Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

8 parasta tekemistä Stonehengessä

Stonehengen megaliittinen muistomerkki on epäilemättä yksi kaikkien Englannissa matkustavien välttämättömistä vierailukohteista. Se sijaitsee maan eteläosassa, ja tuhannet ihmiset vierailevat siellä joka vuosi, koska sen mystinen ja hengellinen aura vetää heitä puoleensa.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

6 minuuttia luettu

8 parasta tekemistä Stonehengessä

Auringonlasku Stonehengessä | © John Nail

Stonehenge on yksi maailman ikonisimmista kivikautisista monumenteista. Se sijaitsee vain 140 kilometrin päässä Lontoosta, ja sen alkuperästä on esitetty lukuisia enemmän tai vähemmän eksentrisiä teorioita. Arkeologien mukaan sen vanhimmat jäännökset ovat yli 4000 vuotta vanhoja. Sen jäännösten seassa käveleminen on kuin uppoutuisi historiaan ja yrittäisi arvata, miten kivet, joista se koostuu, pystytettiin.

Itse muistomerkin kauneuden lisäksi osa Stonehengen viehätyksestä piilee sen tarkoitusta koskevissa myyteissä. Nykyisten teorioiden mukaan se oli hautamuistomerkki, tähtitieteellinen observatorio, josta ennustettiin vuodenaikoja, tai pyhäkkö, jossa palvottiin aurinkoa.

Jos etsit tietoa, täältä löydät mielenkiintoisimmat osat sekä erilaisia aktiviteetteja ja vinkkejä, joiden avulla saat vierailustasi kaiken irti. Lisää vierailu Stonehengessä nähtävyyksien ja tekemisten listaan Lontoon-matkalla.

1. Kivikehät

Stonehenge Ilmakuva| ©Hector Fuentes
Stonehenge Ilmakuva| ©Hector Fuentes

Stonehengen tärkein nähtävyys on tietenkin sen kivikehät. Vaikka asiantuntijat ovat tutkineet niitä jo vuosikymmeniä, ei vieläkään tiedetä tarkalleen, mitä varten ne on rakennettu ja mitä tehtävää niillä on ollut.

Yhtä tuntematonta on se, miten muinaiset rakentajat pystyivät kantamaan niitä muodostavat raskaat kivet niin pitkältä matkalta.

Viime kädessä nämä ympyrät ovat esi-isiemme mysteerin peittämä perintö, ja ne ovat sen arvoisia, että niitä kannattaa käydä katsomassa Stonehengessä Lontoosta käsin.

Varaa retki Stonehengeen Lontoosta käsin

2. Stone Circle kokemus

Kierros ympyrässä| ©arif ubayy
Kierros ympyrässä| ©arif ubayy

Koska ympyröiden sisätiloihin pääsy on kielletty turvallisuus- ja suojelusyistä, useimmat kävijät saavat katsella niitä vain tätä tarkoitusta varten pystytettyjen köysien takaa.

Stonehengen toiminnasta ja hoidosta vastaava English Heritage Society järjestää kuitenkin Salisburystä järjestettyjä retkiä, joilla pääsee kivien sisälle: Stone Circle Experience.

Huomioithan, että ennakkovaraukset ovat välttämättömiä, sillä sisäänpääsy on rajoitettu tiettyihin aikoihin aamulla ja iltapäivällä. Tähän kokemukseen voi osallistua enintään 30 henkilöä, ja kiviin koskeminen on ehdottomasti kielletty.

Huonona puolena on se, että suuren kysynnän vuoksi on vaikea löytää paikkoja kiertueelle, ja lisäksi tällä kiertueella ei ole opasta. Tästä syystä on joskus helpompaa varata opastettu kierros Stonehengeen Lontoosta.

