin useita historiallisia taloja.

Jos sinulla on aikaa, kannattaa myös kierrellä hetki viereisessä Chinatownissa ennen kuin suuntaat Leicester Squarelle, jossa kaupungin elokuvien ensi-illat yleensä pidetään.

Covent Garden

Kun jatkat kävelyä, tulet aukiolle, joka on täynnä taikaa vanhojen omenamarkkinoidensa ja katutaiteilijoidensa ansiosta: Covent Gardeniin.

Jos matkustat lasten kanssa, tällä aukiolla sijaitsee museo, josta lapset yleensä pitävät: Lontoon liikennemuseo.

Jos rakastat musikaaleja, tämä on täydellinen alue nähdäksesi joitakin Lontoon parhaista musikaaleista.

Varaa liput Lontoon musikaaleihin

Päivä 3: kattavin kiertoajelu, johon kuuluu Lontoon Tower, Pyhän Paavalin katedraali ja kaksi kaupungin tunnetuinta museota.

Lontoon torni| ©BigStock
Lontoon torni| ©BigStock

Kun matkustat uuteen kaupunkiin, tarvitset yleensä pari päivää tutustuaksesi kaupunkiin ja oppiaksesi tuntemaan esimerkiksi, miten Lontoon metrolla pääsee parhaiten tai mitä tehdä yöllä Lontoossa.

Tämän ennakkotiedon perusteella kolmannen päivän kiertoajelu on ehkä kiertoajeluista kattavin, ja se sisältää vierailuja muun muassa Lontoon Toweriin ja Pyhän Paavalin katedraaliin.

Lontoon torni

Aloitat päivän ylittämällä Tower of Londonin sillan, joka on yksi kaupungin kuvatuimmista paikoista. Jos sinulla on aikaa, voit käydä näyttelyssä sisällä, vaikka se ei olekaan välttämätöntä.

Sillan toisella puolella on Tower of London, linnoitus, jonka sisällä on kauheita tarinoita. Aluksi tämä torni oli yli 900 vuoden ajan vankila, johon vangittiin kaikki kruunua vastaan tehdyistä rikoksista syytetyt. Jotkut kuolivat siellä kidutuksen tai huonojen vankilaolojen vuoksi, kun taas toiset teloitettiin, mutta eivät ennen kuin heitäkin kidutettiin.

Tower of London oli paikka, jossa monet kuuluisat ihmiset päättivät päivänsä lankeamisensa jälkeen. Merkittävimpiä heistä olivat Anne Boleyn, Thomas More ja kuningatar Jane Grey.

Tänään voit ostaa liput Lontoon Toweriin ja ihailla kruununjalokivinäyttelyä. Siellä on myös kappeli, joitakin kuninkaallisen perheen käyttämiä huoneita ja Valkoinen torni, joka on kompleksin tunnetuin osa.

Lopuksi, et voi käydä tässä tornissa oppimatta tarinaa variksista, sen kuuluisimmista asukkaista. Legendan mukaan, jos korpit katoaisivat, sekä torni että koko valtakunta romahtaisivat. Tästä syystä Ravenmaster-niminen työntekijä on omistautunut yksinomaan huolehtimaan näistä linnuista ja estämään niiden karkaamisen.

Osta lippu Lontoon Toweriin

Pyhän Paavalin katedraali

Pyhän Paavalin katedraali on 110 metriä korkea, ja sen mittasuhteet tekevät siitä maailman toiseksi suurimman katedraalin, jonka ohittaa vain Rooman Pietarinkirkko. Tämä temppeli on todistanut monia historiallisia tapahtumia, kuten Winston Churchillin hautajaisia tai Lady Di:n ja prinssi Charlesin häitä.

Katedraali on ristinmuotoinen ja erottuu edukseen upeilla koristeluillaan. Tämä on erityisen silmiinpistävää katoissa, jotka on peitetty freskoilla. Sisällä kannattaa kiivetä kupoliin ja käydä kryptassa.

Jos haluat saada kaiken irti tästä vierailusta, on tärkeää käyttää sisäänkäynnin yhteydessä saatavilla olevaa ilmaista ääniopasta.

Kun olet lopettanut temppelin ihailun, etsi Pietarinkukkulaa, josta pääset Millennium-sillalle, joka on kaupungin nykyaikaisin silta.

Osta lippu St. Paul's Cathedraliin

Tate Modern

Tate Modern -museo Lontoossa| ©Eric Titcombe
Tate Modern -museo Lontoossa| ©Eric Titcombe

Sillan toisessa päässä on Tate Modern, joka on nykytaiteen ystäville ehdoton nähtävyys. Pelkästään museorakennus on vierailun arvoinen, sillä se oli aikoinaan Banksiden voimalaitos.

Museossa, johon on vapaa pääsy, voit nauttia muun muassa **Picasson, Warholin, Salvador Dalín ja Monet'**n kaltaisten tunnettujen taiteilijoiden teoksista.