Varaa retki Stonehengeen Lontoosta käsin

Neoliittiset talot

Neoliittisten talojen kiertoajelu| ©HarshLight
Neoliittisten talojen kiertoajelu| ©HarshLight

Stonehenge-kompleksin alueella on nykyään myös kiinnostavia kopioita viidestä neoliittisen ajan talosta. Kaikki ne on luotu Durringtonissa tehdyistä kaivauksista löytyneiden, kyseiseltä ajanjaksolta peräisin olevien löytöjen perusteella.

Niihin on sijoitettu erilaisia esineitä, jotta kävijät voivat yrittää ymmärtää, miten elämää elettiin noin 4500 vuotta sitten. Tämän opettavaisen näkökulman vahvistamiseksi vapaaehtoiset selittävät vierailijoille eri näkökohtia elämästä tuona esihistorian aikana.

Varaa retki Stonehengeen Lontoosta käsin

4. Stonehenge-näyttely

Stonehengessä| ©Mario Sánchez Prada
Stonehengessä| ©Mario Sánchez Prada

Jos haluat oppia hieman lisää Stonehengestä ja sen mahdollisista rakentajista, vierailu tässä näyttelyssä on ehdoton käyntikohde.

Täällä voit tutustua kaikkiin muistomerkkiin liittyviin seikkoihin, sen kivistä siellä aikanaan asuneisiin ihmisiin sekä maisemaan ja tietenkin jäänteiden mahdolliseen merkitykseen.

Kaikki nämä tiedot esitetään yhdistämällä muinaisia esineitä ja audiovisuaalisia esityksiä. Nähtävillä on yhteensä noin 250 arkeologista esinettä, kuten keramiikkaa, työkaluja, koruja ja joitakin ihmisjäännöksiä.

Joaquínin matkavinkki

Vaikka se riippuu makuusi, suosittelen, että et jätä väliin rikosteknistä rekonstruktiota ihmisen kasvoista, joka on tehty alueelta löydetyistä luista. Sen oletetaan kuuluneen miehelle, joka eli noin 5500 vuotta sitten.

5. Erikoisnäyttely

Näyttelyn antiikin esineitä| ©Daniel Leal
Näyttelyn antiikin esineitä| ©Daniel Leal

Jos olet jäänyt kaipaamaan lisää tietoa Stonehengestä ja sen asukkaista, voit aina piipahtaa vuonna 2015 avatussa erikoisnäyttelyssä.

Näyttely nimeltä "Wish You Were Here " esittelee Stonehengen monumentin kehitystä vuosien varrella. Se esittelee myös prosessin, jonka avulla jäännöksistä on tullut ikoni ympäri maailmaa.

Näyttelyn näyttelyesineet ovat osa kuuluisan brittiläisen arkeologin ja lähetystoimittajan Julian Richardsin, useiden Stonehengeä käsittelevien kirjojen kirjoittajan, henkilökohtaista kokoelmaa. Esillä on myös muita esineitä, jotka on lainattu läheisen Salisburyn museosta ja Wiltshiren museosta.

Jos olet taas Lontoossa ja haluat syventyä Stonehengen historiaan, British Museum (yksi Lontoon hienoimmista museoista) on ilmoittanut avaavansa **The World of Stonehenge -**näyttelyn, jossa on yli 400 esinettä.

Varaa retki Stonehengeen Lontoosta käsin

6. Virtuaalinen kokemus

Stonehengen vierailijakeskus| ©Peter Cook
Stonehengen vierailijakeskus| ©Peter Cook

Vaikka Stonehenge kertoo esihistoriallisesta ihmiselämästä, Stonehengen kävijät voivat myös käyttää uusinta teknologiaa nauttiakseen kokemuksestaan entistä enemmän.

Stonehengen vierailijakeskuksessa voit siis nauttia audiovisuaalisesta kokemuksesta, joka yllättää kenet tahansa. Se on todellinen aikamatka, jossa voit 360º näkymän avulla kokea, miten vuodenajat vaihtuvat monumentin sisältä käsin ja miten ympäröivä maisema muuttuu talvi- ja kesäpäivänseisausten lähestyessä.

Varaa retki Stonehengeen Lontoosta käsin

7. Stonehenge ja kesäpäivänseisaus

Juhannuksen auringonseisaus| ©Dyana Wing
Juhannuksen auringonseisaus| ©Dyana Wing

Kuten aiemmin mainitsin, Stonehengellä on monille kävijöille tärkeä hengellinen osa. Tämä on merkinnyt sitä, että alueella on jo pitkään ollut ihmisiä, jotka ovat suorittaneet erilaisia seremonioita, jotka liittyvät erityisesti muinaisiin druideihin.

Kaikki tämä hengellisyys korostuu tiettyinä vuodenaikoina. Tärkein niistä on kesäpäivänseisaus Stonehengessä 21. kesäkuuta, joka on vuoden pisin päivä.

Stonehenge-kompleksi ja sitä ympäröivä alue vastaanottaa yleensä suuren määrän kävijöitä, joiden tarkoituksena on katsella auringonnousua tunnetun Heel-kiven takana.

Englannin kulttuuriperintö on päättänyt lähettää juhlallisuudet digitaalisesti suorana lähetyksenä, mikä on osoitus päivän tärkeydestä. Se on myös täydellinen aika nauttia yhdestä parhaista päiväretkistä, jotka voit tehdä Lontoosta käsin ja jotka voi yhdistää myös muihin läheisiin nähtävyyksiin.

Varaa retki Stonehengeen Lontoosta käsin

8. Stonehengen ympärillä

Vierailu Amesburyn historiakeskuksessa| ©Tom Gregory.
Vierailu Amesburyn historiakeskuksessa| ©Tom Gregory.

Vaikka Stonehenge on alueen ylivoimaisesti tunnetuin muistomerkki, lähellä Stonehengen muistomerkkiä on monia muita nähtävyyksiä, jotka ovat vierailun arvoisia. Ne vaihtelevat esihistoriallisista jäännöksistä mielenkiintoisiin kirkkoihin.

Esihistoriasta kiinnostuneet ovat onnekkaita, jos he voivat vierailla koko maakunnassa. Salisbury Plain -niminen alue on nimittäin julistettu maailmanperintökohteeksi, koska siellä on runsaasti neoliittisen ja pronssikauden jäännöksiä.

Pähkinänkuoressa tässä ovat tärkeimmät nähtävyydet, joissa kannattaa käydä Stonehengen jälkeen:

  • Old Sarum: tällä kukkulalla on vaikuttava historia: neoliittinen metsästäjänsuoja, maanviljelijäasutus, roomalainen linnoitus ja normannien linna.
  • Amesburyn historiakeskus: kaupunki on merkitty Guinnessin ennätysten kirjaan Englannin vanhimpana asutuksena. Sen museo sijaitsee Stonehengen sisäänkäynnin yhteydessä, ja se on pysähtymisen arvoinen.
  • Stonehenge-kivi Salisburyssa3: esplanadi on täynnä neoliittisia jäännöksiä, joiden ajoitus on samanlainen kuin Stonehengen. Huonekalujen ja muiden samankaltaisten esineiden löytyminen saa asiantuntijat väittämään, että se on saattanut olla yläluokan ihmisten asuttama.
  • The Abbey Church of St Mary and St Melor: tämä kirkko sijaitsee Amesburyssa, melko lähellä Stonehengeä.
  • Salisbury Museum: museossa on kokoelmia monista Englannista, erityisesti Stonehengestä, löydetyistä arkeologisista löydöistä. Siellä on lapsille omistettu osa, joten jos olet matkustanut Lontooseen lasten kanssa, tämä voi olla hyvä vierailukohde heille.
  • Wiltshire Museum: museossa on myös monia Stonehengestä löydettyjä jäännöksiä, erityisesti pronssikaudelta.
  • Bath on yksi maan kauneimmista kaupungeista, ja se on julistettu maailmanperintökohteeksi. Voit varata Lontoosta matkoja, jotka yhdistävät vierailun Bathiin ja vierailun Stonehengeen.