Kun jatkat matkaa Luonnonhistorialliseen museoon, voit tehdä pienen kiertotien katsellaksesi näkymiä The Shardista, upeasta pilvenpiirtäjästä, jonka sisällä on vaikuttava näköalatasanne. Shardin ravintola on myös vierailun arvoinen.

Osta lippu The Shardin näköalatasanteelle

Luonnonhistoriallinen museo

Päivän viimeiseksi vierailuksi suosittelen, että valitset jonkin niistä museoista, joissa et ole vielä käynyt. Mielenkiintoisimpia ovat muun muassa luonnonhistoriallinen museo, sotahistoriaa käsittelevä museo sekä Victoria- ja Albert-museo. Kaikki riippuu mausta ja kiinnostuksen kohteista, ja jos pidät muista aiheista, löydät myös Sherlock Holmesille omistetun museon ja Madame Tussauds -museon upeat vahafiguurit.

Varaa lippusi Madame Tussauds -museoon

Lontoon yökierros

Jos haluat päättää päivän ja ottaa kaiken irti ajasta, on ehkä paras aika lähteä yökierrokselle Lontooseen ja nähdä sen monumentit valaistuina.

Varaa yökierros Lontoossa

Päivä 4: Harry Potter Studios

Vierailu Dursleyn talossa kiertueella| ©Bill Bartlett
Vierailu Dursleyn talossa kiertueella| ©Bill Bartlett

Matkan viimeisenä päivänä, kun väsymys on jo kertynyt, on ehkä paras aika tehdä pari rauhallista vierailua ja käydä lopuksi vielä kuuluisassa Harrod's-tavaratalossa.

Harry Potterin studiot

Yksi viime vuosina eniten lisääntyneistä toiminnoista liittyy Harry Potter -kirjoihin ja -elokuviin.

Näissä teoksissa esiintyvien Harry Potter -paikkojen kiertokäyntien lisäksi monet eivät voi vastustaa kiusausta viettää aamupäivä Warner Bros. Harry Potter -studioilla.

Katso tästä artikkelista, miten pääset Harry Potter -studioille, ja tästä artikkelista, miten saat liput Harry Potter -studioille. Kun kaikki nämä tiedot on saatu, sinun ei tarvitse kuin suunnata katsomaan elokuvissa käytettyjä lavasteita ja lavasteita sekä päähenkilöiden käyttämiä pukuja ja joitakin elokuvissa esiintyneitä maagisia esineitä. Vierailun aikana sinua odottaa myös muutama yllätys.

Osta lippu Harry Potter Parkiin

London Eye

Kun olet viettänyt suurimman osan päivästä Harry Potter -studioissa vierailemalla, palaat Westminster Bridgeen ja menet London Eye -maailmanpyörään (Millennium Wheel), joka on upea 135 metriä korkea maailmanpyörä. Matkalla näiden kahden välillä suosittelen pysähtymään sillalla ja ottamaan kuvan molemmista Lontoon ikoneista.

Jos sinulla on liput London Eye -näköalapaikalle, voit mennä ylös katsomaan Lontoon näkymiä London Eye -näköalapaikalta, sillä jonot ovat loputtomat. London Eye on 32 lasista hyttiä, joista kukin painaa 10 tonnia. Tilaan mahtuu 25 henkilöä. Pyörän pyöriminen on melko hidasta ja kestää noin 30 minuuttia.

Huomaa, että ei ole väliä, onko se yöllä, sillä London Eye on avoinna myös yöllä. Näihin aikoihin kaupunkinäkymät ovat lisäksi, jos mahdollista, vieläkin upeammat.

Illalliseksi voit valita London Eye -näköalaa ympäröivistä ravintoloista tai, mikä vielä parempaa, palata keskustaan hyvästelemään kaupungin sen ansaitsemalla tavalla.

Osta lippusi London Eyeen

Käyttäkää kiertoajelubussia kätevämpää matkustamista varten

Lontoon kiertoajelubussi| ©Hellotickets
Lontoon kiertoajelubussi| ©Hellotickets

Kun vierailet monissa Lontoon nähtävyyksissä, yksi vaihtoehto on käyttää Lontoon kiertoajelubussia. Britannian pääkaupungissa on useita eri tyyppejä, mutta suosittelen valitsemaan sellaisen, jolla voit nousta junaan ja poistua siitä missä haluat ja jonka lippu on voimassa riittävän kauan.

Varaa paikka Lontoon kiertoajelubussista

Harkitse turistikortin ottamista

Lontoo Pass| ©ba7raini
Lontoo Pass| ©ba7raini

Kuten hyvin tiedetään, Lontoo ei ole varsinaisesti tunnettu halpakaupunki. Yksi parhaista tavoista säästää rahaa on ostaa turistipassi, jonka avulla voit myös säästää aikaa jonoissa.

Ennen kuin päätät, voit tutustua tähän artikkeliin parhaista Lontoon turistipasseista, niiden ominaisuuksista ja sisällöstä.

Osta Lontoon turistikortti