Varaa retki Stonehengeen, Windsoriin ja Bathiin

Missä Stonehenge sijaitsee ja miten sinne pääsee Lontoosta?

Matkustaminen autolla| ©Peter Fazekas
Matkustaminen autolla| ©Peter Fazekas

Stonehenge sijaitsee Lounais-Englannissa, noin 140 kilometrin päässä Lontoosta. Muistomerkki sijaitsee Wiltshiren kreivikunnassa, noin 3 kilometriä Amesburystä länteen.

Kuten kerron artikkelissa Miten päästä Stonehengeen Lontoosta, on useita vaihtoehtoja riippuen makusi ja haluamasi matkan tyypin mukaan.

  • Käytä yksityisautoa, kunhan sinulla ei ole ongelmia sopeutua vasemmanpuoleiseen ajamiseen. Tällöin matka kestää noin puolitoista tuntia.
  • Käytä julkisia liikennevälineitä. Voit valita National Expressin bussin (matka-aika 3 tuntia) Victoria-asemalta. Muista, että sinun on vaihdettava vaatteet Salisburyssa.
  • Juna pysähtyy myös Salisburyssa, mutta tämä on rennompi ja mukavampi vaihtoehto.

Suosituksia Stonehengen vierailun hyödyntämiseksi parhaalla mahdollisella tavalla

Stonehenge lasten kanssa| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge lasten kanssa| ©Tatyana Tomsickova

Käytitpä mitä tahansa liikennemuotoa, ensimmäinen asia, joka sinun pitäisi tehdä Stonehengeen saapuessasi, on vierailla vierailijakeskuksessa. Vierailijakeskus on moderni rakennus, mutta se on melko hyvin integroitu ympäröivään maisemaan, ja se sijaitsee noin kilometrin päässä muistomerkiltä.

Tässä rakennuksessa on sekä kahvila että matkamuistomyymälä ja eräänlainen tulkkauskeskus.

Joaquín Matkavinkki

Jos haluat vierailla muistomerkillä nauttimalla siitä tarvittavista tiedoista, on erittäin kätevää pysähtyä edellä mainitussa tulkkauskeskuksessa, josta saat lisätietoja esimerkiksi siitä, mitä megaliittiset muistomerkit ovat.

Kuinka kauan kestää käydä Stonehengessä?

Jos olet päättänyt tehdä retken Lontoosta, joka on suosituin vaihtoehto matkailijoiden keskuudessa, koska se on yksi parhaista vaihtoehdoista, joita voit tehdä pääkaupungista käsin (varsinkin jos matkustat Lontooseen vähintään kuudeksi päiväksi ), vierailu Stonehengessä kestää yleensä noin kaksi tuntia.

Stonehengen aukioloajat

Vaikka muutokset kannattaa aina tarkistaa, Stonehengen aukioloajat alkavat hiljaisen sesongin aikana kello 9.30 ja päättyvät kello 17.00. Kesällä voit vierailla täällä klo 20:00 asti. Muista, että jos vierailet yksin, on tärkeää tehdä varaus etukäteen ja ilmoittaa saapumisaikasi

.

Milloin on paras aika vierailla Stonehengessä?

Sää on suuri huolenaihe niille, jotka haluavat vierailla Stonehengessä, sillä muistomerkki sijaitsee ulkoilmassa. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi sade (tai jopa lumi) on melko yleistä, joten paras aika vierailla Stonehengessä on yleensä kesä-, heinä- tai elokuussa.

Onko Stonehenge hyvä muistomerkki lasten kanssa vierailtavaksi?

Lapset voivat nauttia suuresti sekä Lontoon että Stonehengen vierailusta. Vaikka heidän kiinnostuksen kohteensa ja ikänsä on aina otettava huomioon, ympäristö ja suuret kivet ovat yleensä hyvin houkuttelevia.